|
Szerző |
Üzenet |
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
Érdemes vissza olvasni: A plazmatv csak egy zsákutca volt!
Attól, hogy megvásárláskor szép a képe nem jelenti, hogy hosszu életü lesz.
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=801023#801023
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=801076#801076
Vannak még lehetőségek:
http://www.youtube.com/watch?v=h7ynBWdvcn0&NR=1
|
hétf. aug. 04, 2008 20:09 |
|
|
LeeT
vas-tag
|
Plazma vagy LCD? Mekkorát/milyent/hova?
Ezek a gyakori kérdések. Nappaliba, világos körülmények közt az LCD a legmegfelelőbb, világos kontrasztja és színei miatt. A világos nappaliban a képernyőt érő, és onnan szükségképpen visszaverődő fény miatt az sem nagy hátrány, hogy az átlagos LCD TV-k nem tudnak igazán mély fekete TV képet előállítani, főleg ha nem is pont szemből nézzük a képernyőt.
Ha a TV-t inkább este, fényszegény környezetben, mondjuk például a hálószobában vagy egy külön TV szobában nézzük, és a filmeket szeretnénk minél tökéletesebb képminőségben látni, akkor egy plazma lehet a legjobb választás. A plazma TV-k mélyebb feketéi garantálják, hogy a sötét jelenetek finom árnyalati részletei is kifogástalanul láthatóak, és így a színek is élénkebbek, gazdagabbak lesznek.
Ehhez hasonló gyakori kérdésekre találhattok további válaszokat a következő linken:
http://www.plazmaakcio.hu/index.php?path=2,15
sok sikert a tv vásárláshoz!
|
hétf. aug. 04, 2008 15:21 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Re: Sorozat/filmnézés pendrive-on?
Mortimer írta: a következő kérdésem lenne a technikai szakikhoz: imádok sorozatokat nézni, de sajnálom a dvd-ket erre pazarolni. Létezik olyan tévé, amibe csak bedugom a pendrive-omat és az lejátssza a filmet/sorozatot akár felirattal együtt? Vagy ez túl futurisztikus gondolat?
Hááát ... szerintem ilyen nincs. De mondjuk egy PIII-as gép, TV out-tal. 10e ft körül már dobálják bontókban. Vagy egy gyöngébb PIV-es, 20-25e ft-ért.
Vagy másik alternatíva a DVD pazarlás ellen: újraírható DVD.
|
hétf. júl. 28, 2008 14:24 |
|
|
czarpi
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 26 Tartózkodási hely: korcsma-ivó-söntés
|
A Sonym 8 éves és nemigen láttam jobb tv.-t tőle.
Most lehet fikázni, de nem érdekel.
MotoHacker írta: 1 0évig? Hol élsz ember...?!? "Pixel plusz" ..hangzatos név,tipikus marketingkamu.Ilyen "innovációt" kitalálnak 3évente egyet..na a tévé sem megy sokkal tovább,5évnek már örülhetsz! Méghogy 10évig...a régi videoton,az igen,vagy egy régi minőségi készülék..Philips,ITT,stb..az megy 10évet..a videoton még 20at-30at is. A maiak?...ehh.
|
hétf. júl. 28, 2008 13:45 |
|
|
Mortimer
ezüst tag
|
Sorozat/filmnézés pendrive-on?
a következő kérdésem lenne a technikai szakikhoz: imádok sorozatokat nézni, de sajnálom a dvd-ket erre pazarolni. Létezik olyan tévé, amibe csak bedugom a pendrive-omat és az lejátssza a filmet/sorozatot akár felirattal együtt? Vagy ez túl futurisztikus gondolat?
|
hétf. júl. 28, 2008 12:53 |
|
|
Wagner ur
arany tag
Csatlakozott: pén. júl. 23, 2004 1:37 Hozzászólások: 481 Tartózkodási hely: Eger
|
Nos az elsőgenerációs még csak 6 éves de több példányt láttam ami most is működik. Az elektronikai hibákról olvastam mind a 8xxx mind a 9xxx esetében. Szerk: nincsenek nagy álmaim. Ha előbb hal meg, így jártam. De legalább nem olyat néztem ami full gáz. Van valami tanácsod esetleg amit helyette ajánlanál? Szerk: azé csak találtam valamit erről az egészről. És annak a pana tv-nek közel sincs olyan képe mint a pixel+-nak. (nézegettem elég sokat mindkettőt) Bár elég felesleges írnom, mert alternatívát nem igazán kaptam.
|
hétf. jan. 07, 2008 16:27 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
10évig? Hol élsz ember...?!?
"Pixel plusz" ..hangzatos név,tipikus marketingkamu.Ilyen "innovációt" kitalálnak 3évente egyet..na a tévé sem megy sokkal tovább,5évnek már örülhetsz!
Méghogy 10évig...a régi videoton,az igen,vagy egy régi minőségi készülék..Philips,ITT,stb..az megy 10évet..a videoton még 20at-30at is.
A maiak?...ehh.
|
hétf. jan. 07, 2008 15:34 |
|
|
Wagner ur
arany tag
Csatlakozott: pén. júl. 23, 2004 1:37 Hozzászólások: 481 Tartózkodási hely: Eger
|
Talán nem is kicsit off, de pont ilyen dilemmák előtt állok. Ideje lecserélni a 19 éves B&O tévét. (Szerk: pardon, már 20 éves) Viszont a korábban általatok írt negatívumok mind a technológia mind a látvány terén még a CRT féle lök. Olyat pedig csak egy gyártó polcán láttam ami igen tetszett minden szempontból: a Philips PixelPlus1/2-re gondolok. Kérdésem: felejtsem el vagy 10 évig érdemes vele élnem?
Szerk: és most vonatkoztassunk el attól, hogy hány évig működik. Szerintem. Mert az a biztos ami már megtörtént. A crt eleget bizonyított. Az is egy igen harmadrendű kérdés, hogy milyen fantázianévvel látják el az éppen aktuális modelt illetve annak bizonyos képességeit. Mind egy vacak, és ez alól a plazma vagy az lcd sem kivétel. Kevesebb kioktató írást és több konstruktív javaslatot ha lehet.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Wagner ur hétf. jan. 14, 2008 1:28-kor.
|
hétf. jan. 07, 2008 15:26 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Aminek a nyakát majd elvágják a kábelszolgáltatók...
Üdv!
|
szomb. jan. 05, 2008 23:46 |
|
|
balu1
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 17:57 Hozzászólások: 4314 Tartózkodási hely: Budapest
|
|
szomb. jan. 05, 2008 23:07 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Nagyjából így gondolom én is, annyi különbséggel, hogy
nem veszek 50-ért addig, mert az hiányozni fog a véglegesből.
Egyébként is annyi mindent szeretnék még. ..gps a bringára meg hasonlók.
..de először a tv! ..ha lesz olyan mint írtad, ja és legalább 82 centis.
|
pén. nov. 16, 2007 4:10 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Vásárolni csak akkor kell, amikor muszáj. Ha tönkrement, és javíttatni drágább lenne, vagy ha a régi TV politúrja nem megy az új bútorhoz.
