|
Feher LED kapcsolas 1,5V helyett 3V-rol (rajz)
Szerző |
Üzenet |
VaZso
vas-tag
|
Sziasztok!
Összeraktam a SPafi által küldött kapcsolást, tökéletesen m?ködik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv: Zsolt
|
kedd márc. 16, 2004 16:04 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Ja egyébként ez az IC már 1.1V-tól működik és gondolom 5V-ig nincs vele probléma, tehát már 1db akku cella is elég hozzá NiMH esetén.
Persze jobb lenne valami olyan táp IC aminek a kimenőfesze jobban illeszkedik a LEDek feszéhez, (6.5-7.5V) hogy ne keljen áramkorlátozó ellenállás hanem a táp IC áramkorlátja dolgozzon, de csak ilyenem volt kéznél.
|
szer. márc. 10, 2004 14:16 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Na megcsinálta a 2.0-s verziót (az 1.0-ás piros LEDekkel volt ellátva, brutál fényerővel, de sajna a színfelismerés teljes hiányával).
MAX756/Nokia 9110-es akku, azért ilyen akku mert ebben két vékony/keskeny hasáb alakú Li-Ion cella van így belefér egy "lomexes" müa. kisdobozkába.
Lomexes olcsóbb, és még olcsóbb kivitelű fehér LEDeket raktam bele, az 500HUF-os pont nem volt amikor vettem, a leg olcsóbb nagyon sárga nem az igazi de az erősebbel keverve elmegy az eredő hatás (4+4db LED). Már megcsináltam a töltő és tápegység panelt amikor leellenőriztem a LEDek nyitó feszét és az 3,0/3,1V körüli volt tehát az 5V-os kapcsi tápra semmi szükség, simán mehet a 3,6-os akkurol is, minden esetre most így marad mert legalább van benne "lowbat" LED is. A LI-Ion akku kapcsolójával párhuzamosan raktam egy LED ellenállás párost így amikor lekapcsol az elektronikája akkor kigyullad zölden jelezve, hogy feltöltött.
üdv arnd
u.i.: természetesen készen olcsób megvenni ))
|
szer. márc. 10, 2004 13:53 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
SPafi!
A címem vzsmail kukac frímélponthu
Az áramkör ezekszerint 12V-ról üzemelne, ha áramfigyelést is beleraktok akkor 3V-os foglalatot is teszek bele, de nem annyira fontos...
|
csüt. márc. 04, 2004 23:34 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
SPafi
Én a "van"-bol építeném "találtam" egy MAXIM tápot ami 3,3_300mA/5V_200mA-t tud ez nekem mármint az 5V-os álásban ideális, 4 LEDet feltételezve 50mA:1/5-2/5 arányban megszaggatni és kész is. A LI-Ion akkuban benne van a töltés/kisütés vezérlő, tehát tölteni csak egy sima áramgenerátor kell (bármelyik mobil töltő).
Persze eredetileg úgy találtam ki, hogy sorba lennének kötve a LEDek de nem "találtam" olyan IC-t ami kis áramfelvétellel tudná ezt.
arnd
|
csüt. márc. 04, 2004 23:12 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
fdsamano!
"Ez viszont így nem helytálló."
Figyelj a sorrendre! Ezt a te megoldásodról írtam! Az enyémnél tényleg nem fordulhat elő!
"Az általam leírt kapcsolásnak viszont tényleg megvan ez a veszélye a soros (szilícium!) diódák miatt."
Erről beszéltem. És nem csak 2 V-nál, hanem ha több diódát sorba kötsz, akkor nagyobb feszültségnél is.
Még van valami, bár semmi jelentősége: az áramfigyelős módszer bár nem tökéletesen, de részben kompenzálja a tápfeszváltozás hatását, mert a freki ugyan csökken, és ettől az amúgy kostans áramú impulzusokból kevesebb lesz, de ha egyáltalán nem szabályoznánk, akkor az átvitt energia négyzetesen változna a tápfesszel, így meg csak lineárisan. Még egy hasznos funkciója is lehet a frekicsökkenésnek: a sípolás jelzi az elem lemerülését.
arnd!
Ez biztos nagyon profi, csak éppen semmit nem tudunk róla azon kívül, hogy speciális, és a MAXIM-ot ismerve drága IC kell bele. Másrészt ez egy másik probléma megoldása.
|
csüt. márc. 04, 2004 20:08 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Na ahogy én képzelem el:
Én egy mobil telefon LI-Ion akku-rol működő elemlámpát tervezek, amiben 4-8 db fehér LED lenne az alap elképzelés egy mini 8 lábú MAXIM kapcsolós táp IC amivel a kívánt tápfesz előállítható, az áramkorlátjával lenne beállítva a LED-ek árama.
