Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 23:11

Hozzászólás a témához  [ 36 hozzászólás ] 
Árammérés feszmérővel 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Így jó? 8)
http://kepfeltoltes.hu/060101/tapegyseg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Tinában próbáltam leszimulálni, de a DC on/off kapcsoló alsó állásában is van a kimeneten feszültség. Azt hiszem kb 16V. Máshova kéne rakni ezt a kapcsolót? Vagy csak én rontottam el valamit? (szvsz ez a valószínűbb :oops: )
K1, K2 kapcsoló a másik kettőhöz tartozik.

vas. jan. 01, 2006 18:27
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
SPafi írta:
http://www.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/Tap_LM317.gif

Ez gonoszság!
Tessék szépen az eddigi áramkörre pluszban rádobni a funkciókat. Újat mindenki tud csinálni :)

vas. jan. 01, 2006 15:50
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Hozzászólás 
Én valahogy így csinálnám:

http://www.hszk.bme.hu/~sp215/elektro/Tap_LM317.gif

(Ja, bocs, a LED-del sorban kell egy 330 ohm körüli ellenállás. Meg a kondik az LM317 ki- és bemenetére. Meg a kimeneti dióda.)

Mondjuk annak, aki egy árammérőt sem tud bekötni, nehéz szívvel javaslok ilyen bonyolult kapcsolást.

vas. jan. 01, 2006 15:16
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Funk írta:
Felhívom a figyelmet a következőre:
http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ ... id=24&pg=5
A műszer legérzékenyebb állása 2 V.

... ellentétben az 1000 Ft-os tescogazdaságossal, amelynek a legérzékenyebb állása 200 mV.

vas. jan. 01, 2006 14:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Felhívom a figyelmet a következőre:
http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ ... id=24&pg=5
A műszer legérzékenyebb állása 2 V.
Ha 1 Ohmot teszünk be sorosan a kiemenettel, akkor nem igaz a következő mondat:
Gafly írta:
Es azert "labor", mert sokkal jobb
mint a laposelem....

vas. jan. 01, 2006 13:15
arany tag

Hozzászólás 
edl írta:
http://edl.uw.hu/attila86.gif

Ez az amit próbáltam körülírni...
És itt nem kell külön tekercs sem a műszertápnak.

vas. jan. 01, 2006 11:44
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Attila86 és Többiek!

Nem sorosan, mert ezzel összegződik az értékük és akkor az már nem jó!
Igen a mérési tartomány 2A-lesz a műszernél, a 0,1 Ohm/5W-os sönttel, ez jó.
Lehet kapni ilyen értéket, nem is drága, kb. 30-50Ft-lehet, szép fehér, szögletes porcelán, két lábbal a két végén.

BUÉK Mindenkinek!
Üdv! SMA

szomb. dec. 31, 2005 13:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi edl!
Na mostmár minden világos 8)
Még egy utolsó kérdés; ahogy mértem, az egész tápegység kb 1,5A-t tud kiadni, tehát az árammérőt 2A-es méréshatárba kell beállítanom.
Idézet:
Az árammérő sönt értéke 200mV-os méréshatárhoz az áramterhelhetőség függvénye, 1A-hez 0,2 Ohm-os ellenállás kell, de legalább 5W-os, hogy ne melegedjen és elmásszon az értéke. 2A-hez pedig 0,1 Ohm kell.

Ezek szerint akkor a sönt 0,1Ohm, 5W legyen, igaz? Ilyen ellenállást lehet kapni? Vagy ha ide is sorba kötök két 0,47Ohm-osat, akkor az is jó lesz?
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét!
Üdv! Attila
BUÉK!!!

szomb. dec. 31, 2005 12:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://edl.uw.hu/attila86.gif

szomb. dec. 31, 2005 12:09
gyémánt tag

Hozzászólás 

Már nem tudok mit hozzáfűzni, minden le lett írva.
Ha gondot okoz a megépítés, kérj meg valakit, szívesen megcsinálja más helyetted és van hol reklamálni ha nem jó. :)
"fdsamano" barátunk javaslata is jó.
A táp, saját áramkorlátozó ellenálllásait nem használnám fel söntként, ez nem azért van ott.
Az áram és feszültség mérése egy Yaxley-kapcsolóval megyoldva nem egyszerű rajz-feladat és az sem mindegy, milyen az a fokozatkapcsoló.
A műszert mindenképpen független táppal kellene megépíteni, hogy több célra lehessen használni, - ha már van!

BUÉK Mindenkinek!
Üdv! SMA

szomb. dec. 31, 2005 11:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igen, a második már teljesen jó.
Az elsőnél a söntellenállással gyakorlatilag rövidre zárod a tápegység kimenetét.
A legegyszerűbb lenne, ha vennél 2 db 1000 Ft-os tescogazdaságos műszert, akkor folyamatosan kijeleznék a feszültséget és az áramot is, nem kellene kapcsoló. Az "ampermérőnek" mindenképpen külön táp kell, független szekundertekercsről, a tényleges voltmérő tápját érzésem szerint megcsinálhatod a főtápból egy stab-IC-vel.

szomb. dec. 31, 2005 10:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocsi :oops:
És ezek közül melyik a jobb? Gondolom az második.
http://kepfeltoltes.hu/051231/kesz2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/051231/kesz3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

szomb. dec. 31, 2005 10:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
Idézet:
Ha jól értettem, akkor a feszültségmérőre a söntöt sorba kell kötni hogy áramot mérjen, így szerintem jó a rajz

Sajnos, nagyon rosszul értetted, és ezért rossz a rajz.
A feszültségmérővel párhuzamosan kell kötni a kis értékű söntellenállást, ha áram mérésére akarod használni. Az R5-R6 kiválóan alkalmas egyben söntellenállásnak is, az eredője nagyjából 1 ohm, ha 1 A folyik át, akkor kb. 1 V-ot mérhetsz rajta. Ne a kapcsolón akarj takarékoskodni.

szomb. dec. 31, 2005 0:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila!

SMA ötlete a tuti, abbl szempontból, hogy legyen külső feszmérős lehetőség is. Néha hasznos lehet és csak két csatit kell felszerelni.

Az áram/fesz mérést jelző ledeket érdemes lenne egy A(piros) és V(sárga) jelzéssel kiíratni.

A soros sönt ellenállást nem javaslom, mert túl nagy hibát vinne be(1 V/ A), vagy nagy lenne a kimenő ellenállásod. Szerintem mérd inkább az R5-R6-on a feszt. Ezzel is lesz hibád, de talán nem ekkora.

Ha mégis a külön söntnél maradsz, akkor egy műveleti erősítővel felerősített feszt kellene mérni. Pl 0,1 Ohm a sönt, az erősítés 10.

Üdv, Funkee

ui.:
Rossz helyen van az áramfigyelő sönt!

pén. dec. 30, 2005 23:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi SMA!
Akkor ezek szerint ha jól gondolom, akkor így néz ki a dolog:
http://kepfeltoltes.hu/051230/kesz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A piros alkatrészeket rajzoltam hozzá (a zöld ledet az ellenállásaival kiszedtem). Ha jól értettem, akkor a feszültségmérőre a söntöt sorba kell kötni hogy áramot mérjen, így szerintem jó a rajz. Lehetne mondjuk úgy is az árammérőt rakni, hogy egyszerűen sorba Uki-vel, és akkor úgy lehet vele áramot mérni, mint a suliban, hogy a kimenetet egy vezetékkel rövidre kell zárni (monjuk így nem lehet a műszerrel külső feszt mérni). Viszont így nem kell vezeték és elég egy morze. A másik morze pedig a ledeket kapcsolgatja hogy lássam épp mit mérek.
Az alsó rajz pedig a műszer tápja.
Többen is mondtátok hogy egymorzés kapcsolóval nem oldható meg a dolog, nekem a rajzomon mégis sikerült. Mivel én tized annyit se értek az elektronikához mint ti, ezért gondolom valószínű hogy butaság amit rajzoltam...
És bocsi a csúnya rajzért, paint-ben rajzoltam kézzel 8)
Üdv, Attila

pén. dec. 30, 2005 20:11
gyémánt tag

Hozzászólás 

Azért kell a 3A-es dióda, mert egyutas egyenirányítás van és ekkor nagyok a cúscsáramok. A 3+1/2 digites kijelzőn, ha minden virít, akkor kb. 0,5A-es áram folyik, a kb. 20mA-es szegmens-árammal számolva és kell egy kis tartalék is.
A mér, vagy söntellenállás a pozitív ágba a kimenetre kötendő be, az IC után, sorosan.
A kimeneti pontra kell még egy gyors-dióda, záróirányban, párhuzamosan bekötve a tápra, ami az esetleges induktív-feszültség lökéseket megfogja, hogy az IC se - és más se menjen tönkre.
Egymorzés kapcsoló nem jó, ezt már leírtuk.
Kétáramkörös, vagy Yaxley (fokozat) kapcsolóval viszont minden jól megoldható.
Több-tárcsás, kétáramkörös kapcsolóval egy darabbal az összes mérési lehetőséget ki lehet használni.
Például: U1, I1, U2, I2, Ext.U - Az Ext.U az külső mérésre is alkalmazható, azt jelenti, tehát a műszer magában is használható.

Javaslom, hogy a szakkönyvek közül szerezd meg: Rózsa Sándor: "Amatőr mérőkészülékek építése" c. könyvet, nagyon sok jó cucc van benne!

BUÉK!
Üdv! SMA

pén. dec. 30, 2005 11:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Értem, akkor a műszer tápja a tápegység trafójának maradék tekercseiből, egy-egy diódából, kondikból 7805-7905-ből és kondiból fog állni. Viszont nem értem, miért kellene nagyáramú diódának lennie a műszer félhullámú egyenirányítójának.
Bocsi, de még mindig nem értem viszont hogy hova és hogyan kell a műszert a tápegységbe kötni. A kimenő feszültség egyértelmű, LM317 kimenete és GND, de hogyan működik az árammérés. Hova is kell rakni a műszert a tápba? R5-R6-ra párhuzamozan egy sönttel? Nem lehet azt is LM317 kimenetére rakni? Hogy lehet egymorzés kapcsolóval átkapcsolni áram-fesz mérésbe a műszert?
Ha nem nagy kérés, akkor megtenné valaki, hogy küld egy rajzot arról hogy hova kell rakni az áramkörbe a műszert?
Üdv, Attila

csüt. dec. 29, 2005 16:09
gyémánt tag

Hozzászólás 

FÜGGETLEN TÁP a 7107-nek!
Inverter elfelejt!
A + tápfesz egy-Dióda-kondik-stabIC-kondik kész.
A - tápfesz egy-Dióda-kondik-stabIC-kondik kész.
A két Dióda nagyáramú legyen, legalább 3A-es.
Az egyik fordítottan van rákötve a trafóra, a másikhoz képest.
Nálam ez működik évek óta, mert nem volt kettős, 2x6-9Vos trafóm a közelben.
Ha van kéttekercses trafó, akkor semmi gond, mindkét tekercs külön használható, egyik a + táp, a másik a - táp előállításához.

Nem jó, ha a LED jelzi, mit mérsz, oda kell figyelni, hogy mi hova van kapcsolva, a kapcsoló legyen olyan, hogy a két állása, vagy több, felismerhető legyen, feliratozva legyen.

A mérő- vagy söntellenállás célszerűen a kimenő-pozitív vezetékbe legyen beépítve.
A táp kimenetére célszerű egy gyors diódát záróirányban beforrasztani, az esetleges induktív terhelések visszapofázása ellen, ami védi a táp IC-t és egyebet.
Rengeteg jó táprajz található az - nsc.com - oldalon is az LM317/337/350-hez, vagy a többihez is.
Üdv! SMA

csüt. dec. 29, 2005 10:56
arany tag

Hozzászólás 
ozpecs írta:
CSak ha a negatív ágba köt ey ellenállást és azon mér akkor természetesen rontja kissé a táp belsõ ellnállástá ami legtöbb esetben persze nem zavaró.
OZ

Azért írtam (feljebb), hogy a kimeneti osztó az ellenállás után kapja a talajt, így ez a fesz-esés is kompenzálódik...

csüt. dec. 29, 2005 10:21
arany tag

Hozzászólás 
CSak ha a negatív ágba köt ey ellenállást és azon mér akkor természetesen rontja kissé a táp belső ellnállástá ami legtöbb esetben persze nem zavaró.
OZ

csüt. dec. 29, 2005 8:18
arany tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
Tehát ha jól értem, akkor a mûszer tápjaként használjak egy külön trafót, egyeniránítót, és ezután jöhet a stabkockás-inverteres dolog. Így a mûszer tápföldje és a mérõföldje teljesen külön lesz.
Viszont hogy is van pontosan ez az árammérõ dolog? R5-R6-ra jöjjön az árammérõ (voltmérõ), nem lehet az LM317 kimenetére rakni?
Még valami, gondolom egy kétmorzés kapcsolóval nagyon egyszerû az átkapcsolás árammérésbõl feszültségmérésbe, viszont szeretném ha 2 LED jelezné a mûszer elõlapján hogy épp mit mér. Egyik led világít ha voltot, másik ha ampert. Nem tudom, hogy létezik-e hárommorzés billenõkapcsoló, (szvsz nem) nem lehetne megoldani ezt a kijelzést ugyan ezzel a kapcsolóval?
Üdv, Attila

Akkor bővebben...
7106-07 ha egyszeres (9V) tápról megy, akkor független (lebegő) táp szükséges, mert a mérendő és táp (fesz) negatívja nem lehet közös.
A LED-es verzió tápba kiváló, mert itt ugye nem kell a fogyasztással törődni. Külön tekercsről táplálni megint nem célszerű a zajok miatt. Marad tehát az igény, hogy a táp GND és a mérendő negatív legyen közösíthető. A kettős (+5,-5V) táp pont erre ad lehetőséget és ahogy írtad ez Nálad így lett bekötve és az IC még él.
Ahogy fentebb írtam, számolj ki egy söntöt a kimenőáram és a 200mV (műszer érzékenység) függvényében, és azt iktasd a NEGATÍV (GND) ágba, így azon pozitív fesz fog ébredni, és egysarkú kapcsoló elegendő.
Ha küldesz rajzot belerajzolom. pro2sebi@yahoo.co.uk

csüt. dec. 29, 2005 0:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tehát ha jól értem, akkor a műszer tápjaként használjak egy külön trafót, egyeniránítót, és ezután jöhet a stabkockás-inverteres dolog. Így a műszer tápföldje és a mérőföldje teljesen külön lesz.
Viszont hogy is van pontosan ez az árammérő dolog? R5-R6-ra jöjjön az árammérő (voltmérő), nem lehet az LM317 kimenetére rakni?
Még valami, gondolom egy kétmorzés kapcsolóval nagyon egyszerű az átkapcsolás árammérésből feszültségmérésbe, viszont szeretném ha 2 LED jelezné a műszer előlapján hogy épp mit mér. Egyik led világít ha voltot, másik ha ampert. Nem tudom, hogy létezik-e hárommorzés billenőkapcsoló, (szvsz nem) nem lehetne megoldani ezt a kijelzést ugyan ezzel a kapcsolóval?
Üdv, Attila

szer. dec. 28, 2005 19:54
arany tag

Hozzászólás 
Az az inverteres táp is jó, inkábba +5 vra vigyázz, a - nem kényes. Ha rossz a földelés akkor a 7107 hajlamos ugrálni. Én ma már inkább az LCD-st szeretem egyszerübb és készen kapható beépíthető alapmüszer cask egy 9 V kell neki és az egész cask egy 1000 durván.
OZ

szer. dec. 28, 2005 19:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
Köszi SMA, tehát akkor a műszernek teljesen függetlennek kell lennie a tápegység áramkörtől. Viszont a tápegység trafója többleágazásos, és van még pár szabad köztük. Ide valamelyikre ráköthetem a műszer tápegységét? Vagy rakjak az egész mellé egy teljesen külön trafót?

Ha külön tápról megy, akkor egyből megolható, hogy egy kétáramkörös kapcsolóval átkapcsold az áramfigyelőre.
Attila86 írta:
Ezt nem igazán értem :oops:

A kapcsüzem teleszórja a környéket, és ez gondot okozhat....

szer. dec. 28, 2005 19:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi SMA, tehát akkor a műszernek teljesen függetlennek kell lennie a tápegység áramkörtől. Viszont a tápegység trafója többleágazásos, és van még pár szabad köztük. Ide valamelyikre ráköthetem a műszer tápegységét? Vagy rakjak az egész mellé egy teljesen külön trafót?
Idézet:
Nem igazán tartom jónak azt a kapcsoló-üzemű tápot, vagy micsodát, jobb egy sima dióda és egy kondi, egyutas egyenirányítással, majd a stab IC a -5V-hoz.
Nekem is ez van, évek óta kifogástalanul üzemel. :)

Ezt nem igazán értem :oops:

szer. dec. 28, 2005 16:21
gyémánt tag

Hozzászólás 

A műszer csak a két bemeneti pontján keresztül érintkezhet a táppal!
Van egy +bemenet és egy -bemenet, csak ezeket lehet közösíteni a méréskor!

Nem igazán tartom jónak azt a kapcsoló-üzemű tápot, vagy micsodát, jobb egy sima dióda és egy kondi, egyutas egyenirányítással, majd a stab IC a -5V-hoz.
Nekem is ez van, évek óta kifogástalanul üzemel. :)
Üdv! SMA

szer. dec. 28, 2005 15:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
A műszer tápellátása a következő;
a tápegység graetz-e és két szűrő kondija után beraktam egy 7805-öt, ennek a kimenetéről az 5V egyszer megy a műszer +5V-os tápbemenetére, másrészt pedig egy -5V-os inverterre, aminek a kimenete pedig a műszer -5V-jára. Itt a két kapcsolás: http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/ ... vm_pw1.gif
Tudtommal a műszer negatív ágban csupán pár mA-t fogyaszt.

A műszer mérőpontjait (feszültség mérés esetén) pedig a tápegység földjére és az LM317 kimenetére kapcsolom.

Így elvileg a műszer táp földje és a mérőföldje össze van kötve. Ez baj? :roll:

üdv,
Attila

szer. dec. 28, 2005 15:03
gyémánt tag

Hozzászólás 

Nem egyszerű a dolog, amit szeretnél.
Megoldható, de körültekintően kell eljárni.
A fesz-mérő áramot is mérhet, amit feszültség-mérésre vezetünk vissza, a soros sönt ellenállás értékével beállítva a tartományt.
A baj ott kezdődik, hogy az ICL7107-nek kettős-táp kell, +5V és -5V is!
Ezt a tápfeszt teljesen független tápból kell megoldani, nem lehet egyik "labortáp" részhez sem közösíteni!
Az IC bemeneti földfüggetlenek, ezzel megoldható, hogy a két táp-fél között egy kétáramkörös váltókapcsolóval kapcsolgatható oda-vissza áramméréskor.
Az árammérő sönt értéke 200mV-os méréshatárhoz az áramterhelhetőség függvénye, 1A-hez 0,2 Ohm-os ellenállás kell, de legalább 5W-os, hogy ne melegedjen és elmásszon az értéke. 2A-hez pedig 0,1 Ohm kell.
Ezt a söntellenállást függetlenül kell beépíteni valamelyik tápvezetékbe és az ezen eső feszültséget (áramot) méri a műszer.
A műszer-IC 100MOhm nagságrendű bemeneti impedanciája nem terheli a söntöt.

A labortáp azért labortáp, mert ha ma reggel 8-kor beállítom 12,66V-ra, akkor holnapután este 6-kor is ezt kell hogy kiadja, a maximális terhelésen.
Még véletlenül sem ugorhat fel a feszültsége a bekapcsolás pillanatában, vagy éppen kikapcsoláskor! Ez ugyanis hazavághatja a rákötött mérendő áramkört, IC-t, vagy egyéb kapcsolást!

Üdv! SMA

szer. dec. 28, 2005 14:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Funk írta:
HA van valakinek ideje, akkor fejtse meg ennek az alapműszernek mérőpontjait és javítsa ki az R3-ra vonatkozó táblázatot (méréshatár és R3 függvénye), mert ami van, az butaság.

A 31-es láb a mérőbemenet, a 32-es a mérőbemenet földje (Common). Az R4-R3 ebben a kapcsolásban egy feszültségosztó.
További információ: http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf

szer. dec. 28, 2005 13:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
HA van valakinek ideje, akkor fejtse meg ennek az alapműszernek mérőpontjait és javítsa ki az R3-ra vonatkozó táblázatot (méréshatár és R3 függvénye), mert ami van, az butaság.

szer. dec. 28, 2005 12:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
Attila86 írta:
Funk írta:
Ha ismernénk a teljes! kapcsolást, akkor többet lehetne mondani.

Melyik kepcsolást? A műszer itt van: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
A tápegységről pedig itt minden le van írva.

Amúgy jól értem, hogy R5-R6-ra kell párhuzamosan kötnöm két sorba kötött ellenállást, és ezek közül az egyik ellenállásra a műszert?

Galfy és Sebi már tudja, hogy mire vonatkozott a kérdés.

A műszer tápellátását kell megadnod, hogy a kérdésedre megkaphasd a választ.

A teljes kapcsolás pedig tartalmazza a műszert is!
A teljes tápegység rajzán a műszer egy doboz(célszerűen), aminek van két pontja, ahol a tápot kapja, és van még két pontja, ami a táplábakkal összefüggésben van.

A kérdésed arra vonatkozik, hogy a műszer két pontját hogyan variáld, ha kapcsolóval szeretnéd váltani a fesz/áram kijelzést.

Tehát:
Mi a teljes kapcsolás?
Milyen összefüggés van a műszer táplábai és mérőpontjai között?

Üdv, Funkee

szer. dec. 28, 2005 12:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Funk írta:

Melyik kepcsolást? A műszer itt van: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.
A tápegységről pedig itt minden le van írva.

Amúgy jól értem, hogy R5-R6-ra kell párhuzamosan kötnöm két sorba kötött ellenállást, és ezek közül az egyik ellenállásra a műszert?

szer. dec. 28, 2005 12:29
arany tag

Hozzászólás 
A feszosztó OK. de a negatív ágba kell beiktani a söntöt (úgy, hogy a kimeneti osztó alsó tagja a sönt utáni negatívra menjen, hogy ezt a fesz-esést is kompenzálja), így az árammal arányos fesz. a negatívhoz képest ébred. Így akár egysarkú váltókapcsoló is elég.
A pozitív ágban csak lebegőtápos műszerrel műxik.

szer. dec. 28, 2005 10:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ketmorzes kapcsoloval ha kulon
tapja is van, mindent lehet merni....

Es azert "labor", mert sokkal jobb
mint a laposelem....

szer. dec. 28, 2005 10:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az R5-R6 ellenállásokon van az árammal arányos feszültség, amit mérned kell.
A méretezéshez konkrét számokra van szükség.
Itt egy példa:
az alapműszer 200 mV végkitérésű.
Az áramfigyelőkön a fesz kb 0,95 V amperenként.
Készítesz egy olyan feszosztót az árammérőre (R5-R6), ami a 0,95 V-ot 100 mV-ra osztja le. Ezt a feszt kapcsolod a műszerre. Ennyi. Az ellenállások értéke legyen pl 850 Ohm és 100 Ohm.

Egyébként nem fog működni.

A labortáp azért labortáp, mert a labor táplálására használják :)

szer. dec. 28, 2005 10:11
gyémánt tag

Hozzászólás Árammérés feszmérővel
Sziasztok!
Írtam már a "Labortáp építés" topicba, de nem válaszolt senki :(
Szóval megépítettem ezt a tápot:
http://elektron.uw.hu/elektro/tap/317/317.htm
ezzel a műszerrel:
http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=24.
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy ugyan ezzel a műszerrel meg lehet-e oldani a kimenő áram mérését is, mondjuk egy kétmorzés billenőkapcsoló átkapcsolásával.
Ezen kívül mitől nevezhető egy tápegység labortápegységnek?
Üdv.:
Attila

szer. dec. 28, 2005 8:55
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 36 hozzászólás ]