Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 14:34

Hozzászólás a témához  [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 201  Következő
Hangfal hangolása 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!
Elírosgatok itt magamnak...
Az idő elteltével kezd megjönni a hngfalak hangja a mélytartományban. Tényleg igaz, hogy érnie kell a hangfalnak. Vagy csak megszoktam a hangját.

csüt. jún. 19, 2003 19:23
Profil Privát üzenet küldése
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!
Na végre elkészült a 2db 100l-es 12R150 láda.
Egyértelműen jobb, mint az 55l-es verzió. Van amiben nagyon jó a basszusa, van amiben majdhogynem nincs. Pl Drunkenmunky vs. eminem: without me(amojan dizsis verzio): perfekt
Cherry coke remix: szinte semmi.
Lehet hogy egy kicsit még érnie kell a ládának(kb 40 perce lett összerakva(Ragasztás+facsavar).
De így legalább már használható valamire.

Tomi
Ja igen és még valami: félelmetes dinamika(vagy mi)
Egy 60w-os erősítő úgy meghajtja, hogy majd kiesik a szék alóllam.
annyira nem lesz rossz. Házibuli ok vele:)

kedd jún. 17, 2003 19:49

Hozzászólás 
www.partsexpress.com

Csak ennyit mondok!!!

hétf. jún. 16, 2003 20:53

Hozzászólás 
Vegul mcn sunflower 30cm es hangszorot fogok venni, ez legalab 8 ohmos es igy eleg 1 db is belole, es nem utolso sorban vannak hozza adatok a doboz epitesehez. Sajnos az Eurotec-hez nem talaltam semmi adatot... Ismeri valaki ezt a hangszorot? A win isd 268 literes dobozt javasol, ez nekem egykicsit nagynak tunik, szerintetek?

hétf. jún. 16, 2003 20:38
arany tag

Hozzászólás 
A beépített erősítővel gondolom a zárt doboz eső frekimenetét nem lehet korrigálni, így hát kézenfekvőnek tűnik a reflex. :)

vas. jún. 15, 2003 9:07
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves kurupt!

>"zart vagy reflex dobozt epitsek?" Hát persze hogy reflexet, hiszen azért vagyunk itt, már több mint 1000 hozzászólással...

Gilszkilabor

szomb. jún. 14, 2003 21:44

Hozzászólás 
Kiprobaltam, szuri a melyeket. Szerintetek zart vagy reflex dobozt epitsek? A nagy hangerore nekem nem nagyon van szuksegem (12 negyzetmeteres szoba), altalaban rap es popzenet halgatok.

szomb. jún. 14, 2003 20:47
arany tag

Hozzászólás 
Ha már van benne szuberősítő is, akkor biztosan szűri is a mélyeket. Egyébként meg úgy ahogy Szultan is írta ki lehet próbálni.

pén. jún. 13, 2003 12:02
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi! hát nemtom, sztem nyugottan sorba kötheted õket, így 8 ohm lesz és az erõsítõ is szeretni fogja. Én 2-2 darab 8 ohmos hsz-t párhuzamosan --4ohm majd ismét sorba kötöttrm így újra 8 ohmot kaptam:) Elég régen használom így. Úgy tudod könnyen megállapítani hogy rákötsz egy hangdobozt, és ha csak mélyek jönnek belõle akkor van szûrés, ha teljes sávban szól akkor nincs.

pén. jún. 13, 2003 9:00

Hozzászólás 
Szeretnek egy subbas ladat epiteni 2 db Eurotec 30cm autoba valo woferbol. Ismeri valaki az Eurotec hangszorokat?
Azert lesz 2 darab, mivel a Kenwood hazimozi erositom 6-16 ohmig birja. Egyebkent passziv lesz, mert az erositomnek van szubbass kimenete [erositet kimenet], de sajnos nemtudom, hogy tartalmaz e aktiv hangvaltot vagy nem, magyarul, kell e csinalni hozza szurot vagy nem. Szerintetek ezt hogyan lehet egyszeruen megalapitani? Egy haverom szerint nem ajanlatos 2db 4 ohmos hangsugarzot sorba kotni es egy csatornarol hajtani. Szerintetek?

