Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 11:37

Hozzászólás a témához  [ 79 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
Eminence 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Jól emlékszel, csak az érzékenység nem 98 dB. Amit én találtam az alapján 92 dB érzékenységû. 200 watt teljesítményû 30 centis hangszórónál 23 Hz-en az is elég szép kis kilengést jelent full kakaón:).
Megnéztem elemmel a 30-as mnc-t. 25-ös vidihez képest tompább, de nem tûnik olyan rossznak.

csüt. máj. 22, 2003 10:57
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hinnye!
Teljesen jól gondolkodsz a párosításban! De a fázisviszonyokkal ott is lehetnek gondok. Amúgy kételkedem benne, hogy 30Hz alatt érdemes egyáltalán gondolkodni. Az érzékenységek hatalmas különbségéből is adódhatnak hangolási gondok. Az Eminence-t le kéne halkítani az alsó subhoz nagyon erősen. Ha megnézed, azok a nyomók, amik lemennek 20Hz-ig, 86dB-nél nem jobbak. Ez nem véletlen! Valamit valamiért! Az meg még egy gond, hogy a mélyre menő driverek lomhák, mert nehéz a membránjuk. Ezért nem részletezőek. A könnyű membránnal meg nem nagyon lehet 37Hz fs alá menni, hogy közben 100dB legyen az SPL. Ezek fizikai kizáró tényezők. Ezért tartom nagyra az Eminence gárdáját, mert talán megtalálta a megfelelő egyensúlyt néhány hangszórónál, ha a mélyet tekintjük. Gitárra már régen ők az egyik legjobbak a Beyma, JBL, Celestion (és még sorolhatnám) mellett.
Még egy érdekes dolog: Ha elemmel vizsgáljuk a hangszóró +--át(nem beépítve), akkor az Eminence-nél nagyon rövid ideig tartó nagyon dinamikus pattanást hallunk, minden mellékzörej nélkül. Csak nagyon kevés hangszóró tudja ezt. pl. somogyis barátunk egyik darabját hasonló módon próbálva, egy elhaló tompa puffanás az eredmény. A Pioneer egy fokkal jobb, tompa a puffanás, csak rövidebb ideig hallani. OTTO BT-s csoda, meg mellék hangokat is produkál, de ez már tényleg az alsó véglet.
Szóval ilyen egyszerű kísérletekkel is sok minden kiderülhet, legalább is ami a mechanikai gyorsaság és szilárdság terén érdekes.
Az, hogy e-mellett még "alacsony" az fs, és jó a Qts és az SPL, csak hab a tortán.
Nem szeretnék átesni az istenítés szintjére, mert biztosan vannak olyan hangszórók, amik sokkal jobbak mint az Eminencek, csak azokat nem kapni itthon, ill. ha kapni, akkor sokkal drágábbak, bár ez nem mindig jó szempont, mert lehet, hogy csalódunk! pl. A Peerless 831741(remélem jól emlékszem) típusa 200literes dobozban 98dB SPL mellett 23Hz f3-at produkál, 30cm-es és 200W-os darab. De jó lenne ilyet szerezni! Bár hogy milyen a hangja, ebből még most sem derül ki!!!
(na ez sem lett rövidebb:))
Üdv! watt

csüt. máj. 22, 2003 8:43
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Koviii,

Amit Acmaniac írt megadja a választ a nevetséges dobozméretre.

Acmaniac,

Nem adtál el véletlenül úgy 5 éve egy-két pár somogyi SA2540-est?
Két hete sikerült befejeznem hozzájuk a dobozokat:)))

csüt. máj. 22, 2003 8:33
ezüst tag

Hozzászólás 
Kösz, hogy ilyen hosszú lett:)

Az jutott még eszembe, olyat próbáltál-e hogy csak az igazán mélyeket küldöd ki rá? Mondjuk csak 50 vagy 70 vagy 100 Hz alatt.
Azért kérdezgetem ezt, mert egyelõre (ez mostmár nagyon gyorsan meg fog változni:-) nincs lehetõségem kappával kísérletezgetni, de érdekel, hogy az eminence hangnyomásban jelentkezõ elõnyén túl, miben rejtõzik a nagyobb zeneiség, illetve a dinamikusabb hangzás.
Régóta tudni vélem, hogy ez nem az 50 Hz alatti frekiken valósul meg. Ebben megerõsített az általad most leírt összehasonlítás is. Nem tudom azonban, hogy milyen frekvenciákon jelenik meg a hangszórók "gyorsaságának" elõnye a jobb pszichoakusztikai hatásukban, mennyire van ez a fázisviszonyokkal összefüggésben, illetve mennyire játszik benne szerepet ezeken túl a frekvenciamenet szép finom esése a mélyebb frekvenciák felé.
Viccesen hangzik, de van egy olyan érzésem hogy egy nagy teljesítményen hajtott mélyre menõ "lomha" hangszóró egy kis teljesítménnyel hajtott eminence-el párosítva nyerõ párost alkothatna szobában, a 20 Hz-ig egyenletes átvitel híveinek körében is:)))

csüt. máj. 22, 2003 8:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hinnye!
Szobában az említett 70literes ládának gyakorlatilag 50-60Hz alatt csökken az átvitele. Autóban 35Hz még érezhetően nem halkul, 30Hz-en már érezni a halkulást. Mérni az átvitelt nem mértem, mert nincs sok értelme. Viszont tegnap hasonlítottam össze egy Pioneer 30cm-es gumiperemes polipropilénes darabal(450W volt ráírva, a tipusa nem volt meg, de "jól nézett ki":). Mélységre talán lejjebb ment, de csak bummogott. Semmi felső taktus. Szeritnem 50Hz felett nem is nyomott erőt, és addig is nagyon lomhának tűnt. Nem volt különbség a mélyek között, mind egyformán szólt. Mivel 4 ohm-os volt, ezrét elvileg 250W kölül kapott a hidalt erősítőm egyik ágáról.
Mikor visszatettem az eminencet, szándékosan nem hidaltam, hanem 8ohm-ra terheltem ugyanazt az ágat, ami elvileg fele teljesítmény. Az eredmény megdöbbentő, mert hangosabbnak tűnt, és sokkal részletezőbbek lettek a mélyek. Dinamikája összehasonlíthatatlan, és a meghallgatás szerint az érzékenysége is megfelel a gyári adatok szerinti elvárásnak(101dB/m/1W). A mélyek is ott voltak, mint a másiknak, legalább is nem éreztem különbséget, csak a hangszinezetében, mivel megjelentek a pergődob magasságú impulzusok is.
Szobába nem ajánlok a 12"-osok közül, esetleg a pro-s verziót(Kappa), inkább a 15"-osak, vagy a nagyobbak valók subra.. Az Eminence nem igazán subwoofer hangszórókra van ráállva, inkább zenekari vonalon tervez. Ezért hangolnak 50Hz fölé. De a már korábban említett darabok, a megfelelő helyen installálva, esetleg némi mély hiánnyal, de sokkal jobb minőségű hanggal szolgál.
Szobába nagyon körültekintően kell választani, mert sikerülhet olyan darabot is venni, ami autóban szuper lenne, de bent nem. Az is fontos, hogy nem valami kicsi dobozok jönnek ki. Mindig reflexhangolt doboz kell nekik. Bandpass ládában is elvileg 90dB körül tudnának nyomni, de nem vagyok meggyőzve ezen ládák minőségéről. Igaz Eminencekkel még nem építettem ilyet, mert már régebben vetettem a tipust.

Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
Üdv! watt

csüt. máj. 22, 2003 5:00
vas-tag

Hozzászólás 
N1 Tomy !

