Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 8:20

Hozzászólás a témához  [ 21 hozzászólás ] 
Lehet kapni lézerdiódát, amit beépíthetek akárhová? 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Bizony, tudom, milyen veszélyes lehet a láthatatlan lézer...

vas. dec. 26, 2004 0:32
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak nehogy a nagy bárkácsolásnak valaki szeme lássa a kárát... :!: Ez persze minden lézeres kütyüre érvényes, pláne azokra, melyek a nem látható hullámhosszal működnek. "Nem láttam, amit nem láttam, utána már nem láttam..."

Gilszkilabor

szomb. dec. 25, 2004 23:24
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Persze, vannak egyszerűbb megoldások is...

De nekem úgy kellene megcsinálni, hogy ne lehessen látni, maradjon meg a szép fényes felület. A lézer erre jó lehet.

szomb. dec. 25, 2004 23:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Legalább... 8)

szomb. dec. 25, 2004 22:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
ketté??

szomb. dec. 25, 2004 22:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
gergo04 írta:
...Adatmegsemmisítés céljaból kellene...
A működése kb. 5sec időtartamos lenne...

mindig biztos leszel abban, hogy sikerült az adott művelet? Én az adatmegsemmisítést a fenti 5 másodperc helyett ötöd annyi idő alatt szoktam megoldani (~ 1 mp). Egyszerűen kettétöröm a lemezt. Az tuti.

Gilszkilabor

szomb. dec. 25, 2004 20:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
> Nekem olyan erõs lézerfényre lenne szükségem,
> ami egy cd-r lemezt meg tud sérteni
> (bevezetõszakaszt elront, a lejátszóban ugrik, stb).
> Adatmegsemmisítés céljaból kellene...

Tedd be mikrosutobe egy fel percre egy
gyufasdobozal feltamasztva (gyufa nelkul :))))
Tokeletes megoldas es meg latvanyos is...

szomb. dec. 25, 2004 20:08
arany tag

Hozzászólás 
Hy.

Ha már témában vagyunk...

Nekem olyan erős lézerfényre lenne szükségem, ami egy cd-r lemezt meg tud sérteni(bevezetőszakaszt elront, a lejátszóban ugrik, stb).
Adatmegsemmisítés céljaból kellene...
A működése kb. 5sec időtartamos lenne.
Van egy LG cd-íróm(leégett, de a fej jó), abból szeretném megcsinálni.
Stol kolléga javasolta a diófa kb. 5V-os impulzusüzemű meghajtást.

Csak annyi gondom van, hogy nem ismerem a diódát és nem tudom, hogy detektáljam a sugarakat...

Köszi!

szomb. dec. 25, 2004 19:34
platina tag

Hozzászólás 
Osztrák forrást tudok, piros, kék, zöld meg azt hiszem sárga szinben.
Olyan 6 Eu körül indulnak a modulok (a sárga 275Eu.)
A poineterek 17Eu a piros, 108Eu zöld és 160 a sárga.
+áfa +szállítás.
Ha neked megér ennyit...
De szerintem is maradj a 800ft-os kinainál vagy vedd meg ami itt eladó,a bban is csak az van.
De manager shop-okban és hasonló helyeken biztos kapsz márkásat is.
Megkérdezhetem, hogy milyen dobozba akarod beleépíteni?

szomb. dec. 25, 2004 0:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
A Kontha-nál volt 400 pénz körül lézerdióda. Chip tokozású, gagyi, de szép fénye van (a koherencia pocsék az elé ragasztott kis műanyaglencsének köszönhetően) Én sajna 8 db-ot tönkretettem egy szerencsétlen tápzárlat miatt. Most ne keressétek, pár hét múlva lesz.

http://www.elektrokontha.hu

balu1: Nincs kedved egy topicot nyitni a szilárdtest fényforrások szexuális életéről? Nagyon pontosan és érdekesen írtad le a működést4 Ez teccik :)

szomb. dec. 25, 2004 0:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Conradba láttam ilyesneket. Mint minden jó drága.

szomb. dec. 25, 2004 0:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
A kínai piacos lézerben a félvezető valóban olyan mint amit nyugaton kaphatsz hasonló teljesítményben és sokkal többér.
Sőt a Conrádnál csak 1mW-os!! kapható 6ezer forintért. Ezért érdemes elfelejteni az egyéb forrásokat és vegyél valami jó erős fényüt a kínain, aztán lehet méricskélni és kisérletezni mielőtt szétégne.

A kínai pointerekkel szerelés közben nem árt vigyázni mert chiptechnológiával szerelik vagyis nincs tokozva és minden szabadon van.
Ha kézzel lesodrod a hajszálnál sokkal vékonyabb bekötőhuzalt akkor már csak röppálya saccolásra alkalmas nehezék válik belőle. Szóval ha nem jól szeded szét akkor el is dobhatod.

Persze ez is szerelhető csak azt nem tudom miért kellene szétszedni ha nem tanulmányozni hanem használni akarod.

Na jó, értem, hamar tönkre megy.
Egyébként azért szoktak tönkre menni (már ami hajlamos olyan véget érni, nem mindegyik) mert nagyobb árammal hajtják az ilyen névnélkülieket mint azt szabadna.

Az összes trükkös elektronika sem tesz mást egy ilyen lézer mutatópálcának használt eszközben, csak a fényerőt vagyis az átfolyó áramot stabilizálja. Amikor merül az elem de még fölötte van a szükségesnek akkor az elektronika vissza szabályoz.
Amikor már elért egy bizonyos alacsony szintet a feszültség azután már csak átvezet.

Úgy is meg lehet építeni illetve módosítani egy kínai lézerpointert amiben az összes elektronika mindössze egy túl kicsi értékre méretezett ellenállás, hogy akkora értéket építesz be a gyári helyére amin nem folyik keresztül kb. 30mA-nél több új elemek esetén sem, akkor nem megy tönkre, persze a fénye valamennyit csökken.

A gyáriban van amikor 40mA vagy több is átmegy. Na de így jobban el tudják adni mert újonan jobban világít. Nekik meg az a fontos.
Gondolják, a gombelem úgyis hamar kimerül, főleg ha tőlük veszed :twisted:

Ami már márkásabb komplett cucc vagyis neve és ára is van annál jobban odafigyelnek az ilyesmire hogy meddig működik.

A lézerchip valóban kényes jószág a túlhevülésre, de az elektrostatikus feltöltődés is tönkre tudja tenni, hogy észre sem veszed mitől szállt el.

Nem véletlenül kényesek ezek a holmik. Rengeteg rétegből áll egy ilyen lézermorzsa és nagyon sok feltételnek kell teljesülnie belül ahhoz, hogy működjön.

Na és egy kis félvezetős ás általános lézerfizika...

A csipben a kristályon belül a rétegek között a két vége felé tükrös alumínium réteg van felgőzölve és azon a koherens fény oda-vissza verődik. A foton a gerjesztett atomokkal való ütközés közben azonos fázisu azonos hullámhosszu indukált fotonokat indít el az érintett gerjesztett állapotu atommag alacsonyabb energiaszintre zuhanása által. Vagyis a foton hosszú utat tesz meg ott belül oda-vissza miközben sokasodik (ettől lehetséges a lézerre jellemző nagy fényerő kicsi felületen). Azután a szándékosan tervezett kicsi hibahelyen a félig áteresztő hatás miatt a szabadba jut.

A félvezető lézer fénye azért vetíthető ki nagy távolságra kicsi divergenciával mert a lézermorzsán a kilépő felület kicsi viszont a fényerő nagy. Így a kivetített fénypont is viszonylag nagy távolságba jut el és kicsi a széttartása.

Még visszatérve a fizikai működéshez általában...
A lézerhatás beindulásához létre kell, hogy jöjjön a lézeranyagban az inverz populáció az elektronok terén, vagyis a gerjesztett állapot benépesülése.

Egy izzásban lévő lámpa izzószálában mindig több a gerjesztetlen atom mint a gerjesztett állapotban lévő mert az anyagra jellemző spontán emisszió útján mindenféle hullámhosszu és polarizációju fotonkibocsájtás kíséretében hamarabb visszatérnek az atomok alacsonyabb energiaszintre mint amikorra az alacsonyabbak is felgerjednének.

Viszont a lézerműködésre bírható anyagra ennek az ellenkezője a jellemző. Ott a gerjesztett atomok vannak túlsúlyban amelyek egy-egy indukáló foton hatására, a beérkező fotonnal azonos hullámhosszu és polarizációju fotont bocsájtanak ki. Ennek a magasabb energiaszintnek a benépesülését nevezzük inverz populációnak, ami tulajdonképpen a többségében gerjesztett állapotot jelenti.

