|
Szerző |
Üzenet |
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
A hangszóró és a reflexcső által kiszorított levegő térfogatát azért le kell vonnod a doboz térfogatából.
Amúgy meg 40x55x1 cm az csak 2,2 liter, 10 cm-es mélységnél lenne 22!
A hangszóró mélységére 110 mm-t írnak, ennél laposabb dobozt csinálni kicsit sportszerűtlen lenne.
|
szomb. máj. 22, 2004 22:56 |
|
|
asdert
vas-tag
|
Hangfal probléma
Sziasztok!
Van egy kis "problémám". Basszusgitárhoz szeretnék egy közép-magas ládát építeni
2db. Eminence Kappa PRO10 -es és 1db. APT80 hangszóróval ( ez utóbbi nem zavar sok vizet .
A gondom a következő : az Eminence katalógus a Kappa PRO10-es szóróhoz 5,6 - 8,5 L-es hangfalat
tanácsol ( 1 darabhoz ). Bűvészkedtem a WinISD-el is és ara jutottam, hogy 14 L-es láda az igazi...
De ez fizikálisan kivitelezhetetlen... A hangszóró mérete 254mm, így 55cm széles lenne a láda.
A magassága ~40 cm ( Kappa PRO10 + APT 80 aminek 9cm x 9cm -es a tölcsére + reflexnyílás ).
És itt a poén. Ha csak 1cm mélyre csinálnám, akkor is 22L már a térfogat. Ez f*szság és hülyén is
nézne ki... Nem gond neki ha mondjuk ~30cm lesz a mélysége ?
Lehet, hogy csak én turbózom túl a dolgot, de kérlek adjatok valami tanácsot ) !
Előre is köszi
|
szomb. máj. 22, 2004 20:39 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Üdv Mindenkinek!
Dokigy!
Mi az az lpad vagy Ipad?
Ha 500-5000 Hz között rikácsolna a 0,82 mH miatt, akkor a szöveget, éneket hallanám a legjobban, nemde? Most nem így van sajnos.
Ha jól értelek akkor a magas elé sorosan jön 3,3 mikro, ezzel tovább sorba 2,5ohm, valamint a magassalbpárhuzamosan 18,2ohm. A 18,2 oöhmot a többi elé vagy mögé tegyem "keresztbe"? vagy mindegy?
üdv
k
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kalapur szomb. máj. 22, 2004 19:38-kor.
|
szomb. máj. 22, 2004 19:35 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur!
Ha betartod szóról-szóra Subvoice építési tanácsát azzal a kitéréssel,hogy a magassal párhuzamosan bekötöd az rc tagot,akkor annak jónak kellene lennie.
Ha 0,82mH a mély előtti szűrő,akkor nem is csoda,hogy rikácsol a közepe,úgy 500-5000Hz-ig átlag 2-3dB-es emelés van,ezért találta ki Subvoice az 1,5mH-s szűrést.
A magassal annyi a helyzet,hogy a dt99 és a dt107 között pont egy korrekciónyi a különbség,mivel 10kHz fölött nagyobb érzékenységgel bír.Tehát a magas:3,3mikró lpad:sorba 2,5ohm,párhuzamba 18,2ohm és a korrekció(az lpad és a magas alkotta együtessel kell párhuzamba kötni).
Így kb.:2800Hz-re adodik a xfreki.
Viszon a 12/oktávos váltást semmiképpen nem ajánlanám ezekhez e a hangszórókhoz.
Üdv Doki
|
szomb. máj. 22, 2004 17:26 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Köszönöm SMA!
Próbálkozgattam:
a magas elé 4,7mikorfarad+kb8ohm sorosan
(ha jól sejtem akkor a magasatz ezáltal lejjebb engedtem)
Megjött az énekhang
a mély elé visszakötöttem a 0,82 mH-t.
Eddig F1 időmérőt néztem, végre megverték a ferrarit :D:D
megyek fülelni tovább.
Üdv
k
|
szomb. máj. 22, 2004 14:06 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
A -3dB-es osztás így néz ki, 8 Ohm-ra!
Sorosan a magassal 2,6 Ohm/10W ell., párhuzamosan a magassal pedig 20 Ohm/10W ellenállás. ( A 2,6 Ohm = 2x 5,1 Ohm 5W-párhuzamos eredője, a 20 Ohm az lehet 2db. sorosan kötött 10 Ohm )
Előtte van a hangváltó, legalábbis ez a "megszokott" bekötési módja.
Lehet, hogy a -3dB sok lesz, -2dB-hez sorosan 1,8 Ohm, párhuzamos 33 Ohm kell.
Akkor most azt kellene megpróbálni, hogy nagyobb induktivitású tekercset kell betenni sorosan a méllyel.
Ezzel a tekercsel párhuzamosan pedig egy ellenállást kell betenni, mégpedig válogatás útján.
Ez úgy néz ki, hogy a tekercs ugyan hamarabb vágja a magasat, de az ellenállással mód van kompenzálni, hogy mennyit és kb. hol/honnan vágjon.
Türelemjáték, mindig ugyanazzal a hanganyaggal érdemes végigszenvedni ezt a játékot, más-más zenékkel nem lehet egyértelmű eredményt elérni.
Először 4,7 Ohm ellenállással kell meghallgatni, majd ezt kell csökkenteni, esetleg növelni. ( 4,3 Ohm, 3,9 Ohm, 3,6 Ohm, stb. kis lépésekben! )
A hangerő a próbák alatt legyen azonos, a család a moziba el; - így nyugtunk lesz egy darabig.
Mérjed az időt, hogy az adott beállítást meddig bírod hallgatni, ez is igen jó próba, mert amit már tovább el tudunk hallgatni, az a jó irányba mutat, vagy már elértük a legjobbat.
Sok sikert!
Üdv! SMA
|
szomb. máj. 22, 2004 13:56 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
A kiindulás a 12dBes 3kHz-es vágás volt a magasnál akkor még a HK-val párosítva, a mélyközép előtt 0,82 mH, aztán vettem az MNC-t és betettem a HK helyére.
Nem tetszett a hangja.
Kivettem a mélyközép (MNC) elől a tekercset, de ekkor sok lett a közép, és nagyon mosott hangja volt. Hát visszatettem a tekercset.
SMA!
A magas érzékenységét hogyan csökkentsem a 12dB-es váltó esetében?
Üdv
k
|
szomb. máj. 22, 2004 11:22 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Nem jó ez így.
A magasnak 3kHz-es keresztezési frekvenciát javasol a gyártó, 12dB/oktávos meredekségűt, ez mindenképpen jó.
A kondi értéke valahol kb. 4,7uF és 6,6uF között lehet, ki lehet pontosan is számolni.
A mélyhez nem tudom, mi lenne jó, meddig megy el?
A tekercsnek kicsit nagyobb induktivitásúnak kellene lennie, kb. 1mH-1,6mH közötti lesz a jó.
Ha, mint írod, szétesik a tér, ott hiány van a közép-magas hangokból. Ez nyilván a mély hibája, teknő van az átvitelében pont ott, ahol azért még mehetne rendesen.
Az MNC-ről ma sincs jobb véleményem, mint régen, dögösebben néznek ki, mint a SAL-hangszórók, mindössze ennyi az előnyük.
Meg kellene azt próbálni, hogy a mély mindent sugároz, amit kap, tehát nincs semmi előtte, a magas viszont az előírásos hangváltóval csatlakozik. Polaritások azonosan bekötve, a méllyel maximum egy Zobel-tagot kell/lehet párhuzamosan betenni, kb. 6,8 Ohm/10W ell. és 4,7uF MKT kondi soros kapcsolása, a méllyel párhuzamban.
Lehet, hogy ettől "megtáltosodik".
Üdv! SMA
|
szomb. máj. 22, 2004 10:43 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Hogy tiszta legyen a kép:
dtf107 a magas, mnc 304_08 a mélyközép.
A mélyközép előtt 0,82 mH sorba kötve, a magas előtt 2,2 mikro és 11,2 ohm sorbakötve, semmi egyéb.
Legutolsó tapasztalat:
most már nem túlsúlyos a magas, viszont a magasabb női búgós énekhangok nagyon zavaróak, nem tiszták. És sziszegnek az sz hangok.
(Ha a m,agas elé nem rakok ellenállást,. akkor szerintem annyira elnyomja a mélyközepet, hogy nem tudom megállapítani, mi a gond.
A doboz lyujkait most tömörítettem be, de nem változott semmi.
Az RC tag bekötésével megszűnt a sziszegés, de eltűnt a tér és rikácsolós lett a közép.
Hát ennyi.
Üdv
k
|
szomb. máj. 22, 2004 10:01 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur!
Ha a mély előtt a 0,82mH van akkor rikácsolhat is a közép,ha 1,5mH akkor elvileg ok,ha mésem próbálj polaritást váltani!
Üdv!
|
pén. máj. 21, 2004 16:44 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Nem jártam sikerrel a Vifa-magasak ügyében.
Megrendeltem, remélem le is szállítják, ha már személyesen elmentem a helyszínre.
Udvariasak voltak, először 2-3 hétre, majd mielőtt kiléptem volna az ajtón, már egy hónapot mondtak az érkezésre.
Majd meglátjuk, nehéz lesz kivárni, de majd lefogom magam.
Kalapur!
Nem ismerem azt az MNC-mélyet, vagy a H/K-ról van szó?
-Már eltévedtem itt a sok verzió között.
Ha az MNC mély, akkor érthető miért ordibál mellette a magas; azért, mert érzékenyebb, a 89dB-je megvan, szemben az MNC kb. 86dB-vel. Az a 3dB különbség dupla/fele teljesítményt jelent!
Én építenék egy egyszerű 6dB/oktávos hangváltót, olyan frekire, amit mindkét hangszóró csíp. Ez mondjuk lehet kb. 3kHz. Erre kell a tekercset kiszámolni, majd a kondi értékét is. SEMMI több alkatrész nem kell egyelőre bele, mert megtéveszthet.
Ha megvan a "hangkép," akkor már lehet variálni, de mindig csak egy valamit!
Ezt javasolja vasti is, ha jól értem!
TESSÉK LEÍRNI, dokumentálni, rajzolni, hogy mi, merre és meddig!!!???
Ez alapfeltétele, hogy egyáltalán tudjuk, ( tudjuk? ) hogy mit is csinálunk.
Nem könnyű, de nem kell kétségbeesni!
Sok sikert!
Üdv! SMA
|
pén. máj. 21, 2004 16:00 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
igen, igazad van, de lehetne egy olyan opció is, hogy "válasz erre" idézet nélkül, de sajnos olyan nincs
|
pén. máj. 21, 2004 10:15 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
/* Bocs, csak 1 OFF megjegyzés, ma kötöszködős hangulatban vagyok...
Szal sztem nem kell mindig beilleszteni az idézetet, csak ha kicsit régebbi a hozzászólás, és nem lenne egyértelmű, hogy mire történt a reagálás. */
|
pén. máj. 21, 2004 9:27 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
vasti írta: Kalapur: Igen, néhány óra feszült hallgatózás teljesen meg tudja szerintem zavarni az ember fülét-agyát, nem ugyanaz, mint néhány óra kellemes zenehallgatás: a végén már szerintem teljesen elferdül a hallásod! Ahhoz sem lehet ezt hasonlítani, mint amikor pl. kábeleket cserélgetsz: itt fúrsz-faragsz, idegeskedsz, fáradt vagy, megégeted az ujjad, stb. ) Szerintem ne siess! Módosíts valamit, hallgasd pár napig, nyugodt körülmények között: ha nincs rá éppen időd, akkor inkább várjál pár napot. Megint módosíts (persze jól jegyezd meg, hogy mit ) , hallgasd egy kicsit, közben persze "jegyzetelj", hogy mik voltak a benyomásaid! Aztán előbb-utóbb nagyot fogsz alkotni ) Nekem pl. van otthon 3-4 CD lejátszóm, ebből egyikről kapásból bármikor azt mondom, hogy nem tetszik: de a többi, hát, hangulat kérdése: ha csak úgy elkezdem össze-vissza cserélgetni őket, akkor nem tudom megmondani, hogy melyik is tetszik... Mindegyiknek van előnye-hátrány, a hirtelen jónak tűnő tulajdonságokról meg néha pár nap hallgatás után kiderül, hogy zavaró... Aközben lehet, hogy másnak pont ezek a tuladonságok tetszenének ) Most tisztára úgy beszéltem, mint akinek nagy gyakorlata van a dologban ) Mindenesetre van több erősítőm, igaz, ebből csak egy "igazi hifi", meg ugye több CD lejátszóm, többféle intertconnect meg hangfalkábelt összebarkácsoltam már az elmúlt 1-2 évben, és néha, ha nekiállok csereberélgetni, hogy hátha valami jó lesz a dologból, mindig belefáradok, kiakadok, többször "tévútra" megyek, és a végén visszatérek az eredeti felálláshoz ) És ez még szerintem semmi egy hangfal hangolásához képest... Szóval türelem, idő kell a dologhoz, meg sok türelem. Annak semmi értelme, hogy pl. 2 órán belül 3x építed át ) Üdv!
