Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 1:35

Hozzászólás a témához  [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Következő
PIC-ek égetése WPB_F18, PICKit2_klón és más égetőkkel. 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Dobna a dolgon, ha beszelnenk telefonon :D

kedd jan. 11, 2005 11:31
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dress! Olvastam. Még nem tudok dönteni....

kedd jan. 11, 2005 5:49
vas-tag

Hozzászólás 
Hi

Watt
Kuldtem privatot. Nezd meg legyszi. 8)

hétf. jan. 10, 2005 18:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
D-trax
Idézet:
Sorry a sok kerdesert

A világon semmi gond!!

Az áramkör mindegyik programozónál elektronikailag és elvileg egyforma, csak a kapcsolásban ill. a megvalósításban vannak különbségek. A különbség a programokban van. Tehát az IC-Proggal szerintem simán tudod a C-seket is progizni. Gondolom a Bojan programmal is. A legjobb az egészben, hogy talán mindegyik progizót rá lehet illeszteni az áramkörökre(bármelyikre), ha a program támogatja a különböző áramkör megvalósítások beállításait. Itt ezalatt azt értem, hogy van amelyik invertál a vonalakon, van amelyik nem(A PC és a PIC közötti szakaszra értem). Én azt gonolom, hogy nem lesz gond a C-sekkel sem, csak meg kell hozzá találnod a megfelelő progit. Az oshon nem ez! :)

hétf. jan. 10, 2005 5:57
arany tag

Hozzászólás 
Watt!

Sorry a sok kerdesert,mindenre kaptam valaszt az oldaladon, kiveve egyet! Tul heves voltam nem tanulmanyoztam at rendesen az oldaladat, sorry megegyszer!
Egyet nem ertek az OShon miert nem programozza a 16Cxx-eket ha megegyezik a Bojan fele frogramozoval? A Bojan oldalan "www.picallw.com" azt irja h 16Cxx-re valo, az oshon oldalan meg h 16Fxxx-ekre, mivel a sema ugyanaz ebbol nekem az kovetkezik hogy mindketto valo mindkettore,vagy nem?

szomb. jan. 08, 2005 0:35
Profil Privát üzenet küldése ICQ
platina tag

Hozzászólás Re: Programozo
D-trax írta:
Kedves Netter!
Irtad, meg tavaly valamikor hogy tobb programozod is van, tobbnyire sajat keszitmeny.Erdekelne milyenek, van-e komplett dokumentacio hozzajuk?

Ugyanúgy kezdtem, mint a többség. "Nincs nagy igényem, elég, ha f84-et tudja" - igy készítettem egy JDM -et. Egyszerű kis kapcsolás, de nem is olyan rossz, eepromokat is tud és néhány picet.
http://www.jdm.homepage.dk/newpic.htm

Utána már többféle eeprom és pic és atmelre is szükségem volt, igy jött a willeprom. Ez kicsit bonyolultabb. www.willem.org

Csináltam Ponyprogot is: www.lancos.com

Van még sok programozóm, de azok nem pices dolgok.

Aztán pic18-at nem tudtam programozni, ezért azt mondtam, hogy elég volt a neten található free kapcsolásokból, igy csináltam egy ps+ -t. Mióta megvan, nincs gondom a picekel, pedig PIC12, PIC16, PIC17, PIC18 család sok tagját programoztam már vele. Mikor készítettük, akkor már létezett a flash upgrade modul, de eddig nem volt rá szükségem. Ez az első eset, mert usb-s cuccot szeretnék készíteni, és ez még nagyon új PIC. Igaz, most ismét ki kell adni egy kis pénzt, de ha megnézed a ps+ -al programozható eszközök listáját, az elég meggyőző, másrészt pedig elég kellemetlen dolog, ha a programozóhoz kell igazodni egy fejlesztés során és nem tudod a feladathoz leginkább megfelelő eszközt kiválasztani, mert nem ismerti a programozó.
Szóval nem bántam meg a ps+ -t, csak azt hittem naívan, hogy ezzel már minden le van tudva. :D

csüt. jan. 06, 2005 10:40
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
D-trax
Abban a hitben csináltam az oldalamon a Programozóról szóló leírást, hogy ne kelljen mindent tízszer elmondani. A kérdéseidre itt a topicban is meg vannak a válaszok. Nézd el nekem, hogy nem írom le mégegyszer amire tutira van válasz. Légy szíves olvasd el a weboldalt, és ezt a topicot figyelmesen. A WPB_18F progi(!) letöltésre is meg kell találnod a megoldást. A Bojan kérdésedre is.

A programozónak a nyákja nem tartalmazza a foglalatokat. Tüskesorokon a PIC programozásához szükséges kivezetések(nézz utána a PIC-ek programozásának. Találhatsz erről írt pdf-eket a microchip oldalán az adott PIC-ről is, de ez szabványos dolog) vannak, amire bármilyen foglalatot rá lehet dugni, ha csinálsz hozzá adaptert. Én mindig a céláramkörön alakítom ki a rogramozási felületet tüskesorokkal, ezért nincs foglalatos adapterem. Adaptert úgy is lehet csinálni, hogy egy IC foglalatra ráforrasztgatjuk a megfelelő vezetékeket. Így nem olyan elegáns, de működik. SMD PIC-ek esetében is a céláramkörös felprogizás a célravezetőbb.

A külső +5V esetén a programozó áramkört nem kell a PC-ről megtáplálni, mert ekkor a céláramkör tápjáról kaphatja az 5V-ot. Tehát egyszerre csak az egyik tápot szabad használni. Én legtöbb esetben a PC tápját használom a próbákra is, ha a céláramkört elbírja árammal(200mA-nál nem illik nagyon többel megterhelni a PC-t, de ez más történet.)

A C-s PIC-eket talán az IC-Prog kezeli, a másik kettő progizó nem.

csüt. jan. 06, 2005 5:58
arany tag

Hozzászólás 
Wattnak!

Attanulmanyoztam a semadat, elkerulte a figyelmemet hogy a tapot a MIDI portrol kapod. Eloszor azt hittem hogy a parhuzamos porton keresztul van eloallitva, h nem kell kulon taplalas . A semad felso fele arrol szol hogy eloallitsd a 13.5V-ot. Dilemaba vagyok hogy a sima Oshont csinaljam-e stabilizatorokkal(7805 es 7812) vagy a tied,mert van otthon AC/DC adapterem 3-12V! Az Oshon nagyon egyszerunek tunik, szerintem gyorsan ossze lehet dobni nyomtatott probapanelra. A tiednel dupla annyi lett elektronika(ez vegul is nem baj, ha kiiktat egy tapegyseget) es kulon kabel a MIDI-re.
Kerdesek:
1.)12V adapter megfelel-e? A Bojan D. semajanal azt irja megfelel. 12V pozicioba!
2.)Az Oshon tudja-e a 18fxxx csaladot egetni, vagy csak a tied?
3.)Az IC-Prog az Oshonnal is ugyanugy mukodik mint a tied?
4.)Az IC-prognal mire kell allitani a hardvert? Van ott Conquest,propic2 programmerr, stb.
5.)A p16pro-nal azt irja h csak 16Cxx-re valo, akkor az arnd miert hasznalja?Vagy ez megsem igaz?

Egyebkent felfigyelt mar valaki a Bojan PICALL-jara, az mindent tud!Csak kell hozza pic16c62b!Van hozza szoftver is fejlesztve picall neven. Valahol azt olvastam h XP alatt nem tokeletes!

csüt. jan. 06, 2005 5:48
arany tag

Hozzászólás Programozo
Kedves Netter!
Irtad, meg tavaly valamikor hogy tobb programozod is van, tobbnyire sajat keszitmeny.Erdekelne milyenek, van-e komplett dokumentacio hozzajuk?
Kedves Watt!
Voltam az oldaladon.Kerdeseim:
1.Hol lehet letolteni a te programozo progidad, vagy az IC-prog is tokeletes a WPB 18 picproghoz?
2.12Cxx vagy 16Cx-ek kozul egyiket sem programozza?
3.Minden programozon talalhato ZIF socket vagy foglalatok kulon a 40 labas 18 labas PIC-ekhez! A te programoxzodon az IC csatlakoztatast hogy oldottad meg?
3.Akkor itt most mikor kell a tap(5V taptuskerol)?
Kedves mindenki!
Bojan Dobaj PICALL v. P16pro programozojat elkeszitette mar valaki(www.picallw.com)? Konkretan a P16pro erdekel!Csak 16Cxx-re valo?Azt irja, de en nem tudom elhinni!

szer. jan. 05, 2005 22:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia D-trax!
Voltál már az oldalamon? Olvastad ezt a topicot? Hajrá! :)

