Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 16:50

Hozzászólás a témához  [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Következő
PIC-ek égetése WPB_F18, PICKit2_klón és más égetőkkel. 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszönöm a válaszokat, még nem építettem meg a programozót, csak tervben van, illetve utána olvasgattam. Tehát akkor ezek szerint úgy nem lehet programozni, hogy működik a kontroller, tehát a +5V-ot nem a programozó kapcsolja be, hanem csak a 13,2V-ot és az adat lábakat, valamint a földted kötöm össze. Remélem érthetően sikerült leírnom.

szomb. aug. 19, 2006 12:10
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem nem az oszcillátor áll, hanem nem kapcsolja rá az órajelet a magra az órajelgenerátor, vagy resetben tartja a magot. Mert az a lényeg, hogy az oszcillátor jele stabilizálódjon, aztán engedi futni a picben a programot, és ez idő alatt kell, hogy belépjen programozás módba.

pén. aug. 18, 2006 16:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm S.M. igazad van!
Az égető minden bizonnyal kellő meredekséggel kapcsolja be a Vpp-t ezért ez a gond azt hiszem megoldott.

pén. aug. 18, 2006 15:16
arany tag

Hozzászólás 
watt írta:
Próbáltam infót keresni, hogy a Vpp leállítja-e automatikusan, de erről sem találtam semmit.

Szerintem igen. Az egyik programming pdf-ben ez van:

Do not allow excess time when transitioning MCLR between VIL and VIHH; this can cause spurious program executions to occur. The maximum transition time is: 1 TCY + TPWRT (if enabled) + 1024 TOSC (for LP, HS, HS/PLL and XT modes only) + 2 ms (for HS/PLL mode only) + 1.5 μs (for EC mode only)

Vagyis, ha ennél lassabban emeled, akkor elindulhat a benne lévő program (ami az oszcillátor indulását jelenti). Ebből nekem azt következik, hogy ha elég gyorsan emeled, akkor nem indul el, azaz az oszcillátor is áll.

pén. aug. 18, 2006 14:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Erről nem olvastam az égetést leíró adatlapokban. Nekem soha nem volt vele ilyen jellegű gond. De ha netán még is előfordulna, akkor az ellenőrzéskor kiderül a hiba és a következő írásra már jó lesz. Ezenkívül semmilyen égető nem állíja le az oszcit.
Próbáltam infót keresni, hogy a Vpp leállítja-e automatikusan, de erről sem találtam semmit.
Szerintem nem fog ez gondot okozni neked sem.

pén. aug. 18, 2006 13:27
ezüst tag

Hozzászólás 
watt! A kónya féle könyvben azt írták, hogy le kell állítani a PIC oszcillátorát arra az időre, amíg áramkörben programozod, mert máskülönben elcsúszva íródik be a program. A Te programozódnál ez hogy van megoldva?

pén. aug. 18, 2006 9:41
ezüst tag

Hozzászólás 
THX. watt --> így már tisztul a dolog. :lol:

LapuTomika [Tomee]

pén. júl. 28, 2006 20:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
LapuTomika
Ez a lefoglalás csak biztonsági kérdés, hogy azt a területet amit indirekt akarunk címezni, ne használhassuk másra. Ha nem "foglaljuk" le, akkor is lehet hivatkozni rá, mert ez egy kutya közönséges RAM terület.

pén. júl. 28, 2006 20:01
ezüst tag

Hozzászólás 
Helloka mindenki!

Potyo, köszi szépen a magyarázatot, de sajna azt nem válaszolta meg nekem senki, hogy kötelező-e és ha igen miért kötelező lefoglalni memóriaterületet az inicializálás során?

LapuTomika [Tomee]

pén. júl. 28, 2006 11:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
A bankokat a BSR(Bank Select Register) lapozza, de a 18F nél nincs szükség rá, hogy ezzel foglalkozz, mivel a MOVFF utasításnak és annak, hogy a W is elérhető az SFR zónában(WREG néven) az egész memóriaterület elérhető.
Az FSR regiszterek(mert több is van) az INDF regiszterekkel együtt az indirekt címzésnél használatosak.

csüt. júl. 27, 2006 15:09
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Ok, köszi szépen a segítséget, már én is rátaláltam ezek leírására, mondjuk pontosan nem találom meg a nagy PDF ben az összegyűjtött konfig regiszterek leírását sajna:(

de azért majd elboldogulok.

