Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 21:01

Hozzászólás a témához  [ 442 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő
Egyutas hangdoboz 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
watt írta:
DDL-nek felhoztam a lapot

Mondtam én, hogy béna vagyok! :D

Üdv: DDL

pén. márc. 26, 2004 10:00
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
DDL-nek felhoztam a lapot

pén. márc. 26, 2004 9:40
Profil Privát üzenet küldése Honlap
arany tag

Hozzászólás 
...és most sem, úgyhogy feladtam.

kedd márc. 23, 2004 23:40
arany tag

Hozzászólás 
http://www.hificity.hu/cikk.php?ident=2088

Az elõzõ cím valamiért nem helyesen jelent meg.

kedd márc. 23, 2004 23:38
arany tag

Hozzászólás 
http://www.hificity.hu/cikk.php?ident=2088

Bár nem az elébb említett Fostex driverek, de mégis ideillik némiképp.

kedd márc. 23, 2004 23:17
platina tag

Hozzászólás 
Az igazi az lenne, ha még DAC-ot is külön-külön tartalmazna :), de azt már elég durva lenne megcsinálni.... Vagy mégsem?
Létezik erre esetleg valami tuti megoldás?

Üdv: Deka

kedd márc. 23, 2004 17:38

Hozzászólás 
Oshifis!
Ezek szerint szintén pesti valál?
A filléres RCA dugók szintén KáCsa forgalmazásából származó termékek (ajón be, balra az utólsó fióksor 71pénz/db). És nem szegecselt! Sajnos aranyozott, ami csak ront a hangon, de ez van!
A nagydarab RCA dugók pont úgy viselkednek a hang útjában, mint az üllepítő medence a csővezetékekben.
Nem az, és akkor jön ki belőle, mint ami, és akkor bement!

Deka!
Az ötlet jó, és tényleg van hely a tölcsér aljában az erölködőnek! Régen csináltam aktív dobozokat, de sosem ott volt a falon hálózati aljzat ahova a dobozok kerültek, és ez valahogy mindig "gáz volt". Nem beszélve a dobozig eljuttatandó hangfrekis jel problémájáról!

Minden jót: (VBV)

kedd márc. 23, 2004 15:26
platina tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

VBV: Lenne hozzád egy kérdésem. Megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha a Visaton-os tölcsérbõl aktív hangfalat csinálnék. Az alsó üregben el is férne szerintem minden, csak a hangra gyakorolt hatásától tartok egy kicsit. Persze csillapító anyagot is tennék bele rendesen. Neked mi a véleményed?

Üdv: Deka

kedd márc. 23, 2004 13:35
platina tag

Hozzászólás 
VBV:

"filléres műanyag dugókkal (nem véletlenül!)"

Ez mit jelent? Nem jobbak a KáCsa Audio-nál kapható teflonos aranyozott RCA dugók? Ezeknek a Keravill-dugóknak (mert én csak így hívom őket) az a bajuk, hogy a külső részük nem érintkezik rendesen, a közepük meg szegecselve van és lötyög.

kedd márc. 23, 2004 13:09
ezüst tag

Hozzászólás 
vbv!
azt írod:
"El lehet érni a komplett elektronikai park tökélesítésével olyan hangminőséget fillérekért (60-80e.-Ft befektetéssel), amikért pár milliót szoktak kifizetni tehetősebb honfitársaink, vagy meghátrálsz, és irány a házimozi!"

Kösz a meghívást, élni fogok a lehetőséggel. És nem hátrálok meg :)

