Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 1:57

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó Fórumot!

Valami -20% akció van a szundi utcában a Monacornál, állítja a haverom. Mivel ott járt, gyorsan magáévá tett egy pár DT-254 dómót (eredeti ára 9100 Ft/db). Nos, elhozta hozzám, hogy megmérjük az impedancia menetet. Egyrészt azért, hogy mennyi a rezonancia frekvenciája, másrészt meg, hogy csak. Az Fs egyébként dicséretes: bejáratás nélkül 860 Hz. A két dóm impedancia-menet görbéje viszont nem fedi egymást, RDC is 10% eltérést mutat (6 és 6,6 Ohm). Hangjukon nem érezhető aszimmetria, de szórás van a gyártásban. Hiába Monacor és hiába drága(ább). :(

Gilszkilabor

csüt. okt. 21, 2004 12:10
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Kalapur,

Ha szabad itt offolnom, akkor én egy NTC-vel (negatív hőmérsékletfüggő ellenállás), egy potival és egy LM317-tel oldanám meg. Az ellenállás kerül felülre (kimenet-szabályozó láb), a poti alulra (szabályozó láb-föld). Az NTC-t a proci bordájához erősítsd, szilikonpaszta nem árt.

csüt. okt. 21, 2004 10:17
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
egy "off" kérdésem lenne
pc procihűtő ventillátort akarok lassítani
ehhez egy feszosztót szeretnék betenni, de nem tudom mi alapján számljam a paramétereket
a venti kb 3w-ot vesz fel 12 volton ekkor pörög kb 4000-et, ezt akarom csökkenteni 2100 körülire

csüt. okt. 21, 2004 9:29
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Kedves SMA!

Meg tudnád mondani, hogy a Vifa magasnak mekkora átmérőjű kört kell vágni az előlapra? Sajnos ezt a paramétert nem tették fel a Vifa weboldalára :( (70-80mm közt lehet, örülnék egy pontos méretnek)

Sziasztok.

Kép

D26TG-35-06
OD: 104 mm CD: 80 mm
FT: 4.2 mm ID: 39.3 mm
MD: 74.3 mm HD: 4xø4@ø95

D27TG-05-06
OD: 104 mm CD: 81 mm
FT: 4.2 mm ID: 27.3 mm
MD: 73.5 mm HD: 4xø4@ø94

további infók vifa peerless és scan-speak:
http://www.d-s-t.com/vifa/index.htm

csüt. okt. 21, 2004 9:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves topeti és Többiek!

Pontosan nem emlékszem erre a méret-adatra, de kb. 81-83mm között van.

dokigyg!
Ez az, amire céloztam, tehát az elhelyezés is előre(!) megszabhatja, hogy milyen kivitelű legyen a doboz.
A szabadon álló, állványon elhelyezett hangsugárzóknál többnyire az a jobb, ha inkább mélyebb, mint szélesebb és ez jól hallható a hangjukon.

A közeli visszaverődések, visszaverő felületek leginkább rontják a hangzást, de vannak esetek, amikor a "romlás" egyenletesebbé teszi a hangsugárzó átvitelét, a hangkép-energia eloszlását.
A távolság függvénye is ez a dolog, nagyon nehéz ezt mérni, pontosan meghatározni. A "nagy" akusztikusok is évtizedek óta nem jutottak előbbre ezen a téren, máshol sem. :(

Alfonso!
Jó az a hangszóró, csak "lassú" és drága, kényes a hangváltóra.
Felépítésük precíz, németesen precíz, a hangjuk is olyan.
Próbálkoztam ha nem is pont ezzel a tipussal, de nem nyertek meg maguknak.
Mindettől függetlenül, - mint írtam is - szerepelhet sokkal jobban, mint bármilyen másik hangsugárzó, egy adott rendszerben, egy adott szobában hallgatva.
Aki pontos, kevés macerával járó építést szeretne, annak jó választás a W170-250S széria megfelelő darabjai, vagy mások, de elég mélyen zsebbe kell nyúlni értük.

Érdemes a gyártó(k) dobozépítési javaslatait is tanulmányozni, hogy az adott hangszóróhoz milyen, mekkora dobozt javasolnak, milyen legyen a hangváltó, stb.
Üdv! SMA

csüt. okt. 21, 2004 8:41
platina tag

Hozzászólás 
DjYdur, küldtem privit, megkaptad?
nekem a kimenő mappába tette, nem az elküldöttbe, ez miért van?

csüt. okt. 21, 2004 6:52
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Van egy adat, amit nem értek. (Ha jól tudom, a mozgó membrán tömegét kell érteni alatta.)

Free air
Mms [kg] 0,0178

Buffled
Mms [kg] 0,019

Melyiket kell figyelembe vennem?
Üdv, Péter

Szerintem az utóbbit.

szer. okt. 20, 2004 17:05
arany tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Máris! :)
Levelet csekkolni!

Üdv, Péter

Köszi,örök hála! :D

szer. okt. 20, 2004 16:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Kedves Péter!

Ha nem gond,elküldenéd Őshifis excell tábláját,nekem valamiért nem sikerül letölteni. :(

doki__@freemail.hu

Üdv!

Máris! :)
Levelet csekkolni!

Üdv, Péter

szer. okt. 20, 2004 16:40
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Péter!

Ha nem gond,elküldenéd Őshifis excell tábláját,nekem valamiért nem sikerül letölteni. :(

doki__@freemail.hu

Üdv!

szer. okt. 20, 2004 16:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
dokigyg írta:
Kedves Péter!

Ha jól emléxem a belső átmérő 82mm,a külső 103.A tvm 104 ára 3000 zsé a bajcsin.

Kedves Doki!

Azt hiszem pontatlanul fogalmaztam. Elnézést.
Ez egy "teleszkópos" cső. A kisebbik cső belső átmérője 66mm, a külső átmérője 71mm. A nagyobbik cső külső átmérője 76mm.
Tehát a lyukhoz a 76mm-t kell figyelembe venni, vagy a 71-est?

Üdv

szer. okt. 20, 2004 16:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis írta:
A reflexdoboz kalkulátor új változata már figyelembe veszi a doboz és reflexcső veszteségeit, ez a Ql paraméter. Azt olvastam, hogy leggyakrabban 7 körül van. Kis átmérőjű reflexcsőnél a súrlódási veszteségek miatt kisebb, ha kivattázzuk a dobozt, akkor is.

Őshifis!

Van egy adat, amit nem értek. (Ha jól tudom, a mozgó membrán tömegét kell érteni alatta.)

Free air
Mms [kg] 0,0178

Buffled
Mms [kg] 0,019

Melyiket kell figyelembe vennem?
Üdv, Péter

szer. okt. 20, 2004 16:26
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Péter!

Ha jól emléxem a belső átmérő 82mm,a külső 103.A tvm 104 ára 3000 zsé a bajcsin.

Kedves SMA!

"Nem jó a széles előlap, - hacsak - eleve ilyennek kell kiképezni más okból."
Az igazság az,hogy valszeg azok a "más okok"fontosabbak lehetnek,mert nálam pont a szélesre vett előlap a lehető legkisebb mélység hozta meg a hang minél nagyobb diszperzióját,nálam teljesen a falra vannak tolva.Valószínleg(nem tudom),hogy a diffrakciók,meg egyebek,amiktől akusztikusok óva intenek(Ők a direktsugárzást részesítik előnyben)kevésbbé lehetnek zavaróak,mint gondolnánk.Elég sok időt töltöttem azzal,hogy a dobozaimat ide-oda toligáltam míg a mostani nagyjából elfogadható állapot kialakult,de ha ezt egy akusztikához értő meglátná,lehet hogy dobna egy hátast.

Üdv Doki!

ui.:lehet,hogy senkit nem érdekel,de azért eldicsekszem,hogy már 3 napja canopusokon(is) hallgatom a zenét(erőt vettem lustaságomon és összeraktam).Igaz,hogy ez hangfalas topik,de azért megkérdezném hátha van valakinek ezirányú tapasztalata,hogy kell ezeknek is egy kis bejáródási idő?(nem a bemelegedésre gondolok)

szer. okt. 20, 2004 16:25
platina tag

Hozzászólás 
A reflexdoboz kalkulátor új változata már figyelembe veszi a doboz és reflexcső veszteségeit, ez a Ql paraméter. Azt olvastam, hogy leggyakrabban 7 körül van. Kis átmérőjű reflexcsőnél a súrlódási veszteségek miatt kisebb, ha kivattázzuk a dobozt, akkor is.

szer. okt. 20, 2004 16:03
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:

Kalapur!
Nem egészen, a hangsugárzóm alig szélesebb, mint a Beyma mély, a mélysége ennek kb. 1,4-szerese. Az előlap élei le vannak vágva, kb. 45-fokban, tehát viszonylag széles szögben egyenletesen sugároz. Kisebb diffrakciók alakulnak ki, amik rontanák az egyenletességét az átvitelének.
Nem jó a széles előlap, - hacsak - eleve ilyennek kell kiképezni más okból.

Üdv! SMA

Akkor rosszul emlékszem dolgokra, mindig ez van :)

Topeti!
a tvm-eket itt tudod megvenni, de előtte mindeképp csörögj rájuk, hogy van-e raktáron:

Három az Egyben, 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 41.
Tel.: 331-6164

A klinger könyvet felteszem ftp-re, meg a plugint is hozzá, már nem emléxem ki klüdte el nekem, vagy tette fel
írj privit, válaszban megírom, hová tettem fel

szer. okt. 20, 2004 15:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Meg tudnád mondani, hogy a Vifa magasnak mekkora átmérőjű kört kell vágni az előlapra? Sajnos ezt a paramétert nem tették fel a Vifa weboldalára :( (70-80mm közt lehet, örülnék egy pontos méretnek)

A reflexcsőnek kivágott lyuk hány mm-el legyen nagyobb, mint a cső külső átmérője? Tehát ha a cső 71mm, akkor a lyuk mennyi legyen?

Jelenleg nincs több kérdésem :)

Sziasztok.

szer. okt. 20, 2004 15:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kalapur írta:
a sziszegés egyébként az erősítőn is múlik

Klinger könyvet is olvasgasd, ha kell elküldöm, fura formátuma van, szkennelt könyv, de iexpolorerben olvasható egy pluginnel...

Kedves SMA!

Bocsánat a hosszú hozzászólásért.

Kalapúr! Ha majd Denon-t vagy NAD-et veszel egyszer, azzal tuti megszűnik a sziszegés :)
A Klinger könyvnek nagyon örülnék.
Ja, ami a somogyis frekimenetet illeti, azt hiszem subvoice-nak küldtek képet róla anno, de hogy melyikről arra nem emlékszem (de tuti nem arról, amelyik tipust emlitetted).
TVM-et ha Pesten járok, és lesz rá időm elmenni a boltba, megveszem. Mi a pontos cím?

Üdv, Péter

szer. okt. 20, 2004 15:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Egyébként a kérdéseim a Baffle-step -re vonatkoznak!

szer. okt. 20, 2004 14:58
ezüst tag

Hozzászólás Baffle-step
Meséljétek már el egy kevésbé fejlettnek, hogy pontosan mi ez, mitõl alakul ki, és hogyan számítható hozzá a kompenzáló tag, és ez hogy módosítja a hangváltó egyéb tagjait.

Köszi!

szer. okt. 20, 2004 14:56
ezüst tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Alfonso!
Gyanús az a hangsugárzó, nekem nem tetszett a Visaton AL170, de lehet, hogy nálad, a rendszeredben jól szerepel.

Üdv!

Miért gyanús? Próbáltad?
http://www.visaton.de/deutsch/artikel/art_130_2_19.html
A CSD-je nagyon jó. A frekimenete 2-3kh közötti váltást tesz ideálissá.
A 6kHz es "peak" egy RC taggal simán kompenzálható.
Iránykarakterisztikája a méretei miatt 2kHz-ig ideálisnak mondható.
Adatai fedik a valóságot. Annyira precízen van kivitelezve, hogy például a porvédö sapka ragasztásánál figyeltek arra is, hogy azon az oldalon ahol az összekötö lengökábel van, kevesebb ragasztót raknak a súlyeloszlás miatt. :shock: Elöször ezt nem akartam elhinni de amikor többet megnéztem láttam, hogy mindegyiknél így van. Xmax 22mm..stb.
Most nem akarom agyondícsérni, de tényleg nagyon jó hangsugárzó. (Sajnos az ára nem annyira :? )
Ami fontos, hogy minimum 2hét alatt érik meg a hangja.

szer. okt. 20, 2004 13:41
Profil Privát üzenet küldése ICQ
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Aranymetszés:
Nem értem a képletet, világosítsatok fel, mert nem jön ki jó eredmény, ha beírom a = 1 és b = 2. :?:

Szavakkal:
Van egy szakasz.
Két részre kell osztani.
Ha a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbhoz,
mint a nagyobb az egész szakasz hosszához,
az az aranymetszés !

|------|-------------|
__a_____b

a/b = b / (a+b)

Mindez %ban ha a teljes szakasz hossza 100% = 38.2% + 61.8%

szer. okt. 20, 2004 9:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves topeti és Többiek!

Így gondoltam a leírását-jellemzését a hangsugárzóknak, csak röviden.
Sajnos nem tudok neten keresztül küldeni semmit.
Mint írtam, beszerezhető könyv-melléklet formájában is, ez az "Audiofil erősítők építése" c. könyv, érdemes azt is megvenni, pláne ha valaki épít is erősítőt.

Alfonso!
Gyanús az a hangsugárzó, nekem nem tetszett a Visaton AL170, de lehet, hogy nálad, a rendszeredben jól szerepel.

Aranymetszés:
Nem értem a képletet, világosítsatok fel, mert nem jön ki jó eredmény, ha beírom a = 1 és b = 2. :?:

Kalapur!
Nem egészen, a hangsugárzóm alig szélesebb, mint a Beyma mély, a mélysége ennek kb. 1,4-szerese. Az előlap élei le vannak vágva, kb. 45-fokban, tehát viszonylag széles szögben egyenletesen sugároz. Kisebb diffrakciók alakulnak ki, amik rontanák az egyenletességét az átvitelének.
Nem jó a széles előlap, - hacsak - eleve ilyennek kell kiképezni más okból.

Házi-mozi és HIFI-Show:
Remélem sokan el tudtok jönni és hallunk, látunk nekünk tetsző jószágokat is.
November első hétvégéje, tudjátok, a Westend-Hiltonban, a Nyugati pályaudvarnál.
Üdv! SMA

szer. okt. 20, 2004 9:04
platina tag

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!

Topeti!

Idézet:
Tudtok ajánlani olcsón (2.000Ft/db körüli áron) tűrhető hangú magassugárzót?

igen tvm arv 104 04/08 (a 08 a 8ohmot jelenti, van /04-es is)
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=82&catit=197&catg=5
a bajcsy-n asszem 2500Ft/db, van belőle árnyékolt is az 3k

a sziszegés egyébként az erősítőn is múlik, már kezd hozzászokni a fülem, sőt néha tetszik is a monacor dt107 hangja azért még sziszeg
a sony erősítőmmel, mintha jobban sziszegne, mint a jó kis 22 éves grundiggal...

Idézet:
rémes oldalarányokkal (az előlap 285mm széles, a mélysége 200mm és 485mm magas

régebben szinte minden hangfal hasonló arányokkal épült sztem, sőt SMA beymája is valami hasonló, nem szép, de a széles előlap az jó tud lenni, sőt minél szélesebb, annál jobb, a legjobb ha a falba teszed a hangszórót...Klinger könyvet is olvasgasd, ha kell elküldöm, fura formátuma van, szkennelt könyv, de iexpolorerben olvasható egy pluginnel...

sztem a jvc hangsugárzódat felejtsd el, mert a doboza vékony, gondolom nem is merev, a mélyközép egy xar, ráadásul nem is egyformák, a magas somogyi, no comment, a hangváltó pedig mintha nem is lenne, inkább csak a magasat védi a mélytartománytól...
...somogyi felejtő! TVM rulez.

Más: tegnap már kezdtem csalódni a tvm-jeimben, mert nem volt terük, majd közelebbmenve hallotam, hogy egy forrasztás elengedett, így az egyik nem is szólt :)
páka elő, azóta szól, jól...

majd én is beszámolok, de most ott tartok, hogy egy jó erősítő nélkül nem lehet értékelni hangfalat

a somogyi küldött már valakinek frekimenetet?, mert nekem nem voltak hajlandóak sajnos az sa1315-ről küldeni semmit

üdv

k

szer. okt. 20, 2004 8:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Cortez írta:
Visaton koppintás alapon gondolkodtam egy időben én is egy olyan megoldáson, hogy felfelé néznének a hangszórók, és fölöttük valami kúp alakú elem szórná szét a hangot minden irányban.
Kisérletnek mindenképpen jó lenne, és ha sikerül jól eltalálni az eredmény sem lenne rossz ! A visaton legalábbis jó volt... :wink:

Szia!

Hallotam róla, sőt képet is láttam, de nem találom a neten (nem tudom mi volt a neve).
Arra emlékszem, hogy a hangfal előnyének azt irták, hogy akár sétálhatunk is a szobában, a magasak hangja (irányítottsága) olyan lesz, mintha a hagyományos hangsugárzók sweet-pontjában ülnénk (nincs az a lineáris irányitottság mint a hagyományos hangszórók esetében). Ülve viszont olyan érzésünk támad, mintha magas állványon lenne a hangfal.
A mély beteríti a szobát (a doboz alján a földtől néhány centire van a reflexcső nyílása), egyedül a középtartományt érte némi csorba, mintha ott picivel a hagyományos hangszórók hangjához képest tompább lenne, és asszem színezi a hangot kicsit.
Elhelyezését tekintve adódik, hogy picit magasba húzó a hangja, ezért a sok magasat tartalmazó felvételen soknak érződhet a magas (nembaj, L-Pad-dal tudjuk kordában tartani, vagy egy párhuzamosan kötött R-C taggal).
Egyetlen hátrányának azt mondhatnám, hogy kicsi az érzékenysége, 80dB körüli tehát erősen ajánlott hozzá egy erőgép. Imádja a hangos zenélést, sok mlyet ad magából, tehát a rockzene rajongóinak ennek örülhetnek.
Ja és egész fura, hogy hengerszerű a hangfal. Kicsit olyan UFO-s a külseje :)

Megvan! Visaton FONTANA

Kép

Üdv, Péter

szer. okt. 20, 2004 2:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fórumozók!

Beszámolóm következik a majd 14 éves JVC SP-X220 hangdobozomról. A doboz anyaga 10mm "vastag" pozdorjából készült, rémes oldalarányokkal (az előlap 285mm széles, a mélysége 200mm és 485mm magas). kb. 24 liter a belső térfogat, és a hátlap 80%-ára 1 cm vastag gyapot szerű anyag van szögelve.
Prospektus alapján 90dB az érzékenysége (érzésem szerint 86dB-nél nem több), a hangszórók 8 ohmosak; a mély/közép hangszóró átmérője 5.5" körül van, a magas átmérője 6 cm.
Sajnos már nem az eredeti magas van benne, az ugyanis tönkrement a "diszkós" középiskolai éveim alatt, amikor sokat buliztunk a hangfalammal :D szóval kilehelte a lelkét szegény. Eredeti magasat nem kaptam, és kényszerből somogyis (fúújj) dinamikus magassugárzót (SM 06) vettem bele. Csúnyán szól szegény, ennek a hangjától egy idő után a fejem is megfájdul. Rémesen sziszeg (c,f,s,sz szúrósak, mintha hiányozna a bal felső 1-ese az énekesnőnek - Kalapúr bizonyára tudja miröl beszélek). Az eredeti magasai csak picikével voltak jobbak, mint a somogyisok, szóval nem ért nagy veszteség. Hangszórókészeletét 10.000Ft alatt meglehet venni. Úgy is szól :(
Tudtok ajánlani olcsón (2.000Ft/db körüli áron) tűrhető hangú magassugárzót?
Bizonyára azért is sziszeg ennyire (fránya ezekbe a hüllőkbe), mert a hangváltó a leggyengébb láncszem: 1 darab 2.2uF értékü kondi az egész hangváltó, ami a magas és a mély közt a pozitív ágban van, és slussz passz. Valahogy fel kéne javitani...
Nézzük a mély/közép hangszórót. Mély hangok nem igazán jönnek ki a dobozból, hogy finom legyek és nőies. A mély/közép hangszóró anyaga papír (fehér szinű és valószinüleg JVC saját gyártmánya) és nagyon puha (lehet hogy nincs impregnálva??), nyelkik-nyaklik... maga a fémház is valami préselt biliacélbol készült, rémes rezonanciákra képes, nembeszélve a porsapka önrezgéséről. Brrr...
Ha globálisan nézzük a hangot, azt mondhatom, hogy van egy kis tere, de halk a középtartomány, és a mélyhangokról álmodozni lehet csak. Nem az énekhang az erőssége... valójában nincs is semmi pozitivuma amit ki tudnék emelni. A középtartományban tuti van egy nagy hupli és kiemelés is, hallani őket. A mély részben szintén, ezt is lehet hallani lassú sweep tesztnél. Olyan kukorékolások vannak néhol hogy hajjajj. Ja és poén, hogy a két hangszóró nem egyforma erősséggel "rúg". Nem a dobozában, hanem kézbentartva. A egyik pille merevebb, mint a másik (ezáltal ő nem tud olyan dinamikus lenni - olyan, mintha az egyikböl kevesebb mély szólna). Szép baleset.
Rockzenére egyáltalán nem való, teljesen összezavarodik tőle szegény, nem tudja eldönteni, a sok hangszer közül melyiket mutassa meg a hallgatónak. Még szerencse hogy nem szeretem ezt a stílust.
Pop/disco/house/techno műfajon nem hozza azt a mélytartományt amit elvárna töle az ember egy ekkora hangszórótól (Scooter és Prodigy zenéiből valahogy nem hallani/érezni a basszust), de már jobban izlik neki, mint a rock-zene. Van egy kis mély, és kész.
Ahogy egyre feljebb megy a hangerő, úgy kezd kukorékolni a mélyközép hangszóró. Szobahangerő felé nem is javasolt menni vele mert olyan torz hangokat ad ki hogy húha.
Komolyzenén már jobban muzsikál, talán ez a műfaj szimpatikus neki. A hegedű és a zongora hangja azért nem egészen olyan mint kéne, de nem annyira nagy a csalódás mértéke, mint pl. az üstdob esetében. Ez a hangszer nem szerepel a repertoáljában: túl mély frekvencián szól ez a hangszer, képtelen lesugározni a hangját (érzésem szerint a -12dB-es pont kb 40-50Hz környékén lehet nála, ezért nem hallani az üstdobot).
Cserébe 50-100Hz közt van egy kiemelés, ahol úgy rezonál szegény, hogy nem tudom eldönteni, a hangszóró vagy a doboz zörög, de valami rémes.
Van egy reflex cső is benne, nagyjából 4cm külső átmérőjű lehet, és olyan 10cm hosszú. Egy ekkora cső 24 literes dobozban kb. 35 Hz-en emel ki. Ha ezt áttervezném mondjuk 40Hz-re, lehet sokat javulna a mélyátvitel. Sajnos lehet hallani a levegő suhogását.
A helyzet nem olyan súlyos, mint amit ahogy azt így első olvasásra hinné az ember, de mivel majd 14 éve hallgatom, már hozzászoktam a hangjához. Azért egy 40.000 Ft körüli JPW (510 vagy 610) sokkal-sokkal jobban szól hozzá képest.
Alacsony költségvetésű feljavítást kéne eszközölni rajta: egy elfogadható olcsó magasat és egy hangváltót kéne beletenni (kondikból elég neki a bipoláris is).
A legnagyobb problémám ezzel a JVC hangszórójával az, hogy semmilyen paraméterét nem ismerem. Talán a SpactraLab-al fel tudom venni az impedanciamenetét, de induktivitást nem tudok számolni, és a T/S paraméterek teljes hiányával kell szembenézni. Egyáltalán ki lehet deríteni a paramétereit? Ha nem, mit javasoltok?

Üdv, Péter

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szer. okt. 20, 2004 2:10-kor.

kedd okt. 19, 2004 22:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
Visaton koppintás alapon gondolkodtam egy időben én is egy olyan
megoldáson, hogy felfelé néznének a hangszórók, és fölöttük valami
kúp alakú elem szórná szét a hangot minden irányban.
Kisérletnek mindenképpen jó lenne, és ha sikerül jól eltalálni az eredmény sem lenne rossz !
A visaton legalábbis jó volt... :wink:

kedd okt. 19, 2004 20:58
arany tag

Hozzászólás 
Tisztelt Mindenki!

Mi van akkor,ha egy hangsugárzót úgy tervezünk,hogy azt a bizonyos nyaláboltságot a lehető legkisebbre csökkentsük.A lényege az lenne,hogy a mélyközepet olyan szögből hallgatnánk,hogy elvesztené az irányítottságát.Méréssel meg kellene határozni,hogy honnan tartanak szét a frekigörbék(irány mérés),és ide kellene tenni a keresztfrekvenciát.Talán elvesztené a jelentősségét a baffle step is.
Ez már majdnem omni,nem?

Üdv Doki!

kedd okt. 19, 2004 19:52
ezüst tag

Hozzászólás 
subvoice írta:
Alfonso írta:
Soxor gondolkodtam már azon is, hogy mi lenne ha doboz hátfalára is raknék egy mélyközepet. Mi történne a Baffle-step-el? :?:
Omnidirekcionális lenne a doboz ? :?:

Erre én is gondoltam, elvileg a baffle stepet ez korrigálja. Omni nem lenne a doboz a középtartománybéli nyalábolás miatt és talán a "hátsó" hangszórókról még jobb is lenne leszûrni a középtartományt - ki kell próbálni.

Persze, ezt én is így gondoltam. Semmiképpen nem nyomatnám hátra közepet mert az biztos hogy csak elmosná az egészet. A kérdés, hogy milyen váltó kéne (Fázismenet), ami a fö váltóval harmonizál. Mindenképen azonos dologra lenne szükség..
Ha esetleg kipróbálod és mérsz is akkor majd számolj be a fejleményekröl. Szerintem egyszerünek hangzik de valójában nem is annyira az.. :?

kedd okt. 19, 2004 17:16
arany tag

Hozzászólás 
Alfonso írta:
Soxor gondolkodtam már azon is, hogy mi lenne ha doboz hátfalára is raknék egy mélyközepet. Mi történne a Baffle-step-el? :?:

Erre én is gondoltam, elvileg a baffle stepet ez korrigálja. Omni nem lenne a doboz a középtartománybéli nyalábolás miatt és talán a "hátsó" hangszórókról még jobb is lenne leszűrni a középtartományt - ki kell próbálni.

PC speakernek gondoltam erre a megoldásra, a két hangszóró mágnese ha összeér, minimálisra redukálódna a szórt mágneses tér is (két legyet egy csapásra). Hasonló módon épített push-push szubot is ki lehetne próbálni. Talán a dobozt is kevésbé terhelné mechanikailag egy ilyen konstrukció?

kedd okt. 19, 2004 14:46
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdv!

Leginkább a magasnál van jelentösége ennek.
Méréseim alapján a mélyközepeknél, nem olyan kritikus az elhelyezés, ez talán a membrán kúposságának is köszönhetö nyaláboltság miatt is így lehet. A nagyobb mélyközepek magukkal hozzák, a nagyobb nyalábolást is. Lehet legömbölyítéssel is próbálkozni, de igazán csak a nagyon nagy sugarú legömbölyítés hatásos. Mindig röhögök amikor meglátok valami gyári dobozt, hogy mennyire nem tulajdonítanak jelentöséget ennek.
:shock: ( Valószinüleg közvéleménykutatások alapján jobban veszik a szimetrikus felépítésü dobozokat. Majd egyszer megmérek egy gyári dobozt, valószínü, hogy elszörnyedek majd. :? )

Persze ha valakinek van lehetösége kisebb és jó minöségü mélyközéppel dobozot építeni, akkor mindenképpen javalott ott is az aranymetszés. :!:
(Igaz ez a dobozomnál véletlenül fügöleges vonalon is az aranymetszésben van. 8) )

kedd okt. 19, 2004 11:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
topeti írta:
...a magasat pontosan a doboz egyik felső sarkába kell elhelyezni és elég "necces" lesz, mivel a magassugárzónak kivágott lyuk, és a doboz széle közt kb. 20mm van, és a doboz 19mm vastag...

Hajaj... elszámoltam kicsit. Az a 20 mm csak 10mm (a lyuk bele menne az MDF lapba). Ez pedig ugye nem jó nekünk :)
Meg kell szélesíteni a dobozt 24 centire, és akkor már be lehet tenni a magasat...
El is készítettem az ábrát, már csak meg kell rajzolni, és ez már tényleg a végleges. (kép a dobozról)
Elvileg a dobozt decemberben meg tudom csinálom az asztalos haverral (egyszerre leszünk szabin). Majd beszámolok róla :D

Üdv! Péter

kedd okt. 19, 2004 10:56
platina tag

Hozzászólás 
Még annyit tennék hozzá Alphonso kitűnő magyarázatához, hogy a doboz belsejében a középtartományban (ahol a fülünk a legérzékenyebb) nagyobb az esély állóhullámok kialakulására, ha a doboz méretei kis egész számok többszörösei, pl. 1:1:2. Az aranymetszés arányaival ez megakadályozható. Ugyanúgy a hangszórótól kiinduló hullámok (szintén közepes frekvenciákon) a doboz élein megtörnek, visszaverődnek. Aszimmetrikus elhelyezés esetén a visszaverődő hullámok nem tudják egymást egy bizonyos frekvencián erősíteni, máshol pedig kioltani. Ezért érdemes a középsugárzót az aranymetszés szerint aszimmetrikusan elhelyezni. Az elhelyezésnél a középpont számít, nem a hangszóró széle. Kétutas hangszórónál a mélyközép illetve középmagas egyaránt viszi a kritikus középtartományt, ezért itt mindkettőre vonatkozik az aszimmetrikus elhelyezés. Háromutasnál főleg a középsugárzóra, esetleg a magasra is. Legnagyobb előnye: nem kerül semmibe :-)

kedd okt. 19, 2004 7:19
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Köszi a magyarázatot Alfonso!

Gyakorlatilag az ilyet majdnemhogy lehetetlen kivitelezni. Nézzük az adatokat. Van egy kétutas hangdobozod, a doboz szélessége 23cm, a mély/közép hangszóró külső átmérője 176mm, a magas hangszóró külső átmérője 100mm.
Ekkor a mély/közép hangszóró középpontját a doboz tetejétől számítva 186 mm-re kell tenni,

Üdv, Peti

Sztem csak a magasnál van jelentősége az elhelyezésnek, a mélyközépnél kevésbé...
a magasat meg simán el tudod úgy helyezni hogy a/b = b/(a+b)
ha megvan a magas helye, ahhoz képest kell a mélyközepet elhelyezni, az meg már akár szimmetrikus is lehet...

topeti írta:
Más téma....

Reflexcső

Jóéjt.
Ahogy én emléxem majdnem mindegy hová teszed, legfeljebb az a lényeg, hogy előlap vagy hátlap
ha a hátlapra teszed érzékenyebb lesz a faltól való távolságra az általad leírtak miatt...

persze ez is inkább vélemény, meg emlékek :)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur hétf. okt. 18, 2004 21:20-kor.

hétf. okt. 18, 2004 21:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Más téma....

Reflexcső

Hova érdemes elhelyezni: szembe vagy hátra? Milyen akusztikaiszerepe van az elhelyezésének?
Úgy gondolom, szembe célszerübb, mivel a hátra elhelyezett reflexcsőből kilépő hang a falon visszpattan és késve érkezik el a fülünkhöz.
Én az előlapra elhelyezett reflexcsőre szavaznék...

Volt erről részletesen szó korábban? Mert én nem emlékszem rá (bár elég nagy a téma hogy minden egyes részletre emlékezzek egyszeri olvasás után).

Jóéjt.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti kedd okt. 19, 2004 10:58-kor.

hétf. okt. 18, 2004 18:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi a magyarázatot Alfonso!

Gyakorlatilag az ilyet majdnemhogy lehetetlen kivitelezni. Nézzük az adatokat. Van egy kétutas hangdobozod, a doboz szélessége 23cm, a mély/közép hangszóró külső átmérője 176mm, a magas hangszóró külső átmérője 100mm.
Ekkor a mély/közép hangszóró középpontját a doboz tetejétől számítva 186 mm-re kell tenni, azaz a magasat pontosan a doboz egyik felső sarkába kell elhelyezni és elég "necces" lesz, mivel a magassugárzónak kivágott lyuk, és a doboz széle közt kb. 20mm van, és a doboz 19mm vastag... elég furán néz ki, hogy a magassugárzó teteje éppen egyvonalba esik a doboz tetejével.
Nem lehetetlen kivitelezni, de még nem láttam ilyen megoldást 2 utasba (pedig többnyire ekkora méretű hangszórókkal készítenek monitor hangdobozokat).

Azért érdekes volt az elmélet :)

Üdv, Peti

hétf. okt. 18, 2004 18:26
ezüst tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Alfonso írta:
A hansugárzók szintbe süllyesztve,a magas aszimetrikusan az aranymetszéspontban...

Szia!

Ezt korábban is meg akartam kérdezni, hogy mi az hogy aranymetszéspont?!
Tudnád elméletben elmondani? Ha nem, és csak képet mutatsz (vagy sematikus ábrát) annak is örülnék.

Köszi,
Péter

Üdv!

Aranymetszés:

Az aranymetszés szorzószáma 1.618, szabálya szerint a kisebb úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagyobb az egészhez.
:idea:
Off .: De érdekes:

" A bonyolultabb arányrendszerek legismertebb példája az aranymetszés, latinul az aurea sectio. Ilyenkor az "a" rövidebb úgy aránylik a "b" hosszabb szakaszhoz, mint a hosszabb szakasz a kettõ összegéhez. Azaz ha "a"-nak nevezzük a rövidebbet, és "b"-nek a hosszabbat, akkor ez így írható le: a:b = b : (a+b). Az aranymetszésre, mint a legtökéletesebb és legszebb arányra az emberi kultúra egész történetén át találunk példákat, hiszen valamiképpen bele van építve a "szemmértékünkbe" is, pontosabb megalkotására pedig már az ókortól kezdve geometriai szerkesztési módszereket használtak.
Az aranymetszéshez hasonló arányok számelméleti megközelítésére csak lényegesen késõbbrõl vannak adataink. Ezek egyike Fibonacci (eredeti nevén Leonardo Pisano) olasz matematikus a 13. században. A róla elnevezett Fibonacci sort úgy kapjuk meg, ha a számsor elejétõl elindulva olyan sort írunk fel, amelynek a következõ tagját mindig a megelõzõ két tag összegébõl alkotjuk (1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34 stb.). A számsor eleje még érdektelen, de ha ellenõrizzük, hogy elõrehaladtával a késõbbi tagok mennyire közelítik meg az aranymetszés követelményeit, akkor ahhoz a meglepõ eredményhez jutunk, hogy már a hetedik és nyolcadik tag (vagyis a 21 és a 34) egymáshoz viszonyított arányánál is majdnem tökéletes az aranymetszésnek megfelelõ aránypár, mert 21:34 — vagyis 0,6176 — már majdnem ugyanannyi, mint 34:(34+21), azaz 0,6181. A Fibonacci-sor volt talán az elsõ olyan matematikai objektum, amely felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a progresszív ütemben elõrehaladó mûveletek nem szimpla ismétlések, hanem a mélyükön kreatív erõk rejtõznek.
A természet formái között igen gyakran találunk példát arra, hogy az aranymetszés aránya, vagy valamilyen más szembeötlõ arány- és formarendszer egy-egy természeti produktumon belül ilyen progresszív módon ismétlõdik. A fák ágainak a rendje, a levelek erezetének a szélek felé elaprózódó hálója, vagy a páfrány csipkézettségének a páfránylevél oldalágain visszatérõ kisebb léptékû megismétlõdése, de a csigaházak szerpentinvonalának a folyamatos tágulása vagy szûkülése is olyan rendszereket képez, amiknek az a fõ jellegzetessége, hogy noha a részformák mérete bennük állandóan változik, e formák arányrendszere és jellegzetes alakja mégis annyira állandó marad, hogy ez a hasonlóság minden méretbeli különbséget áthidal. A másik megfigyelésünk pedig úgy szólhat, hogy felismerjük annak a fontosságát, hogy ezek az alakzatok és arányok (a Fibonacci-sorhoz hasonlóan) szabályos sorba állíthatók, és a sor tagjai annyira szabályosan követik egymást, hogy akár végtelenbe veszõ láncot is alkothatnak. :shock:

hétf. okt. 18, 2004 17:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis írta:
Azt elfelejtettem írni, hogy zárt dobozhoz is jó. A reflexcső átmérőjét nagyon kicsire kell választani, pl. 1 mm.

Srácok!
Nem sok az a 20ms késés?! :(

hétf. okt. 18, 2004 17:19
platina tag

Hozzászólás 
Azt elfelejtettem írni, hogy zárt dobozhoz is jó. A reflexcső átmérőjét nagyon kicsire kell választani, pl. 1 mm.

hétf. okt. 18, 2004 17:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Alfonso írta:
A hansugárzók szintbe süllyesztve,a magas aszimetrikusan az aranymetszéspontban...

Szia!

Ezt korábban is meg akartam kérdezni, hogy mi az hogy aranymetszéspont?!
Tudnád elméletben elmondani? Ha nem, és csak képet mutatsz (vagy sematikus ábrát) annak is örülnék.

Köszi,
Péter

hétf. okt. 18, 2004 17:04
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
Hármas számú dolog (érdeklődés): Tervezed kiszámolni és megrajzolni a késleltetési időt (Group delay) is?

Készen van...

hétf. okt. 18, 2004 12:46
ezüst tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Kedves Mindannyian!

Kérnék valamit:
Írjátok meg, hogy a jelenleg használt hangszóróitoknak-hangsugárzóitoknak mik a pozitív tulajdonságai, illetve a negatívumaik.

Üdv!

Kedves Sma!

Jelenleg egy kétutas dobozt hallgatok. A magas az vifa xt300, a mélyközép pedig visaton AL170. A váltó másodrendü Lnkwitz-Riley.
Tapasztalat: A Visaton AL170 nagyon jó hangsugárzó, elötte peerless CSX217H-m volt de meg sem közelítette. A Peerlessnek persze teljesen más hangja volt már csak a membránagyaga miatt is. A Visaton sokkal lineárisabb, precízebben megépített, viszont fémmembránja van. Ezt jelen esetben járatni kell min. 2 Hétig. A frekimenetében van egy nagy kiemelés az Alumínium miatt, viszont ezt nagyon jól lehet csillapítani egy RC taggal. Bejáratás után teljesen megszünt a fémes hangzás.
Az XT300 nagyon jó magas. Amire figyelni kell, hogy a nagy membránfelülete miatt túl messziröl már nem olyan jó. ( Ez is egy kompromisszum..) Az alacsony Impedanciája veszélyes lehet a váltótervezéskor 3.2 Ohm a minimum. Ami lényeges hogy a két sugárzóval, és a megfelelöen illesztett váltóval "wrapping" nélküli a Linkwitz váltókra jellemzö fázismenetet lehet elérni. Mivel döntöttem az egész dobozt, ezért az akusztikai középpontok egy síkba esnek. Ez azért jó mert a hallgatási magasságban viszonylag tág határok között mozoghatok a linkwitz váltó polárkarakterisztikája miatt. +-15° vertikális síkon az +-1,5dB eltérés.
A doboz reflex rendszerü. f3 pontja valahol 36-40Hz körül van. Kicsit túlméreteztem mert a szimulációk azt mutatták, hogy az ideális doboz, és a tulméretezett doboz között igazából csak az fB alatt van különbség és az is inkább csak csoportfutásidökésésben jelentkezik, ha ehhez még a soros ellenállást is hozzákalkulálom..., gyakorlatilag jobb a nagyobb doboz. Nem bántam meg, az AL170-nek nagyon jó basszusa van.
A doboz elölapja 30mm-es bükkfából van, a doboz maga 20mm es rétegelt lemez körmerevítökkel. A hansugárzók szintbe süllyesztve,a magas aszimetrikusan az aranymetszéspontban...A váltó külön fadobozokban kapott helyet, innen van "bikábelezve"..
Még rengeteget tudnék írni. :D
A dobozt és a váltót a DAAS32 rendszerrel hangoltam. Jelenlegi frekvenciamenete +-1,5dB lineáris. Hangja,.., hát nagyon jobbat még nem hallottam. 8) .(Vagyis igen de az egy Compound rendszerü monitor sugárzó volt ScanSpeak magassal, és Visaton mélyekkel 7cm tömör fa elölappal.. igaz az az egész cucc CNC gépeken készült. :) )
Kiegyenlített a hangzás. Beszédérthetöség nagyon jó. Kijön a felvétel összes hibája. Amelyik felvétel nagyon jó, az mégjobban szól, amelyik gyenge, az méggyengébben.

hétf. okt. 18, 2004 12:02
platina tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Azért írhatnál valamit arról a sztatikus jószágról.
Üdv! SMA

Egyelőre itt van néhány kép és diagram:
http://tube.fw.hu/quad.html

vas. okt. 17, 2004 17:31
platina tag

Hozzászólás 
topeti írta:
oshifis írta:
Nincs mit :-)

Kedves őshifis!
Egyes számú dolog (amit nem értek): Segítenél megmondani, mi az az f1 és f2 érték?
Kettes számú dolof (egy furcsaság): ro érték egyszer 1.18 máskor 1.2 Melyik a valós érték?
Hármas számú dolog (érdeklődés): Tervezed kiszámolni és megrajzolni a késleltetési időt (Group delay) is?
Egyébként gratulálok az eddigi eredményeidhez.
Üdv, topeti

f1 és f2 a kirajzolandó frekvenciasáv eleje és vége.
ro sűrűség a hőmérséklet függvénye, c hangsebesség szintén. Most már "tudományosan" adódnak a t hőmérsékletből, elég azt beírni.
A késleltetési (vagy másképpen csoportfutási) időt majd berakom a fázismenet helyett, csak "le kell deriválni" a frekvencia függvényében :-)

vas. okt. 17, 2004 17:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA írta:
Írjátok meg, hogy a jelenleg használt hangszóróitoknak-hangsugárzóitoknak mik a pozitív tulajdonságai, illetve a negatívumaik.

Mértetek már azzal a CD-vel, amit javasoltam?
( A Sztereó-Magazinból, a 2. számú CD-lemez. )

Kedves SMA!

Én is csináljak egy kis összefoglalót? Ez a kérdés azért merült fel bennem, mivel én még nem építettem egy hangdobozt sem, csak a 13 éve megvásárolt JVC-met hallgatom, nem tudom annak egyáltalán kiváncsi-e valaki a tulajdonságaira :D

Más:
SMA, nekem az a CD nincs meg, de a rajta lévő hangra igen kiváncsi vagyok. Ha gyors interneted van (adsl, calbe...) lenne kedved "elküldeni" nekem on-line azt a fájlt amivel tesztelni kell? Privát üzenetben és/vagy emailben tudok segiteni (APE), kérdés hogy van-e kedved FTP-zni a gépemre :P
Üdv, Péter

vas. okt. 17, 2004 15:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis írta:

Kedves őshifis!
Egyes számú dolog (amit nem értek): Segítenél megmondani, mi az az f1 és f2 érték?
Kettes számú dolof (egy furcsaság): ro érték egyszer 1.18 máskor 1.2 Melyik a valós érték?
Egyébként gratulálok az eddigi eredményeidhez.
Üdv, topeti

vas. okt. 17, 2004 15:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves oshifis és Többiek!

Megértem, így van, világos, "vágom". :)

Azért írhatnál valamit arról a sztatikus jószágról.
Üdv! SMA

vas. okt. 17, 2004 14:36
platina tag

Hozzászólás 
SMA kérdéséhez nem tudok hozzászólni, mivel elektrosztatikus hangszóróim vannak...
A számítás természetesen soha nem fogja megmondani, hogy egy hangszóró hogyan fog szólni. Csaka benne rejlő lehetőséget tudja jelezni. Uganaz a helyzet, mint egy erősítönél: alapvetően műszakilag korrektnek kell lennie, de ez még nem garancia a jó szubjektív viselkedésre.
Az én modellem nem veszi figyelembe a doboz/reflexcső veszteségét, a hangszóró örvényáramú veszteségét, a dobozt kitöltő anyag hatását - ezek főleg kis doboznál számítanak. Meg kell méretezni a dobozt, utána jöhet a finomhangolás műszerrel, vagy jobb híján fülre.

vas. okt. 17, 2004 11:15
platina tag

Hozzászólás 

vas. okt. 17, 2004 10:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Kérnék valamit:
Ebből, szerintem többet tudnánk leszűrni néhány dB-vel, tanulságként, mint a sok szimulációs-táblázatos számításokból.
Azok még nem szólnak magukban, csak irányadónak használhatók, de arra is nagyon körültekitően.
Nagy hibát okozhat, ha valaki a Qts helyett a Qes-értékével számol, persze, függ az adott számítási képletektől, hogy azok mit számolnak, mit hangsűlyoznak.

Mértetek már azzal a CD-vel, amit javasoltam?
( A Sztereó-Magazinból, a 2. számú CD-lemez. )
Üdv! SMA

vas. okt. 17, 2004 10:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis írta:
Továbbfejlesztettem az Excel hangszóró kalkulátort. Most már figyelembe veszi a lengőcséve induktivitását. Újból le kell tölteni...

Szerintem nyugodtan beteheted az aláírásba a linket ahonnan le lehet tölteni :D
Köszönjük az infót.

szomb. okt. 16, 2004 19:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143 ... 201  Következő