Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 22:37

Hozzászólás a témához  [ 9 hozzászólás ] 
Sorkimenő 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Villany: Sajnos így tényleg nem tudunk segíteni! Ha magad nem jössz rá, akkor hiába is magyaráznánk el.
Röviden! Mi a transzformátor? Pl. a reduktor. Van egy primer és egy szekunder tekercse. A primer tekercsen megy be a hálózati fesz. (230V), míg a kimeneten ennek a valahanyad része. Tehát lecsökkenti a feszt. 230V-ból csinál pl. 5 V-ot. Az 5V az a 230V 46-od része. Gondolkozz! A tarnszformátor oda-vissza működik. Tehát feltranszformálni is lehet vele! A reduktor szekunder részére ha adsz 5 V-ot, akkor a primeren megjelenik ennek a 46-szorosa, ami 230V. Természetesen ez csak az elmélet. Nem ennyire egyszerű a gyakorlatban.
Pl. ha a szekunderre te 24V-ot adsz, (amit nem biztos hogy kibír a primer, de talán a szekunder tekercs sem), akkor a primeren ennek a 46-szorosa, azaz kb. 1.1Kv jelenik meg.
Nagyjából ennyi lenne. Ezt csak azért írtam le, hogy valami halvány lila fogalmad legyen róla. De szerintem is, ha elektróval akarsz foglalkozni, akkor kezd egy kicsit az elejébbről. Ne rögtön a "bonyolultabb" részbe vágj bele. A másik meg az, hogy ezek a nagyfeszültséges dolgok, mégha csak ártatlan kis ceruza elemekről is hajtod, akkor is nagyon veszélyesek lehetnek. Nagyon kell velük vigyázni.

hétf. jan. 02, 2006 19:22
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Laali említette, hogy ezt a kapcsolást megépítette egy csengőreduktorral, igenám de én azzal, hogy kössem össze a kapcsolást? Mert a kapcsolásnál négy vezeték megy a tekercsekhez a reduktornak pedig csak három van : 3v 0 5v :(

hétf. jan. 02, 2006 18:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja igen! Ezt felejtettem még el leírni, pedig leakartam!
Idézet:
illetve lehet, hogy a tekercselés iránya rossz

vas. dec. 11, 2005 19:34
arany tag

Hozzászólás 
Ez egy olyan 1Xű kapcsolás, hogy szinte nem lehet elb..ni. Valszeg valamelyik tekercset kötötted be fordítva, illetve lehet, hogy a tekercselés iránya rossz.

vas. dec. 11, 2005 18:54
arany tag

Hozzászólás 
Ezt a kapcsolást (vagy nagyon hasonló)valamikor megépítettem egy csengőtranszformátorral. 9 V-ról üzemeltetve kb 4-5 mm-es szikrát adott.

vas. dec. 11, 2005 16:37
platina tag

Hozzászólás 
Hát Srácok, aki elektronikával szeretne foglalkozni, annak
1. Legalább az alapvető fizikai ismereteinek meg kell lenni. Szigetelő-vezető, Ohm törvény, mit csinál az ellenállás, kondenzátor, tekercs, és ez csak a kezdet.
Remek könyveket lehet kapni, melyek nem iskolaiak, mégis elmagyarázzák az alapokat (pl Szűcs Péter: Elektronika mindenkinek-> antikvárium.
2. Alapvető szerszám és műszer kell hogy legyen. (forrasztópáka, multiméter, csavarhúzóklt, oldalcsípő, pár fogó) Nem a legdrágább, multimétert lehet kapni 2eHUF alatt, ami mér U,I,R-t, sőt diódát és tranzisztor h21-et. Ha ügyes vagy 5, max 10eHUF-ból össze lehet állítani a szükséges eszközparkot szakirodalommal. Nem kevés pénz, de később alkatrészre ennél sokkal többet fogsz költeni.
3. Kezdőként inkább a LED villogtatást kellene gyakorolni, a nagyfeszültség ha nem is mindig halálos, igen szigorú tanár! :D (Én madárfütty hangú dallamgenerátorral kezdtem, ami ha hamisan is szólt, több mint egy évtizedig szolgált dallamcsengőként.)

Ezután már úgy tudsz kérdezni, hogy válaszolni is lehessen rá.

Idézet:
Igenám de a gyári tekercsen rengeteg kivezetés van honnan tudjam, hogy nekem melyik kell?

A multiméter sokat segít benne ellenállásmérő üzemmódban. :D

Ui: Közben Kispedró is válaszolt

vas. dec. 11, 2005 13:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valószínűleg nem jól kötöttél be valamit! Nekem is volt ilyen régen. A tranyó tuti jól van bekötve? És egyáltalán biztos, hogy jó a tranyó? Nem mindegy a 2 tekercs bekötése sem!
Néz meg pontosan, hogy így csináltad-e:
Kép
A gyári primert is lehet használni, de végigkell próbálgatni mindet. Én multiméterrel méregettem ki a kivezetések ellenállásait. Ahol nem 0 ohm volt oda tettem a delejt és úgy működött is, de nem volt akkor ív a kimeneten, mint a házilag megtekert primerrel.

vas. dec. 11, 2005 13:20
ezüst tag

Hozzászólás ghih
Na villany úgy látom, hogy téged ebben a témaában le se ****! Nem tudnak hozzászólni! :wink: :P :D :!:

vas. dec. 11, 2005 12:00
ezüst tag

Hozzászólás Sorkimenő
Cső mindenkinek. Építettem egy sorkimenőt a kispedró honlapján látottak alapján. Először csak sima rézhuzal segítségével de nem működött nem láttam semmi szikrát. Utána szereztem még egy sorkimenőt és erre már zománcocott rézhuzalt tettem de ez sem működött. Nem tudnátok nekem segíteni, hogy mi lehet a baj? A tranyó és az ellenállások is nagyon melegszenek. Egyszerűen nem tudom, hogy mi lehet a baj lehet, hogy a tekercseléssel? De láttam olyat is, hogy valaki nem is csinálta meg a két tekercset hanem rajtahagyta a gyárit, és így is működött. Igenám de a gyári tekercsen rengeteg kivezetés van honnan tudjam, hogy nekem melyik kell? Remélem tudtok segíteni. ELőre is köszi. :idea: :( :?: :!:

kedd dec. 06, 2005 9:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 9 hozzászólás ]