|
Szerző |
Üzenet |
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Én normál Pálma fa ragasztót használok. (barkácsáruházban kapható, kékmatricás)
|
szer. nov. 24, 2004 1:38 |
|
|
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
Hú de jó hogy szóbahoztad Kalap.....
Nincs faragasztóm.
Mit ajánlotok? Van olyan allitolag amiről azt irtátok, hogy ha azzal megragasztom, mindenhol eltörik a deszka, de ott nem ahol ragasztottam.
Mi ennek a cuccnak a neve?
Üdv, Peti
|
kedd nov. 23, 2004 23:57 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
topeti írta: F = fs / Qts Transmission-line hangdoboznál: F < 40 Hz Zárt doboznál: 40 Hz <F < 80 Hz Basszus-reflex hangdoboznál: 80 Hz <F < 120 Hz Exponenciális hangdoboz, illetve tölcséres sugárzó esetében: 120 Hz <F
Fenti adatok azonban csak elnagyolva tekinthetők irányadónak. Az optimális méretezés ugyanis függ a visszaadandó műsortól, hallgatótér akusztikájától, és nem utolsó sorban a hallgató szubjektív hangérzékelésétől is. "
nos ezek alapján is reflexbe való
hát reflexre fel
már csak azt nem tudom mekkora legyen 32-33liter, vagy ennek a fele, mert a
"somogyis hangszórók kisebb dobozokban érzik jól magukat"
megvan a faanyag, megvan a körfűrész (nagyon pöpec tud 45°-os élt is vágni) dekopír, ragasztó, csavar, idő
szóval mondjatok valamit, mert...
legfeljebb csinálok egy 33 literes, aztán ha nem jó levágom az alját
üdv
k
|
kedd nov. 23, 2004 21:14 |
|
|
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
SMA írta: Elvileg, de már magam sem vagyok biztos benne, az Fs/Qts mutatja meg, hogy mibe való az a hangszóró. Az új RT-Évkönyv szerint viszont már Fs/Qts x Qes - a meghatározandó. A 60-100 ig zárt dobozba, 60 alatti szám esetén TL sugárzóba. ( Ez sem egészen világos számomra, hogy egy lágy hangszóró mit keres ugyan egy nyitott dobozban?) A 100-150-es szám közöttiek jók reflexbe. (?) Üdv! SMA
Kedves SMA!
Itt van előttem a Klinger biblia.
Idézet az 55. oldalból:
" A számunkra megfelelő mélyhangszóró kiválasztásához nem elégséges csak azt tudni, hogy a membrán rögzítése lágy, félkemény vagy kemény. Ehhez már szükségünk van a Thiele-small paraméterek ismeretére, melyek jellemzik valamely mélyhangszóró működését a hangdobozba beépített állapotban is. Egyszerű optimalizálásra itt nincs lehetőség. Egyébként nem lenne szükség sokszáz mélyhangszóró-típus gyártására. A következő összefüggés egy durva felosztást mégis lehetővé tesz:
F = fs / Qts
Transmission-line hangdoboznál: F < 40 Hz
Zárt doboznál: 40 Hz <F < 80 Hz
Basszus-reflex hangdoboznál: 80 Hz <F < 120 Hz
Exponenciális hangdoboz, illetve tölcséres sugárzó esetében: 120 Hz <F
Fenti adatok azonban csak elnagyolva tekinthetők irányadónak. Az optimális méretezés ugyanis függ a visszaadandó műsortól, hallgatótér akusztikájától, és nem utolsó sorban a hallgató szubjektív hangérzékelésétől is. "
|
kedd nov. 23, 2004 19:05 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
SMA írta: Kedves topeti és Többiek! Ha ilyen jó tipped van, miért nem veszel Te is olyan hangsugárzót? Igen, a JPW egész jó, pláne a régebbi szonáta, vagy az AP2.
Hát ezaz
Most megfogtál. Tudod elkezdtem a hangfalépítést és most már szeretném befejezni. Már a felénél járok, itt nem kéne abbahagyni
Még az is lehet, hogy jobban fog szólni, mint a JPW
Üdv, Péter
|
kedd nov. 23, 2004 18:54 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
SMA írta: Kalapur!
Elvileg, de már magam sem vagyok biztos benne, az Fs/Qts mutatja meg, hogy mibe való az a hangszóró. Az új RT-Évkönyv szerint viszont már Fs/Qts x Qes - a meghatározandó. A 60-100 ig zárt dobozba, 60 alatti szám esetén TL sugárzóba.A 100-150-es szám közöttiek jók reflexbe. (?) Üdv! SMA
esetemben Fs/Qts=88
Fs/(Qts*Qes)=122
ezekszerint zárt vagy reflex dobozba kell tennem
|
kedd nov. 23, 2004 18:14 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves topeti és Többiek!
Ha ilyen jó tipped van, miért nem veszel Te is olyan hangsugárzót?
Igen, a JPW egész jó, pláne a régebbi szonáta, vagy az AP2.
Kalapur!
Elvileg, de már magam sem vagyok biztos benne, az Fs/Qts mutatja meg, hogy mibe való az a hangszóró.
Az új RT-Évkönyv szerint viszont már Fs/Qts x Qes - a meghatározandó. A 60-100 ig zárt dobozba, 60 alatti szám esetén TL sugárzóba. ( Ez sem egészen világos számomra, hogy egy lágy hangszóró mit keres ugyan egy nyitott dobozban?)
A 100-150-es szám közöttiek jók reflexbe. (?)
E-fölött pedig tölcsérbe. (?)
Mi van akkor ha nem abba építem bele, amibe való?
Nem értem, ha egy 180-as számú hangszóróm van az hogyan fog tölcsérben lemenni 20Hz-re, ha az Fs az 45Hz-en van?
Valami nem stimmel itt a kréta körül, vagy valamit valakik kihagynak, elhanyagolnak, vagy Minket hülyítenek.
Üdv! SMA
|
kedd nov. 23, 2004 18:02 |
|
|
zoli12
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 31, 2004 17:24 Hozzászólások: 400 Tartózkodási hely: Szolnok
|
üdv mindenkinek!
nem nagyon szoktam beleírmni e topicba, de aki olcsón akar belsőkábelezni annak ajánlanám a van den hul cs16 kábelét. olyan 700-800 forint/m körüli az ára . egy eres drót , sárga és zöld színben kapható, tehát így van párban. nem mintha jelentősége lenne , de ha vesztek ilyet és csak mondjuk az egyik színű van , akkor morogni kell az eladónál! vagy pedig egy másik lehetőség, a neotech kábelek. ezek közt is vannak belső kábelezésre kialakított drótok. itt is olyan 700 forint/m az induló ár.
én speciel az audioqest (megnem mondom hogy melyik kábele, de kettőskábelezésre valót vettem, tehát négy külön szigetelésü drót van benne) ezt bontottam szét és ezzel kábeleztem a dobozomat belül. spóroltam, 1m drótból 4 m lett. annyit kell hozzáfűznöm, hogy az egyszerű drótoknál (220 villany vezeték, meg hasonlóak) van aki ilyeneket is használ, mindenképp jobb! és még egy fő szempont! a meglévő rendszer igényeihez kell kábelt venni! semmi értelme több ezer forintért drága kábeleket venni ha úgy is gyenge az audio rendszerünk! ettől sokat nem fog javulni a hangzás!
ennyi lenne!
neotech kábel http://kacsa-audio.hu
|
kedd nov. 23, 2004 17:50 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
topeti írta: Jó hangfalkábelt!
Érdeklődnék, hogy a hangfalon belüli kábelezéshez milyen (hangfal)kábelt vegyek. Ebben a kérdésben tanácstalan vagyok, kérlek segítsetek. Jó, tudom, az egyik válasz az, hogy olyat, amilyet majd "kint" is használni fogok... Érdekelne a vastagsága, hogy 1.5mm2 vagy 2.5mm2 keresztmetszetű ideálisabb. Azon kivül tömör, vagy sodrott kábel. Anyagát tekintve szimpla rézkábel, vagy OFC, vagy inkább ezüstözött réz.
De onnan is megközelíthetjük a dolgot, hogy a magasamhoz és mélyemhez milyen hangú hangfalkábel illik.
Üdv, Péter erre csak annyit mondanék, hogy nekem az egyik legvékonyabb sodort részkábel van beépítve és sziszeg is a magas, tehát lehet, hogy ez a baj , de ha abba gondolok bele, hogy az alkatrészeken meh az összes kivezetés alumínium, akkor ... lehet, hogy ki kellene cserélnem a magashoz vezető kábelt egy biztos az erősítőtől a haangfalig menő kábelt kicseréltem cat5-ös UTP kábelre és szerintem semmi nem változott valaki más is szóljon hozzá! SMA írta: Kedves Kalapur és Többiek!
Üdv! SMA
köszi SMA!
most éppen egy új hangfalon töröm a fejem, pontosabban egy régi kapna új dobozt.
az SBX1320-hoz szeretnék reflex dobozt építeni, mert úgy érzem mélyebbre is tudna menni egy nagyobb reflexx dobozban, a szimuláció szerint akár 40 Hz-ig is lemenne még akkor is ha hozzáveszem a frekimenetének esését
csak azt nem tudom mekkora dobozt építsek neki, meg hogy egyáltalán való-e ez a hangszóró reflexbe
mi alapján lehet eldönteni, hogy reflex vagy zárt dobozba való-e egy hangszóró
a könnyebség kedvéért itt vannak a paraméterei:
Zenei terhelhetőség Pz / W 60
Névleges terhelhetőség Pn / W 40
Impedancia Z / . 8
Rezonancia frekvencia fs / Hz 54
Érzékenység (1W/1m) / dB 85
Egyenáramú ellenállás / . RDC / . 7,5
Mechanikai jósági tényező / Qms 3,96
Elektromos jósági tényező / Qes 0,72
Egyesített jósági tényező / Qts 0,61
Térfogat egyenérték / VAS / l 8,28
Mozgó tömeg / g 13,18
Mechanikai ellenállás / kg/s 1,23
Membrán engedékenység / mm/N 0,65
Erőtényező / / Tm 6,56
Induktivitás / mH 1,75
winISD beta szerint 32,5 literes doboz kell neki reflexben
caad 3.0 szerint pedig 33 liter
valaki írta, hogy a somogyi hangszórókat fele akkora dobozba érdemes tenni, mint amekkorába a somogyi ajálja, vagy az adatok alapján adódik
mitévő legyek?
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur kedd nov. 23, 2004 17:22-kor.
|
kedd nov. 23, 2004 17:07 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Jó hangfalkábelt!
Érdeklődnék, hogy a hangfalon belüli kábelezéshez milyen (hangfal)kábelt vegyek. Ebben a kérdésben tanácstalan vagyok, kérlek segítsetek.
Jó, tudom, az egyik válasz az, hogy olyat, amilyet majd "kint" is használni fogok...
Érdekelne a vastagsága, hogy 1.5mm2 vagy 2.5mm2 keresztmetszetű ideálisabb.
Azon kivül tömör, vagy sodrott kábel.
Anyagát tekintve szimpla rézkábel, vagy OFC, vagy inkább ezüstözött réz.
De onnan is megközelíthetjük a dolgot, hogy a magasamhoz és mélyemhez milyen hangú hangfalkábel illik.
Üdv, Péter
|
kedd nov. 23, 2004 10:38 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
SMA!
bátram nerem ajánlani a JPW hangszóróit, de csak az ME tipusokat.
JPW ME 510
JPW ME 610
Elhiheted hogy 50 alatt hozzájutsz, és irto jo hangja van.
Nyugodtan lemos 1-2 olyan hangfalat ami 100.000-be kerül.
Van néhány elfekvő példány belöle a hifibarlangban és a netdepo.hu-n...
Üdv, Péter
|
hétf. nov. 22, 2004 18:43 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Igen, valóban emlegettem azt a csillapított-reflex dobozt.
Ez egy átmenet tulajdonképpen a valódi reflex és a zárt doboz között.
Van előnye, hogy könnyebb behangolni és van hátránya is, hogy kisebb a mélytartományban a hatásfoka, mint a reflexé.
Sok kis lyukat kell össze-vissza furkálni, ahol éppen van hely, de célszerű valamelyik előlapi részen ezt kivitelezni.
Nem könnyű a sok fúrás miatt ezt sem megépíteni, bár előny, ha nem jó a hangolás, akkor néhány lyukat egyszerűen be kell tömni, vagy még kell fúrni.
Az impedancia-menete kisebb púpokat mutat, mint a reflex, tehát simább az impedancia-frekvencia menete.
Gyengébb hangszóró is jó ilyen dobozba.
Itt hozom szóba, megjelent a Rádiótechnika 2005-ös Évkönyve és érdekes ismertetés van benne a WinISD és a CAAD4.1-es hangsugárzó -( tervező )- szimulációs programmokról. Részletes leírásuk is benne van, jól kiegészítik egymást.
Ugyancsak tudom ajánlani, kedves hangsugárzó építő társaimnak, az idei RT-számokban megjelent hangsugárzó építési "segédletet", útmutatókat.
Ismeri valaki a Wharfedale Diamond 8.2-es hangsugárzót?
Láttam és tetszik, pofára legalábbis és meglepően olcsó, egy pár alig több, mint 50EFt.
A Beyma+Vifa nem jött ki ennyiből, csak a hangszórók majdnem 40EFt-ba kerültek.
Fülelni kellene a kész hangsugárzók között is, hátha találnánk elfogadhatót, elfogadható áron és megszabadulnánk az építés kockázatától és egyéb nyavalyáitól.
Üdv! SMA
|
hétf. nov. 22, 2004 17:59 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
|
hétf. nov. 22, 2004 7:32 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Idézet: Amit itt leírtál, ha jól értem az nem a dobozrezonancia mérése hanem az impedancia kiegyenlítés a mély hangszórón.
Olvasd át még egyszer, mindkettőt leírtam.
|
hétf. nov. 22, 2004 7:31 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
topeti:
Végig mértem a 3,3 - 10 mikroF. kondijaimat amik esetlegesen szóba jöhetnek a hangváltóba és mindegyik belül volt a 10%-on.
Ide min 5%-os pontosság kell az ajánlatok szerint. Ezért is voltam rá kiváncsi. Az etalonnak használt gyárilag 10 mikros mérve 9,86 mikro.
A tkercsekről nem tudok gyári értéket mert azokat magam tekertem.
A mérés talán azért lett ilyen pontos mert szkóppal egész jól be lehetett állítani a rezonancia csúcsot és le lehetett ellenőrizni hogy valóban egyforma a fesz. a tekercsen vagy kondin és az ellenálláson.
Hála a segítőknek.
fdsamano:
Köszönöm a leírtakat, meg fogom mérni ezt is és leírom a dolgot.
Amit itt leírtál, ha jól értem az nem a dobozrezonancia mérése hanem az impedancia kiegyenlítés a mély hangszórón.
Kérném a véleményeteket arról, hogy az alsó keresztfrekit illik e levinni
3-400Hz-ig ha csak egy 11cm-es középsugárzót használok a 20-as mélyekkel.
(háromutas,12dB/okt váltó,mély-2db SBX2030 közép-1db MSH116/4 monacor, magas 1db D27TG05-06 vifa )
Tudom hogy a SAL a gyengepont, (így is elég sok lesz a vége) viszont kérdezem hogy a 20cm-es mélyekhez lehet e ilyen lent váltani a viszonylag kis közepet?
A cuccot már összeraktam egy HS210-es váltóval a vifa nélkül eredeti magassal. Ahhoz képest hogy tök rossz a váltó ide már így is jobb mint volt. Bár változtattam azon is egy kicsit. Csináltam képeket is az egyes műveletekről, ha elkészül és érdekel valakit megpróbálom feltenni ide.
|
vas. nov. 21, 2004 21:19 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Csiresz írta: Bár ilyen pontsan el lehetne magyarázni a doboz rezonancia mérésnél is a dolgokat! Mert úgy vettem észre hogy ott csak mérünk- mérünk de nem tudjuk hogy pontosan holis van.
Pedig az se sokkal bonyolultabb.
Köss sorba a hangszóróval egy kb. 100 ohmos ellenállást, és tedd a voltmérőt a hangszóró kapcsaira. Keresd meg a hangszóró rezonanciafrekvenciáját. Írd fel a frekvencia értékét (f0). Hangold el a generátort a rezonancia alá, ill. fölé addig a pontig, ahol a mért érték a rezonancián mért érték 0,7071-szerese lesz (f1 és f2). A jósági tényező Q = f0/(f2-f1). A kész bassz-reflex doboznak két rezonanciapúpja lesz, mindkettőre külön-külön meghatározhatod a rezonanciafrekvenciát és a jósági tényezőt.
A Zobel tag meghatározásához a rezonanciapúp utáni minimum impedancia-értékből kell kiindulni. Az itt mért impedancia értékét a feszültségek és a soros ellenállás ismeretében ki lehet számítani. Nevezzük Z0-nak. Z0 = Rs*(Uhsz/Ur), Rs a soros ellenállás, Uhsz a hangszórón, Ur az ellenálláson mért feszültség.
Addig hangolod felfelé a generátort, amíg a mutatott érték a minimumban mért érték 1,4142-szerese (gyökkettő!) lesz. Ezen a frekvencián a lengőtekercs induktivitásának impedanciája megegyezik a hangszóró minimumhelyen mért impedanciájával. L = Z0/(2*pi*f).
Több forrással ellentétben itt nem a hangszóró egyenáramú ellenállásával kell számolni, hanem a fenti Z0-val. A szükséges kapacitás: C = L/(Z0^2). Ellenőrzésképpen: C = 1/(2*pi*Z0). A kondenzátorral sorba egy Z0 értékű ellenállást kell kötni.
|
vas. nov. 21, 2004 17:38 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Csiresz írta: UR=0.7071*Ukapocs és UL vagy UC=0,7071*Ukapocs. Utána számolás és ellenőrzés rezonancia méréssel. A rezonanciára számolt és mért értékek között 1Hz eltérés volt. Nagyon örülök mert ezzel a módszerrel egészen pontosan meghatározhatóak a paraméterek. ... Nagyon köszönöm a segítséget, azért még is csak jobb tudni mit épít be az ember! Bár ilyen pontsan el lehetne magyarázni a doboz rezonancia mérésnél is a dolgokat!
A legfontosabbat nem mondtad el!!!
Mennyi volt a mért(szamitott) érték, és a gyárilag megadott érték.
Lécci ird le a kedvemért.
Köszi!
|
vas. nov. 21, 2004 15:47 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Nos ma reggel megint összeraktam a mérést.
Ahogy írtad, UR=0.7071*Ukapocs és UL vagy UC=0,7071*Ukapocs.
Utána számolás és ellenőrzés rezonancia méréssel.
A rezonanciára számolt és mért értékek között 1Hz eltérés volt.
Nagyon örülök mert ezzel a módszerrel egészen pontosan meghatározhatóak a paraméterek.
Egyébként a tegnapi mérés jegyzeteit megnéztem és tegnap is így kezdtem a segítségetek után, csak a számolást tévesztettem el.
Az UL-UC=0 7071*UR mérésnél sajnos nem tévesztettem , így kijött a rezonancia csak roszz C és L értékek mellett.
Nagyon köszönöm a segítséget, azért még is csak jobb tudni mit épít be az ember!
Bár ilyen pontsan el lehetne magyarázni a doboz rezonancia mérésnél is a dolgokat!
Mert úgy vettem észre hogy ott csak mérünk- mérünk de nem tudjuk hogy pontosan holis van.
Mégegyszer köszönöm!
|
vas. nov. 21, 2004 14:42 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Nézd meg a Beyma hangszóróit is. A Studio szekcióban...
Úgy rmélik, azok kevesebb légköbméterrel is beérik, mint a Monacor.
|
vas. nov. 21, 2004 14:41 |
|
|
EDM
ezüst tag
|
Üdv mindenkinek!
WinISD-vel szórakozok, mert tervbe vettem egy doboz építését, de eléggé elakadtam már a hangszóró kiválasztásánál.
Eredeti terv egy SAL SBX-1620 volt, de a Mocacor dómokat nézegetve ráleltem a Monacor Sph 165 kep-re. Nagyon megtetszett, csak két hibája van, egyészt egynek az árából megvehetem a teljes cuccot Somogyiból, a másik, hogy a WinISD szerint sokkal gyengébb paraméterekkel rendelkezik a 1620-nál. Egyetlen előnye, hogy negyedakkora doboz kell neki.
Meg persze a dizájn
A WinISD szerint a 1620-al egyenértékű hangszóró a Monacor Sph 170 tc. Ez megközelítőleg azonos frekimenetet ad, feleakkora doboznérettel.
Na és itt akadtam el. Mivel a 1620 adatait én vittem be a hivatalos adatok alapján, így nem kizárt a hiba. Kicsit furcsának találom, hogy a 1620 jobb paraméterekkel rendelkezik (bár sokak szerint ez talán az egyetlen jól sikerült Somogyi hangszóró ), mint a több mint kétszer drágább Sph 170 tc.. A 1620-nak 30 literes doboz kell, a Monacor 15 literessel beéri. Reflexként a 1620 54 literes lenne, a Sph 170 tc csak 32.
Létezhet ez? Az ár mellett lényeges lenne a méret is, egy kis hangfalat könnyebben el tudnék helyezni.
Szóval nem tudna megdobni valaki egy pontos(abb) SBX 1620-as adattáblával WinISD-hez?
|
vas. nov. 21, 2004 11:36 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
fdsamano írta: Topeti, a legegyszerűbb elhinni azt, amit ráírnak egy készülékre, vagy egy alkatrészre! Már 2000 Ft-ért lehet kapni olyan 1000 W-os aktív sztereó hangsugárzót, ami 20 Hz-től 20 kHz-ig megy, és elműködik egy 12 V/300 mA-es dugasztápról
Mi az hogy egyet? 2.1 szettet !!!!
|
szomb. nov. 20, 2004 23:26 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Topeti, a legegyszerűbb elhinni azt, amit ráírnak egy készülékre, vagy egy alkatrészre!
Már 2000 Ft-ért lehet kapni olyan 1000 W-os aktív sztereó hangsugárzót, ami 20 Hz-től 20 kHz-ig megy, és elműködik egy 12 V/300 mA-es dugasztápról
|
szomb. nov. 20, 2004 21:53 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
De jobb lenne, ha gyémánttá kristályosodna, még gazdag is lehetnél
Várom a fejleményeket. Kivancsi vagyok mire jutsz, hogy mennyire megbizhatoak az értékek.
Egyébként nem egszerübb egy olyan digit mulimétert venni ami tud induktivitást és kondi értéket mérni?
|
szomb. nov. 20, 2004 21:29 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Ezt már csak holnap próbálom meg, szétszedtem a cuccot, és elpakoltam.
Majd beszámolok a dologról.
Remélem kikristályosodik.
|
szomb. nov. 20, 2004 19:58 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Csiresz, rosszul fogalmazol. Nem az ellenálláson eső feszültség 0,7071-szeresét, hanem a generátorfeszültség 0,7071-szeresét kell beállítani.
De azért haladsz
Amikor az ellenálláson és a kondenzátoron/induktivitáson egyenlőek a feszültségek, mindkettőn a generátorfeszültség 0,7071-szerese, azon a frekvencián igazak a képletek.
Márminthogy R = Z(L) = 2*pi*f*L
illetve R = Z(C) = 1/(2*pi*f*C)
|
szomb. nov. 20, 2004 19:37 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Úgy gondolom megoldódott a probléma. A kondin vagy a tekercsen, az ellenálláson eső feszültség 0,7071X esét kell beállítani. Ekkor az L=R/2pi*f és a C=1/2pi*f*R képlettel jó értékek jönnek ki. A számolt és a mért rezonancia közel azonos. De sajnos a mérési pontatlnságok miatt inkább érdemes egy etalon kondi/tekercs használatával az értékeket a rezonanciából visszaszámolni. Jó közelítőeredménynek azonban elfogadható.
Üdv és köszi.
|
szomb. nov. 20, 2004 19:06 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Biztos hogy hamis volt a sima ohmos feszosztós mérés, mert az R-en és a L-en vagy a C-n mért feszültségek matematikai öszege nem adta ki a kapocsfeszt. De ha a részfeszültségeket vektoriálisan adtam össze, akkor kijött a kapocsfesz. Egyelőre erőlködöm ezzel a 0,7071-es osztófesz beállítással, de borzasztó a káosz. Még rosszabb értékek jöttek ki. Eddig a legpontosabb a sima Thomson-képletből származtatott impedancia szorozva gyök2 illetve 1/gyök2-vel.
Megyek erőlködni.
Aki tudja a tutit, légyszi segítsen.
Kell lennie vmi képletnek.
|
szomb. nov. 20, 2004 17:11 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Jók azok a képletek a Klinger-könyvből, a Z helyébe nyugodtan írhatsz R-t. Biztonság kedvéért mérd meg az ellenállás pontos értékét.
A voltmérődet is ellenőrizd a frekvencia függvényében, ha már van egy szinuszgenerátorod. Ha megtaláltad a 0,7071-szeres (-3 dB-es) pontot, akkor ugyanazzal a műszerrel ellenőrizd még egyszer a kimenő feszültséget, ha eltérne az eredetitől, korrigáld, majd nézd meg újra, hogy még mindig a 0,7071-es értéken vagy-e.
A kondenzátorok átvezetése általában nem okoz gondot, de a fizikailag megvalósítható induktivitásoknak mindig van egy ohmos összetevője is. Ez egy kicsit meghamisítja a mérésedet, ha utána összeveted egy rezonanciamérés eredményével. A hangváltóban alkalmazott tekercsek ohmos ellenállásának értéke lehetőleg ne érje el a hangszóróimpedancia 1/10-ét. 8 ohmos hangszóró esetén 0,4-0,6 ohmot még elfogadhatónak tekintenek.
|
szomb. nov. 20, 2004 16:31 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
A mérésem tényleg hibás, mert azóta volt időm rezonanciát mérni és tök más adatok jöttek ki. Idáig ott tartok, hogy a legközelítőbb eredményeket az először alkalmazott képletek alapján kiszámolom és a kapott Zx-et kondinál szorzom gyök2-vel, tekercsnél szorzom 1/gyök2-vel. Így már közel vagyok a mért és számolt rezonanciákkal egymáshoz, bár biztos vagyok benne hogy ez még nem ok. Most kipróbálom az előbb ajánlott módszerrel, hogy az osztófesz mindig a kapocsfesz 1/gyök2-szöröse legyen.
Köszi
Várom a tuti képletet...
|
szomb. nov. 20, 2004 16:05 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Csiresz írta: oshifis írta: A mérésed elvileg hibás. Ugyanis az ellenálláson és a kondin eső feszültség 90 fokot zárnak be, vektorosan adódnak össze. Mérd meg mind a három feszültséget külön, rajzolj fel egy derékszögű háromszöget, ahol az átfogó a generátor feszültsége, a két befogó pedig az ellenálláson és a kondin eső feszültség. Ha nem jön ki a derékszög, valami meghamisítja a mérést.
Mérni még sajnos nem volt időm, de utánanéztem és a Klinger könyvben találtam valamit, ami esetleg jó lehet. L=(győk2*Z) / (2pi*f) C=gyök2 / (2pi*f*Z) A mérés alkalmával 22ohm-os ellenállást használtam és a frekit addig változtattam hogy az R-L vagy R-C osztó közepén pont félfesz legyen. Így elvileg a tekercs látszólagos ellenállása=R. Sajnos nincs 1%-os kondi vagy tekercs, így megakadtam. Tuti hogy erre létezik valami matematikai összefüggés. Egyébként a fenti képlettel számoltak már sokkal közelebb vannak a kondikra írt értékekhez és akár jónak is elfogadhatóak. HELP!!!!
Csiresz, a mérésed tényleg elméletileg hibás. Azon a frekvencián, ahol egyenlő a feszültség az ellenálláson és a kondin, vagy induktivitáson, ott nem a bemenő feszültség fele, hanem csak (gyökkettőperkettő)-szöröse esik az egyes alkatrészeken. Ha 1 V-ot adsz ki a generátorból, akkor 0,7071 V-nál egyenlőek az impedanciák. Mérd meg külön-külön az alkatrészeken eső feszültségeket!
|
szomb. nov. 20, 2004 13:22 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
SMA!
Valamikor régebben írtad, hogy reflexcső helyett az is jó, ha 8-10mm-es furatokat csinálunk a hangdobozra.
Sajna nem találom az akkori hozzászólásodat, leírnád megint?
na megtaláltam:
Idézet: Javasolnám, ha van hely a dobozon, hogy csillapított-reflexnek képezd ki, tehát sok kis, kb.10mm-es lyukat kell össze-vissza fúrni a doboz előlapján, vagy az alján, de akkor legalább 5-8cm-es láb kell alája. A rezonanciafrekvenciától függ a lyukak száma, 40Hz-re kb.80 lyuk kell.
hogyan működik ez? hogyan függ össze a lyukak száma ahngolási frekvenciával?
vagy mi történik ha nagyobb vagy kisebb lyukakat fúrok?
köszi
k
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur szomb. nov. 20, 2004 14:31-kor.
|
szomb. nov. 20, 2004 12:08 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
oshifis írta: A mérésed elvileg hibás. Ugyanis az ellenálláson és a kondin eső feszültség 90 fokot zárnak be, vektorosan adódnak össze. Mérd meg mind a három feszültséget külön, rajzolj fel egy derékszögű háromszöget, ahol az átfogó a generátor feszültsége, a két befogó pedig az ellenálláson és a kondin eső feszültség. Ha nem jön ki a derékszög, valami meghamisítja a mérést.
Mérni még sajnos nem volt időm, de utánanéztem és a Klinger könyvben
találtam valamit, ami esetleg jó lehet.
L=(győk2*Z) / (2pi*f)
C=gyök2 / (2pi*f*Z)
A mérés alkalmával 22ohm-os ellenállást használtam és a frekit addig változtattam hogy az R-L vagy R-C osztó közepén pont félfesz legyen. Így elvileg a tekercs látszólagos ellenállása=R.
Sajnos nincs 1%-os kondi vagy tekercs, így megakadtam.
Tuti hogy erre létezik valami matematikai összefüggés.
Egyébként a fenti képlettel számoltak már sokkal közelebb vannak a kondikra írt értékekhez és akár jónak is elfogadhatóak.
HELP!!!!
|
szomb. nov. 20, 2004 10:42 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Szia őshifis!
Oké, köszi a választ.. én valójában csak érdeklödtem.
De tudod mit, kit érdekel a zárt doboz?? Ez itt a reflexdoboz imádók helye )))
Majd megoldod. Aludj rá néhányat inkább ebbe a csunya idöbe.
Üdv, Péter
|
szomb. nov. 20, 2004 8:39 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Nem volt időm, de tervezem a doboz- és a reflexcső veszteségeit pontosabban modellezni. Jelenleg a két veszteséget egy közös Q tényezővel veszem figyelembe. "Elfajzott" reflexdoboznál (azaz majdnem nulla keresztmetszetű reflexcső esetén, ami lényegében zárt doboz) most nem tökéletes a modell.
|
pén. nov. 19, 2004 14:09 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kedves Őshifis!
Azóta fejlesztettél valamit a kedvenc reflexdoboz-modellelő programomon (excel)?
Üdv, Péter
|
pén. nov. 19, 2004 13:13 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Csiresz írta: Sziasztok! ...megpróbáltam feszültségosztó alapján, mérésből visszaszámolni az értékeket. ( hanggenerátor,szkóp,hf végfok,multiméter egy soros ellenállás és a tekercs vagy kondi) Xc=1 / 2pi*f*c XL=2pi*f*L ... Ilyen rosszak a kondik, vagy így nem pontos a mérés?
A mérésed elvileg hibás. Ugyanis az ellenálláson és a kondin eső feszültség 90 fokot zárnak be, vektorosan adódnak össze. Mérd meg mind a három feszültséget külön, rajzolj fel egy derékszögű háromszöget, ahol az átfogó a generátor feszültsége, a két befogó pedig az ellenálláson és a kondin eső feszültség. Ha nem jön ki a derékszög, valami meghamisítja a mérést.
Megjegyzem, rezonancia-módszerrel pontosabb eredményt lehet kapni. Keress egy 1%-os vagy 0,1%-os kondenzátort, kösd párhuzamosan egy tekerccsel, hajtsd meg egy soros ellenálláson keresztül. Az ismert tekercset ezután használhatod más kondik méréséhez.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára oshifis pén. nov. 19, 2004 13:59-kor.
|
pén. nov. 19, 2004 10:20 |
|
|
Csiresz
ezüst tag
|
Sziasztok!
Ismét a segítségeteket kérném!
Mivel nincs műszerem induktivitás és kapacitás mérésére, megpróbáltam feszültségosztó alapján, mérésből visszaszámolni az értékeket.
( hanggenerátor,szkóp,hf végfok,multiméter egy soros ellenállás és a tekercs vagy kondi)
Xc=1 / 2pi*f*c XL=2pi*f*L
A tekercseknél nem is volt gondom mert azok értékeit nem tudtam. De amikor a kondikat mértem puszta kiváncsiságból, hiszen rajtuk van az érték és a tűrés, meglepődtem. MKT kondik a hangváltóba, ezért nem árt tudni mennyire pontosak. Ráírva + - 10% os mindegyik.
A mérés szerint mindegyik -35 től -45% ig szórt.
Sajnos leellenőrizni már nem volt időm a mérést, mert ha rezgőkört csináltam volna két mért elemből kiderült volna az igazság,de hátha valaki kapásból tudja a választ.
Ilyen rosszak a kondik, vagy így nem pontos a mérés?
Üdv!
|
csüt. nov. 18, 2004 18:21 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kedves Cortez!
Nagy mega-köszi
Én azt hittem ottan csak alkatrészeket árulnak...
Üdv, Péter
|
szer. nov. 17, 2004 14:35 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Három az Egyben Bt.
Budapest, VI.-ker. Bajcsy-Zsilinszky u. 41.
06-1-473-04-82
06-1-302-29-31
06-1-473-04-81
|
szer. nov. 17, 2004 9:09 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Fulig_Jimi írta: Én 2-3 éve a Bajcsy-Zs. úti boltban láttam. A pontos címre már nem emlékszem.
Kösz!
Mi a boltnak a neve? De a cime vagy a teló száma is elég.
Üdv, Peti
|
kedd nov. 16, 2004 23:40 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor írta: Szia! Megintmélment!
Gilszkilabor
Meggyütt!
|
kedd nov. 16, 2004 21:33 |
|
|
Fulig_Jimi
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 850 Tartózkodási hely: Budapest
|
Köszi. topeti írta: Ismét megkérdezném, remélem kapok választ. Hol tudom megvenni a Klinger könyvet?
Én 2-3 éve a Bajcsy-Zs. úti boltban láttam. A pontos címre már nem emlékszem.
Üdv,
Jimi
|
kedd nov. 16, 2004 18:58 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
edl írta: Csak aztán azt hittem, nem találod a neten.
Kalapúr volt olyan aranyos hogy "megosztotta" velem
|
kedd nov. 16, 2004 18:01 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
topeti írta: edl írta: Miért ne töltöd le?! Letöltöttem, de tudod régi vágású vagyok, én szeretek könyvből olvasni/tanulni.
Egyébként gondoltam... Én is így vagyok vele.
Csak aztán azt hittem, nem találod a neten.
|
kedd nov. 16, 2004 18:00 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
edl írta: Miért ne töltöd le?!
Letöltöttem, de tudod régi vágású vagyok, én szeretek könyvből olvasni/tanulni.
|
kedd nov. 16, 2004 17:52 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
topeti írta: Srácok!
Ismét megkérdezném, remélem kapok választ. Hol tudom megvenni a Klinger könyvet?
Üdv, Péter
Miért ne töltöd le?!
|
kedd nov. 16, 2004 17:47 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Fülig Jimi!
Úgy tűnik nem voltak a srácok. Vagy az aki volt, nem aktiv (vagy nem szeretné megirni a véleményét).
Ám, van egy másik fórum ahol beszámolnak róla.
Tessét itt van a link (aztán csak győzzed olvasni) November 12-től irnak rola. (Az volt a megnyitó napja).
Srácok!
Ismét megkérdezném, remélem kapok választ.
Hol tudom megvenni a Klinger könyvet?
Üdv, Péter
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti kedd nov. 16, 2004 17:50-kor.
|
kedd nov. 16, 2004 17:46 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Azt hiszem, itt viszonylag érthetően leírják a jósági tényező fogalmát: http://www.phy.bme.hu/deps/chem_ph/okta ... esek/3.DOC
|
kedd nov. 16, 2004 17:17 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Jóság?
Hát, a pontos definícióval megfogtál . Valahogy úgy tudom neked körbeírni, hogy annál nagyobb a jóság, minél "élesebb" a rezonanciapont környékén az impedancia változása. Előnyben a kis veszteségű elemek. Nagy jóság esetén éles, hegyes rezonanciapontot láthatunk. Alacsony jóságnál (pl. ellenállással lerontva) az éles pont (púp vagy völgy) laposodik, tompul (~szétkenődik). Egyébként jóság=L/C. Ha Thomson képletre gondolunk, ugyanazt a rezonancia frekvenciát adja L és C, mint 2L és 1/2C vagy 4C és 1/4L, mert a két tényező szorzata számít. De az L/C arány már jócskán változik... Esetleg valaki leírhatná a "jóság" fogalom pontos, tankönyv szerinti definícióját
Gilszkilabor
|
kedd nov. 16, 2004 16:51 |
|
|
pweisz
ezüst tag
Csatlakozott: szomb. nov. 13, 2004 12:14 Hozzászólások: 98 Tartózkodási hely: Hun
|
fdsamano írta: A rezgőkör alapjában véve egy L induktivitásból (tekercsből) és egy C kapacitásból (kondenzátorból) áll. A gyakorlatban megvalósítható rezgőköröknek mindig van valami vesztesége, amit a tekercs ohmos ellenállása és a kondenzátor átvezetése okoz. Néha, ha a céljaink úgy kívánják, mesterségesen megnöveljük ezt a veszteséget. Pl. ha a hangsugárzó frekvenciamenetében egy púpot akarunk csökkenteni, akkor sorba kötünk a hangszóróval egy párhuzamos rezgőkört, de ezzel a rezgőkörrel még párhuzamosan kötünk egy ellenállást is. A rezonanciafrekvencián ez az ellenállás sorba kapcsolódik a hangszórónkkal, a hangszóróra így kisebb teljesítmény jut, kisebb lesz a hangszóró által létrehozott hangnyomás.
Köszönöm, teljesen kimeritő volt a válaszold. Remélem traktálhatlak még kérdésékkel a késöbbiekben téged, és a többi forumozót.
|
kedd nov. 16, 2004 16:34 |
|
|