|
Szerző |
Üzenet |
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
Szia Funkee!
Nem tudom, hogy kaptál-e már választ, én tudok egy helyet ahol valószínűleg be lehet szerezni a hangszórókat.
Az árakért és a bővebb választékért kattints ide
Elérhetőség
Egyébként ezen hangszórókról van szó (valamint ez a jelenlegi ára)
REPLACEMENT KIT D2010/851300 10.300 Ft
REPLACEMENT KIT 18W/8535-00 17.700 Ft
Üdv, topeti
|
pén. okt. 08, 2004 6:20 |
|
|
topeti
gyémánt tag
Csatlakozott: vas. aug. 15, 2004 15:17 Hozzászólások: 1273 Tartózkodási hely: Otthon
|
Gilszkilabor írta: 2004. Július 26. Hétfő Doki írta: >...ha a 0,38-at vesszük 1x-resnek,akkor a 75l kéne... Igaz, már lecsengett a téma firtatása, de csak a teljesség kedvéért: A szóban forgó B4 módban a Vas/Vb hányadosa 1,41, tehát a fentebb említett 53 liter az optimális, mert Vb=Vas/1,41=75/1,41=53 liter. Az 1-es szorzó az Fs=F3=Fb esetére igaz.
Szia Doki!
Mi az a B4? (Nyilván nem vitamin...)
Többféle ilyen "csodaérték" is létezik, nem csak az 1,41 ?
Erről hol olvashatok bővebben?
Üdv, Peti
|
pén. okt. 08, 2004 1:47 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
hangfaltüske
SMA írta: Tüskék vannak a doboz és az állvány között, kb.12mm magas és átmérőjű, a hegye a hangdoboz felé áll, 4db. Üdv! SMA
Kedves fórumozók!
A tüskékre irányulna a kérdésem...
Nézegettem többféle tüskét, de szinte mindnek lefelé nézett a hegye.
Számít ez, hogy fel vagy lefelé áll a tüske?
Én olyan tüskét tervezek, aminek a teteje 25mm átmérőjű, a magassága 30mm és 2,5mm átmétőjű körbe szűkül.
Ez alá lesz téve egy szintén 25mm átmérőjű tömör henger, ami 8mm magas, és a közepében lesz 6-os fúróval egy mélyítés, 4mm mélyen.
A tüske "csúcsa" ebbe a furatba lesz beleállitva, mivel meg akarom óvni a parkettám épségét (a barátnő legnagyobb örömére)
Kérdésem leginkább arra irányul, hogy átmenő furatot készitsek-e az állvány 4 szélére, vagy elég csak az állvány 4 széle alá betenni tüskéket.
Mivel fábol lesz az állvány, nem okoz gondot átfurni és két anyával (alulról-felülről 1-1 anyával) stabilra rögziteni a tüskét.
(bár a csavaros megoldás előnye, hogy 100% vizszintbe hozható a doboz, mig az állvány alá tett tüskék közül lehet hogy cask 4 fog a talajjal érintkezni)
Jóéjt, Péter
|
pén. okt. 08, 2004 0:17 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
oshifis írta: Vb az effektív doboztérfogat, tehát ami a reflexcső, hangszóró, bélés, hangváltó térfogatát levonva marad. A minimumnak egyeznie kell a doboz és a hangszóró rezonanciájával az elmélet szerint.
Kedves őshifis!
Segítségedre szorulok a megfelelő dobozméretet kiszámításában.
Az általam tervezett doboz 192mm széles, 307mm mély és 502mm magas (belső méretek). Ez maga a doboz. Ez igy ad 29,6 litert. Ebből lejön a csillapitoanyag meg a hangváltó meg a reflexcső, ekkor Vb=24 liter.
A dobozméretet elméletben nem tart megnövelni, viszont a reflexcső...
SMA azt írta, nem érdemes 20 centinél hosszabb csövet tervezni, mert ilyen esetben a doboz literszáma nem megfelelő. EL is gondolkoztam ezen...
Egyetlen szóbajöhető csövet találtam. Monacor MBR-70 Ez a reflexcső 66mm belső átmérővel és 245mm hosszal bír (hossza állítható).
A lényegi kérdés az, hogy a doboz mennyire legyen kibélelve.
Oldalról, alulról, felülről fél-fél cm vatelin, hátlapon 1,5 cm vatelin csillapítóanyagot gondolok (ha több kell nem gond, a tapasztalatokat örömmel olvasom).
fb-nek mennyit célszerű választani? miért pont 36,7Hz-et?
Most kezd leesni, hogy fb=f3 ?? És ide kell hangolni a csövet?
Ha igen akkor megvilágosodtam
A hangszóró fs=38Hz, viszont az f3=37Hz. Gondolom a 37Hz a doboz-rezonancia, és ide kell hangolni a csövet is.
Ahhoz, hogy csillapítóanyagokkal és reflexcsővel együtt a Vb=29 liter legyen, növelni kell a dobozméretet egy picikét: 202mm széles, 317mm mély, 552mm magas (belső méretek). Ekkor a totál doboztérfogat 35,3 literre adódik, minusz a bélés,cső,hangváltó = 29 liter. (az ideális Vb 27,7 liter környékén van, gondolom ez még nem rontja el a hangzást...)
Nos, amit Te számoltál (azaz a progid) és amit az Unibox számol nem stimmelnek. A Te progid Vb=29 liter esetén 26cm hosszú reflexcsövet számol, míg az Unibox 18,5cm-t, a BassBox6Pro pedig 22cm-t...
Jaj istenem most melyik mérésnek higgyek. Pedig már azt hittem, jó a doboztervem és most ennek is lőttek. Hajaj. Segítség
Üdv, Péter
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti pén. okt. 08, 2004 6:58-kor.
|
csüt. okt. 07, 2004 19:07 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
oshifis írta: fdsamano írta: oshifis írta: Esetleg tud valaki egy jó képletet? f0 = (c/2*(pi))*sqrt(A/(V*(l+(pi/2)*R)) 2004 szept. 30 15:03-as hozzászólásomban írogattam a részleteket, nálam az 58. oldalon. Esetleg jó lehet. Ez valahogy nem stimmel. Egy zárójel hiányzik, godolom a végéről. De még így is 519,7Hz jön ki 68 mm átmérőjű és 80 mm hosszú csővel 29,6l-es dobozban. Biztos, hogy méterben vannak megadva a paraméterek? Igen, egy zárójel tényleg lemaradt a végéről, bocs.
Az általad megadott adatokkal a cső hosszának korrekciója 5,338 cm, a korrigált hossz 13,338 cm. Nekem a doboz rezonanciájára így 52,45 Hz jön ki.
A = 0,003629 m^2, V = 0,0296 m^3, l = 0,13338 m, c = 343,7 m/s @ 20 fok Celsius. Megpróbálom újra a képletet
f0 = (c/(2*(pi)))*sqrt(A/(V*(l+(pi/2)*R)))
Az első tagot is átzárójeleztem, félreérthető volt, a pi egyértelműen a nevezőben van. Ha a számlálóba írtad, az pont egy kb. 10-es szorzó, amivel eltér az eredményed. pi^2 = ~9,86
|
csüt. okt. 07, 2004 18:22 |
|
|
gravir
platina tag
|
Nem amiről te beszélsz az a furnérozott faforgácslap, ami a hangfalépítéshez kell az meg a furnér magában, ez egy vékony lemez amit rá kell ragasztani a forgácslapra (ez a furnérozás...)
|
csüt. okt. 07, 2004 17:13 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
"Xc = 1/2PixFxC "helyett 1/(2PIxFxC).
Megtévesztő lehet.
|
csüt. okt. 07, 2004 17:10 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves topeti és Többiek!
Én ezt megírtam, igaz részletekben és már elég régen.
A Butterworth-féle, szimmetrikus alkatrész-értékekkel dolgoztam, tehát 6,6uF, 0,85mH egyaránt a magasnál, illetve a mélynél. Ez nem okoz sem kiemelést, sem beszakadást az átvitelben. Persze ez a dolog a hangszórók minőségén is múlik.
Ha ellenfázisban vannak bekötve a hangszórók, akkor mindenképpen kiemelés lesz, legfeljebb nem a keresztfrekin, hanem feljebb, vagy lejjeb, vagy a fázis-frekimenet borul fel.
A Linkwitz-Riley-szűrők számítása eltérő elemeknél, nagyon nehézzé teszi a hangsugárzók valóságos átvitelének összedolgozását.
Ezekhez a szűrőtipusokhoz már erősen javallott a megfelelő mérőműszerezettség és "profi" programmok, amikkel számolunk, mérünk.
Továbbra is maradok a "hagyományos" méretezésnél, kézzel, számológéppel dolgozom, számítom ki az alkatrész-értékeket.
Ez így idegölő munka és lassú is.
Például: Xc = 1/2PixFxC és Xl = 2PixFxL ez a kiindulási alap. A keresztfrekit meghatározom a hangszórók adataiból, átvitelük tanulmányozásával, vagy mérésével. Legyen még tartalék bennük, feljebb és lejjeb egyaránt. Ez is biztosítja, hogy nem, vagy nagyon kismértékű beszakadás-kiemelés jöhet létre.
Egy kis segítség a méréshez, vagy füleléshez, a Sztereó Magazin 2.-számú "teszt" lemeze, amin van fehérzaj és rózsa(szín)-zaj is.
Érdemes megszerezni, aki gyakran foglalkozik hangsugárzó építésével, tuningjával, annak nagy segítség.
Ez könyvvel együtt is beszerezhető, az "Audiofil erősítők építése" c. könyv melléklete.
Ezzel a lemezzel a durvább hibákat már jól lehet "mérni", ha van egy kis mikrofonos műszerünk, vagy tudunk kölcsön szerezni hangnyomásmérőt, analizátort. A PC itt is jól hasznosítható, csak azok a "demo" programmok nem tudom, mit
mérnek-mutatnak.
Üdv! SMA
|
csüt. okt. 07, 2004 17:00 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Én ezt megírtam, igaz részletekben és már elég régen.
A Butterworth-féle, szimmetrikus alkatrész-értékekkel dolgoztam, tehát 6,6uF, 0,85mH egyaránt a magasnál, illetve a mélynél. Ez nem okoz sem kiemelést, sem beszakadást az átvitelben. Persze ez a dolog a hangszórók minőségén is múlik.
Ha ellenfázisban vannak bekötve a hangszórók, akkor mindenképpen kiemelés lesz, legfeljebb nem a keresztfrekin, hanem feljebb, vagy lejjeb, vagy a fázis-frekimenet borul fel.
A Linkwitz-Riley-szűrők számítása eltérő elemeknél, nagyon nehézzé teszi a hangsugárzók valóságos átvitelének összedolgozását.
Ezekhez a szűrőtipusokhoz már erősen javallott a megfelelő mérőműszerezettség és "profi" programmok, amikkel számolunk, mérünk.
Továbbra is maradok a "hagyományos" méretezésnél, kézzel, számológéppel dolgozom, számítom ki az alkatrész-értékeket.
Ez így idegölő munka és lassú is.
