|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
Hinnye
ezüst tag
|
Ja azt elfelejtettem írni, hogy egy ilyen rendszert lehet, hogy nem ártana kiegészíteni pár piezó tweeterrel a 10 KHz feletti sávon.
|
pén. júl. 25, 2003 11:36 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
Abból is látszik, hogy sûrûbb, mert mint mondod, a beszéd már így is jó, a zene viszont nem. A 400 watt alapján anyák napi mûsornál kicsit durvább bulik is szoktak zajlani:). A mélyebb hangokat nagy teljesítmény esetén nyilván sokkalta nehezebb kordában tartani, mint a beszéd frekvenciáit.
Õszintén szólva én még nem láttam diszkót hangoszlopokkal hangosítva, de azt mondom bátraké a szerencse. Elméletileg egy elég magas hangoszlop a nagyon mély hangokat is irányítja, ráadásul az oszlop sokkal mélyebbre lemegy, mint az egyes hangszórók külön külön.
Ha nekem kéne megcsinálni egy ilyen rendszert, kb. 2 méter magas hangoszlopokat csinálnék 20 centis szélessávú hangszórókkal.
Régebben láttam Tesla szélessávú hangszórót 2800 forintért a Bajcsi Zsilinszki úton (úgy 5 éve:)) az például biztos jó lenne (túl jó is...). Valami ilyesmibõl raknék 8 darabot egymás fölé. Mivel itt a dobozméret már hangsúlyos szerepet kapna be kéne lõni, hogy egy hangszóró milyen dobozban szeret lakni, aztán ebbõl kéne a teljes oszlopot megtervezni figyelembe véve, hogy a hangoszlopban biszonyos az oszlop hosszával összemérhetõ hullámhosszú komponensek jelentõsen erõsödni fognak.
Úgy volna érdemes csinálni, hogy legelõször a kiválasztott hangszórókból összerakni egy kísérleti oszlopot, azt tesztelni a teremben, milyen távolságig milyen teljesítménnyel hajtva produkál jó minõségû hangot és megfelelõ hangnyomást. Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul a tapasztalatok fügvényében ki lehet kalkulálni, milyen sûrûn kell elhelyezni az oszlopokat és azoknak mekkora lesz a teljesítményigénye.
Ha az eredmény negatív, itt még minimális (pár ezer forintos) veszteséggel ki lehet ugrani a projektbõl.
Ez a rendszer sokmindentõl függõen 100 és 300 ezer forint közötti költséggel rendelkezne, túlzott takarékoskodás nélkül jó minõség mellett 200000 szerintem teljesen reális. Nyilván alapvetõen azon múlik minden hogyan sikerül beszerezni a hangszórókat, mennyi kell belõlük, és hogy a ládákat mekkora összegbõl sikerül kihozni.
|
pén. júl. 25, 2003 11:23 |
|
|
Reflex
vas-tag
|
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Tudom azt, hogy ez az iskolai aula nagyon nehezen hangosítható.
A padló kõlap, falak beton, tégla, burkolás majdnem nulla, korlátok plexi.
Ezen nem is lehet változtatni.
Láttam hasonló méretû aulát akusztikailag megtervezve. Lambériás, sok zöld növény, a falak tele vannak lyukakkal, azok mögött pedig üregek vannak. Hat hangszóró van feltéve a hosszabb oldalakon.
Térjünk vissza.
A beszéd aránylag jónak mondható, a cél a zene minõségének javítása. Kb. 400 W teljesítmény ad megfelelõ hangerõt, a hangszórók hangosításra valók (2 db Solton 98 dB SPL).
Hinnye:
A hangoszlopok nagyobb teljesítmény esetén is jók lennének? Mi lenne az a „sûrûbb tészta”?
Üdv.
|
pén. júl. 25, 2003 9:38 |
|
|
Hinnye
ezüst tag
|
A beszédátvitelre (és anyák napi mûsor zenei betéteihez:))én azt mondanám legyenek hangoszlopok olyan 2,5 méter magasan, enyhén lefelé irányítva, ahogy SMA is mondta. Ezeket templomokban sikerrel alkalmazzák. Nem is nagy ügy összehozni néhányat. 8-10 centis pár wattos szélessávú hangszórók kellenek hozzá ezekbõl oszloponként 8 ideális kompromisszum lehet, 100-150 millis fenyõlécbõl meg lehet nagyon profin és gyorsan csinálni a dobozt is. Ekkora teremben kb. 6-8 darab elég is ilyenbõl viszonylag egyenletesen elosztva pl. a hosszabik falakra, de minél több van belõle annál kisebb lesz a visszavert hang aránya átlagosan a teremben. A sok hangszórót viszonylag könnyû illeszteni erõsítõhöz is.
Ez a megoldás különösen azért jó, mert a lesugárzott frekvenciatartományon erõsen irányított függõleges irányban, tehát a padlóról és fõleg a plafonról nemigen verõdik vissza jelentõs intenzitás. A falaknál pedig a sûrû elhelyezés miatt a közvetlen hang elnyomja a visszavertet. Ezek a hangszórók emberi beszédet és az anyáknapi mûsorban használt akusztikus hangszereket "tökéletesen" visszaadják.
A költségérõl annyit, hogy egy oszlopot szerintem 5000 forintból nevetve ki lehet hozni (persze ez a hangszórók ügyes beszerzésén múlik elsõsorban). Oszloponként maximum 10 watt meghajtó teljesítményt feltételezve 100 watt erõsítõteljesítmény több mint elég.
Ha esetleg buli célra is kéne hangosítás, akkor azt az elõbbitõl függetlenül kellene megoldani, de az már sûrûbb tészta.
|
csüt. júl. 24, 2003 19:15 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Komoly fa, esszel belevagni.
Latatlanbol ne vegyetek semmit,
eloszor ki kellene probalni az elveket,
utan a erdemes barmibe is beruhazni.
Kolcson cuccokkal is lehet probat
csinalni, csak pozitiv eredmenyek
eseten szabad barmit is venni.
Tipikus rossz peldanak legyen itt a
kisse hasonlo meretu ***** vasutallomas
penztarcsarnoka, ahol nagyjabol kocka/kupola
alaku a csarnok, koburkolat a padlon.
Na hegyezheted a fuled hogy egyaltalan
megertsd hogy a vonat jon vagy megy....
Igaz, nem kell nagy teljesitmeny a
hangositashoz ))
|
csüt. júl. 24, 2003 16:23 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Reflex!
Több tényező alapján lehet dönteni, figyelembe véve a terem adottságait.
Ha jól értem a terem kb.2000-köbméteres térfogatú.
Függöny, szőnyeg van benne?
Könyvespolcok, szekrények, székek milyenek?
Mi a hangosítás célja?
Sztereo vagy monó a hangosítás?
Egyszeri, vagy hosszútávú a hangosítás?
Hol lesz (van) a közönség, mozognak, vagy ülnek, ezt is figyelembe kell venni.
1. A hangsugárzókat a fejmagasság felett kb.50cm-el kell magasabbra szerelni! (2m-2,5m!)
Nagyon kicsit kell csak buktatni-forgatni rajtuk, kb. a terem közepe felé és kicsit lefelé.
Az egyik rövidebb oldalon legyenek elhelyezve a hangsugárzók, ha ez nem megy, akkor a terem széltében, lehetőleg nem a sarkokban. Sarkoktól 1m-re már jó.
Ha sztereo a hangosítás, akkor a távolságot meg kell felezni, a teremnek kb. közepére-kétharmad távolságára irányítani a hangsugárzókat
2. Mindenféle szőnyeget kell szerezni, ha van függöny azt teljes széltében alkalmazni.
3. Kárpitozott (puha) székek, terítővel takart asztalok sokat segítenek, akár a falak mentén is, ruhafogasok!
4. Minél kevesebb hangsugárzóval kell hangosítani, a sok egyforma hangsugárzó nem jó eredő hangzást ad.
5. Lehetőleg késleltetés nélkül kell megoldani, mert helyenként a késleltetett hang csúnya többszörös visszhangot, vagy rosszabb esetben teljes elnyelést okozhat.
6. Ha fa-lambéria van, az jó, esetenként előfordulnak hasonló termekben, mint falburkolás.
7. Csatornánként 200W-os végfok elég lehet, jó, érzékeny hangsugárzóhoz. ( Házi-gumis hangszórók nem megfelelőek!)
8. Fel kell mérni a "technika tartalékát", tehát inkább kevesebb, de jobb cucc.
9. Mindenféle hangszínkorrekicót mellőzni kell, többet ront, mint használ!
Sok sikert!
Üdv! SMA
|
csüt. júl. 24, 2003 15:34 |
|
|
Reflex
vas-tag
|
Sziasztok!
Tudnátok tanácsot adni egy aula hangosításában?
Aula mérete:
Kb. 10 x 25 m, 9m magas.
Plusz kétoldalt folyosó kb. 2,5 m széles, elöl hátul lépcsõfeljáró.
Ezt kellene hangosítani. A falak nagyon visszaverik a hangot, a zene, elmosódik.
Eddig két hangszóró volt feltéve az egyik 10 méteres fal sarkaiba 4 m magasra.
Elképzelésem:
Középre lenne téve a hangszóró, lefelé döntve. Esetleg hosszában középtájon még egy kiegészítõ hangszóró fel lenne helyezve hasonlóan (késleltetve kapná a jelet).
Milyen alapelvek alapján kell az ilyen termeket hangosítani?
Köszönöm.
Üdv.
|
csüt. júl. 24, 2003 14:39 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|