szer. jan. 05, 2005 5:37
arany tag

Hozzászólás 
Hello Mindenki!
Orulok, hogy ratalaltam erre a PIC-kes forumra! Nemreg kezdtem PIC-ekkel foglalkozni, s a PicBasic-et hasznalom egyszerusege miatt. Epitettem is egy egyszeru PIC16f84 programozot (hozza a PIcprog programot hasznalom). Igy meg van kotve kezem-labam mert csak ezt az egy IC-t tudom hasznalni. Ideje atterni mas PIC-ekre (pl. 16f628 olcsobb es nagyobb tudasu, s a tobbire is).
Szoval szeretnek elkesziteni egy komolyabb programozot. Ha rendelkezik valaki koplett dokumentacioval (a programozo semaja,nyak,leiras) az legyen szives kuldje el: dobok@tippnet.co.yu
Barmilyen megoldasut szivesen fogadok, de legjobb lenne kulso tap nelkuli, es soros portos(ilyen kabelem van) olyan mint itt: http//magiist.free.eplanet.hu/PICProf/PICProf.mht
ezt nezzetek meg,csak nincs hozza dokumentacio

szer. jan. 05, 2005 1:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
cs_gaborka és többiek!
Ígértem a féynfüggönyömről néhány képet. Hát itt meg lehet skubizni!
www.wattmep.tvn.hu/fenyfuggony/fenyfuggony.htm
A PIC egy 18F458. Az effektek természetesen mozognak.

kedd jan. 04, 2005 5:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Netter!
Én csak bíztatni tudlak!
Egyrészt az az igazi, ha mindent tudsz arról amit használsz és ha nem tetszik változtatsz. A másik, hogy sokat lehet tanulni egy ilyen elkészítése közben, magukról az eszközökről is. És végül, de nem utolsó sorban jó mulatság, ha van kedv és idő rá. Hajrá :!:

kedd jan. 04, 2005 5:46
platina tag

Hozzászólás 
Átgondolva a dolgot minden bizonnyal meg fogom venni a flash modult, mert szerintem sem lehet olcsóbban megúszni. Végülis jó kis programozó.

A másik oldala a dolognak viszont az, hogy egy saját eeprom programozót kitűztem célul, ez lesz a következő projectem. (kb. 1 hónap múlva startolok rá témára) Mostanában elég sok security -s eeprom és mindenféle trükkös jószágokat raknak sok helyre, melyeknek + parancsokkal engedélyezni kell az írást, ..., ergo fogok egy ilyen szerkenytűt csinálni. Viszont a kontrollerek már nem ilyen light-os cuccok, itt már prg. memória, eeprom, config bitek, id, sőt egyeseknél, pl. motorola a prog. mem. elég bonyolult, szóval ettől félek, hogy meghaladja a kapacitásom. Nem tudom, hogy bele merjem -e vágni a fejszét ilyen nagy fába :?

Megnéztem a Tiéd, Watt. Maximális elismerésem :!: Tetszik a saját progi! Nagy tudású, jó, hogy mindent külön lehet állítani.
Egyelőre az eeprom programozó projectet bevállalom, de MCU -t még meggondolom, de kezdek barátkozni a gondolattal, mert már régóta birizgálja a fantáziám. :mrgreen:

hétf. jan. 03, 2005 19:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Másik vigasz lehet mások szívása, az egyedi égetők sem tudnak mindent, sőt jóval kevesebbet, mint a PS+, azok hogy tartanak lépést?

Hát ez igaz, és valójában sehogy sem tartanak lépést. Én se tudok, és önös érdekek miatt nem is akarok. Ezért bocsánat!

hétf. jan. 03, 2005 14:13
arany tag

Hozzászólás 
Netter!
Ebbe a pofonba én is beleszaladtam, úgy gondoltam egy ideig nem lesz gondom az égetéssel és lám-lám kiderült nem minden papsajt.
A netről letöltöttem egy kapcs rajzot a 64 lábas szörnyeteg bekötéséről a PS+ -hoz, de őszintén szólva a felénél többe kerül, mintha készen megveszed nyákostól mindenestől. Némi infót találsz a Mono által jelzett szájton, ha azt nem érted, rövid úton kereshetsz. (Hol vagy Mono?)
Két dolog vígasztalhat, a Microchip már csak az A-s végű piceket javasolja új projektekhez, előbb-utóbb firmware-t kell cserélni. Mellesleg már most is drágábbak a simák az A-sokhoz képest, ezzel is ösztönözve az áttérést. Másik vigasz lehet mások szívása, az egyedi égetők sem tudnak mindent, sőt jóval kevesebbet, mint a PS+, azok hogy tartanak lépést?

Üdv: majo

hétf. jan. 03, 2005 13:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
cs_gáborka!
Boldog Új Évet!

Írtad:
Idézet:
Egy képet felrakhatnál majd a vasfüggönyről ha elkészült.

Kész lett még karácsony előtt, ünnepek alatt napokat ment, és nagyon tetszett mindenkinek! :)

Képet elfelejtettem csinálni róla de bepótolom... (amúgy inkább videót kéne..)

Arra is gondoltam, hogy felteszem a honlapomra az egészet, de most nincs sok időm.

hétf. jan. 03, 2005 13:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Távol álljon tőlem, hogy legönzetlenem öröm kerülgessen, de én megmondtam az elején, hogy ha újabb PIC fog jönni, akkor arra "újabb" PicStart is kell. Csak azért fogom vissza magam, mert a saját égetőm sokkal egyszerűbb és nem vetekedhet a gyáriakal, és az is igaz, hogy titetek egyáltalán nem vigasztal az a tény, hogy ha nekem személy szerint szükségem lenne a fent említett PIC-re, akkor kibővíteném a progimat, mert ugye ezt az igény nem tudom teljesíteni mások felé, még ha akarnám se, hiszen nagyon sok PIC van forgalomban.
Így aztán nem is mondok semmit! :D :oops:
Részvétem!
Segíteni sajnos nem tudok.

hétf. jan. 03, 2005 13:18
platina tag

Hozzászólás 
Elkezdtem tanulmányozni az újabb piceket (USB), oszt aszongya a PicStart+ programozóm, hogy 4.10 -es firmware kell neki. Az ember jóhiszeműen drága pénzből utánépíti a PS+ programozót, oszt asziszi, hogy majd az mindent megold, oszt tessék. Mos' vegyek 7000 forintér Flash Upgrade Modult. Hööh!
Há' mi vagyok én, pénzeszsák? Nem elég, hogy megveszem a kontrollereket, még mindig fájjon a fejem, hogy jaj istenem, mivvel programozzam. Már térdig járok itthon a programozókba' (van vagy 15-20 darab), oszt még mindig nem elég?

Szal regéljétek el nekem, hogyan lehet ezt a flash upgrade modult megcsinálni félpénzér'. Rátettek egy 64 lábú szörnyeteget, nehogymá' csak úgy eccerűen megcsináája a pahaszt.

Hogy a macska rúgja meg! böőöh

kedd dec. 21, 2004 20:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezer köszönet, megérkezett! :)

ui.
küldtem e-mailt is.

kedd dec. 21, 2004 11:29
ezüst tag

Hozzászólás 
watt: Csomag?

hétf. dec. 20, 2004 8:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia kem001
Ha ezt a topicot olvastad el, akkor azt hiába tetted, mert itt a 18F-es PIC-ek programozásáról folyt a téma. A PIC Kérdések topicon érdemesebb elolvasni, és ott feltenni a kérdést.

csüt. dec. 09, 2004 9:01
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok
Következő kérdésem lenne :
PIC 16F84 progiját hogy tudnám visszafejteni ,ha amikor ki akarom olvasni nem korrekt mert le van zárva (fuse kiégetve).
A topicot végigolvastam de erre nem láttam semmit. Ha igen akkor bocs :)
Ujat írni az adott hardverhez elég bonyolult lenne nekem , és kettő van belőle csak az egyik PIC meghalt :(

Köszi

szer. dec. 08, 2004 20:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
A címet nem tudom megváltoztatni, mert az a regisztrációnál kötött. Ezért is jelzem az Avatar alatt, hogy hol vagyok :)

A PWM talán azért gáz, mert több kimenetet kellene időzítve kapcsolgatni egyidőben, miközben mással is kell foglalkoznia a PIC-nek. Ha sikerülne érdekelne, hogy Te hogyan szervezted meg a dolgot.

hétf. dec. 06, 2004 10:42
ezüst tag

Hozzászólás 
Én az egyik hozzászólásod alatti gombra léptem, ott ikori@pro.hu cím van megadva (esetleg javítsd ki) én oda küldtem először. Most viszont az imént említett címedre, majd nézd meg.

A dícséretet köszönöm :wink: a hétvégén elkészült a talp is, még négy darab réz anyát kell szereznem és következhet a festés, LED-ek beépítése, áramkör és a programozás... Már alig várom :)
Egyébként az kitöltési tényező változtatása miért problémás?

hétf. dec. 06, 2004 8:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
cs_gaborka
Két maildémonom jött csak. A watt@gportal.hu-ra küldted? A másik teljesen használhatatlan.
A lámpás kérdésben elcsúszhattam a lényeg felett, mert nem vettem a dolgot. De a lényeg, hogy nagyon jól sikerült szerintem.

hétf. dec. 06, 2004 6:48
ezüst tag

Hozzászólás 
Egy képet felrakhatnál majd a vasfüggönyről :) ha elkészült. A privit félreértettem, én levelet küldtem az email címedre, az jó, vagy írjak tényleg privit ? :wink:
Ami a lámpát illeti, én az elejétől fogva írtam, hogy közlekedési lámpa piros-sárga-zöld, tudod :)
A monitor igen Compaq és már itthon van, úgy másfél éve sikerült megvennem a cégnél (a Compaq PII 400-as gépről sajnos lecsúsztam), alig volt használva 10eFt-ot megért.

csüt. dec. 02, 2004 22:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
cs_gaborka
Idézet:
Készül az új vasfüggöny, csak nem az eredeti anyagából ?

De bizony ez egy vasfüggöny lesz, mert a kerítésem négyzetes hálójából csinálom. Tudod, olyan hullámos 3mm-es drótból fűzött 30*30-as kockák. Nagy ám 1,2m, ezért önmagát is meg kell tartania, és karcsúnak kell lennie. Titán ötvözet még szóba jöhetne, de ..... :)

Idézet:
Írtam privit, megkaptad?

Nem! De lehet, hogy csak az értesítést nem kaptam meg, magamtól meg nem néztem rá. De most megnézem rögtön.

Nem jöttem volna rá az eddigi csevegésből, hogy ilyesmit csinálsz! Nagyon tetszik! (csak nem egy P75-ös Compaq előtt ücsörögsz, mint én itt bent? Már ki akarták volna cserélni, de semmi pénzért nem hagynám!)

Idézet:
gondolom nem lehet ördöngősség, én valamiféle impulzusszélesség változtatásra gondolok.

Azért ezt a dolgot egy sima kimenetten megoldani nem is olyan egyszerű ám, de azért törheted rajta a fejed! Milyen PIC lesz benne? (16F627A ?)

ui.
Megnéztem, nincs privátüzenetem. :cry:

szer. dec. 01, 2004 9:01
ezüst tag

Hozzászólás 
watt írta:
Én egy 1,2m * 1,2m -es rácsot gondoltam belámpázni és egy két effektet kinyomni rá, mindezt a gyerkőcök ablakába. A rács már megvan :).
Készül az új vasfüggöny, csak nem az eredeti anyagából ? :D

Írtam privit, megkaptad?

Tegnap szereztem rezet, jelenleg így állok:
http://www.extra.hu/csikos_gabor/lampa1.jpg
http://www.extra.hu/csikos_gabor/lampa2.jpg
http://www.extra.hu/csikos_gabor/lampa3.jpg
Ha minden jól megy a hétvégén meg tudom csinálni a talpat, azután (végre) jöhet az elektronika + programozás, már alig várom és persze a festés, majdnem megfeledkeztem róla. Még nem tudom szürke vagy fekete legyen, esetleg néhány fehér csíkkal, bár ez utóbbi szerintem már elég ódivatú lenne. Az jutott eszembe a LED-ek be és kikapcsolását úgy kellene megoldanom, hogy valamilyen szinten hasonlítson az eredetire, értem ezalatt, hogy gyors folyamatos "kigyújtás" és lassabb, elhalványuló kioltás, ahogyan az igazi izzó viselkedik. Még nem tudom pontosan az elvet, igaz nem is foglalkozom még ezen kérdéssel, de gondolom nem lehet ördöngősség, én valamiféle impulzusszélesség változtatásra gondolok.

szer. dec. 01, 2004 8:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Felkerült az új 2.03 verzió a WPB_18F-ből. Kérésre megoldottam, hogy a LPT Port címét be lehet állítani. Egyenlőre 3 választható cím van, de ha nem lenne elég akkor lehet hozzáfűzni kérésre.
Egy telepítési megoldást is "kitaláltam", bár erre már hamarabb is rájöhettem volna, szóval önkicsomagoló exe-t csináltam, aminek csak a célmapát kell megadni. Mappát készít magának, csak az ikont kell az asztalra magadnak csinálni hozzá és kész.
Jó égetést!

szer. dec. 01, 2004 5:56
ezüst tag

Hozzászólás 
Reá akasztva nem lesz, de amilyen sűrűn váltogatja a "helyszíneket", kisszoba, nagyszoba stb. a drót biztosan előbb utóbb gond lenne. És hát bízom benne, nem csak egy ötperces darab lesz számára... jó volna ha olyan szívesen játszana majd vele, mint ahogyan én készítem :wink: Tegnap el is akadtam, nincs megfelelő méretű rézlemezem, amelyből a talpat el kell készítenem, futnom kell egy kört ma még ez ügyben is. A bádogos szaküzlet (több is) van olyan kedves, és csak táblában hajlandó kiszolgálni a (kiszolgáltatott) kuntsaftot, annak pedig olyan szép ára van, mikor a hölgy bemondta a telefonba, hát én majdnem... :shock: Esetleg megpróbálkozom a MÉH-vel, talán elnézik nekem, hogy nem hozni, hanem vinni akarom a rezet, mivel nem vagyok kisebbségi :D

hétf. nov. 29, 2004 13:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jaa! A gyerkőcre lesz akasztva? :idea: :D

Én egy 1,2m * 1,2m -es rácsot gondoltam belámpázni és egy két effektet kinyomni rá, mindezt a gyerkőcök ablakába. A rács már megvan :). Azért rácsot, hogy mindkét irányba lehessen látni. Ez most a lakásriasztó projectet is hátráltatja, de jönnek az ünnepek!

hétf. nov. 29, 2004 12:25
ezüst tag

Hozzászólás 
A 9V+7805 csak elméleti kérdés volt, pontosan a felesleges fogyasztás miatt nem gondoltam komolyan. Annál inkább a 4db akkut :) 4*1,2V=4,8V tökéletes, egyszer megveszem és gyakorlatilag örök darab. A fogyasztás nem jelentős, a PIC és egyszerre max kettő LED, a piros-sárga esetben, ez így összesen nem tudom mennyi, talán 40-50mA lehet. A tápos megoldás azért nem az ideális, mert nehezebben tudna velel a gyerkőc mozogni, kerülgetni a vezetéket, megtörhet, stb. 1000mA-s akkuval hosszú ideig üzemelhetne, azután feltöltés és lehet folytatni a játékot :wink:

hétf. nov. 29, 2004 10:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
4db akku? :)
A 9V + 7805 nem jó megoldás, mert a fölös feszrész*áram hővé alakul.
Hány LED lesz? (Csak gondoltam LED-es a project!?).
Kis hálózati tápegység nem jó megoldás? Az izzókat is be kell dugni, nem?

hétf. nov. 29, 2004 5:57
ezüst tag

Hozzászólás 
watt írta:
Lehet, hogy hihetetlen, de ez nekem jól esik.

Ismerős az érzés :)

Lassan készülök a karácsonyi ajándékkal, viszont az áramellátásnál elakadtam. Mindenképpen elemről szeretném megoldani, de nem tudom 3db 1,5V-os elemmel, vagy költségtakarékosságból 3db 1,2V-os aksival oldjam meg, bár a 3*1,2V lehet kevés. Igazából a 9V-os aksi lenne a legegyszerűbb, de abból nem tudok 5V-ot csinálni, vagyis nem tudom egy 7805-ös mennyivel növelné meg a fogyasztást. Azután még ott van az automatikus kikapcsolás, akkor viszont nem tudom feléleszteni a gombokkal... Teljesen tanácstalan vagyok :(

pén. nov. 26, 2004 13:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Csak mert annyit segítettél már...

Lehet, hogy hihetetlen, de ez nekem jól esik.

Én is gondolkodtam, hogy a (nagyon) hogyan értendő, de nem akartam tolakodó lenni, ezért értelmeztem inkább a rosszabbik formában, de ez sem volt sértő! Ha neked nem okoz gondot a postára adás, akkor jelezd privátban és elküldöm a címemet!

Köszönettel!
watt

pén. nov. 26, 2004 12:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Csak mert annyit segítettél már...
A fene egye, kimaradt egy vessző és félre is értelmezted. Úgy gondoltam, ha szükséged volna valamelyikre, NAGYON SZÍVESEN küldök :wink:

pén. nov. 26, 2004 12:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Háát az a +-12-es elég szívmelengető darab..!
Idézet:
szükséged volna valamelyikre (nagyon)
Mivel nem akarok hazudni, "nagyon" nincs rá szükéségem, ezért nem terhellek vele. Azért köszönöm, hogy eszedbe jutottam :!:

pén. nov. 26, 2004 11:43
ezüst tag

Hozzászólás 
watt: "Találtam" egy-két darabot az alábbi linken látható kütyükből. Ha gondolod és szükséged volna valamelyikre (nagyon) szívesen küldök.

+5V-ból +/-12V (230mA):
http://

38-72V-ból +5V (12A!):
Természetesen bordás:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cs_gaborka kedd nov. 30, 2004 11:17-kor.

pén. nov. 26, 2004 10:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Egy-két változtatás történt a programban. Az új verzió(2.02) letölthető. Az infóban leírtam miket változtattam.
Jó égetést!

hétf. nov. 15, 2004 5:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Úgy tűnik tellhun rávezetett a megfelelő szolgáltatóra (köszönöm!), ezért úgy tűnik nem lesz gond a honlapommal.
http://wattmep.tvn.hu eléréssel, vagy az alsó WWW gombbal rátalálhattok.
Jó égetést!

csüt. nov. 04, 2004 10:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia S. M.!
Mindent értek! Az nem lehet megoldás, hogy amikor adatot vársz, a RA4-et bemenetnek konfigolod? Ekkor is el van engedve a vonal!

kedd nov. 02, 2004 7:33
arany tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ha bemenetnek van konfigolva egy láb, akkor nem tudsz rá kivinni semmit, ha kimenetnek, akkor nem lehet külső eszközzel a lábon szintet változtatni, mert tönkremegy mindkettő. Mit akarsz Te tulajdonképpen?

