Szerző |
Üzenet |
jameszolika
|
szia kela! a centersugárzó 2x arn 150-73-8 mélyközéppel van szerelve 11,14 literes doboztérfogat mellett. a doboz nem ilyennek indult,mert magassugárzónak a vifa d26sg-05-06 lett volna de nem lehetett beszerezni.igy sokválasztásom nemmaradt somogyi dtf-12 ms és a tvm-arv 104-8 shieled közt kellett választani . mindkettõt kipróbáltam és a tvm magas mellett döntöttem mivel jobb magassugárzó mint a somogyi.a dobozrajzot felrakom a képtáramba.
|
szer. nov. 12, 2003 16:59 |
|
|
Kela
ezüst tag
|
Jameszolika.
Szeretnék tőled infot kérni a Tvm-centersugárzóról.
Milyen hosszú reflexcsövet használsz.
Nekem nagyon hosszóak jönnek ki - gondolom 2 db ARN 150-essel van szerelve a dobozok.
Mail:
kela@freestart.hu
bocs OFF
|
hétf. nov. 10, 2003 18:59 |
|
|
jameszolika
|
sziasztok! felraktam a marogép leirását a képtáramba. szóval: 3-as rajz :marógép lenne de csak a talpat rajzoltam meg. 2-es rajz 6mm bakelitlap :erre van rászerelve a marógép 4 db 6-os csavarral ami a bakelit alján süllyesztve van hogy simán felfeküdjön az alatta lévõ 16 mm rétegeltlemezre. a rétegeltlemezen van egy kivágás és 4 db 8-as csavar amely egyben a bakelit lapot szorítja magához amit a bakelitlemezen lévõ 8 as kimaráson át kell összefogatni. viszont a rétegeltlemezen van egy csavarszár: hatlapfejû ami felülrõl van sûllyesztve, ez a csavarszár megy bele a leendõ hangszóró központjába fúrt lukba ami szintén 8 as. http://kep.tar.hu/pocsaizoltan/
|
hétf. nov. 10, 2003 17:34 |
|
|
jameszolika
|
sziasztok! holnap felrakom a marogép rajzát a képtáramba. nem mozdul ki semmi a helyérõl ugyanis a leesõ darab rajtamarad atüskén amit a hangszóró közepébe furt lukba dugunk be,és ezen forog kõrbe az egész rendszer,marógépestöl mindenestöl. hát megfogalmazninehezebb mint megcsinálni az bizsztos.
|
szomb. nov. 08, 2003 16:34 |
|
|
misq
|
Hali mindenkinek.
Az első gondolatmenetem nekem is ez volt de nem lehet így kimarni a teljes kört mert a kieső darabon lenne a forgáspont és a marás végén ez a rész a marógéppel kimozdulna a helyéről.
Maradt a farostlemezes sablon a csapágyas marókéssel.
Üdv.
misq
|
pén. nov. 07, 2003 20:19 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Szia misq!
> a marósablon képe-müködési elve nagyon érdekelne.
Bár nem engen kérdeztél, de a lényeg: a marógép úgy mozog, mint egy körző. A "körző" hegyének távolsága a marógép késtől természetesen állítható.
Gilszkilabor
|
csüt. nov. 06, 2003 12:55 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Nem találtam. (ha nekem írtad)
Link ?
kkristof@freemail.hu
|
szer. okt. 29, 2003 18:08 |
|
|
Pocokusz
vas-tag
|
Szia!
nézd meg a www.sal.hu ott találsz ilyen dolgokat még pontos tervrajzok is vannak ott.
Ha nem találod akkor dobj egy mailt és elküldöm.
Üdv Pocok
|
szer. okt. 29, 2003 17:54 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Mindenképpen ki fogok próbálni más ragasztót is, ezt a PalmaTex-et
mások is javasolták, és a dobozán asszem rá is van írva, hogy
fúrnérozásra is jó. Ezentúl asszem én is szeszes pácot fogok használni.
Legközelebbi kisérletezésemről is beszámolok majd természetesen !
|
vas. okt. 26, 2003 17:47 |
|
|
misq
|
Hali.
Furnért én Szolnokról tudnék hozni, de amíg volt kocsink addig lusta voltam és nem is igazán kellett.
