|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
SMA
gyémánt tag
|
Kedves sanken és Többiek!
Én azt javaslom, hogy vegyél jobb mélyátvitelű hangsugárzót, vagy hangszórót, amihez nem kell ez a fajta erőszakos megoldás.
( A QUAD-ban cseréld ki a bemeneti csatolókondit legalább 10uF-ra!)
De, ha mindenáron akarsz egy lúdnesszes szabályozót, akkor az LM1036 jó választás, érdemes a gyári ajánlását és az adatlapját tanulmányozni az építés előtt.
Üdv! SMA
|
vas. ápr. 06, 2008 10:12 |
|
|
Transztyuszeres
gyémánt tag
|
.....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Transztyuszeres csüt. dec. 16, 2010 14:24-kor.
|
szomb. ápr. 05, 2008 16:52 |
|
|
Skori
gyémánt tag
|
Ha már pont olyan hangzást szeretnél, akkor miért nem másolod le a vidi hangerő-hangszín szabályzó részét?
Egy másmilyen felépítésü áramkör másképp is fog szólni, azt meg szinte lehetetlen kitalálni, hogy neked jobban avagy kevésbé tetszene az eredmény. Kisérletezz, építs meg párféle áramkört, és kiderül, hogy melyik tetszik jobban. Ja és lehet hogy idővel változik majd az izlésed, ha nem 1..2 évre csinálod azt a quadot, akkor nem árt ha a hangszin középállásban lineáris, illetve a loudness (ha lesz benne) ki/be kapcsolható.
Mellesleg a quad végfok torzítása sokkal kisebb mint az említett videotoné, és előfordult már hogy valakinek pont azért nem tetszett annyira mert megszokta a "dögös hangzáshoz" tartozó enyhe torzítást is (ez nem vicc - van ilyen). Viszont bizonyos idő után már a vidi hangja fog sokkal kevésbé tetszeni, és lehet, hogy akkor már másmilyen karakterisztikájú hangszinszabályzóval tetszene jobban. Ezt ne vedd sértésnek, nem akarom leszólni az ízlésedet (ízlésekről amúgy sem érdemes vitázni), csak a tapasztalataim alapján írtam.
|
szomb. ápr. 05, 2008 13:07 |
|
|
sanken
vas-tag
|
Sziasztok!
Hangszínszabályozásra képes előerősítőt szeretnék építeni Quad405 elé, pontosan olyan "dögös" (hangerő poti 9 óra tájékán, loudness be + maxra tekert mély) hangzás a cél mint a Videoton 6363S erősítő esetében. Tehát mély, magas, hangerő potikat és loudness kapcsolót tartalmazzon. Ellentétben sokakkal én olykor brutális mélyhang kiemelést szeretek használni, az elektronikus zene a kedvenc. A legszimpatikusabb lenne az LM1036 IC-vel felépülő kapcsolás sztereo volta miatt is, kíváncsi lennék hogy megkapom-e ugyanazt az élményt vele (egy jó végfokkal), mint amiért a Vidi 6363S típust szeretem?
Kíváncsi lennék a műszaki adatokra 6363S esetében és LM1036 esetében is, de nyilván nem csupán a szimpla számokban lesz a válasz arra hogy milyen kapcsolást tervezzek, így várom a fentiekben megfogalmazott célhoz leginkább passzoló áramkör kapcsolási rajzát.
mély: ? dB ? Hz,
magas: ? dB ? Hz,
loudness: ? dB ? Hz (magasban és mélyben)
szabályozás típusa: lepke, baxandall..?
|
pén. ápr. 04, 2008 8:40 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves sanx és Többiek!
Forrasztás-hiba is lehet, amit írsz az alapján, ez valószínű.
Tessék újraforrasztani mindent, lehetőleg gyantás-ónnal és egyik kézzel a pákát, másikkal az ónt vinni a tetthelyre. Nem szabad gányolni, taknyolni, ahogy mondani szokták, tehát határozottan, és finoman kell csinálni.
Ha a panel a hibás cserélni kell.
Érdemes beültetés előtt megvakargatni az alkatrészek lábait egy csipesszel, aminek recés a pofája, hogy a lábon lévő oxid-réteget feldurvítva, az jól forrasztható legyen. Főleg a passzív alkatrészeken ez segíthet.
Üdv! SMA
|
szer. szept. 07, 2005 14:32 |
|
|
sanx
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. márc. 31, 2005 7:04 Hozzászólások: 55 Tartózkodási hely: Budapest
|
Néha az az érzésem, hogy engem kerülget valami, vagy ez a hangszínszabályzóra mondott átkot valaki, illetve én, már nem is tudom hányszor. Megint elkezdte ugyanazt, amit legelején, igaz, egy kicsit kevésbé intenzíven, de csak recseg, ropog valami. Olyan, mintha érintkezés hiba lenne a NYÁK-on, és valaki néha elkezdené hajlítgatni a panelt. Hiába mondtam neki héberül imát, az sem segített. Most már egyszerűen nem hiszek abban, hogy létezik racionális megoldás a problémámra.
A potmétereket ellenőriztem, kikötöttem....semmi.
A táp sem vacakol. Egyre inkább attól félek, hogy a panel anyagával van valami. Lehet, hogy nem bakelit kellene, hanem üvegszálas? Vajon ez megoldáná?
Elég nehéz elhinni, hogy egy gyárilag kikísérletezett kapcsolással valami hiba lenne, hogy nekem nem megy. Nem lehetetlen, hogy én szúrtam el valami apróságot, de ennél sokkal bonyolultabb kapcsolást is építettem meg...
Megpróbálom üvegszálas panelre megépíteni ezt, és utána leírom, hogy mi a helyzet, ha egyáltalán még érdekel valakit....
Üdv: SanX
|
szer. szept. 07, 2005 12:29 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Nekem a girátorban jobban bejöttek az LM324-ek. A FET-esekkel valami nem kóser ott. Az NE5532 viszont jól működik a be-kimeneti porton, csak nagyon gerjedékeny, ezért a 100pF a negytív visszacsatolásba elengedhetetlen. (épp most is szívtam e miatt a fantomtápos mikrofon erősítőmben) Megjegyzem, hogy mostanában nincs nagyon bekapcsolva az EQU.
|
hétf. szept. 05, 2005 9:16 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Egy gerjedés nem feltétlenül periodikus.
|
hétf. szept. 05, 2005 8:59 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
Esetleg potméter kontakthiba?
|
hétf. szept. 05, 2005 6:15 |
|
|
sanx
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. márc. 31, 2005 7:04 Hozzászólások: 55 Tartózkodási hely: Budapest
|
Próbákoztam már mindehová betenni kondit, de nem segített semmi. Nem tartom valószínűnek, hogy gerjedés lenne, mivel a szkóp nem jelez semmiféle periódikus jelet. Ez a recsegés teljesen kaotikus. Néha 100%-ig eltűnik, néha meg sűrűbb és hangosabb lesz, de periódikusság nincs benne.
Az IC sem melegszik. A panel lehet, hogy gagyi egy kicsit, de próbálkoztam már másikkal is, de az se oldotta meg a problémát. Igazából az bánt, hogy egy ilyen rendkívűl egyszerű kapcsolásnál hogy tud ilyesmi kialakulni? A műveleti erősítő bekötése szerintem nem olyan borzalmas nagy körültekintést igénylő dolog, vagyis szinte el se lehet rontani. Na mind1...
Mostanában hagytam állni egy kicsit, aztán mikor bekapcsoltam, már nem jelentkezett ez a dolog. A hangerőszabályzó poti középső kivezetésével sorba kötöttem egy 10KOhm-os ellenállást, valamint a bemenet és a föld közé tettem két diódát ellentétes irányba limiter gyanánt. Azóta úgy tűnik jól megy, de akkor is nagyon zavar, hogy nem tudom, hogy mi volt a baja, és hogy mitől szűnt meg. Pláne, hogy elő fog-e jönni megint.
|
vas. szept. 04, 2005 11:00 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves sanx és Többiek!
Az utolsó IC kimenete és az invertáló bemenete közé tegyél egy kb. 22-100pF-os kerámia kondit. ( Pl: 1-es és a 2-es láb közé. )
Valószínűleg bizonyos beállításnál, egy adott frekvencián gerjed és az teljesen kiakasztja az IC-t, recseg-kattog, zizeg, liheg, lebeg a hang, stb.
Nem melegszik az IC?
A panel kivitele nem okozhatja a jelzett problémát?
Előfordulhat, hogy a panelen sok vezetősáv egymás melletti vitele esetén a párhuzamos erek között a "Lecher"-vezeték jelensége alakul ki, tehát csatolás lép fel és az okozza a gerjedést, működés-képtelenséget.
Ha nem segít semmi, másik kapcsolást kell választani.
Üdv! SMA
|
szomb. szept. 03, 2005 9:47 |
|
|
sanx
ezüst tag
|
Akadt még egy kis probléma...
Kicseréltem az NE5532-t TL072-re, az LM324-et pedig TL074-re. Többé-kevésbé jó is lenne a kapcsolás, de most azt csinálja hogy iszonyúan recseg. Kaotikusan kelt szögletes jelalakot, ami igencsak csúnya recsegő hangként realizálódik a hangszóróban. Igen erős ez a zaj. Néha elhalkul, néha pedig a semmiből újra előjön hirtelen. Semmi periódikusság nincs benne.
Úgy tűnik, hogy a probléma az utolsó hangszínszabályzó fokozat (high) műveleti erősítője körül van, mert a szkóppal ott mértem ezt a zajt, és ha megszakítom a potméter középső kivezetését, akkor megszűnik. Mikor éppen nem recseg, akkor minden a helyén van látszólag, de amikor meg rákezd, akkor elmegy annak a műveleti erősítőnek a kimeneti DC feszültsége a 0-hoz viszonyítva, és elkezdi generálni ezt a recsegést. Próbálkoztam azzal, hogy kicserélem a kondenzátorokat, de nem segített semmi. Minden kondi új benne, szóval nem értem, hogy mi csinálja ezt.
Találkozott már valaki ilyen problémával?
Jó lenne valami megoldást találni, mert már nagyon közel van a határidő, amikorra kész kell legyen.
|
csüt. szept. 01, 2005 13:30 |
|
|
sanx
ezüst tag
|
Oops! Elnéztem az NE5532 adatlapját!
Azt hittem JFET-es, de az a TL082, ami nekem volt...
Megpróbálom akkor egy FET-es IC-vel. Az OPA2134, a TL072, és a TL082 mind egyező a lábkiosztásuk, és találnak az NE5532-vel is, így talán nem is kell új NYÁK...
Köszi,
SanX
|
pén. aug. 19, 2005 17:05 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves sanx és Többiek!
Nem konkrétan az NE5532 rontja le az eredményt, hanem az, hogy ez az IC bipoláris, nem pedig FET-es.
Ez itt azért baj, mert a szabályozókörben változik az impedancia, oda-vissza és ez egy bipoláris áramkörben okozhat megelepő viselkedést, illetve nem működik úgy, ahogy az az áramkörtől elvárható lenne. Alacsony az IC bemeneti impedanciája és az módosítja a teljes áramkör működését, sőt túlterheli a szűrőt, márpedig egy szűrőt minél inkább nagy impedanciával szabad terhelni.
A FET-bementű, illetve teljesen FET-es felépítésű áramkörökben, mivel igen nagy a bemeneti impedanciájuk, nem lép fel ez a jelenség, azok többnyire működnek.
Ha láttad az EQ-600-rajzát, abban is végig FET-es IC-k vannak, (TL074) ráadásul jól működik és nem zajos! ( Vonalszintű jel kell oda, kb. 0,5V-1V eff. )
Ha elég neked a három sáv, akkor lesd el a megfelelő frekvenciájú szűrőket és azokból, a rajz szerint építsd újra az áramkört.
Az NE5532 olyan helyen jó, ahol stabil, fix jel van és az áramkör zaja ne legyen nagy. Ismeretlen impednacia-viszonyok esetében megint a FET-es áramkörök válnak be jobban.
Még egy dolog, ezen IC bemenetén vágódiódák vannak, ez is beleszól a működésbe!
Egy előerősítőnél nézzünk egy példát:
A bemenetre tetszőleges impedanciáról megy jel, tápfesz-nagyságú lökések is előfordulhatnak, főleg a bemenetre való csatlakozáskor, ki és bekapcsoláskor. Ide a bemenetre ezért egy jó FET-es IC kívánkozik, mondjuk az OPA134, vagy 2134(Dual) 4134(Quad) áramkörök. Ezek modern, kis-zajú áramkörök. Ezután, vagy ezekkel akár a RIAA-korrekció is lehet, majd a kimeneti fokozat. Ez utóbbi lehet a kedvelt NE5532, vagy az NE5534, de ez utóbbit kompenzálni kell!
Célszerű az IC adatlapját letölteni és azt tanulmányozni, hogy mire javasolják a felhasználását.
Üdv! SMA
|
pén. aug. 19, 2005 12:34 |
|
|
sanx
ezüst tag
|
Megnéztem a SMART Devices honlapján található EQ600-nak a rajzát és valóban nagyon hasonlít.
Miért nem jó az NE5532? Előerősítőnek se?
Van olyan, aki tervezett és épített hasonlót? Mert jó lenne számokban is látnom, hogy miért nem megy az enyém. Nem hinném, hogy az NE5532 rontaná el ennyire....
|
csüt. aug. 18, 2005 16:43 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves sanx és Többiek!
Ha mindenáron ilyenre van szükséged, akkor csak TL074-es IC-vel építsd meg, vagy OPA4134-el!
Nem jó ilyen célra az NE5534(pláne!) és az NE5532 sem.
Javasolnám, hogy nézd meg a "smartdev.com" oldalon a manuals/eq600-rajzát, letölthető és az hasonlít erre amit megjelöltél, viszont az működik és jól.
Üdv! SMA
|
csüt. aug. 18, 2005 15:57 |
|
|
sanx
ezüst tag
|
Hangszín szabályzó
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, és nem nagyon akar működni. A középső potival szinte a teljes tartományt lehet szabályozni - olyan, mintha az lenne a hangerő...
A másik kettő poti pedig mintha ugyanazt a tartományt állítaná. Ezen kívül még a jelet is eltorzítja valamelyest. Hamarosan lesz kép a szkópról...
Addig valami ötlet?
http://sanx.atw.hu/Space/hangszin.png
A forrásanyag, ami alapján terveztem:
http://focus.ti.com/lit/an/slyt134/slyt134.pdf
http://www.electronic-projects.net/Elec ... ndex.shtml
|
csüt. aug. 18, 2005 12:17 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1