Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 0:46

Hozzászólás a témához  [ 94 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Lemezjátszó használata ;-)) 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Megvan a megoldás(persze,gondolhattam volna).
Ugye ez a mozgó mágneses elv.
Tehát kell egy pici mágnes a tű másik végére.
Jó,hogy nem szólt...
Innentől átmegy diy-be,mert ragasztottam rá egy picike neodymium mágnesdarabocskát rá.
Természetesen innentől játék,majd veszek normális betétet bele :)

kedd aug. 05, 2008 8:41
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Laci_L:

Félreértessz,csak tűt,nem a pick-up-ot tettem át.
Tehát,a kis"tengelyt",amibe a kristálycsúcs(vagy hogyhívják :) ),tettem át a lenco pick-up leszedhető kis "műanyag-tűfelfogatójába".
Az lenne a kérdés,hogy jól tettem-e bele.A többi marad eredeti helyén.
szgp:jó lenne beszélni,majd mailen,mert most mennem kell.

vas. aug. 03, 2008 18:57
a fórum lelke

Hozzászólás 
Fész

Valami nem tiszta:
Kristályhangszedőről írsz. Ilyet a Lenco soha nem használt. Az a kommersz kategória volt, annak megfelelő hangminőséggel, és persze előnyökkel (nem kellett hozzá kényes előerősítő, sokat bírt).

A tűket nem lehet összecserélni, mert egészen más volt a méret, kivitel, rögzítés. Ha szól, használd, de ez a HiFi-től messze lesz. :shock:

Szvsz az egész fejet kell cserélni.

vas. aug. 03, 2008 18:44
ezüst tag

Hozzászólás 
Fész!
Talán tudok segiteni....
üdv: Nagybátyád

vas. aug. 03, 2008 18:38
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok megint!

A múltkori lejátszót elszalasztottam.
Más.
Havertól kaptam egy Lenco lemezjátszót,amiben nem volt tű.
Asszem l-300-as a gép típusa.
A hangszedő lenco m 505.
Nos,én bátorkodtam beletennei egy tűt,egy nemhasznált tesla kristályhangszedőből.
Olyan kérdésem lenne,hogy jól tettem-e bele:

http://kepfeltoltes.hu/080803/527202024 ... es.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080803/933934232 ... es.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080803/281850983 ... es.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/080803/112809065 ... es.hu_.jpg

Még nem néztem riaa-val,a tekercsek 1-1kohm körüliek,gondolom ez ok.
Rákötöttem a szgép miki bemenetére,de csak az egyikknél "ment át hang",de enm is a tűről,hanem az egész karról,érdekes.tehát,ha kézzel megérintettem a tűt,semmi,de ha kopogtattam a lejátszó sassziját,akkor pattogtak a hangfalak.
Várom a segítséget!
Üdv. mindenkinek!Fész

vas. aug. 03, 2008 17:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jelenleg nem Győrben tartózkodom, hanem a nyári szünetemet töltöm otthon Békés megyében.
Nézd Fész, ezért el kell menni és cipelni kell. Ha komolyan akarod a JÓt akkor szenvedj meg érte! Szerintem menj busszal (Dunaújvároson keresztül megy busz, majd Veszprémbe érkezve egy másik busszal Celldömölkre).

Meg kell kérdezni az embert, hogy Veszprémben nincs-e cimborája, aki addig megőrzi, míg te elmész, és a pénzt meg vagy a cimborának adod, vagy elutalod a számlájára.

szomb. júl. 19, 2008 23:32
a fórum lelke

Hozzászólás 
Fész írta:
... Sztem posta lesz...

Jaj ne. :o

Postán lemezjátszót? Ez nem brikett. Nem létezik, hogy az eladó ezért a pénzért korrekten rögzíti a tányért, takarja a fejet, kiékeli az ellensúlyt. :shock:

Szóval ha roncsot akarsz, akkor küldesd el postán. Ha meg komolyan veszed az egészet, akkor elbattyogsz érte. vagy valami hasonló megoldást keresel. :idea:

szomb. júl. 19, 2008 20:01
arany tag

Hozzászólás 
Na,most megnéztem,hogy milyen távol is van Celldömölk,meg,hogy hogyan is juték oda,hát egy napos utazás....
Diák-jeggyel is jócskán többe fájna mint a "törékeny-es" pk.
Sztem posta lesz.
Viszont néztem,hogy nincs is olyan messze győrtől.
Nem jársz pest felé(esetleg közelebb) mostanában?
Lehet (persze nekem)könnyebb lenne,ha vhogy el tudnánk intézni a szállítást.Bár ilyet nem illik senkitől se kérni,majd megoldom vhogy.
Fész

szomb. júl. 19, 2008 17:35
arany tag

Hozzászólás 
Szervusz!