Nem nagyon vagyok otthon a témában de szerintem a fafajtól is sok függ, a gyűrődés amiatt lehet, hogy a ragacs víz alapú - valószínűleg ezért nem tetszik neki a vizes pác, mert ez oldja - és mikor felveszi a vizet szélességileg úgy meg tud dagadni, hogy 4-5%-al simán szélesebb lesz, erre az esetre találták ki a hőprést. Egy elvetemült ötlet, mi lenne ha Palma Tex-el ragasztanád? Nem dagad tőle a furnér és nem kell száradnia, csak ráütögeted mindenütt és jöhet a köv. oldal. Én szeszpácot használok, mert nem szedi fel annyira a szálát.
Emlékeimben dereng valami arról, hogy ragasztás előtt vízzel szokták bepermetezni a furnérokat, hogy megdagadt állapotban kerüljön fel és mikor szárad akkor ráfeszüljön.( men áztatni, csak permetezni! )
üdv.
misq
|
vas. okt. 26, 2003 17:05 |
|
|
CortezMester
|
A ragasztás szerint nagyjából 2 út létezik:
Az egyik a melegenyv, amit főzni kell, büdös, de állítólag ezzel kell.
A másik (ezt próbáltam én is) a hidegenyv, ami egy sima műanyagflakonban
kapható fehéres színű vízzel oldódó ragacs. (Szal vmi sima faragasztó)
Én úgy csinálom, hogy kis ráhagyással méretre vágom a furnért,
aztán beragasztózom közepes vastagsággal a fafelületet (a furnért nem,
mert a ragasztó rögtön meggyűri), aztán ráhelyezem a beragasztózott
felületre a furnért és kisímítom. (Lehet használni ilyen kicsi gumi tapétázó hengert is erre a célra) Aztán ha ez megvan akkor rárakok vmi falapot és rá súlyokat (A képeim között ezekről vannak fotók is)
Aztán száradás után le lehet törni vagy akár csiszolni a lelógó részeket.
Elvileg ennyi, minden oldalal ugyanígy kell.
Néhány egyéb gondolat:
Sztem nagyon fontos a furnér típusa is. Én csak egy helyről tudok,
ha vki ismer más forrást is szóljon. (misq te mint asztalos nem tucc ?)
Szal amit használtam az kb fél mm vastag, elég porózus.
Lehet többféle anyagú, és erezetű fúrnért kapni.
Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az egyenes erezetű jobb, mert amiben
gürbe erezetek vannak sokkal jobban össze tud gyűrődni.
A beragasztózás után érdemes hagyni száradni a ragasztót, hogy kicsit szilárdabb legyen.
A préseléskor vmi vkony, kiséé rugalmas anyagot érdemes a fúrnérra
tenni, hogy mindenhol nyomja a felületet, ne maradjanak ki részek.
Súlyt meg minél többet rá kell rakni. Nálam a száradás pár óra volt,
utána már lehetett csinálni a következőt. Aztán ha minden oldal megvan
akkor lehet 1ütt pihentetni egy fél napot. Aztán én le csiszoltam az
összes felületet, először durva papírral, aztán finommal. Így a finomabb hullámosodásokat is egész szépen el lehet tüntetni, és a sima
csiszolás után tapintásra elég sima felület jön létre. Ezután nagy
portalanítás, aztán jöhet igény szerint a felületkezelés.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a vizes pác nagyon felgyűri a fúrnért.
Nem igazán értem, ragasztás után hogy válik fel ilyen könnyen a
fúrnér, dehát ez van... Meg én kipróbáltam azt is, hogy direkt
kisérletezésből teljesen bevizetem fúrnért, de érdekes mód az abszolút
nem gyűrte fel... És a szesz-től sem hajlott meg, de a ragasztótól
rögtön... Gondolom a száradás húzza össze. Legközelebb kipróbálom
szeszes pácolással is a dolgot hátha jobb lesz.
A pácolás után és sellakkal dolgoztam. Hát ehhez is érteni kéne, hogy
hogyan lehet tükör sima felületet elérni, mert sztem a fúrnér is vmi
puha fa (legalábbis amivel én dolgoztam) és elég nehéz rajta pl sima
lakkréteget létrehozni.
Meg ha lehet kerülni kell az olyan helyzetet, hogy 1 olsalt 2 fúrnér
lappal kelljen borítani, mert nem könnyű szépen megcsinálni az
illesztést sem.
|
vas. okt. 26, 2003 9:33 |
|
|
misq
|
Hello mindenkinek.
Kedves jameszolika, a marósablon képe-müködési elve nagyon érdekelne.
A kész dobozt is el tudja húzni a furnér, nem csak a lapanyagot-ez esetleg tapasztalat? A furnérragasztás házilag való kivitelezéséről ha valaki tudna pár sort írni megköszönném ( ragacs fajta, hígítása, préselési eljárások).
üdv.
misq
|
vas. okt. 26, 2003 0:21 |
|
|
jameszolika
|
zsasztok mindenkidek aki dobozt akar barkácsolni ! ahogy olvasom a leirtakat egy pár dolog eszembejutott. enszerintem ha tehetitek csak mdf 19-22 mm lapbol csináljétok a dobozt,ezt ugyanis sokkal könnyebb megmunkálni mint a sima faforgácslapot.az elõlap legyen 22mm mdf lap,esetleg mdflapra rétegeltlemez ragasztva.ha netán furnérozni akartok akkor az anyag mindkét lapját furnérozni kell mivel ha egyoldalon furnéroztok akkor az vetemedéshez, csavarodáshoz vezet. furnérozás elõtt a lapokat érdesiteni kell!! hogy a furnér a préselés után tõkélletesen egyberagadjon a felülettel. érdesitésen azt értem hogy valami nagyon durva csiszolópapirral vagy ha jólemlékszem fogsgyaluval? kell gyaluni{ha van ilyen még valakinek.nekünk is csak a tanmühelyben volt , azóta sem láttam..vissza az mdf laphoz:hogy tükör sima felületet kapjatok probáljatok meg finom csiszolópapirral csiszolni,majd a felületet enyhén vizes ronyal töröljétek át,majd csiszoljátok ismét addig amig a légy el nem csuszik rajta. a vizezést minden ujracsiszolás elõtt imételjétek meg..utána ha festeni akarjátok akkor alapozni kell !!nem a tubusos ****, hanem lehet kapni direkt ilyen alapozokat festés alá :szórópisztolyra gondoltam:majd megnézem a nevét hogy mi a nyü az,mert nem jut az eszembe.többszörkell leszorni a felületet hogy eltünjenek a látható felületi hibák majd ezután jöhet a z igazi festés, ami mégmacerásabb az elõbbieknél.többet nem irok mert kiesik a szemem ,bocs ahelyesirásihibákért! ja csináltam egy egyszerû kis kézimarogépsablont amivel könnyedén be lehet marni a hangsugárzót az anyagba.majd felteszem a webtáraba hogy más is egyszerüen elkészíthesse.
|
szomb. okt. 25, 2003 18:36 |
|
|
CortezMester
|
Cortez lakása lassan kémiai üzemhez hasonlít...
web.interware.hu/kontor/temp/cortez/erosito.hu/kepek/aktualis/P1040506.JPG
|
szomb. okt. 25, 2003 8:54 |
|
|
CortezMester
|
|
csüt. okt. 23, 2003 22:22 |
|
|
misq
|
Hello mindenkinek.
Hol kezdjem? Egyetértek CortezMester-rel, a felületkezelés egy külön
művészet de csak részben fedik egymást az asztalossággal, egy festő szakszerűbben elő tudná vezetni a témát. Technikai és technológiai feltétek nélkül nem is érdemes álmodi arról, hogy otthon a garázsban majd szépen lelakkozom a dobozaimat.
Elismerésem CortezMester, rendesen belecsaptál a lecsóba - lakk, furnér, plitúr stb. - tapasztalati úton rengeteget lehet tanulni.
A farost alatt pontosan mit értesz? Nem MDF az a farost?
Ismerve a lehetőségeimet én még itthon nem furnéroztam.
Nálam a lakkozás így megy: 180-as papírral átszaladok a felületen (fa esetében), a nitro-lakkot addig hígítom míg az ecsetről csurgó lakkból a buborékok könnyen felemelkednek, kb. 50-50% lakk-hígító vagy még hígabb, ha ez megszáradt megint 180-220-as csiszpapír, a második sort kicsit sűrűbbel és aztán utoljára a kopott 220-as papírral még átsimítom (lehet oyat kapni aminek a hátulja szivacsos)
csak meg ne csikarja, a többi réteget lehet sűrűbbel addig amíg nem érzed, hogy nehéz húzni az ecsetet. Egy adott felületen minél kevesebbszer húzd át az ecsetet, nem baj ha nincs a helyiségben 50 fok hagy legyen ideje szétterülni a lakknak, a túl hidegben olyan szépen kifehéredik mintha frissen lenne meszelve. A 4 rétegből egész jó felület lehet.
Ha profi pácolást+lakkozást akarok akkor elviszem és lefújatom hozzáértőkkel, 2500 Ft/m2, ez már tényleg tuti lesz. Lakkal keverve fújják a pácot, 0,5-0,8 mm vastag réteget kap, a légy simán seggre esik rajta.
Másik lehetőség: csináltam MDF-ből házimozi-cuccot amit dekorlemezzel borítottam be (konyhapultok felülete). Lehet venni 1000+1 fautánzatban és színben. Palma Tex-el ragasztom. Hátránya, hogy nem lehet kis ívre hajtani és elég rideg, vágásnál vigyázni kell.
Ellátást kérek a terjedelemért.
üdv. misq
|
csüt. okt. 23, 2003 20:06 |
|
|
CortezMester
|
Nemnem, én kb 96.234%-ban biztos vagyok, hogy ezek csak technológiai problémák.
Szóval csak nem tudjuk hogy kell profin használni az ezeket az eszközöket, anyagokat... (legalábbis én
|
csüt. okt. 23, 2003 18:17 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves misq és Többiek!
Tetszik az ajánlat, spórolok rá, majd jelentkezem.
Értem Én, hogyne érteném, hogy a jól fizető ( gyors ) munka többet hoz, de ez is lehet jól fizető munka!
CortezMester kérdései engem is izgatnak, hogy mitől lesz szép, jobb? ( Drágább )
Üdv! SMA
|
csüt. okt. 23, 2003 13:26 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves misq és Többiek!
Tetszik az ajánlat, spórolok rá, majd jelentkezem.
Értem Én, hogyne érteném, hogy a jól fizető ( gyors ) munka többet hoz, de ez is lehet jól fizető munka!
CortezMester kérdései engem is izgatnak, hogy mitől lesz szép, jobb? ( Drágább )
Üdv! SMA
|
csüt. okt. 23, 2003 13:25 |
|
|
CortezMester
|
misq !
Elnézést hogy kicsit elterelem a témát, de hát végre egy igazi
asztalos van közöttünk kihasználom és kérdezek párat...
Mindenfélét kipróbáltam hangfal-burkolás témában, de igazából
semelyik technológiával nem jártam sikerrel.
A célom mindenkor a tükör sima egyenletes hibamentes felület volt, de
ezt nem igazán sikerült elérni sosem.
Próbáltam festést, furnérozást, lakkozást, politúrozást
gondolom a farost lemez nem igazán jó alapanyag sima felülethet
(vagy mégis csak technika kérdése ?)
Beeresztettem, alapoztam, csiszolgattam, de mindig gödrös lett a
felület. Meg néha buborékok, pici kis kiálló pontok jelentek meg.
Lehet faroston tükör sima felületet elérni ? Pl mint egy zongora.
|
csüt. okt. 23, 2003 10:32 |
|
|
misq
|
Hali.
SMA!
Az asztalosok szerintem azért nem vállalják mert a legtöbbjük nem csípi a tökölős munkát, ha mást csinál meg ugyanannyi idő alatt akkor jobban ki tudja belőle hozni a pénzét. Pl.: hatan dolgozunk egy műhelyben, a főnök nem vállal nyílászárót stb. mert a bútorfrontban van a pénz és arra vagyunk beállva a gépekkel.
Az 50x50x50-es dobozod bükkből vagy nyírfából tudom megcsinálni.
Nyír( 15 mm-es )>8000
Nyír( 18-as )>9500
Bükk( 15-ös )>11000
Bükk( 18-as )>14000 Ft/db
Szállítást nem tudom megoldani.(Törökszentmiklós)
Üdv.
misq
|
csüt. okt. 23, 2003 10:17 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves misq és Többiek!
Tehát ez a hivatalos megnevezése, jó.
Ahol lakom, ott egyetlen asztalos sem vállal el ilyen munkát, - hogy most nem tud, vagy nem akar, vagy csak lusta így elkészíteni a rendelt dolgot, nem tudom.
Én úgy "tanultam", hogy az a jól megépített hangdoboz, amiben ha felrobbantunk egy rúd dinamitot, az nem veti szét.
Ez pedig megkívánja a megfelelően összedolgozott, rögzített anyagot.
Érdekelne, hogy egy 50x50x50cm-es belméretű doboz fogazásos technológiával elkészítve mennyibe kerülne? - 16mm-es réteges-lemezből. Minden lapja fogazással csatlakoztatva a másikhoz és ragasztva, kívűlről simára csiszolva.
Jó ajánlat esetén visszatérünk rá.
Üdv! SMA
|
szer. okt. 22, 2003 10:43 |
|
|
misq
|
Hello mindenkinek.
Kedves SMA.
Fogazásnak nevezik azt a várfok-izét.Gitárhangszórónak a dobozához
kérték már ezt a technikát, ott 20-as rétegeltlemezt fogaztam és még minden harmadik fogat átlőttem egy tiplivel, biztos ami biztos.
A megrendelőm azt mondta, hogy jóval erősebb mint amire számított. Mindent megcsinálok ami fából van. Mire kellene az extraerős doboz?
üdv.
misq
|
kedd okt. 21, 2003 21:10 |
|
|
jameszolika
|
gyerekek a nutolásról még nem hallottatok? várfokcsapolás? asztalfiókokat szoktak igy késziteni. éleket szögbevágni,gömbölyiteni,csapolni,nútolni szoktak már elnézést de én is e szakma képviselõje vagyok..ha nincs présasztalod akkor pillanatszoritó,esetleg hosszú csavarszárakkal is megoldhato házilag a ragasztást...a ragasztó: már legendákat olvastam hogy ki mivel ragasztja a dobozait..henkelt meg minden nyugati fos ragasztót mellõzzetek!!! vegyetek inkább mozaik faipari ragasztót , ez tökéletesen csutkára összergasztja a dobozt..volt alkalmam szétverni már egy pár rosszul sikerült dobozt ,úgy hogy tuti jol ragasztja a fát.
|
kedd okt. 21, 2003 16:45 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves misq és Többiek!
Írod, hogy asztalos vagy, "várfokcsapolásos" doboz készítését vállalod-e?
Csak ragasztás és ez a csapolás ami tart.
Üdv! SMA
|
kedd okt. 21, 2003 9:57 |
|
|
Laci
arany tag
|
Eladó anyagárban, egy Vifa hangszórókkal (Vifa mélyközép M17WG-09-08
Magas:TC20SD-05-06)igényesen elkészített hanfalpár álló kivitlben. /eleje háta 40mm dió színű/ Képet küldök ha kell! Ugyanitt módosított / hátul ki van furva és csillapitva, a végén lezárva alacsonyabb a rezonanciafrekije/ visaton DTW97 2db dóm, és egy pár Triangle 170mm mélyközép eladó! blezl@freemail.hu
|
vas. okt. 19, 2003 19:13 |
|
|
misq
|
hali.
Hangfal hangolása - ezt keresd itt a fórumon, ha felét átolvasod, már bátrabban fogsz hozzá.
A Somogyis hangszórókat forgalmazó boltokban kérd a SAL újságját, ebben találsz méreteket, vagy az MNC honlapján.
Ha egyeztetünk lakhelyet még én is összeállítom a dobozaidat ( nem ez lesz az első, asztalos vagyok). pozsa@axelero.hu
Sok sikert. msq
|
szer. okt. 15, 2003 18:34 |
|
|
GenyoBenyo
|
Sziasztok.
Mostanában szerettem volna venni hagfalat de borzalmas hogy mijen kis szunyogokat adnak horribilis összegekért.
ugydöntöttem építek valami hangfalat, de közel sem vagyaok annyira jártas a témában hogy neki vágjak egyedül. Szóval elsősorban valami satelit rendszerre gondoltam.
A kérdésem az lenne hogy van-e valakinek valami jó tervrajza, mély láda, mi kell bele ijesmi.
Azt sem tudom mijen hangváltót vegyek stb.
Szóval összeforrasztani összetudom, de gőzöm nincs mit érdemes venni.
5x75 wattos az erősítőm tehát ugy 140 watt körülira szeretném a cuccost.
bármijen javaslatnak örülök.
(ha van valakinek eladó annál jobb)
ja és kb 80ezrem van rá.
ha van valakinek valami 5lete és közli azt megköszönöm.
üdv: gb
|
vas. okt. 12, 2003 23:03 |
|
|