csüt. jún. 12, 2003 22:21

Hozzászólás 
Mennyiért ?

szer. jún. 11, 2003 23:32
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

A Panasonic kapszulához itt található kapcsolás és leírás:

http://sound.westhost.com/project93.htm

szer. jún. 11, 2003 10:24
arany tag

Hozzászólás 
Teszek még egy próbát (bár már úgyis megtaláltad):
ttp://forum.terminal.hu/messages.php?la ... 0919100670

-OFF- Maci World Domination! :D -ON-

szer. jún. 11, 2003 9:59
platina tag

Hozzászólás 
Véleményem szerint minden elektret kapszula lineáris. A gond inkább az, hogy nem ismerjük az érzékenységüket.

szer. jún. 11, 2003 8:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
megpróbálom én is belinkelni

http://forum.terminal.hu/messages.php?l ... 0919100670

A topic címe: Hangnyomás mérő

Legutolsó beírás 2002. 11. 22.

kedd jún. 10, 2003 17:53
arany tag

Hozzászólás 
> Mi van a linken? Hiába ügyeskedek, csak hibaüzenet jön
be :(
>
> Gilszkilabor

Másold be az egész sort a böngésződ címsorába, ne csak
rákattints, akkor menni fog.

kedd jún. 10, 2003 17:13

Hozzászólás 
Hy mindenkinek!

igen mint montátok sokat segit a hangváltó, söt mi több anélkül probálni sem érdemes egy ládát. Habár én is csak egy tesla hangfalbol kaptam ki a tekercset, mert a haver sajna nem ért rá. Söt gyönyörüen be is szivacsoltam a hátlapot, s az oldalát. Az eredmény csodás lett. Se kopogás se dobozhang. Már csak a kárpitozásal vagyok még mindig gondban. Képeket sajna csak hetek mulva tudok majd küldeni, de nem lesz elfelejtve!
Ahogy loW fre@ mondaná "baromi bonyorult ez a karlson darab" Szerintem nem két nap alat meg lehet csináli. Olyan 180 csavarra számis ládánként.

kedd jún. 10, 2003 16:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mi van a linken? Hiába ügyeskedek, csak hibaüzenet jön be :(

Gilszkilabor

kedd jún. 10, 2003 12:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor!

Nézz be légy szíves Te is a subvoice által belinkelt topicba! Ott kiderül, hogy mások már 2002-ben rátaláltak erre a kapszulára, és megtalálták a magyarországi forrását is.

fdsa veled!

kedd jún. 10, 2003 12:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves fdsamano!

Ígéretes az átviteli görbe, ami a link pdf-en látható. Adná az isten, hogy egy ilyen olcsó kapszulával ennyire, lineáris átvitelt párosuljon.

Gilszkilabor

kedd jún. 10, 2003 10:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
subvoice,
most, hogy így felhívtad rá a figyelmememet, most már igen!
Csak úgy tűnik, ez a topic elsüllyedt, közben pedig gilszkilabor és még valaki keresett mikrofont mérési célokra. Gilszkilabornak egyszer már említettem, hogy az Urbánnál láttam használt B&K műszereket, komplett akusztikai mérőparkokat. Ha valaki nagyon akarná, vehetne egy kézi hangnyomásmérőt, aminek tartozéka egy pisztonfon, amivel teljesen korrekten lehet hitelesiteni a műszer mikrofonját. A pisztonfont pedig az OMH hitelesíti, ha valakinek arra van szüksége. És a B&K műszerek mikrofonjaihoz jár hitelesítési görbe, ami azért elég jó. Ha tudnék vele pénzt keresni, én ezt venném!

hétf. jún. 09, 2003 22:36
arany tag

Hozzászólás 
fdsamano!

