Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 19:06

Hozzászólás a témához  [ 276 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
Hifi csöves erősítő kapcsolások 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Az utobbi megjegyzesedhez nincs mit hozzafuznom,de tetszett.
A Bennic-nel persze letezik jobb kondi,nem is egy,de en az elerheto kategoriarol beszeltem.Egyebkent lattam mar felbukkanni thiel hangdobozokban es markas erositokben.Nekem epp a kicsit visszafogott tonusa tetszik es az a tagoltsag amit elo tud allitani,erre te is utaltal.Nem torz az,csak tulsagosan dus,nehez feldolgozni,elhiszem hogy ha nem tudod kezelni,torznak hat.Viszonylagos semlegessege ellenere valoban maszatol kicsit a felsomelyben,de a hifiben kompromisszumokat kell kotni.Tokeletesseg nincs,csak jo kompromisszumok.Ennyiert szerintem nincs jobb.A Wima kondik sem rosszak,de azok szerenyebb igenyeknek felelnek meg.
Az sem mindegy hogy az erosito karakteret milyen iranyba szeretnenk befolyasolni,ill. hogy milyen auditiv iteletunk,mit tartunk jo hangnak.
Mindenki referenciaibol taplalkozik.Nekem Manley es Jeff Rowland referenciaim voltak csoves es tranzisztoros vonalon,neked asszem Naim,masrol nem tudok.Mindenesetre ertekiteletemet ezekre alapozom.
Udv.

szomb. aug. 30, 2003 18:21
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tényleg baj van a hallásommal, látásommal, de nem ezt értettem alatta.
Csak durván lehet jellemezni egy két szóval a hangképet. A tónus, a torzítás, s a zenei szövet egymástól független jellemzők. Biztos vagyok benne, hogy jól értékeltem, főleg az MKS-t, évekig hallgattam egy csöves végfokban. Bár nem mai meghallgatásokon alapul megállapításom.
Persze izlést sem lehet kizárni, pl a szőke nők sem érdekelnek különösebben. (csak a pénzük) A keménybe hajló sem ugyanazt jelenti, mint a kemény! Én már csak tudom!
üdv

szomb. aug. 30, 2003 17:36
ezüst tag

Hozzászólás 
akki!

Nekem a Bennic bejott,az MKS-csak szinez es okelme a vekony,Az MKP nem kemeny,csak semleges es teltebb mint az MKS.
Ezen lehetne vitatkozni,a Jensenen nem,de azt nem lehet megfizetni.
Szerintem nalad lehet valami gubanc,ha a neutralitast kemenynek,a szinezett hangot meg zeneinek allitod be.
En nem mondom azt hogy te suket vagy,ezt bevallottad te magad.
Udv.

szomb. aug. 30, 2003 17:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
100nF-10uF közt, természetesen. A C210 et meg levágta a terminál?!?, a narancs színűnél volt.
www.tar.hu/akki/IMAGE0015.JPG
www.tar.hu/akki/IMAGE0021.JPG
itt
WonderCap, Aerovox, Sidereal, Bennic, Godina, Jensen Oilcopperfoil, Oil NipponChemicon (fekete), ezt fénymásolokból guberáltam 100nF, És MitMulti, a 5uF Wonderral párhuzamossan. Ezek voltak, "parlagon", a többit ásni kell.(ene)
üdv

pén. aug. 29, 2003 17:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sidereal, 2x470nF a csöves végben, és 5uF a Dac ban.
Nyomok be képet kondikról, 100F-10uF közt.
üdv

pén. aug. 29, 2003 16:49

Hozzászólás 
Aztaa, ennyire számítanak a kondik ? Ha cserélgetném őket, ti meg tudnátok mondani melyik van éppen az erősítőtökben ?