vas. márc. 21, 2004 22:04

Hozzászólás 
Tisztelt Vénkecske!
A kudarcod természetes!
Már a topic elején leírtam, hogy a picurka Visatonos tölcséres doboz borzasztó haklis jószág (mindent kezdhettem elölről, de megérte!). Nem csak Nálad szerepelt csapnivalóan rosszul a dobozka! Minden olyan helyen, ahol kifejezetten gyenge rendszerrel próbálták meghallgatni, pont olyan eredményre jutottak mint jómagad!
És ezen reménytelen meghallgatások a már bejáratott, és tökéletesen csillapított dobozzal történtek, ami valószínűleg nálad még nem adatott meg (és sajnos már nem is fog).
A kudarc másik oka lehet -Cortez által említett- elvárásoknak nem megfelelő hang is! Tapasztalataim szerint nagyon sokan a discós, házimozis hangzást keresik mindenben, mert valaki elhitette velük, hogy az a jó hang titka, ha a mélynyomó 10-12dB túlnyomással dolgozik, sőt még a cintányérok is csak azon szólnak meg igazán szépen! Hát, ha valakinek ez a jó.... Nem vagyunk egyformák!
A teljesítményről:
Azon erősítők, amik kicsi teljesítményt adnak le (20-30W) nagyon gyakran tönkreteszik a hangszórókat (a nagy kivezérlés hatására elfogy a tápfeszültség, és közel négyszög alakú hullám kerül a lengőtekercsre). De ha az erősítő teljesítménye jelentős tartalékokkal rendelkezik, a túl alacsony kimeneti impedencia gyilkolja le szegény lengőket. A Visatonos FRS-8 csak 30/50W teljesítmény feldolgozására alkalmas a gyártó ajánlása szerint, viszont nem megy tönkre 100-120W betáplált teljesítmény hatására sem (ami kell is neki a 82dB-es érzékenység mellet), csak megfelelő erősítőt kell építeni hozzá! És nem csak a végfokról szól a zene! Kábelek, csatlakozók, lemezjátszók, előfokok, D/A konverterek, Riaa-korrektorok, alátétek, tüskék, félbevágott kaucsuklabdák, állványok, zeneanyag, és a mi a legfontosabb: ÍZLÉS kell a jó hang létrehozásához.
A számítógépből kicsikart, internetről letöltött MP3 zeneanyag, a 20-30e.-Ft értékű erősítők, amik még fénykorukban is a hallgathatatlan kategóriában indultak, nomeg a haver által ajánlott tuti összekötő kábelek nagyon sokat rontanak a zene komfortérzetén! Esetleg hallgathatatlan hangot is produkálhatnak, pont úgy, mint a Te esetedben is történt!
Tényszerűen: Eljutottál oda a 8cm-es Visatonos tölcsérekkel, és a saját rendszereddel, ahonnan el lehet indulni felfelé. El lehet érni a komplett elektronikai park tökélesítésével olyan hangminőséget fillérekért (60-80e.-Ft befektetéssel), amikért pár milliót szoktak kifizetni tehetősebb honfitársaink, vagy meghátrálsz, és irány a házimozi! A kettő között irgalmatlan nagy a különbség, te tudod, hogy mire van tehetséged, vagy igényed!
A teljesség igénye nélkül az a rendszer, amiről most is döbbenetes energiával szól a Visaton hangszórókkal megépített Fostex BK-horn:
Philips DVD/CD/SA-CD lejátszó, TDA1543-as DAC (CS8412 fogadóval), transzformátoros hangerőszabályzó, duál-mono végfok LM3875T IC-vel felépítve (250VA-es toroidokkal), 600MHz-es UTP kábelek a hangdoboz, és a hálózati oldalon, az összekötő kábelek 0,2mm-es rézhuzalból készültek, filléres műanyag dugókkal (nem véletlenül!), a tölcsér tüskéken áll, a DVD és az elektronikák zöme gumikon ringatóznak, a szoba 20nm-es, átlagos bútorzatú.
Ha érdekel, gyere el, és füleld meg magad!

pén. márc. 19, 2004 0:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Helló!

Én is felbuzdultam már régen, de sajnos az építésig nem jutottam el: és idő meg hely hiányában szerintem nem is fogok soha :-(( Pedig kíváncsi vagyok egy ilyen dobozra, mert engem a basszusok hiánya (egy ésszerű határig ;-) nem zavar...

Na mindegy, annakidelyén beszereztem egy NDK gömbsugárzót, 20 centis szélessávú hangszóróval, de nagyon nem tetszett a hangja... El is ajándékoztam. De most vettem egy pár Philips hangfalat, tök jó állapotban van, ez is 20 centis szélessávúval, de össze sem lehet hasonlítani az másikkal!!! Igaz, a mélye eléggé vacak, bár szerintem ez a dobozkonstrukció miatt van: 25cm széles, 40cm magas, 15cm mély, és a hátlapja egyrészt kb. 2mm-es farostlemez, másrészt meg teljesen ki van furkálva gyárilag... Ezért rezonál is az egész, meg szerintem a hangszóró sokkal többet tudna (van egy pár ilyen hangszóróm doboz nélkül, egyszer kipróbáltam egy "nagy" dobozban, eléggé jó mélyeket adott), egyszer talán átépítem. Magasai vannak ;-) , nem is rosszak. De ami közötte van, az nagyon tetszik! Főleg Petőfit hallgatok ;-)) , amin sok a beszélgetős műsor, meg a "komolyabb" zene: néha el sem hiszem, hogy ezek a "régi vacakok" szólnak! Nagyon szép, tiszta, részletes középtartománya van, élvezet hallgatni. (Otthon Tannoy M3 dobozaim vannak, azok után is kimondottan kellemes: tudom, ez nem nagy mutatvány ;-)) 2000forint volt a pár, igen szép állapotban vannak, nem is értem, hogyan tud valami ennyi (kb. 25-30?) évig így megmaradni... Muzsikcenterhez sem árt szerintem beszerezni egy pár ilyet, a gyári umca-umca dobozok helyett ;-))

Szóval jó dolog lehet az egyutas hangdoboz, tényleg kíváncsi lennék egy "igazi" egyutasra... A HiFi Piac következő számában tesztelni fognak egy pár Visaton 20 centis Hi-End szélessávúval szerelt dobozt, kíváncsi vagyok rá.

Üdv!

kedd márc. 16, 2004 10:41
ezüst tag

Hozzászólás 
Nem vártam én semmi extrát a picikétől, és azért is vágtam bele a farigcsálásba, mert előbb-utóbb úgyis 4+1-es rendszert szándékoztam készíteni, így most megvan a 4 sarokba 4 dobozka.
A korábban elkészült horn a Monacor SP200x "rongyszélűvel" :) - tényleg az! a membrán mögötti üreg merész csökkentésével és megfelelő mennyiségű csillapítóanyag adagolásával már egész kellemes mennyiségű és minőségű mély állt elő. Így együtt talán még zene is lesz belőle.
Megjegyzem a 20 centis Monacor (amire 35/70 W-ot írnak) egy JVC 35/70W-os hifitorony végfoktól negyed hangerőn bezárlatosodott.
Egyszerűen a levegőben lógott az alucsévén kifelé vezető réz, ahol meg kezdődtek a menetek, összeégett a szigetelés az alucsévével.
Lakk sehol, primitív ragasztás..... hát ez is Tajvanban készült, na meg ennyiért mit is vártam ?
Azért a lelkesedésem semmit sem csökkent ám, már kacsintgatok a kékmembrános felé ;)