Ezt olvastad már?
http://forum.terminal.hu/messages.php?l ... 0919100670

hétf. jún. 09, 2003 16:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok hangolók!

Mérőmikrofonnak alkalmas elektret kapszulát találtam: http://www.panasonic.com/industrial/com ... _b_dne.pdf

Hogy aztán hol lehet kapni? Ha valaki véletlenül találkozik boltban ilyennel, ossza meg a többiekkel is az infót!

szomb. jún. 07, 2003 14:09
ezüst tag

Hozzászólás 
Szép hangváltó, súlyra mérve se lehet kicsi:)

szomb. jún. 07, 2003 12:10
ezüst tag

Hozzászólás 
A Szondi u.-ban viszont nem lehet Tesla és Westra hangszórókat kapni, A
Bajcsyn köcsögök ülnek, ki van írva, hogy kell őket megszólitani a
hangszórókat tilos fogdosni

pén. jún. 06, 2003 11:42

Hozzászólás 
de igen, subvoice, +neztem a tnap. bohom nagy darab:)))

pén. jún. 06, 2003 8:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Hát az csak olyan 2,5 mm, de tényleg nem spóroltak az anyaggal:)

csüt. jún. 05, 2003 23:57
arany tag

Hozzászólás 
Na, nem nézte meg senki a linket, amit írtam, vagy csak számomra volt ennyire érdekes a "vízcső vastagságú" drótból tekert induktivitás látványa?

csüt. jún. 05, 2003 21:10

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!

Nézzétek meg a monacor hangszórókat is, érdemes!
www.monacor.hu
www.monacor.com
Tipp, a bajcsis bolt helyett a jánlom a szondi utcait, olcsobb 2-3 ezer ft-vel!!!

Rolie

csüt. jún. 05, 2003 18:08
platina tag

Hozzászólás 
Volt korábban egy Karlsson-os topic jó linkekkel, érdemes visszakeresni.
Amennyire én tudom, szövet-membránszélû (azaz nem túl lágy felfüggesztésû), közepes (0.5 - 0.7) jóságú hangszóróval ad optimális eredményt. Ez a doboztípus nem szubláda, inkább egy viszonylag szélessávú mély/közép.

csüt. jún. 05, 2003 14:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Most vettem egy Tesla Arn 312-es-t és most 105literes reflex láda helyett nagyon elgondolkodtatott ez a Karlson doboz.
Be tudnám illesztedi egy 3 uras redszer mélyeként ami 500-nál vált középre?
Meddig megy le a hangszóró mélyben?
Egyenletes frekimenetet kapunk?
Pontos méretezés nincs?

csüt. jún. 05, 2003 12:57

Hozzászólás 
basszus! megneztem a tibus altal adott cimet, hat baromi bonyolult az a karlson darab! annyira megerne az a sok munka? Mit kinal konkretan pluszban a reflex-szel szemben? Egy elonye latszik: kisebb a reflexnel, TL-rol nem is beszelve. Igaz, 19 cm-s-nek latszik a rajzon a hangszoro atmeroje. Mindenesetre az asztalos haverom nelkul eselyem sincs egy ilyen munka kivitelezesere... Azonban ha kemeny erveitek vannak mellette, erdemes lesz megis csinalni egy darabot, ugyis sub lenne, a magas hangok nem zavarnanak.

csüt. jún. 05, 2003 11:14
arany tag

Hozzászólás 
Ebben az autóban aztán van egy hangváltó: 8-o
http://totalcar.hu/hifituning/megane/
(lessétek meg a képgalériát)

csüt. jún. 05, 2003 8:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Tibus!

Igen, jól mondja Hinnye, jóval kisebb legyen a tekercs veszteségi ellenállása, mint a névleges hangszóró impedancia. Minél vastagabb huzalból készül a tekercs, annál jobb. Persze ha túl vastag, akkor meg nagy lesz és drága. Kb. 0,8..1,5 mm legyen a huzalátmérő (teljesítmény igénytől függ, meg sajnos még 36 más dologtól is). Van azonban egy optimális tekercsátmérő és tekercshossz hányados, ahol a legkisebb a veszteség és amihez a legkevesebb réz kell. Egy-két éve volt is ilyen cikk a RT vagy a HE újságokban, már nem tudom melyikben. Ha viszont nagyon alacsony a váltó keresztfrekvenciája (kb. <200 Hz) és 4 Ohm-os a hangfal, akkor baromi nagyméretű lesz a kisveszteségű induktivitásod.
Vasmagos tekercs sokkal kevesebb rezet igényel és a veszteség is pici marad, de ott meg a vas kedvezőtlen tulajdonságai rontják a helyzetet. Jó(nak ígérkező) hangváltót (is) nehéz csinálni...

Gilszkilabor

csüt. jún. 05, 2003 0:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Ha a hangváltó tekercsére gondolsz, azokat nem 8 ohmra tekerik, hanem jóval kisebbre. Gondolj bele ha az is 8 ohm lenne akkor a hangszóróval sorban már 16-ohmot adna, meg ráadásképp a fele teljesítmény elveszne a tekercsen. Vékonyabb huzallal ugyanolyan induktivitás mellett nagyobb lesz az ellenállás, kisebb a terhelhetõség, ezért jobb a vastagabb huzal.

csüt. jún. 05, 2003 0:23

Hozzászólás 
Gilszkilabor!

Hát igen még ez is direktben szól, de ugy tudom hogy a magas frekik nem zavrhatják. Az egyik zseni haver vasárnapra igérte a tekercselést. A méreteket már leadtam neki. De ehez már nem értek. te mit tudsz rola? gondolom a huzal vastagságát az ellenáláshoz méri, a hosz és a tekercsszám adja meg a Hz-t. Gondolom én.
Én ezekbe már nem merek belemenni. Arra még sajna nem jöttem rá hogy ha vékony huzalból tekernek, hogyan tudják megtartani a 8ohm-ot. mert ha én megtekerném valoszinü mernék 16 körül.

szer. jún. 04, 2003 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azt azért nem mondtam! :)

Persze pontosan nem is értem, mi a problémád a dobozzal... Próbálkozni, babrálgatni kell, Mi is így csináljuk. Leírom a saját tapasztalataimat a Karlson-al. Nekem az első ilyen dobozom 30 cm-es mélynyomóval készült. Az első meghallgatás siralmas volt. Fika, pudva az egész - gondoltam, oda a sok munka... Akkor a doboz "direktben" ment, tehét a hangszóró megkapta a teljes sávot. Utána, első vagy másodfokú passzív szűrővel próbáltam (már nem emlékszem pontosan, hogy milyennel). Nagyon jó!!! Tehát sávhatárolás nélkül kiemelés vagy brutális torzítás jelentkezhet a középsávban, azért szörnyű a hangja. A keresztváltós, "hallgatható" kivitel sokáig szolgált nálam... Csak érdekességképpen említem meg, hogy a TL rendszerű dobozok Nálam direktben, tehát hangváltó nélkül is igen kedvező hangképet erdményeztek. Az okát nem tudom. A következő (nagyobb) Karlson dobozaim a korábban említett BÖHM/Garry hangszórókat (40 cm) kapták. Aktív hangváltó volt nekik, 500 Hz alatt. Sajnos nem tudtam összehasonlítani más dobozokkal, anno örültünk annak, hogy volt a faluban egy db. ilyesmi doboz. De az jól szólt ám! Sajnos, már régen eladtam őket... Manapság, ha dobozt építenék, bassreflex jellegűvel próbálkoznék, hacsak nem ejthetnék meg egy korrekt "Karlson-BR" AB tesztet. Tudod nem mindegy, hogy mekkora munka árán épít az ember roszz dobozt (a BR egyszerűbb famunka). Félre ne érts, nem akarlak lebeszélni a Karlson dobozról, de az érzékenyebb a beépített hangszóróra, mint egy TL vagy egy BR. Könnyebben jutsz tévútra.
Remélem, növeltem a káoszt! :Đ

Gilszkilabor

szer. jún. 04, 2003 21:18

Hozzászólás 
Akor azt mondod hagyam a ******. Igen végülis igazad van, ez csak proba let volna, de akor mi van a zárt ládáknál? :)) hogy tanácsot adsz eszt mindenkitöl elfogadom!!! Söt többet és többet küldjetek nekem. Annyit viszont be kell valanom hogy még a hangcsilapitó nincsbenne. sajna nem volt rá idöm. Lehet hogy sok segitség lesz számára. Persze igy is **** jol szól, csak ugye az kell bele mert sokat javit rajta. Kedden megirom miben is maradtam, de valoszinü rád halgatok.
A mai nap még várok hzászólásokat!

szer. jún. 04, 2003 20:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Tibus!

"a belsö légnyilást kisebre kel veni mert ez a hangszoró igen érzékeny" :O Már ez is baj? Szerintem, ha lerontod a hatásfokot, könnyebben tönkre megy a mély, mert pumpálod, de alig szól. Ráadásul biztos vagy abban, hogy a légnyílás szűkítése jó ötlet? Soha ne próbáld lerontani egy mélynyomó hatásfokát! Más dolog a hatásfok és más a szemmel látható membránkitérés! Vigyázz!

Más. Nekem is volt Karlson dobozom, valami "BÖHM" mélyek átmembránozva (GARRY). Szép emlékek, jó nagyot szólt az udvarunkon :)))

Baráti üdvözlettel: Gilszkilabor

szer. jún. 04, 2003 18:57

Hozzászólás 
Igen szerintem egész nyugottan lehet subnak használni. Én is egy kis segitségel épitettem. küldök cimet nézd meg, én a 12" -osat épitettem. A hangszoró a somogyitol van egy SR 3040-es. a gond hogy a belsö légnyilást kisebre kel veni mert ez a hangszoró igen érzékeny. Hamar szét lehet hajtani. Persze egy mereveb hangszoró jobb lenne bele de nekem sovány a pénztárcá1m. igen és én tudom mihez hasonlitani van még ezeken kivül kétt 250w-os karlson dobozom, ami bármijen azonos teljesitményü hantfallal felveszi a harcot. persze ezt nem lehet olyan mélyre hangolni.

http://www.pbaudio.nl/Images/tekeningen/Karlson12.doc

szer. jún. 04, 2003 18:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Low_freQ és Többiek!

Igen, vigyázni kell a szubláda használatával.
Egy meglévő rendszerbe illeszteni elég nehéz úgy, hogy a fáziskésés, vagy fázistolás ne legyen zavaró, hallható.
A "mélyládához szűrő" fórumoldalakon volt ugyan erről szó, de sokan átsiklottak felette és mindenféle pótlólagos szűrőáramköröket tettek be a sztereo-végfok KIMENETEKRE és a szuberősítő közé, ami NEM JÓ!
A szűrést vonalszinten kell megoldani és utána bevinni az egyes végfokozatokba a jeleket.Ha nagyon szigorúan veszzük a fáziskésést, fázistolást, minden csatorna jelét át kellene vezetni legalább ugyanannyi IC-s áramkörön keresztül, mint amennyit a szubszűrőben használunk, majd utána a végfokok bemeneteire visszük a jeleket. Ez 3db. az adott kapcsolásban.( Összegző+szűrő+kimeneti szintbeállító fokozatok) Megoldás, hogy egy 4-es ME IC-vel, ( csatornánként, szub kivételével, persze ) egy követő-fokozat+invertáló+invertáló fokozatokkal közel azonosra tudjuk "beszabályozni" a jelek fázistolását-késését.
Nem korrekt megoldás, de ha muszáj.....

Sokkal job, ha műszerrel tudnánk ellenőrizni a hangnyomás-értékeket, az adott frekisávban és ebből következtetni lehet, hogy jó fázisban dolgozik a szub, vagy nem, a főcsatornákhoz viszonyítva.
Függ a hangsugárzók elhelyezésétől, egymáshoz viszonyított távolságától is, fülelve is találhatunk egy megfelelő helyet, pontot, ahol jó az "összhang".
Nehéz ez a szubláda, cipelni is.
Üdv! SMA

szer. jún. 04, 2003 13:00

Hozzászólás 
Erdekelne az a karlson doboz. bassreflex van, jol is megy, de 4 haverem tamadott le hogy sub kell. Ha jol vettem ki a beirasokbol, a karlson is subnak valo. Nos, jobb-e a TL-nel vgy a sima bassreflexnel?
a sublada 5.1-es szobai surroundhoz kellene. Az a baj, hogy az elnevezesen kivul semmit sem kaptam a karlsonnal kapcsolatban. Esetleg ha valaki reszletesebben is elmagyarazna... Kb. 30 cm-s hangszoro, max. 150L, 200 ha nagyon muszaj... Teljesitmeny nekik masodrendu (20W effektiv 30 Hz-n). Ja es szerintetek megeri ha erositot epitenek a dobozba? en nem vagyok meggyozodve...

PS: en nem vagyok oda a subladakert, amiket hallottam erezhetoen kesett a hangjuk a tobbihez kepest, valahogy erezni lehetett, hogy nem "egyseges" a hang, mint pl. az en 3 utas reflexdobozaimnal. Na meg aztan en siman kiruccanhatok egy bulira is, de egy komplex felszerelessel mar nem praktikus:)
De a haverek subot akarnak, hat legyen... Ha mar 4 jelenkezo van, akkor lesz reflex, TL, karlson is, megvalik melyik a jobb...

kedd jún. 03, 2003 12:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vazze! Szétszedtem a prociventillátoromat, és nincs benne szénkefe! Miért kell a szenet kefélni????

hétf. jún. 02, 2003 23:42
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nekem is!

hétf. jún. 02, 2003 23:36
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
-OFF-
Ne nekem mondd, hanem a Torda Bélának. :p (nekem tökmindegy)
-ON-

hétf. jún. 02, 2003 23:28
a fórum lelke

Hozzászólás 
"...jól meg is jegyeztem, hogy "kommutátor nélkül nem létezik egyenáramú forgógép")."

Akkor most felejtsd is el, mert nem igaz!

hétf. jún. 02, 2003 22:51
Profil Honlap

Hozzászólás 
Hy!

Elkészült a kalrson dobozom.(az egyik)
Tökéletes lett szerintem ezt el sem lehet "****"!!
Nagyon szépen szól a hangnyomása is tökéletes ezt jol el találtam.
A másik még nincs kész mert 160 db csavart vettem, és sajna csak az egyikre volt elég. Egy nap után mar nem birtam magamal, száradás ide vagy oda én kiprobálom. Bele csaptam a hangszoró és már döngöt is csodás!!! Megéri épiteni! Ez a szép az egészben amikor az ember megának dolgozik, és a munkája egyszercsak megszolal.

hétf. jún. 02, 2003 18:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
1. Igen, de azt is célszerű bemérni
2. :)
3. Én "group delay" címen kerestem rá a témára. Már a mélyközepet sem igazán jó a méllyel közös előlapra helyezni. Legrosszabb esetben +- negyed hullámhossznyi mozgást feltételezhetsz a pontos beállításhoz, ez a mély/közép váltási frekvencián nagyobb távolságot jelent, mint a közép/magas váltásnál. A legszebb az egészben, hogy csak egy meghatározott síkban igaz (a magassugárzó tengelyében szokták beállítani), ha nem ott hallgatod, akkor már egészen mást hallasz.

hétf. jún. 02, 2003 16:19
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10034 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 201  Következő