|
Szerző |
Üzenet |
balo
ezüst tag
|
Kedves Khiraly!
Miért kérdezel, ha nem olvasod el a válaszokat?
Az elõzõ oldalon a Bajcsi boltról volt szó (a cím is ott van!)
Én ott néznék körül csillapító anyag ügyben.
|
szer. márc. 05, 2003 10:02 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
Jo, azt hiszem elegge kitisztult a csillapitas rejtelye.
Egy kerdes meg azert mindig maradt:
Filcbol milyen vastagsagot ajanlasz?(vagy ez litertol fugg?(egy 10literes dobozba lenne)), es az egyeb anyagokbol milyen vastagsag valo?
Tehat a haztartasi vattabol a gyari vastagsag;) jo lesz?
A kozetgyapotbol gondolom vekonyabb is eleg mint a balakban van;)(vagy 6 centi vastag)
Ami most erdekel, vegulis az a filc, oda dontottem, le fogom cserelni a vattat filcre. Tehat milyen vastagsag?, es a hagyomanyos(butorok ala szoktak venni) alapfilc jo, vagy valami kulonleges kell?
Es akkor a filcet is csavarral(fa)/rajztuvel rogzitsem? Nem lenne celszerubb technokollal az oldalara ragasztani(regi piros technokolra gondolok en) A butorok ala is azzal szoktam szoktam ragasztani;))
Koszonom.
Khiraly
|
kedd márc. 04, 2003 18:22 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Admin és Többiek!
Ez a Monacor hangszóró kéttekercses, ha jól gondolom, a tipusából. Azért kell neki ilyen kis doboz, de jók a paraméterei is, ekkora dobozhoz.
Tessék elolvasni, mit írnak róla a katalógusban, vagy a neten kell megkeresni az adatait, ajánlott doboztipust!
A kőzetgyapot nagyon jó hangelnyelő anyag, ki-ki válassza ki a számára megfelelőt, hozzáférhetőt.
Jó csillapításnak a filc, de az drága, viszont könnyű vele dolgozni.
"Nem liba az" - írtam már nemegyszer, tehát nem szabad megtömni a hangsugárzót, mert döglött hangja lesz. Tessék ellenőrizni a munkát, minél kevesebb csillapító-anyaggal kell elérni a jó végeredményt. A doboz méretezve van!
Ha vannak műszerek, akkor ellenőrizni kell az impedancia-menetet, hanggenerátor és millivoltmérő, vagy oszcilloszkóp segítségével. Egyenletesnek kell lennie, csak a két rezonancia-csúcs lehet nagyobb egy reflex-doboznál, a névleges impedanciánál, azok is lehetőleg azonos nagyságúak legyenek, ekkor lesz jól behangolva a hangsugárzó. ( Kell ehhez a méréshez egy soros ellenállás is, ami kb. 100 Ohm és 5W-os legyen, a műszert a hangsugárzóval párhuzamosan kapcsoljuk, erősítőről meghajtjuk, kb. 1-2W-nyi teljesítménnyel, ez 8 Ohmra kb.2,8V-4V lehet, az ellenállástól föggően. Hanggenerátorról adjuk a változtatható frekvenciájú jelet, kb. 20Hz-től, 200Hz-ig mérjünk.)
A "kétpúpú" teve, illetve az impedancia-menet így ellenőrizhető.
Zárt doboznál csak dromedár lesz, vagyis "egypúpú" teve az impedancia-menet.
Figyeljük a hangszórók hangját és ha nem odaillő hangot hallunk, vizsgáljuk meg, hogy mindent jól csináltunk-e a dobozzal, vezetékek jó helyen futnak, nem lógnak rá semmire, hangváltó nem rezonál, stb.
Üdv! SMA
|
kedd márc. 04, 2003 17:59 |
|
|
oshifis
platina tag
|
Amelyik anyag jó hőszigetelő, az egyben jó hangszigetelő (hasonlóan, mint ahogy a jó elektromos vezető egyúttal jó hővezető). Rugalmas anyagok, pl szivacs, műszálak szerintem nem jók.
|
kedd márc. 04, 2003 16:32 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
> Khiraly: Voltam asztalosnál igen.Nem kötözködésböl mondtam
amit mondtam
> természetesen.
>
En se kotozkodesbol irtam, csak annyit akratam mondani,
hogyha _EN_ se tudom pontosan mit akarok, akkor az asztalos
megugyse, mert en magyarazom el neki, hogy mit hogyan
csinaljon.
A boltcimet meg koszonom szepen!
|
kedd márc. 04, 2003 16:23 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
> A vattát nem kell széttépni, úgy szépen egyben kell
kigöngyölni,
Akkor ha jol gondolom a hagnfal falait kell korbe vattaval
fedni, igy ha a dobozba belenezunk, akkor eleg nagy ureg lesz.
Tehat akkor nem megtomni kell(mint ahogy en csinaltam),
hanem az oldalfalakhoz kell rogziteni?
A masik ami meg nem volt tiszta:
Itt kerdeztem, hogy uveggyabot, vagy ipari vatta.
Namost lebeszeltetek az uveggyapotrol(tudobe menve karos),
de mindket anyaggal az lenne a kerdesem:
Hogy ezeket nem hoszigetelesre talaltak ki? Vagy
hagszigetelsre is ezek az optimalis anyagok?
SMA: meg te hangfalbelelesre ajanlottal textilt(filc)
is(vagy szivacsot?), amit kerdeznek, hogy ilyen anyagot hol
lehet kapni?(egy boltot pl. vagy ugy kb.)
|
kedd márc. 04, 2003 16:21 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindannyian!
Admin!
1. Monacor
2. TVM-Tesla
- Esetleg Beyma, ez kb. a jobb Monacorral hasonló árkategória.
Keressétek meg a leírásokat, elég régen voltak ezek, úgy tavaly szept-okt. körüli időben, jobbra fent van a kereső ablak, be kell írni a kulcs-szót és mehet. Pl. "várfokcsapolás"
Segítünk persze amiben tudunk, de nem jó ha mindent sokadszor ismétlünk meg írásban, - aki keres, az talál.
A vattát nem kell széttépni, úgy szépen egyben kell kigöngyölni, elfektetni. Majd géz-szerű anyaggal lefogatni, (rajz-szeggel, vagy néhány pozdorja-csavarral nem túl mélyre becsavarva), hogy ne hulljon bele a membrán mögötti helyre, vagy máshova.
Ha nem akarjuk, hogy széthulljon a vatta, vagy más anyag, akkor a Barátnőnktől-Feleségünktől { } kérjünk egy rossz harisnyanadrágot, olyant ami vékony, és abba bugyoláljuk bele a vattát, persze méretre szabva.
Ezek után kellemesebb gondolataink is támadhatnak, hajrá!
Üdv! SMA
|
kedd márc. 04, 2003 15:57 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
>Még a "bástya" illesztést
> is leirta rendesen nézz utánna.Ha meg nem vágod hogyan
lehet összedobni egy
> dobozt szerintem jobb, ha asztalosra bizod.
Voltal mar asztalosnal?;) Mert annak is le kell rajzolni, el
kell mondani, hogy itt vagja ossze, stb, stb.
> azt
> szeretnéd hogy egy vetületi rajzot készitsen valaki ?
Egy kb. olyan szitnu leirasra gondoltam, mint a szegecs.de
megcsinalt.
> Van egy WINISD nevü kis program amivel meg tudod tervezni
a hangszóró
> paraméterekhez a doboz méretét reflex cső méretét és hogy
mekkora
Na ez az amit nem szeretnek! Ha mar nalam tobbet tudo
emberek(itt SMA) mar megterveztek, sot meg is csinaltak,
akkor en nem akanam meg egyszer megtervezni, hanem azt a
tervet szeretnem megvalositani.