Az árak valódiak:) és bruttó !
Mondom! Én most vettem egy Delta15LF-et.
Nemsokára nekilátok a doboz megépítésének is.
Csinálok majd képeket és ha esetleg valakit érdekel, akkor írjon.
4ed és 6od rendű dobozok jók házimozi bassládának?
Nem kell sokat ,,szórakozni" velük, hogy megtaláljuk a szobában a
megfelelő helyüket? Mi a jobb?

jhoni

jhonszi@freestart.hu

szer. máj. 21, 2003 21:21

Hozzászólás 
Jujj! A Jbl hangfaltervező programja szerint 75Hz alá nem lehet vinni az a 3dB-es pontot, de papíron utánna számolva 100 literrel már 37Hz-en van (A Kappa Pro 12-vel).A 17 liter szvsz nevetséges, ezek szerint 81 Hz-re hangolva ajánlják?

szer. máj. 21, 2003 17:42
ezüst tag

Hozzászólás 
Pontosabban szinusz jelekkel.
Ha igen, arra lennél kíváncsi meddig mentek le kb. egyenletesen ill. mit tapasztaltál az autóban a lakáshoz képest?

szer. máj. 21, 2003 13:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Watt, nézted szinuszos jelekkel is a ládák átvitelét?

szer. máj. 21, 2003 13:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Acmaniac!
Igazad van! Viszont autóba rettentő mélyre mennek a csomagtér áldásos elhangoló tulajdonsága miatt. Ezért ilyen célra pl. 50-70 literes dobozban nagyon meglepő dolgokat művel. Nekem Kappa 12 van most 70literes ládában csővel hangolva a kocsihoz(!). 35Hz simán szétüti a belem. A kappa 12- nek 28-57literes dobozt ajánlanak. (ezért is furcsa az a 17 liter a pro-nak!) De ha tervezel hozzá egy dobozt, jóval nagyobb méretek jönnek ki! (persze nem autóba szánva) Nem zenekari célra, csak zenére, nagyobb dobozban is bírja a kiképzést, és sokkal mélyebbre megy. A frekiátviteli görbét sem 28literes dobozban mérték az tuti(a pdf-ben van)!

A zenei hanghoz csak csatlakozni tudok, mert ilyen minőségű mélyeket én még más hangszórótól nem hallottam. Igaz csak 100Hz alatt használom őket, de itt is vannak jelentős különbségek.

Üdv! watt

szer. máj. 21, 2003 13:10

Hozzászólás 
Nekem szabadtéri hangosítással kapcsolatban vannak tapasztalataim az Eminence hangszórókkal (kapolcsi fesztivál). És azt tudom mondani hogy nagyon kerek, zenei hangjuk van a velük épített dobozoknak, annak ellenére hogy nem kimondottan zenei hangú erősítővel használtam őket (Zeck pt7).

Watt-nak: szerintem azért nem elírás a 17-23 literes doboz mivel, a 12" hangszórókat a cég inkább felső basszus és középhangra szánta. Igazán kihegyezett mélyekre a 15" ill. 18" -t ajánlja.

szer. máj. 21, 2003 9:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
koviii! Semmi gond! Viszont milyen érdekes, hogy a pro LF milyen magas fs-el készül. Szerintem egy kicsit elcseszték, vagy az adatok hibásak a neten, bár ennek kicsi az esélye. A Kappa pro 12 viszont nagyon jó hangszóró. Le fogom cserélni a sima Kappa 12-met rá. HA sikerül beszámolok a különbségről. Szerinted az a 17-23literes ajánlott dobozméret nem elírás? Elég furcsának tartom a dolgot!

N1_Tomy!
Biztosan jók a JBL-ek, mert nagyon nagy múltal rendelkeznek, legyalább is a hangosítás terén. Viszont sokkal drágább mint az Eminence.