hétf. márc. 15, 2004 17:06

Hozzászólás 
Szerintem túl sokat vártál tőle ! Mármint ugye nem vártad, hogy disco-s mélyek lesznek.... ?!
Nem elsősorban ez az előnye ! Hanem a közép és magas tartomány,
a pontossága, a hangzása, stb. Bizonyos zenéhez elegendő mélyeket ad a
tölcsér, de nyilván soha nem fog úgy döngetni, mint egy 40-es sub... !
Ez az egyik, a másik meg hogy sztem korántsem mind a lánc többi eleme.
Persze ettől szintén nem lesz 10x annyi mélye, de mondom, én nem is
vártam tőle soha ilyet !

vas. márc. 14, 2004 20:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Hát VBV, nem tudom, miért lelkesedsz ezért a kis csipás csippantyúért.
Én gondoltam (vagyis mindig is tudtam) hogy csodák mincsenek, és megint igazam lett.
Nem tudom, ha egy hangsugszóróra 30/50 W lett ráírva, azt miért kell 100-120 W-os erősítővel kínozni? Kezdem azt hinni, a Visaton beépített embere vagy, és az idei tervüket csak többszáz frs8 eladásával tudják tartani.
Megkészült a minibass horn, amiről már korábban itt említést tettem.
Igaz, még 2 hetet nem járattam, de nehogy már ennyit kelljen járatni, hogy megszólaljon. Ennek mélyei ugyan nem is lesznek. A nálad megfordult és elájult kuncsaftok a sokol zsebrádió hangjához viszonyítanak a hangszóró láttán. Így nem is csoda, hogy ők is szebbnek hallják .
Ezt a "60-80 Hz alá nem vinni" alatt mit értesz? Aktív vagy passzív szűrőt? Akkor meg már megette a fene, kell mély külön is. Mert a zenében olyan frekik is előfordulnak. Amúgy a legfelső tartománya sem kimondottan egyenletes szerintem, de ebben lehet hogy szubjektív vagyok. Azt meg megint csak túlzásnak tartom, hogy a 250-300 ezer ft értékű dobozokkal vetekszik. Nem hiszem, hogy ilyen IM torzítást megvesznek ennyi pénzért. Hacsak nem sznobságból és esztétikai okoból.
Százszónak is egy a vége, én befejeztem az egyutasokkal a kísérletezgetést, sok tamulsággal járt ez a kis kiruccanás.
Való, s igaz: a kis frs8 kitűnően szól a számítógép kimenetéről meghajtott erősítővel, onnan zenét hallgatni (mp3) 30-70 cm-ről kis hangnyomással gyönyörű, és meglepően ütősek a mélyei egy műayagdobozos pc-hangfallal összevetve. De nem a Hi-FI, főleg nem a Hi-end kategóriában.
Vagy csak a tüske lábak és az ezüst vezeték hiánya lenne a ludas? :)
De azért ne hari, VBV..... én sem haragszom ;)
Bye : vénkecsi

vas. márc. 14, 2004 16:31

Hozzászólás 
Szia Reflex!
Válaszok sorban:
1,/ Nem tudom, hogy melyik képre gondolsz? A jelenlegi tölcsérem tudtommal nincs fent a neten (de minden lehetséges!).
De itt a cím:
http://people.freenet.de/anjamaria.helm ... l-horn.pdf

2,/ A 60-80Hz alatti hangok levágásával valóban elképesztő hangnyomásra képes a visatonos tölcsér. Az eddigi meghallgatásokon 50-120W-ig terjedő erölködők voltak jelen, de mindegyik magas kimeneti ellenállású volt, ami nem akarja tönkretenni a hangszórókat (egy 20W-os erősítővel tutira haza lehet vágni a picurka FRS-t, mivel szinte mindig a clipphatáron fogják hallgatni szegényt, amitől leszakad a lengője!).
3,/ A fostex FE206/207/208 csak átmérőre azonos hangszórók. A 206-os tölcsérbe való, a 207-es reflexdobozba, a 208-as különleges menbránkiképzésú (piramisok sokasága) hangszóró kicsit táguló tölcsérbe lett kitalálva (kb fele dobozméret kell mint a 206-oshoz).
Az ár csak kb.-re: 206/207/208/ 37.-e/47.-e/88.-e /db

hétf. márc. 08, 2004 21:12
vas-tag

Hozzászólás 
Szia VBV!

Pár kérdésem lenne:
1. Ez az utolsó kép a „végleges” FRS tölcsér? A rajza hol található?
2. „Ha valaki megteheti, hogy a 60-80Hz alatti frekvenciát nem engedi rá a dobozra, félelmetes hangnyomásra képes a "kicsike" (sajnos az alacsony hatásfok miatt legalább 100-120W kell).” Mekkora teljesítményt visel el egy sugárzó/doboz típus?
3. Fostex forgalmazót már régebben is kerestem, csak nem találtam, mos örömmel látoma, hogy van a Tempo Music-nál. Esetleg máshol? Milyen különbség van a FE206E, 207, 208 között?