1. külön áramkörrel impulzusban meghajtva 1/5 arányban vagy még kisebb kitöltési tényezővel (a jobb hatásfok miatt).
2. a kapcsolós táp visszacstolása lenne csak szűrve, a LEDek az impulzusokat kapnák meg, így nem kellene külön szaggató elektronika. Persze így nem teljesen lenne "kézben" tartva az áramuk a változó kitöltési tényező miatt (akku fesz változás miatt).
|
csüt. márc. 04, 2004 12:26 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
"Az egyik dióda fölösleges. Sorba kötöd a két ellenállást, és a nagyobbikat megsöntölöd a diódával."
Akkor ez máris "nekünk dolgozik", a kikapcsolt állapot időtartama tápfeszfüggetlen, a bekapcsolt állapoté viszont növekszik a tápfesz csökkentésével a dióda miatt.
"Csak az a baj, hogy vigyázni kell a méretezéssel, mert ha túlzottan lecsökken a táp, akkor a kondi soha nem töltődik föl, fixen kinyit a tranyó."
Ez viszont így nem helytálló. Ha 2 V-ról járatod ezt a kapcsolást, akkor a dióda tényleg lezár töltés közben, de ez nem jelenti a töltőáram megszűnését, csak a töltési időállandó átkapcsolását egy nagyobb értékre. A dióda lezárása után a két ellenállás összege határozza meg a hátralévő időben az időállandót. Az általam leírt kapcsolásnak viszont tényleg megvan ez a veszélye a soros (szilícium!) diódák miatt.
|
csüt. márc. 04, 2004 10:35 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
"Írtam egy levelet SPafi-nak."
Jó időzítés. Idén először éppen nem műxik a szerver...
"Akkor mégis kellene áramfigyelés? Vagy annyira nem befolyásolja a fesz. a LED fényerejét?"
Ha ugyanazt az áramkört 12, és 3V-ról is szeretnéd üzemeltetni, akkor jelentős lenne a változás, de 9, és 12V között alig van fényerőkülönbség, 9 V-on meg már úgyis alig van töltés az elemben, szóval nem fontos az egész, csak egy kósza ötlet volt.
"A fehér LED-nek kisebb a nyitófeszültsége, mint a kéknek?"
Kb. 4V mindkettőnek ekkora áramnál. A 3V-hoz képest írtam, hogy nagyobb, amivel én számoltam, mert más színű LED-eknek kb. ennyi.
fdsamano!
Az egyik dióda fölösleges. Sorba kötöd a két ellenállást, és a nagyobbikat megsöntölöd a diódával.
|
csüt. márc. 04, 2004 7:50 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Ezzel a frekvenciát lehet változtatni, de a kitöltési tényezőt nem. Tehát felejthető."
Igaz, ezt én néztem el.
"A töltőágba helyezett diódát több diódával lehetne helyettesíteni, az ellenállás egyidejű csökkentésével. A töltőáram így a tápfeszültség csökkenésével határozottabban csökkenne, mint a kisütőáram, így a kitöltési tényező növekedne. Jól látom?"
Igen, ez kb. jó lenne. Csak az a baj, hogy vigyázni kell a méretezéssel, mert ha túlzottan lecsökken a táp, akkor a kondi soha nem töltődik föl, fixen kinyit a tranyó.
|
csüt. márc. 04, 2004 7:18 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Írtam egy levelet SPafi-nak.
Akkor mégis kellene áramfigyelés? Vagy annyira nem befolyásolja a fesz. a LED fényerejét?
A fehér LED-nek kisebb a nyitófeszültsége, mint a kéknek?
|
csüt. márc. 04, 2004 1:55 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Na, akkor én már kezdem érteni.
2 mH-s tekerccsel még 8 V-on is meglenne a 40 mA-es csúcsáram (ha még képes rá az elem). Ehhez viszont 37,5%-os kitöltési tényező kellene. Új elem esetén, 12 V-nál viszont 20%-nál nem lehet nagyobb.
A source-ba kellene kb. 15 ohmos figyelőellenállás, az azon eső feszültség kinyithat egy tranzisztort, ami lehúzza az 5-ös lábon a referenciafeszültséget. Ezzel a frekvenciát lehet változtatni, de a kitöltési tényezőt nem. Tehát felejthető.
A CT kondenzátor töltőáramát kellene tápfeszültségfüggővé tenni a kisütőáram változatlanul hagyása mellett. A töltőágba helyezett diódát több diódával lehetne helyettesíteni, az ellenállás egyidejű csökkentésével. A töltőáram így a tápfeszültség csökkenésével határozottabban csökkenne, mint a kisütőáram, így a kitöltési tényező növekedne. Jól látom?
|
csüt. márc. 04, 2004 1:46 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
arnd!
Várjuk a konkrét javaslatot!
Nagyobb teljesítményre pár hete én is tápvezérlő IC-t ajánlottam (UC3843), de itt a hatásfok kritikus, és pl. ez az IC megkajál 14 mA-t. A TLC555 meg csak 0,25 mA-t.
VaZso!
"Fdsamano levelét értem, SPafi válaszát kéne számomra kicsit érthetőbbé tenni. Mit csináljak pontosan?"
Idézem fdsamanotól: "írj egy privát e-mailt SPafinak..."
...és akkor küldök egy kapcsolási rajzot.
Egyébként az egyenlőség jel után hagyj egy szóközt, akkor olvashatóak maradnak a képleteid!
fdsamano!
"A kapcsolást szerintem nem kellene elbonyolítani áramfigyeléssel,"
Csak egy ötlet volt, de...
"az 555 frekvenciája gyakorlatilag tápfeszfüggetlen, a FET 2 V-nál már egész jól bekapcsol (5 V-nál úgy igazán jól), és 20 V-os vezérlőfeszültséget elvisel. Az induktivitás által felvett áram képletében a tápfeszültség nem szerepel."
szerepel: delta(I)= Ut*t_be/L!
"Az induktivitás által a fentiekben számolt maximális áramfelvétel 40 mA, de ennek az áramnak az átlagértéke csak a fele, vagyis 20 mA, ez is csak a teljes periódusidő 20%-ában folyik,"
Ez igaz,
"...tehát a LED-en folyó áram átlagértéke is kb. 4 mA lesz a 3 mH-s tekerccsel."
...de ez nem. A tápból felvett áram lesz 4 mA, a LED átlagos árama viszont majdnem 4-szer (illetve kék LED esetén a nagyobb nyitófesz miatt csak kb. 3-as a szorzó) annyi ideig folyik, ezért ennek a négyszerese (16 mA) lesz. Ezért jó a hatásfok.
|
szer. márc. 03, 2004 22:23 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Az 555 kimenetén a kitöltési tényező a katalógus szerinti kapcsolásban minden esetben nagyobb 0,5-nél. Az áramnak tényleg célszerű biztosan megszűnnie, hiszen egyébként minden periódusban növekedne az áram kiindulási, és ezzel együtt a maximális értéke is, amíg csak el nem füstölne az egész.
Ha az RB ellenállásal párhuzamosan még egy soros dióda-ellenállás tagot tennénk, akkor a kitöltési tényezőt kisebbre is állíthatnánk, de talán SPafi megoldása jobban kézbentartható. A kimenetről 2 db soros dióda-ellenállás tagot kell kötnöd a 2-6-os lábakra kötött CT kondenzátorra. A két ellenállás aránya legyen kb 1:4, pl. 22 kOhm ill. 82 kOhm. A kisebb ellenállással sorba kötött dióda anódja, a másiknak a katódja kapcsolódjon az 555 kimenetére. Az RA és RB ellenállásokat hagyd ki a kapcsolásból.
A CT értéke ebben az esetben 680 pF.
Az IRL530 vezérlőelektródáját kötheted közvetlenül az 555 kimenetére, bár én tennék közéjük egy 47 Ohm-os ellenállást. A FET adatlapját megtalálod itt: http://www.fairchildsemi.com/ds/IR/IRL530A.pdf
A kapcsolást szerintem nem kellene elbonyolítani áramfigyeléssel, az 555 frekvenciája gyakorlatilag tápfeszfüggetlen, a FET 2 V-nál már egész jól bekapcsol (5 V-nál úgy igazán jól), és 20 V-os vezérlőfeszültséget elvisel. Az induktivitás által felvett áram képletében a tápfeszültség nem szerepel.
Az induktivitás által a fentiekben számolt maximális áramfelvétel 40 mA, de ennek az áramnak az átlagértéke csak a fele, vagyis 20 mA, ez is csak a teljes periódusidő 20%-ában folyik, tehát a LED-en folyó áram átlagértéke is kb. 4 mA lesz a 3 mH-s tekerccsel. Az áram értéke az induktivitás csökkentésével növelhető.
|
szer. márc. 03, 2004 2:03 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Sziasztok!
Lehet, hogy elírták azt az 50khz-et.
Akkor most mit csináljak?
RA=10kOhm, RB=? (~100kOhm), tekercs=3mH
Két ellenállás, dióda, kondit hova, hogyan kössem?