ha türelmes lennék, már éhenhaltam voln
de azért igyekszem lassítani, azt hiszem, most már jó úton járok
szerintem ha újra meghallgatom, már tetszeni fog
|
pén. máj. 21, 2004 9:17 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
Kalapur:
Igen, néhány óra feszült hallgatózás teljesen meg tudja szerintem zavarni az ember fülét-agyát, nem ugyanaz, mint néhány óra kellemes zenehallgatás: a végén már szerintem teljesen elferdül a hallásod!
Ahhoz sem lehet ezt hasonlítani, mint amikor pl. kábeleket cserélgetsz: itt fúrsz-faragsz, idegeskedsz, fáradt vagy, megégeted az ujjad, stb. ;-))
Szerintem ne siess! Módosíts valamit, hallgasd pár napig, nyugodt körülmények között: ha nincs rá éppen időd, akkor inkább várjál pár napot. Megint módosíts (persze jól jegyezd meg, hogy mit ;-)) , hallgasd egy kicsit, közben persze "jegyzetelj", hogy mik voltak a benyomásaid! Aztán előbb-utóbb nagyot fogsz alkotni ;-))
Nekem pl. van otthon 3-4 CD lejátszóm, ebből egyikről kapásból bármikor azt mondom, hogy nem tetszik: de a többi, hát, hangulat kérdése: ha csak úgy elkezdem össze-vissza cserélgetni őket, akkor nem tudom megmondani, hogy melyik is tetszik... Mindegyiknek van előnye-hátrány, a hirtelen jónak tűnő tulajdonságokról meg néha pár nap hallgatás után kiderül, hogy zavaró... Aközben lehet, hogy másnak pont ezek a tuladonságok tetszenének ;-))
Most tisztára úgy beszéltem, mint akinek nagy gyakorlata van a dologban ;-)) Mindenesetre van több erősítőm, igaz, ebből csak egy "igazi hifi", meg ugye több CD lejátszóm, többféle intertconnect meg hangfalkábelt összebarkácsoltam már az elmúlt 1-2 évben, és néha, ha nekiállok csereberélgetni, hogy hátha valami jó lesz a dologból, mindig belefáradok, kiakadok, többször "tévútra" megyek, és a végén visszatérek az eredeti felálláshoz ;-))
És ez még szerintem semmi egy hangfal hangolásához képest... Szóval türelem, idő kell a dologhoz, meg sok türelem. Annak semmi értelme, hogy pl. 2 órán belül 3x építed át ;-))
Üdv!
|
pén. máj. 21, 2004 9:11 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Subvoice!
nekem is a nyákot emlegetta fickó, hogy rögzítésre kell, és a földhöz szokták bekötni...mindegy én levgtam őket, mivel nincs nyákom és csak zavarnak
tegnap próbálkoztam 2 órán át, aztán elfogyott a forrasztóónom
először bekötöttem a 3,3 mikro helyére 2*1 mikrót (korábban valaki javasolta, hogy ha növelem az ellenállást 5,6 ohmról 8,9-re, akkor csökentsem akondit 2 mikrora) Nem sok minden változott, talán tisztább lett a magas, de még mindig sok volt. Bekötöttem még 1 mikrofaradot (így már 3 lett), de igazából nem változott semmi a magastartományban, talá kicsit erősebb lett a közép (de ezt csak azért mondom mert így kell lennie, és ha az ember tudja mi kell történjen, azt is elhiszi ami nincs is).
Továbbra is sok volt a magas. Olyan az érzésem mintha a cineket valami baromi indulatos ember ütögetné, mert valami hangerőversenyt akar nyerni...hát én kiszavaztam :D
Jött a javasolt RC tag párhuzamosan a magassal 1mikro+10ohm egymással sorba...
...lőn csoda: már nem zavarnak a cinek (az rc tag beköntésével egyidejűleg kiszedtem 1 mikrot, így maradt 2uF)
Végül is eljutottam arra a szintre, hogy már nem zavarnak a magasok, viszont mintha teljesen eltűnt volna a hangfalak tere. Olyan dtf12-s lett, de azért jobb
Persze ez attól is lehet, hogy már két órája túlzott magastartománnyal hallgatóztam és a fülem kicsit zizi lett a sok füleléstől.
Amit még megfigyeltem, hogy a váltási freki környékén, (de az is lehet hogy alatta vagy felette 1-2 oktávval) valami nincs rendben, rikácsol.
A cinek visszafogásával érthetőbb lett a szöveg, de most meg a közép-rikácsolás zavar be.
Az a furcsa számomra, hogy a dt107-es érzékenyége 89 dB, az mnc-jé pedig 88, akármennyi, tehát hallható különbség nem kellene legye, oszt mégis óriási az eltérés.
Most az az érzésem, hogy az rc tag bekötésével sikerült 10-12 kHz fölötti rész lenyírni, de éppen ezért 3-10 kHz-ig valami púp van, de a fene tudja.
Bár tudnám, mit hallok és mi zavar valójában.
Az is lehet, hogy délután mikor hazamegyek, azt fogom hallani, hogy tökéletes lett, fene tudja.