Ha rám hallgattok, mélynyomónak Kappa alatti sorozatból ne válasszatok, mert nem arra valók! Azok bassgitárra készültek és arra tutik, mivel 80Hz alá nemigen kell menniük. Igazi mélynyomók a Kappa, Omega, Kilomax -ok. Szobába 15"-tól, autóba 12"-tól nagyon jók.
Autóban 2db 15"-os Omegát próbáltunk ki. Folyamatosan bírta az ezer wattot, és hihetetlen jó mélyei voltak. A tulaj viszont a hangerőre ment, ami elmaradt 2dB-el a Rokfort 15"-osok mögött, viszont azok 3perc alatt leégtek! Én maradok inkább a szép mélyek és "halkabb" hang mellett, a tulaj meg tekercseltet versenyenként :)).

Üdv! watt

szer. máj. 21, 2003 5:46
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!
Thanks. Ezek a bruttó árak? Nem túl olcsók?:)))
Mert ha minden korrekt akkor tuti ilyet veszek.
JBL 22xx-es mélyek milyenek lehetnek?
2206
2226
2242
2241
...

kedd máj. 20, 2003 21:16

Hozzászólás 
Igazad van tényleg a pro-t néztem. Sorry!

kedd máj. 20, 2003 17:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem tudom, de a honlapon néztem én is. A Kappa 12 45Hz, Kappa pro 12 37Hz 500W(ez nagyon ott van!! Felújítottan 20e kb.), Kappa 15LF 39Hz,(nem a kappa pro!!). Nézd meg újra!
Üdv! watt

kedd máj. 20, 2003 11:12

Hozzászólás 
Én a honlapon lévő adatokra hivatkoztam. Az fs mellett mint már írtam, inkább az érzékenység a lényeg. Amúgy teljesen egyetértek veled.

kedd máj. 20, 2003 9:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Koviii!
Szerintem összekeverted egy másik Kappával, mert az 15LF-nek 39Hz az Fs-e. Azért ezt választottam, mert túlméretezett Reflexben kis hangolás után mélyebbre megy, mint bármelyik Somogyi, bár ez az összehasonlítás méltatlan. Nem csak az Fs számít, főleg, ha nem lehet a hangszóróhoz megfelelő dobozt építeni. pl. a régi 30cm-es Videoton hangszóróhoz 600literes doboz kellett volna, hiába volt az Fs-e 22Hz. Mire dobozba került, meg lett fojtva, alig szólt és az F3-as pontja magasabbra került, mint most a Kappának. Ez van.
Üdv! watt

kedd máj. 20, 2003 5:54
vas-tag

Hozzászólás 
Hello !

Én nemrég vettem egy Delta15LF hangszórót! Nagyon állat!
Igaz, hogy én basszusgitárládába vettem, de szeintem
mindenre jó.
Delta12LF: új- 22500 Ft

Delta15LF: új- 23750 Ft
felújított- 16000 Ft

Ezek ^ kiállítási darabok, csak a ,,közepük" lett a gyári kittel cserélve. Szóval ugyan olyan jó teljesítménnyel bírnak mint az új. Lőrincen van a bolt. Körmöcbánya u. 14. -asszem 14,de nem lehet eltéveszteni-

Minden jót :
Jhoni

hétf. máj. 19, 2003 22:31

Hozzászólás 
Én csak a Kappa 15 árával tudok szolgálni, ami 28eHUF. Watt!Miért épp a Kappa 15LF-et választottad mélynek? Annak a rezonancia frekvenciája 46 Hz, nem túl magas ez? A Kappa 12-nek 9 Hz-el alacsonyabb az fs-e, ez lenne a favoritom, ha nem találok valami olcsóbbat elfogadható paraméterekkel.

hétf. máj. 19, 2003 17:45
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!
tudnátok árat mondani, hogy mennyit kérnek az Eminence hangszórókért?
Delta12LF
Delta15LF
Kappa15LF
stb

Köszi!
Ja és hogy hol lehet beszerezni?

hétf. máj. 19, 2003 17:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak támogathatom az Eminence vonalat, mert én már sok Reflexet láttam szétesve, de Eminencet még nem. Nekem egy Kappa 12 dönget a kocsimban 500W zeneivel kb. már évek óta, de szinte ugyanúgy szól és a feszessége is csak kicsit lágult(lejjebb megy most :)). Ennyi hajtástól egy reflex meghalt már néhány hónap alatt. Bent a lakásban Kappa 15LF nyomul. Nagyon meggyőző. Tönkretehetetlen és gyilkosan kemény mélyei vannak, meglepően lemegy, igaz 200Literes reflexdobozban szól.
Szeritnem ennyi pénzért ilyen minőséget nem kapni más cégtől. Bár én elfogult vagyok .....
Üdv! watt

hétf. máj. 19, 2003 5:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Koviii!
Az eminence hangszorók érzékenysége nem feltétlenül nagyobb, mint a reflexeké, de a frekimenetben hallható az eltérés. Eminence nagyobb xmax-ot tud, mélyebbre megy. Az ár-teljesítmény viszony tényleg jobb. Eddig mélyekről beszéltetek, ahol a különbözőség még nem is olyan feltünő. Közép és magas sugárzókban viszont az eminence nyer legalább egy klasszissal.

szomb. máj. 17, 2003 2:35

Hozzászólás 
Szia Koviii,

Mindenképpen Eminence-t javasolnék, zeneibb és tiszta, dögösebben szól, nagyobbat ütnek, nagyon gyorsak a hangszóróik, és nem sokkal drágább. Az Eminence hangszórók szerintem nagyon jó ár/teljesítmény viszonyúak. Beymából is kb 60 E ft felett vannak azok a driverek amiből már lehet építeni valamit, addig eminence-ből már 40 E ft-ért kapsz egész jó hangszórókat.

pén. máj. 16, 2003 21:22

Hozzászólás 
De, nézegettem a Reflexeket, de a honlapján se árak, se paraméterek nincsenek, ha tudsz árat mondani állok elébe.:)
Nézelődtem egy boltban mifelénk, és 13eHUF-ot kérnek egy 30cm-es SoundKing vagy KingSound-ér. Erről halott már valaki valamit? A honlap nem jön be. Acmaniac, nekem csak mély kéne nem komplett láda. Amúgy melyik a jobb Reflex v. Eminence?

pén. máj. 16, 2003 20:41

Hozzászólás 
Ezt nem is tudtam, a Conradnak van valamilyen internetes oldala? Ahol esetleg árak is vannak?

Amúgy szerintem a reflex nem egy kategória az Eminence-el.

pén. máj. 16, 2003 19:16

Hozzászólás 
Kovii,
a Conrad is forgalmazza az Eminence-t ("jó" áron).
Esetleg a hazai Reflexben nem gondolkodtál?

pén. máj. 16, 2003 7:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Itt, Lőrincen, a Körmöcbánya utcában, Özv. Karvalynénál.

csüt. máj. 15, 2003 21:08
Profil Honlap

Hozzászólás 
Fane Colossus 18XB 600 watt, 100 dB-es érzékenység, 8 ohm. 18 col. 4 colos lengő, ha kell van eladó. De tudok eminence-t is. pld amit nagyon javaslok 15" kappa LF, 101 dB-es érzékenység, 400/800 wattos.

A fane-eket olyan dobozzal használtam amivel program szerint 102 dB 60 Hz-en az érzékenysége. Ez már szabadtéren is lábdobokra nagyon gyilkos volt... Mondjuk 1400 wattos erölködő biztatgatott 2 ilyen dobozt...

www.axio.hu/acmaniac

csüt. máj. 15, 2003 21:04

Hozzászólás 
Hi!

Meg tudnátok mondani, hogy hol lehet Eminence hangszórókat venni M.O.-n? Valami komolyabb mélynyomót akarok, nem annyira az fs, inkább az érzékenység a lényeg. Ha tudtok, ajánlhatnátok más hangszórókat is, nekem például az Omnitronicok szimpatikusak, csak ezekről sem tudom hol lehet beszerezni.

Előre is kösz!

csüt. máj. 15, 2003 20:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 79 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2