Például: Xc = 1/2PixFxC és Xl = 2PixFxL ez a kiindulási alap. A keresztfrekit meghatározom a hangszórók adataiból, átvitelük tanulmányozásával, vagy mérésével. Legyen még tartalék bennük, feljebb és lejjeb egyaránt. Ez is biztosítja, hogy nem, vagy nagyon kismértékű beszakadás-kiemelés jöhet létre.
Egy kis segítség a méréshez, vagy füleléshez, a Sztereó Magazin 2.-számú "teszt" lemeze, amin van fehérzaj és rózsa(szín)-zaj is.
Érdemes megszerezni, aki gyakran foglalkozik hangsugárzó építésével, tuningjával, annak nagy segítség.
Ez könyvvel együtt is beszerezhető, az "Audiofil erősítők építése" c. könyv melléklete.
Ezzel a lemezzel a durvább hibákat már jól lehet "mérni", ha van egy kis mikrofonos műszerünk, vagy tudunk kölcsön szerezni hangnyomásmérőt, analizátort. A PC itt is jól hasznosítható, csak azok a "demo" programmok nem tudom, mit
mérnek-mutatnak.
Üdv! SMA
|
csüt. okt. 07, 2004 16:59 |
|
|
oshifis
platina tag
|
topeti írta: oshifis írta: A csőhosszat meg kellett változtatnom 27,5 cm-re, ez egyelőre nincs kijavítva. Próbáld meg f=25 és step=1.008 értékekkel. A rezonanciapúpok 32,4 Hz és 41,5 Hz-re adódnak, nagyságuk 31,6 ohm. A köztük levő minimum 36,7 Hz-en van, értéke 6,1 ohm. Ha a kész dobozon is ezeket kapod, jól van hangolva a dobozod. Kedves őshifis! Segíts megérteni valamit. Én úgy gondolom, hogy a cső hosszával azért kell játszani, hogy a két rezonanciapúp közti minimum az fs értékre adódjon. Ez stimm? (Gyári adatok szerint fs=38Hz) Belső dobozméret 192x307x502mm = 29,59 liter (Ez lenne a Vb értéke? Vagy Vb=29,59-reflexcsőben lévő levegő. Mindegy, Vb=29,59-el számoltam). Kinéztem egy csövet: Monacor MBR-70, belső átmérő 66mm, de a max csőhossz 245mm !! Csőhossznak 24cm-t választottam. 33,9Hz és 43Hz lett a rezonanciapúp, a min. érték 38Hz-re adódott. Amúgy miért kell éppen 36,7 Hz-en lennie a minimumnak? Kösz a segítséget. Üdv, Péter
Vb az effektív doboztérfogat, tehát ami a reflexcső, hangszóró, bélés, hangváltó térfogatát levonva marad. A minimumnak egyeznie kell a doboz és a hangszóró rezonanciájával az elmélet szerint. A valójában Qts=0.44 a hullámos átvitelű (Csebisev karakterisztikájú) dobozhoz való, de a hullámosság elhanyagolható, viszont valamivel nagyobb dobozban mélyebbre megy.
|
csüt. okt. 07, 2004 15:50 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Nem. Totem a neve, de nem találom én sem.
Ez egy nagy doboz, nem ilyen kicsik.
A mélysugárzó kb 24cm-es volt asszem.
A számolással semmi baj, csak hfalépítésre nem jó.
|
csüt. okt. 07, 2004 14:45 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Cortez írta: Dyno motoros doboza van, asszem a totem-ből vették a motorokat, és saját dobozba építették át. Elég jó volt. Ez egy 2 utas doboz, képet a neten hirtelen nem találtam róla.
Cortez Mester!
Én szerettem mindig is elméletben számolgatni
Erről lenne szó? (Dyno Audience 52)
vagy erről?
üdv, Peti
|
csüt. okt. 07, 2004 14:38 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
SMA írta: Kedves topeti és Többiek! Aludjál még néhányat arra a szűrőre. Más impedanciájú és más induktivitású(!) hangszórókhoz nem biztos, hogy jó lesz. Ezt érdemes átszámolni, az adott hangszórókhoz. A 6.-án kelt szimulációs leírásod nem jó, azonos polaritású bekötésnél nincs az a kiemelés, ami a rajzon látszik. Ha a progi ezt mégis jelzi, akkor az hibás, vagy az adatok hibásak. Az általam használt Butterworth 12dB/okt. szűrő másodfokú, konstans teljesítmény és fázismenettel rendelkezik. Ez passzol a hangszórókhoz. Lehet aszimmetrikus alkatrészekkel is építeni hangváltót, tehát úgy, mint a 4,3uF és 5,7uF értékek, de! Ez a szűrő már nem az a szűrő, tehát akkor itt inkább a Linkwitz-Riley-féle számítással kell meghatározni az értékeit. Ezek az eltérő értékek némileg "eltolják" a keresztfrekit úgy, hogy a mély kicsit feljebb megy, a magas kicsit lejjeb és így nincs sem beszakadás, sem pedig kiemelés a keresztezési tartományban. Lesz viszont helyette egy "csuklás", ugrás az fázisátvitelben, ami esetleg teljesen tönkrevágja az egész hangzást. Elnézegetve néhány "neves" profi hangsugárzó váltószűrőjét, nagy teljesítmények esetén inkább a másodfokú, Butterworth-szűrőt használják, szimmetrikusan beállított alkatrészekkel, míg a kicsi és kisteljesítményű hangsugárzóknál, ezek a "Monitor-hangsugárzók" kiismerhetetlen a szűrők felépítése, mert rengeteg mindent próbálnak a szűrőkkel megoldani. Ez, nyilván az elkent, egyenletes, de orrhangú, színezett, színtelen hangzás felé mutat. Ennek, számomra egyik jeles negatív képviselője a Genelec-monitorok. Iszonyatos a hangjuk, ha normál hangsugárzókhoz viszonyítom és hallgatom, rengeteg mindent eltűntetnek a hangzásból, nem hallani meg a felvétel hibáit, zajokat, minden ugyanúgy, nyomottan szól belőlük. Üdv! SMA
Kedves SMA és fórumozók!