Üdv. Reflex

hétf. márc. 08, 2004 15:47

Hozzászólás 
Tisztelt DDL és Subvoice!
A hangszóró tényleg a Fostex FE206E.
Telitalálat!
Kifejezetten kedvező ára miatt eset erre a típusra a választás, a többi majd kiderül!
Sikerült megszervezni egy kis hallgatózást a Fostex importőrnél, és a Visatonos BK-hornt összehasonlítani egy FE207E- motorral szerelt duplakamrás reflexdobozzal (eredeti tervrajzok alapján lett legyártva a reflexdoboz).
A 8cm-es picurka tölcsér itt sem vallott szégyent!

szomb. márc. 06, 2004 8:03
arany tag

Hozzászólás 
Nagyon úgy néz ki... :)))

pén. márc. 05, 2004 21:19
platina tag

Hozzászólás 
FOSTEX FE206E? Mert én most ezt bűvölöm.

Üdv: DDL

pén. márc. 05, 2004 20:17

Hozzászólás 
Üdv Venkecske!
Ha ebben a nagy havazásban rászánod magad, nyugodtan építheted a nagyobbik nyomókamrás verziót. Ha nem váltja be az álmaidat, csökkentsd le a nyomókamrát némi polyfom hablemez beragasztásával (nekem bejött!).
A méretekről:
A 8cm-es Visaton hihetetlen produkciókra képes (hetente 4-5 üzletfelem tér ki hitéből a tölcséres minidoboz hallatán).
A picurka sikerén felbuzdulva, rendeltem egy kicsivel nagyobb szélessávú hangszórót (már csak azért is, hogy ne piszkáljanak a tapasztalatlan hifisták).
Most ehez készül tölcsér, de még nem tudom, hogy melyik vonalvezetésüt válasszam.
http://www.hifikit.se/prod_bilder/fe206e.jpg
Nagyon remélem, hogy ez már nem kicsi!

pén. márc. 05, 2004 18:30
ezüst tag

Hozzászólás 
A Monacorom alapján én is a kisebb turbókamra mellett döntenék .
Kár, hogy ilyen messze vagyok székes fővárosunktól, magam is meghallgatnék néhány "referenciát" .

csüt. márc. 04, 2004 21:06

Hozzászólás 
Vénkecske !
Én halottam vbv-nél a kiskamrás dobozokat.
Igaz nem halottam a nagyobb kamrás verziót, de ha így kicsivel építed, akkor olyan nagyot nem fogsz hibázni.. !

csüt. márc. 04, 2004 8:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vénkecske!

Nekem most 5-6 l közötti térrészben dolgozik és térhatás nincs, mély-középtartomény katasztrófális. Főleg ahhoz képest, hogy milyen áriákat hallani róla. Most rendeltem le egy kis anyagot, amiben a visaton térrésze egy 10*10*10 cm-es dobozka, de ebből az 1 literből még lejön a hangszóró miatt kiszoruló levegő.
Ha készen vagyok, akkor sikítok!

Üdv, Funkee

csüt. márc. 04, 2004 5:10
ezüst tag

Hozzászólás 
bocs, az első cím: http://www.speaker-online.de/
aztán a bauvorschlage címszó lapja vége felé a Mini-basshorn alpont...

csüt. márc. 04, 2004 0:01
ezüst tag

Hozzászólás 
http://www.speaker-online.de/bauen/bhorn.html
A kettő között az a differencia, hogy előbbinek a nyomókamráját a szerző szándékozik még nagyobbra növelni a későbbiekben modifikációként (kb. 3L-re) a középtartomány javítása érdekében,
VBV meg még az 1L-ről is lefelé igyexik....
Most megint kinek higgyek?? Itt vigyorog 2 FRS8/8, szeretnének beköltözni valami fedél alá.....
Győzzön meg valaki, plíz !
Üdv: vénkecsi
(az lesz a vége, hogy mindkettőt a maradék osb-ből kipróbálom, és a jobbik készül párban majd mdf-ből :)))

szer. márc. 03, 2004 23:57

Hozzászólás 
Ha valaki még olcsóbban szeretne megpróbálni egy ilyen 1utas dobozt,
tudok jóval ár alatt adni 2 db ilyen kis visaton frs8-8 hangszórót.
Igaz nem teljesen épek, de működőképesek és szólnak. (Nem is rosszul)
Az egyiknek a pereme sérült meg, és pillragasztóval sikerült javítani,
a másiknak csak a membránja van picit megkarcolva, de gyakorlatilag semmi baja !
Ha esetleg érdekel vkit és kéri akkor le is tom fotózni !

vas. feb. 29, 2004 18:07

Hozzászólás 
Szia Oshifis!

Az a doboz, aminek a szimulált frekimenete a feltett címen található, nem teljesen azonos azzal amit megépítettem!
Az eredeti ajánlásban igen nagy méretü a nyomókamra (1L), és a járatok nicsenek csillapítva.
A megépített doboz frekvenciamenete nagyon egyenletes, és kb 35-40Hz-töl toppon van! A nyomókamra mérete 0,23L, és a járatok oldalfala csillapítva van az első hajlat kezdetétől 1cm-es vatelinnel.
Ha kevesled az alsó határfrekit, használhatod a Monacoros szubodat kiegészitésnek!
Ha valaki megteheti, hogy a 60-80Hz alatti frekvenciát nem engedi rá a dobozra, félelmetes hangnyomásra képes a "kicsike" (sajnos az alacsony hatásfok miatt legalább 100-120W kell).

vas. feb. 29, 2004 10:37
platina tag

Hozzászólás 
vbv:

Az a mélyfrekvenciás hullámosság csak mérési hiba, vagy a rendszerből adódik? De főleg: hallható?

szomb. feb. 28, 2004 19:09

Hozzászólás 
Halihó minden tavaszra váró HiFistának!
Kicsit pihent a topic, itt az ideje feltámasztani!
Szeretném bejelenteni, hogy elkészült a 6. tölcséres dobozom!
Jelen esetben erről van szó:

Már a bejáratás végén tartok (2 hét), és minden képzeletet felülmuló fangzásban van részem.
A hangszóró most is a kicsike Visaton FRS8/4, és még a Visaton bolt elkényeztetett fülü alkalmazottja is kiakadt a doboz hallatán.
Többek véleménye szerint a dobozból kibujó hang értéke 250-300e.-HUF értékü dobozok hangjával vetekszik! Aki nem hiszi, járjon utána!

Ajánlás:
Ha van valakinek kb. 12-13e.-Ft sporolt pénze, egy kis kézügyessége, nomeg ideje a doboz összeállításához, érdemes megépíteni a kicsikét. Egészen biztosan nem fog csalodást okozni!

A vállalkozó szellemüeknek egy kis tanács:
A doboz hangszóró nyomókamráját a rajz szerinti 25cm-ről le kell csökkenteni 12cm-re (így a tölcsér 13cm-rel hosszabb, ami nagyon jó!). A doboz oldalfalait (persze ahol el is fér) 2cm vastag vatelinnel érdemes befedni, és a hangszóró mögötti teret nagyon sűrű pamut vattával csillapítani.

Sok sikert az építéshez: (VBV)

szer. feb. 25, 2004 21:57
ezüst tag

Hozzászólás 
SMA,

Amint már ki is derült, a helyzet azért már elméleti szinten sem olyan egyzserû, nemhogy a gyakorlatban. Olvasd el Neodymium hozzászólását, és rágcsáld te is a gittet:))

kedd jan. 13, 2004 13:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Gilszkilabor és Többiek!

Így van, csak azt nem értem miért rágjátok ezen a gittet.
Két azonos hangszóró akusztikusan megnövelt sugárzó felület és +3dB-nyi nyereség, azonos elektromos betáplált teljesítménnyel, elméletileg.
A gyakorlatban azonban nagyon csúnya lehet a frekvenciamenete, mert interferenciák lépnek fel a két membránfelület között, ami az öszzhangzást nagyon leronthatja. ( Lásd a HOX-22-es, vagy hasonlók frekimenetét a HFM-ben!)

Más kérdés, ha a két azonos hangszórót esetleg eltérő frekvencia-tartományban hajtjuk, ez jó lehet.
Nem változik jelentősen a hangzás a két azonos hangszóró miatt, viszont nyerhetünk valamennyit minőségben és kisebb torzításban.
Néhány cég készít ilyen hangsugárzókat és nem is rosszak!
Üdv! SMA

hétf. jan. 12, 2004 10:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Most aztán pereg a topic :)

Hinnye, szerintem jól írtam. A két sorosan kapcsolt hangszórón ugye fél-fél feszültség mérhető. Az pedig negyed-negyed teljesítményt jelent. Kétszer negyed pedig egyenlő egyszer féllel. A fél teljesítményből pedig úgy lesz egységnyi, hogy a hangszóró duplázás megajándékoz minket 3 dB hangnyomás növekedéssel.

Javítsatok ki, ha tévedtem.

Gilszkilabor

hétf. jan. 12, 2004 10:15
arany tag

Hozzászólás 
"az egymásrasugárzás fázishelyessége még megfelelő a hatásfoknövelés szempontjából. " - legyen ez inkább 300 Hz... - de így biztos

hétf. jan. 12, 2004 4:17
arany tag

Hozzászólás 
Üdv. Hinnye !

"Ha jól értem ugyanis, a korlátok mellett azt jelenti, hogy ez egy olyan ideális eset, ami a membránok átmérőjéhez képest igen nagy hullámhosszokon érvényes csak"

Igen, pontosan így van. Ilyenkor a második hangszóró által fázishelyesen létrehozott nyomásváltozások mintegy "megtámasztják" a másik membránt (és fordítva), miáltal az egy hangszóróra jutó akusztikus terhelő impedancia nő (ez a hatásfoknövekedés fizikai alapja).
A 3 dB növekedés tisztán akkor jönne ki, ha a membránátmérő nőne gyökkettőszörösre, az erőtényező úgyszintén, a felületegységre eső tömeg változatlansága mellett. Az egymás mellé helyezett motorok által alkotott "anizodimenziós" (azaz hosszúkás) felület nem optimális ebből a szempontból. Négy hangszóróval (négyzet-elrendezéssel), impedanciatartó bekötéssel viszont szépen kijön a 6 dB hatásfoknövekedés, ez már jól hallható is.
2 db 20 centis hangszóróval 6-700 Hz fölé nem mennék az interferenciák miatt sem. Addig viszont az egymásrasugárzás fázishelyessége még megfelelő a hatásfoknövelés szempontjából.

hétf. jan. 12, 2004 4:13
ezüst tag

Hozzászólás 
Ja és bocs az i-y cseréért:)

vas. jan. 11, 2004 21:37
ezüst tag

Hozzászólás 
Neodimyum,

Nagyon köszönöm a részletes leírást, remekül megfogalmaztad amin én is gondolkoztam, de nem tudtam "publikálható" formába önteni (vagyis nem tudtam eloszlatni a homályt bizonyos kérdésekben:)). Az alábbi állításodnak bár utalsz rá, azért szerintem nem jön ki igazán mi is az érvényességi köre.

"Két hangszóró: négyszeres hangteljesítmény, azaz kétszeres
hangnyomás, kétszeres elektromos teljesítmény mellett. Ez
kétszeres hatásfokot jelent, korlátok mellett (l.elõbb)."

Ha jól értem ugyanis, a korlátok mellett azt jelenti, hogy ez egy olyan ideális eset, ami a membránok átmérõjéhez képest igen nagy hullámhosszokon érvényes csak, és amitõl jelentõs elmaradást okoz a hangszórók membránjainak általában korántsem tökéletes illesztése.
Ha egy átlagos egymás mellé építést tekintünk, mondjuk 2 db 20 centiméteres hangszórót egymástól 5 centire, akkor melyik frekvenciatartományra lehet érvényes legalább 1,5-szörös hatásfok növekedés? Ha a hangszóró átviteli frekvenciasávja mondjuk 40-4000 Hz, akkor a teljes hatásfokban mekkora növekedést remélhetünk ezáltal?
Persze jó lenne bármilyen hasonló két hangszórós esetre vonatkozó megbízható adat.
Ezek a dolgok egyébként is már régóta érdekelnek, viszont az itt kialakult hatásfok kérdésben is döntõek lehetnek. Itt ugyanis abból alakult ki nézeteltérés, hogy rákérdeztem egy olyan állításra, mint a Te fenti mondásod, csak ott nem volt említés semmilyen megszorításról.
Az az igazság, hogy továbbra sem látom igazoltnak, hogy két átlagos hangszórót a szokásos frekvenciatartományukon tekintve szokásos módon egymás mellé téve a hatásfok akárcsak 1,5-szörösére is megnõne. Nyilván jó konstrukciókkal keskeny peremû hangszórókkal megfelelõ elhelyezésben bzonyos frekvenciatartományon megközelíthetõ az elméleti maximum, de érzésem és kevéske tapasztalatom szerint átlagos esetben a hatásfok növekedés azért jócskán elmarad attól.

vas. jan. 11, 2004 20:16
arany tag

Hozzászólás 
csupán azt
> kérdőjeleztem meg, hogy két hangszóró = kétszeres
hangerő. Hangnyomás
> esetleg, de az meg nem ugyanaz. Ennyi.

Két hangszóró: négyszeres hangteljesítmény, azaz kétszeres
hangnyomás, kétszeres elektromos teljesítmény mellett. Ez
kétszeres hatásfokot jelent, korlátok mellett (l.előbb).

> A többin meg csak veszekedjetek, ahogy szoktatok ;-))

Veszekedés remélem nem lesz. Ha mégis, akkor a klasszikusok
szerint folyt. köv.: "Veszekedés nem vót. Rogtön pofán
vertem !" :))

vas. jan. 11, 2004 13:24
arany tag

Hozzászólás 
Folyt.:
Tehát az említett sávban a hangszórók számának megkétszerezése a hatásfokot 3 dB-lel emeli, az elektromos terhelhetőség - értelemszerűen - kétszeres lesz, az eredő pedig 6 dB-lel nagyobb hangteljesítmény. Fél oktávval lejjebb tolódik a lineáris sáv felső határa. Ez a jelenség mindazonáltal rejtve maradhat, ha az akusztikus tengelyben mérjük a hangnyomást, ugyanis a nyalábolás ezt kiegyenlítheti (egy darabig). A hangszórók számának gyarapításával azonban egyre lejjebb tolódik a felső határfrekvencia (miközben javul az akusztikus csatolás). Ugyanakkor az így megnövekedett sugárzási ellenállás kihasználhatóságát nagyban befolyásolja a felületegységre eső tömeg, mely a helyettesítő képben soros induktivitásként szerepel. Ez kb. négyzetméterenként 1-2 kg (!) nagyságrendjében mozog, és a néhányszor 10 Hz nagyságrendtől felfelé már előidézi a membránsebesség lineáris esését (csak emlékeztetőül: a sztatikus hangfalak négyzetméterenkénti membrántömege 5-20 g, az ortodinamikusoké 25-100 g közötti).
A gyakorlatban 2-300 Hz-ig 15-20 db átlagos hatásfokú 20 centis motorból épített sugárzó csoporttal 100 dB/W - 1m érzékenységet lehet produkálni.
A hatásfok maximalizálásának útja: a felületegységre eső tömeg csökkentése, az erőtényező növelése és a minél nagyobb felület. Ekkor a sugárzási ellenállás ohmos tagja fog dominálni, továbbá a meghajtó motor impedanciáját a visszaindukált ellenelektromotoros erő fogja megszabni, ami a kis tömeg miatt zömmel ohmos akusztikus csillapítás miatt olyan fázisban fog megjelenni, hogy ohmos tagként mutatkozik a meghajtás kapcsain. Az érzékenység megközelíti a 110 dB/W - 1m -t. Megjegyzendő, hogy a sugárzásjavító eszközökkel (tölcsér) is ekörüli az elérhető maximum. Megjelennek más érdekességek is (pl. a rezonanciafreki alatt is lehet érdemi teljesítmény, stb.) - de ezek tárgyalása nagyon elnyújtaná a hozzászólást. Korábban a panelsugárzós topicon már - egy kissé más aspektusból - elemzésre került a téma.

Üdv.: neodymium

vas. jan. 11, 2004 13:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nekem eszembe sem volt ennyire belemélyedni a dolgokba: csupán azt kérdőjeleztem meg, hogy két hangszóró = kétszeres hangerő. Hangnyomás esetleg, de az meg nem ugyanaz. Ennyi.

A többin meg csak veszekedjetek, ahogy szoktatok ;-))

Üdv!

vas. jan. 11, 2004 12:24
arany tag

Hozzászólás 
Harcos üdvözletem a hatásfok-vadászoknak !

Elhangzott néhány részigazság, de némi zavart okoz az, hogy nem lettek definiálva a kiindulási feltételek. A megközelítés módjaként akár az "ad absurdum" vitelt is javasolhatom (Hinnye próbált hasonlót, de pont a fentebbi definiálás maradt el).
Az elején tisztázni kell, mely frekvenciasávban vizsgáljuk a jelenséget, mert ez a kulcs !
A szokvány dinamikus mély-közép hangszórók működését (szigorúan közvetlensugárzóként) elemezve (a rezonanciafreki felett) három, alapvetően eltérő tartományt találunk: ahol a membránátmérő jóval kisebb a hullámhossznál, ahol a kettő összemérhető, és ahol a membrán a jóval nagyobb. Az egymás mellé helyezett hangszórók általi hatásfoknövekedés az első szakaszban érvényesül tisztán. Ezt az első szakaszt az jellemzi, hogy az akusztikus terhelő impedancia komplex: sönt-induktivitással és párhuzamos ohmos taggal jellemzhető. Dominálóan a söntölő induktivitás határozza meg a lineáris frekvenciamenetet előidéző membránsebesség-profilra vonatkozó igényt: a frekvenciával fordított arányosság áll fenn. Minő szerencse, hogy a szokványos hangszórók felületegységre eső tömege akkora, hogy működésüket ebben a sávban a meghajtó motor és a mozgó tömeg kölcsönhatása határozza meg - ez pedig pontosan a fenti membránsebesség profilt idézi elő. Az, hogy van egyáltalán lineáris szakasza a hangszórók működésének, ennek köszönhető (a konstruktőrök véletlenül trafáltak bele sok évtizede, a tudatosság leghalványabb nyomai nélkül - és ez ma is így van...).
Bár az eddigiekben is benne van már a témára vonatkozó megoldás - délután folytatom.

vas. jan. 11, 2004 7:35
arany tag

Hozzászólás 
http://physics.mtsu.edu/~wmr/log_4.htm

"
The process of combining SPL values is a little more complex. ... Lets begin by assuming that we have correlated sound sources. By correlated we mean that each source creates exactly the same wave amplitude at the same time at a given point.

...

Self Test 2
3. Now consider the same problem but with 2 correlated sources of 100 dB. What change do you make in the calculation?

Answers to Self Test 2
3. 106 dB.
"

szomb. jan. 10, 2004 11:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hinnye!

Logikus, amit mondtál. Vizsgáld meg, hogy a kéthangszórós esetben(sorbakötöd őket és ugyanazon feszen járatod) a térben hol helyezkedik el az azonos hangnyomású pont. Én így magyarázom az érzékenység növekedés véges voltát.
Autóban mégjobban kijön ez a hatás, ezért szokták hangszóróval kitapétázni a kocsi belsejét.

Hol lehetne beszerezni az említett Monacor magasat?

Üvd, Funkee

szomb. jan. 10, 2004 10:56

Hozzászólás 
Üdv Mindenkinek!
A Téma az utcán hever!
Erre az írásomra még nem kaptam választ:
<Adott két egyforma hangdoboz, amikbe azonos típusú, de eltérő ellenállású hangszórók vannak beépítve.
Az egyikben 1db 4ohmos, a másikban 2db 8ohmos hangszóró párhuzamosan kötve található.
A meghallgatásukon minden körülmény és készülék azonos.
Az eredmény talán meglepő, de a 2 hangszórós doboz hangzása nyugodtabb, dinamikusabb, és jelentősen hangosabb zenét produkál, mint az 1 hangszórós társa.
Mindkét doboz 4ohmos, a betáplált teljesítmény azonos, a hang intenzitása mégis eltérő.
A két hangdoboz között hatásfok különbség van!
Már csak meg kell magyarázni, hogy ez a különbség (annak ellenére, hogy hallható) nem is létezik!

Várom a magyarázatokat: (VBV)

szomb. jan. 10, 2004 10:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Srácok már majdnem megrémítettetek, de akárhogy is nézem nekem van igazam.

Subvoice, a gondolatmenetedben ott a hiba, hogy két azonos fázisban sugárzó hangforrás nem 6 dB hanem 3 dB emelkedést jelent a hangnyomásszintet tekintve. A 6 dB érték a kétszeres hangnyomáshoz tartozik.

Gilszkilabor, szerintem az általad említett esetben igenis csökken a hangnyomás.

Az eszetekbe jutott, hogy ha ilyen egyszerûen kétszeres hatásfoknövekedést lehetne elérni, akkor rég nem létezne egy hangszórós hangfal?
Mellékesen ilyen alapon a hangszórók számának megfelelõ növelésével simán örökmozgót építhetnénk.
De legalábbis kizárnánk 50%-nál nagyobb hangtásfokú egy hangszórós hangsugárzó létét, hisz ekkor mégegyet mellé téve már energiát termelne a két hangsugárzónk.
Nos?:)

szomb. jan. 10, 2004 9:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azon elgondolkodott már valaki, hogy ha egy hangszóró helyett 2 db ugyonolyat sorbakapcsolunk, ugyanakkora vezérlőfeszültségre (elvileg) nem csökken a hangnyomás? Tehát ha egy 4 Ohmos hangszóróval sorba kapcsolunk egy ugyanolyan másikat, akkor elvileg változatlan hangnyomást kapunk, pedig a 8 Ohmos terhelés csak fele teljesítményt eredményez az erősítőn. A hangerőszabályozót természetesen nem állítjuk el (de a két hangszóró kerüljön olyan közel egymáshoz, amennyire csak lehet).

Gilszkilabor

szomb. jan. 10, 2004 0:21
arany tag

Hozzászólás 
Nem akarom nagyon offtopicba terelni a témát, de még muszáj elmondom, nekem hogy jött ki, aztán üssetek nyugodtan, ha nagy baromság. :-)

Szóval, teljesítmény egyenlő fesz^2 / ellenállás
Ebből adódik, hogy 1 W teljesítményhez 8 ohmon 2,83 Vrms, 4 ohmon 2 Vrms kell

Na most, ha van két 8 ohmos hangszórónk párhuzamosan, ami 4 ohm eredő, azon 1 W teljesítményhez 2 Vrms fesz szükséges.

Párhuzamos kapcsolásnál azonos fesz esik mindkét hangszórón, ezért az egy-egy hangszóróra jutó teljesítmény 2 Vrms ^2 / 8 ohm egyenlő 0,5 W (logikus, fele teljesítmény jut egy hangszóróra).

Fele teljesítmény, az 3 dB veszteség. Tehát ha a hangszóróink 1W-on 90 dB hangnyomást produkálnak, 0,5 watton 87-et fognak. Viszont két azonos jelet, azonos fázisban sugározó hangforrás akusztikusan 6 dB hangnyomás növekedést okoz, így lesz az eredő hangnyomás 93 dB.

pén. jan. 09, 2004 23:18
ezüst tag

Hozzászólás 
Vbv,

Nem értesz egyet Subvoice-al!

Õ azt mondta hogy azonos meghajtó teljesítmény mellett nõ 3 dB-lel a két hangszóró hangnyomása az egyhez képest, te meg azonos vezérlõ feszültség mellett állítod ugyanezt. Azonos vezérlõ feszültség fele akkora ellenálláson valóban kétszeres teljesítmény mint ahogy azt utóbb nagyon helyesen megállapítottad. A 3 dB hangnyomásszintnövekedést pedig éppen 3 dB hangteljesítményszint növekedés idézi elõ, ami kétszeres akusztikai teljesítmény. Tehát megállapíthatjuk, hogy két hangszórónál a kétszeres meghajtó teljesítmény esetén az akusztikai teljesítmény is kétszeresére nõ. A hatásfok tehát ugyanakkora marad!
Miután sikeresen megcáfoltad magad eredményt hirdethetünk végre?

pén. jan. 09, 2004 22:31
ezüst tag

Hozzászólás 
Ezt írtam Vbv utóbbi hozzászólása elõtt:

Subvoice,

Nagyon örülök hozzászólásodnak mert bizonyítja hogy van értelme alapvetõ dolgokról is beszélgetni (bár ezt sajnos vbv-é is bizonyjtaná, csak õ kinyilatkoztatós típus).
Magállapításodban van egy hiba nevezetesen, hogy két hangszóró nem összesen 1 Wattal hajtva produkál 3 dB-lel nagyobb hangnyomást mint egy, hanem 1-1 Wattal vagyis összesen 2 Wattal hajtva. 1 Wattra vonatkoztatva az elméleti érték épp ugyanannyi kettõ mint egy hangszóró esetén.

Kedves Vbv,

Már megbocsáss tiszteletlenségemért de miféle választ adtál nekem???

"Az írásodat olvasva Te sem voltál jelen az aktuális elõadáson (ez természetes az Lx.hu-n)"

Pedig jelen voltam. (A többiek nevében is köszönöm a nagyrabecsülõ megjegyzésed)

"Szegény Deka és Vasti most már tutira bután fog meghalni!"

Próbálok tenni ellene, mint most is, hogy ne terelgesse õket senki a bután meghalás felé.

"Talán meg kéne hallgatni egy-két társunkat, és csak ezek után kéne eredményt hirdetni e témában!"

A vélemények mindig hasznosak, de ne várj sok jót az eredményhirdetéstõl.

"Esetleg van még észrevételed?"

Van több is. Pl. hogy megfogalmaztad a 100%-nál nagyobb hatásfokú hangsugárzó elvét.
Grat!

pén. jan. 09, 2004 22:14

Hozzászólás 
Szia Subvoice!
Egyet értek Veled!

A hangdobozok hangnyomása szerintem így változik:
Azonos vezérlő feszültséget alapul véve a 2db párhuzamosan kötött 8ohmos hangszóró hangnyomása pont duplája az 1db 8ohmos hangszóró hangnyomásának.
Ok: 1./ kétszeres felvett teljesítmény
2./ dupla membránfelület

pén. jan. 09, 2004 22:09
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 442 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő