|
Szerző |
Üzenet |
the.late
ezüst tag
|
Kicsi membránfelület. Én nem nagyon hiszek abban, hogy egy ilyen h szóró mélyre megy. FS 57 Talán egy tölcsérben. (?) Ha rám szakad az OTP akkor is csak 20cm es a legnagyobb. Na meg a sonido oldalon se árasztanak el infóval. Freki átvitel IS fontos lenne. Nem hinném, hogy 16-18eHz fölé menne. Kísérletnek túl drága lenne. Egy bombabiztos dobozterv kellene. Tölcsér ha az a jó neki. Nem abba van a hiba, hogy szélessávú hanem, hogy pici. Kissé szkeptikus vagyok ezen a téren.
|
kedd ápr. 20, 2004 22:31 |
|
|
bigdewil
arany tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 23:33 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Mindenütt jó, de mindig elzavarnak...
|
Kedwes mindenki.
Nekem az a tapasztalatom,h a Sonido alá nem kell mély és fölé sem kell magas. Ugy jo,ahogy wan....))))
|
kedd ápr. 20, 2004 21:47 |
|
|
dokigyg
arany tag
|
The.late!
A szélessávúaknak pont az a lényege,hogy nem kellenek mélyládák,magasak,xváltók,meg ilyenek(esetleg egy szuper csipogó,ha nagyon muszáj).De ha már a témánál vagyunk,nem lenne jobb a legkisebb szélessávú egy tölcsérbe inkább?(a 143-as)
Üdv Doki!
|
kedd ápr. 20, 2004 21:28 |
|
|
the.late
ezüst tag
|
Nekem az aljában van egy 25- ös pioneer mélynyomó. Csak késõbb jutott eszembe, hogy hõlégfúvóval megmelegítem és a h szóró magasságában egyszerûen egyenesre alakítom a felületet. Ami azt illeti jól lehet rögzíteni a h szórókat és egy kis tervezéssel még szépen is. Nem fordítottam nagy figyelmet a kivitelezésre mert ez csak egy prototipus.
Más.
Nagyon jó lenne ha valaki tudna tapasztalatot mondani szélessávú h szóróról. Saját tapasztalatot. Izgatja a fantáziám. Nem kicsit.
A 20 cm-es 30e.
Ez lenne a kérdésem: ha zárt dobozba rakom az jó neki?? Az alacsony frekvenciát a mélyládák megoldják. Esetleg egy magas h szórót mellé?? Olyasmire gondolok, ami jóval 20e Hz fölé megy.
|
kedd ápr. 20, 2004 20:21 |
|
|
bigdewil
arany tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 23:33 Hozzászólások: 140 Tartózkodási hely: Mindenütt jó, de mindig elzavarnak...
|
SMA. Üdwözöllek.
Asszem 44,wagy walmiwel több literes.
|
kedd ápr. 20, 2004 7:20 |
|
|
Comma
ezüst tag
|
Sziasztok!
Végső elkeseredésemben írok ide!! Valaki esetleg tudna nekem mélyláda tervazésben segíteni? Adott 2db 30cm-es Hertz hangszóró.
Autóba lenne a láda. Én megpróbáltam egy 84literes zárt ládát építeni nekik viszonylag jó volt de nem az igazi most megpróbáltam reflexre átalakítani tehát kapott 2db 10cm-es csövet így ~52Hz-re lett hangolva.De így még rosszabb lett. A Winisd-el és a gyári javaslatok alapján próbálkoztam. Egyszerűen szétrázza az egész autót csak éppen hang "alig" jön belőle. Szóval nem tudom, hogy mihez kezdjek, mert sikerült vennem egy nagyobb és jobb erősítőt.És szeretném a maximumot kihozni a ládából.Mind hangzás és mind hangerő terén. Szóval nagyon örülnék minden tanácsnak, segítségnek.
KÖSZI!
|
hétf. ápr. 19, 2004 18:30 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves the.late és Többiek!
Érdekes konstrukció, így elég nehéz rögzíteni a hangszórókat szépen és jól.
Én arra gondolok, hogy a cső egyik végét kb. 60-75 fokban kell elvágni, itt akkor lesz egy nagy ovális lyuk. Ebbe kell beleszabni a falapot, ami a hangszórót, vagy hangszórókat hordozza. Nem könnyű ezt sem összehozni, de szakember-segítséggel jól sikerülhet.
Az alja egy négyzet alakú 30x30, vagy 40x40cm-es 19-22mm-es MDF lap, amibe bele lehet marni a csőátmérőt és akkor az ragasztással megfelelően rögzíthető. Az MDF lap aljába lehet tüskéket tenni, a padló felé.
Ha reflex-doboznak építjük meg, akkor az alsó felében kiképezhetőek a reflex-lyukak, vagy cső, kisebb átmérőjű csövekkel kell megoldani a behangolást. Ha magas-lábakat csinálunk neki, kb. 10-15cm, akkor az alja is lehet a reflex-nyílások elhelyezési pontja.
Elképzelem magam, amint ezt megpróbálom elkészíteni, hát... munka ezzel is van bőven!
bigdewil!
A 20cm-es SONIDO-hoz mekkora dobozt javasolnak, vagy a tölcsér meddig megy lefelé?
Kép nélkül is érdekel - gondolom - Mindenkit.
Üdv! SMA
|
vas. ápr. 18, 2004 11:06 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia Reflex!
Arbakol a neve a műgyantának, magyar termék. Azt nem tudom, hogy másutt hol kapható, nekem a haverom vette egy kis festékboltban Szolnokon, ami a METÁL áruház mellett van egy kis udvarban.
Gilszkilabor
|
szomb. ápr. 17, 2004 7:44 |
|
|
the.late
ezüst tag
|
Tisztelt SMA
A csatornacsõrõl jut eszembe. Ezt az elõzõ hónapban fabrikáltam. Ez a stílus elõfutára egy nyárra tervezett projektemnek. Itthon fellelhetõ hangszórókból építettem. Igaz elgondolkodtam ezeken a sonido szélessávú h szórókon. De mindenképp csõbe raknám.
http://kep.tar.hu/thelate/index.phtml?a ... eginnum=12
|
pén. ápr. 16, 2004 19:19 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
A Sonido szélessávúak kicsi Xmax-a és nagyon alacsony jósága eleve tölcsérbe predesztinálja őket (különösen a 20 centist).
|
pén. ápr. 16, 2004 16:33 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester és Többiek!
Örülök, hogy van ráérős időd hangfal készítésre.
Abból a pénzből, viszont kijönne egy pár SONIDO, talán még a 20cm-es szélessávú is belefér a keretösszegbe, nem emlékszem pontosan, de kb. 24.000.-Ft 1db. 20cm-es hangszórójuk.
Jó lenne ismerni a frekvencia-átvitelüket és impedancia-menetet is, a T/S paramétereik többé-kevésbé ott vannak a honlapon.
Vannak ajánlott doboztervek ezekhez a hangszórókhoz?
Nem tölcsérre gondolok, inkább reflex-dobozra, aki tud ilyent jelezze.
Akit érdekel megnéztem a csatorna-csöveket, ami hangsugárzóhoz is jó lehet doboz-anyagnak. Elég masszív, erős anyag, keményen kopog, tehát kevésbé hajlamos rezonanciákra, a falvastagsága kb. 7-8mm-es volt a 20cm-es csőnek, de vannak más átmérőben is.
Jó a színe, narancsos-okkersárga.
Üdv! SMA
|
pén. ápr. 16, 2004 15:24 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Reflex
Hát képem sajna nincs rola,de menj el és hallgasd meg Shetl Lacinál.
|
csüt. ápr. 15, 2004 10:27 |
|
|
Reflex
vas-tag
|
Szia Gilszkilabor!
Már én is szerettem volna mûgyantát venni, de az drága volt. Ez milyen márka, és pl. OBI, Raab Karcher, festék diszkontban kapható-e?
bigdewil!
„A 20-as Sonido-t nem szabad 8wattal hajtani tölcsérben…”
Esetleg egy kép lenne errõl a tölcséresrõl?
|
csüt. ápr. 15, 2004 10:13 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Ne haragudj Kela, az előbb véletlenül kisbetűvel írtam a neved
|
szer. ápr. 14, 2004 22:28 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia kela!
Igen, fatipli néven is emlegetik, de köldökcsap a becsületes neve. Amit használtam, az 8 mm vastag rudacska és 3-4 cm hosszú.
Hová raktam 45 fokos vágásnál a köldökcsapot? Például a párhuzamos felületeket összekötő keresztmerevítőkhöz. Említettem, hogy a doboz eleje és hátulja MDF-ből van. Nos, az előlap szemből ráfekszik az oldal-tető-alja lapokra, oda is kellett néhány darab pozícionálni, rögzíteni.
Az oldal-tető-alja lapok vannak csak 45 fokos illesztéssel egymáshoz ragasztva. Az MDF hátlap éleit pedig körülfogják a bútorlapok, de ott mégsincs köldökcsap, mert össze vannak nútolva a szomszédos élek lépcsőzetesen (kívülről semmi nem látszik belőle).
A 45 fokos vágásban illesztett és ragasztott lapok, pedig miután kiadják a 90 fokot, le vannak marva 45 fokban. Az illesztett-ragasztott-lemart dobozélekre pedig hosszában félbevágott élszegőt vasaltam.
Az előlap:
- sarkai hasonlóan le vannak marva 45 fokban, mint a doboz említett 4 éle, "egybevágóak".
- szélei pedig le vannak 9mm-es sugárban gömbölyítve
- mély, magas és reflexcső szintbe süllyesztve
- csiszolt-festett-csiszolt-festett fekete felület
A házlap maradt natúr felületű MDF, szép tisztára csiszolva. Nem is sűrűn látja az ember Hja, a csatlakozó is süllyesztve van a hátlapba.
Remélem érthető, sajnos fotóaparátom nincs
Gilszkilabor
|
szer. ápr. 14, 2004 22:26 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Gilszkilabor
Semmi ilyesmi problémám nem volt vele soha.
Nem megy össze, nem tűnik el, nagyon is jól
beszívódik, de ha lehet én direkt szoktam az élekre
is nyomni utólag belülről, ha még el tudom érni, így tuti a dolog.
Kela
Én nem passzívan vágnám a mélyeket.
Ha bátorkodsz, akkor a végfok bemeneti DC csatoló kondiját
cseréld le kisebbre 1-200nF-ra kb, akkor leveszi a mélyeket is róluk.
Szerintem ez a leg1xűbb. Sok sikert !
|
szer. ápr. 14, 2004 21:49 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Kedwes mindenki!
Berakom ezt nektek,hátha tudtok belölük épitkezni és jo dobozokat csinálni. Sok sikert!)))
http://audioclone.free.fr/
|
szer. ápr. 14, 2004 21:48 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Ja bocsi és még egy kérdés - mi az a köldökcsap - sima fatipli - ja és nem értem hogy 45fokba vágás után hova és hogyan rakod a köldokcsapot?
|
szer. ápr. 14, 2004 21:33 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Hühh megint nagyon rákattintottatok a hangfalépítésre !
Következő lenne a kérdés: van egy sztereó erősítőm (Harman Kardon, eladtam a **** szonyit és ez valami szonyoat jó...) szub kimnettel és egy 2.1 es rendszert akarok építeni. A szub már ki van találva (Eminence kappa Lf lesz már bizti), már csak a szateliteken töröm a fejemet - Sonido Sfr 143 nem tudom hogy hogyan bapasszolna ehhez a mélyhez és a lényeg, hogyan tudnám passzívan levágni a 150Hz alatti hangokat a szatelitről??? Hogyan lehetne ezt megoldani?
|
szer. ápr. 14, 2004 21:28 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia Cortez!
Érdekes, nekem a diszperziós ragasztó nem jött be. Pláne a durvább szerkezetű bútorlaphoz, MDF-hez még talán. Az a gond vele, hogy nem térkitöltő. Ha egy fél mm-es rés van valahol, akkor onnan "eltűnik" száradáskor a ragasztó.
5 liter műgyanta alig több, mint 2000 Ft-ba kerül és mivel több (talán úgy 5..8, esetleg 5..10 pár szobai méretű) dobozhoz elegendő, ki lehet számolni 1 doboz költségét. Kell még persze hozzá szalmiáksó, amiből a 300-500 Ft áron vásárolt 1 Kg több kanna ragasztóhoz elegendő. Ha valaki évente 1-2 pár dobozt készít csak, már megéri. Köldökcsap csak pozícionálásként kell bele, nehogy ragasztás közben/után elmozduljanak a lapok.
Gilszkilabor
|
szer. ápr. 14, 2004 20:45 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Kedwes SMA.
Ok. Igy már más a leányzo fekwése.))) Kiwánok neked sok sikert hozzá,és gyönyörü hangokat.
Egyre azért felhiwnám a figyelmed,és ez tényleg komoly! A 20-as Sonido-t nem szabad 8wattal hajtani tölcsérben,mert már 3wattnál elértük a fájdalomküszöböt.... Ekkora kimenö teljesitmény szerintem halálos is lehet. És ez nem wicc. Szowa owatosan....
|
szer. ápr. 14, 2004 20:33 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
SMA
Anyagárban lefelé kerekítve kb 45 körül. Most nem szívesen
adnám el, sok munka vót vele és nagyon tetszik a hangzás.
De ha később új dobozt akarnék építeni lehet eladnám anyagárban is.
Amúgy is van pár szépséghiba benne, mármint nem hangzásban, hanem
pl a furnérozásnál. Egyébként bikábelezhető !
Én szívesen bajlódok a saját borítással, végül is az építésért is csinálom,
nem csak hogy hangdobozom legyen.
Gilszkilabor
Én sima pozdorjával építgetem szerény dobozaim, és a legolcsóbb
vizes diszperziós faragasztót használom mindenféle csapolás és
csavarozás nélkül, és szobába bőven elég így is. Ha nem dobálják
fél méterről a dobozt, szerintem felesleges erődöt építeni belőle.
Egyébiránt ha valaki dobozt akar, olyanról lehet szó, hogy megépítem
neki közel anyagáron, csak a suli meg 1ebek miatt nemtok túl rövid
határidőt garantálni...
Asszem ennél nagyobb dobozra szobai zenére senkinek nem lehet igénye,
a kis IC-s végfokkal hihetetlen hangnyomást tudnak szolgáltatni, és egész
tűrhető minőségben...
|
szer. ápr. 14, 2004 20:23 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szép dobozt Nektek!
Én is láttam szimpatikus lapokat a barkácsáruházban. Szerintem nem vagy csak alig olcsóbbak, mint ha vágatja az ember a bútorlap szabászaton. Az pedig már olyan méretű, amilyet akarunk, nem kell adott lapméretekkel kombinálni. Nekem a múltkori "projekt 3": 90 cm magas állódoboz, 20 cm széles és vagy 35 cm mély. Oldalak, tető és alja lapok laminált bútorlapból (19 mm cseresznye), e 4-4 lap egymáshoz illesztései 45 fokban vágva (drágább). Plusz még két marék köldökcsap, élszegő, eleje-hátulja 19 mm-es MDF és belső merevítők 5-5 db. Összesen úgy 5000-6000 forint közötti összegbe került. Na már most, ha az említett 499 Ft-os lapból dobozonként 5-öt veszünk, az már helyből 5000 Ft. És akkor még kombinálni kell a fix mértetekkel és/vagy fűrészelni is. A házi fűrészelés pedig nem lesz olyan minőségű, mint a lapszabászati (egyenes, merőleges, mm pontos)...
És ha még adhatok tippeket, az elemek összereősítésére a legdrágább módszer a legolcsóbb: a műgyanta. Én személy szerint végigszenvedtem a dobozépítések kálváriáját (natúr bútorlap, MDF, laminált bútorlap és/vagy köldökcsap, bútrolap csavar, műgyanta -kombinációi).
Gilszkilabor
|
szer. ápr. 14, 2004 16:24 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Ismét itt, de nem baj ugye?
bigdewil!
Félreértettél, a SONIDO-hangszórókkal, Én High-End Házi Mozi cuccot gondoltam megépíteni, azért is írtam, hogy csöves végfokokkal!
Csatornánként kb. 10W az elég, pláne ha 94dB-es érzékenységet vesszük alapul, nagyjából 102-104dB-es hangnyomást el lehet érni, csatornánként!
Hmmm... nem rossz!
Spórolok, tetszenek azok a hangszórók és NEM drágák!
Ha belegondolunk, elmarad a két hangszóróval, vagy többel való nyűg, beszerzés, kiválasztás, megvásárlás. Nem kell hangváltó, méretezés, futkosás váltóalkatrészek után, kevesebb lyuk kell a dobozra, jobban elhelyezhető az egy hangszóró!
CortezMester!
Mennyiből jött ki ez a szép hangsugárzód?
Anyagok, munka, egyéb, összesen, magyarul, mennyiért adnád el, ha eladnád?
Üdv! SMA
|
szer. ápr. 14, 2004 16:20 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves CortezMester és Többiek!
Szépek a hangsugárzóid.
Erről jut eszembe, nemrég a Praktikerben "sétáltam" és láttam dekor-borítású falapokat, pozdorját elég olcsón.
Némelyik mérete pont jó lenne hangsugárzó építéséhez.
Próbáltatok már ilyent?
Nem túl drágák, talán megérné ezekkel építkezni, mert elmaradhat a burkolással, festéssel, egyéb külcsín-munkálatokkal eltöltött idő. Egy 25x60cm-es lap 399.-Ft, 60x40cm-es 499.-Ft.
Ennél nem valószínű, hogy olcsóbban meg lehet úszni az anyagot, famunkát-burkolást, lakkozást, miegymást.
Többféle színben vannak.
Üdv! SMA
|
szer. ápr. 14, 2004 15:46 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
subvoice
Azóta is kisérletezem a csillapítással, minden számnál más tűnik jónak...
Nem bántam meg a Tl-t, még kicsit a tombólós éveimben vagyok, és
oda meg nem árt a TL
the.late
Köszi ! Bár még van fejleszteni való rajta...
Kalapur
Én is a szondi u-ban vettem, de szerencsére akkor volt ott raktáron is.
Nekem nagyon tetszik, nem hiszem, hogy másmilyet vennék drágábban.
|
kedd ápr. 13, 2004 21:42 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nekem birtokomban van DT-99 és DT-107 is, azt azért nem állítanám, hogy a DT-107 klasszisokkal jobb, sőt (az viszont kétségtelen, hogy a vonalzóval húzott frekimenete szebben mutat a katalógusban). Megépítettségre a DT-99 egyébként sokkal masszívabb benyomást kelt, a DT-107 előlapja eléggé nyeklik-nyaklik. De azért az sem olyan rossz választás ám. Az emailedet megkaptam, válasz holnap megy, most már elmegyek alukálni.
|
kedd ápr. 13, 2004 21:10 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Cortez!
Hol vetted a dt99-et?
én ma voltam a szondi utcában, ott egy enyhén rábeszélős nő volt, aki azt mondta, hogy 2 és fél hetet kell várnom a dt99-re, de dt107 van neki raktáron, ami -szerinete - klasszisokkal jobb,
gondoltam +4ezer Ft nem a világ, annyit nem ér meg az a két hét, pláne, ha egy ilyen türelmetlen emberről van szó mint én.
Sajnos famunkában elég gyenge vagyok, de majd valami lapszabászatban méretre vágják nekem az anyagot, dekopírt meg majd szerzek valahonnan.
Most Subvoicot fogom gyötörni a hülye kérdéseimmel.
üdv mindenkinek
k
|
kedd ápr. 13, 2004 20:50 |
|
|
the.late
ezüst tag
|
A préselési TECHNOLÓGIA nagyon nagy ötlet.
|
kedd ápr. 13, 2004 20:46 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Kalapur
Fel vagyok készülve.
Cortez
Szépek a dobozok, gratula! Végül csak TL-be tetted, pedig zártban is jó ám az. Az enyém nem bummog, szép egyenletes mélytartománya van. Azért majd próbáld ki, mi történik, ha letakarod a cső végét. A te dobozaidat a kis IC-s is jól meg tudja hajtani, mert a dupla mély miatt elég jó az érzékenysége és az impedancia is bő 4 ohm, nem vészes. Sokat kell járódniuk, én már jó ideje hallgatom őket és egyre jobb lesz a hangjuk, még ennyi idő után is változik, szerencsére előnyére. Ami elsőre rémisztő volt, az a rengeteg apróság, amit előtte nem hallottam, apró zörejek, amikről aztán kiderült, hogy a zene része.
|
kedd ápr. 13, 2004 20:26 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Ja, amúgy feltettem pár képet a készítés folyamatáról ide, hátha másnak segít valamiben !
|
kedd ápr. 13, 2004 20:10 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Thx ! Hullámzó még az élmény, 1ik CD-t teszem be a másik után,
hogy teszteljem, néha nagyon tetszik a hangzás, néha kicsit kevésbé,
de ez sztem soxor a felvételen múlik. Amúgy a kis "vacak" IC-s erősítővel
is kipróbáltam már és nem is számítottam, hogy így meg tudja hajtani,
egyszerűen hihetetlen !
Szerintem minőség/ár viszonylatban elég jó kombináció.
TL-ben van, úgyhogy mélye is van rendesen... bár a csillapítással lehetne
játszani, néha kicsit búgós még, de lehet ez már szobaakusztika is.
A magas dt99, és nagyondenagyon meg vagyok vele elégedve, ezúton is
köszönöm subvoice kollégának az ajánlást, én is ajánlom mindenkinek !
A borítás furnér mahagónira pácolva, selyemfémnyű lakkal "lezárva".
Sajna még fejlődnöm kell hfalépítésben, mert nem igazán úgy sikerül 1-2
dolog, ahogy szerettem volna, de ez persze a fotón nem látszik annyira.
|
kedd ápr. 13, 2004 20:00 |
|
|
Kalapur
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 744 Tartózkodási hely: Budapest
|
Kedves Subvoice!
Készülj fel, hamarosan kapni fogsz tőlem e-mailt, mert segítségre van szükségem az új hangfalam megépítésében. 20cm-es H/K - - - - monacor dt107
Előre is köszönettel
k
|
kedd ápr. 13, 2004 19:56 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Szia Cortez!
először is gratulálok az új hangfaladhoz, ha fele olyan jól szól mint ahogy kinéz, már akkor is nagyon szép hangja lehet.
A magassugárzó véletlenül nem monacor dt 107-ese?
én ma vettem egy párat, de kipróbálni még nem tudtam, mert nem kompatibilis a dtf12-vel. Majd a h/k-hoz fogom párosítani...majd.
Mivel borítottad kívülről a dobozt? nagyon szép lett
üdv
k
|
kedd ápr. 13, 2004 19:46 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Szia Cortez.
Hát persze,h irhatsz neki. Sziwesen lát mindenkit.
Üdw, bd.
|
kedd ápr. 13, 2004 17:05 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Én szívesen elmennék meghallgatni, írhatok neki én is ?
Amúgy elkészült közben egy újabb dobozom:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cortez kedd ápr. 13, 2004 21:38-kor.
|
kedd ápr. 13, 2004 16:11 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Kedwes SMA.
Most jot newettem! Tod ezek a hangszorok magasan werik a legjobb Dynaudio motorokat,azt te egy xar házimozira használnád öket? Ez kb ua,mintha Ferrariwal indulnál egy sárdagaszto wersenyen.))) Menj el Shetl Lászlohoz, és hallgasd meg azt a dobozt,amit ezekböl a hangszorokbol épitett. Lazán jobb a hangjuk,mint a Dynaudio Contour nagyobb darabjainak. Amik ugye milán felüliek.))) De persze azt és ugy épitesz,ahogy akarsz,de pont házimozit high endböl? ccccc.......
|
kedd ápr. 13, 2004 16:01 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves bigdewil és Többiek!
Meglátogatom majd az üzletet, élőben.
Őszintén szólva jónak tűnnek egy Házi-Mozi cucc összeállításához, mert nem kell bivaly-végfok hozzájuk.
A szubbasszus úgysem kerülhető ki, tehát a mélyátvitel sem nagy gond. Van is jó mélynek látszó hangszórójuk!
Ha szépen szólnak kb. 100Hz-től felfelé, megérné ezekkel foglalkozni és nem valami külföldi drága jószágokat hajkurászni.
Hmmm...
Csöves Házi Mozi cucc lebeg a lelki szemeim előtt, de sokan kiröhögnének, pedig ilyen érzékeny hangszórókkal, még azt sem nagy probléma megépíteni.
Esetleg, valami kisteljesítményű (3-6W), de jó hangú IC-vel is lehetne kitűnő cuccot összehozni.
Bár tavaly, mikor szóbahoztam a TDA2030-as IC-vel építendő 6-csatornás végfokot, nem voltak elragadtatva tőle itt a fórum-oldalakon.
Csatorna-cső hangsugárzót nem próbálja ki Valaki megépíteni?
Van hozzá anyag, több építkezésnél is láttam kimaradt csöveket, talán olcsón meg lehetne szerezni. Esetleg újat venni. Az interneten is volt valamilyen hasonló rajz, érdekes volt a kinézete, kissé futurisztikus.
Üdv! SMA
|
kedd ápr. 13, 2004 15:28 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
Kedwes SMA.
A sonido hangszorokat teljesen kézzel gyártják,nagyon erös mágnesekkel. Paramétereik sokkal jobbak,mint bármelyik nálunk beszerezhetö külföldi "csoda" hangszoro. A minöségre is rendkiwül ügyelnek. Nagyon könnyen hajthatoak a nagy érzékenység miatt.
A barátom egy 2x3wattos együtemüwel olyan hangeröt tud kihozni, a belölük épitett szélessáwu dobozbol,h eléri a fájdalomküszüböt!!!
Esetleg keresd meg öt,és hallgatozz nála. Nagyon profi a doboza.
E-mail cím(ek):
schetl@freemail.hu
Üdw.bd.
|
hétf. ápr. 12, 2004 9:41 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves bigdewil és Többiek!
Köszönöm, hogy felhívtad ezekre a figyelmemet!
Valahol már hallottam róluk, de élőben még nem találkoztam velük.
Érdekes jószágok, Te tudsz valami pluszt róluk, vagy Valaki más ismeri ezeket?
Üdv! SMA
|
hétf. ápr. 12, 2004 8:42 |
|
|
bigdewil
arany tag
|
SMA.
Szia. Probizd ki egyszer a Sonido szélessáwuakat is. Lehet,meglepödsz majd....)))) itt a cimük: http://www.sonido.hu/
|
vas. ápr. 11, 2004 18:15 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves wassermann és Többiek!
Igen, ide is ki akartam lyukadni.
Nézzük a szélessávú hangszórókat, Én többet is kipróbáltam, nem mindegyikkel jött össze a "siker".
A Visaton BG20-as például egész jó lenne, mérsékelt áron, de a hangja Nekem nem tetszik. A Monacor SX200 hasonló, de ez sem igazán nyert.
Talán az AER, Fostex, Lowther, de ezek már igen drága hangszórók!
Ezeknek kiemelkedő az érzékenységük is, jó a hatásfokuk, egyenletes az átvitelük, de nem tudnak nagy teljesítményt, terhelhetőséget.
Azt mondod, otthonra nem is kell? - valóban, nincs igazán nagy terhelhetőségre szükség, hiszen a jó hatásfok kárpótol ezért.
Van ezeknek a hangszóróknak is elég nyavalyájuk, különösen a Doppler-torzításuk nem elhanyagolható, de ez megint az érzékenységgel is összefügg, mert minél érzékenyebb, annál kisebbet kell mozdulnia a membránnak, illetve ha reflex-dobozba tesszük, akkor még javíthatunk a mélyátvitelén is, hasonlóan alacsony Doppler-nyávogás mellett.
Azért, hogy "egyszerűen" megússzuk a hangsugárzó kérdést, a hangszórók viszonylag magas vételárával fizetünk ezért.
Igen, valamit-valamiért.
Csinálhatunk esetleg olcsóbb szélessávú hangszóróval egy jó kis dobozt és kiegészíthetjük a mélytartományban egy plusz hangszóróval. Ekkor a Doppler-torzítás szinte eltűnik, de hangváltó kell, igaz, ezt megúszhatjuk egy tekercs és egy kondi beépítésével. Ez, tehát 6dB/oktávos keresztváltó lesz, az impedanciamenet a hangszóróktól lesz függő, az átvitelt is nagyrészt a hangszórók fogják befolyásolni.
A keresztfrekivel persze nem mehetünk magasra, kb. 150-300Hz lenne a jó, de ez is függ a beépítendő hangszóróktól. A hangváltó nyavalyáira ebben a tartományban kevésbé érzékeny a fülünk, ezért ez jó megoldás lenne, viszonylag olcsón.
Ennek ellenére nem igazán elterjedt ez a kivitel.
A szélessávú hangszóróhoz valóban építhetünk egy tölcsér-sugárzó hangdobozt, de ez a famunka nem lesz olcsó, egyszerű. Megint, mint mindig, kompromisszumot kell itt is kötni.
Ha már tölcsér, akkor az lehet elöl-hátul tölcséres, kihasználva a tölcsér, mint sugárzás-javító szerkezet impedanciaegyengető, és frekimenet-linearizáló hatását. Ez jótékony hatással van a hangminőségre, de jó hangszóróval érdemes csak belevágni. Persze a tölcsér csak bizonyos tartományokban lesz "hasznos", ezt is bele kell kalkulálni a végeredménybe. Ugyanis, egy tölcsérre nemigen szabad 4-5 oktávnyi hangterjedelemnél többet ráerőltetni, mert borzasztóan torzítani fog, esetleg kirúgja a hangszórót is a nem megfelelő működtetési tartományban jelentkező túlzott kilengés-csillapítatlanság, rezonancia.
Kombinálni lehet a jó mélyátvitel érdekében a reflex-elvet a tölcséres sugárzóval. A mélytartomány nagy részét reflex-dobozként hasznosítjuk, míg fölötte inkább a méretezett tölcsérre bízzuk az átvitelt. Sok gyári hangsugárzó készül így, igaz nagy hangszórókkal többnyire.
Ilyen híres-hírhedt konstrukció az ALTEC A-7 rendszere, persze, ebben egy magas is dolgozik, kb. 500, vagy 800 Hz fölötti tartományban. Érdekes konstrukció, ebből is csináltunk néhányat, teremhangosításra, és nem volt ellenfele! Igen jó hangot tud, jó hangszóróval persze, a többi kisebb, de profi cucc a nyomába sem ért, ér.
Gondoljuk meg, egy jó hangszóróval elérhető a 102-107dB-es hatásfok!
Van egy nem túl szép tölcséres hangsugárzó tervem, ha van vállalkozó rá, megépítheti.
Nagyjából úgy kell elképzelni, hogy két lavórt(!) egy kisebbet és egy nagyobbat összefordítunk, persze légréssel. A kisebb lavórba, a fenekébe tesszük a hangszórót, ami szélessávú, de kisebb a lyuk előtte, mint a membrán mérete! Hátrafelé pedig a lavórok által határolva tölcsér-szerűen létrejött utat tesz meg a hang, ezzel a mélyátvitel javítható. A méretektől függ az alsó határfrekvencia, tehát elég nagy darab lesz ha 50Hz-re akarjuk megépíteni, de valamit, valamiért.
Iszonyatosan néz ki, de baromi nagyot és tisztán tud szólni.
Ha van hely, érdemes ezt megépíteni, pláne, mondjuk egy sportcsarnok, vagy nagy Művelődési ház termének behangosítására.
Belsőépítész ismerőssel egész szépen el lehet rejtetni, hogy ez tulajdonképpen egy hangsugárzó!
Elsősorban hangosításra jó, de arra nagyon.
Üdv! SMA
|
vas. ápr. 11, 2004 16:24 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Kicsit OFF
Asszem a fenti problémák miatt tetszik nekem még mindig
jobban otthonra egy kis szélessávúval épített egyutas "horn"
vagy egy nagy szélessávúval a még egyszerűbb TL (1/3-2/3).
Mi a véleményed, ezek otthonra (max 30W) szerinted sokkal
rosszabbak lennének, mint egy 2- vagy 3-utas?
Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!
|
vas. ápr. 11, 2004 12:29 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Kellemes Húsvéti Ünnepet!
Nincs itt valami nagy nyüzsgés.
Passzív hangváltó:
Lehet azonos frekvenciára méretezett, szimmetrikus, vagy eltérő frekvencián váltó. Tehát a mély elmegy mondjuk, 2500Hz-ig, a magas viszont beléphet már 2000Hz-től, vagy 2200Hz-től, ez nagyon függ a hangszórók tulajdonságaitól, minőségétől. Nehéz ezzel számolni, de ha tudjuk mérni az átvitelt, ilyen kivitellel lényegesen jobb eredményt is elérhetünk az átvitelben, mert sem beszakadás, sem pedig kiemelés nem jön létre.
Alkalmazható 6dB-es és 12dB-es váltókban ez a megoldás, néha a gyárak is valami hasonlót használnak.
A képletek, amivel számolni tudunk, nem mindegyik ad azonos eredményt.
Tessék utána számolni, az Xc = 1/2PixFxC és az L = 2PixFxL képletekkel, ezekből kiderülhet, hogy -6dB-es pontra vagy a -3dB-es pontra vonatkozik a képlet!
Nem mindegy!
Számolhatunk az utóbbi képletekkel is, amikor is tudjuk, hol szeretnénk váltani és ezzel a frekvenciával számoljuk ki az Xc és az Xl értékét.
A képletekben leginkább a ngyök2 és az 1/ngyök2-vel való osztás/szorzás okozza az eltérést.
Választhatunk, nekünk melyik a kedvezőbb, nagyobb értékű kondi és kisebb induktivitású tekercs, vagy fordítva, nagyobb induktivitás és kisebb kondi-kapacitás.
Mindegyik képlet ideális esetre vonatkozik, tehát Ohm-os összetevőre igaz csak. Ha valódi hangszórókkal összehozzuk a váltót, nem igazán ott és úgy fog dolgozni, ahogyan a méretezésből adódik. Ez a hangszórók induktív-kapacitív, magyarul, reaktív viselkedése miatt van így.
Nem egyszerű ezeket korrigálni, eliminálni, hogy mégis ott és úgy dolgozzon a hangváltó, ahogyan Mi szeretnénk.
A mélysugárzónál több gond van, alul a rezonancia, feljebb az induktív-impedancia növekedése okozhat gondot. Az sem mindegy, hogy zárt doboz, vagy reflex, tölcsér, bandpass, alul másképpen viselkednek.
Úgy gondoljátok hogy ennek itt ugyan mi köze a keresztezési frekvenciához?
Sok.
Sajnos, minden befolyásolja a végeredményt, a hangszórók tökéletlensége miatt igen nehéz jól eltalálni a váltást, a váltó frekvenciáját, meredekségét.
Egy gyatra, Qts = 0,5 vagy e-fölötti jóságú mélysugárzóval sok problémánk lesz, pláne ha ezt reflex-dobozba akarjuk telepíteni.
Mindezekből látható, nem egyszerű egy hangváltó méretezése.
Nem elég az, hogy összevásároljuk tetszőlegesen a hangszórókat és hozzájuk vágunk valamilyen hangváltót, ez nem elég, nem jó.
Mielőtt megvennénk a hangszórókat, már a hangváltót is figyelembe kell vennünk, tehát figyelni kell a hangszórók paramétereinél, hogy milyen váltóval használható, milyen frekvencián lehet, kell váltatni őket.
Össze kell "szinkronizálni" a hangszórókat a hangdobozzal(!) a hangváltóval és a pénztárcánkal is!
Nem könnyű.
Üdv! SMA
|
vas. ápr. 11, 2004 10:51 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Kalapur és Többiek!
Hangváltó, Dióhéjban:
Két út van, mégpedig az alábbi HÁROM.
1. az aktív,
2. a passzív,
3. ezek kevert módú használata!
Legolcsóbb, legegyszerűbb a passzív, de a terhelhetőség korlátozott, mert nagy teljesítmények esetén nem gazdaságos, veszteség lép fel rajta, ami pont ellentétes a nagy terhelhetőséggel-teljesítménnyel. Mondjuk, 500W-hoz 4 Ohm-ra kellene vagy 2mm-es zománchuzal a tekercs elkészítéshez, ez nagy helyet foglal el és drága és ilyent nem lehet készen kapni, csinálni kínszenvedés.
Tehát ilyen esetben az aktív megoldást kell(ene) választani, persze, ez pénz kérdése is.
Általános esetben kb. 300W-ig megfelelő a passzív hangváltó, e fölötti teljesítménynél már az aktív ad jobb eredményt, illetve itt szóba jöhet e két megoldás ötvözése.
Például, a mély és a közép-magas szekciót leválasztjuk aktív hangváltóval, a középtől viszont a magasat passzívan váltjuk. Jó megoldás lehet, de a hangváltónak igazodni kell a hangszórókhoz, tehát az aktívból hangolható tipus kell.
Nagyon sok cég gyárt aktív hangváltókat ( Activ-Crossover, X-Over-Preamp ), nem egyszerű eligazodni közöttük.
Nagyon pontosan kell az ilyen készülékeket installálni, mert a túlvezérlést nem bírják, tönkre tehetik az utánuk jövő készüléket, vagy a sor végén lévő hangszórókat. Beállításuk külön szakismereteket követel meg, akit ez érdekel komolyabban, annak a Garry-hangosító tanfolyamait javaslom.
Passzív hangváltó:
Lehet kettő, vagy több-utas, a hangszórók milyenségétől függően.
A vágás meredeksége lehet 6dB, 12dB, 18dB, 24dB/oktávos.
Mint látjuk, ez nem tökéletes szétválasztás, de az aktív sem sokkal jobb, hasonló paraméterűek vannak azok között is.
Az újabbak persze, ennél már többet tudnak, 40-60dB-es elválasztás sem nagy gond ma már.
Digitítisz... akarom mondani, digitális, DSP.
Kevert-módú felhasználásnál esetleg elérhetünk kb. 30-36dB-es elválasztást, ez nagyon szép szám, de nemigen használatos, mert az aktív már eleve drága, elég nehéz is a fázisviszonyokat abban és utána is "rendben" tartani.
A passzívnak számításuk, méretezésük sokféle lehet, ránézésre egyszerű, de mégsem egészen így van a gyakorlatban, a hangszóró szeret visszapofázni a hangváltónak, e hatást is figyelembe kell venni, illetve olyan sávban kell használni az adott hangszórót, ahol még kitűnően viselkedik. Tehát nem ott kell váltani, ahol már haldoklik az átvitele, rúgkapál a hangszóró, vagy torzít, hanem már jóval előbb.
Jobb cégek többnyire megadják a kihasználható frekvencia-tartományt, ezt mindenképpen tartsuk be, a hangszóró épségének érdekében is.
Aktív hangváltó:
Az előerősítő, keverő kimenete és a végfokok bemenete közé kell illeszteni, nem csak szó szerint!
Erősítő-elemekkel kivitelezett készülék, többnyire hangolhatóak a keresztezési frekvenciák, leginkább három-utas kivitelűek, szabályozható szint-állítással frekvencia-változtatással, egyéb korrekciókkal, futási-idő, késleltetés, fázisfordítás, fázistolás, stb.
Nem olcsó készülékek, használatuk inkább nagy hangosításnál, magas követelmények esetén, fix-telepítésű előadótermekben, mozikban, színházakban, és/vagy igen nagy teljesítmények miatt szükséges.
Nyilván a végfokokból is több kell, ez is komoly pénz, három-utas kivitel, sztereoban, az hat végfok-rész, három sztereo-végerősítő.
Legjobb a 6dB/oktávos, passzív keresztváltó, de ehhez olyan hangszórók kellenek, amik ezt jól tűrik, megfelelő az átvitelük a váltás fölötti és alatti tartományokban is.
Terhelhetőségük közel azonos, vagy más módon hozzuk össze a terhelhetőségüket. Sima fázismenetük van, egyszerűek, viszonylag jól "kézbentarthatók".
Üdv! SMA
|
szomb. ápr. 10, 2004 16:10 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Köszi Gris!
esetleg hangváltóépítés rejtelmeibe bevezető írást is tudnál/tudnátok ajánlani
üdv
k
|
csüt. ápr. 08, 2004 12:10 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
|
szer. ápr. 07, 2004 18:07 |
|
|
Kalapur
platina tag
|
Kedves Mindenki!
tudnátok abban segíteni, hogy mi az aluláteresztő szűrő és mi az aktív hangváltó lényege?
Valamint abban, hogy alentebb elmlített H/K hangszórókat mekkora dobozba tegyem?
próbáltam a winisd programot, de sajnos nem értem, hohy működik, nem értem a paraméterek egy részét.
üdv
k
|
szer. ápr. 07, 2004 11:08 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves oshifis és Többiek!
Az SBX-duo-val elkészült a szubbasszus-sugárzó, nagy nehézségek árán sikerült hallgathatóvá tenni.
Nem tudom, de valahogy ezek a hangszórók nem igazán követik a "fizika törvényeit", össze-vissza működnek, ahogy belekerültek a dobozba, szinte minden paraméterük elmászott, megváltozott.
A kész szubi szól, de az impedanciamenete erősen hullámos, a frekimenete is hasonlóan "dauerolt", de elég mélyre lemegy.
Az alja kb. 22Hz-en van, itt még lengeti a nadrágszárat, feljebb, több nagy kiemelés van és nem ott, ahol az impedancia is megnő. Érdekes, de ez a hangszórók hiányosságát is mutatja, gyenge mágnes, hosszú tekercs, rövid, széles légrés; ezek miatt változnak meg a paraméterei jelentősen, ha dobozba kerülnek.
Ha lehet, ne használjuk 100Hz fölött, mert csúnya hangok jönnek ki belőle, szinte gerjed úgy 130Hz-nél, ami nem jó jel. Ha lezárom az előlapi reflex-lyukat, akkor nem megy 45Hz-alá, na, ez sem jó. ( szubnak, legalábbis. )
Ha Valaki amúgy is Házi-Mozihoz használná, annak beválhat, de nem tudom jó lelkiismerettel ajánlani a sztereo-hangzás "feljavításához".
Ha gyári, kompakt-Házi mozis cucchoz viszonyítom, akkor azért egész jól el lehet hallgatni, nem rosszabb, mint amit kb. 100-200EFt-között meg lehet szerezni, persze ezek komplett rendszerek, szatelitek és szub. Itt az aktív szubnak az az előnye, hogy bekapcsol a fő-készülékkel együtt, de mással nem használható, hát így elég nehéz összevetni, de egy kis erőszak árán megoldható lett.
Kész szenvedés.
A kisebb Vifa-hangszórós doboz elkelt közben, ez valahogy jól sikerült.
Elég drágák ezek a hangszórók, bevallom, a nagyobb kényesebb, valahogy nagyobb szobában szeretne szólni, vagy nem tudom mi volt vele, a kisebb kapásból szebben szólt.
Ha Valaki mégis 20cm-es méllyel szeretne hangsugárzót, annak még most is inkább a Beyma 8Woofer/P- tipust tudom javasolni, lényegesen olcsóbb a 20cm-es Vifánál, a hangja más, de nagyon jó.
Nagyjából azonos minőségi kategóriába tartoznak, mindkettő öntvény-kosaras, "minőségi", HIFI-hangszóró.
Kinézetre a Beyma hasonlít a Monacor SPP-225-ös tipusára, némely adatuk is hasonló.
Ha Monacor, akkor az SPP-300/AD 30cm-es méllyel igen jó szubbasszust lehet készíteni, még mindig elfogadható áron.
A SAL-után, remélem, ezzel majd lesz pozitív tapasztalatom.
Üdv! SMA
|
szomb. ápr. 03, 2004 11:10 |
|
|
Buvar-
vas-tag
|
Új hangváltó van benne, nem vasmagos a tekercs, a középpel soros kondit kicseréltem fóliákra, a párhuzamosakat /mély és közép/ nem, mert szerintem attól nem lesz jobb.
Ha tévedek, szóljatok /magyarázattal/
Üdv
Buvar
|
csüt. ápr. 01, 2004 11:38 |
|
|