Van egy pár ac-dc,pink floyd,meg hasonló lemezem,azokat hallgatnám.
Szal szerinted megéri.Akkor lehet lecsapok rá.Azt nem értem hogy hogy adjam át,Paks-Győr nem kis távolság.
Sajnos autóm nincs,az úti költség meg lehet annyi lenne,mint a postaköltség.

szomb. júl. 19, 2008 17:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megkérdeztem az eladótól, hogy hány kiló, de szerintem nem lesz több 10-nél, és a külseje teljesen műanyag. Ezzel az a baj, hogy ha hangfalakból üvölt az zene miközben hallhatod, akkor visszagerjed. A kis súly és főleg a műanyag burkolat miatt a rezonanciafrekvenciája olyan 80-120Hz körül lehet. Ezért erősítővel csak viszonylag kis hangerő mellett vagy fülhallgatóval használható.

Később:
Na visszírt az úr. Vegyed megfele, ez nagyon jó cucc!
De ha van szíved, akkor nem postán küldeted el vele. Tessék felülni a vonatra és elhozni úgy, vagy autóval - ami van!

pén. júl. 18, 2008 19:13
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem adnád át kipróbálásra esetleg?
Meg szeretném figyelni, mielőtt véleményt mondanék.

Egyébként miket hallgatnál vele?
Én amikor kicsit több pénzmaghoz jutottam, elkezdtem lemezeket rendeli külföldről. Annak az lett a vége, hogy 40E forintot költöttem, és lett 7-8 lemezem, amiknél mindegyiken csak egyetlen jó szám van.
Akkor úgy végiggondoltam, hogy ez bizony nem az én pénztárcámnak való mulatság. De a lemezekhez ragaszkodom ennek ellenére is.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tubybb pén. júl. 18, 2008 19:20-kor.

pén. júl. 18, 2008 18:58
arany tag

Hozzászólás 
8000+pk.Akkor szerinted(tek) megéri a próbát?
Ü:Fész

pén. júl. 18, 2008 17:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem rossz! Mennyiért?

pén. júl. 18, 2008 17:25
arany tag

Hozzászólás 
Na,egy ilyet találtam,sztem belépő szinten jó,mit gondoltok?

http://kepfeltoltes.hu/080718/0d4_1_big ... es.hu_.jpg

pén. júl. 18, 2008 15:51
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Köszi a tippeket,neeem,nem szkreccselni akarok,az nagyon távol áll tőlem,hál'istennek:)
A lemezek elég jó állapotban vannak,az egyiket Pink Floyd-The Wall 4 lemezes albumot meghallgattam egy lenco lemezjátszón,hááát..piszok jól szól nagyon jó minőségű nyomás(igazi mikrobarázdás technológia),nagyon távol áll a hazai Pepita lemezek minőségétől.
Van még vagy 8 Omega,Metro LGT lemez is ,hát azok már nem a legjobbak,gondolom korábban valamilyen "gyalun"sokat halgathatták.
Vaterán nézelődtem,rengeteg lejátszó van,igazából arra lennék kiváncsi,hogy melyiket érdemes megvenni,vannak itt Technics-ek,Akai-k,Pio-k,van normális Tesla is(440-es széria,azokról tudom,hogy jók).
Kinek milyen volt/van,mit ajánl,esetleg külön hangszedők is érdekelnének,ha lesz egy akármilyen,jó sasszim.
Ha meglessz minden,akkor érdemes lenne-e megcsinálni a HFM1-et?Ismeritek?Egy Sansui erőlködőm van(lesz,nemsokára kész),annak a Beépített RIAA-korrektorát használnám,meg persze mindenképpen kéne,mert a másik erőlködőm két beag csöves monoblock:)
Ü:Fész

pén. jún. 20, 2008 15:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fész írta:
A minap hozzájutottam jópár lemezhez(AC/CD,BlackSabbath,Uriah Heep,Pink Floyd,stb.)

Egy kicsit irigyellek ;-)))

Fész írta:
milyen lemezjátszót kéne venni belépő szinten(10-20E ft-ig).

Használtat. Elballagsz egy műszaki bizományiba, és nagy valószínűséggel 10.000 forint alatt válogathatsz a lemezjátszók között... Ha biztosra mész, akkor még egy új hangszedő is belefér a 20.000-es keretbe. persze nem hi-end ;-)) , de teljesen jól használható. És ha jók a lemezek, azzal is igen jó minőségben fogsz tudni zenét hallgatni egy ócska CD lejátszón lejátszott vacakul kevert lemezhez képest ;-)))

Üdv!

csüt. jún. 19, 2008 21:20
a fórum lelke

Hozzászólás 
@Maxell:
Annakidején is igen dícsérték a lemezekeket amit ezzel a szerrel kezelve kölcsönkaptak mert a tűt eb*aszta!A következő kezeletlen lemez is sercegős lett,amin valamennyit segített az isopropil,de utánna sem lett 100-as.
A lencozott lemezeket csak lencozva lehetett lejátszani,mert csak az oldotta igazán a rászáradt truyit.Ezért,annó napfényfelé tartva 3*-4* átnéztük a használt LP-t,Nem csak a karcok és egyéb fizikai behatások miatt,hanem a sárgásbarna lakkréteg miatt is,mert azon ha egyszer végigszánt egy tű,akkor utána a többi lemez is hangzathibás lesz.. :cry:

@Fész:
ezek közül a márkák közül jó ha hármat ismerek:http://www.argep.hu/kat3-634.html,mert a többi vagy nem volt előtte vagy a régit átnevezték..
Aztán itt egy másik:http://www.zaj.hu/dj/c243/hogyan-valassz-lemezjatszot,bár nemigen hiszem,hogy egy AC/DC (AC/CD)-LP vel scratchelni szertnél :twisted:

csüt. jún. 19, 2008 19:23
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

A minap hozzájutottam jópár lemezhez(AC/CD,BlackSabbath,Uriah Heep,Pink Floyd,stb.)
Egész jó állapotúak,elég sok album.gondoltam egy merészet,és kiváncsi volnék,hogy milyen lemezjátszót kéne venni belépő szinten(10-20E ft-ig).Természetesen mágneses pick-uppal.RIAA-korrektor van az erősítőmben.Eddig komoly lp-m nem volt,hogy is lett volna,elég fiatal vagyok:)
Meg ehhez persze hozzájárul a "retró-hifi" szeretetem is.
Ki melyik márkát ajánlaná?
Üdv:Fész

csüt. jún. 19, 2008 17:12
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy van ez a Lenco lemeztisztító lötyi, ami ugye foltot meg meg apró kis mikroszkópikus piszkot hagy a lemezen, a kérdésem az hogy a lemezjátszótűn is rajta marad ez az apró trutyi? Ha rajtamarad akkor attól tud torzítani egy lemez ami még semmilyen Lenco féle vagy hasonlo lemeztisztító folyadékkal nem lett kezelve?

hétf. ápr. 17, 2006 15:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
DDL írta:
Milyen tipusokról van szó (ortofon, AT)?

Ortofon, de a típusát nem tudom már. Az üzletben kapható legolcsóbb hangszedő volt: ha jól emlékszem, 7-8.000 forintot fizettem érte.

DDL írta:
Egy pick-up (meg úgy általában mindenhez) bejáródásához 100-200 üzemóra kell minimum...

Akkor jó, várok türelmesen ;-)) Kár, hogy eladtam a Sony lemezjátszómat, az tudott lemezoldalt ismételni folyamatosan: feltenék rá egy nem hallgatott lemezt, és otthagynám ;-))) Úgy hamar bejáródna. De így a 200 órára várni kell még.... legalább egy évet ;-)) Mert főleg CD-t hallgatok, meg ritkábban rádiót.

Üdv!

hétf. máj. 23, 2005 9:54
platina tag

Hozzászólás 
vasti írta:
Az aktuális kérdésem: mennyit kell járatni egy hangszedőt, hogy úgy szóljon, ahogy az elvárható tőle? Mert vettem a lemezjátszóba egy legolcsóbb orofon hangszedőt (két olcsó volt, a másikra (talán Audiotechnika) azt mondta a hifiboltos, hogy az inkább komolyzenére ajánlott, nem annyira dinamikus. Könnyebb zenére jobb az Ortofon.
Szóval meghallgattam rajta már 20-30 lemeztoldalt, de még nem sokat változott a hangja. A mélyek sokkal kevesebbek, mint a Sony hangszedővel voltak, igaz, egy kicsit már több és dinamikusabb lett ennyi hallgatástól... Tulajdonképpen elég mélyre megy, már amennyire Tannoy M3 hangfalakon meg lehet ítélni ;-)) , de nem olyan dögös, mint a régi volt. Arra gondoltam (azzal vígasztalom magam), hogy ahogy használom és talán lágyul a felfüggesztése, még sokat javulhat... Rosszul gondolom? Amúgy a Sony tűnek valami baja (kopás, kis sérülés) mégis lehetett, mert ezzel a hangszedővel nem torzítanak a lemezeim szerencsére. Legalábbis nem mindegyik, és nem annyira ;-))

Üdv!

Milyen tipusokról van szó (ortofon, AT)?

Egy pick-up (meg úgy általában mindenhez) bejáródásához 100-200 üzemóra kell minimum...

hétf. máj. 23, 2005 8:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkor folytatom, ahol jó régen abbahagytuk ;-)))

Nem, ennél "puritánabb": www.classicsansui.net/Turntables.htm , és itt a "sima" sr222 mindenféle mk nélkül, "S" karral. Amúgy a shell, amit biziben találtam hozzá az, ami a képen látható! Milyen szerencsém van ;-))

Közben a kábel gond idő hiányában úgy oldódott meg, hogy egy sima kb. 70 centis interkonnektet kilóbattam a hifi elé, amikor hallgatni akarom, akkor lemezjátszó szekrény tetejéről le, földre le, kábeleket bedugdosom, és hallgatom ;-)) Használaton kívül a kábelt meg visszagyömöszölöm az erősítő meg a CD közé :-(( Mit csináljak, nincs helyem elég.

Az aktuális kérdésem: mennyit kell járatni egy hangszedőt, hogy úgy szóljon, ahogy az elvárható tőle? Mert vettem a lemezjátszóba egy legolcsóbb orofon hangszedőt (két olcsó volt, a másikra (talán Audiotechnika) azt mondta a hifiboltos, hogy az inkább komolyzenére ajánlott, nem annyira dinamikus. Könnyebb zenére jobb az Ortofon.
Szóval meghallgattam rajta már 20-30 lemeztoldalt, de még nem sokat változott a hangja. A mélyek sokkal kevesebbek, mint a Sony hangszedővel voltak, igaz, egy kicsit már több és dinamikusabb lett ennyi hallgatástól... Tulajdonképpen elég mélyre megy, már amennyire Tannoy M3 hangfalakon meg lehet ítélni ;-)) , de nem olyan dögös, mint a régi volt. Arra gondoltam (azzal vígasztalom magam), hogy ahogy használom és talán lágyul a felfüggesztése, még sokat javulhat... Rosszul gondolom? Amúgy a Sony tűnek valami baja (kopás, kis sérülés) mégis lehetett, mert ezzel a hangszedővel nem torzítanak a lemezeim szerencsére. Legalábbis nem mindegyik, és nem annyira ;-))

Üdv!

hétf. máj. 23, 2005 8:27
arany tag

Hozzászólás 

Kösz!

szomb. márc. 26, 2005 19:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
sokba
http://www.mantra-audio.co.uk/ortofon_cartridges.html

szomb. márc. 26, 2005 19:21
arany tag

Hozzászólás 
Valaki meg tudná mondani,hogy manapság mibe fáj egy ortofon x5-mc,vagy mc10 super mkII?Előre is kösz!

szomb. márc. 26, 2005 19:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
vasti írta:
... nekem meg egy shell kellene. De a HiFi boltosunk azt mondta, hogy nem tud szerezni :-((( Mert most két lemezjátszóm van, de csak egy hangszedő meg shell, cserélgetni szoktam: a mostani hangszedőm "kicsit" vacak, viszont addig nem is akarok másik hangszedőt venni, amíg nincs shell (legyen 2 hasnálható lemezjátszó,. az egyiket elígértem kölcsönbe)

Sansui SR-222-höz kellene, ha ez jelent valamit. Ha valakinek van elfekvőben, adja már el (oda ;-) nekem! Lomisoknál, bolhán, mindenfelé nézegettem, de nem találok :-(((

Üdv!

igy néz ki?
http://mitglied.lycos.de/legoit/PS-Forum/sansui222.JPG

szer. szept. 01, 2004 18:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bementem egy bizibe itt a városban, véletlenül láttam meg: volt a fickónál egy liter ;-)) shell meg tű nélüli hangszedő, és találtam egy Sansui-t is ;-)) Meg is vettem gyorsan, 1000 forint volt. Ami még jobb, hogy az apásék régi Tesla lemezjátszójába is találtam kristályhangszedőt, az is eg rongy volt ;-)) Már olyan régóta nyúztak érte, tök örülök neki.

Úgyhogy már csak egy jó de olcsó ;-)) hangszedő kell, és végre lesz egy jó lemezjátszó... Tényleg, 6-8.000 forint körül lehet kapni valami normális hangszedőt? A hifi boltban Audiotechnika-t ajánlgat a fickó 10 alatt...

Üdv!

szer. szept. 01, 2004 18:03
platina tag

Hozzászólás 
Shell -> Monacor

A cserélgetés csak akkor értelmes, ha mindkét kar effektív hossza és törésszöge azonos.

szer. aug. 25, 2004 9:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves vasti!

Valószínűleg a Conrad-nál kapható a szabványos, SME-tipusú Shell, de a HIFI-kereskedőknél is esetleg beszerezhető, vagy szerezhető.
Üdv! SMA

kedd aug. 24, 2004 8:41
gyémánt tag

Hozzászólás 
... nekem meg egy shell kellene. De a HiFi boltosunk azt mondta, hogy nem tud szerezni :-((( Mert most két lemezjátszóm van, de csak egy hangszedő meg shell, cserélgetni szoktam: a mostani hangszedőm "kicsit" vacak, viszont addig nem is akarok másik hangszedőt venni, amíg nincs shell (legyen 2 hasnálható lemezjátszó,. az egyiket elígértem kölcsönbe)

Sansui SR-222-höz kellene, ha ez jelent valamit. Ha valakinek van elfekvőben, adja már el (oda ;-) nekem! Lomisoknál, bolhán, mindenfelé nézegettem, de nem találok :-(((

Üdv!

szer. aug. 18, 2004 8:39
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves dokigyg és Többiek!

Valószínűleg, ahol lemezjátszóhoz tartozékot is árulnak, a HIFI kereskedők, pl. Merlin-Audio, Dietz-Kácsa, stb.
A Conrad-Electronicnál lehet rendelni is, nem drága a komplett "kábelgarnitúra".
Üdv! SMA

hétf. aug. 16, 2004 16:19
arany tag

Hozzászólás 
Sziasztok!
Hol lehet kapni hangszedőhöz érintkezősarut?

vas. aug. 15, 2004 11:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
... a szíj pihent egy-két napot az asztalon, mert nem volt időm elmenni utánanézni. Tegan este gondoltam azért mgiscsak hallgatom, mostanában úgysem fogok másikat venni, mert napközben nincs időm :-(( És összement a szíj!!! ;-)) A lemeztányér alján a tárcsán feszesen áll, kisebb lett, mint a tárcsa :-O Jó kis anyag, majdnem 30 éves, és még ilyen rugalmas. Szóval szépen megpucoltam a készüléket, és egyenlőre használom, nem cseszegetem ;-))

Körömlakkot már kaptam, valamikor kimosom alkohollal, feltankolom, aztán tűpucolok.

Üdv!

pén. jún. 11, 2004 12:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Á, ez a körömlakkos dolog ez jó ;-)) Kiöntöm valamelyik lakkját a páromnak (persze nem egyszerre, hanem apránként: higgye azt, hogy ő használta el ;-) , amelyik nem tetszik ;-))

A szíj meg ennyira azért nincs ám megnyúlva: úgy értettem, hogy nem áll meg magától a lemeztányéron! (a motor ott van kb. 1,5-2 centire a tányértól) Bár az sem biztos, hogy nem mondott hülyeséget a srác... Mindenesetre műkösik rendesen, nem nyávog, meg ilyenek, szóval lehet, hogy kár is vele foglalkoznom... Csak olyan gondoltam ha már van, akkor legalább ennyivel "felújítom" ;-))

Közben az egyik kolléga mondta, hogy itt az utca végén ;-) egy elektronikai boltban is lehet kani mindeféle szíjat, felhívom őket, lehet, hogy csak pár száz métert kell bicikliznem érte ;-)

Üdv!

csüt. jún. 10, 2004 13:04
platina tag

Hozzászólás 
vasti,

Elfogytam az ekezeteim, remelem nem tul zavaro :-(
A tu tisztitashoz en egy kiurult koromlakkos uveget hasznalok, amit acetonnal jol kimostam, kiszaritottam, es megtoltottem alkohollal. Elgondolkoztato, hogy az Ortofon (es masok is) a hangszedoihez gyarilag szempillafesto kefet csomagol. Szerintem az egy kicsit durva. Mindenesetre a tut hatulrol elore kell mosni/kefelni. Van specialis tutisztito folyadek (szerintem felesleges), es hallottam ultrahangos tisztito szerkentyurol is. Az alkoholos koromlakkecset tokeletes.

A szij ahany annyifele. Kis szerencsevel lehet talalni hasonlot, pl. HQ Nedis, Sini Kft. Vidd el az eredetit, es keress annal kisebbet. Lehet, hogy amid van, az nem eredeti, mert nem tudom elkepzelni, hogy annyira megnyuljon.

csüt. jún. 10, 2004 12:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Akkora de akkora pancser vagyok! ;-))
A torzítás, és hangminőségbeli hiányosságok fő oka úgy látszik a tűn összegyűlt hatalmas porpamacs volt ;-)) Ez eszembe sem jutott, ti meg nem mondtátok ;-)) Egyenlőre kézzel, egy kilógó szöszt megfogva ;-) "levettem" a tűről, de gondolom nem ártana lemosni... Finomszesszel mehet a tisztítás? Arra gondoltam, hogy egy puha ruhadarabot átitatok, és ráeresztem a tűt... Csak félek, hogy tönkreteszem.

A másik. Lemezjátszóra szíjat hol lehet beszerezni? És egyáltalán: ez valami többé-kevésbé szabványos dolog, vagy típusonként tök eltérő szíjak vannak? Mert szereztem egy lemezjátszót (Sansui SR-222), igen jó állapotban van, csak a szíj szerintem már nyúlott rajta: egy ismerősöm szerit alaphelyzetben rá kellene hogy feszüljön a tányérra teljesen... Ez megy lötyög rajta, úgyhogy visszatenni is nehéz, mert amikor felforítom, leesik ;-))

Üdv!

csüt. jún. 10, 2004 8:08

Hozzászólás 
Szerintem szerezz egy mikroszkópot és azzal ellenőrizd a tű épségét. Ha kopott vagy törött akkor mindenképp ki kell cserélni.

pén. ápr. 09, 2004 13:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Helló!

A nejlon tasakot úgy értettem, hogy a lemez papír tasakban van, az a "borítóban", és végül az egész "szemből", hogy ne tudjon beleszállni a por, még egy nagy nejlon tasakba bele van tolva.

Azt, hogy Lenco trutyival kezelte-e a lemezt, meglátom valahogy? Mert a kemezek szépnek néznek ki... Némelyiken vannak kis foltok, mintha koszos lenne, szerzek desztillált vzet, és megmosom...

A hangszedővel kapcsolatban mindenképpen el fogok menni a "szakihoz", hogy hallgassuk meg, próbáljuk ki másikkal a lemezjátszómat, csak annyi a melóm, hogy nem érek oda soha :-(( A kocsimat is 1,5 hét után tudtam elvinni szerelőhöz, pedig az egy kicsit fontosabb ;-)) Egyszerűen nap közben nem érek rá. Na, majd egyszer...

Üdv!

csüt. ápr. 08, 2004 8:28
arany tag

Hozzászólás 
Szia. Walszeg a tüd kopott. A nejlon lemeztasak nem jo,mert feltölti a lemezt sztatikusan,és az wonzza a port. Jobb a sima papir. Ha recseg a lemez,lehet,h a wolt gazdája ugy owta,h Lenko Cleannal játszotta le. Na ez a lemez gyilkolásáwal egyenlö. Talán egy igazi lemezmosás még segithet rajtuk.

szer. ápr. 07, 2004 18:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
A francba, ez az előbbi jól sikerült: elment, de üres lett, pedig pütyögtem egy csomót :-((

Szóval kaptam egy kupac lemezt, és már megint gondban vagyok ;-)) Van közöttük néhány Philips kiadás. Eddig úgy tudtam, hogy azok jó minőségűek, viszont ezek nagyon vacakul szólnak: kevés mély, torz középtartomány, pattogás, ennek ellenére "szép" magasak... A torzítás zavar a legjobban, mert érdekes módon mindegyik Philips így szól, viszont van néhány Jugoszláv gyártmányu, talán Sokol lemez is ;-) , ami jó vaskos, nehéz lemez, és még viszonylag szépen is szól :-o És vannak "nyugati nyomású" lemezek, amik meg a Philips-hez hasonlóan torzítanak.

A fickó egyébként egy Lenco lemezjátszón hallgatta a lemezeket, és megbecsülte őket, mert mindegyik plusz műanyag tokban is van ;-) , meg ránézésre szépek is: ennek ellenére pl. van olyan, ami szintén "nyugati", nem látom karcosnak, porosnak, mégis az első "track" többször is ugrik :-((

Szóval félek, hogy mégis a lemezjátszóm a hibás... Csak lenne már időm elballagni vele a Hifis fickóhoz, hogy ő is meghallgassa, meg megnézze...

Üdv!

szer. ápr. 07, 2004 8:09
platina tag

Hozzászólás 
Hozzáteszem, hogy csak a 3. módszer tökéletes. Az 1. és 4. azért nem az igazi, mert miközben csináljuk, a lemez nagyon feltöltődik sztatikusan. A mosás azárt nem jó, mert mindig visszamarad valami a vízből. Esetleg desztillált víz jó lenne, de az ioncserélt víz (amit vasalóba, akkumulátorba árulnak) sajnos mást is tartalmaz. Elég csak rácsöppenteni egy zsebtükörre, és hagyni megszáradni. Ami visszamarad, az a hangszedőtűnek olyan, mint a smirgli.

hétf. márc. 15, 2004 15:37

Hozzászólás 
Annó én is mostam a lemezeimet. Lehet, hogy nem a legjobb módszer, de egy rúdra húztam, és megpörgettem, hogy a vízcseppek leperegjenek róla.

hétf. márc. 15, 2004 14:08
platina tag

Hozzászólás 
Íme az én módszereim:

1. Ruhatisztító "varázshenger"-rel alaposan végighengerelni.

2. Langyos vízzel, folyékony mosogatószerrel, Monacor kefével lemosni, utána langyos folyóvízzel lemosni a mosogatószert. Utána azonnal felitatni a vizet konyhai papírtörlővel (nem törölni!). Kemény víznél az utolsó öblítővízbe nagyon kevés vízlágyítót lehet tenni (fotósok használnak ilyet, hogy ne legyen foltos a film)

3. Elvinni valakihez, akinek van spéci lemeztisztítógépe (VPI, Discwasher).

4. Régen lehetett kapni "Lemezőr" nevű zselészerű anyagot, amit rá kellett kenni a lemezre, száradni hagyni, majd az egészet a kosszal együtt le lehetett húzni. Állítólag azonos a kozmetikusok arcradírjával. lemezőr már nem kapható, de érdemes lenne valami vízbázisú faragasztóval vagy hasonlóval kísérletezni. A lényeg, hogy ne kezdje ki a PVC-t, és száradás után rugalmas maradjon.

5. Nem hagyni a lemezt beporosodni szintén jó módszer...

hétf. márc. 15, 2004 13:51
ezüst tag

Hozzászólás 
En a lemezmosasnal semmi durva dologra nem gondoltam.Azt gondoltam,hogy
"beaztatni" desztillalt vizbe.Fel napra?Nagyon puha anyaggal selyem .Talan
gyenge sampon wu2 ami a legenyhebb , selymet is abban szokas kimosni..

vas. márc. 14, 2004 18:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bocs, hogy megint felhozom a témát, de a környezetemben nincs kihez fordulnom ;-))

Szóval vettem egy Monacor lemeztisztító kefét, tök jó, ránézésre ugyanolyan, mint amit a HiFi-boltban láttam, csak éppen harmadába kerül... Viszont a lemez barázdáiba nagyon "beleült" porszemeket meg egyéb koszokat nem tudom kivakarni vele :-( Mit tegyek? Mossam meg a lemezt? Nem merek nekiállni, mert félek, hogy tönkrevágom ;-)) Gondolom körömkefével sikálni nem a legjobb ötlet ;-) Mi a házilag még kivitelezhető, és legkevésbé lemezrongáló módszer erre?

Üdv!

vas. márc. 14, 2004 18:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben kiderült, hogy nem a hangszedőm miatt szól vacakul a lemezjátszó, hanem a lemezeim rosszak :-(( A bolhán ;-) vettem néhány lemezt tegnap, és iggen jól szólnak! Nem recseg, nem pattog, nem torzít, van közép, magas, szóval úgy néz ki, hogymegúszom a hangszedővásárlást ;-)) Úgyhogy nem is görcsölök tovább, az el nem költött pénzből inkább veszek egy lemeztisztító kefét, és még marad is ;-)

A kábelekre még nem volt időm, mert egy perc szabadidőm sincs hétközben :-(( Na, majd talán ezen a héten.

Üdv!

hétf. márc. 08, 2004 8:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kezd tisztulni a kép ;-)) Mindenképpen be fogok szerezni kétszeresen árnyékolt (remélem, jól mondom) kábeleket, és úgy kötöm be, hogy a külső árnyékolást csak az erősítő felől... Remélem, nem értettem nagyon félre ;-)) Csak egyenlőre eltemet a meló, nem tudok kimozdulni s szervizből, ha meg mégis, akkor rohannom kell mindefelé :-(( De a héten még remélem, hogy összejön. Amikor megyek a hifis fickóhoz hangszedőzni, megkérdezem, hogy tud-e hozni nekem kábelt is (olcsót ;-), biztosan tud...

A lemezjátszómon a karból árnyákolatlanul jönnek ki a vezetékek, és a kartól a panelig egy U alakúra hajlított fémlemezben mennek, ami földre (?) van kötve. Vagyis arra a pontra, ahová a fenéklemez árnyékoló fóliája, meg az elektronika földje is megy, és amit a banánaljzatta is kivezettem.

Szerintem meg fog javulni a dolog, ha rendes kábellel kötöm be: igazából most, hogy a szoba földön van a lemezjátszó, nem búg, de ez a kábel eléggé vacak, kipróbáltam a CD meg az erősítő közé, hát jó nagy volt a különbség (negatív irányba) a "rendes" interconnecthez képes... Lehet, hogy tényleg a kábel a hibás a kevés magasért, meg a nemtetsző hangzásért.

Üdv!

kedd márc. 02, 2004 9:54
platina tag

Hozzászólás 
Az előttem szólónak alapvetően igaza van. Azonban abban ellentmondanék, hogy az RCA aljzat nem jó. Hiszen minden készüléken (sajnos...) RCA aljzat van, helyes bekötés esetén mégsem brummosak.
Szerintem a lemezjátszóban meg kell keresni a karból csatornánként kijövő két eret (valószínűleg árnyékolatlan vezetékek, de az is lehet, hogy a két ér egy árnyékolt vezeték belső erei). Ha a karból árnyékolt vezeték jön ki, akkor mindkét csatorna árnyékolása a karhoz van belül kötve. Ilyenkor csak a bal csatorna árnyékolását kell a bal RCA csatlakozó külső részéhez kötni.

hétf. márc. 01, 2004 16:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
vasti, ezzel a bekötéssel Te magad teszed bele a brummot a kábelbe.
Oldalanként két ér + árnyékolás kell a brummszegény átvitelhez. Az árnyékoláson nem szabad hangáramnak folynia. Az árnyékolást és a jelföldet csak egy pontban (közvetlenül a lemezjátszókorrektor bemenetén) szabad összekötni. A lemezjátszó kimenetére elhelyezett RCA csatlakozókkal ezt nem tudod megvalósítani, oda jobb lenne egy 5 pólusú DIN (tuchel) csatlakozó.

hétf. márc. 01, 2004 9:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
szi1:

Mindenképpen alaposan meghallgatom azt a hangszedőt, amit megveszek. Lehet, hogy nem is abban van nálam a hiba, hanem a lemezeimben... Lehet, hogy nagyon elhasználtak :-((

SPafi:

Sajnos olcsó kábellel tudtam csak bekötni most a lemezjátszómat, mert nem volt elég "rendes" kábelem raktáron. Valami OFC kábel ez is aranyozott csatlakozókkal, Hama, 2m-es, 900 forint volt ;-)) De lecserélem természetesen, csak most ez volt.

oshifis:

Milyen bekötési hibára gondolsz?
Vettem két "csavaros" RCA aljzatot, meg egy banánaljzatot. Fúrtam 3 lyukat a lemezjátszó hátuljára, az aljzatokat becsavaroztam, a fixen beforrasztott árjátszókábelt elvágtam akkorára, ami elér az aljzatokig (kb. 5-7 centi, mert pont ott volt hely), és beforrasztottam: közepe az RCA közepe, árnyékolás a külső része ;-)) A banán aljzatot meg egy szintén pár centis dróttal rákötöttem a lemezjátszó belső "rányékolására", ami pl. a fejkábelek árnyékolása, a fenéklemezén lévő árnyékoló fólia, stb... Nem tudom, hogy hol lehet a hiba :-((

Üdv!

hétf. márc. 01, 2004 8:53
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 94 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő