Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. jan. 10, 2025 15:37

Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
Start-lámpa építése HELP 
Szerző Üzenet

Hozzászólás 
A mikrokontrolleres dologra találtam a következőt:

http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_1.htm

Ez egész jónak tűnik, csak sajna nem nagyon vagyok otthon a PIC programozásban (bár elviakban programozó lennék... :))) Ezt kellene egy kicsit átírni, hogy az egyik gombra induljon, a ciklus végén, illetve esetleg egy másik gomb lenyomásakor megálljon...
Lehet hogy most rá fogok szánni egy kis időt, és megpróbálom átírni ezt a progit.

Pedro: Esetleg te otthon vagy egy kicsit a PIC programozásban?

Ez a PIC-es megoldás tényleg baromi jó lenne, mert a kimenetekkel optovezérlőt vezérelnék, amelyekkel a reléket "hajtanám"...

Egy másik módszer, ami ugyan elég brutál, hogy a legelső rajz (az első hozzászólásomban volt) úgy lesz kontrollálva, hogy pl. egy 4528-assal és egy potival belövöm az időt, amíg az áramkör (a 4017-es) áram alatt van... (de mint írtam ezt már egy kicsit én is barbárnak tartom... :)))

Egy másik érdekes link:

http://www.doctronics.co.uk/4017.htm

hétf. márc. 22, 2004 9:56
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Miért nem csinálod mikrokontrollerrel?
kispedro

vas. márc. 21, 2004 18:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó estét!

Az utolsó kivezetés amikor magas szintű lesz, akkor azt invertálod egy NAND kapuval, mint inverterrel. Ezzel az aktív nullás logikával letiltod az oszcillátort az adott NAND másik bemenetén, mint amivel az oszcillátort kialakítottad. Ekkor az oszcillátor addig áll, amíg a 4017 blokkolja azt. Nem követtem végig hogy pontosan miként alakulnak a lefutó-felfutó élek, de lehet, hogy még nem fog leállni az oszcillátorod. Ekkor egy újabb NAND inverterrel meg kell fordítani alkalmas helyen az órajelet. Például a 4017 órajel bementén, de lehet, hogy van elegánsabb (szinkron) megoldás is. Ez utóbbi szempont persze nem is szempont, ha a vezérlés helyesen működik. Azzal remélem tisztában vagy, hogyan állítunk elő STinverterrel és RC taggal órajelet, valamint ismered a NAND kapu igazságtáblázatát. :)

Gilszkilabor

szomb. márc. 20, 2004 19:04
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
A kombinációs jelzés megoldása a diódákkal ok...
de a 4093-hoz fűzhetnél még pár szót. Addig világos, hogy a 4017 utolsó "állását" fogom a ciklus megszakítására használni, de hogyan is? :)))

szomb. márc. 20, 2004 18:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szia!

Én is a 4017-ből indulnék ki. Ha kell a kombinációs jelzés, akkor a szomszédos szegmenseket diódás logikával hoznám össze. Az oszcillátort nem ezzel a szokásos, dilettáns módon kell megoldani, hanem 4093 ST NAND kapuval. Ekkor elég egy kapu és egy RC tag. A maradék három kapuval meg tudod oldani azt, hogy a ciklus végén leállítod az oszcillátort a 4017 legmagasabb helyiértékű kivezetésével. Ekkor az új ciklus a 4017 RESET-jére indulhat.

Jó rendőrlámpát kívánok!

Gilszkilabor

szomb. márc. 20, 2004 18:00
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
Sziasztok!

Egy start lámpát szeretnék építeni, ami hasonlóan működik mint egy közlekedési lámpa (tehát piros-sárga-zöld, és az előző mindig égve marad, mint a közlekedési lámpánál a piros-sárga)

Valami ilyesmi a következő egyszerű kapcsolás is, csak ezt úgy szeretném módosítani hogy gombnyomásra induljon, és egy ciklus lefutása után álljon le, és csak gombnyomásra induljon újra...

http://www.armory.com/~rstevew/Public/L ... clight.gif

illetve

http://ourworld.compuserve.com/homepage ... page10.htm

Van valami ötlet, hogy ezt a ciklus dolgot hogy tudom megcsinálni?
Előre is köszönöm!

szomb. márc. 20, 2004 17:38
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6 hozzászólás ]