|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 14 hozzászólás ] |
|
Kaputelefon javaslatok/velemenyek
Szerző |
Üzenet |
Vajk959
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 233 Tartózkodási hely: Budapest
|
Vlezlee!
Ha még aktuális a dolog, akkor a következő a helyzet:
A kaputelefonok többségében a kagylóba épített hangszóró adja a csöngető hangot is.
Az általad megadott nagyon kevés információ alapján az a gyanúm, hogy egy koreai Commax kaputelefon kínai klónjával van dolgod. A Commax legprimitívebb 2 vezetékes rendszerét másolták, mert külön 2 dróton nyitja a kaput és nem a vonalon keresztül, mint minden normális 2 vezetékes 1 vonalas kaputelefon.
A vonali áramkör felépíttése és a készülék működése nagy vonalakban:
A gerjedékenység csökkentésére a bel és kültériben egyaránt önhang csökkentő trafót alkalmaznak (zsebrádio kimenő méretű) ez a 8 ohmos hangszórók illesztő trafója. A tápfesz 9V DC stabilizált. A vonalat a 9V-ról soros ellenálláson és az önhang csökkentő trafón keresztül táplálják. A kültériben az önhangcsökkentő trafó és a mikrofon erősítő sorba van kötve. A csengő gombbal a mikrofon erősítőt zárják rövidre. Erre leesik a vonalfeszültség. A beltériben általában zeneres tranzisztoros, ritkábban műveleti erősítőből kialakított komparátor érzékeli a feszültség csökkenést és indítja a dallamgenerátor IC-t. A minimum 4 áramkörös kétállású beszédváltó kapcsoló egyik érimtkezőjén keresztül vagy a dallam generátor vagy a saját mikrofon jele kapcsolódik az LM386-os hangerősítő IC-re. Egy másik érintkezőpár biztosítja, hogy a vonalra vagy a saját hangszóróra kerüljön a felerősített jel.
Az automata kapunyitáshoz célszerű a feszültségszint figyelő áramkör kimenetéről levenni a jelet és 1-2 tranyóval (mert lehet hogy kell egy invertáló fokozat is) a pufferre kötött relé már vezérelhető. Ez jelen esetben egy miniatűr 12V DC tipus lehet, mert csak a kódzár bemenetét kell vezérelni. Akár egy optocsatoló és tranyó is alkalmas lehet.
Sajnos célszerű lesz a feszültség esés érzékelő áramköri részletet visszarajzolni a nyákról.
Ha mégsem ilyen felépítésű az adott kaputelefon, akkor tekinsd a hozzászólásom tárgytalannak!
További sok sikert a munkához!
Üdv: Vajk959
|
szomb. ápr. 30, 2005 23:33 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Idézet: Az ilyen ajtónyitási dolgokat egy órával a legegyszerübb megoldani van egy kapcsolóóra ami a beállitott időben feszültséget ad az elektromos zárnak de az elekrtromos zárak többsége a 8-12 v ot huzamosabb ideig nem bírja igy csak 5 v ot szoktam nekik adni igy elég sokáig bírják. ezzel a megoldással nem kell semmi gombot nyomi amig az óra bekapcsolva van utánna pedig normál üzemben müködik tovább
Amit én láttam elektromos zár (8-12V), az ha kapott egy impulzust, akkor addig 1-szer kinyitható maradt a zár, amíg vissza nem csukták az ajtót (az ajtónyelv meg nem lökte a zár nyelvét).
Üdv
Inhouse
|
kedd ápr. 26, 2005 13:16 |
|
|
vlezlee
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 183 Tartózkodási hely: Home
|
zsozsoka:
Megnéztem megint az ominózus kaputelefont, márkajelzés nincs rajta
Van benne egy kis méretű 12V-os trafó, onnan van tápja a cuccnak, nagyobb fesz sehova nem megy.
2 vezetékkel ven hozzákötve a külső egység, kb 100m 6x0,22-es kábelen (árnyékolás nincs bekötve) hoztam be a jelet és meglepően jó minőségű.
Külön csengőt ill. piezot nem láttam a beltéri egység belsejében.
Hogyan működik ezeknek a csengetése?
Ha valaho lennie kellene pl egy 12V-os piezonak, arra lehetne kötni egy relét, ami a kódzárat vezérli, tehát az első csengésre a relé meghúzna... ezt a relét bentről egy kulcsos vagy akármilyen kapcsolóval ki lehetne iktatni, ez már jó megoldás lenne, csak nem tudom, hoyg a csengetés hogyan működik
|
kedd ápr. 26, 2005 11:48 |
|
|
zsozsoka
ezüst tag
|
halihó
Az 5 volt dc müködik sok éve ezzel foglalkozom onnan tudom .
Ha az órás megoldás nem jó akkor az óra helyett egy sima kapcsoló is megteszi ahol a kaputelefon belső készüléke található vagy valahol az mellett szerintem
zsozsoka
|
vas. ápr. 24, 2005 12:09 |
|
|
vlezlee
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 183 Tartózkodási hely: Home
|
Az óra nem jó nekem, mert állandóan változik a nyitvatartási ideje a helynek.
Elsőre arra gondoltunk, hogy a riasztórendszer egyik kimenete funkcionálna kapcsoló helyett, de az sem jó, mert pl nyáron egyeltalán nincs bekapcsolva a riasztórendszer, mert állandóan tartózkodik valaki az épületben.
Sajna itt csak a kézi üzemmód jöhet szóba
A folyamatos 5V sem jó, mert a zár (elektromos ellenoldal) AC táplálású (igaz DC-vel nem próbáltam).
A jelenlegi felállás:
Van egy kódzár (12V ac táppal, külső indítókapcsolóval ...stb).
- Ha valaki az utcáról akar bejönni, az csak kóddal tud, vagy beszól kaputelefonon (a kaputelefonon van egy nyomógomb gyárilag, az a kódzár elektronikájára kapcsolódik) és bentről kinyitják a kaput
- Ha valaki bentről akar kimenni, akkor a kaputól kb 1M-re egy oszlopba van szerelve szintén egy nyomógomb, ami szintén a kódzár külső indítóbemenetére van kötve, gombot megnyomja és 10mp-ig nyitva az elektromos zár...
|
szomb. ápr. 23, 2005 23:52 |
|
|
zsozsoka
ezüst tag
|
Hali
Az ilyen ajtónyitási dolgokat egy órával a legegyszerübb megoldani
van egy kapcsolóóra ami a beállitott időben feszültséget ad az elektromos zárnak de az elekrtromos zárak többsége a 8-12 v ot huzamosabb ideig nem bírja igy csak 5 v ot szoktam nekik adni igy elég sokáig bírják.
ezzel a megoldással nem kell semmi gombot nyomi amig az óra bekapcsolva van utánna pedig normál üzemben müködik tovább
üdv Zsozsoka
|
szomb. ápr. 23, 2005 23:00 |
|
|
vlezlee
arany tag
|
Fogalmam nincs, hogy milyen típus, valami 2000Ft-os árkategóriás kaputelefon (1 lakásos).
2 vezetékes a rendszer, a külső egységhez csak 2 vezeték mega, a beltéri egységet 230V-al kell megtáplálni és ennyi, még nem bombáztam szét, nem méregettem ...stb Jövő 7en többet tudok mondani a meglevő rendszerről.
|
szomb. ápr. 23, 2005 22:06 |
|
|
Vajk959
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 233 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hello Vlezlee!
Ha kaputelefonokkal akarsz foglalkozni és nem szeretnél "gányolni vagy barkácsolni", akkor szinte kizárólag csak a gyári alapkapcsolásokat tudod megvalósítani. Ez a megrendelők 95%-ának tökéletesen megfelel. A maradék 5% kedvéért a gyárak nem tesznek semmit. Tehát kénytelen leszel barkácsolni, kiegészítő áramköröket tervezni,, konstrukciós hibákkal teli (nem "bolond-biztos") áramköröket átalakítani.
Talán egy-két gyártónak van ilyen kapunyitó kütyüje, de sajnos általában csak a saját gyártmányú kaputelefon rendszereik közül képes működni egynémelyikkel.
Jó lenne, ha leírnád melyik gyártó, hány vezetékes (4+1, 1+1) rendszere van felszerelve.
Vajon egy lakásos vagy több lakásos rendszer csak 1 kiépített vonallal.
Egy lakásos rendszer esetén a lakáskészüléket vagy a kaput kell megtáplálni 12V AC-val.
Milyen rendszerű a csengető áramkör:
12V AC vagy 12V DC szűretlen félszinuszok zümmerhez
hangfrekis DC impulzus sorozat a földhöz képest negatív vagy pozitív polaritással
folyamatos DC mert a beltéri állítja elő a csengető hangot magának
2vezetékes egy vonalas rendszernél a vonal rövidrezárásával (egy az egyben vagy ellenálláson, diódán, zeneren keresztül ez szabadon választott csak a tervező fantáziájának függvénye) történik lényeg az, hogy jól kiértékelhető feszültség esést kell létrehozni és a lakáskészülék állítja elő a csengető hangot.
Ezek a kérdések csak hagyományos analóg rendszer esetén érvényesek!
Ha véletlenül digitális rendszer, akkor nem nagyon érdemes piszkálni. (szerintem)
Milyen elektromos zárat alkalmaztak (mezei időzített vagy impulzus üzemű).
Ez a néhány apróság ismeretében már megtervezhető a kiegészítő kütyü. Legyártod, beépíted és vállasz rá 1-2 év garit.
Mielőtt hozzáfognál a munkához részletesen vizsgáld át a rendszert, hogy minden funkció tökéletesen működik-e. Ha van rá mód, akkor többször is, mert tapasztalatom szerint, ha eddig 10-ből 8 esetben hibádzott valami a rendszer működésében, akkor is váltig azt állítja a tulaj, hogy évek óta minden tökéletesen működött amíg te bele nem barmoltál!
Sok sikert a további munkához!
|
szer. ápr. 20, 2005 16:26 |
|
|
vlezlee
arany tag
|
Üdv mindenkinek, nekem is lene egy problémám egy kaputelefonnel, csak nem akartam emiatt új topicot nyitni:
Adott egy sportintézmény, ahol nem kötött nyitvatartási rend van, van egy kóddal nyíló kiskapu (egyszerű kódzár + egy nyomógombbal is nyitható belülről a kaputrelefon beltéri egységéről) és egy elektromos nagykapu...
1) ha nyitva van az épület, akkor a kaputelelefon hívógombjának megnyomására ki kellene nyílnia a kiskapunak (sima 12V-os elektromos zár), itt nem probléma ha a gomb megnyomásakor cseng a beltéri egység, csak nem biztos hogy fel is veszik...
2) ha zárva van az épület, vagy nincs nyitvatartási idő de tartózkodik ott valaki, akkor a kaputelefonnak normálisan kellene funkcionálnia (beltéri egység kicseng, ha éppen van ott valaki akkor fel is veszik és bentről nyitják a kaput)
Gány és barkács megoldás nem igazán érdekel - rajtam kívülálló okok miatt -, csak még nem nagyon szereltem kaputelefonokat és nem tudom milyen irányba induljak
|
szer. ápr. 20, 2005 13:22 |
|
|
Vajk959
arany tag
|
Hello Gafly!
Amit javítottam kaputelefon kültérit az 2 vezetéket használt audio és adatátvitelre, de sajnos a kapunyitáshoz külső feszt igényel. A készülékben csak egy reed volt amire egy tranyós áramkör sütött rá egy elkót (max. 1 sec. impulzus). A felhasználók még külön lerelézték, mert egy 5 ohm belső ellenállású FEB rátétzárat kellett kapcsolnia.
Egy másik változatban (az előző tovább fejlesztése) egy 1000uF 15V-ra áramkorlátozó ellenállással feltöltött kondit kapcsolt a zárnyitó kimenetre egy PNP Darlington teljesítmény tranyó. Ezzel a módszerrel közvetlenül lehet működtetni impulzus üzemű elektromos zárat, bár szerencsésebb legalább 2000-4000uF-ot használni, ha csak 12-15V-ra van feltöltve. 12V-os zárat egyébként 24-35V-ról jó üzemeltetni kondenzátoros nyitással, akkor 1-2000uF is elég még a legnagyobb áramfelvételű záraknak is.
|
szer. ápr. 20, 2005 11:08 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Koszonom az eddigi infokat.
Az a Deltonos cim nagyon
hasznos volt. Emberbaratibb
arak vannak az biztos....
Tehat amire szukseg lenne:
Van egy viszonylag nagy haz,
ahol nem lehet mindenutt hallani
a kapucsengot es a telefont.
Ennek szerintem a legegyszerubb
megoldasa egy alkozpont
(ez kulonben is kellene).
Akkor viszont a csengonyomot
erdemes lecserelni kaputelefonra.
Igy mindenutt fog szolni a csengo...
Tehat kellene egy alkozpont ami
negy melleknel nagyobb es tud
kaputelefont kezelni.
Ilyen pl. a terraneo (140 KHUF),
vagy most a Deltonos listabol:
Produtel PAX106 HL/IP ~20 KHUF
produtel Szezam kaputelefon ~10 KHUF
Persze ez sem tokeletes. Nem tud
bevalasztast, stb.
Viszont lehet hozza IP kartyat rendelni
ami hivoszamkijelzest kezel. Gyanus
hogy ennek viszont nincs ara. Lehet hogy
csak papiron letezik?
A tobbihez meg nincs ilyen bovitokartya
irva. Egyaltalan vajon ez a Matavos
(van egy par szabvany ra) hivoszamkijelzest
ismeri?
Vajon az egygombos Produtel Szezam
kaputelefont hany vezetekkel kell bekotni?
Az ajtonyitas az kulon megy?
|
hétf. ápr. 18, 2005 12:40 |
|
|
zsozsoka
ezüst tag
|
Szevasz !
Mire lenne szükséged ha bővebben elmondod talán többet tudok segíteni.
|
vas. ápr. 17, 2005 1:41 |
|
|
Vajk959
arany tag
|
Hello Gafly!
Sajnos nincs tapasztalatom az adott készülékkel kapcsolatban és nem szoktam telefon alközpontokat telepíteni/javítani, illetve egy alkalommal két kapuegységet már megjavítottam.
A Terraneo rendszer ára sajnos a hazai kaputelefon árak tükrében reálisnak tűnik, a nevesebb olasz gyárak termékei rohadt drágák, de a 2 év garancia már 10 évvel ezelőtt is volt rájuk, ha normális cégnél vetted vagy a kizárólagos importőrnél. Ezeken a helyeken a szerviz háttér is megoldott többnyire.
Itt is érdeklődhetsz: http://www.dialcomp.hu/
Bővebb információ a gyártó honlapján, nem tudom megtaláltad-e már? Ez nagyon fontos mert ki kell deríteni, hogy gyártják-e még vagy valami elfekvő készletből akarnak rád sózni valamit.(egyes cégek bevett szokása, hogy ha a raktári készlet kifogy a továbbiakban semmilyen garanciát nem vállalnak és még a "márka szerviz" sem hajlandó javítani, bár a Terraneonál ez nem jellemző, legfeljebb azt mondják egy kb. 5 éves készülékre, hogy az általuk forgalmazott termékek nem szoktak elromlani.
A gyár honlapja: http://www.installatori.bticino.it/bticino/catalog/italia/treeviewer.jhtml;jsessionid=XX4JU1T0UHTNWCQ52EKSFEQ?cat=IT_BTI_NGER1000009619&_requestid=45005
Esetleg még itt is szétnézhetsz: http://delton.hu
Az árak barátságosabbak és ha van valami vállalkozásod talán még olcsóbban is kapod lévén ez egy nagyker. Az ...Áruház/telefonközpontok menűben keresgélj, sajnos nem tudom belinkelni, mert minden lapon csak a főoldal címe látható.
Terraneo nincs, van helyette minden más. A garancia időn túli javításnál már voltak problémák, bár ez nem bizonyított, mert mindenki azt mond amit akar. Hozott hozzám egy cég videokaputelefonokat (elég sokat szereltek fel belőle) amit ott vettek, de időközben megszakadt a kapcsolat a gyárral, és a márka szervíznél pezsgőt bontottak, hogy már nem kell többé ezeket a konstrukciós hibás távolkeleti s-z-a-r-o-k-a-t javítani és mindenkit elhajtottak.
|
szomb. ápr. 16, 2005 17:33 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Kaputelefon javaslatok/velemenyek
Sziasztok,
azt hiszem van Kozottetek ezen a teren jartas.
Ismeritek ezt a rendszert/van rola tapasztalat?
Itt a doksija:
http://www.phono.no/download/TE02N_GB_7.pdf
Itt lehet kapni:
http://www.silicium.hu/kaputelefon/terr ... pontos.pdf
Ami nekem tetszik:
- Eleg mindenhova ket vezetekkel huzalozni;
- Telefon alkozpont is;
Ami nem tetszik:
- Az ara (~140 KHUF).
Persze kerdes hasonlo tudassal mit lehet osszerakni
olcsobban....
Ujabban mar nem is nagyon latok sehol analog PABX-et.
|
pén. ápr. 15, 2005 16:17 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 14 hozzászólás ] |
|