Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 08, 2025 18:42

Hozzászólás a témához  [ 54 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Tobb mint 2? 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Magix Samplitude-t használok. Most hirtelen azt gondolom,
hogy a surroundot csak CD-re tudom írni vele közvetlenül
fileba exportálni nem. De utána kell néznem, tényleg pár nap
és kiderül.

hétf. aug. 11, 2003 9:06
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Azért drukkolok neked :)

hétf. aug. 11, 2003 8:52
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
5.1 képes (leírás szerint) mixer programokat hirtelen a következőket találtam PC-re:
- Steinberg Cubase SX
- Sonic Foundry Acid Pro 4.0
- Magix Sequoia

hétf. aug. 11, 2003 8:52
ezüst tag

Hozzászólás 
Subvoice, nézem, de eddig teljesen **** az egész. Nem tudom
a csatornáknak megfeleloen ötfelé szeparálni a sávokat.
Mármint magában a mixerben. Egyelore csak közvetlenül jön ki
az 5 csatorna, exportra nem vagyok képes. Mindegy, pár napig
még kínlódom vele.

hétf. aug. 11, 2003 8:26
arany tag

Hozzászólás 
StratoFan!

A Surcode nem mixerprogram, csak egy encoder! Az általa várt 5 csatorna a bal-jobb-center-háttérbal-háttérjobb-szub csatorna. Tehát a keverést neked kell egy valamilyen 5.1 képes keverővel előállítanod a zenei hangsávokból, majd csatornánként .wav-ba mentened és a Surcode-dal dts-be tömörítened. Na ez az a pont, amiben már nem tudok segíteni.

hétf. aug. 11, 2003 7:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Subvoice, a sávonkénti wav exporttal nem megyek semeire,
mert mi van ha több vagy kevesebb mint 5 sávom van???
Elvileg akárhány sávom lehet, ezért gond hogy 5 db wav-ot
kell kreálni az akárhányból! Mindegy, holnap megnézem a
szoftvert. A programból muködik az 5 csatorna, csak az
exportálást kell kitalálni.

vas. aug. 10, 2003 21:49
arany tag

Hozzászólás 
A Surcode egy olyan .wav-ot csinál, ami dts kódolású 5.1-es anyagot tartalmaz. Ezt a .wav-ot felteheted a webre (csak szép nagy lesz, pont akkora mintha sztereó 16 bit 44.1 kHz PCM lenne), onnan mindannyian letölthetjük, CD-re írhatjuk, kipróbálhatjuk. A trükk annyi, hogy dts kompatíbilis DVD játszóval és erősítővel 5.1-es dts hang szól, CD-ről is.

Neked egy olyan 5 (6) csatornás mixerprogram kell, amelyik képes a kész anyagot sávonként .wav-ba (vagy .aif-ba) menteni. Na ez az a rész, amiben nem vagyok otthon, mert ezzel a témával még soha nem foglalkoztam.

Btw. azonos anyag összehasonlításához: asszem a Scooter Weekend (?) maxin van dts változat is. :DDD /mintha ennek a reklámjában hangoztatták volna 1000l/

vas. aug. 10, 2003 19:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Subvoice köszi, még most töltöm. Namost az hogy CD-re
írhatom azzal nem megyek semmire, mert fel kéne töltenem a
webre a teszt kedvéért. A 6 db wav sem szinpatikus nekem
mint bemenet, mert a mixelés során sokkal bonyolultabb,
esetleg néhol változó paramétereket lehet beállítani pl
envelopokkal a csatornák között. Mindegy, annyi remény van,
hogy majd megnézem a mixerprogrammal ami ezt egyébként
alapból támogatja hogyan tud egy ilyen együttmuködni.
Esetleg az exportot is meg tudom oldani közvetlenül abból,
pár nap és meg tudom nézni a témát. De ha csak CD-n jön ki
azzal nem sokra megyek.

vas. aug. 10, 2003 19:27
arany tag

Hozzászólás 
Fuj, warez cím következik. :) Innen: http://www.apachez.net/purpleman/download.html töltsd le az Audio Tools részből a Surcode CD-Pro DTS-t (crack benne van), azzal lehet CD-re írható dts hangot készíteni. A Surcode 6 db .wav-ot vár bemenetként, innentől viszont már magadra hagylak, mert azokat neked kell előállítanod.

Sok sikert, várom a végeredményt. :)

vas. aug. 10, 2003 18:16
arany tag

Hozzászólás 
--T--
Időt kérek, utána fogok nézni (kicsit fázok a dts encoder kérdéstől...)

vas. aug. 10, 2003 16:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Subvoice, ha valaki segít abban, hogyan exportáljak 5.1-es
zenét úgy hogy az meg is maradjon olyannak mint a
programban, akkor elkészítem egy zene 2 verzióját és
felrakom valahová.

vas. aug. 10, 2003 14:41
arany tag

Hozzászólás 
dts-ben kellene kódolni, mert ha a bitrate pont akkora, mint a 44.1-es 16 bites sztereó PCM-nek, akkor CD-re írva asztali lejátszóval és erősítővel 5.1-ben szólalna meg, így könnyen össze lehetne hasonlítani. Gondolom közbülső lépésként 6 db .wav készülne, amit valami dts encoderrel lehetne 5.1-be tömöríteni.

Igazad van az effektekkel, de azért monóból sohasem lesz sztereó, akárhogy reverbeled. A tér alatt azt értettem, hogy sztereóban a hangszer helyét (jó felvételnél) sokkal jobban lokalizálom, mint 5.1-nél. Természetesen nem volt módom ugyanazon hanganyag meghallgatására sztereóban és 5.1-ben, úgyhogy a kérdés még nyitott. Ráadásul nincs 5 egyforma hangszóróm sem. De valahogy zavaró a hátulról jövő hang, zenénél.

vas. aug. 10, 2003 14:35
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Egyszer már pontosan ugyan azt a felvételt kéne meghallgatni
stereoban mint 5.1-ben. Igazából az hogy a zenének stereoban
mekkora a tere az az effektektol is függ. Stereo delay-ek,
chorusok, reverb-ek ilyesmik. Ha teleffektezi az ember a
zenét akkor nagy térben szól még monoban is :). Hallotta-e
már valaki pontosan ugyan azt a keverést stereoban és
5.1-ben? Én mondjuk gondolkozom rajta hogy ugyan azt
megcsinálom mindkét verzióval mert elvileg meg tudom. MP3
tárol 5.1-et? Vagy mibe lehet egy ilyen felvételt egyáltalán
exportálni ami nem megy át stereoba?
SF

vas. aug. 10, 2003 8:48
arany tag

Hozzászólás 
Letöltöttem a dtstech.com-ról linkelt svéd rádióról néhány 5.1-es demo anyagot. Hát mit mondjak, nem vagyok meggyőzve. Az tényleg érdekes lenne, ha egy rádió 5.1-ben adna, de ennyi. Persze valószínűleg nem az enyém a világ legjobb 5.1-es rendszere, de egy tisztességesen felvett sztereónak (nálam) kb. 5x akkora tere van, mint az itteni 5.1-es anyagoknak. Úgyhogy továbbra is tartom magam a filmre 5.1, zenére sztereó elv mellett.

vas. aug. 10, 2003 8:29
arany tag

Hozzászólás 
Hát nincsenek agyonhűtve ezek a receiverek, az biztos. Nálam egy Marantz SR-4200 üzemel, ez is tud azért melegedni. De instabilitásnak nyomával még nem találkoztam.

Nem szabad közvetlenül alá/rá/mögé pakolni semmit és tilos őket zárt szekrénybe tenni. Nálam sincs fenn a bútor hátlapja, könnyebb szerelni is, meg jobban is szellőzik (ráadásul az Orion SE 260 a batár hűtőbordáival csak hátlap nélkül fér bele).

Azért a fene megette, ha normál otthoni használat mellett túlmelegszik??? Egyébként a videomagnóm is közel annyi hőt disszipál, mint az erősítő. Még standby állapotban is langyos-meleg a burkolata.

vas. aug. 03, 2003 17:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Már több, mint egy hónapja hallgatjuk az új hangrendszerünket és javult a hangja.
Ez pozitív meglepetés, csak az a fránya melegedés izgat még mindig. Nem tartom egészségesnek, bár hiba nélkül üzemel, - de meddig?
Ti milyen tapasztalatokat szereztetek?
Üdv! SMA

vas. aug. 03, 2003 15:22
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Maximálisan egyetértek veled. Bár az eredeti nyelv + felirat is jó dolog (néha nagyon el bírják rontani a szinkront), de duplarétegű DVD-nél ez nem is lehet probléma, ott van hely bőven.

Sok lemezen az "extrák" csak kényszerből vannak fenn, látszik rajtuk, hogy csak azért tették fel őket, mert minden más lemezen is van. Néhány kivétel azért akad, a Jurassic Park 3 extrái pl. kimondottan érdekesek, tartalmasak.

hétf. júl. 28, 2003 13:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves subvoice és Többiek!

Az utolsó mondatodban írtak bennem is felmerültek már.
Nekem nem is zavaró, hogy az ilyen DVD-lemezeken nincs "igazi", 6-csatornás digitális hang, de egy laikus vevő könnyen átverve érezheti magát, mert - joggal - elvárhatja azért a pénzért is, a 6-csatornás hangot!
Van azért egy-két 6-csatornás hangú DVD-Filmem is, azokon DD és DTS 6-csatornás hanganyag van, más szemét nincs a lemezre téve, még felirat sem és sima DVD, mégis ráfér.

Én lemondanék a DVD-lemezeken lévő "extrákról", ha a Film az képileg tökéletes lenne és a hang is a Mozi-formátumnak megfelelően DD, vagy DTS digitális, 6-csatornás lenne. Nem érdekelnek az ilyen-olyan kameraállások, a "plusz-poénok", nem ezért venném meg a DVD-t, hanem a Film miatt.
Szerintem ez nem "extra" igény, rá is férne a lemezre, a szemetet meg elhagyhatnák a lemezről.
Üdv! SMA

szomb. júl. 26, 2003 15:01
arany tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Újságmellékleten szinte elképzelhetetlen, hogy valaha is rendes 5.1 hangot kapj. Ezt azzal magyarázzák, hogy egyrétegű DVD-t adnak, aminek a kapacitása (4.7 GB) fele a gyári, kétrétegű lemezekének, ezt nagyon olcsó sorozatgyártani (kb. CD költségű), míg a kétrétegű nem férne bele a büdzsébe. Ebben lehetne némi igazság, de azt is tudni kell, hogy a 2.0 DD hang, ami többnyire 192 kbit-es méretben ugyan fele a normál 384 kbit-es 5.1-es hangsávnak, ám ez a gyakorlatban mindössze kb. 100 MB helymegtakarítást jelent. Nehezen hiszem el, hogy pont ez a 100 MB nem fért már rá a 4700 MB-os lemezre.

Én inkább abban látom a spórolás okát, hogy az ingyen adott filmek mögött a filmstúdiók szponzorálása áll, és ezzel "kényszerítenek" arra, hogy vedd meg az eredeti DVD-t, ha tetszett a film, hiszen nekik nem érdekük az, hogy mindenki a 600 forintos újság mellékleteiből töltse fel a filmgyűjteményét.

Sokszor valószínűleg a képet is újratömörítik. Nekem az Angol beteg van meg ilyen újságmellékletes DVD-n, bár az eredeti kiadását nem láttam, de ezen az ingyen lemezen el van rontva a fényerő és a színek is, nem nézhetetlen, de kicsit olyan, mint a mastering előtti nyersanyagok szotkak lenni (a hang természetesen 2.0), a kanyarban nincs az általam látott amerikai filmek képminőségéhez. Gondolom csak az én beteges elmémben fordul meg az a gondolat, hogy direkt rontották el a képet (is).

szomb. júl. 26, 2003 11:34
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves Subvoice es SMA!

Nem a hangszorok merete itt a gond,mert bar nem tul nagyok,eleg tisztessegesen szolnak.
Nalam nincs hatter,csak ket hangfal es az erositom is sztereo.
Amikor atallitom a dvd menuben,nem a szutyok dolbis erositon,mivel olyan nincs,de ha lenne is kivagnam az ablakon,akkor jelentkezik ez a gusztustalan kiemeles a jobb,bal csatornakon.Pl. a klotyók tamadasa,(ami mar onmagaban is merenylet a joerzes ellen)film alatt at sem tudom allitani,mert a menu nem kinal fel mas hangformatumot csak az 5.1-et ezert kenytelen voltam elszenvedni egy darabig es a mai napig nem birtam vegignezni,na nem mintha erre kulonosebb kesztetest ereznek.
De ez mas filmeknel ugyanugy jelentkezik.
Az atlagemberrol nekem is ez a tapasztalatom!
Egyik haveromnal probaltam behangolni az en izlesem szerint a szethangszinszabalyozott dolby rendszeret.Mondanom sem kell hogy megkozelitoleg sem sikerult optimalizalni a hangzast,mert oly gyoker volt a sony erositoje hogy erre eselyem nem volt.Ezt elore tudtam,de nem kozoltem vele,mivel nem akartam megserteni.
Semmi mas nem tudta megfogni szerencsetlen eltevejedett barany kepzeletet,mint a cincogo magasak es az ha valami hatulrol szolt.
Ugye milyen ****,en meg bologattam fanyar vigyorral a kepemen.
Azert a jo hangzas megitelesehez nemi inteligenciaszint is mellekelendo,amivel ugye az atlagfelhasznalok zome nem rendelkezik,vagy legalabbis eros kihivasokkal kuzd e teren.
Udv.

szomb. júl. 26, 2003 11:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves baab és Többiek!

Vannak fenntartásaim a Film-DVD-lemezek hangminőségével kapcsolatban, de ilyen magasemelést nem hallottam.
Az a "magasemelődés" azért lehet, mert sztereóban nem megy a szub, vagy valami nincs jól beállítva. A hangsugárzók mérete is befolyással van arra, hogy a szub megy-e sztereó-módban. Kicsi hangsugárzónál a mélyek le vannak vágva, hogy ne torzítsanak, kb.150Hz-alatt.
Ha legalább 20cm-es a mélynyomó a Front és Surround-hangsugárzókban, akkor kell a "Large" hangsugárzót kiválasztani a "Menü"-ben.

A Mozikban nincs szükség ilyen előkiemelésre, pláne nem a digitális hangoknál, nem is használnak ilyet, tudomásom szerint.
A Dolby-Digital, a DTS-hang, az SDDS is tökéletesen lineáris, legalábbis a teszt-hanggal mérve, illetve az előírásnak megfelelően kell a nézőtéren beállítani a "teremkorrekciót".
A Mozikban a hangsugárzók sem lilliputiak, maguk a Front-sugárzók is olyanok, hogy a közép-magas az tölcséres, igen nagy hatásfokkal, tehát ez eleve javítja a magasak lesugárzását, belekalkulálva a vetítőfelület okozta elnyelést. Ezután már lineáris az átvitel, ha úgy van beállítva. Tény, hogy néhány Multiplex kicsit sziszeg, szúrós hangú. Itt kiemelés van beállítva, vagy nem az előírásnak megfelelő a beállítás, helytelenül.
Aztán, hogy egy adott film hogyan szól, az már a hangmérnökök munkáján múlik és a labor-munkáján, illetve, hogy mit akarnak a hanggal érvényre juttatni, a filmen belül.
Mindent manipulálnak, sajnos ez igaz, Mi nem tehetünk ellene semmit, csak "élvezzük" az eredményét.
Az már nagyobb gond, hogy a jól beállított szintet a "gépészek" eltekerik, mondván, "hangos" nem bírja ki a néző. (Ha már fizetett érte, bírja ki!)
Ha a filmen ez van, annak így kell(ene) szólnia, nem pedig pianoban, mintha este otthon tévézne az ember egyedül.
Nagy előny, hogy együttfutó a csatornák hangerőszabályozása, nem úgy, mint a Házi-Mozis cuccokban, ahol el lehet tekergetni a csatornák arányát, a távirányítón.

Kaptam náhny filmet DVD-lemezen, amolyan újság-mellékletként, eddig még nem találtam rajtuk 6-csatornás (magyar) hangot, többségük DD-2csatorna. Nem egészen értem ezt, lehet megint Én vagyok az értetlenség szobra, de ha megvan a teljes értékű DD, vagy DTS 6-csatornás hang, az miért nem kerül rá a DVD-Film lemezére?! Nem kellene a felirat, vagy az idegen-nyelvű hang ekkor, nem?!
Nagy a káosz, de lesz ez még így se. :(
Üdv! SMA

szomb. júl. 26, 2003 10:48
arany tag

Hozzászólás 
Igaz, a filmek többségénél van egy karakteres magasemelés. Ezt azzal magyarázzák, hogy a mozikban a nézők feje fölött vannak a hangszórók illetve maga az embertömeg is nyeli a magashangokat, ezért kell kiemelni. Ez szvsz blődség, hiszen a moziban lehetőség van utólagosan a teremhez igazítani a hangzást, csak emiatt nem kellene loudnesses hangzást keverni a DVD-re. Ebből aztán jól profitál a THX a Re-Eq-val és a többi húzásával, de jót tesz a gagyi 5.1 egybedvdtunerhangdobozdolbydigitaldts rendszereknek is, amik kóros magashiányban szenvednek. Ráadásul az emberek 95%-ának tetszik ez a csinált hangzás, nagyon sokan nem érzik azt a fals hangzást, amit a maxra tekert hangszínszabályzók produkálnak. Átlagembertől max. olyat hallasz, hogy "jól hozza a mélyeket", esetleg még a magasakat is, de a középtartományról, amiben a hasznos információ van tudomást sem vesznek, az mintha olyan szükséges rossz volna.

Amit arról írsz, hogy sztereóban jobban csörömpöl azt nem értem, én ilyesmit nem figyeltem még meg. Talán a Pro-Logic lekeverés miatt tűnik úgy, a hátsó csatornák belekeveredése miatt.

A Dolby Digitalban és a dts-ben tényleg független egymástól a 6 (7-8-9-stb.) csatorna, ebben nincs semmi csalás.

szomb. júl. 26, 2003 7:29
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Amit leirtal az klasszikus akusztikai problema,a sztereora eppoly igaz.
A gondok tobbutas rendszernel hatvanyozodnak ha ennyire igenyes kornyezetet probalsz teremteni.
Szerintem megsem megy maskent csak fulelessel,ahogy irtad.
Nekem a megdobbento az a csalas amit az 5.1 el csinalnak.
A dologgal akkor buknak meg,amikor egy hozzam hasonlo idiota sztereoban hallgatja meg.
A dvd-k elejen levo hangmenuben at lehet allitani,mar amelyiken.Es akkor elojon a hangszin teljes magasba tolodasa.
Azt hintettek el hogy az 5.1nel nincs modulalas,meg ilyesmi,hanem ott egyenranguak a csatornak.
Akkor kerdem en hova lesz a kozeptartomany,es miert lesz gusztustalan,okadek magaskiemelt hi-fi hangja?
Udv.

szomb. júl. 26, 2003 6:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves baab és Töbiek!

Persze, így van, egyetértünk.
Egy laikusnak viszont fogalma sincs, mit is csináljon otthon a cuccal. Elhelyezi a készülékeket rajz alapján, úgy-ahogy, hangsugárzókat is úgy-ahogy, ahova fér, működnek is neki, örül hogy ez sikerült, mert szól! :)
De ahhoz, hogy ez korrekt legyen, már kicsit pontosabban kellene az egyes csatornáknak a szintjeit beállítani, ez csak fülre nem megy, pláne "első" hallásra.
Nagyon sokat lehet javítani a hangsugárzók megfelelő elhelyezésének módosításával, forgatásával.
A lakószoba nagyon rányomja a bélyegét az eredő hangzásra, tehát nem árt, ha a szobával is tudunk variálni, "behangolni". Sok, nagy szőnyeg, függönyök, könyvespolc, faliszőnyegek nagyon sokat javíthatnak a hangzáson.
A Szubbal jól lehet tesztelni a csörgő-zörgő tárgyakat, lehet változtatni azok helyzetén, ha másképp nem, akkor kivinni a szobából.
Én még most is "hangolok", próbálkozom,fülelek, rendezgetem a szobát, már néha furcsán néz a család rám, de ezzel jár.:)
Üdv! SMA

pén. júl. 25, 2003 13:19
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

En eddig azt hittem a hazimoziban csak annyi a lenyeg hogy szoljon mint allat.
A muszeres meresnek mi ertelme van,ha minden attol fugg a moziban hova kaptam jegyet.Mert ugye egymas nyakaba nem ulhetunk.
Otthon meg fulre szerintem boven eleg a szinteket beallitani.
Annal nincs finomabb muszer.
Udv.

pén. júl. 25, 2003 8:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves pinyo és Többiek!

Több helyszínt is megadok, lehet választani. :)

Kazahsztán: Almaty ( Alma-Ata ) 4-Mozi, Simkent 2-Mozi, Astana 1-Mozi.
Oroszország: Moszkva Kodak-Center, Perm Triumph-Kino
Ukrajna: Kijev Kinopanorama, Harkov.
Csehország: Prága Broadway-Mozi, Hládvi-Multikino 5-terem.
Szlovákia: Pozsony, Istropolis 2-terem, Tatra-Mozi,
Besztercebánya, Kassa, Eperjes, Poprád.
Románia: Brassó.
Bulgária: Szófia.
Ausztria: Bécs, Auhof-Center Multiplex-8 terem.
Törökország: Ankara Migros-Alisveris 10-terem, Adana 8-terem.
Egyiptom: Kairo Wonderland 6-terem, Millenium 3-terem, Alexandria Royal-Cinema 3-terem, Oktober-6. (ez is egy város, Kairo mellett) Duplex-Cinema.

Magyarország:
MOM-Park 9-terem, Sátoraljaújhely Műv. Központ, Eger Uránia, Cegléd Szabadság, Szolnok Tisza Mozi, Hódmezővásárhely, Szentes, Százhalombatta Barátság Műv. K., Szentgotthárd.
Még sok olyan Mozi, ahová részben szereltünk készülékeket.

Ha rendszeresen lennének végezve a karbantartások, a többi is jó hangú lehetne, csak hát ez pénzbe kerül, a bevétel pedig kevés. ( Ezt nem csodálom, ilyen gyenge filmekkel, választék nékül! )

A Házi-Mozi rendszer sajnos hasonló beállításokat karbantartásokat igényel, bármilyen furcsán hangzik is ez!
Ez, persze nem jut eszébe senkinek sem, mikor belevág, vagy megetetik-megvetetik vele a rendszert.
A sztereo-hangosítás is kemény dolog, hát még egy 5-6-7-8 csatornás rendszer.
Nem kell azért kétségbe esni, nem azért írtam, csak felhívnám a figyelmet ezekre a buktatókra.
Nekem sem könnyű, még műszerekkel sem.
Üdv! SMA

csüt. júl. 24, 2003 16:25

Hozzászólás 
netán mindenki vegyen pár milláért analizátort a 100e forintos házimozijához? egy tisztességes "hangnyomi" mérő 1/3-os szűrővel használtan is 200e körül mozog.
SMA!
hova zarándokoljunk el ahol ti állítottátok be a hangot?

szer. júl. 23, 2003 19:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves akki és Többiek!

Köszönöm az információkat, ezekbe a Mozikba akkor nem megyünk. :)
Ismerem mindkettőt, valószínűleg az Intercom-csapata installálta, ez az installáció azonban nem korrekt, ezt néhány bemutatón szóvá is tettem, rögtön lehurrogtak.
Nem baj, amiket Mi installáltunk, még nem volt rájuk panasz, ez vigasztal. Mellesleg, jó műszerek is kellenek hozzá és némi gyakorlat, tapasztalat.
30dB-es kiemelés nem lehetséges, legfeljebb nagyobb hangerőre van beállítva, ez sem baj, idővel a szubok szépen kiszakadnak, erősítők megadják magukat, a későbbi javításokat is kell csinálni, ebből lesz valakiknek bevételük.
A teremkorrekciót +6dB és -6dB között lehet állítani, terc-felbontásban, csatornánként, esetleg elő-mély, illetve elő-magas szabályzás is van némelyikben, plusz a szinteket, csatornánként, ezekben a Mozi-processzorokban, az is meg van szabva, hogy mit mennyire lehet eltekerni.
Ezeket a nagy hangrendszereket karbantartani kell, utánálítani, ha szükséges.

A Házi-Mozi annyiban más, hogy otthon élni is kell többnyire abban a szobában is, ahol üzemel a berendezés.
Nem tudunk ennyire beleavatkozni az átvitelbe, de nem is kell, laikus felhasználó nem boldogulna a nehéz, időigényes komoly műszereket igénylő beállításokkal. Nem is lehet rájuk bízni ilyen munkát.
Fülre egyébként igen nehéz eltalálni a jó beállítást, tudtommal egyik cég sem tud műszeres beállításokat végezni, akik forgalmaznak Házi-Mozi cuccokat, pedig erre ma már szükség lenne.
Üdv! SMA

szer. júl. 23, 2003 12:29

Hozzászólás 
be kell ülni a Corvinba a nagyterembe középen hátra, ott baró a mély , "rázza a széket"

hétf. júl. 21, 2003 17:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pedig mélynek elég lenne egy nagy tölcsér a vászon mögé és 1000W max.
Micsoda pazarlás!!

hétf. júl. 21, 2003 9:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA
Irtam alatta, nem technikai okokból,
csak hallás, és idegkárosodás ér álltalában, kissé tényleg eltúloztam.
Nem igen tud lekötni csak egy film, mellette közben minimum irok, vagy netezek, rajzolok. A csemetém viszont ádáz házimozibuzi, igy ha feléjük tévedek, átmenetileg midig megsüketülök, fél évre elmegy még a kedvem is a DVD től.
Egyébbként a filmipart a hangzás rántotta ki a ****, nem a film, mint látvány. Illetve mostanra már hozzáfejlődött a kép-trükktechnika is a Dolbyhoz.
A DunaPlaza mozihoz még közöm is van (volt), és ott csörömpöl nagyon a régi nagyteremben. A Lurdy mozihoz is van (volt)némi, itt végignéztem a telepítéseket, teszteket. Jó 30 dB beemelések a Dolby erősítőkön az alsó tartományban
A vásznak mögött 3-4 kamionnyi JBL monitorok vannak, átlag 1-2 tucat 2KW os erősítőkkel, roppant fika kábelezéssel, a mennyezetekben futó fém kábelcsatornákban .(sodrott, behányt)
üdv

vas. júl. 20, 2003 16:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves akki és Többiek!

Melyik Moziban "csörömpölős" a hang?
Azért, hogy még véletlenül se oda menjünk. :)

Értem a "BSA" definíciót, köszönöm.

Szerintetek mennyire melegedhet egy komplett készülék, ami normálisnak mondható, kis hangerőn használva?
Az a gyanúm, ez a Philips kicsit jobban melegszik, mint kellene, mert ha a sztereo-végfokomhoz hasonlítom, az szinte hideg, e-mellett.
Nem túl bizalomkeltő számomra ez a jelenség.

Az "életvédelmi okok" a sok kábel miatt értendő?
Valóban, nagyon meg kell velük bírkózni, mire úgy-ahogy el lehet rendezni, elrejteni a sok vezetéket. Egy szekrénysorban ez reménytelen, HIFI-állvány már jobb.
Még jobb lenne a profi "Rack" állvány, ebben el lehet rejteni normálisan a vezetékezést, rögzíteni lehet, stb., a készülékeket is be lehet tenni "tepsiben", még jól is nézne ki.
Sajnos ennek is hely kell és akkor mindent lehet újravezetékezni.
Én kb. 55m-hangszórókábelt használtam el a szobában, az öt hangsugárzóhoz, a szub. az "aktív", az összekötővezetékek kb. 15m hosszúak összesen. Időnként három távirányítót kell nyomkodni, ezeknek is hely kell, borzasztó, kényelmetlen. Az univerzálisak sem jobbak, másra is gondolni kell, nem csak Én nyomogatom a gombokat. Külön használva bárki tudja a családból kezelni, ez is nagyon fontos.
Üdv! SMA

vas. júl. 20, 2003 15:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
SMA
Moziba ue a helyzet. Reng a beton, és roppant csörömpölös a hang, közte semmi. Főképpen aránytalan.
A BSA effektus alatt peddig tisztelt fórumtársunk találóan, "akusztikai informácio áteresztőképesség" néven elnevezett jelenséget értettem.(nincs mit átereszteni a nincs min) Elnézését, és helybenhagyását kérve egyben.
üdv

vas. júl. 20, 2003 13:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves akki és Többiek!

Mi az az "egyszerű BSA effektus" ?

Engem nagyon zavar a Tuner üzemben, az egyes adók aggasztóan erős mélykiemelése, zengetése, ami nem igazán a mélyeket, hanem olyan 80-150Hz-közötti puffogást (buffogás?) produkál, alatta meg semmi. Förtelem.
Igen ez igaz, ami nincs, az nem varázsolható elő, ami meg "rárakódás", az megszüntethetetlen.
Menjünk Moziba! :)
Üdv! SMA

vas. júl. 20, 2003 12:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
életvédelmi okokból monoban házimozizok, ha! (nagyritkán kerül sor erre)Akkor is izárolag a látvány érdekel, szimpla hangzással beérem. Nem technikai okoból természetessen.
Ami nincs a felvételen, pl az egyszerű BSA effektus, az pótolhatatlan, ami többlet, az viszont levakarhatatlan.
Rendkívül zavar.
üdv

vas. júl. 20, 2003 11:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Szoktatom magam ehhez a Házi-Mozi hangrendszerhez, de nagyon nehéz.
Monónál a szub. belepofázik a Centerbe, néha zavaró, de muszáj, mert a kis 7,5cm-es "mélynyomók" nem bírnák szusszal.
Filmnél már egész jó, bár szívesebben hallgatnék méretesebb hangszórós hangsugárzót, de a hely az, ami hiányzik.
Olvasgatom néha a Házi-Mozi újságokat, hát azokban minden csúcs-tökéletes-olcsó-óriási-kiváló, de amiket hallottam is ezekből, hát, többnyire kiábrándítóak.
Üdv! SMA

vas. júl. 20, 2003 10:00
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

Igazad van, ha a vertikális térben is szétosztjuk a hangot,
akkor sokkal kritikusabb kérdés az, hogy hogyan lett
feljátszva az adott sáv. Nekem mondjuk eszembe nem jutna,
hogy a hangszert szambáztassam zene közben a térben. Az hogy
a panorámára meroleges térben hol ÁLL az viszont még majd
egyszer valamikor egy fontos kérdés lehet, és nem arról van
szó hogy bármi is mögéd kerül. Emiatt aztán akármilyen zenét
valóban nem lehet így megcsinálni, mert a hibák jobban
kijönnek. És az is igaz, hogy amelyik zene jó, az jó két
csatornán is, amelyik meg nem, az nem lesz jó 6 csatornán
sem. Én mindenesetre a studiófelvételeknél IS várom a 6
csatorna megjelenését idovel, az egy dolog hogy erre most
vállakozna-e zenekar vagy kiadó a költségek/igények miatt.

SF

szomb. júl. 19, 2003 16:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves StratoFan és Többiek!

Elfogadom az érvelésed, de még ma is nagyon kevés olyan "zene" jelenik meg hatcsatornás felvételben, ami tényleg jó, kihasználja a hat csatornát, de nem technikai virtuskodásra, hanem valódi hangok szólnak belőlük.
Tehát nem kapkodja az ember a fejét előre hátra, nem akarja magát hasravágni, mert esetleg megijedt a hátulról jővő hangtól.

A film az más, ott ezek az "effektek" beletartoznak a normál működésbe, a jelenetbe illeszkednek a hangok, a látvány pedig "besegít".

A sztereo hang is sokáig érett, míg eljutott a mai, jónak mondható színvonalára; ezt kár lenne elrontani úgy, hogy ebből kutyulnak ki hat csatornát, mert nem lesz jó az összhatása.
Gondoljuk meg, már a két csatornában is sok disznóságot lehet felfedezni, ha a felvétel nem jól sikerült, hat csatorna pedig, még több gondosságot kíván a felvétel készítésekor.
Üdv! SMA

szomb. júl. 19, 2003 14:34
ezüst tag

Hozzászólás 
Kedves SMA!

"Ráadásul, ha zenét kevernek ki sokcsatornásra, az nem
valósághű, nem a koncert, vagy hangverseny akusztikai
élményét adja vissza. Ez már "kreált", csinált hangzás,
zavaró is lehet."

Gondloj a studiófelvételekre. Nem csak élo zene létezik.
Miért ne lehetne "hátul" a dob, "mögötte" a vokál, "elotte"
a 3 gitár, még "elotte" az ének? A studiófelvételek amúgy is
"csináltak", és sok esetben a jelforrásban egy centi
akusztika nincs mert eleve elektromosan keletkezik (az egy
dolog hogy utána hogyan buherálják meg pl. az éneket
effektekkel). Én bízom benne, hogy lesznek olyan mufajok,
ahol a sokcsatornás hangzást idovel normálisan kihasználják.
Én már szórakoztam ilyesmivel, az egy dolog hogy túl sokra
nem mentem vele elsõ körben, de nem elveszett ügy, csak
gondolkozni kéne az alkalmazásán.

pén. júl. 18, 2003 21:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves baab és Többiek!

Melyik Mozikban buknak meg az erősítők?

Válasszuk szét a sztereot a sokcsatornás hangtól, mindkettő másra való és másra képes.
A sztereo még elfogadható kényelmetlenség árán biztosít térhatást, két hangsugárzóval.
Sokáig tartott, míg a "nagyfiúk" eljutottak egy tényleg jó minőségi színvonalra.
Ezért nem tudom, ma miért kellene nekik "újratanulni", mert a sokcsatornás hangfelvételt azt meg kell tanulni és megfelelően alkalmazni, ez igaz, de nem a sztereoból kiindulva.

A sokcsatornás hang először a Mozikban jelent meg, jó régen, a négy, illetve a hatcsatornás mágneshangú filmeknél. ( Otthon ekkor kezdtek a sztereo-készülékek elterjedni, megjelenni. )
Ezek ma már nincsenek, helyettük van a Dolby-Stereo, a Dolby-SR ( Spectral-Recording ), Az SR-D, ez a Dolby-Digital, mint egyik digitális hang, a másik a DTS-digitális hang. Ezek mind hatcsatornásak, de van bővítési lehetőségük az Extended-Surround, vagy Surround-EX, ( Dolby-SEX :) ), Center-surround, "Back-Surround" csatornákkal. Ezek mellet ott van a Sony-SDDS a nyolc csatornájával is, bár ez a rendszer úgy tűnik, kihalóban van, mert ebben is inkább a hatcsatornás a jellemzőbb ma. Ehhez is használható az EX-csatorna, persze az EX akkor szólal meg, ha eleve rajta van a filmeken.
A DTS dolgozik a 10, azaz TÍZ-csatornás, Multimédia-lejátszón és persze hangrendszeren.
Erre kinek, melyik Mozi-üzemeltetőnek lesz pénze, az még nem ismert.
Egy jó hatcsatornás digitális hangrendszer így is komoly pénzbe kerül, egy kisebb vagyonba.
Elnézve a film-kínálatot, ez elég sokára térül meg, ha megtérül.

A Házi-Mozi hangrendszerek a filmek hangját kellene, hogy megszólaltassák otthonunkban, DVD-lemezekről.
Némi kétség merül fel bennem, de lehet, nem csak bennem, a valóban hatcsatornás hangról. Eddig kevés filmmel találkoztam, amelyiken magyarul is rajta volt a DD, vagy a DTS-hang. Felirattal már más a helyzet, de itt sem sokkal jobb.
Ez azért különös, mert a Filmeken meg vannak a magyar-szinkron hangok akár a DD, akár a DTS formátumban, hogy a DVD-n miért nem? - azt nem tudom.
Szóval elég visszás a helyzet, mert megvan a kiépített Házi-Mozi hangrendszerünk, de a DVD-lemezen csak a kétcsatornás Dolby-Digital hang van rajta, igaz ez legalább magyarul. Ennek mi az értelme, nem tudom, mikor ráférne a hatcsatornás hang is magyarul, mert nem kell a felirat ekkor. Ez már lemezkiadók hibája, hogy nem az adott országnak megfelelően viszik fel a hangot.

Filmekről írtam, mert itt van értelme a sokcsatorná s hangnak, zenénél nincs értelme. Ráadásul, ha zenét kevernek ki sokcsatornásra, az nem valósághű, nem a koncert, vagy hangverseny akusztikai élményét adja vissza. Ez már "kreált", csinált hangzás, zavaró is lehet.
Üdv! SMA

pén. júl. 18, 2003 10:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves baab és Többiek!

Melyik Mozikban buknak meg az erősítők?

Válasszuk szét a sztereot a sokcsatornás hangtól, mindkettő másra való és másra képes.
A sztereo még elfogadható kényelmetlenség árán biztosít térhatást, két hangsugárzóval.
Sokáig tartott, míg a "nagyfiúk" eljutottak egy tényleg jó minőségi színvonalra.
Ezért nem tudom, ma miért kellene nekik "újratanulni", mert a sokcsatornás hangfelvételt azt meg kell tanulni és megfelelően alkalmazni, ez igaz, de nem a sztereoból kiindulva.

A sokcsatornás hang először a Mozikban jelent meg, jó régen, a négy, illetve a hatcsatornás mágneshangú filmeknél. ( Otthon ekkor kezdtek a sztereo-készülékek elterjedni, megjelenni. )
Ezek ma már nincsenek, helyettük van a Dolby-Stereo, a Dolby-SR ( Spectral-Recording ), Az SR-D, ez a Dolby-Digital, mint egyik digitális hang, a másik a DTS-digitális hang. Ezek mind hatcsatornásak, de van bővítési lehetőségük az Extended-Surround, vagy Surround-EX, ( Dolby-SEX :) ), Center-surround, "Back-Surround" csatornákkal. Ezek mellet ott van a Sony-SDDS a nyolc csatornájával is, bár ez a rendszer úgy tűnik, kihalóban van, mert ebben is inkább a hatcsatornás a jellemzőbb ma. Ehhez is használható az EX-csatorna, persze az EX akkor szólal meg, ha eleve rajta van a filmeken.
A DTS dolgozik a 10, azaz TÍZ-csatornás, Multimédia-lejátszón és persze hangrendszeren.
Erre kinek, melyik Mozi-üzemeltetőnek lesz pénze, az még nem ismert.
Egy jó hatcsatornás digitális hangrendszer így is komoly pénzbe kerül, egy kisebb vagyonba.
Elnézve a film-kínálatot, ez elég sokára térül meg, ha megtérül.

A Házi-Mozi hangrendszerek a filmek hangját kellene, hogy megszólaltassák otthonunkban, DVD-lemezekről.
Némi kétség merül fel bennem, de lehet, nem csak bennem, a valóban hatcsatornás hangról. Eddig kevés filmmel találkoztam, amelyiken magyarul is rajta volt a DD, vagy a DTS-hang. Felirattal már más a helyzet, de itt sem sokkal jobb.
Ez azért különös, mert a Filmeken meg vannak a magyar-szinkron hangok akár a DD, akár a DTS formátumban, hogy a DVD-n miért nem? - azt nem tudom.
Szóval elég visszás a helyzet, mert megvan a kiépített Házi-Mozi hangrendszerünk, de a DVD-lemezen csak a kétcsatornás Dolby-Digital hang van rajta, igaz ez legalább magyarul. Ennek mi az értelme, nem tudom, mikor ráférne a hatcsatornás hang is magyarul, mert nem kell a felirat ekkor. Ez már lemezkiadók hibája, hogy nem az adott országnak megfelelően viszik fel a hangot.

Filmekről írtam, mert itt van értelme a sokcsatornás hangnak, zenénél nincs értelme. Ráadásul, ha zenét kevernek ki sokcsatornásra, az nem valósághű, nem a koncert, vagy hangverseny akusztikai élményét adja vissza. Ez már "kreált", csinált hangzás, zavaró is lehet.
Üdv! SMA

pén. júl. 18, 2003 10:14
ezüst tag

Hozzászólás 
Udv mindenkinek!

Sztereonal a ter nagy reszet a teremakusztika,a reflexiok es visszaverodesek allitjak elo.Talan igaza van Oshifisnek abban hogy majd kinovi gyerekbetegsegeit a sokcsatorna,addig is jo lesz mozizni,effektekre.Az biztos hogy szutyok erositokkel is lehet teret csinalni,kerdes hogy van e ennek koze az igazi terhez(sok sztereonak sincs).Parasztvakitasra kivalo,nem csoda nagy sikere.En meg nem hallottam kielegito hangzasu rtendszert filmen sem,meg a moziban is megbuknak az erositok itt-ott.Azokat is meg kellene epiteni tisztessegesen.Sztereoban tobb ter van,mint az eddigi sorrund,vagy 5.1 masinakkal,viszont biztosan jobb volna ha tobb csatorna allna rendelkezesre.Ha ki lehetne aknazni a lehetosegeket ami benne rejlik,kolosszalis lenne.Vannak jo osszeallitasok,de ha a sztereo erosito,kabel,hangfal arat beszorzom 3-mal,akkor egy olyan ertek jon ki,amivel a csillagaszat szokott dolgozni.

csüt. júl. 17, 2003 17:28
platina tag

Hozzászólás 
Egy laikus hadd kérdezzen:

Nem ugyanabban a gyerekcipõben járnak ma ezek a sokcsatornás rendszerek, mint a sztereo járt annak idején? Nem a technikai részére gondolok, hanem a hangmérnöki munkára. A sztereo technika kezdetén "ping-pong effektusokat", robogó vonatot vettek fel (van ilyen lemezem!), nem alkalmaztak térmikrofonokat, egyik hangszert a jobb, másikat a bal csatornába keverték. A hallgatóság meg csak ámult, mire is képes a technika... Aztán lassan megjelentek azok a felvételek, amelyek a felvételi helyszín atmoszféráját is képesek voltak visszaadni, és vége lett az öncélúskodásnak: a zene lett a lényeg.
Ha léteznek olyan felvételek, ahol a hátsó csatornákból csak a teremreflexiók jönnek, akkor elnézést. Nem tudom, mert leragadtam a sztereonál.

csüt. júl. 17, 2003 16:27
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Ki tudja mi lesz jövore, de ma már a studiókban is van lehetoség többcsatornás rendszerre készíteni a felvételt, így nem csak élo felvételek és filmek lehetnek surrond-ok. Van egy mixerprogram, a Samplitude Producer, abban van egy surround editor nevu ketyere már elég régóta, ami amellett hogy a stereo panorámát is állítgatja, átkapcsolható 5.1-es rendszerre, és akkor az erre meroleges síkon is lehet húzgálni a kiválasztott sávot. Sajna egyelore a panorámára meroleges irányhoz nincs envelop (még) de profi rendszereken tuti ez is megoldható, az egy dolog hogy minek merolegesen is szaladgáltatni a hangot egy rendes stúdiófelvételen... Amellett meg lehet azt is adni, hogy az adott hangszer mekkora térben szóljon, bár ebben konkrétan nem lehet minden paramétert rendesen szabályozni, a hangzáson nagyon sokat javít(hat) ha nem hülye a hangmérnök. Igen jót tesz egyébként a stereo képnek is, azon is hallani a hatását elég rendesen, de a lényeg, hogy bárki készíthet többcsatornás felvételt ha akkar bármilyen stílusban, és stereoban is jó lesz.

SF

csüt. júl. 17, 2003 14:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Mindannyian!

Mi csak DVD-filmeknél használjuk ki a hatcsatornás hangot, bár a TV és a Video is rá van kötve, de ezek Mono hangúak.
Így egyszerűbb kezelni, mert automatikusan átkapcsol arra a formátumra, ami el lett indítva, de kézzel is vezérelhető. Első a DVD, azután a Video, majd, ha ezek nem, akkor a TV-hang szól.
Tunerről is megszólal Prologic-2 moslékban, de az olyan moslék hangzás valóban. Nem magam akarom dícsérni azzal, hogy ennél jobb "Mátrixolást" építettem.
Ettől függetlenül a hatcsatornás-digitális hang meglepően jó, még egy alapfokú Philips-készlettel is.
Üdv! SMA

csüt. júl. 17, 2003 13:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Háát lehet, hogy tényleg az számít leginkább, hogy jó érezd magad, és nem az, hogy sok elvakult audiofil mit tart jónak SZERINTÜK. Nem szabad konzervatívnak lenni! A szó szoros értelmében sem, mert elég **** egy konzervben csücsülni! :) Döntse el mindenki mi jó neki és mutassa meg másnak is. Aztán megint döntse el mindenki maga stb....
Az élet szép(nek kéne lennie)

csüt. júl. 17, 2003 11:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Watt! de ez pont az giccs és a technika túlzott csavarása, miért ne eljön a zenében is az impreszionizmus?:) Mondjuk elsõ lépésben a hangmérnök pillanatnyi 5leteit ésérzésit keverné bele, a második lépés már egy random csipp ami ugyanezt teszi, így egy zene mindig másképp szólna!:) Igaz tudom hogy ez az igazi zenétõl teljesen messze van, de ezek a festmények versek is egy teljesen más valóságot mutatnak be. Na ez már nagyon off bocsánat, ez már nem hifi, de zene lehet!. Ami igaz hogy tök jó felettem megy el a vonat, de ezt egy idõ után már nem figyeled, az igaz hogy így sokkal jobban bele tudod élni magad a filmbe,sokat dob rajta, meg mégis melletten suhant el egy meteor wow:)

csüt. júl. 17, 2003 10:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
Én meg pont arról beszéltem, hogy a tér valótlansága miatt nem biztos, hogy szerencsés lenne ha pl. egy dob körbeszólna.
Egy koncerten ritkán ülök a dobok közepén. Persze giccsnek jó, néhány napig bizosan jól szórakoznék, és a haverok is el lennének ájulva, hogy micsoda szuper...
De ez a rész nem izgat fel nagyon.
Az viszont tetszik, mikor egy filmben átmegy felettem egy vonat, bár nem szívesen hallgatnám meg a valóságban, azonos pozícióból. :)

csüt. júl. 17, 2003 10:14
arany tag

Hozzászólás 
Hát, nem a dts.com-ról töltöttem le... A dtstech.com-ról indulva lehet néhány letöltéshez jutni, valami svéd rádió honlapjáról.

csüt. júl. 17, 2003 10:10
ezüst tag

Hozzászólás 
A filmek élvezhetõségét nagyon befolyásolja a hang, legalábbis nálam egy kevésbé izgalmas jó filmet, a jó hanghatások sokkal élvezhetõbbé tesznek. Ezt egy sok csatornás rendszer feldobhatja, ám a kezdeti hév, újdonság ereje is sokat számít. Néhány film után az újdonság varázsa elmúlik és a figyelem központjába ismét a film kerül. Sajnos azt a minõséget ami 1-2 jobb moziban van nem igen lehet otthon elérni márcsak a szoba korlátai miatt sem. Fontos az is hogy a film a dvd is támogassa ezt a sok csatornás hangot jó minõségben. Viszont egy idõ után úgyem azt figyeljük hogy hátulról jön a hang vagy oldalról és a robbanás efektje 2 centivel arrébb mozgatta a fotelt amiben ülök hanem a filmre koncentrálunk. De összefoglalva: mozi feelinget ad egy sokcsatornás rendszer és ha van rá pénzünk és tényleg elég sok filmet nézünk, megéri egy ilyenre beruházni esetleg építeni, mert sokat dob a film hangulatán. Zenéhez nehezebben tudom elképzelni hogy jó a sok csatornás hang. Ha elképzelek egy komoly zenei elõadást vagy egy kemény rock együttes koncertjét oda nekem nem illik a sok csatorna. Bár ki tudja ha lenne egy jó minõségû sok csatornás rendszerem akkor lehet felfedezném az elõnyeit. Mondjuk el tudom képzelni hogy egy dob szólót úgy meghallgassak hogy az egyes ütemek máshonnan szólnak :)

csüt. júl. 17, 2003 10:05
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 54 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő