Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: vas. nov. 17, 2024 13:42

Hozzászólás a témához  [ 33 hozzászólás ] 
Búvárprobléma 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
Iranytu írta:
o.k.
javasolnám a FM-et.
A sugárzódnak irányhatása lesz. nem céllövölde ez, hogy pont eltaláld a partnert. AM-nél szerintem a hangerõváltozás nagyon zavaró lesz.

nem mondtam, hogy ideális adó, de kísérletnek nem rossz. Azon én is gondolkodtam, hogy egy lapkaszerű testnek irányhatása lesz, itt pedig egy gömbsugárzó lenne az ideális.

szer. márc. 08, 2006 10:31
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
o.k.
javasolnám a FM-et.
A sugárzódnak irányhatása lesz. nem céllövölde ez, hogy pont eltaláld a partnert. AM-nél szerintem a hangerőváltozás nagyon zavaró lesz.

kedd márc. 07, 2006 23:33
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás Re: Búvárprobléma
Balázska írta:
Ojan szépeket írtok, na meg néha nem is tudom mi az amit írtok. Én valami egyszerû,de nagyszerû mütyürkére gondoltam.Max 50 méterig.Na meg valami rajzocska hozzá, amivel elkezdhetek kisérletezgetni. :cry:

a fázismodulációt persze felejtsd el (nem fog menni). Itt egy nagyon egyszerű dologról van szó, hogy am legyen vagy fm, az már részletkérdés. Tulajdonképp akár gyors frekvencia-hopping is lehet, ezen a sávon, a jelenlegi eszközökkel (mikrokontroller) mindegyik nagyon egyszerűen - értsd csak programból - megvalósítható.

Csináld meg a fent említett kísérletemet, aztán tovább lehet lépni!

kedd márc. 07, 2006 20:09
Profil Honlap
ezüst tag

Hozzászólás Búvárprobléma
Ojan szépeket írtok, na meg néha nem is tudom mi az amit írtok. Én valami egyszerű,de nagyszerű mütyürkére gondoltam.Max 50 méterig.Na meg valami rajzocska hozzá, amivel elkezdhetek kisérletezgetni. :cry:

kedd márc. 07, 2006 19:07
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!

kvarcpontosságú? PIC-kel mást sem tudsz
Kicsit durva ha kettőshanggenerátorral digit. jeleket viszek át
(kódszavak ->nagy távolság, zavarérzéketlenség hibatűrés)? A modemek is 0-3kHz sávszélességgel 56kBit/s-ot simán tudnak, és a telefon sem egy steril csatorna.
előny: a kedvenc MP3 zenédre együtt tudsz csápolni a delfinekkel, és a tengeralattjáró-kapitánnyal.

vagy fázisszögmoduláció. jel nyitja a zajzárat, egy AGC fokozat erősít annyit amennyit kell, egy demodulálás után ott a hang (na ezt úgy mondom, mintha meg tudnám csinálni... :oops: )
Bár lehet, hogy az áramló víz, egy sűrűségváltozás (hideg vízréteg, édesvíz betörés) halálos poént tud okozni...

kedd márc. 07, 2006 18:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem az ultrahang lesz a nyerö, a delfinek is 20kHz felett társalognak egymással nem? Olyan frekit kell választani amit jó hatásfokkal lehet lesugározni a víz alatt,és simán AM-ben modulálni a hanggal. Kvarcpontosságú freki kellene és szinkron demodulátor (pár db kis fogyasztású CMOS ICböl megoldható)

kedd márc. 07, 2006 16:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
még egy ötlet:
Magnetostrikció
Ez egy olyan jelenség, amikor egy fém mágneses környezetben összehúzódik. Ultrahangos forrasztásnál nikkel rudat használnak.
KF-ekben régen volt "mechanikus" szűrő. Egy fokkal szelektívebb volt mint a tekercses , de egy fokkal rosszabb, mint a piezo (kis narancssárga). ennél már csak kristály-létraszűrő a jobb.
Ha megbontasz egy mech. szűrőt, akkor egy befűrészelgetett rudat látsz benne. ezekkel a hornyokkal állították be az önfrekit, és a sávszélességet.
Még egy pár ötlet:
tekercs + kis méretű neodynium mágnes
E-I trafóból az E rész + előtte egy acéllapocska

kedd márc. 07, 2006 11:33
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ultrahangos tisztítót én is szerettem volna már szerezni, valaki feldobta, hogy a HQ-nál van hozzá piezo lapka.... A 80W azért nem kevés. Persze a víz hűti.

hétf. márc. 06, 2006 21:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
ezek szerint késleltető. van 1 példányom. legalább tudom mi az.
T68m-> régebben késleltető művonallal (valami tekercsszerűséggel) érték el, hogy pár us-mal fékezzék az elektromos jel terjedését.
Valaki tudja mennyivel? És mi másra lehet használni? Mélységmérő? Szúnyog(lárva)riasztó?
Molyfütty teljesítménye lehet, de lavórban játszani vele ideális...

OFF:
Azt nem tudom minek, de mikor TV-t bontok, minden "érdekességet" félreteszek. (így épült meg az első csöves erősítőm PCL86-okból, TV kimenőtrafóval :-) ) Van egy pár orosz randa barna késleltető (ceruza vastagságú, ~20cm hosszú, és 3 lába van.) lehet használni ezeket szkóphoz kétsugaras megjelenítésnél (váltott sugárnál)?
mi van benne? a precíz orosz impregnálás alól kikandikál egy tekercs. ennyi az egész? minek a 3 láb? mi lassít (eltéved az elektron?)
ON:

hétf. márc. 06, 2006 8:37
a fórum lelke

Balázska írta:
Minden TV ben van ultrahang szûrõ????

lehet, hogy láma kérdés, előre is bocs, de minek egy tévébe ultrahangkütyü?

vas. márc. 05, 2006 20:44
Profil Honlap
a fórum lelke

Balázska írta:
Elsõ lépésben az áramkört kellene megalkotni,utána lehetne gondolkodni
a nyomásállóságról. A vízben gyorsabban terjednek a hangok,mint a levegõben. Ultrahangos kütyüben látok fantáziát, de nem tudom mitszólnak hozzá a halak,még nagyobb halak.

első lépésben tegyél egy jelgenerátort arra a kütyüre, amivel ultrahangot akarsz gerjeszteni. (ha nincs kész generátorod, akkor úgy is eljárhatsz, hogy egy tekercset berezgetsz egy tranyóval. A tekercs egyúttal adó is, főleg ha nem por/ferrit, hanem valami lemezes magú)

Tehát dobd az adót a vízbe, ha nincs külön adód, akkor magát a tekercset. Add rá a naftát. (na, nem a 220-at, elég lesz neki néhányszor 10v is)

Ezután dobj a vízbe egy vevőt is! Ez szintén lehet végszükségben egy tekercs. A vevőt kösd rá egy oszcira, az sem baj, ha a diff bemenetére is élvezz! :D :D :D

Ezután találd ki, hogy milyen adásmódot használsz, célszerűen AM-et (zavar úgysincs, tenegeralatjárók pedig úgyis hallani fognak)

vas. márc. 05, 2006 20:41
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem a regebbi szines-tv-kben talalhato kesleltetore gondolt?

vas. márc. 05, 2006 20:33
ezüst tag

Minden TV ben van ultrahang szűrő????

vas. márc. 05, 2006 19:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Ros-Co.-> ha a sós vízban egy jelzésértékű pár száz kV-os ménkűt ha megküldünk a búvár kolléga felé, odafigyel?

hogy a búbánatben működik az elektromos rája?
hol a másik elektróda?!?
O.K. nagyfesz. A 2 "szárnya" végén van az elektróda? saját maga rogyna össze...

szigetelő muflon, az a teflon....

Nem értek a témához, de felettébb bátor vagyok...
tehetségtelenségem szorgalommal párosul...

pár próbaötlet fürdőkádpróbához:
TV-ben futottam össze ultrahang szűrővel:
nagy, lapos, és egy kvarclap van benne. A lap olyan mint az terelő-útjelző tábla. Nem, nem sárga, hanem a piezo adó, és vevő fele nyílhegy alakú, az az oldal amiről visszapattan a jel az furmányosan egyenes.
Ha a tompa végét vizenyőbe mártod akkor a fütty tovafüttyen, ugyanis nem talál olyan éles sűrűségbeli eltérést, mint a levegő. Fontos, hogy maha a lapka ne legyen vízben!!! csak az egyenes vége!!!
játszhatsz 2 piezo lappal is. Ott az a lényeg, hogy a sugárzó fele légtartályban legyen, és csak egy kis acélpöckön érintkezzen a vízzel! A teljesítmény nagy részét elnyeli a víz tehetetlensége (szerintem)
Ha bedurvulsz, akkor szerzel egy órástól egy ultrahangos tisztítót.
abban egy 15-20 cm átmérőjű 5-8 mm vastag piezo lap mocorog (majdnem hálózati fesz. táppal...) Nehogy úgy járj, mint az első szonák kutatói: egy vonalban döglöttek a halak... :-)

egy extra kérés: fejleményekről számolj be (érdekes téma)

vas. márc. 05, 2006 18:37
ezüst tag

Első lépésben az áramkört kellene megalkotni,utána lehetne gondolkodni
a nyomásállóságról. A vízben gyorsabban terjednek a hangok,mint a levegőben. Ultrahangos kütyüben látok fantáziát, de nem tudom mitszólnak hozzá a halak,még nagyobb halak.

vas. márc. 05, 2006 16:21
a fórum lelke

Hozzászólás 
A nyomásállóságot én úgy védeném ki, hogy az egészet beöntöm műgyantába.... Perzse ehhez jól meg kell tervezni az elektronikát. Az akksi az a nehezebb dolog... Ha 40 méteren vagy akkor az 40 bar nyomás nem? Jó lenne valamilyen folyadékkal (olajjal) feltölteni az akksi házát, hogy a víz ne akarjon benyomulni, plusz zárt hengeres cellákat alkalmazni.

A kis hatótávra változatlanul az az ötletem, hogy ha már használhatót akartok, valamilyen digitális kódolással/tömörítéssel kellene átküldeni, nagy teljesítménnyel, csomagokban. A csúcsteljesítmény így nem csak 20W lehet... Az a baj, hogy nem találtam még egyszerű kodek áramkört erre a célra...

Ahogy elmondják a srácok, ez egy ferritantennás kütyü lehet, vagy egy rövid botantenna. El lehet képzelni, hogy milyen kaki a hatásfoka. Egyébként egy 1m körüli méretű induktív hurokantenna sokkal jobb lenne. Ezt valahogy a búváron el kellene helyezni, célszerűen a hátán ?

vas. márc. 05, 2006 9:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
FBS csodákra képes.... :)

szomb. márc. 04, 2006 11:38
a fórum lelke

Balázska írta:
Valaki tudna valamilyen kapcsolási rajzot fölrakni? Kezdésnek bármi használható rajz jólenne, eredményt majd fölteszem.

bármi rajzot fel tudunk tenni... :D

ráadásul ezen a frekin mindent el lehet intézni egy uC-vel, mindössze programból.

De ettől még hogy lesz üzembiztos, nyomásálló kiviteled????

szomb. márc. 04, 2006 0:18
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Olyasmi kellene,hogy egy UPSbe való zárt aksiról meghajtani egy néhány KHZ-es rádióadót,ami egy ordas ferritantennára dolgozik,ami itt inkább valami hegesztőtrafóhoz hasonlítana kis túlzással vasag huzalköteggel és párs menettel,mint hagyományos zsebrádióba való antennához.Ezt a szárazföldön minden zavarná,ebben a tartományban rengeteg a mágneses zaj.
A víz még itt is brutálisan árnyékol,levegőben mesésnek tűnő 10-20W okkal itt látótávolságban lehet rádiózni..talán.Tehát néhányszor 10M,de ha egy masszív sziklaalakzat útban van,vagy valaki beúszik egy mélyedésbe,már feltehetően nem hallják a többiek.(a profi gyári cucc is ilyen,kisebb vagyonért)
Az mechanikai rezgés jobb lenne,nem véletlenül használják a vizi élőlények is,csak éppen nemtudom a "helyi lakosok" mit szólnak mindeféle egetverő visításhoz..? Gondolom ilyesmi megfontolásból (a zaj is környezetszennyezés!) rádiós a gyári cucc.
Egyébként még sokféle gond felmerül itt,pl nemtudom milyen a csutora,illetve a reduktor amit használtok,de valahogy biztonságosan a mikrofont és a hallgatót is el kell helyezni,amibe beszélsz illetve hallod a többieket...már ez nem egyszerű,olyan mikit és fülest csinálni vagy találni ami bírja a vizet és a nyomást is nyéhány 10m-ig,a felszerelésbe belebarkácsolni sem tréfa,amikor valakinek az élete múlik rajta...

pén. márc. 03, 2006 21:44
ezüst tag

Sejtem,hogy a gyár nem fogja elárulni. Ezért kellene valami okosat és ügyeset kitalálni erre a problémára. Bármi használható jól jön.

pén. márc. 03, 2006 21:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Amibe a profi cucc került,örültem,hogy kézbevehettem,(computert is a csúcskategóriából adnak már érte,mondjuk abból több fogy,a legtöbben kommunikációra megelégednek a mutogatással,de ha nem jó ütemben jössz föl,mert kicsit elnézed az órát,másnap lehet,már ki vagy terítve)
Ergo nemhiszem,hogy találsz ilyen rajzot,a gyártók nem arról híresek,hogy ilyen speckó cuccoknak elárulják a belsejét..mondjuk tervezni lehetne valamit,kérdés mivel keltünk ultrahangot,stb.
De az meg nem rajz,hanem csak tippek és sok tervezés,prototipus próbálgatás jellegű dolog.

pén. márc. 03, 2006 21:06
ezüst tag

Valaki tudna valamilyen kapcsolási rajzot fölrakni? Kezdésnek bármi használható rajz jólenne, eredményt majd fölteszem.

pén. márc. 03, 2006 19:17
a fórum lelke

Hozzászólás 
MotoHacker írta:
Nem akarok minden jó ötlet elrontója lenni,ráadául én nem is búvárkodhatom :( de azt tudom,hogy ez nem véletlenül iszonyat drága cucc.A víz és nyomásállóság semmi,egy jó lámpa pár euró kint..egy ilyen recsegõ meg drágább (fõleg ha tényleg mûködik) mint egy készlet palack és reduktor együtt.
Nemhiszem,hogy mechanikai rezgéssel mûködik,mert szárazon is megy.
Valami ferritantennás hosszúhullámú rádió lehet talán,anyig kiöntve gumival meg mûanyaggal,ráadásul zabálja az aksit,szó szerint.

persze, hogy zabálja, ha a vízben akarsz elektromágnesesen sugározni.

Én változatlanul az ultrahangra tenném le a voksot. (nem mintha a hosszúhullámú keltése a mai technika mellett olyan bonyolult ördöngösség lenne) persze, lehet, hogy az ultrahangnak vannak mellékhatásai, pl. cápacsalogató vagy halriasztó - sosem voltam jó bioszból.

pén. márc. 03, 2006 10:55
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem akarok minden jó ötlet elrontója lenni,ráadául én nem is búvárkodhatom :( de azt tudom,hogy ez nem véletlenül iszonyat drága cucc.A víz és nyomásállóság semmi,egy jó lámpa pár euró kint..egy ilyen recsegő meg drágább (főleg ha tényleg működik) mint egy készlet palack és reduktor együtt.
Nemhiszem,hogy mechanikai rezgéssel működik,mert szárazon is megy.
Valami ferritantennás hosszúhullámú rádió lehet talán,anyig kiöntve gumival meg műanyaggal,ráadásul zabálja az aksit,szó szerint.

pén. márc. 03, 2006 8:39
ezüst tag

Hozzászólás 
H úgy gondolkodunk, hogy talán nem lehet véletlenszerű a halak oldalvonal nevű érzékszervének a kialakulása, akkor egy piezo rezgéskeltő kitűnő lehet a feladatra. Ezek simán mennek néhányszáz kHz-en, persze levegő közegben. Egy légmentesen zárható doboz oldalára ragasztva még elég jó csatolást hozhat létre a vízzel. Mivel elég kicsik, különböző frekin akár fullduplex is lehetne

csüt. márc. 02, 2006 12:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Az 180KHz valószínűleg. Akkor jó felé tapogatóztunk...

szer. márc. 01, 2006 19:40
ezüst tag

Megpróbálok valami gyári freki adatot,de ha jól emlékszem valami 180hz körül lehet. Gondoltam valami víznyomásos,mint a lökéshullám félét. Lehet,hogy ez egy kicsit bátor ötlet,de hátha, ez is egy ötlet. A maszkot viszonylag jó áron belehet szerezni,csak a többit nem.

szer. márc. 01, 2006 19:34
a fórum lelke

Hozzászólás 
A fény felejtős, mivel a vízben nem biztos hogy lesz rálátás. No meg az infrát elnyeli...
Az ultrahang nem rossz ötlet, kíváncsi lennék a terjedési tulajdonságaira. Vajon milyen modulációt kellene alkalmazni? Vszínű az AM/SSB jöhetne szóba a legkisebb sávszélesség igény, és a hallhatóság miatt.

A rádiós az már egy neehzebb tészta. Nem tudom mekkora táviolságot kellene áthidalni, de az indukciós hurok csak a hurkon belül hatásos, és nem túl nagy a hatótávolsága.

A rádiónál meg lehetne csinálni azt a trükköt, mint a GSM-nél, hogy igen rövid, de nagy energiájú impuzuscsomagokkal kommunikálni, valószínű ezek messzebbre terjednek. Sztem úgy kéne megcsinálni a kütyüt, hogy beszéd átvitelére és karakteres szöveg átvitelére is alkalmas legyen. (LCD kijelző, nyomógombok)

A vízálló nyomógombokra van egy jó ötletem: hall-jeladó, +kívül mágnes

Ha az "áldozat" kiért a beszédátvitelhez szükséges hatótávból, még mindig tud üzenni, bár alacsonyabb adatátviteli sebességgel, és akár más sávon. Az ötlet onnan van, hogy a tengeralattjárók is így csinálják.

szer. márc. 01, 2006 17:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Valóban régóta az az első jó kis eredeti ötlet/probléma.
És még a megvalósíthatóságra sem lehet panasz.
Mobil LiIon aksik, indukciós töltés, fény/ultrahang/hosszúhullám mint adat csatorna. Tök sok lehetőség van a megvalósításra.
A gyáriak paraméterei valóban jó ötlet kiindulásnak, de az extrémebb ötleteket is ki lehetne próbálni...

szer. márc. 01, 2006 15:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Talán segíthet egy ötlet: Valamikor régen, a "Lenin ifjú távírásza" :) versenyek úgy zajlottak, hogy egy teremben kihúztak vékony huzalból egy nagy hurkot, és egyszerűen bedugták a magnó hangszórókimenetébe. Ez semmi egyéb nem volt, mint hangfreki elektromágneses formában. És ehhez voltak egyszerű "vevők", amit mindenki saját ízlésére hangosított. Gőzőm sincs, hogy a víz mint közeg milyen frekit vezet kis csillapítással, de ha jól tudom a tengeralattjárók hosszúhullámon, néhányszor 100kHz-en komunikálnak. Viszont a búvárok álltalában látótávolságra vannak egymástól, és lehet hogy a hangfrekis is elég lehet. Ha nem zavarja őket a halak pampogása :)

szer. márc. 01, 2006 10:15
a fórum lelke

Hozzászólás 
sztem valami ultrahangra kéne felkeverni. Maga az elektronika nagyon egyszerűnek tűnik, a megdrágítás oka a (szvsz) a víz és nyomásállóságban keresendő.

szer. márc. 01, 2006 0:12
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hűha... Ez a téma izgat engem. Valószínű minél alacsonyabb frekvenciájú hosszúhullám kell. Mit tudni a gyári stuffokról? Minden infó hasznos. (fotó, link is)
Egyébként beszélni csak túlnyomásos maszkban lehet nem? csutorával elég érdekes lenne...

kedd feb. 28, 2006 23:39
ezüst tag

Búvárkodom, és szeretnék egy adó vevőt szerkeszteni, víz alatti beszélgetésre. Ha valaki tud segíteni megköszönöm. Sajnos a gyári készülékek nagyon drágák, így a szerény búvárok csak integetni tudnak egymásnak a víz alatt. :cry:

kedd feb. 28, 2006 21:29
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 33 hozzászólás ]