Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 15:44

Hozzászólás a témához  [ 24 hozzászólás ] 
4-8 ohmos hangfal 
Szerző Üzenet
vas-tag

Hozzászólás 
Én személy szerint a köv. csinaltam: Orion HS-200, Sharp 31-es torony (régebbi DINes csatl, de IC-s erösitö), hangkabel csatlakozon 4-8-16 ohm köthetö rá. A HS-200 4 Ohmos, 25 W-os, igy negyed hangerönél már üvöltött. -> fogtam két nagyteljesitmenyü 4 ohmos ellenallast, és sorbakötöttem a HS-200-hoz. Eredmény, kellemes hang, kevesbe eröszakos hangerö, (bar a mély dinamikaja talan picit gyengült, de én nem nagyon hallom.) szoval jol szol, es batran csavarható fél hangerõ fölé.
Igy legalabb az erösitö sincs agyonterhelve.
Ja az erösitö kb 40W.

csa

hétf. máj. 26, 2003 13:52
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
A nagyobb impedancia azt jelenti, hogy halkabb ugyanolyan kimeneti feszültség mellett (mint a 8 ohm/4 ohm esete).
Az impedancia nem állandó ezért is vannak többek között egyenetlenségek a hangszórók frekvenciaátvitelében. Tehát lehet, hogy egyik frekvenciatartományban egyik, másikban másik hangdoboz nagyobb impedanciájú.
Elvileg a maximális teljesítmény felvétele akkor történik meg, amikor a hangszóró impedanciája megegyezik az erõsítõ kimeneti impedanciájával. Ezt persze teljesen minden frekvencián nem lehet megvalósítani.

Írtam egy szóbajöhetõ hangdobozt az elõzõ hozzászólás végén, de szinte minden legalább 15 éves hangdoboz megteszi, mert akkoriban még törekedtek a hatékonyságra is, nemcsak arra, hogy elkápráztassák az embereket csillagászati teljesítmény és átviteli adatokkal.
Mielõtt megveszed próbáld ki megfelelõ impedanciájú erõsítõn, amin van teljesítmény kijelzés, akkor látni fogod mekkora teljesítménnyel mekkorát szól. Egy jó hangszóró 1 watton kifejezetten nagy hangerõt kell produkáljon.

csüt. máj. 22, 2003 7:39
arany tag

Hozzászólás 
és tudtok ilyen "érzékenyebb" tíupsú hangfalakat? olcsó, lehet régi, használtan beszerezhető... kb 50W.
mer sok boltban az eladó annyira nem ért hozzá, hogy max annyit tud, hogy leolvassa a márkáját aszt kész.

csüt. máj. 22, 2003 0:17
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
>"Ha valamiért rosszabbul szólt az olyasmi lehet, hogy a műanyagok impedanciája esetleg nagyobb, különösen esetleg a mély frekiken, így nem terhelték annyira az erősítőt"

-nagyobb impedancián hangosabb? vagy direkt halkabb, és ezért nem torzít?

szer. máj. 21, 2003 23:48
ezüst tag

Hozzászólás 
Buenos,

Mindegy hány wattos a hangfal. Ami számít: az érzékenység impedanciaviszonyok, frekvenciamenet, meg pár egyéb apróság.

Kizárt, hogy azért szólt volna rosszabbul a philipssel, mint a kis mûanyagokkal, mert az nagyobb terhelhetõségû.

Ha valamiért rosszabbul szólt az olyasmi lehet, hogy a mûanyagok impedanciája esetleg nagyobb, különösen esetleg a mély frekiken, így nem terhelték annyira az erõsítõt. Vagy a philipsek jobban hozzák azokat a frekiket, ahol a torzítás kijön, vagy a mûanyagok frekimenete olyan hogy jobban elnyomják a torzítást valamilyen frekvencián....

A terhelhetõséget csak annyiban vedd figyelembe, hogy legalább akkora legyen (de inkább legalább 1,5-ször akkora), mint az erõsítõ arra az impedanciára leadott teljesítménye. Tehát lehet 30, 50 wattos, de lehet 1000 wattos is. A philipsek valójában nem 100, hanem 70 wattosak, ez így is több mint elég biztonsági tartalék. Ennél kevesebb is elég lehet, de az egyáltalán nem bíztosítja, hogy jobban fog vele szólni. Lehet ráraksz egy 30 wattosat és még a philipsnél is jobban fog torzítani.

Praktikus tanácsként azt tudom mondani, hogy vegyél 2 lehetõleg 8 ohmos legalább 30 wattos hangdobozt, amik nem kell túl mélyre menjenek (50 Hz-ig egyenletes átvitel elég), de legyenek jó nagy érzékenységûek.
Régi kisebb videoton, orion dobozok megfelelõek.
A Vidi DC2050-es 20 cm-s méllyel mindenütt fellelhetõ, 10 alatt simán találhatsz egy párat!
Ha nem szól vele jól az erõsítõ, akkor valamit alakítani kell rajta!

szer. máj. 21, 2003 19:25
arany tag

Hozzászólás 
ok.
ha kiderül, hogy meg tudom-e buherálni a tápot, kiderül az is, hogy mekkora lesz a mx teljesítmény.
2x14w vagy 2x28W
ezekhez mekkora (3utas) hangfal az ideális? arra már rájöttem, hogy 9W-hoz (6ohm-os volt a tesztelt hangfal, 12V) sok a 100W-os hangfal.

szer. máj. 21, 2003 18:33

Hozzászólás 
nem beszelsz hulyeseget. a hangfal lehet negyobb az erositonel, emiatt nem szabad torzitson. en most ideiglenesen kenytelen vagyok a 100W-os (max basszussal sima 50W-os) hangfalamat 5W-os asztali hangfalak erositojevel jaratni. a hangja eleg jo, nem torzit, csak ha tul felhuzom. de kis hangeron nem szabad torzitania! ha nagy hangero kell, akkor viszont vegyel egy 50W-os erositot.

szer. máj. 21, 2003 17:58
arany tag

Hozzászólás 
kísérletezgetnék. meg hát 10 rongy az nekem nagy pénz.
lehet hülyeség, de én a számítógépembe akarok erősítőt, nem mellé.
szerintem az lehetett a gond, hogy a hangfal túl nagy teljesítményű az erősítőhöz, nem úgy mint a kis műanyaag hangfalam. ezért halkabban szólt ugyanakkora teljesítménynél. amikor meg felvettem a hangerőt, akkor már az erősítőnek a max torzítatlan kivezérelhetősége felé mentünk. na most 12V-on, ha jól számoltam csak 2x13W, a hangfal meg 70/100W-os. ez okozhatta a problémát. vagy keresek kisebb, 40W-os hangfalat, vagy az erősítő tápját kellene megbnuherálni, hogy kiadjon 15-16V-ot. ekkor már a max torzítatlan 2x24 - 2x30W lenne, ami majdnem 2x akkora mint most. azzal már lehet jó lesz ez a hangfal is. a hangfalat kipróbáltuk valami böszmenagy erősítővel is, és azzal imádnivalóan szólt.

na most hülyeségeket beszéltem?

kedd máj. 20, 2003 20:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Buenos,

Vedd meg azokat a hangfalakat, és vegyél hozzájuk egy jó erõsítõt! Használtan lehet egész jó kis erõsítõket kapni 10 körül. Ha már veszel korrekt hangfalat megéri hozzá egy megfelelõ erõsítõ.
Ha ragaszkodsz a jelenlegihez, kénytelen leszel kísérletezni:-)

kedd máj. 20, 2003 20:29
arany tag

Hozzászólás 
és valami megoldást mondjatok inkább, ne csak annyit, hogy **** az egész, vegyek a boltban inkább valamit 200e-ért!
ez csak elektronikai probléma, és mint ilyen, megoldható. biztosan. a táp tudja a megfelelő áramot, sőt 2szer annyit is.

kedd máj. 20, 2003 20:12
arany tag

Hozzászólás 
nincs kocsi, és már a hangfalat se kérem el mégegyszer.

kedd máj. 20, 2003 20:08
arany tag

Hozzászólás 
az viszont biztos, h egy PC táp nagyon nem ideális erősítőhöz
gondolom 12V-ról megy: ha esetleg egy próba erejéig ki tudod szedni a kocsiból az akkut, rögtön kiderül, h a táp miatt torzít-e

kedd máj. 20, 2003 18:17
arany tag

Hozzászólás 
ja és az a hangfal (a philips) valami gyári erősítővel nagyon hangosan is nagyon jól szólt.

kedd máj. 20, 2003 15:15
arany tag

Hozzászólás 
ja és az a hangfal (a philips) valami gyári erősítővel nagyogyon hangosan is nagyon jól szólt.

kedd máj. 20, 2003 15:14
arany tag

Hozzászólás 
na kipróbáltam 2 ilyen hangfalat kölcsönbe. nem nagyon akart torzítatlanul szólni hangosan. ettől talán még a mostani kis műanyag, musiccenter-hangfalaimmal is jobban szólt. azok gondolom 8ohmosak, de nincs rájuk írva semmi. most mi lesz?
az erősítőm tda1554, és 1 at-s, 200Wos pc tápról megy. a táp a ****, vagy mi? a műanyag hangfalaimat meg nemtudom felvenni max hangerőre, mert nem bírják. naghyobb hangfal nyilván kell, de milyen? 4-8-6 ohmos? max teljesítményt ki kellene venni belőle.
hallottam valami olyasmit, hogy a táp miatt torzíthat a mély hangoknál. ez lehet a baj? mit lehet kezdeni vele?

kedd máj. 20, 2003 15:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Persze hogy odaírják.
Csak amit te kérdeztél az nem 4 ohmos és nem is 8 ohmos,
Hanem az univerzális felhasználhatóság érdekében 6 ohmos (hogy mennyire annyi az más kérdés). Elvileg 4 ohmos hangdobozra is rá lehet írni, hogy 4-8 ohm, 8 ohmosra viszont nem illik.
Lényeg hogy a 4-8 ohmosnak elnevezett hangdoboz egy köztes megoldás, ami 4 ohmos erõsítõhöz biztosan megfelel, 8-asnál viszont nagyobb kivezérlés esetén esetleg károsíthatja az erõsítõt.
Az egésznek egyébként nincs túl nagy jelentõsége, márcsak azért sem, amit Degeczi írt. Az ic-s erõsítõidhez bátran vedd meg a philipseket, a 4-8 ohm ne zavarjon!

kedd máj. 20, 2003 12:54
arany tag

Hozzászólás 
a neten nézegettem hangfalkatalógusokat, és ott direktben ráírják, hogy hány ohmos. valamelyikhez 4 ohm, valamelyikhz meg 8 ohm van írva.

kedd máj. 20, 2003 11:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Ahhoz az erõsítõhöz teljesen jó lesz egy ilyen hangfal. Ha esetleg csak 16 wattot vesz ki belõle az sem baj, mert az hangerõben szinte meg sem hallatszik. Egyébként is sokkal többet számít milyen érzékeny a hangszóró. Ezek a philipsek elég jók. Nyugodtan vedd meg õket!

kedd máj. 20, 2003 8:02
arany tag

Hozzászólás 
akkor mégis?
az erősítőm (tda1554) adatlapja azt mondja, hogy 4ohm 20W, 8 ohm 10W. akkor melyikhez közelíthet? vagy ne vegyek ilyen hangfalat? nekem a max kivehető teljesítmény kivétele kelene. (2x20W)
semmi viszonyítási alap nincs?

hétf. máj. 19, 2003 21:57
arany tag

Hozzászólás 
a dolog inkább elméleti, nem nagyon kell vele foglalkozni
egyetlen szám semmit nem mond arról, hogyan alakul az impedancia a teljes hangfrekvenciás sávban
ELMÉLETILEG ez egy olyan érték, ami alá 20%-nál jobban sehol nem eshet az impedancia
GYAKORLATILAG alig találni hangdobozt, ami ezt betartaná

még olyan, a gyártója által 8 Ohmosnak minősített doboz is akad, ami helyenként a 3 Ohmot is eléri...
impedanciagörbét meg aztán a legritkább esetben közölnek, még tesztlapok sem szoktak

hétf. máj. 19, 2003 21:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Persze a kipurcanás az erõsítõre vonatkozik nem a hangfalra...

hétf. máj. 19, 2003 20:14
ezüst tag

Hozzászólás 
A 4-8 ohmos hangfal általában 6 ohmost jelent. Ez igazából sem 4, sem 8 ohmra tervezett erõsítõhöz nem jelent jó illesztést, de a veszteségek (pl. teljesítményben, átviteli jellemzõkben) mindkét esetben viszonylag csekélyek. Azért érzékenyebb 8 ohmos erõsítõhöz nemigazán célszerû ilyet venni, mert a nagyobb terheléstõl könnyebben kipurcan.

A 70/100W nem a 4 és 8 ohmon vett teljesítmény, hanem a szinuszos/zenei teljesítmény, amit a doboz elvileg elvisel.

hétf. máj. 19, 2003 20:11
platina tag

Hozzászólás 
gondolom létezik 4 és 8 ohmban is. két külön dolog.
70/100 70 szinusz 100 zenei
a zene nem dolgoztatja annyira a hangszorót mint a szinusz,
tehát többet "bir" zeneiben.

hétf. máj. 19, 2003 19:49
arany tag

Hozzászólás 
hirdetnek ilyet, hogy 4-8 ohmos hangfal.
na most ez azt jelenti, hogy átkapcsolható, vagy 2 változatban gyártják?
philips q3, 70/100W-os hangfalak. ez i mi? pl. 4 ohm-70W, 8ohm-100W?

hétf. máj. 19, 2003 19:37
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 24 hozzászólás ]