pén. aug. 29, 2003 16:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
baab
Ha jól hallasz, akkor valószínűen rossz a cuccod. Ha viszont jó a cuccod, akkor meg talán rosszul hallasz.
Ezt azért vagyok bátor mondani, mert a bennic XPP (mivel ez MKP) roppant torz, de hatalmas terű.(A régebbi NAIM cuccokban néha volt a tápnál bennic) A Wima MKS sorozat szellős, grízes, viszont zenei, a Wima MKP vékony, tiszta, keménybe hajló, Az ERO MKT még talán jobb?!? ezeknél egy fokkal, s tényleg visszafogott, matt. Magyar kondikból a Remix ,(narancs színűek) szólnak talán a legjobban, vagy a C243,.
Márkás műanyag kondikból, jók a WonderCap, RelCap, SiderealCap, és a MITmultiCap ónfóliása. Én a Siderealt használom leginkább ezek közül, talán a leg semlegessebb, inkább szürke, visszafogott, egy tökéleteshez (réz)képest.
Mindezt tehát messze felűlmúlja egy Jensen oil-copper. A Godina féle rézkondik is jók, enyhén érdessek csak, viszont bármely műanyagnál feltétlenül jobbak. Hátrány, az ár. De jó kondit csak egyszer kell venni. A jelzett kondikból sorozataim voltak, vannak, s már csak Jensent, Siderealt gyüjtök, rádásul kissé süket is vagyok már.
üdv

pén. aug. 29, 2003 16:36
ezüst tag

Hozzászólás 
oshifis!
Az MKP jobb hangu,neutralisabb es jobb kozepben.Az MKS sem rossz,de edeskes felhangja van,picit szinez,de valahol eppen ezek a jok,ha kompenzalni akarsz es egy kis eletet vinni bele.Az MKT(zold)nekem mar tul steril,elettelen.
Az Mkp mindenesetre nagysagrendekkel igenyesebb hangzasu.Nalam a csucs a Bennic polipropilen.Draga,de meg csatolokondikent is csak a melyeknel venni eszre a jelenletet,merem ajanlani.
Fulre valaszd ki a neked megfelelot,mert nem sokat er az adatlapok bongeszese.
Ellenallasbol nekem a femreteg jobban bejott a huzalnal,nagyobb feluleten folyik az aram(skin).Nehol viszont,pl.szuresnel jobb lehet a huzal induktivitasa miatt.

pén. aug. 29, 2003 15:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves oshifis és Többiek!

Elvileg kapható az MKP-10-es a Lomex-nél, de rendelni onnan biztos lehet.
Én megnéztem mindkettő adatlapját, majdnem teljesen egyformák, az MKP-10 inkább impulzusüzemre lehet jobb, az ajánlása szerint is.
Én MKP-4-et használok mindenhol, nagyon jó, azért az árért.
Üdv! SMA

pén. aug. 29, 2003 14:18
platina tag

Hozzászólás 
Hát, a specifikáció alapján a WIMA MKP jobbnak tűnik az MKS-nál. De mint tudjuk, a hifiben a specifikációk és a hangzás között igen laza az összefüggés.

www.wima.com/mkp4.htm
www.wima.com/mks4.htm

Érdemes megnézni az MKP-10-et is, sokkal jobbak a paraméterei, mint az MKP-4-nek. Nem tudom, lehet-e kapni, próbálta már valaki?

pén. aug. 29, 2003 10:46

Hozzászólás 
Egyszer érdekes lenne összegyűjteni, hogy kinek mi a tapasztalata, hogy a különböző anyagok milyen hatással vannak a hangzásra.

pén. aug. 29, 2003 8:30
ezüst tag

Hozzászólás 
oshifis!
Az MKP sokkal jobb,neutralisabb,erosebb kozepben,ami a csovesknek nem jon rosszul,az mks edeskes felhangu,de az sem rossz,nehany helyre kompenzalni,kimondottan valo.hallgasd meg es megtudod.Nekem a femreteg jobban bejott mint a huzal.Itt joval nagyobb feluleten folyik az aram mint a huzalba(skin).Osregi szenreteg ellenallasokat sikerult bontanom,ne tudd meg apam.Ha alkatresz kell,vissza a multba!
Udv.

pén. aug. 29, 2003 7:57
platina tag

Hozzászólás 
Lehet, hogy csak nem szinez. Hosszabb bemelegedés, összeérés és hallgatózás után majd kiderül.

csüt. aug. 28, 2003 8:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves oshifis!

Bizonyára a Feleségednek van igaza. :)
Üdv! SMA

szer. aug. 27, 2003 16:57
platina tag

Hozzászólás 
Ismét feldobom a témát, aminek az az apropója, hogy sikerült (végre!) beszereznem a hőn óhajtott 3.9 és 4.3 mA-es 100 V-os áramstabilizátor diódákat, melyeket parallel kötve kiadódik az SRPP differenciálerősítő munkapontbeállítása (a rajzon az 5.6 kohm ellenállást váltja ki):

http://www.freeweb.hu/tube/807.pdf

Ha lesz egy kis időm, lemérem a torzítását. Fülre egyelőre mintha tisztább lenne, feleségem szerint élettelenebb a hangja.

szer. aug. 27, 2003 16:53
platina tag

Hozzászólás 
Ha már SMA felvetette: mi a véleményetek a YAGEO 5W-os kerámia tokos huzalellenállásokról auditiv szempontból? Gondolom, a folyamatos drót jobb, mint a felgőzölt maszat (szénréteg-fémréteg). Ugyanez a kérdés a WIMA MKP-4 ill. MKS-4 vonatkozásában, melyik szól jobban? Sokan a polisztirolra esküsznek, mi az igazság?

pén. máj. 09, 2003 20:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

A csatolókondikkal nem jártam sikerrel, mármint nem sikerült "spéci" gyártmányt szerezni, illetve olyan drága lett volna, hogy az már lopás.
Marad a WIMA, MKP-4-es tipusa, ezeket legalább ismerem és becsülöm, jó minőségűek, ráadásul olcsók!
Ez már megvan; az ellenállásaim minden pozícióban 2W-os, MO-200-tipusúak, fémoxid, 5%-os, több darabból lesznek "összemérve",- esetleg tudnátok jobbat ajánlani, elfogadható áron?
Érdekelne.
Üdv! SMA

pén. máj. 09, 2003 12:16
vas-tag

Hozzászólás 
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/schematics.htm
üdv.

csüt. ápr. 24, 2003 14:11
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves neodymium és Többiek!

Igazad van, tehát az Ug2-tápot, ami egyben az előfok-meghajtás tápja, stabilizálni fogom, ezzel megoldódik a probléma.
Nem számít már az a néhány plusz alkatrész, fő a biztonság.
Hangminőség szempontjából milyennek tartjátok a Bennic kondikat? Érdemes ezekkel építkezni, vagy mással?
Üdv! SMA

csüt. ápr. 17, 2003 13:29
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA !
Ha a hálózati feszültség növekszik, stabilizálatlan Ug1 esetén a rácselőfeszültség negatívabbá válása részben képes kompenzálni a bekövetkező disszipáció növekedést. Ha az Ug1 stabil, az Ug2 növekedése növeli a nyugalmi áramot (ennek mértéke az adott munkapontban mérhető "segédrács-meredekséggel" arányos - ez az EL 34-nél 1 mA/V nagyságrendű). 10 % fesz. emelkedés akár másfélszeresére is emelheti a nyugalmi disszipációt, ami nagy Rg mellett termikus megfutást okozhat.
Üdv.: neodymium

hétf. ápr. 14, 2003 19:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves oshifis és Többiek!

Nem egészen értem, ez a -Ug ha stabil, akkor attól nem szaladhat meg a végfok, ugyanis a negatív előfeszültség inkább lezárja a csövet. Tehát ha csökken az Ua és ezzel együtt az Ug2, akkor változatlan -Ug1-nél lezárás felé megy a munkapont, tehát csökken az átfolyó áram nem?
Világosítsatok fel, ha nem jól értem.
Üdv! SMA

hétf. ápr. 14, 2003 16:11
platina tag

Hozzászólás 
Nekem több csövem is elizzott, amikor fix Ug1-et alkalmaztam, potméterrel belőve. Volt olyan, hogy az anódsapka is leolvadt :)) Biztosan amiatt, amit neodymium írt.
Amióta autobias-t alkalmazok, azóta nincs ilyen gond. Bár műszakilag nem tetszik, mert a katódellenállást kondenzátorral kell söntölnöm, hogy erősítsen is valamit. A kondikat utálom, de egyelőre nem tudok jobbat.

hétf. ápr. 14, 2003 14:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves akki és Többiek!

Hiányzik még jónéhány alkatrész, csatolókondik most vannak folyamatban, 1uF/630V-os polipropilén lesz, minden pozícióban. Még nem kaptam visszajelzést, milyen gyártmány lesz, majd megírom. A két dagi szűrőkondi már megvan, akkorák, hogy a helyükön elférne egy TDA7294-es sztereo végfok, táppal, kompletten.
Válogatott alkatrészekkel építem meg, tehát a hiba lehetősége igen csekély lesz, be fogom "égetni" az egészet. ( Járatni, üresen két-három napon keresztül. )
Minden alkatrész jelentősen túlméretezett, mind teljesítményre, mind feszültségre. Itt jelentkezik a házi-készítés előnye, igaz, az ára sem kevés.
Régebben építettem már hasonló végfokot, csak kisebb teljesítményre, de a táp hasonló volt abban is, csak ELKO-val. Nagyon megbízhatóan működik még ma is, nincs gond vele. Ott minden táp stabil, mivel kisebb alkatrészekkel lett megépítve, éppen belefért egy 4HE magas "Rack" dobozba.

Az a táp-hátán-táp, jellegzetes mérnöki gondolkodás eredménye.
Nem jó.
Üdv! SMA

vas. ápr. 13, 2003 13:23
arany tag

Hozzászólás 
Ha Ug1 stabil, Ug2 nem, akkor a hálózati feszültség változásaira sokat mozog az anódáram (és még többet a disszipáció).
A cső rácslevezető ellenállása legyen minél kisebb (rácsemisszió, ionáram kivédése).
üdv.: neodymium

vas. ápr. 13, 2003 12:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA
Mit fogsz használni csatolókondiként? Igy első olvasatra túl van bonyolitva az én fantáziámnak. Közvetett fűtésű csöveket végfokban gond nélkül lehet AC alkalmazni, sőt! pont a DC vel lehet nemkivánatos percegéseket bevinni. Az automatikus szimetria fix -Ug esetén is megvalósítható opto csatolóval az egyik ágban. Ennek több az előnye, mint a hátránya, fix Ug2 esetén. minél több a tápegység, szabályzókör egy kapcsoláson belül, annál több bizonytalansági tényező érvényesűlhet. Van rafinált megoldás egyébbként DC hátán DC alkalmazására, pl a régebbi BELL (Clarillon)erősítőkben. Ísmered őket? Viszonylag egyszerű módon ütnek le több legyet egy csapásra. Ha már csöves véget építenék, a tápellátást is csövel oldanám meg. pl 5v3, vagy hasonlóval, oldalanként. A vákuum ereje legyen veled.

üdv

vas. ápr. 13, 2003 12:30
gyémánt tag

Hozzászólás 

Én ezt pont fordítva tudom, tehát ha stabil a +Ug2 és/vagy Ua, akkor a -Ug1-et is stabilizálni kell.
A tápfeszültség a kivezérléssel valamelyest csökken, ezzel együtt az Ug2-is csökken, tehát stabil -Ug1-nél nem lép fel a túldisszipálás problémája. ( majd kiderül! )

A kapcsolás eleje egy ECC, két fokozatú erősítő, az első natúr katódellenállással, párhuzamos anód-rács ( DC ) visszacsatolással is. Ez állítja be a cső DC-munkaponti feszültségeit. A második fél hasonló, de anód-rács visszacsatolás nélkül, ennek a katódjába jön a kimenőtrafó szekunderéről a hurok-visszacsatolás. DC-csatolással megy tovább a jel.
A második ECC egy "Long-Tailed", "hosszúfarkú", magyarul: differenciál, - földeltrácsú - kapcsolás állítja elő az ellenütemű meghajtó feszültséget a végcsöveknek. Ennek a katódellenállása egy tranzisztoros-Zeneres áramgenerátor, itt lehet beállítani a meghajtócsövek katódáramát, munkapontját.
A végcsövek pentóda-üzemben, Raa=3400 Ohm-ra illesztve dolgoznak, ellenütemben, anód-rács visszacsatolással. A negatív-előfeszültség stabilizált, a csövek áramát egyenként lehet beállítani, helitrimmerekkel.

Itt egy érdekes dologra figyeltem fel:
Szinte mindegyik kapcsolásban az EL34-es csövek Rg1-ellenállásának kb. 300-470kOhm értéket írnak.
Ezzel szemben a gyári ajánlás ehhez a csőhöz maximum 240kOhm értéket enged meg, mert a cső begázosodhat, ha ennél nagyobb értékű az Rg1-ellenállása.

A tápegység bonyolultabb, mint az egész erősítő.
DC-fűtés az ECC-csöveknek, közös UA723-as IC+ Tranzisztoros stabilizátorról, áramkorlátozással, - ezzel lassan emelkedik az előírt értékre a fűtőfeszültség.
Ez a stabil egyenfesz. még fel van emelve az anódtápból vett kb. + 55-65V-ra, hogy minél kisebb legyen a zaj, brumm. Ez felemelés szükséges a földeltrácsú fázisfordító miatt is, mert annak a katódja kb.+50V-os potenciálon van.
A végcsövek DC-fűtéssel, áramgenerátoros üzemben vannak fűtve, két tranzisztorral, páronként, külön.
A negatív előfeszültség is stabilizált, sima áteresztő-tranzisztoros kapcsolás.
Az anódtáp késlelteve van kapcsolva, a szűrés szép nagy pufi-kondikkal, az ICAR-gyártmányai, 2db. 400uF/700V-os polipropilén kondenzátorok. Az erősítő-részben is hasonlóak a szűrőkondik, ELKO-csak a többi tápban van.
A hálózati-trafó SE130b hipersil, erre fért el a sok tekercs.
A táp éppen "elfér" egy 4HE-magas "Rack" dobozban, kb.17x35x44cm.
Az erősítő hasonlóan nagy helyet foglal el, huzalozott szereléssel készül.
Üdv! SMA

vas. ápr. 13, 2003 11:08
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA !
> Az előfeszültség ( -Ug ) stabilizált
Az Ug2 is legyen ilyenkor stabilizálva, mert fix Ug1 esetén
a G2 növekedésével a nyugalmi áram és a cső ! elmegy a
pi... -ros anóddal járó üzemmódba :))
üdv.: neodymium

szomb. ápr. 12, 2003 20:41
gyémánt tag

Hozzászólás 

Köszönöm a tanácsod.

A tápban minden DC-fesz.ről fog menni, az előcsövek 723-as IC és áteresztő-tranzisztoros stabilizátorról lesznek fűtve, a fűtésük még fel lesz emelve kb. +55-60V-os DC-szintre. Ez kell is a "Long-Tailed" fázisfordító miatt.
Az EL34-es végcsövek páronként egy-egy önálló tranzisztoros-áteresztő tagon keresztül fűtődnek, DC-feszültséggel.
Mindegyik fűtés "lassított" feléledésű.
Az anódfeszültség stabilizálatlan, de ICAR-gyártmányú, 2db. 400uF/700V-os Polipropilén kondikkal lesz szűrve!
Az előfeszültség ( -Ug ) stabilizált, az anódfeszültséget természetesen késletetve kapcsolja egy áramkör.
Eddig kb. a felénél járok, de már egy vagyonba kerültek az alkatrészek, nem baj, remélem ha kész, míg élek kiszolgál.
Üdv! SMA

szomb. ápr. 12, 2003 14:27
platina tag

Hozzászólás 
Köszönöm az ötleteket! Az eredményről majd beszámolok.

szomb. ápr. 12, 2003 14:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
oshifis
Ennek az eredetije +250/-100 tápról jár, és kb a Fettel amit kigondolhattál, ilyenféleképpen lehetséges. Kicsit kellett módosítanom az eredeti módositott alkatrészeken az asszimetria miatt.(szegedi, régi levelezőpartnereméhez képest,amit egy 1989es levelezésemben kaptam) Soha nem próbáltam ki, azt előre bocsájtom.
Előnye a hátránya, ami a relatív kisértékű kondenzátorok alkalmazásában nyilvánul meg az eddig tárgyaltakéhoz képest. Csak példának szánom.
http://www.tar.hu/akki/curcio_mod.pdf
üdv

szomb. ápr. 12, 2003 14:10
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA !
DC fűtés esetén standby üzemmódot és lassú felfűtést javaslok, külön trafóról. Az anódfeszt és áramot csak a teljes felfűtés után add rá, a katódszikrázás és a "stripping" megelőzése céljából. A csövek elhasználódásának zömét a felfűtés-lehűlés és a nem üzemi katódhőmérsékleten történő áramkivétel okozza !
Üdv.: neodymium

pén. ápr. 11, 2003 20:25
platina tag

Hozzászólás 
még létezik a bolt?
az jó!
király u 101. félig öregeknek: majakovszkij 101.

pén. ápr. 11, 2003 18:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves balo!

Köszönöm!
Üdv! SMA

pén. ápr. 11, 2003 13:03
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia SMA!

Alu lemezt Bp.-en a Király u.-ban a Lövölde térhez közel (visszafelé a körút irányában) lehet vágatni (Alu márkabolt).

pén. ápr. 11, 2003 12:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Nehéz így haladni, de azért már gyűlnek az alkatrészek az 50W-os csöves erősítőmhöz.
4HE-magas "Rack" dobozban lesz, a súlya már megvan.
Részben hasonló kapcsolás, mint ami a 2001-es RT-Évkönyvében van, precízebb táppal, DC-fűtéssel, huzalozott technikával készül.
Ha van jobb tippetek, ötletetek, örömmel venném, ha megírnátok.
Üdv! SMA

pén. ápr. 11, 2003 12:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Nem hiszem, hogy senki sem tud adni ötletet az előző levelemben leírtakra. :(
Talán máshol segítségre is találok.
Üdv! SMA

vas. márc. 30, 2003 10:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindenki!

Hol tudnék beszerezni axiális, 1uF/630V-os polipropilén kondikat, ami hasonló, mint a Bennic PMT-szériája?
Ez is jó lenne, a Bennic-PMT, de a Kácsa-audionál nem láttam a listán, csak az XPP van.

Szükségem lenne még 2mm vastag alu-lemezre, ami kb.12-15x15-20cm-es méretben, 3db. kellene, ha Valaki tudna küldeni, adnék címet hozzá, postán utánvéttel jöhet.
Üdv! SMA

vas. márc. 23, 2003 16:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
és oktatás?

kedd márc. 04, 2003 16:47

Hozzászólás 
akki,
van, bár lehet nem ugyanarra gondolunk.
Borbélynak sajna csak 0.5 és 1 W -os tantálja van. 2 W -ost csak Qoutrup és partsconnexion árul, másról nem tudok. Ez viszont már nem Shinkoh, hanem egész más: Audio Note. Hogy ki gyártja ténylegesen, azt sajna nem tudom. 5 wattost eddig még sehol sem találtam.
Üdv: Feri

kedd márc. 04, 2003 14:47
platina tag

Hozzászólás 
http://www.freeweb.hu/tube/807.pdf

Elnézést a móricka-rajzért. Ha meglesznek a mérések, azokat is felteszem.

kedd márc. 04, 2003 14:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://users.pandora.be/philmundi/bf.htm

kedd márc. 04, 2003 12:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Feri,
Van valami közöd a reptérhez?
Shinko, és a Borbélytól van. 1/2W-2W. Nem mágnesezhető, az természetes. A "Krómsapkás" egy kicsit puhit ,ködösít, szinte álltalánosságban, nemcsak tantálnál. Jó alternatíva a Holco, és a Whitrom műszerellenállások (kék), de drágább mint a tantál. R534 a Jászai Mari téren volt, igaz két éve nem jártam arra. A lényeg hogy ne sapás legyen, és minimum 0.9-1W, nagy feszültségtűrésű rézlábas.
Eddig a tantál (sh) a legjobb, számomra. Mills-t szeretnék még kipróbálni.
üdv

kedd márc. 04, 2003 12:41

Hozzászólás 
akki,

mesélj már a tantálokról egy kicsit. Ha BSA -nak annyira nem tetszik, majd átugorja :::))).
Én három féle tantált ismerek. Az egyiket Kondo készíti, ebből egy darabom van, de még nem hallgattam meg. Mágnesezhető. A másik fajta Shinkoh, ez nem mágneses anyagból van, színe kékesszürke. Állítólag már nem gyártják. Ebből egy csomót használok különböző cuccokban, egy hangerőszabályzó is evvel van töltve. Nekem tetszik a hangja. A harmadik barna színű, és Quotrup árulja, mióta kifogyott a régi forrása. Ez egész más karakterű, mint a Shinkoh.
Hol kapni 2 - 5 wattos tantálokat ? És milyen fajtákat ?

Ja és még valami: keresek 6900, 6BL7 és Sylvania 6BX7GT csöveket. Ha valakinek vannak felesleges példányai, vevő lennék rájuk. kolbay@axelero.hu
Üdv: Feri

kedd márc. 04, 2003 12:13

Hozzászólás 
Kedves MINDENKI!

Tudnátok nekem küldeni E-mailben küldeni pár csöves erősítő kapcsrajzot?0-50wos teljesítményű lehet.Előre is köszi!!
Mit szóltok a MOS-FETes erősítőkhöz.Én most csináltam egyet,bár még csak kimértük de kb.8 ohmon 45w,míg 4-en 70.
Az E-mail címem:kocka698@freemail.hu
Kocka

kedd márc. 04, 2003 11:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves akki!

Ezek közül egyikkel sem foglalkozom. :D
Üdv! SMA

kedd márc. 04, 2003 11:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA
Tantálr/kontra/tantálc közt legalább akkora különbség lehet,
mint lóvagina/kontra/lófütty közt.
üdv

hétf. márc. 03, 2003 18:55
platina tag

Hozzászólás 
Két lehetőséget látok magam előtt: az egyik, hogy lerajzolom Tina Demo-val, print screen-nel lementem. A másik, hogy lerajzolom kézzel, és beszkennelem.

Addig is feltettem még egy képet:

(h)ttp://www.freeweb.hu/tube/eloer3.jpg

Kihajítottam az árnyékolt kábeleket, és lecseréltem UTP-re. Ég és föld.

hétf. márc. 03, 2003 17:39

Hozzászólás 
Helló mindenki!

Én nem rég regeltem magam a fórumon.Nagyon bírom a csöves erősítőket és ezért szeretném ha küldenétek erősítők kapcsolási rajzát,mert szeretnék építeni.Max 50w-os és ne túl drága legyen és ha tudtok adjatok tippeket a mégépítéséhez.Előre köszi!

A CSŐ legyen veletek!!Kocka

hétf. márc. 03, 2003 13:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves BSA, neodymium és Többiek!

Gondoltam, ha már valaki gyártotta ezt az erősítőt (B-P), akkor "fejből" tudja annak a specifikációját és nem esik nehezére azt megadni, pláne, mivel a rajza is felkerült ide. :)

Nem sértődtem meg, hiszen valóban, kiszámíthatók egyes paraméterek, de egyszerűbb lehetett volna tudni.

Örültem volna, ha adtok valamilyen tippet, hogy mégis milyen csöves végfokot építsek magamnak, amit Ti is ajánlani tudtok, nem pedig lebeszélésre lettem volna kíváncsi. :(

Saját építésű hangsugárzóim vannak, Beyma hangszórókkal.

Az R534-es ellenállást legutóbb a Mikrovill és a Lomex-üzletekben láttam, de gyakorlatilag ma ezek már nincsenek.
Jó ellenállások voltak, Siemens-licensz alapján készültek, ha jól emlékszem. Hasonlóan, mint a "kocka" monolit kondenzátorok, ezek is igen jók, kisméretűek, megbízhatóak.

Tápegységbe, főleg csöves erősítőnél, jobbnak tartom a 2-3W-os szénréteg ellenállásokat. ( Feszültség-tűrés! )
Precízebb helyekre jó a Yageo, kicsit kemény hangú, vagy a Beyschlag, ez meg egy kicsit "piszkosabb", de nyugodtabb hangzású, esetleg a Vitrohm, precíz, tiszta hang, egy kicsit "édeskés", - persze, Nekem ennek tűntek, az adott kapcsolásban.
Tantallum-ellenállásokat, a Tantál-kondikkal szerzett rossz tapasztalataim miatt nem is próbáltam, nem is fogok velük építkezni, túl drágák és semmivel nem jobbak, mint a "hagyományos", de precíz fémrétegek.
Üdv! SMA

hétf. márc. 03, 2003 11:24
platina tag

Hozzászólás 
Kedves Neodymium !
Előző jelentkezésemet már erre a topicra szántam, elszúrtam.
bocsi!
Üdv.:Zoli

hétf. márc. 03, 2003 10:03
Profil Privát üzenet küldése Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 276 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő