Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. nov. 16, 2024 19:41

Hozzászólás a témához  [ 13 hozzászólás ] 
integration 50 ohm 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia!

Köszönöm szépen :)

Nekem is eszembe juthatott volna az újság :)

solder

vas. máj. 27, 2007 11:26
Profil Privát üzenet küldése ICQ
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Mar megint en :)... Ha jol emlekszem, akkor a Radiotechnika valamelyik '90-es evek vegi szamaban indult egy komplett cikksorozat a digitalis radiotaviranyitasrol. Ajanlom figyelmedbe ezen cikksorozat megkereseset. Nekem is megvan nehany resz belole, de most igy hirtelen nem tudom hova lettek az ujsagok :(. Valoszinuleg lesz itt valaki, aki pontosan meg tudja majd mondani, hogy melyikben is talalhato.

Szerk.: Hoho! Mit talaltam en :). Itt vannak a linkek a sorozat negy reszehez (nyugi, osszesen ennyi resze volt :wink:):
1. resz
2. resz
3. resz
4. resz

Udv.

vas. máj. 27, 2007 8:22
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia!

Igen ebben igazad van.. ahogy láttam én is az összes távirányító 40-50 MHz-en megy, meg 27-en is. De ezek szerint ezen frekvenciákon nem nagyon van digitális ic (még nem néztem utána).
Bár ezek a távirányítós autók (vagy inkább modellrepülők) gondolom mind analóg módon mennek, s azok elég messzire elvisznek legális módon, hisz nem hiszem, hogy az összes modellrepülős engedélyt kér a kis repcsijére (báár lehet tévedek :)
Ha valakinek vannak ilyen bevált analóg kapcsolásai azt is megoszthatná itt.

solder

szomb. máj. 26, 2007 22:24
arany tag

Hozzászólás 
Haliho!

Nalunk az ISM sav hasznalhato "ingyenesen". Sajnos nem vagyok annyira tajekozott a tobbi sav hasznalati felteteleiben, de ugy emlekszem, hogy a "nagy hullamhosszu" savban is mintha lenne valamilyen felhasznalhato szuk sav. Mint tudjuk, az ilyen "alacson" frekvenciaju jelek kisebb csillapitassal mellett terjednek.

Ha jol emlekszem, akkor a legtobb radios taviranyitassal rendelkezo modell valahol a 27MHz kornyeki savban mukodik (ebben nem vagyok biztos). Azt, hogy ehhez a savhoz kell-e engedely, nem tudom megmondani :(.

Annak nezz utana szerintem, hogy esetleg ebben a savban milyen feltetelek mellett forgalmazhatsz, illetve mennyire torelart a digitalis adatok tovabbitasa.

Udv.: lkadar.

UI.: Estleg mobil-modemmel :D? Nem kell hozza kulon engedely, csak kicsit draga :wink:...

szomb. máj. 26, 2007 18:26
ezüst tag

Hozzászólás 
Visszatérve erre az 50 ohmos antenna kérdésre.
Milyen olcsó digitális lehetőségek vannak nagyobb távú rádiós átvitelre (500m vagy még több)? S persze olyan kellene amihez nem kell külön engedély.

szomb. máj. 26, 2007 15:50
arany tag

Hozzászólás 
Nagyon sok sikert kivanok hozza, mindent bele... Remelem mukodni fog a kishajod :). At uszod vele a Balatont, vagy a Velencei tavat?

vas. máj. 20, 2007 16:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Ám legyen :) megkérdem, mostmár a cél a fél kilóméter átlövése lesz :)

vas. máj. 20, 2007 16:09
arany tag

Hozzászólás 
Hali!

Vegulis bevallhatom :), en is kozremukodtem benne (NYAK terv elkeszitese, es meg egyebek). Azert az illesztes elegge hasonlo, bar ketsegetelen, hogy mas :wink:. Azon kivul viszont, mivel nincs szuksegem ekkora tavolsagok athidalasara, foleg a 4421-es kialakitasat hasznaltam.

Balazstol, szerintem, nyugodtan kerhetsz tanacsot ilyesmiben, amennyiben tudod, kirol beszelek :).

Udv.

vas. máj. 20, 2007 15:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Huhh most egy picit megnyugodtam :) legalább remény van rá, hogy elmegy 500 méterre :) ez csak olyan elvi határ, ha már 300 méterre elmenne az se lenne rossz. Nekem ez ilyen hajótávirányító lesz, s jó lenne ha elmenne messzebbre.

ui: nem a mitmótot próbáltad véletlenül? Bár azon meg nem 4421-eshez hasonló kialakítás van, legalábbis az illesztés egy picit különbözik a régitől.

solder

vas. máj. 20, 2007 15:52
arany tag

Hozzászólás 
Szia!

A 200 metert 4420-szal mertuk a 4421-esben talalhato NYAK tervhez hasonlo kialakitas mellett. Reszemrol a 4421-essel nem vegeztem meg ilyen merest, igy lehetseges persze, hogy az athidalna az 500 metert.

Mindenesetre, sok sikert hozza. En nagyon megkedveltem ezeket a kis radios kutyuket. Sok mindent keszitettem mar veluk (pl. wireless kapucsengo, es persze erdekesebb dolgokat is :wink:).

Udv.: lkadar.

vas. máj. 20, 2007 15:24
ezüst tag

Hozzászólás 
Hmm. egy picit csalódott vagyok, azt hittem többet lehet ezekből kihozni, hiszne az ia4420-szal is elvileg elment 200 méterre, ezért gyanús nekem, hogy az emelt adóteljesítménnyel csak 200 méterre menne... de ha kimérted én elhiszem. 433 MHz-en ment gondolom neked is.

vas. máj. 20, 2007 14:42
arany tag

Hozzászólás 
Haliho!

A 4421-es adatlapjaban levo elrendezest tudom ajanlani. A IA-val torteno szorosabb egyuttmukodesem soran azt ajanlottak. Azt azonban mar most elmondom, hogy ezzel is csak 200m-ig "latott" el (max. adoteljesitmeny es max. veteli erzekenyseg mellett). Az 500m-hez mar iranyitott antenna kellene, amit nalunk nem szabad hasznalni az ISM savban. Jelzem, hogy a max. teljesitmeny is meghaladja a savban megengedett maximalis adoteljesitmenyt, es csak a kiserlet erejeig hasznaltuk ekkora adoteljesitmennyel.

lkadar.

UI.: Nagyon jo kis kutyuk ezek, stabilak, baromi egyszeru oket hasznalni, csak az adatlapok kicsit kesze-kuszak.... ezen meg lenne mit fejleszteni.

vas. máj. 20, 2007 13:15
ezüst tag

Hozzászólás integration 50 ohm
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy próbált-e már valaki elérni az ia4420-szal vagy 21-gyel 500 méteres hatótávot 50 ohmos antennával.
Az IA oldaláról letölthető egy pcb (50 ohm + spi kivezetés), s ott a kvarc elég közel van az antennához, szerintem ez rendesen bezavarhat... valaki próbálta már azt a nyákot bemérni? (Talán a chipcad-nél is megvehető, nem tudom, mert az árlistájuk nem működik jelenleg :)

ui: nem akarok nyák antennát semmiféleképp...

solder

vas. máj. 20, 2007 10:36
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 13 hozzászólás ]