Régebben egy lézerfizikus ismerősöm a Horváth Zoli a KFKI-ból erre mondott egy példát: Vegyük azt, hogy vasárnap sok család elmegy az állatkertbe és mindenki viszi a gyerekeket is. A legtöbb gyerek megy az úton, a lába a földön van de néhány vásott kölök elvétve felmászik a fára de azt is a szülei gyorsan leparancsolják.
(Ez a normál izzószál elektronhéj jellemzője)

Azután kinyílik az egyik ketrec és kiszabadul egy oroszlán.
Persze akkor mindenki felmászik mindenféle magaslatokra fákra, sőt a gyerekeket tuszkolják feljebb, vagyis benépesülnek a magasabb szintek és csak nagyon kevesen maradnak a földön, legfeljebb az aki nem tud fára mászni. Vagyis benépesül a magasabb szint.
(Ez a lézeranyagra jellemző inverz populáció)

Azért inverz mert minden egyéb módon történő fotonkibocsájtással járó gerjesztésre a normál populáció a jellemző. még ha az ősember tábortüzének fényét vesszük is példaként.

Na asszem erről ennyi elég :)

pén. dec. 24, 2004 21:02
ezüst tag

Hozzászólás 
kispedro írta:
Tudtommal 2 féle pointert árulnak a piacokon.Van egy, amiben nagy fényerejű led van valami lencsével előtte, meg van az amiben egy lézerdióda van a maga kontrolldiódájával, meg egy kis elektronikával.
Neked mire kellene?
kispedro

Mutogatásra kellene, amire való :)
Előadásokra.
De bele szeretném építeni egy kis dobozba, tehát a lézerdiódás lenne a korrekt... Maradjunk ennél.

Az eladó cuccot kösz most nem.

hétf. márc. 29, 2004 3:02
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Nekem van egy eladó pointerem!
Fényerő 5 fokozatban állítható,2gomb akku a tápja.
Komplett fegyver szerelék van alatta.Új,dobozában.
üdv:István
tanar.ur@mailbox.hu

vas. márc. 28, 2004 22:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tudtommal 2 féle pointert árulnak a piacokon.Van egy, amiben nagy fényerejű led van valami lencsével előtte, meg van az amiben egy lézerdióda van a maga kontrolldiódájával, meg egy kis elektronikával.
Neked mire kellene?
kispedro

vas. márc. 28, 2004 19:07
ezüst tag

Hozzászólás 
Bizti a neten is lehet találni, majd utánanézek. Vagy meg tudod mondani melyikben volt benne? Esetleg ha megvan be tudod scannelni? :oops:

Én még azért félek a gagyi lézerdiódától is! Nem lehet hogy annak élettartam/strapabíróság szempontjából is gagyibbak a paraméterei?

Köszi

vas. márc. 28, 2004 14:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Van benne egy laser dióda meg egy visszacsatoló díóda, erröl kap vissza jelet az elektronika ami szabályozza a laser dióda áramát. A kína vackokban ez az elektronika nagyon gagyi vagy akár hiányzik is. HE/RT-ben voltak "gyári" rajzok (két tranzisztoros) meg egy laser telefon szerű project is.

vas. márc. 28, 2004 14:15
ezüst tag

Hozzászólás 
Hoppá!

Azt hittem ezek a diódák olyanok, mint egy led: elé egy ellenállás, és már megy is:)

Akkor nekem elektronikával együtt kellene! Honnan lehet ilyet szerezni? Miről is szól az az elektronika? Mit csinál?

A kínaival egyébként az a bajom, hogy van egy, és nagyon hamar meghalt. Nem tudom mi a baja, nem akarom szétszedni, mert nem teljesen az enyém.

Vagy lehet hogy egy jobb pointert fogok szétkapni.

vas. márc. 28, 2004 13:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pedig a kínai megoldásnál nincsen olcsóbb, még régebben amikor nem volt ilyen olcsó forrás akkor kb 10-12 ezer körül volt az ára, egyébként szerintem ugyanaz mint ami a kínai pointerekben van. Egy korrekt vezérlőelektronikávan (nem az eredetivel) szerintem semmivel nem fog kevesebbet tudni mint ha drágán veszed...

vas. márc. 28, 2004 11:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
CD-olvaso?

:)

--
Danko
Website: http://sziget.mine.nu/~danko

vas. márc. 28, 2004 10:39
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás Lehet kapni lézerdiódát, amit beépíthetek akárhová?
Szóval olyan lézerdióda kellene, ami a pointerekbe van építve. 12V-ról szeretném járatni, és egy nyomógomb mellé építeni pointer céljából.

Hol lehet szerezni? És mennyiért?
(olcsó piacit pointerből kitetrmelést felejtsük el, mert bedöglik hamar)

Köszi!

vas. márc. 28, 2004 10:11
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 21 hozzászólás ]