Másik kérdésem: Még mindig watt-féle Pic KonfigI. ben van lefoglalava RAM terület. Ezt mindig muszáj megtenni, vagy ez csak olyan dolog, hogy ezt én kijelölöm ha akarom és kész? És mi van ilyenkor az FSR regiszterrel? Ha jól tudom ez lapozza a bankokat, nem?

LapuTomika [Tomee]

csüt. júl. 27, 2006 13:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Esetleg még annyit kiegészítésnek, hogy szinte mindegyik PIC konfig beállításai eltérőek. Igaz csak kis mértékben, de eltérőek. Erről könnyen meg lehet győződni, csak ki kell választani a kérdéses PIC-eket a WPB-ben és a konfig szerkesztésénél meg lehet nézni az eltéréseket. A korrekt módszer természetesen az adatlap....

hétf. júl. 24, 2006 19:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt (bátorkodom kisbetűvel írni, mivel a nicked is kisbetűvel van) bemutatója 18F4320-al készült, annak a konfig bitjei különböznek a 18F452 konfig bitjeitől. Nézd meg a 18F452 adatlapjában a 19.1 fejezet, és a 18F4320 adatlapjában a 23.1 fejezetet.

hétf. júl. 24, 2006 19:21
ezüst tag

Hozzászólás na
Na sziasztok srácok!

Mégegyszer köszi Watt a segítséget! Nagyon penge a cucc!

Most olyan gondom van, hogy próbálkozom tanulmányozni a Config regisztereket.

Watt a te oldaladon vannak mintaprogik, meg is néztem (illetve azt rágom át) a PICkonfig1-et. Találtam a neten egy doksit ami a 18f452 vel foglalkozik, és ott nem használt regiszternek van fetűntetve a CONFIG4L refiszter, holott Te a külső debugger módot kapcsolod ki benne.
Most hogyan is van ez? k

Köcce a segítséget!

LapuTomika [ Tomee ]

hétf. júl. 24, 2006 17:16
ezüst tag

Hozzászólás 
Úhh... köszi mindenkinek srácok a segítséget...

Asszem fogok még hasonló gyakorlati hülyeségekkel jelenetkezni!

Mégegyszer köszi mindenkinek!

LapuTomika [Tomee]

szomb. jún. 24, 2006 19:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
köszi potyo a segítségeket!
Szivesen. Én is voltam kezdő, tudom, milyen ha az ember nem tud nyugodni, mert csinálná, de nem meri, mert fél, hogy tönkretesz valamit.

pén. jún. 23, 2006 23:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Potyo jól mondja! (köszi potyo a segítségeket!)

pén. jún. 23, 2006 21:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
LapuTomika írta:
Ehhez a programozóhoz úgy kössem a PIC et amíg programozom, ahogy a kanócok a programozóból kijönnek, és semmi más, vagy pedig ez is úgymond "incircuit"? Azaz nem kell kivenni az áramköri környezetből, hanem a Master Clear 13 V ra kötésétől ő automatikusan tudja ezt?
Amikor a 13V rajta van a pic-en, akkor mindegy, mi van a programozáshoz nem használt lábakon, lóghatnak a levegőben is, de akár a céláramkörben beforrasztva is lehet a pic, így benn az áramkörben is programozhatod, de akár áramkörön kívül is.

pén. jún. 23, 2006 15:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért, mert igen nagy áramlökéseket tud produkálni a pic működése közben, és így stabilabb az energiaellátása. Mindet be kell kötnöd, és ha magas órajelen hajtod, legjobb ha mindkét oldalon teszel 1-1 100nF-os kerámiakondenzátort is szűrésnek. De az egyik oldalra mindenképp kell, és a pic alatt a legrövidebb úton kösd össze a lábakat.

pén. jún. 23, 2006 15:19
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia Watt!

Az előző kérdés is fonos lenne, de van még más kérdésem is!

Az általad épített programozó építése folyamatban van nálam.

Ehhez a programozóhoz úgy kössem a PIC et amíg programozom, ahogy a kanócok a programozóból kijönnek, és semmi más, vagy pedig ez is úgymond "incircuit"? Azaz nem kell kivenni az áramköri környezetből, hanem a Master Clear 13 V ra kötésétől ő automatikusan tudja ezt?

Sajnos eddig nem nagyon tudok tovább lépni enélkül az info nélkül...
Köszi előre is!

pén. jún. 23, 2006 15:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok Srácok!

Lehet hogy primitív a kérdés, de miért vannak a PIC mindkét oldalán delej lábak???

(18F452-m van )

Mindkettőnek kell adnom tápot, vagy csak elég az egyik oldalra??

Segítsen valaki please!

Köszi: LapuTomika [Tomee]

pén. jún. 23, 2006 15:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
LapuTomika
Küldtem levelet, harmad-x-rra talán odaér, ha menne levélben, akkor majd valamit kitalálok.

vas. jún. 18, 2006 20:16
ezüst tag

Hozzászólás PIC18Fxxx, xxxx írása
Szia Watt!

Ott sajnos elakadtam az általad épített égető építése közben, hogy nem nagyon tudok NYÁK ot készíteni.

Légyszíves segíts nekem!

Köszike: egy kezdő PIC es

Tomee

pén. jún. 16, 2006 16:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Oxigén!

Látom sikeresen hazaértél!

Köszi a próbákat!

vas. máj. 21, 2006 7:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kipróbáltam a WPB-t a 18f2331-en, és mostmár felismeri és ki is választja. Köszönet az összes jövendőbeli felhasználó nevében.

szomb. máj. 20, 2006 22:54
arany tag

Hozzászólás 
Úgy látom itt is vannak igazán nagy PICesek :)
Már a PIC kérdésekbe leírtam a gondom bajom,de azért leírom ide is hátha szerencsével járok.
Igazából nem kérdésem van inkább kérésem.
Aki esetleg segíteni tudna a PIC-ekben és van MSNje és hajlandó engem "kikoktatni" azon keresztül az vegyen fel légyszives.
Előre is köszönöm !

Üdv : Elektroman ( vw_golf_ii@msn.com )

hétf. máj. 15, 2006 18:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben tesztelgettem, és úgy gondolom jó lesz, ezért kitetttem a netre is(3.11b). Az ID-s dolgot is benne hagytam egyelőre.

szomb. máj. 13, 2006 15:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elküldtem, másodszorra a jót! :) Most már jó lesz! Az tényleg gond volt, hogy nem írta ki, hogy nem ismer fel PIC-et, mert azt kellett volna neki. Most ezt is sikerült kijavítani, bár ez nem fog feljönni, mert csak akkor jelentkezett eddig is, ha a Devid2 azonos volt két PIC családnál és ez most a 8-as volt (442,452,448,458).
Köszi a próbákat!

szomb. máj. 13, 2006 14:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem azonosítja, és nem is választja ki. De viszont nem is ugrik fel semmilyen ablak, hogy mit ismert fel, vagy hogy nem ismert fel semmit.

Most valószínűleg nem leszek számítógépközelben szombatig, így ha nem válaszolok, akkor az ezért van.

pén. máj. 12, 2006 23:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ez eddig rendben is van, de gondolom nem azonosítja és nem választja ki ugye? Pedig ezek az adatok vannak a programba megadva. Holnap szimulálok ezekkel az adatokkal és kíváncsi vagyok hol akad el. Érdekes, hogy a 18F448 is 8-as Devid2 vel van azonosítva, csak 001xxxxx a Devid1, de ezt simán kiválasztja nálam... Na majd holnap este fele...

pén. máj. 12, 2006 22:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
Devid1: 11100010 Devid2: 8
Ezt írta ki a progi a 18f2331-hez.

pén. máj. 12, 2006 22:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerinted érdekelne bárkit, hogy milyen számokat olvasok be? Az ember tudja, hogy milyen PIC-et használ, nem hiszem, hogy számít, hogy milyen belső módon azonosítja a progi. Nem szerencsés, ha túl sok, főleg ha érdektelen iformáció árasztja el az embert egy program használata közben. Én legalább is nem szeretem az ilyen progikat. De ha téged érdekel a dolog, akkor kapsz egy egyedi példányt! 8)

kedd máj. 09, 2006 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Rendben, péntek délután/este megnézem. Szerintem ezt benne is hagyhatnád a progiban.

kedd máj. 09, 2006 17:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen újabb, ezzel nincs is gond, de ezentúl számozni fogom a verziókat.
Most nem is ez a legnagyobb bajom!
Képzeljétek, megint szívat a microchip! Lassan olyanok lesznek, mint a microsoft! :)
Az a tényállás, hogy van egy datasheet-em és egy programozást leíró pdf-em is. No ezekben nem egyformák a Device ID Regiszterhez írt adatok, amik a PIC-eket azonosítják be. Az adatlapban ráadásul egy tejesen más család adatai vannak megadva, amit korábban már felvettem.
A programozói segédlet más adatokat közöl, de ezek szerint azok sem a helyes adatok!

Ezért potyo, ha nem bánod írok egy olyan verziót, ami kiírja a beolvasott Device Id tartalmat az eseménylistába, és ezt kéne majd megírnod, mi van benne valójában. Lehet, hogy abból kiindulva következtetni lehet a többire, remélem..
Ha jobban tudnék angolul megírnám nekik a dolgot, de hát egyelőre még nem vagyok egy nagy inglisspíkö. :oops:

Akkor majd küldöm levélben a verziót. Köszi!

kedd máj. 09, 2006 14:52
arany tag

Hozzászólás 
potyo írta:
Nekem most is 3.10b jelzésű fájl akar lejönni. Javaslom mindig tedd bele a fájlnévbe az aktuális dátumot. Ez nem zavar senkit sem, viszont nem szivat bennünket a proxy.

A fájl neve ugyanaz, de a rar már az új változatot tartalmazza. (kipróbáltam)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gozi kedd máj. 09, 2006 18:39-kor.

kedd máj. 09, 2006 13:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem most is 3.10b jelzésű fájl akar lejönni. Javaslom mindig tedd bele a fájlnévbe az aktuális dátumot. Ez nem zavar senkit sem, viszont nem szivat bennünket a proxy.

kedd máj. 09, 2006 12:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Feltettem, de sokszor okoz gondot, hogy ha nem nevezem át a fájlt, akkor proxi pufferből nyomja a tvn.hu. Ha még most sem műkszik, akkor nagyon morcos leszek, mert elvileg megtaláltam a hibát, és javítottam is. Akkor a hétvégén...

kedd máj. 09, 2006 10:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
watt írta:
No van valami, műkszik? Nagyon eltűntél potyo! :)
Feltetted az új verziót a lapodra :?: Mert ha fenn volt vasárnap úgy 21 óra környékén, akkor nem változott a helyzet. Ugyanaz volt, mint ahogy előtte írtam. Mivel nem változott semmi, így azt hittem, a régi progi van fenn, gondoltam, beírtad, hogy megvan a hiba oka, csak még nem tetted fel. Igaz a fájl dátumát megnézhettem volna. :oops: Viszont csak hétvégén tudok beszámolni a dolgokról, hétközben nem vagyok otthon(egyetemen vagyok).

kedd máj. 09, 2006 9:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
No van valami, műkszik? Nagyon eltűntél potyo! :)

kedd máj. 09, 2006 9:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Javítottam, én rontottam el, most már jó lesz elvileg!

vas. máj. 07, 2006 18:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Az írás rendben megy, de a pic felismerésénél valami gond van.

Köszi, megnézem, mi lehet a gond!
Egyszer volt, hogy a gyári adatlapban nem jól adták meg az azonosítókat, de ezt csak érdekességként említem(itt volt erről szó korábban), mert lehet, hogy most nem ez a gond....

vas. máj. 07, 2006 17:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kipróbáltam a 18f2331 írását. Az írás rendben megy, de a pic felismerésénél valami gond van. Amikor rámegyek a pic azonosítására, akkor az eseménylistába beteszi, hogy azonosítás indult, és azonosítás kész, de nem ugrik fel az ablak, hogy mit ismert fel, és nem is választja ki a listából(de azért valamit felismer, mert pic nélkül kidobja, hog nem ismert fel picet). Az írás/visszaellenőrzés rendben megy, csak mondja, hogy nem érzékel picet, és biztos folytatom-e. Kipróbáltam a 3.00b és 3.10b verzióval is. A régebbi verzió kidobja az ablakot, csak nem ír benne semmit.