Legközelebb egy bevált konstrukciót építek (SMA Beyma konstrukcióját, ha lehet) hamár ekkora láma vagyok a témában.
üdv
k
|
pén. máj. 21, 2004 6:47 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kalapur írta: subvoice!
a tieid is ilyen mutánsak voltak? a két középső lábra azt modta az ürge, hogy az a földelés
jó lesz az, ha a jelenlegi hangváltómba 3 ilyet rakok párhuzamosan a 3,3 helyére?
üdv
k
Szia!
Igen, az enyém is négylábú, nehogy felboruljon. A két középső lábát én nem kötöttem be (látszik a honlapomon is a hangváltó fényképén), nem tudom, mit földel, de az biztos, hogy az a két láb egymással össze van kötve (rövidzár), de a fém házzal nem (ezért nem tudom, mit földelne). Én inkább arra tippeltem, hogy ez csak azért van, hogy 4 ponton legyen rögzíve a kondi, hogyha ejtőernyővel dobják le a haditechnikát ne essen ki a nyákból.
Jó lesz a 3x1 uF párhuzamosan, az a 0,3 nem oszt-nem szoroz.
|
csüt. máj. 20, 2004 19:08 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
subvoice írta: Jó kondit mindenkinek! Kela: szvsz doki váltójával nekivághatsz. Sajnos az L-Pados verziót nem bírtam kipróbálni a 7végén, de mentségemre legyen mondva, hogy egy "numerikus módszerek" nevű tantárgy vizsgájára készülök. De nem hiszem, hogy gond lenne vele. Jaj, még valami: vegyél ruszki kondit a HAM-bazárban!
most voltam a ham bazárban, ha nem ismeritek a helyet, akkor nehéz megtalálni
egy kerítéssel körbevett parkolón túl =váci út felől nézve) van egy épület, aminek az aljában van egy büfé
ott kell bemenni, fel az első emeletre és utána a 130-as szoba asszem
egy volt iskolaépületnek tűnik
vettem 12 db 1 mikrós kondit, de ezeknek 4 lába van
subvoice!
a tieid is ilyen mutánsak voltak?
a két középső lábra azt modta az ürge, hogy az a földelés
jó lesz az, ha a jelenlegi hangváltómba 3 ilyet rakok párhuzamosan a 3,3 helyére?
üdv
k
|
csüt. máj. 20, 2004 12:51 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Jó kondit mindenkinek!
Kela: szvsz doki váltójával nekivághatsz. Sajnos az L-Pados verziót nem bírtam kipróbálni a 7végén, de mentségemre legyen mondva, hogy egy "numerikus módszerek" nevű tantárgy vizsgájára készülök. De nem hiszem, hogy gond lenne vele.
Jaj, még valami: vegyél ruszki kondit a HAM-bazárban!
|
szer. máj. 19, 2004 20:23 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
értem, tehát egymással sorba, a magassal meg párhuzamosan
ok
és ksözi
|
szer. máj. 19, 2004 19:39 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur írta: dokigyg írta: Kalapur írta: holnap veszek egy kilo 1 uF-et a hambazárban :D Meg vegyél hozzá 10ohmokat is! ok, de hány vattosat? elég az 5-ös is? ja és hogy néz ki az rc tag? mit mivel sorosan/párhuzamosan? (ha már itt vagy kérdezek)
Bőven elég az 5Wattos is.
A soros rc-tag egy ellenállat és egy kondi sorbakötve. Ezt a magassal párhuzamosan kell kötni.
|
szer. máj. 19, 2004 19:35 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
dokigyg írta: Kalapur írta: holnap veszek egy kilo 1 uF-et a hambazárban :D Meg vegyél hozzá 10ohmokat is!
ok, de hány vattosat? elég az 5-ös is?
ja és hogy néz ki az rc tag?
mit mivel sorosan/párhuzamosan?
(ha már itt vagy kérdezek)
|
szer. máj. 19, 2004 19:28 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur írta: holnap veszek egy kilo 1 uF-et a hambazárban :D
Meg vegyél hozzá 10ohmokat is!
|
szer. máj. 19, 2004 19:21 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
dokigyg írta: Doboz:10liter reflex 48Hz-re hangolva. Aluláteresztő:0,82mH(0,35ohm);korrekció:8,2ohm,10 mikró. Felüláteresztő:3mikró;lpad:3,3ohm sorba,10ohm párhuzam,és ha esetleg sziszegne a dt99,mint Kalapúrnak,akkor 10ohm,1mikró korrekció(de szerintem ez nem fog kelleni). Üdv!
kalapurnak a dt107 sziszeg, csak a félreértések elkerülés végett
holnap veszek egy kilo 1 uF-et a hambazárban :D
|
szer. máj. 19, 2004 19:18 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kela írta: Noshát sikertült a mai napon szert tennem egy DT-99 TVM ARN-150/03/8 párosra - szerintem nem rossz prositás Kérnék segítéséget hangváltót tervezni - bízom a tapasztalataitokban - tudom h Subvioice ismeri mát a Dt 99 lelkivilágát és van olyan forumlakó aki ARn-150-es tapasztalatokkal rendelkezik - szóval nekiesnék a dolognak és természetesen fényképekkel alátámasztva beszámolok minden lépésről. Csak még nem döntöttem: reflex v. tl v esetleg zárt mivel 100Hz alatt ugyis van egy szub és néha szeretek hangoskodni - nem nagyon csak 1 kicsit - és ha minden igaz egy kis erősítőmódosítgatás után - a ti segedelmetekkel 100 Hz alatt nem is kapna hangot. Csak hangszóróim vannak még meg sok-sok levágatlan faanyag meg funér... Várom az ajánlásokat (Subvoice: tudom ruszki kondik a Ham bazárból)
Doboz:10liter reflex 48Hz-re hangolva.
Aluláteresztő:0,82mH(0,35ohm);korrekció:8,2ohm,10 mikró.
Felüláteresztő:3mikró;lpad:3,3ohm sorba,10ohm párhuzam,és ha esetleg sziszegne a dt99,mint Kalapúrnak,akkor 10ohm,1mikró korrekció(de szerintem ez nem fog kelleni).
Ja így zenehallgatáshoz nem kell sub,mert vele csak ártasz a cucc koherenciájának.
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 19:12 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Noshát sikertült a mai napon szert tennem egy DT-99 TVM ARN-150/03/8 párosra - szerintem nem rossz prositás
Kérnék segítéséget hangváltót tervezni - bízom a tapasztalataitokban - tudom h Subvioice ismeri mát a Dt 99 lelkivilágát és van olyan forumlakó aki ARn-150-es tapasztalatokkal rendelkezik - szóval nekiesnék a dolognak és természetesen fényképekkel alátámasztva beszámolok minden lépésről.
Csak még nem döntöttem: reflex v. tl v esetleg zárt mivel 100Hz alatt ugyis van egy szub és néha szeretek hangoskodni - nem nagyon csak 1 kicsit - és ha minden igaz egy kis erősítőmódosítgatás után - a ti segedelmetekkel 100 Hz alatt nem is kapna hangot.
Csak hangszóróim vannak még meg sok-sok levágatlan faanyag meg funér...
Várom az ajánlásokat (Subvoice: tudom ruszki kondik a Ham bazárból)
|
szer. máj. 19, 2004 18:56 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur!
"0,1 mH-s tekercset hogfyan tudok csinálni?"
Ne csinálj! Inkább egy soros RC-tag a magassal párhuzamosan,aminek az értéke:10ohm és 1mikró.
A frekimenete a magasnak ettől egy kis lejtésbe kezd.
Üdv Doki!
|
szer. máj. 19, 2004 18:28 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Üdv Mindenkinek!
Hát az új erősítő+cd játszó már nem emelii az "s" "f" hangokat, már csak ezért megérte megvenni.
a srác aki elhozta nekem, teljesen ki volt békülve a hangfalammal, szerinte még kevés is volt a magas, igaz neki nem éppen high-end rendszerhaz szokott a füle, és a zenéket sem ismerte amiket betettem, de azért jó volt hallani végre egy pozitív véleményt is.
a "reszelős" jelző, ami illik a hangfalaimra, ezt kellene kiküszöbölni.
Most már tényleg mintha kicsit kevés lenne a magas, de egy bizonyos tartományban még mindig sok
0,1 mH-s tekercset hogfyan tudok csinálni?
van nekem a somogyi hangváltóból megmaradt, nem akarok újat venni
SMA, Te biztos tudod, hisz szoktál tekercselni
üdv
kl
azt hiszem lecserélem a kondikat
jó az ha 3db 1uF-osat kötök párhuzamosan egymással, vagy az már túl sok a jóból?
|
szer. máj. 19, 2004 16:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Jó hangsugárzó-szimulációs program a JBL-progija.
Tessék kipróbálni, valamivel precízebb, mint némelyik másik.
Letölthető, ingyenes. Igaz, több adatot be kell vinni, ha nincs az adatbázisban a hangszóró, amire "vágyunk."
Talán holnap sikerül közelebbi ismeretségbe kerülnöm a Vifa magasakkal, még nem tudom biztosra.
Reménykedem.
Kalapur!
Nem olyan vészes ez a hangváltó kérdés, persze, sok cég/gyártó/guru/forgalmazó/"szakember" túlmisztifikálja az egészet.
A legegyszerűbbel kell elindulni és menetközben kiderül, hogy merre érdemes továbblépni.
A "rengeteg" tervező-progi nem sokat mond meg a leendő hangsugárzónkról, nem is várhatjuk ezt el, egyiktől sem.
Mindig a fülelés segíthet, azonos műsorral kell mindig próbálni, hogy lehessen mihez/mivel viszonyítani.
Én is így kezdtem, ma azért néhány dolgot már tudok mérni, ez is nagy segítség, nehogy tévúton bolyongjak ( körbe-körbe ).
Nem mindig az egyenletes frekimenet a jó, inkább az, hogy a fázis-frekvencia menet is "arányos", egyenletes legyen, az impedanciamenet pedig "szelíd."
Elvileg, de néhány doboz-konstrukcióban biztosan bejön, hogy ami az impedanciamenetet javítja, az a frekimenetet is javítja, bármilyen furcsán hangzik is ez.
Annakidején a "nagykönyvben" ez is benne volt.
( Jürg Jecklin: Hangszórók c. könyve 1970. )
Öregszem.
Üdv! SMA
|
szer. máj. 19, 2004 14:14 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Köszi srácok!
ma jön az új erőlködőm, aztán veszek másik kondikat a hambazárban, aztán esetleg tekercselek
és ami a legfontosabb, betömöm a lyukakat, mert tutira szelel a doboz, mivel nincsenek betömve a kábel-lyukak rendesen.
EZzel kezdem
üdv
k
|
szer. máj. 19, 2004 7:53 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Kalapur!
Két ötletem van még:
1. Vegyél a HAM-bazárban abból a ruszki 1 uF military kondiból néhány párat, 90 Ft/2 db, ócsó. A DT-99 nekem is reszelős, sziszegős volt a Remix C316-osokkal (tudom, neked nem az van, de hátha segít a kondi csere), a haditechnika viszont szépen, kellemesen szól. NAGYON hallható a különbség, talán a DT-107-nek is jót tenne. Nekem a centerem nem tűnik sziszegősnek, igaz abban Bennic XPP van és ugye csak 1 db doboz, szóval nehezebb megítélni a hangját, mint egy párnál.
2. Ha ez sem segít és még mindig túl sok a magasa, akkor kapcsolj vele sorosan egy kicsi induktivitást (0,1 mH), az lágyítja 14 kHz felett. Wolkens is úgy találta, hogy túlságosan rikácsol a házimozi dobozaiban a DT-99 és neki is a kicsi induktivitás lett a megoldás.
Cortez:
jah, saját domain, mert megérdemlem. Elirigyeltem Wolkenstől.
|
szer. máj. 19, 2004 7:13 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor írta: dokigyg írta: Ha van kedved és időd,próbáld meg eltávolítani(arv104) a membrán mögötti légtérben lévő vattacsillapítást és helyére filcből kivágni megfelelő méretűt,betenni a helyére.Azt a csúnya 14kHz körüli kiemelést hivatott eltüntetni ez a mód. Szia Doki! H&T "Altius" TVM mod? Gilszkilabor
Igen,próbáld ki,nekem így van.
Sőt,ha a mélyről(arn150) el tudnám távolítani a porvédőjét,azt is megtenném,talán a sunoknak is jót tenne.
Üdv!
|
kedd máj. 18, 2004 22:27 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
dokigyg írta: Ha van kedved és időd,próbáld meg eltávolítani(arv104) a membrán mögötti légtérben lévő vattacsillapítást és helyére filcből kivágni megfelelő méretűt,betenni a helyére.Azt a csúnya 14kHz körüli kiemelést hivatott eltüntetni ez a mód.
Szia Doki!
H&T "Altius" TVM mod?
Gilszkilabor
|
kedd máj. 18, 2004 22:08 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Kalapur írta: dokigyg írta: Kalapur! Ha növeled értékét,csökken a középtartomály,ezenkívül a változtatásra módosul az iránykarakterisztika,impedanciamenet meg ilyenek.
Üdv Doki!
na ezt legalább így hallottam a valóságban is bár ha belegondolok, akkor a másikat is úgy hallottam, ahogy Gilszkilabor írta csak az a magasfrekvenciás kiemelés ne lenne a csilingelések olyan fülsértőek, ezt kellene kiküszöbölni ötlet?
Szerintem hallgasd meg más erősítővel is,elképzelhető még az is,hogy valami gerjedés okozza,egyébkén subvoice féle xváltó megoldás jónak tűnik,tehát ha a doboz nem szelel,jók a hsz. bekötések is stb.,akkor elvileg jól kéne szólnia.
Üdv Doki!
|
kedd máj. 18, 2004 22:00 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
A méllyel soros tekercs:
- nagyobb induktivitás érték -> alacsonybb lesz az a frekvencia, amely alatt a hangszóró jelet kap
- kisebb induktivitás -> a hangszóró átvitele magasabb frekvenciától lesz vágva
f= 1/(2*Pí*R*C) és f= L/(2*P*R)
Gilszkilabor
|
kedd máj. 18, 2004 21:58 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
dokigyg írta: Kalapur! Ha növeled értékét,csökken a középtartomály,ezenkívül a változtatásra módosul az iránykarakterisztika,impedanciamenet meg ilyenek.
Üdv Doki!
na ezt legalább így hallottam a valóságban is
bár ha belegondolok, akkor a másikat is úgy hallottam, ahogy Gilszkilabor írta
csak az a magasfrekvenciás kiemelés ne lenne
a csilingelések olyan fülsértőek, ezt kellene kiküszöbölni
ötlet?
|
kedd máj. 18, 2004 21:55 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
Gilszkilabor!
Ha van kedved és időd,próbáld meg eltávolítani(arv104) a membrán mögötti légtérben lévő vattacsillapítást és helyére filcből kivágni megfelelő méretűt,betenni a helyére.Azt a csúnya 14kHz körüli kiemelést hivatott eltüntetni ez a mód.
Kalapur!
Ha növeled értékét,csökken a középtartomály,ezenkívül a változtatásra módosul az iránykarakterisztika,impedanciamenet meg ilyenek.
Üdv Doki!
|
kedd máj. 18, 2004 21:51 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Gilszkilabor írta: Nem, éppen ellenkezőleg. Ha nem csökkented a kondi értékét, akkor mélyebbről indul a magas.
Gilszkilabor
akkor nem értem, illetve most már igen
és a méllyel sorosan kötött induktivitás? arra hogyan reagál a mély?
|
kedd máj. 18, 2004 21:43 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Nem, éppen ellenkezőleg. Ha nem csökkented a kondi értékét, akkor mélyebbről indul a magas.
Gilszkilabor
|
kedd máj. 18, 2004 21:19 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Gilszkilabor írta: Kalapur írta: Viszont a magas továbbra is túlzottam ciripel és nagyon sziszeg. Mit csináljak vele? Hi! Ha a csillapítás végett növeled az ellenállás(ok) értékét, akkor csökkentsd a kondikat is! A 3,3 uF helyett legyen pl. 2,2 uF. Gilszkilabor
ha nem csökkentem a kondit, akkor magasbbra tolódik a vágási freki?
|
kedd máj. 18, 2004 21:10 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Kalapur írta: Viszont a magas továbbra is túlzottam ciripel és nagyon sziszeg. Mit csináljak vele?
Hi!
Ha a csillapítás végett növeled az ellenállás(ok) értékét, akkor csökkentsd a kondikat is! A 3,3 uF helyett legyen pl. 2,2 uF.
Gilszkilabor
|
kedd máj. 18, 2004 21:05 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
ÜDV Mindenkinek!
Mint írtam fordítva volt bekötve az egyik dt107-es (erre nem kérek reakciót )
Ma délután újra hallgatóztam, de nem volt az igazi.
Aztán rájöttem, hogy a kőzetgyapot is kimaradt az egyikből, visszatettem ls öblösebb lett hangja.
sajnos még mindig sok volt a magas, ezért 6,7 ohm helyett (5,6+1,1) 8,9 ohmot (5,6+3,3) kötöttem be a 3,3 uF kondival sorosan. Ettől halkabb lett a magas, de még mindig soknak érzem.
Mit tanácsoltok?
Azt is kipróbáltam, hogy a méllyel soros 0,82mH tekercset kikötöttem és direktbe ment. Ekkor teltebb volt a középtartomány, de a tere teljesen elveszett. próbálkoztam 2*0,82mH-vel sorosan, az sem volt jó.
Visszatettem az 1 tekercset és úgy gondolom úgy a legjobb.
Viszont a magas továbbra is túlzottam ciripel és nagyon sziszeg. Mit csináljak vele?
üdv
k
ui: holnap veszek egy bikább erősítőt és egy normálisabb cd játszót (mindkettő sony, de hátha nem olyan rosszak)
|
kedd máj. 18, 2004 20:40 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Sziasztok!
http://www.mnc.hu/galeria/Caesar.jpg
Bezzeg az Én szőlőmön még nincsenek ekkora levelek...
Mottó: másnak minden jobbra sikerül?
Gilszkilabor
|
kedd máj. 18, 2004 20:20 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Wow, saját domain, kúúúúl !
Vki épített az új ceasar-ral centert, nem is olyan ronda,
bárcsak jó hangja is lenne... !
http://www.mnc.hu/galeria/Caesar.jpg
|
kedd máj. 18, 2004 20:09 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Szia Gilszkilabor!
Amit mértél, az az M'N'C saját átviteli görbéinek összehasonlításából is látható. Legalább tudjuk, hogy azok valamennyire pontosak. Valóban, szűretlenül, "üresen" járatva a kék még 10 kHz környékén is szól, ezt én is tapasztaltam. No persze ettől még nem lesz szélessávú hangszóró.
Érdekes volt olvasni a tapasztalataidat, köszi, hogy megosztottad velünk.
|
kedd máj. 18, 2004 19:49 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Értem, köszi ! És várjuk a Vifa-s eredményeket !
|
kedd máj. 18, 2004 16:50 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester és Többiek!
A 8BR40-es papírmembrános, a 8Woofer pedig polipropilén-membrános.
A 8Woofer éppen elmegy reflex-dobozban, de a 8BR40-es már nem, mert a T/S paraméterei gyengébbek-nem megfelelőek a reflex-dobozhoz.
Az érzékenysége érdekes módóon pont a polipropilénes 8Woofernek jobb, legalábbis a katalógus alapján.
Az a 2dB hallható, ha nem is nagy differencia, inkább a megszólaláskor és nagyobb "beütések" esetén van jelentőssége, nagyobbat szól, nagyobb a csúcs-hangnyomás értéke. Mindenképpen előny, ha jobb az érzékenység.
Gilszkilabor!
Okosodtunk Mi is és Te is, mert mégegyszer nem bírkózol meg ezekkel a hangszórókkal, tehát tanulságos volt a mérés, próbálás.
Megmértem spektrumanalizátorral és rózsazajjal a TVM104-02-08 és 8Woofer/P hangszórós hangsugárzót. Mélyben jó egyenletes, 40Hz-től egészen kb.6kHz-ig, majd erős esés, ( -3-4dB ) majd megint jó a szint magasban kb.8-10kHz-ig, utána meredek esés, 16kHz már szinte nem is szól.
A Monacor DT106-os magasa ennél azért jobb, azt is mértem, egyenletesebb is és tovább megy.
Kíváncsi vagyok, hogy a Vifa magas ( D27TG-05-06 ) hogyan fog szerepelni, de abban már látatlanban is jobban bízom.
A DTF12-es SAL borzalmas, hepe-hupás az átvitele, 12kHz fölött halott, inkább valamilyen "zaj" jön ki belőle, mint hang. Egyenetlensége kb. +/-8dB, és ez az egyik oka, hogy nem szól jól.
Üdv! SMA
|
kedd máj. 18, 2004 16:44 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Jó hangfalat kívánok!
No, akkor:
Első menet: DTF12 - ARV104-04/8. Bár tudtam, hogy a TVM-nek kell jobbnak lenni, a biztonság kedvért az A-B teszt mellett döntöttem. A kiindulási doboz: 50 liter bass-reflex, 8" SUNFLOWER és DTF12. A doboz tetején pedig, "élére állítva" a TVM.
Korábban vettem a fáradságot és készítettem egy A-B teszt célszerszámot, ami jól jött. Ez két db relé, egyenként három morzeérintkezővel, egy "dugasztáp" és egy kapcsoló. Én a hallgató pontban ülök, kezemben az ISOSTAT kapcsoló, a jelfogók pedig a két hangfal mögötti vezetékgubancban teszik a dolgukat. Tehát a doboz/váltó módosításait azonnal, oda-vissza tudom ellenőrizni. Régebben emlékezetből, nyűgös átalakításokkal próbáltam tesztelni, a különbség a két módszer között nyilván ég és föld. Most, az egyik kapcsolóállásban a doboz eredeti elrendezése volt, a másikban pedig a DTF helyett a TVM szólt.
A TVM tényleg magasabbra megy és ez a hallható különbség valóban meggyőzi az embert arról, hogy a DTF igencsak gyengécske (sőt, lásd feljebb, manapság inkább már selejt). A két dóm hatásfoka nagyjából azonos. Elektronikus zenén (YELLO), ahol "cicergő" magasak vannak, kis túlzással úgy érzi néha az ember amikor a DTF-et hallgatja, mint ha a tízsávos ekvalízeren lehúznák a legfelső oktáv potméterét. Ha valaki ismeri a két dóm átvitelét, az tudhatja, hogy 10 kHz fölött ellentétes karakterűek. A TVM emel, a DTF pedig esik. Egy idő után azonban hiányérzetem támadt. Nem, nem a söröm fogyott el , hanem csak a legmagasabb hangok voltak meg. Az említett cicergés jött rendesen, de MIKE OLDFIELD és a PINK FLOYD gitárhangjai kicsit tompábbak lettek. Hová tűnt a kHz-es tartomány? Módosítottam a magassal soros kondenzátor értékét, nagyobbat tettem be (lejjebb engedtem). Rosszabb lett. Akkor inkább nem bántom a keresztfrekit, hanem csak visszább fogom a dóm hangnyomását. Első lépésben bekerült egy soros 4,7 Ohm és természetesen kissé csökkentettem a dómmal soros kondenzátort is (3,3 uF -> 2,2 uF), hogy a váltási freki ne módosuljon. Megint rosszabb lett. Azután volt még 6,8 és 8,2 Ohm is, meg már csak 1 uF. Hiába. Hoppá, fordítsuk csak meg a polaritást a TVM-en! Sokkal rosszabb lett. Elnézést a hasonlatért, de a kiindulási állapothoz képest mindig csak "fososabb" lett a magashang. Némely nótánál kifejezettebben a DTF volt a jobb . Hol lehet a probléma? Szerintem:
- A TVM új, nyers hangszóró, míg a DTF már be volt járatva
- A DTF a doboz előlapján volt, 1 cm távolságra a mélynyomótól. A TVM pedig, a doboz tetején, kb. 12 cm távolságra az MNC peremétől, meg egy kicsit hátrébb is.
Ez utóbbi melegágy lehet a frekvenciamenet egyenetlenségéhez. Kérdezhetitek, miért nem építettem be a TVM-et a dobozba, ha már úgy is oda szántam? Mert (lásd korábbi írásom) a mágnest a trehányok nem központosan ragasztották fel, így a műanyag előlaphoz képest eltolt mágneskör nem fér be az eredeti kivágásba . Egyéb okokból most nem akartam a szobában faráspollyal nekizizzenni az előlapnak.
Második menet: SUNFLOWER - CDCONE. Csak egy "kéket" kértem kölcsön, így az elrendezés: Egyik dobozból a sárga, a másikból meg a kék membrán vigyorog. A dobozok 60 mm-es hosszra vágott KAH303 csővel hangolva, ami a sárgához optimális, a kékhez meg... tudja a franc. Hangfalak egymás mellett, a "REMOTE SWITCHER" segítségével felváltva hol az egyik, hol a másik szól. Magas szekció (jobb híján) a DTF12 az eredeti elrendezésben.
Az adatlap szerint a kék 88 dB SPL, míg a sárga 92 dB. Ez már döfi! Csak éppen a két hangszóró mégis egyforma hangnyomást produkált, kapcsolgatáskor nem érzékeltem hangnyomás különbséget . Összehasonlítottam őket eltömött reflexnyílással is. Nem állítom, hogy teljesen egyformán szóltak, pláne a cédékón nem neki behangolt dobozt kapott, de csak kis eltérések voltak. Sem a mélyhangok mennyiségében, sem a minőségében nem volt egyértelműen jobb példány, csak másabb. Akár zártban, akár reflexben. Körülbelül egyforma volt a membránkitérésük is. Tehát a kék is beépíthető reflex dobozba, szobahangerőig biztosan nincs baj (már csak a "dizájn-t" kellene megemésztenem ). Ez, gondolom, azért lehet így, mert az EPB érték majd' 54 (ugye EPB= 56 és fölötte ajánlott a reflex). A középtartományban viszont jókora eltérést tapasztaltam. Globálisan a kék típus magasfrekvenciás átvitele a jobb, dómok nélkül vizsgálva, csak a mélyeket, hallható némi "cicergés" (már megint ez a szó) is. A sárga ilyet nem tud, a magasabb hangok ott hiányoznak, de ez nem is baj egy mélyhangszórónál. Az viszont probléma, hogy a középsávban harsány kiemelése van, bizonyos frekvencián rikácsol! Subvoice Fórumtárs szerint már eleve kiemel a kék is, de a sárga akkor még inkább! Nosza, 1,5 mH-t mindkettőnek! Mivel a két hangszóró impedanciamenete (emelkedés a középsávban) hasonló, a plusz induktivitás hasonlóan arányos hatással van a frekvenciamenetre, tehát a sárga továbbra is harsányabb, ez hallható volt. Vagyis, hogy hasonló átvitelt kapjunk, mint a kék, a Napraforgóhoz nagyobb tekercs, de inkább más módszer (meredekebb csillapítás) szükségeltetik az esetleges kulturált végeredményhez. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb a sárga, hanem egyszerűen másabb a karaktere.
A hallott különbség csigázta az érdeklődésemet, ezért hangnyomás méréshez folyamodtam. Sajnos a helyiség és a technika (pl. mikrofon) miatt az abszolút hangnyomás görbék borzalmasan néznek ki, de relatív mérésre kiértékelhetőek (a két hangszóró közötti különbségre). A két görbe, ha egyszerre rajzolom ki a képernyőre, néhol egészen jól együtt futnak. De! A sárga membrános hangszóró a kékhez képest két jelentős kiemeléssel rendelkezik. A púpok 4,5 kHz és 8 kHz frekvenciákon helyezkednek el, nagyságuk +6 dB körüli ! Ez volt az, ami hallható is. Rezonálna a kis M'N'C sapka a Napraforgó közepén ? Mivel ez nem egy egyenletes kiemelés, hanem két púp, nehezebben lehetne eltüntetni. Ám közelít a két hangszóró átvitele akkor, ha a sárgához Zobel tagot illesztek, hiszen az egyenletes impedanciamenet esetén a soros 1,5 mH jobban kifejtheti a hatását. Így a 8 kHz-es púp már biztosan a zárótartományba esik, az alacsonyabb 4,5 kHz-es kiemelésre is ki lehetne találni valamit. Eltüntetni vagy belekalkulálni a rendszerbe. 8 kHz felett pedig a sárga M'N'C átvitele egyértelműen a kék M'N'C alatt van, ami ugye hallható volt korábban is, bár jelentősége nincs.
Más. Ha valakit esetleg érdekel, a mindkét mélysugárzóhoz illeszkedő Zobel-tag : 6,8 Ohm + 2x22 uF elkó "anti sorosan".
Gilszkilabor
u.i.: Eddig is tudtam és most is beigazolódott az, hogy referencia nélkül nehéz megítélni azt, hogy (aránylag) lineáris-e az átvitel. Vajon:
- az egyik hangszórónak kevés a középhangja és a másiké jó?
- vagy ez egyik átvitel a jó, a másik már kifejezetten emel?
(egyik: SRP2030, másik SUNFLOWER 8")
u.u.i.: Ráment egy napom, de okosabb nem lettem, csak tapasztaltabb.
|
kedd máj. 18, 2004 15:18 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
kivettem a magasakat, hogy kiszerelve is meghallgassam, de semmi pozitív elváltozás
majd mikor tettem vissza láttam, hogy a jobb oldali hangfalban fordított polaritással van bekötve a magas
hát ennyi
sajnos nem volt időm sokáig tesztelni, de sokkal jobb lett, most már olyan idegesítő a hangja, viszont még mindig nem tökéletes
ma délután lesz időm hallgatni, majd kiderül
|
kedd máj. 18, 2004 14:20 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
dokigyg írta: Kalapur! Lehet,hogy hülye kérdés,de mind a két hangsugárzód így tesz,mert ha nem akkor egyedi a gond ?
azt sem próbáltam még hosszú távon, csak másodpervekre
holnap kiderül
esetleg más ötlet?
|
hétf. máj. 17, 2004 21:59 |
|
|