Alszok, alszok, nem is egyet, de még 30-at legalább amig megjön a hangszóró Addig majd álmodok széphangú dobozokról lányok helyett.
Erre a képre gondoltál SMA?
Ha igen, akkor örül a szivem, mert akkor az LspCAD a buta nem én
Tudnál mondani egy olyan progit ami jól számolja és modellezi a szűrőt?
(Te mivel számoltad annakidején a szűrődet?)
Mutatok képet a kétféle 12dB/oktávú szűrőről, hogy lásd, hogy az egyik 3dB-es kiemelést csinál.
Szóval ezért kérdeztem, hogy melyik szűrőt választottad a kettő közül, persze sejtem, hogy second order butterworth...
Üdv! Péter
|
csüt. okt. 07, 2004 14:29 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Mindig is csodálni fogom a hiteteket a képletekben...
Sztem inkább építeni kell egy csomó dobozt, és összevetni az elmélettel.
De talán ami mégfontosabb, hogy meg kell hallgatni, mert ugye még ha
sikerül is vmi elvi célt elérni, attól még nem biztos, hogy a hangja is jó lesz...
Amúgy most voltam BigDewil-nél, aki már nem nagyon jár ide, és megnéztem
a mostani rendszerét. Dyno motoros doboza van, asszem a totem-ből
vették a motorokat, és saját dobozba építették át. Elég jó volt.
Ez egy 2 utas doboz, képet a neten hirtelen nem találtam róla.
Kaptam 3 CD-t is, amiket ott hallgattunk, aztán miután hazaértem,
itt is meghallgattam a saját hfalamon. Hát, persze nem ugyanolyan,
mint egy totem, de semmiképpen nincs annyival rosszabb, mint amennyivel
olcsóbb volt... (Ja és mivel most csak mono erősítőm van, még
ezt is számítsuk bele.) Neki asszem egy forte erősítője van, jó nagy
darab, van vagy 30kg. Nagy táp, és nagy borda, gondolom sok végtranyó
meg sok puffer is jár hozzá. A CD vmi tuningolt Philips volt.
|
csüt. okt. 07, 2004 14:09 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
oshifis írta: A csőhosszat meg kellett változtatnom 27,5 cm-re, ez egyelőre nincs kijavítva. Próbáld meg f=25 és step=1.008 értékekkel. A rezonanciapúpok 32,4 Hz és 41,5 Hz-re adódnak, nagyságuk 31,6 ohm. A köztük levő minimum 36,7 Hz-en van, értéke 6,1 ohm. Ha a kész dobozon is ezeket kapod, jól van hangolva a dobozod.
Kedves őshifis!
Segíts megérteni valamit. Én úgy gondolom, hogy a cső hosszával azért kell játszani, hogy a két rezonanciapúp közti minimum az fs értékre adódjon. Ez stimm? (Gyári adatok szerint fs=38Hz)
Belső dobozméret 192x307x502mm = 29,59 liter (Ez lenne a Vb értéke? Vagy Vb=29,59-reflexcsőben lévő levegő. Mindegy, Vb=29,59-el számoltam).
Kinéztem egy csövet:
Monacor MBR-70, belső átmérő 66mm, de a max csőhossz 245mm !!
Csőhossznak 24cm-t választottam.
33,9Hz és 43Hz lett a rezonanciapúp, a min. érték 38Hz-re adódott.
Amúgy miért kell éppen 36,7 Hz-en lennie a minimumnak?
Kösz a segítséget.
Üdv, Péter
|
csüt. okt. 07, 2004 14:01 |
|
|
oshifis
platina tag
|
fdsamano írta: oshifis írta: Esetleg tud valaki egy jó képletet? f0 = (c/2*(pi))*sqrt(A/(V*(l+(pi/2)*R)) 2004 szept. 30 15:03-as hozzászólásomban írogattam a részleteket, nálam az 58. oldalon. Esetleg jó lehet.
Ez valahogy nem stimmel. Egy zárójel hiányzik, godolom a végéről. De még így is 519,7Hz jön ki 68 mm átmérőjű és 80 mm hosszú csővel 29,6l-es dobozban. Biztos, hogy méterben vannak megadva a paraméterek?
|
csüt. okt. 07, 2004 13:24 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Aludjál még néhányat arra a szűrőre.
Én csak a Beyma 8Woof.+Vifa magasat mértem, ahhoz jó az általam leírt szűrő.
Más impedanciájú és más induktivitású(!) hangszórókhoz nem biztos, hogy jó lesz.
Ezt érdemes átszámolni, az adott hangszórókhoz.
A 6.-án kelt szimulációs leírásod nem jó, azonos polaritású bekötésnél nincs az a kiemelés, ami a rajzon látszik. Ha a progi ezt mégis jelzi, akkor az hibás, vagy az adatok hibásak.
Az általam használt Butterworth 12dB/okt. szűrő másodfokú, konstans teljesítmény és fázismenettel rendelkezik. Ez passzol a hangszórókhoz.
Lehet aszimmetrikus alkatrészekkel is építeni hangváltót, tehát úgy, mint a 4,3uF és 5,7uF értékek, de! Ez a szűrő már nem az a szűrő, tehát akkor itt inkább a Linkwitz-Riley-féle számítással kell meghatározni az értékeit.
Ezek az eltérő értékek némileg "eltolják" a keresztfrekit úgy, hogy a mély kicsit feljebb megy, a magas kicsit lejjeb és így nincs sem beszakadás, sem pedig kiemelés a keresztezési tartományban.
Lesz viszont helyette egy "csuklás", ugrás az fázisátvitelben, ami esetleg teljesen tönkrevágja az egész hangzást.
Elnézegetve néhány "neves" profi hangsugárzó váltószűrőjét, nagy teljesítmények esetén inkább a másodfokú, Butterworth-szűrőt használják, szimmetrikusan beállított alkatrészekkel, míg a kicsi és kisteljesítményű hangsugárzóknál, ezek a "Monitor-hangsugárzók" kiismerhetetlen a szűrők felépítése, mert rengeteg mindent próbálnak a szűrőkkel megoldani. Ez, nyilván az elkent, egyenletes, de orrhangú, színezett, színtelen hangzás felé mutat. Ennek, számomra egyik jeles negatív képviselője a Genelec-monitorok. Iszonyatos a hangjuk, ha normál hangsugárzókhoz viszonyítom és hallgatom, rengeteg mindent eltűntetnek a hangzásból, nem hallani meg a felvétel hibáit, zajokat, minden ugyanúgy, nyomottan szól belőlük.
Üdv! SMA
|
csüt. okt. 07, 2004 10:49 |
|
|
oshifis
platina tag
|
topeti írta: Belinkelem a T/S paramétereket, gondolom így könnyebben tudtok tanácsot adni. Üdv, Péter
Péter,
Bevittem a CSX176H adatait az Excel file-ba. A csőhosszat meg kellett változtatnom 27,5 cm-re, ez egyelőre nincs kijavítva. Próbáld meg f=25 és step=1.008 értékekkel. A rezonanciapúpok 32,4 Hz és 41,5 Hz-re adódnak, nagyságuk 31,6 ohm. A köztük levő minimum 36,7 Hz-en van, értéke 6,1 ohm. Ha a kész dobozon is ezeket kapod, jól van hangolva a dobozod.
|
csüt. okt. 07, 2004 10:26 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
oshifis írta: Esetleg tud valaki egy jó képletet?
f0 = (c/2*(pi))*sqrt(A/(V*(l+(pi/2)*R))
2004 szept. 30 15:03-as hozzászólásomban írogattam a részleteket, nálam az 58. oldalon. Esetleg jó lehet.
|
csüt. okt. 07, 2004 10:12 |
|
|
oshifis
platina tag
|
topeti írta: oshifis írta: Kész az impedancia-kalkulátor, lehet vele játszani! Egy kis segítség a használathoz: ahol a fázis nulla, ott van az impedanciának maximuma. Ahol a fázis átvált -90 fokról +90 fokra, ott van az impedancia minimuma. Klasszikus maximálisan lapos átvitelű (Butterworth karakterisztikájú) reflexdoboznál ez fs = fb esetben, és Qts = 0,377 értéknál teljesül. Ki lehet próbálni, hogy a sárga mezőkbe írt értékeket változtatva mi hogyan változik. Kedves őshifis! Köszönjük szépen! Van 2 adat amit nem tudom hogy micsoda: jobb oldalt a két felső: lp [m] dp [m] Ezek micsodák? Üdv, Peti
Az lp a reflexcső hossza (port length), a dp pedig az átmérője (port diameter). Ezeket egyelőre kritikával kezeljétek, mert még nem vettem figyelembe a csővégi korrekciót. Emiatt a kiadódó dobozrezonancia nem jó. Vagyis a megkívánt rezonanciához nagyobb csőhosszat kell beírni, mint a valóságban szükséges. Igyekszem kijavítani. Esetleg tud valaki egy jó képletet?
|
csüt. okt. 07, 2004 8:55 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kalapur írta: srácok, most már megvan ugyanaz a file két néven is, meg 4-szer demo változatban mi kell még?
Tudás, hozzá, hogy hogyan kell használni
De az nekem is elkel...
Az ígéret szép szó, ha megtartják...
Kedves Mindannyian!
Ígértem egy beszámolót. Amikor este félálomba voltam, azon töprengtem, hogy miért van 2 féle 12dB/oktávos szűrő: Second Order Butterworth és Second Order Linkwitz-Riley és mi lehet a szerepük. Nem jöttem rá hogy miért van 2 de kigondoltam valamit.
Ha a frekimeneteket vesszük alapul, a Second Order Butterworth esetén a keresztezési frekinél van egy 3dB-es púp, a Second Order Linkwitz-Riley viszont nem emeli a frekimenetet sem, de még a bal lábunkat sem; ezt alkalmazva a keresztezési frekin az "összeg" 0 dB.
Hogy miért érdekes ez? Mert ha polaritásheleysen kötjük be a magasat, akkor a keresztfrekinél beszakadás lesz mindkét szűrőnél. És itt jutott eszembe SMA hozzászólása, hogy ő a Second Order Butterworth tipust építette meg a Vifa magasához. Miért is? Csak tippem van rá.
Nos, ekkor voltam félálomba (a legjobb dolgok ilyenkor történnek) és az villant be, hogy ha egymás mellé teszem a két frekimenetet (magas normál polaritással kötve), akkor az SMA által alkalmazott tipusnál kisebb a beszakadás mértéke, mint a másiknál.
Ugye elhangzott az is, hogy ez mind elmélet, a valóságban semmi nem tökéletes és nem igy müködik, mivel a hangszórók nem ideálisak, azaz a keresztezési frekinél mégiscsak lesz egy kis kiemelés az elméleti görbéhez képest, így a beszakadás csökken, vagy jó esetben eltünik.
Ezért lehet jó az SMA-féle szűrő, mivel az eleve 3dB-t emel a keresztezésnél.
Ezt a lehetőséget fogom kihasználni a kapcsolásomban. Elsőre kétlem, hogy tökéletes lesz de elvégre azért vagyunk, hogy az ilyen helyzeteket megoldjuk.
SMA kapcsolását alapul véve, igy képzelem el az áramkört: (azonos polaritással kötve a magasat és a mélyeket)
L1 = L2 = 850mH , C1 = C2 = 7uF , mély elé zobel: Rz = 7.5 ohm , Cz = 22uF , magas elé L-PAD: Rs = 2.2 ohm , Rp = 10 ohm.
Remélem az álmom valóra válik, mármint hogy jó áramkört álmodtam meg
November-december táján érkezik meg a hangszóró, addigra a dobozkáim készen lesznek.
Most már csak 2 dolog van előttem: - megtanulni használni a programokat, és készíteni egy teszt-mérést a JVC dobozommal (aztán ha meglátjuk a frekimenetet elájulunk ).
Kalapúrnak sok sikert a progikhoz, remélem használni is fogja tudni.
Jaj Kalapúr!!! Töltsd le az alábbi két fájlt is az LspCAD-hez (hogy tudj mérni)
http://www.ijdata.com/lspupgrade.zip
http://www.ijdata.com/justmls.zip
Jóéjszakát!
Üdv, topeti
|
szer. okt. 06, 2004 22:58 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
üdv mindenkinek
topeti subvoice! köszönet!
srácok, most már megvan ugyanaz a file két néven is, meg 4-szer demo változatban
mi kell még?
off:
itt járt ma didyman aki megjavította a grundig erősítőmet
örök hála neki
on:
köszi
üdv
k
|
szer. okt. 06, 2004 21:45 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Re: szimulációs ábrák
subvoice írta: Nédda', van má' Avatar is. Egész hamar észrevettem.
Nekem nagyon ismerős az avatarod
Kalapúr, kűttem privátot én is (bocsi aludtam)
Na rohanok, majd 23 után irok egy hozzászólást mi jutott eszembe félálomba. Üdv!
|
szer. okt. 06, 2004 20:26 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kalapur írta: topeti írta: Szivesen. LspCAD a program neve. Az a baj, hogy ez a kapcsolás a valóságban nem igy fog működni, a keresztfrekinél ahol van egy kis hupli, na ottan lesz jó nagy dudor. Egyik szimuláció sem tökéletes szvsz maradok az eredetinél tervezettnél, de azonos polaritással. Kalapúr, megtanitassz mérni frekimenetet? Már van mikrofonom, leteszteletem. Nagyjából jó lesz. nekem is megvan, de a lite, amiben hangváltótrvező nincs "megosztanád" velem másképp is?
Küldök én neked egy privit, most.
szerk
Elküldtem.
szerk2
Nédda', van má' Avatar is. Egész hamar észrevettem.
|
szer. okt. 06, 2004 19:11 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
topeti írta: Szivesen. LspCAD a program neve. Az a baj, hogy ez a kapcsolás a valóságban nem igy fog működni, a keresztfrekinél ahol van egy kis hupli, na ottan lesz jó nagy dudor. Egyik szimuláció sem tökéletes szvsz maradok az eredetinél tervezettnél, de azonos polaritással. Kalapúr, megtanitassz mérni frekimenetet? Már van mikrofonom, leteszteletem. Nagyjából jó lesz.
nekem is megvan, de a lite, amiben hangváltótrvező nincs
"megosztanád" velem másképp is?
|
szer. okt. 06, 2004 18:56 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
gravir írta: Megnéztem a LEMEX árlistáját nem látok rajt furnérlemezt, de azért holnpa felhívom őket.
a forgácslap az OSB, vagy mi?
mindegty telefonon tutira megmondják, amikor én veettem volt
|
szer. okt. 06, 2004 18:48 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
gravir írta: Megnézem majd őket! Ma felhívtam egy bútorrestaurátort, ő azt mondta Pesten veszi ő is, de azt mondta, hogy Kaposújlak felé aKaposvárról kiiérve van egy fatelep, ott szokott lenni. Nem az a Forma?
Nem, a Forma az a Cseri útról nyílik, egy valamikori gyártelepen van. Ez a másik az Avanti (most Aral) kút előtt van, a Beckkel egy telepen. Én voltam már ott (igaz másért), de eszembe sem jutott, hogy ott lehet furnér, de nem elképzelhetetlen, hogy van.
|
szer. okt. 06, 2004 18:16 |
|
|
gravir
platina tag
|
Megnéztem a LEMEX árlistáját nem látok rajt furnérlemezt, de azért holnpa felhívom őket.
|
szer. okt. 06, 2004 17:40 |
|
|
gravir
platina tag
|
Megnézem majd őket!
Ma felhívtam egy bútorrestaurátort, ő azt mondta Pesten veszi ő is, de azt mondta, hogy Kaposújlak felé aKaposvárról kiiérve van egy fatelep, ott szokott lenni. Nem az a Forma?
|
szer. okt. 06, 2004 17:37 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
oshifis írta: Kész az impedancia-kalkulátor, lehet vele játszani! Egy kis segítség a használathoz: ahol a fázis nulla, ott van az impedanciának maximuma. Ahol a fázis átvált -90 fokról +90 fokra, ott van az impedancia minimuma. Klasszikus maximálisan lapos átvitelű (Butterworth karakterisztikájú) reflexdoboznál ez fs = fb esetben, és Qts = 0,377 értéknál teljesül. Ki lehet próbálni, hogy a sárga mezőkbe írt értékeket változtatva mi hogyan változik.
Kedves őshifis!
Köszönjük szépen!
Van 2 adat amit nem tudom hogy micsoda:
jobb oldalt a két felső:
lp [m]
dp [m]
Ezek micsodák?
Üdv, Peti
|
szer. okt. 06, 2004 17:15 |
|
|
oshifis
platina tag
|
oshifis írta: Egy-két nap, és meglesz a válasz a legtöbb kérdésre a reflexdoboz impedanciagörbéje témakörben. A lényege az, hogy a hangszórót és a dobozt (mint akusztikai elemekből felépített rendszert) a helyettesítő elektromos paramétereikkel lehet ábrázolni. Ezek az elektromos paraméterek a korábban említett Excel táblámban már benne vannak. Most dolgozom az eredő impedancia ábrázolásán, utána pedig a hangnyomásgörbén. Itt van a táblázat, a sárga mezőkbe be lehet írni a hangszóró és doboz paramétereit: http://www.freeweb.hu/tube/Speaker_impedance.xls
Kész az impedancia-kalkulátor, lehet vele játszani! Egy kis segítség a használathoz: ahol a fázis nulla, ott van az impedanciának maximuma. Ahol a fázis átvált -90 fokról +90 fokra, ott van az impedancia minimuma. Klasszikus maximálisan lapos átvitelű (Butterworth karakterisztikájú) reflexdoboznál ez fs = fb esetben, és Qts = 0,377 értéknál teljesül. Ki lehet próbálni, hogy a sárga mezőkbe írt értékeket változtatva mi hogyan változik.
Dolgozom a lesugárzott hangnyomás görbéjén, ha kész lesz, azt is felrakom.
|
szer. okt. 06, 2004 17:03 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kalapur írta: topeti írta: Következzenek az azonos polaritással tervezett 12dB/oktávú szűrő szimulációi
ezeket milyen progival csináltad? megosztanád velem?
Szivesen. LspCAD a program neve. Az a baj, hogy ez a kapcsolás a valóságban nem igy fog működni, a keresztfrekinél ahol van egy kis hupli, na ottan lesz jó nagy dudor.
Egyik szimuláció sem tökéletes
szvsz maradok az eredetinél tervezettnél, de azonos polaritással.
Kalapúr, megtanitassz mérni frekimenetet? Már van mikrofonom, leteszteletem. Nagyjából jó lesz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára topeti szer. okt. 06, 2004 17:04-kor.
|
szer. okt. 06, 2004 17:02 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kalapur írta: nagyon szépen méretre vágták a darabokat, egyetlen hátránya, hogy csak személyesen lehetett rendelni, persze gondolom, ha nem kell méretre vágni akkor azonnal is van... Budapest, XI. Hadak Útja 17-19.
Szegény Kalapúr, nem egyszer megjárta már a Hadak Útját.
|
szer. okt. 06, 2004 16:59 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
topeti írta: Következzenek az azonos polaritással tervezett 12dB/oktávú szűrő szimulációi
ezeket milyen progival csináltad?
megosztanád velem?
|
szer. okt. 06, 2004 14:21 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
gravir írta: A fenébe...pedig már olyan szépmne kitaláltam, hogy micsoda szép hangfalakat csinálok magamnak....
Budapesten hová érdemes mennem, mert a héten megyek fel, akkor vennék anyagot, olyan hely kéne ahol raklapnál kisebb mennyiséget is kiszolgálnak...
én őket ismerem, nem mondom, hogy a legjobbak-e, de nekem nagyon szépen méretre vágták a darabokat, egyetlen hátránya, hogy csak személyesen lehetett rendelni, persze gondolom, ha nem kell méretre vágni akkor azonnal is van...
Budapest, XI. Hadak Útja 17-19., Tel: (06-1)-203-00-04, Fax: (06-1)-2057994
http://www.lemex.hu/arjegyzek.htm
|
szer. okt. 06, 2004 13:30 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
szimulációs ábrák
|
szer. okt. 06, 2004 12:46 |
|
|
gravir
platina tag
|
Azt megköszönném!
|
szer. okt. 06, 2004 12:43 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1778 Tartózkodási hely: Kaposvár / Tab
|
gravir írta: De a választ gondolom te sem tudod, hogy hol lehetne furnért szerezni?
A szomszédom asztalos a hétvégén meg tudom kérdezni tőle, ha addig ráér neked.
|
szer. okt. 06, 2004 12:17 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Létezik-e azonos polaritással bekötött másodrendű szűrő?!
Kedves fórumozók!
Tudtok olyan másodrendű szűrő kapcsolást mutatni ahol mind a 2 hangszóró normál polaritással van bekötve?
1 órán át játszottam az lspCAD-el amire sikerült összehozni egy valamirevaló frekimenetet azonos polaritással. Mondjuk elég kétségbeejtö az az adat, hogy a + ágba (sorosan) 10uF kondi kéne
üdv, topeti
|
szer. okt. 06, 2004 11:58 |
|
|
gravir
platina tag
|
A fenébe...pedig már olyan szépmne kitaláltam, hogy micsoda szép hangfalakat csinálok magamnak....
Budapesten hová érdemes mennem, mert a héten megyek fel, akkor vennék anyagot, olyan hely kéne ahol raklapnál kisebb mennyiséget is kiszolgálnak...
|
szer. okt. 06, 2004 11:49 |
|
|
gravir
platina tag
|
Tab120L írta: Csak most vettem észre a kérdést, én is kaposvári vagyok!
De a választ gondolom te sem tudod, hogy hol lehetne furnért szerezni?
|
szer. okt. 06, 2004 10:28 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kalapur írta: Írd be a wordbe azt hogy "kakasleves", aztán nézd meg mit ajánl helyette...
Kalapúr ))))
Ez Űber Mega-LOL
No, elég a mókából )
Tényleg jó progika ez a WinISD Beta, simán működésre bírtam teccik!
Kiszámoltam vele, hogy 36Hz-re kell tervezni az fb értéket, igy a legszebb a frekimenet a doboz méreteit figyelembevéve...
subvoice !! DDL megmérte 6 db bejáratott Peerless-nek az induktivitását, és mindnek 1,2mH ... 1,3mH közt volt az értéke, tehát Őszerinte a gyári adatok korrektek erre vonatkozólag (is).
Elkészítettem a keresztváltó kapcsolási rajzát.
Elvileg 2300 Hz-re van tervezve a keresztfreki (12dB/oktávú szűrő)...
Várom a segitséget, tapasztalatokat, hogy mit érdemes rajta finomítani.
Üdv! Jóéjt, topeti
|
szer. okt. 06, 2004 3:22 |
|
|
Tab120L
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1778 Tartózkodási hely: Kaposvár / Tab
|
gravir írta: Van egyáltalán rajtunk kívül más kaposvári is?
Csak most vettem észre a kérdést, én is kaposvári vagyok!
|
szer. okt. 06, 2004 0:10 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kedves Péter!
Az ominózus vifát melegen tudom ajánlani,valszeg ebben a 7k körüli ársávban nem nagyon találni ennél sokkal jobb magasat,annakidején hangfalastul együtt váltam meg tőle,nálam egy aszimmetrikus váltóval ment,alul6,felül 12dB/oktáv.Hangjáról elég nehézkes írni(nemtudom megfogalmazni a hallottakat),csak annyit,ha hallottál már monacor magasat pl.:dt 90,dt109 ehhez képest inkább lágyabb,a monacorok "agresszivebbek"(micsoda hüle kifejezés),bár ez inkább finomhangolás kérdése is.
A mostani tvm magasat csak anyagi okok miatt használom,de egész kellemesen csalódtam benne. A tvm is lágyabb tónusú.
Aztán lehet,hogy nem így van,de nálam ez hallatszott,de mégegyszer mondom,nagyon rendszerfüggő.
Üdv Doki!
|
kedd okt. 05, 2004 22:26 |
|
|
lac(d)
ezüst tag
|
Idézet: http://alpha.ttt.bme.hu/Num7/a1.htm néhány szó az impedanciamérésről...
Hopp! Ezt az A1-e merest mertem tavaly Akusztika Mellekszakiranyon.
Laci
|
kedd okt. 05, 2004 21:59 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
dokigyg írta: Az említett tvm magasnak 1150Hz a rezonanciafrekije,nálam egy 6dB/oktávos váltóval 3,3kHz-re adodott a keresztfreki.Ehhez egy 3,3uF-os kondi kellett egész kellemesen csalódtam ebben a magasban ,pedig járt már nálam a d27tg is
Szia Doki!
Hmmm... 1150Hz. Egész jó érték. Kalapúr, azt hiszem jól és jót választottál!!
A Vifáról mi a véleményed? (azt tudom, hogy SMA-nak tetszik)
Össze tudod hasonlítani írásban a kettő közti különbséget? Pl. előnyök, hátrányok.
üdv, Péter
|
kedd okt. 05, 2004 21:37 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
topeti írta: 2. TVM-nek 1 "baja" van csak: az adatlapon nem tüntetik fel a rezonancia frekit, pedig az döntené el hogy mennyitöl induljon a keresztváltó; anélkül meg sötétben tapogatózunk. Bár én úgy tippelem, 1200-1500Hz közt lehet, és én az fx=3kHz-re (fx=keresztfreki) választanám a krosszóver frekvenciáját (méghozzá 12dB/oktávú szűrővel).
Üdv, Peti
Kedves Péter!
Az említett tvm magasnak 1150Hz a rezonanciafrekije,nálam egy 6dB/oktávos váltóval 3,3kHz-re adodott a keresztfreki.Ehhez egy 3,3uF-os kondi kellett,mellette az arn1500308 dolgozik,és egészen jól lehet vele zenét hallgatni.Konklúzió:egész kellemesen csalódtam ebben a magasban ,pedig járt már nálam a d27tg is
Üdv Doki!
|
kedd okt. 05, 2004 21:14 |
|
|
topeti
gyémánt tag
|
Kedves Kalapúr!
1. Jamo, JBL véleményem szerint nem tartozik a szépen szóló hangszórók kategóriájába (én még eggyel sem találkoztam pedig 4-5 hangfalat már hallottam közülök)
2. TVM-nek 1 "baja" van csak: az adatlapon nem tüntetik fel a rezonancia frekit, pedig az döntené el hogy mennyitöl induljon a keresztváltó; anélkül meg sötétben tapogatózunk. Bár én úgy tippelem, 1200-1500Hz közt lehet, és én az fx=3kHz-re (fx=keresztfreki) választanám a krosszóver frekvenciáját (méghozzá 12dB/oktávú szűrővel).
Üdv, Peti
|
kedd okt. 05, 2004 20:30 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
topeti írta: És van TERE?
határeset, azon még nekem is dolgoznom kell, a hangváltón is múlik
a hwsw-n hirdetnek jamo-t
itt a frekvenciamenete:
http://www.simons.atw.hu/jamo%20magas%20frek.g..bmp
a tvm is teljesen hasonló, csak nagyobb egy picit a 12kHz-es kiemelése
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... 197&catg=5
üdv
k
|
kedd okt. 05, 2004 20:07 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
|
kedd okt. 05, 2004 18:58 |
|
|