Jelen pillanatban, ha tönkremenne a TV-m valószínűleg egy hasonló márkás használtat néznék ki 40-50eHUF ársávban, mert ami az üzletek polcain van, az ehhez képest:
1: gagyi minőség
2: drága és a garanciát kivéve nem ad többet
3: drága és még a képe is ocsmány
4: ha a közeljövőben bekövetkezik végre a technológiai váltás, úgyis le kéne cserélni (elavul).
Nem mondom, hogy mindenkinek ezt a stratégiát kell követnie, ez erősen pénztárca- és ízlésfüggő.
Én a reklámokat arra használom, amira eredetileg kitalálták: információszerzésre új vagy akciós termékekről, és nem engedem befolyásolni magam a csillagástól.
Ha veszek vaalmit, előtte több forrásból (innen a fórumról is) utánanézek, azt kapom-e amire szükségem van, azért a pénzért, ami rendelkezésemre áll. A példára visszatérve, ha a bolt polcán lenne olyan >72cm-es TV, ami digitális tunert is tartalmaz (olyat ami kompatibilis a bevezetendő rendszerrel), olyan felbontással (HDMI) amiben sugározni fognak, olyan életkilátással, ami előrevetíti a >10 éves élettartam lehetőségét, és ezentúl nézhető a képe, (lenne még néhány kritérium) talán belefeccelnék akár 200kHUF-ot is érte. Többet nem ér számomra.
|
vas. júl. 22, 2007 7:08 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Tom12 írta: Érdemes megvárni azt az 1-2 évet még, amíg lezajlik a digitális átállás. Hamarosan a mostani analóg TV-khez úgy is venni kell set top boxot, akkor már talán érdemes lesz az ezekkel szerelt TV-k közül választani. Addig meg forrjon a technika. ... Ui: Addig meg kitalálják a 3D-s műsorszórást, lehet kidobni a lapos készülékeket, és ácsingózni a holokivetítő után. Az első részére: Na igen, de én már egy éve ki akartam cserélni és még mindig várok.
Azt már látom, hogy nem is teszem rosszul.
Éppen most szombaton jártam a Mmarktban és láttam, 399-ről le volt árazva egy LCD 199-re.
Ezen kívül megjelent már az 1:10.000 kontraszt arányu LCD-k is, igaz 350 körül.
Megy az lejjebb is hamarosan.
Szóval várni kell !!!
A 3D..
Az nagyon szép ha jól működik. Viszont amit eddig láttam lcd Tv-n megjelenítve
amit szemüveg nélkül lehetett nézni, (a képernyőre épített fénytörő raszteren keresztül) az olyan is volt. Ha közelebb v. távolabb mentem akkor elveszett a 3D hatás, csak húzta a szemem a nem oda illő képi információ. Na ezt is már vagy 30 évvel ezelőtt tervezgettem, amikor a HiKi-ben jártam a Váci úton lcd képernyő ötletével, akkor ott is említést tettem róla. Na de én már csak ilyen fantaszta vagyok, hogy több évtizeddel megelőzőm a fantáziámban a működési elvét annak amit mostanra megépítenek.
Akkor a billentésre vetkőző csajos kép adta az ötletet, hogy ilyen optikai rácsot
a képernyőre is fel lehetne tenni ha a képpontok mindig ugyanoda esnek.
Lcd szemüveggel már jól működik a hatás (akkor ennek az ötletéről is beszéltem)
A szemlélő által külön használandó segédeszköz nélküli 3D hatás bizony még várat magára.
Annak még több gyakorlati korlátja van a tömegcikk termékig.
Egyelőre a legnagyobb probléma a szükséges sávszélesség.
Még visszatérve az előbbire, egyébként tényleg szeretek fantasztának lenni (jó ez a szó ide?).
Talán inkább érdeklődő, elemző gondolkodó ember lenne megfelelő.
A "fantaszta" kicsit háziasszonyos megfogalmazás.
Inkább hozzá nem értők szájába való, mint TV helyett "az a gépezet ami megmutatja a képet".
Jó az ha az ember akkor meglátja a lehetőségeket amikor még
senki nem is beszél ilyesmiről, talán nem is gondol rá, hogy ilyesmi lehet.
|
vas. júl. 22, 2007 2:20 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
McLaca írta: Nem akarok 50 évet várni, de mivel eddig egyik LCD és plazma tv képét sem tudtam hosszabb időn át nézni anélkül, hogy ne zavarta volna a szememet, így biztos, hogy ezek közül egyet sem fogok megvenni. Fárasztó őket nézni. Akkor neked a 100 Hz-es való! McLaca írta: Azt megszokhattuk Tőled, Balu1, hogy kissé fantaszta vagy , de épp Te példálóztál előbb a piaccal. Igen, amit nagyon el akarnak adni azt reklámozzák. Általában azért reklámozzák mert rengeteget legyártottak belőle és kijött egy jobb széria, vagy éppen most kell bekerülnie a köztudatba, mert új és tényleg jobb. Írod, hogy "fantaszta". Így nevezed ha valaki tudományos alapossággal szemléli a dolgokat? Látod, én a plazmára is mondtam amit mondtam, minden ellentmondással szembeszállva, ezért voltam akkor minden csak jól előrelátó ember nem. Azért mert láttam a hibák sorozatát. Olyan "fantaszta" vagyok akinek a fantáziája valós alapokra épül. Ez nagyon lényeges ahhoz, hogy az ember alkotni tudjon logikailag jól összeillő dolgokból és ahhoz is, hogy megláthassa előre a lehetséges hibákat. A tervező mérnök is fantaszta, mert olyan dolgot képzel el ami addig abban a formájában még nem létezett. A sok fantaszta feltaláló nélkül hol tartanánk..? Szerintem jó dolog tudoményos alapokon nyugvó "fantasztának" lenni. Ezzel szemben sok embert meg lehet "venni" a reklámokon keresztül. Persze van jó, pozitív reklám ami a valós előnyt mutatja meg. Ott van a nagy baj ha valaki nem tudja megítélni, hogy mi igaz és mi nem. Biztosan láttad már a reklámot ami valahogy úgy kezdődik, "éjszaka kicsi vizilovak bújnak elő rejtekhelyükről a konyhánkban, hogy rágcsálnivalót és vizet keressenek, amit nappal elszórtunk.." Tessék megnézni, erről beszélek: http://www.videogizmo.hu/index.php?vcmd ... ject=12005Ezután egy neten elérhető oldalra hívják fel a figyelmet ahol a "miben hihetünk és miben nem" dolgokban járatlanok, főleg gyerekek valami módon meg tanulhatják mit mennyire szabad komolyan venni. ..mert van amit szabad sőt kell is! Viszont kell tudni disztingválni. McLaca írta: Hidd csak el, hogy nagyon nem érdeke a gyártónak, hogy Te 10 évig nézd a TV-jét... Vedd csak meg szépen 3 évente a nagy csinnadrattával beharangozott modelleket, hagy dőljön a lé! Na persze, a gyártóknak ez a lényeg. A kisülés elve ezt önmagában biztosítja.
A hosszabb élettartamu módszereket is lehet értéktelennek nevezni,
sőt bárkit és bármit is szidhatunk, állíthatunk szóval, betüvel.
(Pl most éjjel elhodtam a Gellért hegyet a nyugati elé!
..aztán eszembe jutott mennyien elakadnak reggel és az egészet gyorsan vissza pakoltam)
Konkrét alapok nélkül ilyen könnyen állíthatunk bármit, mint oldalakon keresztül
lehúztam a plazma kijelzőt és az igazam érvek tömegével igyekeztem bizonyítani.
Ezt egészen addig nem hitte senki (ill. kevesen) amíg konkrétan be nem bizonyosodott.
Szóval most mondhatok bármit, az élet majd ezt is kiforrja.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 vas. júl. 22, 2007 2:44-kor.
|
vas. júl. 22, 2007 2:03 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
A hardver már adott hozzá.
http://index.hu/tech/tudomany/ttfkp060327/ és http://holografika.com/ (magyar találmány ugyebár!!)
Ill. az eredeti témához a kissé szubjektív és olykor demagóg Index cikke:
http://index.hu/tech/hardver/kprn050810/
Kissé régi, de jól bemutatja, hogy mennyire nem univerzális a plazma és LCD. Felhasználásspecifikus, ami a magyar piacon még eléggé megengedhetetlen, mivel a népnek "all-in-one" készülék kell.
Üdv!
|
szomb. júl. 21, 2007 21:12 |
|
|
Tom12
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 588 Tartózkodási hely: Szeged
|
Érdemes megvárni azt az 1-2 évet még, amíg lezajlik a digitális átállás. Hamarosan a mostani analóg TV-khez úgy is venni kell set top boxot, akkor már talán érdemes lesz az ezekkel szerelt TV-k közül választani. Addig meg forrjon a technika. (Én meg szurkolok a 8-9 éve használtan (5-6 éves német import ) vett JVC 72cm-es TV-mnek, hogy bírja ki addig. ) Eddig kétszer lett cserélve kondikészlet a tápjában, onnan lehet tudni, hogy kell, hogy nem akar működni a teletext .
Ui: Addig meg kitalálják a 3D-s műsorszórást, lehet kidobni a lapos készülékeket, és ácsingózni a holokivetítő után.
|
szomb. júl. 21, 2007 7:22 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nem akarok 50 évet várni, de mivel eddig egyik LCD és plazma tv képét sem tudtam hosszabb időn át nézni anélkül, hogy ne zavarta volna a szememet, így biztos, hogy ezek közül egyet sem fogok megvenni. Fárasztó őket nézni.
Azt megszokhattuk Tőled, Balu1, hogy kissé fantaszta vagy , de épp Te példálóztál előbb a piaccal. Hidd csak el, hogy nagyon nem érdeke a gyártónak, hogy Te 10 évig nézd a TV-jét... Vedd csak meg szépen 3 évente a nagy csinnadrattával beharangozott modelleket, hagy dőljön a lé!
A papírforma az élettartam szempontjából egyébként szép dolog, csak mindenki tudja, hogy nem igaz. Nem fogja addig bírni a LED, egyébként LED-es LCD tv-ket nemigen lehet akármelyik sarki fűszeresnél kapni egyelőre. Főleg, hogy ha nem a LED, akkor valami más fogja megadni magát a kütyüben. Nagyon hanyagul szerelnek mostanság, és azért, mert ez az érdek. Menjen tönkre hamar, hogy vedd az újabbat, ezért is egyre olcsóbbak.
Aporpó SED, igen, elektron+fénypor, viszont elektronágyú nélkül. A képcsöves TV-kben ez az elsődleges, ami elfárad, ami miatt a fókusz és a fényerő gyengül.
Szóval nekem nem tetszik a jelenlegi piac, nincs ínyemre való készülék, amiért nem sajnálnám kiadni az árát. Inkább veszek egy új notit.
Üdv!
|
szomb. júl. 21, 2007 0:31 |
|
|
Wiki
Site Admin
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 18:31 Hozzászólások: 3429 Tartózkodási hely: IV.
|
Köszi a tanácsokat, mivel nem volt raktáron, ezért nem is tudtam megvenni
|
pén. júl. 20, 2007 20:01 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
McLaca írta: Nana, a plazmát ne keverjük a SED-del, utóbbi nem ég be, és nem öregszik olyan gyorsan. Nem gyorsabban mint a CRT... de nem is lassabban! Idézek: Idézet: "...várhatóan jövőre kerülhetnek piacra az első SED-kijelzős tévékészülékek...
A speciális kijelző működési elve hasonló a hagyományos katódsugárcsöves kijelzőkéhez, annyi különbséggel, hogy itt a viszonylag nagy távolságban elhelyezett elektronágyú helyett a felületen létrehozott apró, nanoméretű szénszálakból összeállított "ágyúsorozatok" lövik az elektronokat külön-külön az egyes képpontokra.
Ez a megoldás rendkívül kedvezőnek tűnik, hiszen egyesíti a két technológia előnyeit: a megjelenített kép minősége a hagyományos CRT-kijelzőkét idézi.." Ez is kisüléssel, elektron becsapódással működik, ugyanúgy roncsolódik. Megfelelő energia nélkül nincs elegendő fényerő. Vagyis az energetikai viszonyok, a teljesítmény ill. fénypor gerjesztéshez szükséges elektron terhelése azonos kell legyen a CRT-vel a megfelelő fényerő eléréséhez.
McLaca írta: Kb. úgy, mint az LCD, amiben a hidegkatód 10 év alatt szépen kinyúvad... A hidegkatód a fénycsövekben van, nem az LCD-ben, legfeljebb a kifutó típusoknál mögötte, rászerelve. Az újabbaknál már egyre inkább bejönnek a ledek! Korábban ezért említettem a ledes háttér világítást. Erre sem árt odafigyelni.
Persze ha valakinek csak egy jó tv kell különösebb elvárások nélkül, akkor meg kell nézni jó alaposan a kedvező áru választékot üzem közben, és ha tetszik akkor...
McLaca írta: ..hidegkatód 10 év alatt szépen kinyúvad, ahogy a LED is kb. ennyi idő alatt felezi meg fényerejét.. A korábbi 40lm/W-os ledeket nagyobb áramon, magasabb hőmérsékleten (határértéken) kellett üzemeltetni, hogy biztosítsa a szükséges fényerőt. A mostani ledek ehhez képest két és félszer nagyobb fényt adnak azonos áramon, ami azt jelenti, hogy kevésbé melegszik. A hő az ami a kristályszerkezet öregedését gyorsítja.
A led egyébként is kétszer annyi ideig működik megfelelően a fénycsőhöz képest.
Az 50.000 óra az ~5-6 év folyamatos üzem, éjjel-nappal. Napi 8 óra tv nézés mellett 15-18 év, napi 4 órával 36 év. Még túlél engem is.
Aki a tv-n nevetni fog az vegyen helyette nekem másikat mert akkor, 30 év múlva ősz öregemberként lehet, hogy nem áll majd módomban ilyesmire annyit költeni. Habár a mostani lehetőségeinkhez képest.. később csak jobb lehet.
Idézet: Az új 101 cm-es, LED-es megvilágítású LCD TV jóval gazdagabban adja vissza a színeket, aminek alapja az előző modellekhez képest 146%-ra feljavított széles színtér (gamut), a hangereje pedig páratlan. A Samsung által kifejlesztett Magas Dinamikus Kontrasztarány technológia mélyebb és kifinomultabb képeket biztosít, az ágazatban található legnagyobb kontraszttal.
Az LCD LED technológiával készített LCD TV a mozgóképek tisztaságát is új szintre emeli, aminek alapja a Samsung exkluzív LCD 100 Hz mozgás optimalizáló technológiája. A TV képernyője másodpercenként körülbelül 50 képet jelenít meg, ami dinamikus mozgású képeknél elmosódást eredményezhet. A Samsung LCD 100 Hz technológiája minden két képkocka közé beilleszt még egyet, ami jelentősen csökkenti a gyors mozgások elmosódását. A beillesztett képkocka megtartja az eredeti kép részletes mozgásának jellemzőit, de mozgásbecslésen és kompenzációs feldolgozáson esik át. Így a képkockák egyszerű megtöbbszörözésével és beillesztésével szemben sokkal természetesebb mozdulatok érhetők el anélkül, hogy az aláásna egyéb olyan jellemzőket, mint a tisztaság, fényerő és a színek. A LED-es fényforrás segít abban, hogy a képernyő élettartama a korábbi CCFL képernyőkhöz képest megkétszereződjön.
Forrás: >> ITT <<
McLaca írta: ..nomeg ne felejtsük, hogy a pixelhiba tipikusan LCD jelenség. Pixelhiba több gyári képenyőn előfordulhat, ráadásul nem is lehet utólag reklamálni. Amikor megveszi valaki, akkor jól meg kell nézni mert utána már viselni kell..
McLaca írta: A gyártók viszont nem akarják, hogy valaki 10 évig ugyanazt a készüléket nézze, ezért eleve az LCD-ket is 5 évre gyártják, ill. az az LCD, ami megéri a 10 éves kort, 10 éves korában már nevetség tárgya lesz. Azért ez nem úgy van! A plazma és kisülés alapu megjelenítő már eleve nomen est omen, nevében hordozza a sorsát. Ott az elektron becsapódás ill. a plazma határozza meg az élettartamot.
McLaca írta: De nem is ez a gond, hanem az, hogy az LCD még mindig csak natív felbontást eszik, emiatt gyakorlatilag speciális felhasználásra alkalmas, általonsra nem (gondolok itt a mosott képre, vagy a máig jelenlévő utánhúzásra, ez még minden LCD tv sajátja, ms-ok ide, vagy oda). Szóval én nem csak 1 évet várnék. A felbontás ill. kép megjelenítés a szoftveren múlik ami a kijelzőt kiszolgálja.
Szóval az részletkérdés, viszont tényleg oda kell figyelni rá!
Persze, végülis várhatunk 50-100, de akár több száz évet is, minél többet sikerül kibekkelnünk annál korszerűbb
technikához jutunk, addig meg tv-zünk az egyre gyengülő CRT-vel.
Na jó, ezt gondolom te sem gondoltad komolyan mert
akkor sohasem vennénk új tv-t, mert jön a mégjobb.
edt: képlink
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 vas. aug. 24, 2008 14:36-kor.
|
pén. júl. 20, 2007 14:26 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nana, a plazmát ne keverjük a SED-del, utóbbi nem ég be, és nem öregszik olyan gyorsan. Kb. úgy, mint az LCD, amiben a hidegkatód 10 év alatt szépen kinyúvad, ahogy a LED is kb. ennyi idő alatt felezi meg fényerejét, nomeg ne felejtsük, hogy a pixelhiba tipikusan LCD jelenség.
A gyártók viszont nem akarják, hogy valaki 10 évig ugyanazt a készüléket nézze, ezért eleve az LCD-ket is 5 évre gyártják, ill. az az LCD, ami megéri a 10 éves kort, 10 éves korában már nevetség tárgya lesz.
De nem is ez a gond, hanem az, hogy az LCD még mindig csak natív felbontást eszik, emiatt gyakorlatilag speciális felhasználásra alkalmas, általonsra nem (gondolok itt a mosott képre, vagy a máig jelenlévő utánhúzásra, ez még minden LCD tv sajátja, ms-ok ide, vagy oda).
Szóval én nem csak 1 évet várnék.
Üdv!
|
pén. júl. 20, 2007 7:59 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ez a szerviz lehetőség valóban jó gondolat.
Ami még szintén meggondolandó, hogy inkább várjunk egy kicsit.
Fél év múlva megint érdemes körül nézni a piacon, addigra még olcsóbb lesz a mostani "drágább" kiategória.
Már korábban, múlt év végére vártam a "csodás és megvenni érdemes kategóriát"
de akkor rájöttem, hogy az idő nekünk dolgozik.
Most a fél évvel ezelőtti 199.000,-Ft-os LCD-k mennek 110e körül.
Ezt az árat már sokkal inkább megéri, viszont ha még várunk és hozzá tudunk gyüjteni
valamennyit akkor már egészen jó dolgokat is megtalálhatunk év végére, esetleg jövőre azért a pénzért.
Viszont ha a CRT megjelenítős régi darab most ment tönkre (esetleg a képcső..) akkor
már nem éri meg javítani mert csak a düledező házra húzunk egy szintet sok pénzért.
Azért meg nem vennék 20-40e Ft-ért valami hagyományos tv-t, hogy egy évig használjam,
mire meg tudom venni a megfelelő minőségü és áru LCD-t.
Azt is az eljövendő LCD árából venném el, viszont ha eljutok oda, hogy "EZ KELL!!" akkor
annyival gyengébbre futja ami az árból hiányzik.
Persze akinek van pénze korlátlanul...
..a pénz, az a legkevesebb..!
..a pénz, az a leg kevesebb..
Otthon most is egy egyre inkább gyengülő kisképernyős tv-t nézünk.. (még a pc kártyán levő tv-t)
mert a nagy crt már meghót /gyorsan öregszik mint a plazma és a SED.
Ilyen azért sem kellene, pedig a SED-nek biztosan szép lesz a képe.
Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy 10 év múlva újat kell venni,
esetleg el kell fogadni a gyengülő képet.
Az LCD kijelző elve már jól vizsgázott.
A 25-30 évvel ezelőtti LCD-s karórák is mennek még gond nélkül.
Sőt, azóta újabb jobb gyorsabb anyagokat és technológiákat találtak az akkori
(átlátszó ónoxid vezető réteggel bevont üveglapok között elhelyezkedő) cianobifenilhez képest.
A különböző folyadék- kristályos kijelzők működési elve:
http://www.agt.bme.hu/szakm/szg/monitor/elemek/LCD.htm
A kisülés, plazma, elektron becsapódás elven működő dolgoknak főleg az élettartam a korlátja.
Ezért (is) érdemes led megvilágításu kijelzővel szerelt LCD tv-t venni.
A CRT-ből már lassan de biztosan "kimegy az idő".
Azután a plazma, majd a SED is elavul, rövid fellángolás után.
A jövő az LCD tv-k előtt nyílik meg méginkább, ahol (majd) a megvilágítást hátul a képernyőre integrált
pixelenkénti led chipek biztosítják, aminél el lehet érni az 1:100.000 kontraszt arányt
oly módon, hogy a ledeket pixelenként vezérlik a világosság
értéknek és az LCD fedettségének függvényében.
A led őskorában lehetetlennek tartották a ledekből pixelenként megépített televízió
tömeges elterjedését mert az 0,04-0,4-0,7 candela fényességü ledek
csak igen nagy fogyasztás mellett biztosították volna a megfelelő fényerőt.
Azóta a ledek már akár ~50-100-szoros fényt adnak azonos fogyasztás mellett.
Ennek a pontonként szabáyozott mértékü háttér világításnak az előnyét kombinálják az LCD kijelzővel.
|
csüt. júl. 19, 2007 13:17 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Sy és Többiek!
Én megjavítanám, vagy javíttatnám azt a TV-t.
Nekem is hasonló és már 15-éves készülékem van, de eddig még semmi nem hibásodott meg benne. Igaz, "karbantartom".
Ha venni akarsz, inkább olyan márkát javasolok, aminek van és lesz képviselete, szervize, tehát "ismert", elismert cég terméke.
Üdv! SMA
|
csüt. júl. 19, 2007 7:49 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Szia Sy!
Legelső megközelítésben azt mondanám, hogy
összességében természetesen csak jobb lehet annál.
Viszont ha más szempontból vizsgáljuk akkor van néhány dolog amit jó lenne ha
személyesen meg tudnál nézni még vásárlás előtt, mert eltérőek az igényeink.
Lehet, hogy nekem megfelel valami, másnak viszont nagyobb elvárásai vannak.
Néhány adatot nem találtam meg a tv-ről.
Pl. nem találom sehol a kontraszt arányt.
A régebbi LCD tv-k 1:800 kontraszt aránytól kezdődtek ami bizony nem túl jó érték.
Eleinte 1:1200, aztán 1:2-3000-es kontraszt arányt láttam ezeknél.
Azóta találkoztam 1:7000 LCD kontraszt aránnyal is.
Próbáld beüzemeltetni velük egy esti lakószoba sötétségü helyen.
Olyan képeket v. videót kellene megnézned rajta sötétben,
ahol erősen sötét, szinte fekete képrészletek vannak.
Esetleg saját nagyfelbontásu teszt célre készült, sötét részeket tartalmazó digifotókat lehetne
felírnod DVD-re és azt vinnéd magaddal. A DVD lejátszók a fotókat is kezelik (ha jól tudom).
Amikor sötét szobában nlézed az esti (éjszakai) hangulatu sötét képet akkor nem szabad,
hogy a sötét zavaróan áderengő legyen.
Ha megfelel a látvány, akkor a kontraszt szempontjából rendben van a dolog.
A többi amit láttam, van HDMI csatlakozója ami nagyfelbontásu szabvány.
Vannak kényelmi szolgáltatások is ami szintén nem utolsó.
Ami néhány év múlva nagyon lényeges lesz de nincs benne a digiátális adás vételére
alkalmas tuner, viszont mehet majd külső tunerről HDMI-n amikor eljutunk odáig.
Még a bonyodalmas kontaszt szemrevételezéses vizsgálat előtt,
először érdemes megnézni milyen rajta a mostani hagyományos tv adás vétele.
Fontos az is, hogyan jeleníti meg a nagyfelbontásu képernyőn a kisebb felbontásu tv szabványt.
Közben a betekintési szöget is meg lehet nézni.
Sok mindenre nem találtam adatokat a neten.
Sajna csak ilyen fél válaszokat tudtam adni, de mint mondtam ezeknek a megítélése egyéni dolog.
Ha lehetőség van rá akkor meg kellene nézni a fenti szempontok szerint is.
Még az élettartam.. Az LCD mint megjelenítési elv eddig elég tartósnak mutatkozott.
Ami idő közben meghibásodhat az a háttér világítás fluoreszcens fénycsöve.
Elvileg lehet LED háttér világítás is ami nagyon hosszuéletü.
Ha valakinek van még ötlete amire érdemes figyelni akkor tessék kiegészíteni.
|
szer. júl. 18, 2007 22:12 |
|
|
Wiki
Site Admin
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 18:31 Hozzászólások: 3429 Tartózkodási hely: IV.
|
Sziasztok!
Néztem a Depo-n egy Technosonic LCD3251 típusú LCD TV-t, 110 ezer az ára. Nyilván ez azonnal meg be is határolja a minőséget, a kérdésem viszont az, hogy ha csak ennyi pénzem van, akkor azért egy régi 70 centis Nordmende CRT-ről (ami kb havonta bemondja az unalmas, és eluntam mindig kihívni hozzá a szerelőt) érdemes-e váltani rá? Nem akarom megváltani vele a világot, inkább csak az érdekelne, hogy - ha van ilyen irányú tapasztalat - mekkora a betekintési szöge, meg mennyire hamar megy tönkre.
Ja, és itt a link:
http://www.depo.hu/technosonic/lcd3251
|
szer. júl. 18, 2007 16:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Noigen, először el kell adni a kakit, a jobbaknak úgysem kell akkora reklám.
Na meg amikor nincs már a plazmából akkor méginkább
elkezdi kiemelni a saját LCD előnyeit a többivel szemben.
Az üzletben sokszor nincs tisztesség.
A bót az nagy Úr! ..mert zsebre megy.
..a fizika viszont adott, ezért érdemes a látvány mellett
a fizikai alapok előnyét-hátrányát is mérlegelni.
|
vas. júl. 15, 2007 3:24 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Valahogy így érzem én is, de a "slusszpoén", hogy saját LCD-i mellett példálózott a plazma jobbságával, miközben meg a Viera LCD kampányát is nyomta...
Üdv!
|
vas. júl. 15, 2007 3:06 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
McLaca írta: A cikk tény, de ezt mindenki tudta. Nem is tudom, hány generáción ment keresztül a plazma (talán 7, vagy több?), de sosem forrt ki igazán, és legnagyobb hibájának én még mindig a nagy spacereket tartom (feltöri az ember szemét), viszont az is tény, hogy sima TV adást a plazmán jobb minőségben lehet nézni. A sima tv adást, azt igen. Még azt sem mondhatom, hogy azóta (korábbi hsz-ok után) ne láttam volna nagyobb felbontásu plazmát, aminél már megkockáztatom, hogy közelről sem zavart különösen a fent említett raszteres jelleget okozó spacer és tényleg jó HDV (esetleg HDTV) képet láttam rajta. ..de nem is csak a spacer a fogyasztás ill. fűtés az egyetlen hibája. ..ez az állatorvosi ló. Állatorvosi ló is, valamire jó is de tényleg sok betegség megtalálható rajta. McLaca írta: Egyébként ugyanilyen hírt fogunk olvasni az LCD kijelzőkről, amint kijönnek a SED kijelzők (bízom benne, hogy még 2010 előtt), szóval az LCD-nek sincs már hátra túl sok. Ezzel a SED kijelzővel azért óvatos lennék. Szebb lehet a képe és legalább 10 évet kibír ha napi 8 órát üzemel (részben) háttérként. Az mindenképp jobb mint a hagyományos plazma és az lcd, de csak "relatív" (LCD-nél) rövidebb távon mert kisülésen alapul. Pontosabban "A speciális kijelző működési elve hasonló a hagyományos katódsugárcsöves kijelzőkéhez" Más rosszat nem tudok rá mondani, főleg látatlanban. A SED-nél is plazmaszerü, ill. elektron becsapódás okozta lumineszcencia a fény keltés elve, ami a katódsugár csövesnek is, viszont ez a plazma és crt korábbi változatainak is a relatív rövid életét jelentette. A "SED" megjelenítőről egy kis infó >>ITT<<Szóval mindenképp jobb lesz mint a korábbiak de hamarabb tönkre megy mint az LCD. Itt kell dönteni, hogy 10 évre veszem, vagy nekem elég az életem végéig. (igaz, az lehet 1 nap is vagy se' ) ..jut eszembe, korábban szó esett még a Oled anyagokról. Azok igazán hajlamosak napok alatt a beégésre! Legalábbis a maiak. Az lcd-nél már láttam 1:7.000 kontraszt arányt is, másik tv-ben surround hangzást, harmadikban digitális tuner is volt a mai analóg mellett. Egy a baj, hogy amelyikben egyszerre mind benne van annak még mindig a hét számjegyet közelíti az ára. Valahol találkoztam olyan lcd fejlesztéssel aminél RGB pixelcsoportonként egyetlen led világítja át az három színt és annak a lednek külön megoldották a vezérlését. Ezzel a módszerrel 1:100.000 arányu megvalósítható kontrasztról beszélnek. Erre gyakorlatban nem is hiszem, hogy szükség lenne. Legfeljebb akkor ha megnövelik a képpontok fényességét de az szobában már vakít. McLaca írta: ..főleg, hogy mezei TV-zésre totál alkalmatlanok, a képjavító technológiák pedig csak rontják az amúgy is gyenge forrást (pl. farmer kék színe strukturálatlan maszattá válik tőlük, pacaként láttatva azt - ezt egy LG csodán láttam, 20 perc után határozottan kellemetlen volt nézni). Amilyen minőséget a jelenlegi műsorszórókon lehet nézni annak szinte mindegy. Rövidesen, (lehet híreket hallani) néhány év és jön a digitális műsor szórás. Az megalapoza a HD felbontásu műsorok továbbításának a minőségi feltételét. Már "csak" a sugárzáson múlik, mikor lesz abból is valami. Szerintem ha meg van a technikai feltétele akkor hamarosan és egyre több forrásból az is beindul. McLaca írta: Igaz, szélesvásznú TV-t, főleg LCD-t nem az vesz, aki TV-zni akar, hanem az, aki házimozizni. Tisztességes forrásból származó anyaggal megküldve az LCD-t, azért mindjárt más. Valami tényleg ütős minőséget már érdemes ráküldeni. Az, hogy "szélesvásznu", engem zavar. Vagy ott a két fekete sáv az oldalán, vagy vízszintesen megnyúlnak a fejek. McLaca írta: Én meg ezekre a lehúzós "megállókra" (plazma, LCD) nem költök, a SED az viszont már egy állomás, nem csak egy megálló, ráadásul jól bevált technológia továbbfejlesztése. Várjuk szeretettel. Egyelőre még én is várok, mert csak külön darabokban láttam minden olyen feltételt ami nekem megfelelne. Annak meg tényleg nincs sok értelme, hogy valamit megveszek aztán fél év múlva azonos áron kijön egy olyan amire vártam. Persze akkor várhatnék akármeddig. Van egy elképzelésem mit szeretnék, pl a hangzás (sourr..), aztán a kontraszt (min. 1:5000), 82 centi képátló, a digi és analóg tuner.., pip, HDMI csati. Nagyjából ennyi. Ja és ~elfogadható ár, max 200-ig. McLaca írta: (Apropó gyárleállítások, három hónapja a Panasonic még az LCD ellen kampányolt.) Biztosan van nekik néhány tonna plazma legyártva raktáron!
..és azt most kótyavetye? Nem! Inkább szerintük **** az lcd és a plazma a tuti
mert el kell adni még jó áron. Ez mind az üzletről szól.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 kedd júl. 17, 2007 23:50-kor.
|
vas. júl. 15, 2007 2:39 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
A cikk tény, de ezt mindenki tudta. Nem is tudom, hány generáción ment keresztül a plazma (talán 7, vagy több?), de sosem forrt ki igazán, és legnagyobb hibájának én még mindig a nagy spacereket tartom (feltöri az ember szemét), viszont az is tény, hogy sima TV adást a plazmán jobb minőségben lehet nézni.
Egyébként ugyanilyen hírt fogunk olvasni az LCD kijelzőkről, amint kijönnek a SED kijelzők (bízom benne, hogy még 2010 előtt), szóval az LCD-nek sincs már hátra túl sok, főleg, hogy mezei TV-zésre totál alkalmatlanok, a képjavító technológiák pedig csak rontják az amúgy is gyenge forrást (pl. farmer kék színe strukturálatlan maszattá válik tőlük, pacaként láttatva azt - ezt egy LG csodán láttam, 20 perc után határozottan kellemetlen volt nézni).
Igaz, szélesvásznú TV-t, főleg LCD-t nem az vesz, aki TV-zni akar, hanem az, aki házimozizni. Tisztességes forrásból származó anyaggal megküldve az LCD-t, azért mindjárt más.
Én meg ezekre a lehúzós "megállókra" (plazma, LCD) nem költök, a SED az viszont már egy állomás, nem csak egy megálló, ráadásul jól bevált technológia továbbfejlesztése. Várjuk szeretettel.
(Apropó gyárleállítások, három hónapja a Panasonic még az LCD ellen kampányolt.)
Üdv!
|
szomb. júl. 14, 2007 23:02 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Közben kiforrnak a készülék típusokkal kapcsolatos vélemények a nagyok között is.
Íme egy cikk ebből az évből:
Erről beszéltem az elejétől kezdve mert a fizikai elvben benne rejlik a sok hátrány.
Nem mintha ne lenne szép képe a legújabb nagyfelbontásu plazmáknak, de a technológia gyengéi..
A plazma mint gázkisülés, használatos a fényforrásokban és
sok egyéb hasonló alkalmazásban megtalálható.
Viszont nem szeretnénk egy ilyen fizikai elvre épülő tv-t egy jobb fénycső
élettartamáig használni, hogy azután még néhányszor egyenletesre égessük a
végig pásztázó erős fehér beégést kiegyenlítő (egyenletesre égető) sávval, hogy
azután teljesen legyengülve kidobhassuk.
Ezért járattam a számat (ujjaimat) ilyen hosszasan, oldalakon keresztül.
és még milyen készlet van a raktárakban amit mind el kellene adni!
A cikk magáért beszél.
Na de " amíg lósz.r van addig veréb is van". -mondja a közmondás-
edt: képlink jav.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára balu1 hétf. aug. 04, 2008 20:06-kor.
|
szomb. júl. 14, 2007 20:40 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
..közben össze akadtam egy pici OLED kijelzős cuccal.
Mivel úgyis szét kellett szedni mert nem ment, közben körbe fotóztam.
Ez a kijelző akkora mint egy karóra számlapja.
>>katt a képre a nagyításhoz<<
>>katt a képre a nagyításhoz<<
A többi kép a következő címen található:
http://kep.tar.hu/balu-1/50328314#2
Az áramfelvétel a kijelző aktív felületének arányában változik.
Sötét kijelző mellett 25mA és nagy világos felület mejelenítésekor 40mA az áramfelvétel.
(méréskor le volt teljesen halkítva)
Igaz, hogy kis hibával vettem de ahogy nyúzom... szerintem megért egy tizest. Már hibátlan.
A Li-polimer akkura az elekronika mögött kellett rátölteni mert
a szabályozó kör letiltott, annyira nem volt gyárilag semmi benne (0-0,1V). Még volt egy pár darab ilyen 'hibával' raktáron és ismerősöknek adja így olcsóbban. Legfeljebb jópénzért beszállok az akku szervízelésébe.
Azóta viszont gyakran használom és még nem sikerült lemeríteni háromnegyed töltésre sem.
Persze időnként rádugom USB-be és akkor is töltődik.
A diktafonja is nagyon tisztán vesz fel. ..rádió, videó..egyebek.
Nem írok részleteket de itt minden megtalálható róla (egy nagyon hasonlóról):
http://www.skktrade.hu/MP4_Hu_user.pdf
De a lényeg ami miatt ide tartozik, az maga a kijelző működési elve.
A képpont ki-bekapcsolás nagyon gyors a működés elvéből adódóan nem maszatol gyors mozgásnál.
(..már ha nagy képernyő lenne ilyen elven)
A fogyasztása kicsi, igaz a kijelző is "egérmozi" méretü.
A zöld színről hallottuk korábban, hogy gyorsabban öregszik, talán azért (szabad szemmel) kicsit zöldes felé hajlik gyári beállításban a kijelző szine, arra "kompenzáltak", hogy az jobban fog gyengülni mint a többi.
A mini képernyő állandóan megy amikor a készülék működik, annyira kicsi a fogyasztása.
Majd ha jobban kiforrja magát és normális tv méretü képernyőt gyártank belőle arra leszek igazán kiváncsi. Arra gondolok, hogy mint fényporhoz hasonló elven működő önmagában világító szerves anyag, talán jobban fog öregedni mint (az eddig jól vizsgázott) polársíkot forgató lcd karórák elvén működő tv-k amikből néhányat már évtizedek óta tesztelhettünk folyamatos üzemben éjjel-nappal (igaz csak az elvet monokromban kézen) és még mindig mennek.
.
|
kedd júl. 18, 2006 23:15 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
A DVD-k normál PAL felbontásúak, szerintem ennél jobb a plazmák felbontása is (és az LCD-ké is).
Üdv!
|
kedd júl. 18, 2006 21:11 |
|
|
soundria
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. dec. 29, 2005 10:36 Hozzászólások: 34 Tartózkodási hely: Budapest
|
plazma
Hello,
jo reg nem irtam, Samsung plazmam azota is remekul uzemel, tokeletesen elegedett vagyok vele. 3,5m-rol nezem (107-es) es tok jo mozielmenyt ad.
FElbontasa nem sokkal rosszabb, mint a DVD felbontas. Olyan kepet ugysem tud az ember otthon nyerni, mint a Media Marktban a HD generatorbol jovo jellel.
Udv
|
kedd júl. 18, 2006 20:10 |
|
|
toky11
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 03, 2004 19:58 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: kakao mellett
|
igen leállt a forum
|
vas. jún. 18, 2006 18:14 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nade ha TV-nek használod elsősorban, akkor ez általános felbontás (és nagyobb, mint a hagyományos CRT TV-ken).
Üdv!
|
pén. jún. 16, 2006 23:18 |
|
|
zoromon
vas-tag
|
McLaca írta: A sorfelbontás monitorként szerintem kevés 27"-ra monitorként, de TV-ként nem. Monitort a szöveg és egyéb dolgok miatt közelről néz az ember, meghát ha kiindulunk a 17"-os monitorok 1024 soros felbontásából...
Üdv!
Szóval akkor felejtős!
Köszi szépen McLaca.
|
pén. jún. 16, 2006 17:56 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
A sorfelbontás monitorként szerintem kevés 27"-ra monitorként, de TV-ként nem. Monitort a szöveg és egyéb dolgok miatt közelről néz az ember, meghát ha kiindulunk a 17"-os monitorok 1024 soros felbontásából...
Üdv!
|
csüt. jún. 15, 2006 22:02 |
|
|
zoromon
vas-tag
|
Sziasztok!
először is sok hasznos dolgot megtudtam itt ami nem volt egészen világos,épp ezért azt hiszem ti tudnátok igazán segíteni a problémámban.egy samsung Le27T51B tipusu LCD tv-monitor vásárlásán gondolkozom amit elsősorban és túlnyomórészt monitor funkciójában használnék.Szóval az 1366x768-as max. felbontás megfelelő-e egy 27"-os monitornak,és egyáltalán életképes ötlet-e monitornak használni ezt a típust?
Sgítségeteket előre is köszönöm.
|
csüt. jún. 15, 2006 13:36 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Az lcd háttér világítás cseréje nem kerülhet annyiba mint a projektor izzó.
Nem is beszélve újabbaknál az R-G-B ledes megvilágítás élettartamáról
~10 év folyamatos üzem v. szakaszos arányosan több.
Vagyis napi 8 órai üzem esetén annak háromszorosa.
Nem is járunk messze a 40 évtől.
Az lcd eszköz a karórákban már vizsgázott az évtizedek folyamán,
legfeljebb a színszűrő anyaga fakuhat, persze csak mint kevésbé ismert stabilitásu pontja
mint, hogy ezt az egyet én nem ismerem meddig tartja a szinét.
A gyártók már tesztelhették az idők folyamán.
|
kedd jún. 13, 2006 6:38 |
|
|
toky11
arany tag
Csatlakozott: vas. okt. 03, 2004 19:58 Hozzászólások: 271 Tartózkodási hely: kakao mellett
|
gavir!
lcd-ben ott a hg megvilágítás(neon)
Plazma hg alapu csak ott a fénypor a pixel. Akkor?
Mindkettő hg alapú lámpa. fényerőcsökkenés mind a 2 lesz mert az egyiknél a háttérvilágítás fényereje megy el, A másikban plazmában meg a panelban.
Igy van?
|
hétf. jún. 12, 2006 22:38 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
gravir írta: Nem értem mit kell értetlenkedni, az lcd panelok élettertama a sokszorosa a plazmájénak, akkor is ha nem hiszitek el. Elhisszük, de mire megyünk vele?
Egyébként az LCD-nél meg ott a fénycső, az sem örökéletű (és örök fényerejű) ám!
Egyébként ha már 3D kijelzők: egy magyar krapek már ezt is feltalálta, szemüveg és bármilyen kiegészítő nélkül. Nagyon érdekes dolog, látványba elsőre egy sima 2D-s tv-nek tűnik, de ha pl. kocsit nézel szemből a képen, akkor ha balra mész, a bal oldalából, ha jobbra, a jobb oldalából látsz többet, és a készülék nem figyel semmilyen mozgást, egyszerűen ilyen a kép rajta.
Majd megkeresem a linket az indexen, ahol videó is van. Elég elképesztő.
Üdv!
|
hétf. jún. 12, 2006 22:28 |
|
|
toky11
arany tag
|
feruska Te is daewoo akarsz venni?
Az akcio már 3 hete elkezdődött és nálunk elfogyott minden. a 2. napon.
|
hétf. jún. 12, 2006 20:48 |
|
|
feruska
vas-tag
|
Köszönöm szépen!
|
hétf. jún. 12, 2006 19:11 |
|
|
james555
ezüst tag
|
feruska:
Budapest XX. Kossuth út. 33 (Erzsébet áruházban) Tel.: 1/285-6010
sok sikert
|
hétf. jún. 12, 2006 16:16 |
|
|
feruska
vas-tag
|
premier áruház
Sziasztok!
Premier műszaki áruházat keresnék!
A fél országot teleplakátolták, de a honlapjuk nem működik, így pontos címet nem tudok.
Konkrétan a pesterzsébeti áruházukat keresném, de ha valaki tudja bármelyik vidéki áruház címét és telefonszámát akkor kérem ossza meg velem
Köszönettel:
Ferás!
|
hétf. jún. 12, 2006 15:38 |
|
|
balu1
gyémánt tag
|
Ha hibát akarunk keresni akkor mindenben találunk.
Az a kérdés, hogy mit látunk zavarónak és mi az ami annyira nem zavar, hogy észre sem veszük ha külön nem arra figyelünk.
Ez mindenkinél eltérő lehet.
Végülis mivel polarizációs szűrők között polár síkot forgató anyag szendvics engedi vagy zárja
a fény útját, ezért el tudok képzelni valamennyi fény szivárgást.
Gyakorlatban viszont még nem vettem észre tv-nél a jelenséget mert kivilágított helyiségben néztem a tv-t.
Úgy vagyok ezzel, ami nem tűnik fel és nem zavar az nekem nem hiba., ..csak ami szemet szúr.
Ha nagyon keressük akkor hiba ill. hiányosság, hogy 2D-s sík a kép.
Van már 3D vagyis térhatásu lcd megjelenítő. Ahhoz csak a videó anyag nics.
..Hacsak a szintén a hazai gyártmányu váltott félképes kamera előtéttel magad nem készítesz műsort hozzá.
Ez kb. harminc évvel ezelőtti találmányom, úgy mint az lcd tv kép megjelenítés aminek az elvét akkoriban felvetettem a HIKI-ben, de az lcd akkor még lassu volt hozzá és sok egyéb probléma volt vele, mint pl. a közvetlen mátrixban vezérlés problémája. Aztán egyszer olvastam, hogy a japánok "feltalálták", (de csak utánam).
Lehet, hogy nagyképüségnek hangzik, de így volt.
Rajtam kívül biztosan másoknak is eszébe jutott az ötlet.
A technika akkori szinvonala nem tette még lehetővé a kivitelezést.
Amióta minden képpontnál ott az integrált memória vezérlő és meghajtó körrel azóta ezzel nincs gond. Ezt viszont már ők tették hozzá. Nekem csak a 3D kép tv-n történő megjelenítés elve volt meg több verzióban. Vagyis felváltva kapcsolgató lcd szemüveggel nézve,
ill. a másik, minden segédeszköz nélkül a főggőleges nagyító sorral ellátott képernyőn. ..mint a 3D képeslap.
..ahhoz viszont megint csak lcd kellett volna ami pontosan címezhető (vagy plazma).
Egyes mobiltelók kijelzőjén is láttam már azóta ilyesmit.
A mai hazai fejlesztésü 3D cuccok árlistája a következő címen érhető el:
http://www.kfkidirekt.hu/arlista/3D.htm
Van ott szemüveges és az nélküli megoldás is.
|
hétf. jún. 12, 2006 13:01 |
|
|
toky11
arany tag
|
Tudom hogy jobban szeretik a készülékek ha nincsenek kikapcsolva. De a cégnél sokszor egy nap készenléti állapot.
Na mindegy.
Remélem hogy nem 10-20000 óra.
Vannak olyan neonok amit direct hosszú távra gyártottak tehát nm behatárolt az élettartalma az 8 éve világít. 38% lumencsökkenése.
Nem rossz.
Ha kiszámolom 8*24*365 akkor 70080 Nem annyira drasztikus. Szerintem. Ja és z teljes kokszin megy. Tehát legnagyobb fényporgerjesztésen.
Lehet hogy tovább jobb az lcd 2 napig használtam de kerestem rajta a feketét. Nem találtam. valami szürke árnyalat volt. Dvd film eléggé élvezhetetlen volt. Bezzeg a plazma más.
|
hétf. jún. 12, 2006 10:11 |
|
|
gravir
platina tag
|
Nem értem mit kell értetlenkedni, az lcd panelok élettertama a sokszorosa a plazmájénak, akkor is ha nem hiszitek el.
Ezeket tények, az már egy másik dolog, hogy a többi alaktrészt meg az egész konstrukciót nem a maximális élettartamra méretezik szándékosan, amit ezzel az eladó mondani akart, hogy az lcd mehet nyugodtan egész nap (persze, most, jön, hogy azt nem bírja...) nem lesz fényerőcsökkenés meg hasonló hiba évek múltán sem.
Mondjuk ennek egy otthoni használatnál más nincs jelentősége, az első pár generációs plazmáknál volt ez fontos, de manapság, amikor egy plazma 10-20.000 óra között bír ki, már mindegy.
Az napi 5 órával 8 év.
Nyugaton le se sz*ják ezt, de itthon ahol egy család életében nagyon nagy döntés egy 100.000 forint környéki/feletti termék és nem két évre veszik, hanem reménykednek, hogy a következő 10 évben jó lesz, nekik számít.
|
hétf. jún. 12, 2006 7:37 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Szerintem reális, de a plazmák élettartamát is úgy mérik, mint az akkukét (kapacitáscsökkenés %), vagy a projectorlámpákét, tehát a fényerőcsökkenés bizonyos fokától kezdve tekintik elhasználódottnak a készüléket.
A képcsöves kijelzőkben viszont az a "poén", hogy sokkal jobban viselik a 0-24 órás üzemet, mint a napi 3-4 be/kikapcsolást.
Üdv!
|
hétf. jún. 12, 2006 7:10 |
|
|
toky11
arany tag
|
Igy van a mai cuccok sajnos nem olyan mint régebben voltak.
Nekem elötte 8 éves samsung ultra bio tv volt(van). De azt tudom hogy a képcsöves pl monitorokat ugy mérték az élettartalmát hogy betették egy helységbe és 5 évig éjjel nappal mentek. Itt a cégnél kb 6 évig megy egy képcsöves monitor napi 24 órában. Ezeknek tudom az élettartalmát.
De kb mennyit irnak a plazmára? Hallottam hogy kb 30-60000 üzemóra.
ez valós?
|
vas. jún. 11, 2006 22:03 |
|
|
wassermann
arany tag
|
: )) Végül is, ha pár évente az elektrolit kondikat kicserélik bennük akkor talán megy a hosszabb működés, de az is igaz, hogy ezek ma már a gyakoribb szétszerelést sem nagyon szeretik... : ))
|
vas. jún. 11, 2006 19:32 |
|
|