Amúgy úgy nézem, elég strapabíróak ezek a picek, mert elkötöttem valamit, és az egész chip elég durván felforrósodott, de aztán amikor jól kötöttem be, akkor működött.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára potyo hétf. máj. 08, 2006 3:25-kor.

vas. máj. 07, 2006 2:30
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
Jó ötlet, már kész is! :) **A speed.ini-t ne felejtsd el bemásolni a munkakönyvtárba!**

Hű, nagyon köszi ezt a funkciót! Sokszor volt az, hogy elfelejtettem átállítani. Ilyenkor általában nem a csúszkánál kezdtem a hibát keresni... :lol: (nekem csak akkor sikerül az égetés, ha kb 2500 körüli értékre állítom a csúszkát)
Idézet:
Ezt igénybe venném majd, de még odébb lesz, mert ez kicsit nehezebb dió. De már alakul...

Csak szólj előre, hogy kb. mikor kell, mert nem mindig van otthon 2550-em. (de most pl. van)

kedd máj. 02, 2006 22:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
És még egy kis ajándék azoknak akik régebben kérték tőlem, hogy lehessen a Flash és az EEPROM területeket is szerkeszteni. Jelentem, teljesítve a kérés. :!:

kedd máj. 02, 2006 18:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
De lenne egy kérdésem (ha ez megoldható): nem tudnád azt megoldani, hogy a program megjegyezze az égetés sebességét?

Jó ötlet, már kész is! :) **A speed.ini-t ne felejtsd el bemásolni a munkakönyvtárba!**

Idézet:
(Ha a későbbiekben elkészülsz az USB-s PIC-ek támogatásával, a 18F2550 tesztelésében tudok segíteni.)

Ezt igénybe venném majd, de még odébb lesz, mert ez kicsit nehezebb dió. De már alakul...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt kedd máj. 02, 2006 18:58-kor.

kedd máj. 02, 2006 18:55
arany tag

Hozzászólás 
Szia Watt!

Először is: gratulálok az új programodhoz, nagyon jól sikerült. Máris frissítettem az új változatra, az általam használt típusokat hibátlanul égeti.

De lenne egy kérdésem (ha ez megoldható): nem tudnád azt megoldani, hogy a program megjegyezze az égetés sebességét?
(Ha a későbbiekben elkészülsz az USB-s PIC-ek támogatásával, a 18F2550 tesztelésében tudok segíteni.)

Üdv!

kedd máj. 02, 2006 16:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Frissítettem. Kapott egy hibakezelést, mert az sem volt eddig figyelve, hogy számot kapott e a mező.

vas. ápr. 30, 2006 10:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
......Köszönöm!

Idézet:
Egy hibát találtam, ha a sebességállító számhoz csak egy számjegyet írok, akkor run time error 380-al elszáll.

Ezt megnézem, én nem írtam még bele kicsi számot, mert 1000 alatt nem égeti be rendesen a progit. De jogos a kérdés, mert lehet, hogy valakinek lassú a gépe, meg amúgy se szálljon el semmitől!

vas. ápr. 30, 2006 9:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kipróbáltam egy 18f252-vel(a 2331 még nincs itt). Felismerte, kiválasztotta a listából. Aztán felprogizta, visszaellenőrizte, ha módosítottam a kódon, akkor csak azt a részt írta újra. A konfigos részt még nem próbáltam, de a többi úgy néz ki tökéletes. Egy hibát találtam, ha a sebességállító számhoz csak egy számjegyet írok, akkor run time error 380-al elszáll.

FOGADD ELISMERÉSEM.

vas. ápr. 30, 2006 0:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
A lendületet kihasználva sok új dolgot tettem a programhoz. A változásokat itt olvashatjátok: http://wattmep.tvn.hu/WattPICBurn/WPB_infok.htm

Letölthetitek az oldalamról, ill innen: http://wattmep.tvn.hu/WattPICBurn/Setup ... _3.00b.rar

A program béta verzióban van, de nálam minden jól működött eddig(PIC-et elrontani biztosan nem fog!).

Ha találtok valami hibát, kérem írjátok meg, sokat segítenétek vele!
Jő égetést!

szomb. ápr. 29, 2006 9:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Következő