Osszefoglalva, meg parszor elolvasom SMA idevago
hozzaszolasait, csinalok abrakat, es ami nem megy, azt
pontosan megkerdezem.(csak ezeket nem en akartam csinalni;)
Ami kerdes marad: ha normal vattaval tomom tele(ugye
szettepkedve, hogy jo osszefuggo, es laza legyen), akkor itt
mar emlitettetek a _GEZES_ rogzitest. Na ezt nem vagom. Mit
es hogyan rogzitsem?(kirbe a hngszorokat, hogy bele ne
menjen esetlegesen vatta?, vagy az oldalfalahoz?(mert most
meg az egesz meg van tomvbe jol lazan vattaval.)
Koszonom.
|
kedd márc. 04, 2003 13:43 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
> A Bajcsin a hangszóróboltban lehet kapni,
Huh pontos simet tudnal?
(nem ismerem azt a boltot)
Kosz
|
kedd márc. 04, 2003 13:36 |
|
|
putymuty
ezüst tag
|
Adams86!
Nehezet kérdeztél a pp vs. kevlárral, hiszen ez kb. olyan, mint melyik kocsi a jobb : a 2000 vagy a 2500cm3-as?
Gyártótól is, anyagtól is, stb. függ. Sok gyártó ötvözi az anyagokat :pl, papír-kevlár, egyéb szendvicsszerkezetek, stb.
Én személy szerint inkább pp párti vagyok, a kevlárokért nem nagyon ájuldozok, persze nem rosszak, de szerintem elég drágák tudásukhoz képest. Annyiért már van pl. alu is, papír meg olcsóbban is.
A Peerless amit írtál nekem szimpi:) Föleg a kisebbiket (SLS263) raknám szubba.
Cortez:
>Meg pl hogy hogyan lehetne olyan profi laminált vmit rávinni a dobozra,h ogy télleg profin nézzen ki ?
Lehet kapni öntapadós famintázatú levonó/tapétaszerüséget, amit házilag is fel lehet rakni, de elég drága, meg szerintem sose lesz olyan szép mint a furnér. Vannak cégek is, ahol furnérozással foglalkoznak.
>Közetgyapot nem jobb üveg helyett ? Vagy az ipari vatta a legjobb megoldás ?
Szerintem túl nagy különbség az elsö kettö között nincs, de az ipari vattához képest van. Én nem mondanám hogy jobb/rosszabb, hiszen ez nagyban függ a csillapítandó hangtartománytól és a csillapítás mértékétöl. Az elsö kettöt csak zárt dobozban lehet/érdemes alkalmazni, mert a por nem tesz jót a tüdönek.
|
kedd márc. 04, 2003 11:54 |
|
|
balo
ezüst tag
|
Kedves Khiraly és Többiek! (SMA-tól szabadon)
A Bajcsin a hangszóróboltban lehet kapni, selymet, rögzítõ pöcköt (apa, anya), és van csillapító anyag is szivacs meg valami vatta szerû anyag de annál stabilabb (nem kell hozzá géz).
Tesla hangszórók adatai:
TVM - Acoustics = http://www.tvm-valmez.cz/index_e.asp
Az viszont engem is érdekelne, hogy mi a véleménye SMA-nak a Tesla ARN-312-rõl, meg a poharas középrõl ARP-150!
|
kedd márc. 04, 2003 11:51 |
|
|
Adams86
|
Melyik membrán a jobb?
A polipropilén vagy a kevlár
|
kedd márc. 04, 2003 11:13 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
Cortez: a furnérozásról már volt szó pont ebben a topicban. Ha rákeresel a "furnér" szóra, akkor a második találat pont oshifis leírása lesz a procedúráról.
|
kedd márc. 04, 2003 0:09 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Na ezek a kérdések engem is érdekelnek...
Meg pl hogy hogyan lehetne olyan profi laminált
vmit rávinni a dobozra, hogy télleg profin nézzen ki ?
Hol lehet ilyeneket kopni ?
Közetgyapot nem jobb üveg helyett ?
Vagy az ipari vatta a legjobb megoldás ?
|
hétf. márc. 03, 2003 23:47 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
Hi!
Van itt epitkezesbol maradt uveggyapott(tetoter szigeteleshez hasznaljak sarga szinu, es szur, ha sokat dolgozik vele az ember).
Ez az uveggyapot nem jobb a hangfalba, mint a kozonseges vatta?
Az elozo hozzaszolasom -ha burkoltan is- de SMA-nak szolt. O irta meg a forum elejen valahol, hogy epitett egy melynyomot, Somogyi
SBX 4060-bol. Ha nem lenne nagy keres elmondanad, hogy hogyan is kell megepiteni? Hany meretlapot vagassak, hogyan rakjam ossze, nehany kep is jol jonne.
(ugy olvastam, hogy linuxot hasznalsz, ott eleg jol hasznalhato progi a QCAD 2D muszaki rajzolashoz, 1-2ora alatt bele lehet jonni, ha komolyabb kell(3D), en a Cadkey-t ajanlanam, de az wines(vagy vmware))
Ja meg meg azt is irtatok, hogy a vattat gezzel rogzitsem, ezt hogyan is?(nem tudom elkepzelni:(
Es meg egy dolog, hangszoro selymet szeretnek a hangfal elolapjara tenni egy kerettel. Ami erdekelne, hagnszoroselymet hol lehet kapni, a keretre hogyan rogzitsem(szegeljem?), es ami a _LEGFONTOSABB_ olyat szeretnek, mint a gyari hangfalaknal van:
Tehat ilyen butyokbe megy bele a hagszoro kerete. Ilyen butykot hol lehet kapni?(apa, anya reszt)
Koszonom.
|
hétf. márc. 03, 2003 22:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Admin és Többiek!
TVM-Tesla, ARN312-es mélyhangszóró, pont jó neki a 110-115l-es doboz.
Budapest, Bajcsy Zs. út, Hangszóró-üzlet.
Üdv! SMA
|
hétf. márc. 03, 2003 11:44 |
|
|
Khiraly
ezüst tag
|
Hi!
Bocsnat de nem birtam vegigolvasni az egesz topikot(10 oldal kornyeken megszakadtam...)
A sok eszmefuttatas mint kezdot jol megzavart.
Ezert inkabb fel tennem a kerdesemet.
Van 2 hagnfalam a szegecs.de leirasa alapjan keszult ( http://szegecs.de/munkaim/hangfal.html).
Ugynazok vannak benne:
SBX 1320
tweeter : DTF 12
keresztváltó: HV 217-8
Az egesz egy 18-as retegelt lemezben.(itt egy gyakorltai kerdest fel is tennek, hiaba furta elo az asztalos, a retegelt lemez ,,megnyilt', tehat a reteghatarnal kb. fel centit kinyilt, ezt milyen csavarral tudnam osszeszoritani?(gondolom facsavarral nem.)
A hangja nekem tetszik, jo is, de nagyobb hazibulikra keves.
Ezert egy melyladat szeretnek epiteni hozza:
A SBX4060 -bol.
Most lattam itt a bassreflex, csoves, stb. kialakitasokrol. Ezek nekem nem nagyon mondanak semmit, ezert szeretnek kerni toletek egy kb. olyan szintu leirast mint a szegecs.de lapjan van.
Tehat egy pontos tervrajzot, hogy mit hogy vagjak le, hogy illesszem ossze, meg hoyg ilyenbe kell keresztvalto?
Szal ha valakinek van, vagy tud leirast rola, az kerm adjon egy URL-t!
Jo lenne kepekkel teletuzdelt...
Nagyon szepen megkoszonnem...
Khiraly
|
vas. márc. 02, 2003 22:04 |
|
|
BSA
|
> A polipropilén vagy a kevlár membrános hangszóró a jobb? Csak a membránra vonatkoztatva a kevlár előnyösebb fizikai tulajdonságokkal bír. Üdv BA
|
vas. márc. 02, 2003 20:57 |
|
|
Adams86
|
A polipropilén vagy a kevlár membrános hangszóró a jobb?
|
vas. márc. 02, 2003 20:03 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
hificharles,
Természetesen a hangszínszabályzással történő korrekció a
jobb megoldás (ezért is írtam ezt elsőként), de ha
valakinek erre nincs módja (pl. mert nem jártas az
elektronikában), akkor ez is egy lehetőség.
|
vas. márc. 02, 2003 15:10 |
|
|
Tibus
|
Hy!
Elöször is köszöntök mindenkit nem rég regisztráltam magam. "Majdnem"
végig olvastam az irásotokat, alég jok. Én azt hiszem még közel nem vagyok ilyen jo a témakörben. Pedig már épitettem tényleg nagy sikerel 2*250W-os reflexet. Bálokban szokot nagyon szép munkát végezni. Tényleg Király! Nem nagyon szoktam számitásokat végezni viszont sokat olvasok hangládákrol, és minden leirástol el lehet gondolkodni hogy végül is mit is akarunk mi. Most a nagy álmom egy ujabb mélyláda persze kihangositás céljára Olyan 300W Az én személyes tapasztalatom, hogy a legjobb, (és én mást nem is csinálnék) az a döntöt hangszórós. rengeteg munka van vele, de hál istennek otthon vagyok faiparban. Nagyon sok hangldaépitési rajz érdekelne engem, de a neten nem nagyon találni ilyet. Ha talán ebben segitenétek megköszönném!!!!
Üdv: Tibus!
|
vas. márc. 02, 2003 13:23 |
|
|
hificharles
|
subvoice,
**** bármilyen (szándékos) ellenállást egy
mélynyomóval sorbakötni. (Épp eléggé elrontja a végfok
csillapítását a kábel a csatlakozó ellenállása. A
hatásfokot meg kár mégtovább rontani.)
Az alacsony eredő jóság sokkal jobb impulzusátvitellel,
illetve equlizálhatósággal jár, és szubjektíve is
tetszetősebbek a feszes, megfogott mélyek.)
|
vas. márc. 02, 2003 9:59 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Az ilyen alacsony Qts-ű hangszóróknak, mint ez a Monacor a frekimenetét hangszínszabályzással kell korrigálni (vagy soros ellenállással kell a Qts-t növelni, de akkor csökken az érzékenység és nagyobb doboz kell).
|
szomb. márc. 01, 2003 18:02 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Hát mit is mondjak...
Ezek a screenshotok igen meggyõzõek:))
Lehet, hogy nem kéne ilyen nagy képek berakásával próbálkozni, mert nem lesz ember, aki végigscrollozza a topicot!
|
pén. feb. 28, 2003 18:59 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Esetleg még szóba jöhet TL, ha jól ki akarod használni a nagy doboz nyújtotta elõnyöket. Vagy lehet több kisebb reflex, zárt dobozt csinálni az ágy alá.
Tudom mivel ágy alá kell nem lehet akármekkora, de ha már ekkora masszív dobozt csinálsz, akkor a régi ágyat el is adhatod, egy matrac a mélyláda tetejére aztán kész az új ágy.
Ebben az esetben legalább 35 cm-sre csinálnám, mert
akkor lényegesen jobb lenne a térfogat/anyagszükséglet és
a térfogat/merevség arány, ráadásul beleférne 30 cm-s hangszóró is, ami jobban kihasznál egy ilyen nagyságrendû dobozt.
Arra gondolok, hogy ez így 25 cm magassággal 5 m^2 anyagszükségletû lesz, miközben ha 30 centi magasra csinálnád, akkor kb 20%-kal nagyobb belsõ térfogatot kapnál az anyagszükséglet kb. 10%-os növekedésével (ez TL/tölcsér-re vonatkozik, zárt és reflex doboznál még kevesebb). Figyelembe kell venni azt is, hogy a nagy felületeket megfelelõen merevíteni kell. Ezért jó, ha TL-t vagy tölcsért építesz, mert akkor a belsõ falak egyben merevítik is a dobozt, nem kell mindenféle lécekkel szórakoznod.
Nálam az ágy egy 35 cm magas TL tetején "lebeg", ami nem oda lett tervezve, de oda került, így 60 cm magasan alszom. Leesni nem tudok, és asztalnak is tudom használni napközben:)
|
csüt. feb. 27, 2003 10:45 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Humy és Többiek!
Gondolom a méretek cm-ben értendők, akkor szép nagy tölcsért is lehet ekkora helyen építeni.
A méretből következik, hogy 20cm-es hangszóró elfér az adott helyen, a tölcsér rajza az 1981-es(!) Rádiótechnika Évkönyve szerinti kivitele esetén igen jó mélyátvitelt lehet elérni, persze az egy hangszórós kivitellel. Némileg módosítva a méreteket, befér az ágy alá. Hirtelen nincs jobb ötletem, ekkora helyre mi mást lehetne beépíteni.
Üdv! SMA
|
csüt. feb. 27, 2003 8:49 |
|
|
Humy
|
nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz de az a lényeg hogy kellene nekem egy 210*90*25-ös mélynyomó az ágy alá hogyan fogjak hozzá mik kellenek mit ajánlotok hozzá, kb mennyi hogy miként honnan lehet azokat beszerezni egy kb 15 m2-es szobát kellene bezengeni vele mert a többi hangfalam miatt magas meg közép már van csak még nmély nincs elég, ehhez várnék segítséget főleg e-mailben
Előre is köszönöm
humy@mailbox.hu
|
szer. feb. 26, 2003 23:25 |
|
|
Humy
|
nem nagyon értek az ilyen dolgokhoz de az a lényeg hogy kellene nekem egy 210*90*25-ös mélynyomó az ágy alá hogyan fogjak hozzá mik kellenek mit ajánlotok hozzá, kb mennyi hogy miként honnan lehet azokat beszerezni egy kb 15 m2-es szobát kellene bezengeni vele mert a többi hangfalam miatt magas meg közép már van csak még nmély nincs elég, ehhez várnék segítséget főleg e-mailben
Előre is köszönöm
humy@mailbox.hu
|
szer. feb. 26, 2003 23:25 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! A tesla hangszórók milyen árfekvésben vannak? Nézegettem a honlapot, de hát nemtom, az adatok nem túl meggyõzõek, kicsi érzékenység, Qts is magas. Bár lehet hogy rosszabb fajta hangszóróit nézegetem... Igaz még nem hallottam õket szólni.
Most szeretnék építeni egy pár hangdobozt, és keresem a mefelelõ alanyt hozzá:)SAL hangszórók szólnak most is, meg egy mnc, de a szobámba több mint elég. Viszont a nappaliba szeretnék valami igazán jót építeni, az igazság az hogy még én sem tudom, hogy pontosan mit építsek, de attól tartok hosszú ideig tartani fog ez az "építkezés" mivel apránként tudom csak megvenni az dolgokat hozzá. Dehát türelem jó hifit teremt remélem:)
|
szer. feb. 26, 2003 19:07 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Végülis majdnem mindegy, mert a nyákra is oda kell ragasztani a cuccot. Úgy próbáltam elrakni az alkatrészeket, hogy a lábaiknál általában össze lehet forrasztani, csak egy-két átkötés kell. Most valahogy nem érzek késztetést arra, hogy "megtanuljak" nyákot marni, még ha nem is olyan bonyolult. Talán majd legközelebb.
|
szer. feb. 26, 2003 15:20 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Akár technokol is megteszi.
Én szilikonnal csinálnám a ragasztást!
Azt könnyû levakarni ha az ember áttervezi a hangváltót,
és szerintem nem esnek le az alkatrészek, csak nem kell spórolni vele.
A nyák készítés hangváltóhoz nagyon egyszerû. Nyák készítése topicban minden le van írva. Én is láma voltam 2 hete. De most fél óra alatt meg tudnék csinálni egy ilyen hangváltó nyákot.
|
szer. feb. 26, 2003 15:04 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Kedves SMA!
Benned bíztam. Köszönöm!
|
szer. feb. 26, 2003 15:00 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves subvoice és Többiek!
Ne kapkodj!
Jó lehet a ragasztó-pisztoly használata, de ha melegíti a kondikat, nem biztos, hogy jót tesz nekik.
Inkább a Palmatex-et javaslom, Én mindig ezt használom.
Üdv! SMA
|
szer. feb. 26, 2003 14:49 |
|
|
subvoice
arany tag
|
A hangváltós kérdésemre senki semmit? Ha nem írtok, holnap nekiesek ragasztópisztollyal!!!
|
szer. feb. 26, 2003 14:21 |
|
|
subvoice
arany tag
|
http://www.tvm-valmez.cz (a fényképek iszonyat gyenge minőségűek)
http://www.ges.cz/english/index-a.htm (itt vannak jobb minőségű képek)
|
szer. feb. 26, 2003 14:20 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Szultan és Többiek!
Pesten, a Bajcsy-Zs. úton lévő boltban vannak Tesla-TVM hangszórók, baráti árakon.
Arról az ARN312-es tipusról már volt szó, régebben, de nagy doboz-szükséglete miatt nem tetszett senkinek sem.
Pedig úgy jó igazán!
Üdv! SMA
|
szer. feb. 26, 2003 14:20 |
|
|
Szultan
ezüst tag
|
HI! Felkeltettétek az érdeklõdésem a tesla hanszórók iránt. Budapesten (fõleg budán:), 11 ker környékén) hol lehet ilyen hangszórókat kapni? A budai skála mögötti elektro boltban nincsen:( Körülbelül milyen árban vannak? Neten meg lehet találni õket?
thx bye
|
szer. feb. 26, 2003 13:35 |
|
|
ib
ezüst tag
|
Kedves hificharles
Válasz a kérdésedre:
A TESLA 30 cm-es hangszorót elöször a 8ohmos darabját hallottam egy 3utas hangfalban. Egy bajom volt vele: ~108 liter. a hangja megfogott és elhatároztam, hogy a 4ohmos-ból építek egy szubot, mert csak ~65 liter kell neki. TDA7294 + aktív szubszürő ~100-150Hz. A hatás oltári. Igaz, csak egy 20 négyzetméteres nappali, de rezgett minden, még a belem is. Az addig tökéletesnek hitt falaimon (VIDI-k) nem hallott hangok tömkelege meglepő volt.
Én csak javasolni tudom a TESLA-kat. Mindegyiket: 150-est, 312-est, közepet, magasat, szélessávut.
|
szer. feb. 26, 2003 1:43 |
|
|
subvoice
arany tag
|
http://my.execpc.com/~cgallery/ <- itt ezt írják:
E. Hot-melt glue gun and glue sticks. Great for assembling crossover components and fastening the port tube!
Ezek szerint jó a ragasztópisztoly?
|
hétf. feb. 24, 2003 18:44 |
|
|
subvoice
arany tag
|
Bocsánat, hogy rendkívül kezdő kérdést teszek most fel, de hogyan rögzítsem (ragasszam) a hangváltó alkatrészeimet (kondi, ellenállás) az alapra? Egy falemezen lennének (máshol is láttam ilyet - nyák maráshoz kuka vagyok).
Van itthon: Palmatex, asszony ragasztó pisztolya, de ha más kell, nem probléma, veszek. A ragasztó pisztoly gondolom túl meleg?
|
hétf. feb. 24, 2003 17:31 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
> Az a két Altec-tipus, a világ legjobb hangszórói közé
tartoznak, tartoztak.
> Boldogan elfogadnék egy párat belőlük, valószínűleg míg
élek,
> kiszolgálnának.
Hát igen. Gondolom SAL-ék is szívesen forgalmaznának
ilyeneket, de akkor az "kicsit" drágább lenne! A SAL erősen
kompromisszumos megoldás, és ebben a kategóriában sajnos
nem nagyon lehet jobbat találni. Pláne amíg az emberek
többsége teljesítmény alapján választ hangszórót!
A régi Orion, és VT hangszóróknak baromi hosszú tekercsük
volt, és nem szóltak rosszul! Az egyetlen gond az volt,
hogy olyan nagyot mozdultak, hogy bekoppant a tekercs. Ma
már rövidebb tekercset használnak, és keményebb
felfüggesztést. Nem mennek tönkre olyan könnyen, de nem is
szólnak úgy!
|
hétf. feb. 24, 2003 11:39 |
|
|