Igaz, kihagytam a lényeget. Az RA4-ről van szó, ami open drain, ezért a külső eszköz lehúzhatja 0-ra, nem megy tönkre semmi.
Itt a konkrét példa:
A 16F628-ban nincs hardveres I2C, ezért szoftverből kell megoldani. Erre ugye marha jó lenne az RA4, mivel az open drain, és az I2C-hez pont ez kell. (I2C-nél külső felhúzó ellenállásokkal csinálják az 1-es logikai szintet, és az eszközök csak 0-ra tudják lehúzni a vezetéket.) Tehát az RA4 lesz az adat, és mondjuk az RA3 lesz az órajel. Így a PIC is és a külső eszköz is lehúzhatja 0-ra, nincs gond. Én (PIC) vagyok a master, ezért én generálom az órajelet. Tegyük fel, hogy éppen 1-et írtam az adatvezetékre., hogy jelezzem a slave-nek, hogy szabad az adatvezeték. A slave egy 0-t akar nekem küldeni, lehúzza 0-ra az adatvezetéket. Ha ekkor én a PORTA bármelyik bitjén egy read-modify-write műveletet csinálok, pl. felemelem az órajelet bsf PORTA,3 utasítással, az azzal jár, hogy a PIC beolvassa a teljes PORTA értékét a lábakról (RA4=0, RA3=0), végrehajtja a műveletet (RA4=0, RA3=1), és visszaírja ezt az értéket. Ez azért gáz, mert én eddig felszabadítottam az adatvezetéket (1-et írtam rá), de ezután 0-t fogok, és a slave nem fog tudni adatot küldeni a buszon. Ráadásul mindez a programot áttekintve ki sem derül, mivel én soha nem írtam 0-t az RA4-re, csak a PIC csinálta a tudtom nélkül. Ha az ember nem tud a 16-os sorozat read-modify-write hibájáról, akkor soha az életben nem fog rájönni, miért nem megy a dolog. Egyébként abból is látszik, milyen gond volt ez a "hiba", hogy a Microchip a 18-asokaban már kijavította, és van külön PORT és LAT. Megmaradt a read-modify-write, de a read már nem a lábról olvas, hanem a LAT-ból, így azt fogja visszaírni, amit utóljára kiírtunk.

szomb. okt. 30, 2004 21:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Értem amit írsz, de...
Idézet:
Szóval, kiírom a portra, hogy 11111111. Ekkor az összes lábon tápfeszültség mérhető, monjuk +5 V. Tegyük fel, hogy erre a portra rá van kötve egy olyan külső eszköz, ami szintén vezérli ezeket a lábakat, kommunikál a PIC-kel.

Ha bemenetnek van konfigolva egy láb, akkor nem tudsz rá kivinni semmit, ha kimenetnek, akkor nem lehet külső eszközzel a lábon szintet változtatni, mert tönkremegy mindkettő. Mit akarsz Te tulajdonképpen?

Idézet:
Így hiába engedi fel később a külső eszköz a felső négy lábat, azok nem állnak vissza 1111-re, mert már a PIC kimeneti tárolójában is 0000 van.

Nem mindegy mi van abban a tárban, ha a láb bemenet? Én azt szeretném látni ami a bemeneten van akkor, amikor éppen olvasom. Te nem azt?
Idézet:
A használat szempontjából fontos a tárolóba írunk és lábról olvasunk megállapítás.

Ez pedig pont ezt garantálja.

Én nem látom, hogy ez miben akadályoz. Ilyen és kész, de mit kell ahhoz kitalálni, amit e miatt nem lehet megoldani?

pén. okt. 29, 2004 11:56
arany tag

Hozzászólás 
Kónya mester így említi meg a dolgot:
"A használat szempontjából fontos a tárolóba írunk és lábról olvasunk megállapítás. Ugyanis bármelyik utasítás, amely az I/O regiszterek valamelyikét vagy valamelyik bitjét használja operandusként, a művelet végzése előtt a teljes 8 bites értéket olvassa be a lábakról (READ), elvégzi a műveletet (vagyis módosítja a regisztert – MODIFY), majd azt írja vissza az adat latch-be (WRITE)"

pén. okt. 29, 2004 9:41
arany tag

Hozzászólás 
Ezek szerint zavarosra sikerült a magyarázatom. :-)
Megpróbálom még egyszer. De hangsúlyozom, hogy ez csak a 16xxx PIC-eknél van így, a 18xxx-nál már másképpen van felépítve a port.
Szóval, kiírom a portra, hogy 11111111. Ekkor az összes lábon tápfeszültség mérhető, monjuk +5 V. Tegyük fel, hogy erre a portra rá van kötve egy olyan külső eszköz, ami szintén vezérli ezeket a lábakat, kommunikál a PIC-kel. Ez a külső eszköz lehúzza mondjuk a felső 4 bitet 0-ra. Ekkor 00001111 lesz a porton, de a PIC PORTB-jének kimeneti tárolójában még mindig 11111111. HA most a külső eszköz elengedné a vezetékeket, akkor visszaállna a port erre az értékre. Ez így is van jól, minden ok. Viszont, tegyük fel, hogy a külső eszköz nem engedi el, még mindig 0-n tartja az alsó biteket. Most a PIC megint ír a portra, de csak a legalsó bitet módosítja 0-ra. Ekkor azt várnánk, hogy PIC kimeneti tárolójában 11111110 lesz. Ehelyett az történik, hogy a BCF PORTB,0 utasítás egy beolvassa a PORB értékét a lábakról (00001111), módosítja (00001110), és ezt az értéket írja vissza a kimeneti tárolóba. Így hiába engedi fel később a külső eszköz a felső négy lábat, azok nem állnak vissza 1111-re, mert már a PIC kimeneti tárolójában is 0000 van. Annak ellenére, hogy azt nem mi írtuk oda.
Egyébként szerintem minden PIC adatlapján le van írva, amelyeket ez érint. Pl. a 16F87XA.pdf-ben ez áll:
"All write operations are read-modify-write operations. Therefore, a write to a port implies that the port pins are read, the value is modified and then written to the port data latch."

pén. okt. 29, 2004 9:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azt mondod, hogy a BCF, BSF nem csak egy bitet módosít a lach-ban, hanem előtte read-modify-write műveletet csinál? Ha ez így van, akkor nem értem, hogy ez eddig miért nem okozott nekem gondot.

Idézet:
Ez azért szívás, mert ha valahol 1 volt, és azt a lábat egy külső kütyü közben lehúzta, akkor annak ellenére, hogy nem azt a bitet írom, módosulni fog.

Miért is ne kéne módosulnia(lehúzta a külső eszköz nem)? Mi a baj ezzel?
Mit értesz az alatt, hogy "közben"? Mi közben? Nem az a baj, hogy éppen, hogy nem fog módosulni az a bit(ha rövid a külső eszköz jele.)? De ha az eszköz tobábbra is lehúzza akkor már igen, nem?

pén. okt. 29, 2004 5:59
arany tag

Hozzászólás 
Igen, a 18-asok így működnek, mert ott két latch van, egy a kimenethez, egy a bemenethez. Viszont a 16-osokon úgy működött, hogy csak kimeneti latch volt, vagyis, ha írtam a portot, akkor a latchbe írt. Ha olvastam, akkor viszont közvetlenül a láb állapotát olvasta, vagyis ha kiírtam 1-et, de egy külső eszköz közben lehúzta földre a lábat, akkor 0-t olvastam be. De az így ok is, ez a normál működés. Viszont a 16-ban az írás úgy működik, hogy egy read-modify-write műveletet csinál, vagyis beolvassa a teljes portot (mind a 8 bitet), módosítja azt az egyet, amit éppen írni akarok, és utána ezt az értéket írja vissza a kimeneti latchbe. Ez azért szívás, mert ha valahol 1 volt, és azt a lábat egy külső kütyü közben lehúzta, akkor annak ellenére, hogy nem azt a bitet írom, módosulni fog. Egyébként a Kónya féle könyvben olvastam, de benne van az összes Microchipes pdf-ben is. Na, úgyan kissé off itt a kérdésem, mert ez 18-as topik, de nem tudja valaki, ez az összes 16-osnál így van, még az újaknál is? Csak a 18-asokban "javították" ki ezt?

csüt. okt. 28, 2004 14:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia S.M.
Újat modtál nekem, én eddig úgy gondoltam, hogy simán kiviszi az összes PIC a bájtot, ha utasítod (movwf portB). Nem hiszem, hogy beolvassa előtte. Mi oka lenne? Na és ha mégis beolvassa, azzal mi a gond?(bár mondom, hogy nem hiszem hogy ilyet tenne.) Honnan van ilyen infód?

kedd okt. 26, 2004 4:42
arany tag

Hozzászólás 
Jól gondolom, hogy csak a 18-asok tudják azt, hogy amikor írok egy portra, akkor előtte nem olvassa be a portot? Szóval nincs benne read-modify-write.

kedd okt. 26, 2004 0:18
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1109 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 23  Következő