Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 14:01

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Hát igen az optimum...
Amennyire én analízisből tanultam minél több változós egy függvény annál több optimuma lehet, de javítsatok ki ha nem így van.
A másik probléma ugyebár maga a fügyvény, aminek az optimumát keressük ugyebár, mert az meg tök szubjektív nem beszélve a valamit valamiértről.
Kicsit filozofikussá vált a dolog, de legalább megmozdult az állóvíz ami az elmúlt 2 hétben volt tapasztalható eme topicban.
Én is beyma 8 woofer konstrukción töröm a fejem (2utas, már tanácsoltatok is mit hová, mirt tegyek) pontosabban a tiéteket, mivel én csak egyszerű zenekedvelő közgazdász vagyok, egy béna akusztikájú bérelt szobából.
Szóval figyelek és fülelek, meg még sokat kérdezek, esteleg kérek is némi szívességet tőletek.
Ami előnye lehet számotokra "munkásságomnak", hogy készül majd egy beyma konstukció, amibe mindenki bátran beleszólhat, tanácsolhat, akár meg is hallgathatja, hogy tanuljon belőle...(az én költségemre, ami ugyebár nem utolsó szempont :))
...nekem meg lesz egy normális hangfalpárom :)...remélem legalábbis
üdv
k

kedd jan. 06, 2004 20:47
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Szia Gilszkilabor!

A fentebb említett 3 dB-s dromedár még a jó eset, szerencsétlen esetben akár két oktáv terjedelmű púpot is kaphatunk a keresztezési freki környékén, olyan nyúlott fajta dromedárt.

Azért ne zuhanjunk magunkba, végül is ez egy jó hobbi, és talán ha kitartóan műveljük, előbb-utóbb még eredményeket is érhetünk el, nem, nem fogjuk megváltani a világot, de legalább egy kicsit hátradőlhetünk és megjelenhet az arcunkon egy alig látható, halvány elégedett mosoly.

A lineáris amplitúdómenet nem annyira reménytelen, több példa is bizonyítja, hogy ha a mért paraméterek pontos (ez a kulcsszó) ismerete esetén pl. lspCAD-del kb. 1 dB eltéréssel szimulálható a hangdoboz, ami azért nem is olyan rossz, persze ez még mindig nem garancia a jó hangra.

Olvastam egy emberről, aki épített több leágazásos tekercsekből, kondikból, ellenállásokból és fokozatkapcsolókból egy sztereó "crossover prototypert", ő már igazán közel van az agybajhoz, a varázsmackó biztosan jó barátja lehet.

Igazad van, a kombinációk száma végtelen, ezért is tud annyira örömteli és annyira frusztráló lenni az egész. Ez is olyan, mint az erősítő építés, ott is annyi lehetőség van, némelyik jobb, a másik rosszabb, ami ma tetszik, azt holnap már utálni fogjuk - mi magunk is folyamatosan változunk. De a kíváncsiság mindig hajt és az a szép, ha a 100. pofára esés után is van erőnk felkelni, leporolni magunkat és újból beleugrani a dolgok kellős közepébe.

Hogy honnan tudod, mikor kaptál optimális eredményt? Ne félj, ez nem fog bekövetkezni (hiába állítja néhány gyártó, hogy ő már megtalálta ezt). Szerencsére nem egymás klónjai vagyunk, soha sem lesz egy "emberiség szintű" közös nevező. Próbálkozunk, próbálkozunk, hátha sikerül előbbre jutni. Közben elköltünk egy rakás lóvét, ha nem erre, akkor úgyis elszórnánk másra.

Elnézést mindenkitől, hogy magával ragadott a hangulat, de jól esett ez a kis offtopic. ;-)

kedd jan. 06, 2004 20:08
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igazad van subvoice. Sajnos mindannyian tudjuk, hogy nincs biztos recept. Nem is lehet, pláne amatőr eszközökkel. Említek egy eszmefuttatást, ami nekem sok más többtényezős döntésemnél eszembe jutott már, a hangdoboz készítésnél is. Ha valamit csinálunk, sok tényező együttesen határozza meg a végeredményt. Menet közben is jöhetnek be újabb változók, amik tovább bonyolítják a helyzetet. Hangdoboz építésnél jó lenne eljátszadozni/kipróbálni a tényezők optimális arányaival. Doboztérfogat, doboz anyaga, hangszórók, váltó fokszáma, keresztfreki, csillapítás (hol és mennyit), hangolás, akusztikai síkok, kábelezés, stb. Ezek változtatása egymásra is hatással lehet. Gondoljunk csak bele, mekkora kísérletsorozat lehet csak eljátszadozni a csillapítóanyag/hangolás párossal, míg optimális eredményt kapunk. Rengeteg szerelés, "bélelés", hallgatózás. Kis nüánszokkal időt rabló kísérletek. Zsákutcából "undo" :) Szóval a hangdoboz építés teljes embert kívánna, rengeteg háttérismerettel és tapasztalattal. A siker nem garantált. Az, hogy mi, amatőrök elérünk néha ilyen-olyan (vitatható) eredményeket, jócskán függ a szerencsétől is. Ne érts félre, nem akarlak általános maszlaggal untatni, de egyre inkább így látom a helyzetet. Honnan is tudnánk eldönteni, hogy mikor optimális az eredmény?

Említettem a több tényezőt. Szóval az eszmefuttatásom: ha munkánk végeztével (?) egy varázsmackó olyan szerkezetet adna, amin a paraméterek pl. tólógombokkal állíthatóak, elég volna-e rá az életünk, hogy az optimális arányokat meghatározzuk? Melyik paraméter képzeletbéli kezelőszervének tudnánk végleges állást meghatározni? Két hét múlva is jó lenne úgy?

A valóságban csak az említett "csillapítóanyag mennyiség/hangolási freki -páros" több napot vehet igénybe. Pedig ez csak két "tolókar". Az akusztikai sík/váltó fázistolása is kívánna n+1 órát. Ezek után a dolgok egymásra hatása miatt a képzeletbeli folyamatábrán sokszor visszajutnánk az elejére, már ha egyáltalán véges lenne az elágazások száma, amit még le kell küzdeni. Summa-summarum, kiragadhatunk egy problémát a sok közül, adhatunk rá általános tanácsot, de ettől még a doboz bármilyen lehet a végén. A remélt erényét a többi változó jobb-rosszabb mértékben befolyásolni fogja. Amikor a frekvenciamenetet az is befolyásolja, hogy milyen széles az előlap és hogy le van-e a széle kerekítve, még semmit sem mondtunk. Pl. az általad említett 3 db-es dromedár még egy gyári hangsugárzó hepe-hupái között is észrevétlenül elbújhat, pláne egy házi készítésűnél. Illetve tudatosan vagy szerencse által profitálhat is belőle az átvitel. Süketszoba és mérőmikrofon nélkül, házilag, még a lineáris amlitúdómenet is reménytelen, pedig ez csak egy paraméter.

Olvastátok anno a HFM cikkjét: "Hogyan készítsünk rossz hangsugárzót?" Mert azt, hogy hogyan készítsünk jót, azt nem tudták.

Gilszkilabor

u.i.: Bocsi, kicsit terjedelmesre sikerült és nem is lett igazán tartalmas a levél.

kedd jan. 06, 2004 19:35
arany tag

Hozzászólás 
Modifikációk helyett én most a hangváltókészítés problematikáját hoznám fel.
/avagy: Miért nem szokott (jól) működni a papíron kiszámolt hangváltó?/

Nem emlékszem rá, hogy esett-e szó arról, hogy a hangszórónak nem csak frekimenete, hanem fázisa is van. Ha jól sejtem, egy hangváltó megtervezéséhez három görbe kellene:
- frekvencia átvitel
- fázis
- impedancia menet

Rossz esetben egyiket sem kapjuk meg, jobb esetben az elsőt és az utolsót megkapjuk, mégjobbabb esetben pedig megadják mindhármat. Még neves gyártók sem mindig adják meg a fázis menetet (pl. a D-S-T sem, legalábbis a weblapon, persze nem tudom, miket csomagolnak a hangszóró mellé - ellenben neves hangszóróknál van rá esélyünk, hogy valaki már lemérte a hangszórót, nem beszélve a kész tervek tömkelegéről, ami ugyan csökkenti a konstruálás élvezeti faktorát és a csalódási szintet is, node folytassuk), üdítő kivétel a Beyma (már megint), az adatlapokon szinte minden szerepel, amit egy hangszóróról tudni kell.

Nade tegyük fel, hogy megvan minden. Csakhogy a hangszórókat beépítjük egy dobozba. Általában a magassugárzó akusztikus középpontja "előrébb" van, mint a mély/közép hangszóróé. Ez is fázis fordítást eredményez, minél nagyobb a középpontok síkja közötti távolság, annál jobban fordul a fázis. Ez ellen védekezhetünk úgy, hogy a hangszórókat azonos akusztikai síkba szereljük, ehhez a mély/közép sugárzót ki kell emelni. Ha nem emeljük, az sem gáz, csak számoljunk a ténnyel.

Vegyünk egy példát! Van egy egyszerű, elsőrendű váltónk. A keresztezési frekin a tekercs és a kondi is 45 fokban fordítja a fázist, így az eltérés 90 fok, ezért elméletileg a -3 dB-es pontok pontosan 0 dB-re adódnak össze, akusztikusan. Most vegyünk egy életszerűbb példát, tegyük fel, hogy a keresztezési frekin a magassugárzó kb. 50 fokos fázisban dolgozik, az eltérő akusztikus síkok erre rádobnak még mondjuk 30 fokot. Ez azt jelenti, hogy a magas 125 fokos fázisban sugároz, a mély -45 fokban, a kettő közötti különbség 170 fok, ami majdnem teljes kioltást okoz... Semmi baj, kössük a magasat ellentétes polaritással, ez rendben is lenne, csak ekkor meg majdnem azonos a fázis, így a két hangszóró +6 dB hangnyomás növekedést okoz, tehát az eredetileg szuperegyenes görbénk helyett egy 3 dB-es dromedárt kapunk.

Tudom, ez egy sarkítás volt, de a Somogyis dobozom kínjai óta egyre inkább kezdem érezni a fontosságát.

Vélemény?

kedd jan. 06, 2004 18:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Örülök írásodnak, egyetértünk!
Én is valami hasonlóra akartam kilyukadni, ha Te is ezt írod, akkor talán több társunk lesz, mint "ellenlábasunk".
Üdv! SMA

kedd jan. 06, 2004 16:55
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

"Dacból azonban nem építenék semmit, néha tovább tart a "felmérés", tervezés, anyagbeszerzés! - mint elkészíteni egy hangsugárzót, vagy készüléket."

Ezen én már túlvagyok, a doboz is 90%-os készültségben áll, a tervezés fázisa már rég lezárult, úgyhogy nincs más dolgom, mint ráérő időmben összekalapálni a dobozt és valami olyan hangváltót összehozni, amivel reményeim szerint legalább a hallgathatóság alsó határát súroló hangdobozt kaphatok.

A Monacor DT-99-et amúgy is ki akartam próbálni, hátha találok egy relatíve olcsóbb dómot, ami egyszerűbb hangdobozokba még jó lehet, ha már a SAL DTF 12-ben ekkorát csalódtam.

kedd jan. 06, 2004 13:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves subvoice és Többiek!

Én is így gondoltam. :)

Dacból azonban nem építenék semmit, néha tovább tart a "felmérés", tervezés, anyagbeszerzés! - mint elkészíteni egy hangsugárzót, vagy készüléket.
Az 1/3-oktávos felbontás a profi-gyakorlatban is megfelelő, elfogadott mérések alapja, ennél jobbat felesleges használni, csak a hibák lesznek jobban láthatók és ez nem mindig jó, pláne ha a kuncsaft is látja. :)

Eminence!
Nehéz jó tippet adni, nézz szét minél több üzletben, hátha lesz valahol, valamilyen késztermék igen olcsón megvehetően.

Kérdésem lenne:
Modifikált már Valaki gyári hangsugárzót úgy, hogy MINDEN tekintetben jobb lett, mint volt?
Üdv! SMA

kedd jan. 06, 2004 11:49
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Igazad van, tényleg szörnyű ez a diagram (csak a te kedvedért tettem ezt fel, hogy ne legyen túl szép ;)). 1/24 oktáv átlagolású. Valószínűleg ez már tényleg nem a szoba hibája, inkább a mérésé lehet (a hiba ugyanis füllel egyáltalán nem feltűnő). Sajnos nincs hozzáférésem semmilyen komoly vagy félkomoly műszerhez. Nem is a mélyfrekis viselkedés a lényeg, hanem a frekimenet trendjei, ezért is szoktam 1/3 oktávos átlagolással mérni.

Úgyhogy az egész grafikon csak arra jó, hogy egy körülbelüli elképzelést adjon a hangszóróról, egyébként füllel is ellenőrizni szoktam, amit mérek és a lényeg, hogy a középfrekis emelkedő frekimenet füllel is jól hallható, tehát ott a mérést nagyjából pontosnak elfogadhatjuk.

Ezt a dobozt már csak dacból építem meg, ennyivel még tartozom az olcsó hangszóróknak, meg hát minden megvan már hozzá (kivéve persze a dómokat). De ha befejeztem, elkezdek gyűjteni a Vifákra. Van pár elképzelésem és a kudarcok ellenére ebből a cdcone projektből is sokat tanultam, végül is erre valóak az olcsó hangszórók. ;-)

kedd jan. 06, 2004 10:08
gyémánt tag

Hozzászólás 

Az a hangsugárzó-frekimenet nagyon csúnya, még normál szobában is. A 40-50Hz közötti kb. 20dB-es különbség komoly hibára utal, ami nem valószínű, hogy a szoba hibája, inkább a hangsugárzóé.
Ennél sokkal különb a Beyma 8Woofer/P-hangszórója, még egy 25l-es reflexdobozban is, a Vifa is sokkal jobbat tud.
Talán egy jobb dobozkonstrukció segíthetne, aminek egyenletes a mélyfrekvenciás viselkedése.
Ha mégsem a hangsugárzó a hibás, akkor komoly mérési hiba áll fenn, amire nem lehet és nem is szabad támaszkodni, mert tévútra vezet.
Üdv! SMA

kedd jan. 06, 2004 9:26

Hozzászólás 
Boldog újévet mindenkinek!!!!

Köszi a DTF12-es tippeket. Asszem lemondok róla.
Akkor tudtok ajánlani valamit 2utas, zárt, kb. 12L-es dobozokhoz?!
20E Ft-om van rá. Ebből ki kéne jönni 2 komplett doboznak(legalább).
A fa anyag ára ebbe nem számit. Azt Lvileg tudok ingyé szerezni.
Szóval szerintetek milyen hangszórókat vegyek? Voltam ma a médiamárkt-ban és ott láttam kicsi, géphezvaló ,,házimozi" szettet.
Jól szólt és legalább 6db. hangszóró van hozzá.
De azért építeni mégis csak más. Meg hát mélyládám az van már.
Mit tegyek, vegyek, építsek?

Köszi

kedd jan. 06, 2004 0:44
arany tag

Hozzászólás 
Cortez!

A Monacor DT-99 mellett döntöttem, csak rendelésre van és eddig minden rendelésem kb. 2 hét alatt érkezett meg. Azért most már olyan sokat ezektől a dobozoktól nem várok. :( (sebaj, már tervezgetem egy Vifa hangszórós doboz építését)

A rezonátorok lelkivilágáról írtam itt feljebb valahol, a lényeg, hogy képesek elnyelni a hangolási freki körüli hangokat. Állóhullámokat lehet vele csillapítani, ha valaki házat épít, csináljon néhány üreget a falba, amit majd behangolhat. :)

A doboz mélyeinek erősítésekor a rezonátor maga a basszreflex doboz. A dobozon belüli rezonátor a frekimenetben található púpok csökkentésére használható, pl. TL doboznál a cső mellékrezonanciáinak elnyeletésére, vagy magas Qts-ű hangszóró reflexbe építésekor keletkező púp kisimítására.

A busz dübörgése nem valószínű, hogy emiatt van (ha zárt ablakoknál is hallható), inkább az lehet az oka, hogy a szoba (egyik) rezonanciája megegyezik a busz motorjának egy alaprezonanciájával, ezért erősödik fel annyira. De egyébként maga a szoba is működhet rezonátorként (nyílás az ajtó, kamra a szoba).

hétf. jan. 05, 2004 20:32

Hozzászólás 
2 dolog:
1) subvoice !
Milyen dómokra vársz ennyit ? Kiv leszek hogy sikerül majd a cdcone-s dobozod.

2) Valaki fel tudna homályosítani a rezonátorok világáról ?
Mik azok, mire jók, hogyan működnek, stb... ?
Olvastam, hogy a régi nagy templom-épületekben is használták már sokkal régebben is az akusztika javítására, méghozzá úgy, hogy a templom felső íves kő falába helyeztek el üregeket, amikben lószőrből készült csillapítóanyag volt, és csak egy egy luk volt a fal felületén, ha egyáltalán nyitott volt.
Hogyan lehet hangfalakban használni, és mire jók ?
Pl egy belső üreg kialakítása okozhatja, hogy lejebb megy a doboz vagy erősíti a mélyeket, stb.. ?
Másik élményem hogy amikor megáll egy busz vhol itt az utcán, és alapjáraton megy a motor, akkor vmi iszonyat kis frekin berezeg a szoba légtere, ami lentről közelről nem biztos hogy így hallatszana.
Ez is vmi ilyesmi jelenség nem ? Egyébként az a pár másodperc is amíg tart elég idegesítő, és megkönnyebülés, amikor elindul és abbamarad az alacsonyfrekis rezonálás... :-D

hétf. jan. 05, 2004 18:21

Hozzászólás 
Milyen dómokra vársz ennyit ? Kiv leszek hogy sikerül majd a cdcone-s dobozod.

hétf. jan. 05, 2004 18:08
arany tag

Hozzászólás 
Na, cdcone projekt folytatódik. A doboz már nagyjából kész (a lekerekítő éleket kell még felragasztani és a finish van vissza), de a lényeg, hogy már zárt, ezért újra méricskéltem a cdcone-okat. Ráébredtem, hogy szobában lesz úgyis hallgatva, úgyhogy nem méricskélek közelről meg gated mérést sem csinálok, hanem ahhoz viszonyítva építek hangváltót, hogy szobában mit produkál. Végülis miért kell hogy érdekeljen engem, milyen mérési eredményei lennének süketszobában? A grafikonon nem kell nagyon szörnyülködni, ebben egy majdnem négyzet alakú szoba összes kínja is benne van:
http://web.axelero.hu/subvoice/ext/cdc/cdc_24_unf.gif

Úgy néz ki, az előre tervezett 1,5 mH-s tekercs, mint váltó jó lesz, íme a frekimenet vele együtt, 1/3 oktávos átlagolással:
http://web.axelero.hu/subvoice/ext/cdc/cdc_3_f.gif

Most várok a dómokra (2-3 hét).

hétf. jan. 05, 2004 17:40

Hozzászólás 
Sziasztok!

A hangszórók adatlapján szereplő frekimenet-görbét milyen körülmények között mérik? Úgy értem, milyen dobozban? Ezt sehol sem szokták megadni. (Csak azért érdekel, mivel az általam eddig látott adatlapokon 100-200Hz alatt 6dB/oktáv mértékű esés volt szinte mindenhol.

Lewis

hétf. jan. 05, 2004 10:52

Hozzászólás 
> Gondolom azért ellenzed nyilvánosan a dolgot, hogy csak a Te
> dobozaidban legyen impregnálással ellátott magasugárzó.
Nem talált. Egyszerűen csak arra hívtam föl a figyelmet, hogy a körömlakk
nem alkalmas erre a célra. Egyébként is elég problémás dolog a szoft dómok
impregnálása. Többnyire már eleve van valamilyen anyag a szöveten, amit el
kellene távolítani. Az oldószerekkel pedig nagyon könnyen tönkre lehet tenni
őket.

> Az is igaz, hogy Te egy másik típusú kenceficét alkalmazol erre a
> célra, ami valamiért nem publikus (és a háziasszonyok legnagyobb
> örömére évekig ragacsos marad a felülete).
Azt hiszem csak Audax tweeteres dobozainkkal találkozhattál. Ezeken gyárilag
van ragacsos anyag.

> Minden membránt bekenegetsz a sajátos hangzásvilágod elérése céljából.
A "sajátos világ" nálunk a hangás semlegességet jelenti. Egyetlen
szempontunk az, hogy a reprodukció a lehető legkisebb veszteséggel működjön.

> Ha esetleg van időd, légyszíves bővebben, és ha lehet képekkel is
> illusztrálva oszd meg velünk is értékes tapasztalataidat e témában.
Kétféle módszert alkalmazunk: impregnálást és felületi bevonást.
Az impregnálás során a szoft dómok fölkeményednek. (vagyis már nem lágy
membránok többé)
A felületi bevonat anyaga nagyon lágy, tapadós de nem ragacsos.
Ezek az anyagok nem kereskedelmi termékek. Hosszú évek kísérletei és
akusztus mérései vannak mögöttük. Természetesen ismerjük a különféle
gyártók anyagait is, így összevethettük a saját eredményeinkkel is őket.
Képeket nincs értelme föltenni, hiszen azon nem látszik a lényeg.
Üdv BA

pén. jan. 02, 2004 21:28

Hozzászólás 
Szia BSA!
Nagyon érdekesnek találom a membrán lakkozással kapcsolatos helytelenítő hozzászólásodat.
Gondolom azért ellenzed nyilvánosan a dolgot, hogy csak a Te dobozaidban legyen impregnálással ellátott magasugárzó.
Az is igaz, hogy Te egy másik típusú kenceficét alkalmazol erre a célra, ami valamiért nem publikus (és a háziasszonyok legnagyobb örömére évekig ragacsos marad a felülete).
Sőt!
Minden membránt bekenegetsz a sajátos hangzásvilágod elérése céljából.
Ha esetleg van időd, légyszíves bővebben, és ha lehet képekkel is illusztrálva oszd meg velünk is értékes tapasztalataidat e témában.
Előre is köszönöm: (VBV)

pén. jan. 02, 2004 17:04
ezüst tag

Hozzászólás 
Szétkaptan egy TVM ARV 104 /00 át lefényképeztem és föltöltöttem ide:
kep.tar.hu/kela
Tapasztalatok: ferro-fluidnak nyoma se, csak vatta található a kis pukli mögött.
Van újabb tvm magasom is majd azt is szétkapom hogy mi a helyzet.
Ezeken a képeken el tudnád nekünk magyazázni hogy pontosan mit csinálnál.
Vagy ebben az esetben hagyjuk a TVM-et és egy Somogyival jobb eredményeket érhetünk el?
Lejjebb húzódik a rezononancia freki ez ok, de ez a magas átvitelt mennyire módósítja értem ezen azt hogy magasabbra megy?

pén. jan. 02, 2004 14:05

Hozzászólás 
SMA
> Köszönöm a bíztatást, Én erről már letettem.
Bár neked címeztem, de nem neked szántam a leírtakat. Nyilván nagyon sokan
vásároltak már ilyen hangszórókat és csalódtak bennük - ezért biztattam őket
modifikációra.
> Én egyébként úgy vagyok ezekkel az olcsóbb hangszórókkal, hogy ha
> a gyártó nem csinálta meg tisztességesen, - hogy mennyiért az más
> kérdés, - akkor nem érdemes "túlórázni" rajta.
A helyzet az, hogy a drága és előkelőnek számító magassugárzókra is ráfér
hasonló modifikáció. Legalábbis én még sohasem találkoztam olyan típussal,
amely ne hálálta volna meg a módosítást.

Üdv BA

szer. dec. 31, 2003 21:40

Hozzászólás 
> A belső felének lakkozása az egész felületre érvényes ?
> Nemtom elképzelni hogy lehet a körömlakkal egy ilyen pici vékony
> membrán finoman kikenni, de majd ezen a rossz darabon megtanulom. :-)
A lakkozást inkább hanyagoljátok. Nem jó anyag erre a célra...
Üdv BA
BUÉK!

szer. dec. 31, 2003 21:10

Hozzászólás 
> A belső felének lakkozása az egész felületre érvényes ?
> Nemtom elképzelni hogy lehet a körömlakkal egy ilyen pici vékony
> membrán finoman kikenni, de majd ezen a rossz darabon megtanulom. :-)
A lakkozást inkább hanyagoljátok. Nem jó anyag erre a célra...
Üdv BA
BUÉK!

szer. dec. 31, 2003 21:10

Hozzászólás 
> Nekem TVM ARV-104 -em van. A fent leírt módosítások alkalmazhatók
> ezekre is?
Igen

szer. dec. 31, 2003 21:06

Hozzászólás 
Nah akkor legközelebb én is kipróbálom ezt a tuningolást ! :-D
Egyébként ebben az árkategóriában akkor már van olyan más dome, amit érdemesebb lenne hasonló módon tuningolni ?
Van is itthon most egy rossz dtf12-őm, a tekercse szakdt meg, de megőriztem.
Ki is próbáltam rajta az első lépést, kiszedtem a ferrofluidot.
Azt a mag-átfúrást nem igazán értem. Teljes átmenő furatot kell csinálni a mágnes kellős közepén egy 10-es fúróval ?!
És mind2 oldalon le kell zárni vhogy ? Pl mivel ?
A ragasztásokat értem, az teljesen logikus, 1ébként magát a lengőt tartalmazó elemet is rögzíteni kellene a mágneshez nem ?
A legkülső műanyaglemezt meg ahogy láttam csak a lehkülső pereménél lehetne a mágneshez ragasztani, mert csak az ér hozzá, a belső felülete nem.
Az enyémen és sorját nem láttam a rés felszínén, ez a rész jónak tűnt.
A belső felének lakkozása az egész felületre érvényes ?
Nemtom elképzelni hogy lehet a körömlakkal egy ilyen pici vékony membrán finoman kikenni, de majd ezen a rossz darabon megtanulom. :-)

Éljen a tuningolás és BÚÉK minden hangszórónak ! ;-)

szer. dec. 31, 2003 15:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Kalapur és Többiek!

A ferrofluid egy speciális "vasfolyadék", aminek szerepe többféle.
Egyrészt a légrésben van és ezzel némileg egyenletesebbé teszi a mágneses teret, ezzel együtt néhány tized dB-nyit javít a hangszóró hatásfokán.
Másrészt hatékonyan hűti a lengőtekercset, ezzel is javítva az impulzus-átvitelt, illetve a terhelhetőséget növeli, de csak mérsékelten.
Csillaptást is javítja, legalábbis bizonyos mértékben, tehát a tekercs nem tud "ficánkolni".
A frekvenciamenetben is lehet javulást tapasztalni, de ez az alapkonstrukció függvénye is.
Többnyire a HIFI, High-End kivitelű magassugárzókban alkalmazzák, profi hangszóróban még nem találkoztam ezzel, nyilván ennek is oka van.
Valószínűleg nem "mindenható" anyag, csak kis mennyiségben lehet igazán hatásos, tehát ez indokolhatja, hogy profi hangszórókban miért nincs használva, ha vannak is előnyei.

BSA!
Köszönöm a bíztatást, Én erről már letettem.
A felfúrásnál ragasszuk be a légrést cellux, vagy szigetelő-szalaggal, hogy ne menjen bele a pólusvasból forgács, mert azt igen nehéz eltávolítani és meghibásodást okozhat.
Én egyébként úgy vagyok ezekkel az olcsóbb hangszórókkal, hogy ha a gyártó nem csinálta meg tisztességesen, - hogy mennyiért az más kérdés, - akkor nem érdemes "túlórázni" rajta.
De, bátraké a szerencse!
BUÉK!
Üdv! SMA

szer. dec. 31, 2003 14:35
platina tag

Hozzászólás 
köszönöm minedenkinek az építő jellegű hozzászólásokat. Ha lesz időm és végre otthon tudom tölteni, kipróbálom a leírtakat
egyébként a ferrofluid mire jó, mert ha ki lehet szedni, és érdemes is minek rakják bele?
üdv
és b

szer. dec. 31, 2003 14:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves BSA!

Nekem TVM ARV-104 -em van. A fent leírt módosítások alkalmazhatók ezekre is?

BUÉKBUÉKBUÉK!

szer. dec. 31, 2003 12:59

Hozzászólás 
Kedves SMA!
> Nem ér annyit az a DTF12-es, hogy ennyit dolgozzunk rajta.
> Én is pórul jártam velük, nem is kevéssel próbálkoztunk közösen
> néhány ismerősömmel.
De bizony megéri, mert az ára eléggé alacsony ahhoz, hogy bárki megvehesse.
Probléma a viszonylag nagy gyártási szórás és nem túl precíz gyártási
technológia. (pl. súrlódhat a lengő, bár ha eleve többet veszel még úgy is
megéri)

> A ferrofluid nem pótolható, ha hiányzik, ez gyártási trehányság,
> kiszedni nemigen lehet, mert lévén mágneses anyag.
Nem is kell bele. Papírzsebkendővel is könnyen eltávolítható.

> A felfúrásos tuning más dómokon is segíthet, lehet, hogy még
> többet, mint a DTF-nél.
> Az viszont, hogy lejjeb csúszik a rezonancia-frekije a dómnak,
> nem mindig előnyös, mert más tulajdonságai romolhatnak, a
> csillapítása, a frekimenet egyenletessége változhat, persze
> előnyösen is, de ezt mérni kellene, ez pedig, házilag nehézkes és
> nem Mindenkinek járható.
A DDL által leírtakkal semilyen anomália nem lép föl. Nyugodtan modifikálja
mindenki - legaláb egy nagyságrenddel lesz jobb.

BUÉK!
BA

szer. dec. 31, 2003 12:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Nem ér annyit az a DTF12-es, hogy ennyit dolgozzunk rajta.
Én is pórul jártam velük, nem is kevéssel próbálkoztunk közösen néhány ismerősömmel.
Akkor már inkább a TVM/Tesla ARV104-02-es, az lényegesen különb a DTF-nél.
A ferrofluid nem pótolható, ha hiányzik, ez gyártási trehányság, kiszedni nemigen lehet, mert lévén mágneses anyag.
A felfúrásos tuning más dómokon is segíthet, lehet, hogy még többet, mint a DTF-nél.
Az viszont, hogy lejjeb csúszik a rezonancia-frekije a dómnak, nem mindig előnyös, mert más tulajdonságai romolhatnak, a csillapítása, a frekimenet egyenletessége változhat, persze előnyösen is, de ezt mérni kellene, ez pedig, házilag nehézkes és nem Mindenkinek járható.
BUÉK!
Üdv! SMA

szer. dec. 31, 2003 11:46

Hozzászólás 
Kiegészités a DTF-12 tuninghoz:
A membrán nagyon gyakran "kipuhul" a bejáratás következtében, és ezért (is) ad zizegő hangot meghallgatáskor.
Az egyébb megoldások között a legegyszerübb a membrán belső felének bekenése színtelen körömlakkal (vékonyan!), ami merevvé teszi a membránt, és az alsó rezonancia pontot is csökkenti.
(VBV)

kedd dec. 30, 2003 11:38
platina tag

Hozzászólás 
A ffluid frankó dolog, csak az a baj, hogy a hallható
tartományba is belekotyog (ez természetes). Ráadásul, ha
nem hajtod agyon a csipogót akkor felesleges (mert nem kell
a hűtés) is. Az átfúrással meg a lefedéssel a
rezonanciafrekit csökkented (többek között) ezért
egyszerűsödhet a váltó (többek közöt). A lefedés, és
ragasztás a légmentes zárás miatt kell, azért, hogy
elzárjuk pl. a dohogó légterétől. Van azonban egy gond
ezekkel a hangszórókkal. Az, hogy esetenként nem központos
a membrán felfogása és ezért hozzáér a mag falához. Ezen
hibakövetkezményeit csökkenti ffluid, de ez nem megoldás.
Sokszor előfordul, hogy sorjás a rés. Ezeket is meg kell
nézni.

Nem akartam elhinni ezeket (BSA ajánlotta), de "sajnos"
igaza van.

Üdv: DDL

kedd dec. 30, 2003 9:12
platina tag

Hozzászólás 
Kedves DDL!
Nekem van 2 dtf12-m, az egyikben alig volt fluid a másikban
több, gy a membránokat ide oda cserélgettem és
kiegyenlítődött nagyjából.
Miért jó ha kiveszem a fluidot belőle?
miért jó ha kifúrom és aztán miért kell a lyukat lefedni?
és az előlapot miért kell odaragasztani, nem elég a
csavarozás?
Nem ...-gatni akarlak, meg nem értetlenkedek, csak
szeretném tudni, mely beavatkozás mit segít elő.
Szívesen megcsinálnám az enyémekkel, csak tudni is
szeretném mi mire jó.

Üdv

k

hétf. dec. 29, 2003 13:03
platina tag

Hozzászólás 
Nem olyan rossz az a DTF12. Csak szét kell szedni. Ki kell kanalazni a ffluidot (nem vicc), meg át kell fúrni a magot egy 8÷10-es fóróval és egy kis dobozkával le kell zárni, de alőtte lazán feltölteni (jobb híján) vatelinnel. Az előlapot rendesen odargasztani a maghoz. Ha ezt megcsinálod akkor eltűnik a magas pukli, kevesebbet torzít, magasabbra megy és sokkal jobb lesz a hangja. A rezonancia freki szerencsés esetben lemegy 600-700Hz környékére. Az enyémeknek (8db) az Fs értéke 650-700Hz között szóródtak. Bejáratás után 650Hz körül állnak. Az alap TVM-nél sokkal jobb lett.

Üdv: DDL

hétf. dec. 29, 2003 11:23
arany tag

Hozzászólás 
Eminence!

Fentebb néhány hozzászólással olvashatod a véleményem a DTF 12-ről. De rajtam kívül másnak is hasonló tapasztalatai voltak (igaz, van olyan is, aki szerint ez egy jó magassugárzó, szerintem nem az). Nincs igazi magasa és szerintem elég rendesen torzít is (tényleg, miért nem szokás torzítást mérni?), pedig nem engedtem mélyre! Az itteni tapasztalatok szerint a TVM ARV-104 állítólag jobb egy fokkal és csak kicsivel drágább (~3500 Ft), német tesztek (Klang & Ton, ilmag.de) szerint jó a Monacor DT-99 (viszonylag egyenletes frekimenet és nagyon alacsony K3 torzítás) és még viszonylag ez sem túl drága (~4000 Ft).

Aztán ha árban feljebb mész, akkor szinte minden van, Beyma, Vifa, Peerless, szabad a vásár. Csak ekkor már lehet, hogy gyengécske lenne mellé az SBX 1320...

vas. dec. 28, 2003 11:39

Hozzászólás 
hello !

" 3o cm-es sbx - mélyláda ... "

Köszi szépen a válaszokat!

Amúgy arra gondoltunk, hogy egy kicsi zárt ládába tesszük.
Főleg rock ill. metal zenéhez kellene. Mondjuk ha jól emlékszem, akkor a WinISD egy 2oL-es reflex dobozba szebb görbét mutat, mint egy ugyan ekkora zárt dobozba. Szerintetek melyik lenne jobb.
A srácnál sajna fontos a méret - helyhiány . . .

Én meg most készülök egy 1oL-es zárt dobozkát épíeni sbx132o-szal és DTF12-vel. Tudtok a DTF-nél jobb magassugárzót ?
Azt írtátok, néha hiányzik a hűtés belőle. Ezt meg lehet ott nézni?
Mit kell látni? :)

Amúgy házimozihoz csinálnám a dobozkákat. Van esetleg más hangszóró+hangváltó? 2OOOOFt-ból kéne 2 dobozt kihozni. Faanyag nélkül. 2 utas. blablabla...

További kellemes ünnepeket, dobozépítgetést !

Üdv : Eminence

szomb. dec. 27, 2003 21:20
arany tag

Hozzászólás 
Hoppá, természetesen a SAL kiteket nem a K & T tesztelte, hanem a "Monó magazin".

pén. dec. 26, 2003 19:03
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Mindnyájan!

Igen, úgy döntöttem, mégis befejezem a cdcone-os dobozokat, de csak azért, mert már minden megvan hozzá, kivéve a dómot, amit ugye beépítettem a konyhasugárzóba. Nem is bánom, DTF 12-vel nem lehet jó hangú dobozt építeni. Végülis akármilyen legyen, háttérsugárzónak házimoziba meg fog felelni, míg nem lesz helyette jobb. Most hirtelen a Monacor DT-99-re gondoltam a cdcone mellé, viszonylag olcsó (~4000 Ft/db), a német Klang & Ton tesztjében relatíve jól szerepelt, aztán majd élesben kiderül, mit tud (azért a K & T tesztjeiért nem tenném tűzbe a kezem, gondoljunk rá, milyen eredményeket kaptak a SAL kitek).

Bevallom, kicsit félek a Beymától, DIY hifi körökben nem nagyon használják, bár a paraméterei rendkívül bizalomgerjesztőek, de tartok tőle, hogy esetleg nem tetszene a hangjuk, bár a feszesség, pontosság (és az áruk) tulajdonképpen egybevág azzal, amit keresek.

Az AER MK-II érdekes jószág, egyetlen dolog miatt vetem el folyamatosan a szélessávú hangszórókat: a rendkívül irányított karakterisztika nem felelne meg nekem.

Tegnap kicsit letörtem az eredmények hallatán, azt hiszem értem, mit érzett SMA még a topic elején, mikor az SBX 2030 + DTF 12-vel küzdött. Nem irigylem őt sem. :(

pén. dec. 26, 2003 19:00
gyémánt tag

Hozzászólás 

Öröm ilyen beszámolókat olvasni. :)

A Beyma egész jó annyi pénzért, nekem tetszik, de másnak nem biztos, hogy ez a hangkép tetszeni fog. Érzékeny hangszórók, az a 92dB/1W/1m nagyon jó érték, ami a hangjában is érződik; a dögösség, keménység, tisztaság, ezek már másnak lehet hogy túl agresszívnak hatnak. Nagyon tisztességes a beszédérthetősége, ez pedig nagyon fontos paraméter! ( Nekem, de más is örül, ha érti a slágerszöveget, nem ?!)
A SAL a nyomába sem ér, a Vifa szép, puhább hang, a Visaton pedig "németes", katonás, dünnyögős, darabos.
MNC-t nem próbáltam, nem tartottam jónak megvenni, már ránézésre is valami ellenszenvet "sugárzott". :) Sokat megnéztem közelről, "megszaglásztam", nem kell.
A JMLab egész más, majdnem ellentéte a Preludium hangszóróinak, nagyon jók is vannak közöttük, de kissé drágák. Természetes, de színezett hangúak, kellemesen színeznek, stabil hangzásuk van, jóval nagyobb hangszóró érzetét keltik, mint amekkorák ténylegesen! Ez jó is, meg ez az a színezettségük.
Nekem ( jó régen volt ), tetszett a kis Laureate, nyílt egészséges hangja volt, de a basszusa nagyon torzított, igaz, pöttöm kis dobozban. A mai JMLab-ok biztos még jobbak, de ezeket csak kész hangsugárzóként érdemes megvenni ( meghallgatni! ). Lehetőleg ne zongorahanggal kínozzuk, azon csapnivalóan szólnak.

Mellesleg, várom, hogy CortezMester Barátunk is közölje, igazi "törökverőt" talált, épített, nem pedig - "törököt fogtam, de nem ereszt" - kiálltással újabb hangsugárzóba fojtja fölös energiáját. :)

Mellesleg, vbv Barátunktól pedig az "egzotikus" AER MK-II. hangszóróval megépített szélessávú, azaz, egyutas, ( 20Hz-22kHz! ) hangsugárzóról szívesen olvasnék kritikát, építési leírást, pláne, mivel kb. 1.000.- Euroba kerül darabja, a csupasz hangszóróknak. :)
Ezek azért nem "rosszak"! kb. 102dB/1w/1m ! az érzékenységük, +2, -2dB-en belül lineáris az átvitelük!

Mellesleg, további sok sikert Mindenkinek!
Üdv! SMA

pén. dec. 26, 2003 15:28

Hozzászólás 
Én azért bíztatnálak, hogy ha már megvan a cdcone meg a doboz is hozzá, akkor építsd meg.
Tudod, a remény hal meg utoljára... ;-)

pén. dec. 26, 2003 9:27
arany tag

Hozzászólás 
Most fejeztem be a mai ténykedésem. A DTF 10-zel befulladtam, nem sikerült összhangba hozni a magas és a középtartományt (már a tekerccsel, polaritásokkal is kísérletezem, hiába). Biztosan össze lehetne (bonyolultabb hangváltóval), de annyi erőből kapni drágábban jobb magasat is. Bár írtam, hogy akusztikus zenével jól produkált (ezt továbbra is tartom), könnyű zenével **** szólt, ami azért valahol a konstrukció hiányosságaira utal. Végső reményként két DTF 12-t tettem bele. A hangváltó a mély előtt maradt, a magasnál 2 uF és fordított polaritás lett. Nem is szólna rosszul, ha... ez a DTF 12 nem lenne egy nagy rakás ****. Már bocsánat. Ez magassugárzó??? Azt a köhögést, amit ez 10 kHz felett művel... (SMA-nak igaza volt). Bár nem csal úgy, mint a Preludiumban lévő Vifa dóm (a már sokszor emlegetett 8 kHz-es emelés), nade elnézést kérek, ez azért tényleg szégyenletes produkció. Így aztán a hangja csak jó átlagos lett, esetleg egy jó dómmal, de annyit már nem ér az egész. Megy szépen vissza a konyhába, a Preludiumok meg visszaköltöznek az állványokra.

Bezony, csináltam egy face-to-face összehasonlítást a center dobozommal (Monacor SPH-170 + DT-107), hát szégyenteljesen megbukik a Somogyi a versenyben.

Így hát mégsem lett a vége happy end. Gilszkilabor barátunkat is el kell keserítsem, egyre inkább hajlok arra, hogy olcsó húsnak híg a leve és a büdös életben nem fogunk kevés pénzből jó hangú dobozt építeni. Vagy csak én tettem a mércét (ismét) túl magasra. A lényeg, hogy Somogyi dómokkal senki ne kínozza magát, nem érdemes.

Valószínűleg a "cédékónos" dobozt sem fogom már megépíteni, bár a doboz már majdnem készen van, de jó lesz az majd más hangszórónak (legfeljebb vágatok új előlapot), a cdcone-t meg megpróbálom beszámíttatni valamibe.

Azt hiszem, megpróbálkozok a Beymával. Bár nem olcsó, de még mindig ez tűnik a legjobb ár/teljesítmény arányúnak az olcsóbbak közül. Ha ez sem jön be, feladom, megyek a boltba és veszek egy pár JMLab-et.

csüt. dec. 25, 2003 23:39
gyémánt tag

Hozzászólás 

Örülök, hogy sikerült jó hangú hangsugárzót építened azokból a hangszórókból.
DE: Én nem dobnám ki a Preludiumot, az nagyon jó kis hangsugárzó, minden hibája ellenére is jobb, mint a SAL-hangszórói.
Nem szabad modifikálni, ez nagyon fontos.
Kevésbé sziszegős hangja van, mint a Heybrook HB1-nek volt, mások a hibái is, de jó hangsugárzó.
A SAL ehhez képest lehet mélyebb tónusú, de becsapós, nincs igazi tiszta magasa, rosszabb a térhatása, kóvályog a sztereo-színpad. Próbáld ki őket egyszerre, monóban, kiderülnek a hiányosságok azonnal, mindkettő bolondot csinál a másikból, meg belőlünk is. :)
Az a frekimenet nagyon jónak látszik, túl szép, hogy komolyan lehessen venni.
További sok sikert kívánok minden hangsugárzó-építőnek, magamnak is, persze. :)
Üdv! SMA

csüt. dec. 25, 2003 9:42
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi Hifisták ! :)

Végre nekem is sikerült (mégegy sikertörténet) azt a bizonyos horn-dobozt kedvemre belőni.Legalábbis a lehetőségekhez képest.
A Monacor szélessávú nem éppen egy világbajnok, meg vannak azok a bizonyos jellemző hibái (intermoduláció nagyobb hangerőnél előjön),de mindenképpen szól úgy, mint egy 30ezer/darab pénzért kótyavetyélt "bóti" . Nem is beszélve egyes neves /Jamo studio széria/
szemetekhez képest. A 2 kHz-en található kiemelés - erős presence -
ellen jót tett a soros szűrőkör.Induktivitásmérőm nem volt, így kénytelen voltam : hanggnerátor, szkóp, fix 3,3uF soros mérőellenállással, és a kondira párhuzamosan kötött tekrencet addig spulniztam (mire jó a damilos fűnyiró dobja :)) , amíg 2 kilón nem púposodott.
A mélyekről meg annyit, hogy nagyon megtévesztő a hatás, amíg nincs fixen összerögzítve a lezáró oldal is. Ráadásul nincs a fal közelében, hanem a műhely közepén kínlódik. Mindenesetre hálát adok az égnek, hogy nem ragasztottam össze bambán első nekifutásra.És a további moderálási lehetőségeket is meghagyva inkább vettem hangfalanként 20 darab confirmátor csavart díszpöttyökkel (így fel sem tűnik).Az először lelkesen a horn-csatornába beragasztott vatelinbélést sürgősen kivakartam, a hangszóró mögötti teret viszont egyenletesen lazán betömködtem. Feltűnően jót tett a mélyeknek.
A meghallgatásról: nehogy valaki mp3-mal tesztelje az új falait, amitől szép hangokat remél.Egyszerűen piszok szutyok a felső 10 kHz feletti tartomány, legalábbis a 128 kilós tömörítésűeknél.(ja, egy Monacor piezzóval azé kiegészítettem az SP200x-et).
De audió cd-k közt is akadnak katasztrofális felvételek.
Akkor lepődtem meg, mikor előszedtem a jó öreg 33-as lemezeimet.
Megjött a színpadkép, a tér szinte láthatóvá lett.Az a kis zaj, parrogás néha meg fel sem tűnik , ha jó a felvétel :)
Egyszóval, bátran építésre fel, jövőre lehet tervezni a következőt mindenkinek. Köszönöm a segítő hozzászólásokat, remélem fenti soraimmal magam is tudtam nálam is kezdőbb hangfalkerátoroknak segíteni.
Kellemes Karácsonyt, boldog zenés ünnepeket mindenkinek!
Üdv: vénkecsi

szer. dec. 24, 2003 12:03
arany tag

Hozzászólás 
Háj!

Most éppen megint faragtam rajta, az 1 uF kondi mellé bepárhuzamosítottam még egyet, így már 2 uF van a dóm előtt, plusz kapott a dóm a két lába közé párhuzamosan ~30 ohm (22+6,8) ellenállást (éljen az lspCAD, jól lehet vele ilyen perverz dolgokat szimulálni) . Kicsit gyér volt a 10 kHz feletti teljesítmény, de így most csecse az is. A tér is sokkal nagyobb lett, pedig nem dőlt még ki a szoba fala.

A cédékón nem tudom, milyen lesz, mert még dobozolási gondjaim vannak, de talán egyszer annak is nekiveselkedek.

kedd dec. 23, 2003 12:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia szabvojsz! :)

Örülünk, hogy valaki végre sikerekről is beszámol. Ha jól értem, a cédékónnal nem sikerült felülmúlni a Preludiumot, de a "project-01 MK-II" már sikeres volt. Gratulálok! Azért néhány nap/hét hallgatózás után kérlek erősíts meg minket, hogy olcsón is lehet jót csinálni!

Baráti üdvözlettel: Gilszkilabor

kedd dec. 23, 2003 12:12
arany tag

Hozzászólás 
Hû, hát ez volt ám a részletekbe menõ leírás..

Jó ilyet olvasni:)

kedd dec. 23, 2003 10:39
arany tag

Hozzászólás 
Vala nékem egy hangdobozom a konyhában, ez volt életem első hangdoboza, ínséges időkben készült, állt dobozonként egy SAL SR 1620-ból, DT 20-05-ből (természetesen felületszerelve), 4,7 mikrós bipoláris elkóból, 19-es pozdorjából és egy 4,3 centi átmérőjű 10 centi hosszú reflexcsőből és egy pici vatelinből.

Elhatároztam, hogy orvosolom a doboz két legnagyobb baját: az alacsony minőségű magasfrekvenciás zajkeltőt és a "hangváltót". Vettem egy DTF 10-et, az azonos akusztikai síkra gondolva. Azt viszont nem tudtam, hogy a tölcséres előlap miatt a középtartományban "kissé" kiemel ez a hangszóró. Befaragtam a dobozba, majd nekiestem a hangváltónak. A tekercs adott volt, 0,47 mH-s, 0,8-as drótból tekerve, ez régebbről maradt.

Első körben az általam már itt-ott említett LC audio féle soros hangváltót építettem meg. Tény, hogy az a hangváltó egy gyöngyszem, iszonyat stabil sztereó képe van, de valószínűleg csak azzal a két Scan-Speak hangszóróval szól jól, amihez készült. A DTF 10-zel, az említett középfrekis kukorékolás miatt semmiképpen sem (talán a DTF 12-vel jó lenne). Próbáltam módosítgatni, de nem sok sikerrel, mire kezdett volna normálisabban szólni, pont az előnye, a hatalmas tér veszett el. Tehát szétszedtem.

Második körben egy első rendű váltót építettem, mivel ez nem partidoboz, nem kell meredekebb. A tekercs tehát adott, az ment a mély elé, illetve még egy zobel is párhuzamosan (8,2 ohm + 22 uF bipoláris elko). A dómot első körben a már bemutatott 4,7 uF kondival kötöttem be, de még mindig nagyon kiabált a középtartomány. Csökkenteni kellett tehát a kondi kapacitását. Végül egy 1 uF-s kondi lett jó, 80 Ft-ért találtam a boltban zsír új sárga hasú, fekete kocka Remix C316-ost, a körömhegyni bipolárisnál ;-) biztosan jobb, bár nem ismerem a Remixek számozását úgyhogy nem tudom, milyen dielektrikumú kondi ez. Annyiból jó, hogy ilyen magasan kell vágni (gyakorlatilag 18 kHz-től lefelé egy 6 dB/oktáv meredekségű szűrés van), mert a dóm leégetéséhez így már komoly tehetség kell. :-)

A doboz hangjáról annyit, hogy amennyire a méréseimnek lehet hinni, a frekimenet 40-10000 Hz között +-3 dB-en belül van (10 kHz fölött nem tudok mérni), ráadásul szobában mérve és nem közelmikrofonozva! Az akusztikus zenét imádja! (Eddig pont fordítva volt.) Most jöttem csak rá, mennyire irtózatosan emeli a Preludium a 8 kHz-es tartományt. Először hiányzott a magas, de a HD 600-ason hallgatózva is megerősödött bennem, hogy az a magastartomány hamis volt, nincs benne a zenében és sajnos a Somogyis doboz csinálja jól... Talán ezért fújt eddig a szakszofonos a pofámba?

Kicsit gondban vagyok, nem akarom elhinni, hogy egy 15-20 ezer forintos doboz, ráadásul Somogyi hangszórókból jobban zenéljen, mint a Preludiumok. Pedig minél többet hallgatom, annál jobban tetszik, mélyben, középben és magasban is szebben szól, talán az egyszerű hangváltó miatt is, nem tudom. A dinamikája is jobb, persze kisebb a membrán, úgyhogy ez nem is csoda.

Végszóként íme az általam mért frekimenet (10 kHz felett csak kézzel rajzoltam valamit, hogy ne nézzen ki olyan hülyén a görbe):
http://web.axelero.hu/subvoice/spl.gif

kedd dec. 23, 2003 9:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Igen, úgy.

Gilszkilabor

szomb. dec. 20, 2003 18:32
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!
Kérdésem az lenne, hogy egy tekercs belső ellenállása az úgy tekinthető, mint egy L induktivitás és egy vele sorbakötött R ellenállás?

Bye

szomb. dec. 20, 2003 18:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia Funk!

Tudom, hogy jegyzik a Wharfadele márkát, csak azért írtam hogy "valami", mert a pontos típusát nem jegyeztem fel :)

Tesla? Pedig azokban eleinte másodfokú váltó volt. Dobozonként két szép, nagy, légmagos tekercs és két hasonló kvalitású (olaj-papír?) kondenzátor. Később a váltó egyszerűsödött: egy (kisméretű) soros kondi a magasra.

SKODA 120L? :))) Nekem is az van és tényleg nagyon jó a kocsi akusztikája. Én 50 l-es fadobozt építettem a hátsó ülés mögötti csomagtérbe, abba meg két db AHX2530 mélyet. Az autómagnó normál, 12 V-os hidas végfokával akkorát szól, hogy csak na!

Gilszkilabor

Fentebb kifelejtettem, hogy a reflexcső papírból volt, csak a szájnyílás volt dekoratív műanyagból. Nem fikázni akarom én a dobozt, épp ellenkezőleg: "csoda" anyagok nélkül is lehet jót csinálni...

csüt. dec. 18, 2003 23:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Gliszkilabor!

Az a "Valami Wharfadele" eléggé jó márka, csak sokan nem ismerik.

Az kis teslámban vatta volt. Szerintem valamivel jobb, mint a zacsi.:-I. Az alap kis tesla hangfal sem hallgathatatlan, de amikor kapott egy 12 db-s hangváltót és egy kis gondoskodást, akkor igen jó hangok jöttek ki belőle.

A másik érdekesség, amit "sajnos" láttam: 350 e Ft-os(20 évesen és használtan) hangfalat magassugárzója a leggagyibb két különszál kábellel bekötve, behányva a magas mögé és egy atomgagyi csokival(ami pláne érintkezési hibás is volt) rákötve egy már valamimel korrektebb (50 Ft/m árú) kéteresre. Ezt láttam, de a hangja szinte tökéletes volt. Ennyit az igényes kábelezesről.

Alkalmam volt szétszedni egy műanyag dobozos(barna-piros) szoci terméket. Volt benne egy ovál hangszóró, a kábele csak úgy ráforrasztva a hangszóróra és az egyik hátsó lyukon(mert vót bőven) távozott a dobozból. Hifin kipróbálva elég **** volt, de Skoda 120 L-ben marha jól szólt(Az Astra gyári szettje elbújhatna) :-D

Üdv, Funkee

Ja és láttam még egy érdekeset belülről, csak azzal az volt a baj, hogy menet közben(a hangfalba bemászva) kellett a kábeleket rendezgetnem a hangfalban. Az érdekesség az volt, hogy 2 db 18 "-os volt 1500 W-tal hajtva és a Bonbon dobosa meg duplázva verte a lábdobot.

csüt. dec. 18, 2003 23:01
arany tag

Hozzászólás 
Bár nem volt alkalmam hasonló "drága" dobozokba sokszor betekinteni, ez mégis arra emlékeztet, amikor kedves barátom nagy torony(nemtommilyen) Missionját szétszedve szivacslapot találtunk, csak úgy belegyûrve. kissé lelombozó volt.

A másik emlékem már a humor kategória inkább: Két kis Tesla doboz, hangszóró kiszed, belül a csillapítóanyag NEJLONZACSKÓ.

Szerintem ebben lehetett gyárilag a hangszóró, az összeszerelõ jómunkásember meg kuka híján beletette. (??)

csüt. dec. 18, 2003 21:21
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176 ... 201  Következő