Stabil fényerőhöz pontosan mit kell csinálni?
Bocsi, egy "kicsit" hülye vagyok ehhez.
Fdsamano levelét értem, SPafi válaszát kéne számomra kicsit érthetőbbé tenni. Mit csináljak pontosan?
Kapcsolós LED meghajtó/táp is jó lenne nekem, ha be lehet állítani a LED áramát, 3 vagy 12V-ról (inkább az utóbbi) megy, és viszonylag kis helyen elfér, és kapható a bolban...
Ui: Bocs, tegnap nem akartam 4-szer elküldeni, de mindig hibát jelzett vissza, mostmár egy levél sem érkezik meg az elektro listára hozzám, csak a webről megy.
|
kedd márc. 02, 2004 23:28 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Kapcsolós LED meghajtó IC vagy kicsi teljesítményű kapcsolós táp egyszerűbb és korrektebb lenne, mint 555-él vacakolni.
|
kedd márc. 02, 2004 19:44 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
fdsamano!
Nem egészen így működik a dolog. Ha az ellenállásra bízod az áramkorlátozást, akkor megette a fene a hatásfokot. Úgy kell időzíteni, hogy ne legyen ideje túl nagy áram kialakulására, és a kikapcsolás alatt biztosan 0-ra csökkenjen az áram. Ehhez a feszültségek arányának megfelelő be/kikapcsolási arány kell, vagyis kb. 3V/12V= 1:4 (vagy ennél kisebb) legyen. Ehhez a kitöltési tényező 20%. Ezt pl. a kimenetről történő konditöltéssel lehet megoldani, két ellenállás, meg egy dióda segedelmével.
A frekit én 20 kHz-re választanám (ne sípoljon), ekkor a bekapcsolási idő 1/(5*20kHz)= 10 us. Ha a csúcsáramot 40 mA-re választjuk, akkor az induktivitás L= U*delta_t/Imax= 12V*10us/40mA= 3mH.
Az oszcillátort 10 kOhm fölötti ellenállásokkal célszerű megépíteni, hogy az ne fogyasszon.
A MOSFET gate-jét az 555 kimenetére kell kötni, a source megy a földre, drain a tekercsre, a tekercs másik fele a tápfeszen, és a LED a tekerccsel párhuzamosan, ahogy a másik kapcsolásban. A tápot hidegíteni kell, legalább 1 uF-dal.
Ha stabil fényerő kell tápfesztől (majdnem) függetlenül, akkor kell még egy áramfigyelő ellenállás+tranyó, és a MOSFET "logic level" típusú legyen, pl. IRL530. Az áramérzékelő tranyóval az ötös lábat kell lehúzni. ...és picit kisebb induktivitású tekercs kell, meg nagyobb beállított kitöltési tényező.
U.i.: Garanciát nem vállalok.
|
kedd márc. 02, 2004 18:23 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
A kapcsolásnak működnie kell 2-15 V között.
Az 50 kHz-et kicsit soknak tartom, 5-10 kHz inkább hihető.
Ha RB legalább 10-szer nagyobb, mint RA, akkor már tűrhető az eredmény, a kitöltési tényező jól közelíti a 0,5-et (0,523). Ha RA = 1 kOhm, RB = 10 kOhm, CT = 10 nF, akkor kb. 6,8 kHz-en jár a multivibrátor. Ha CT-t 1 nF-ra csökkented, akkor 68 kHz-et kapsz. Ha RB helyett egy 22 kOhmos potenciométert raksz be, akkor növelheted - csökkentheted a frekvenciát.
Az induktivitásból és vele párhuzamosan kapcsolt LED-ből álló terhelést sajnos nem kötheted közvetlenül a kimenetre, kell még egy kapcsoló tranzisztor vagy FET, aminek a kollektorába (drain-jébe) teheted a terhelést. A LED-et záróirányba kell bekötni, katód a + tápra, anód a kollektorra (drain-re).
A kapcsolóeszköz bekapcsolásakor az induktivitáson egy folyamatosan növekvő áram kezd folyni, amelynek a maximális értékét az induktivitás belső ellenállása, a kapcsolóeszköz ellenállása és egy, esetleg az induktivitással sorba kötött ellenállás korlátozza (12 V esetén az együttes ellenállás kb. 100 Ohm legyen, ekkor a maximális áram 120 mA). Kikapcsoláskor az induktivitáson az áram "nem szeret" ugrásszerűen megváltozni, az induktivitáson az áram megszakításakor olyan feszültség indukálódik, amely a korábbi áramot fenn akarja tartani, a kollektor felőli vége pozitívabb lesz, mint a + tápra kapcsolt fele. Így a LED kinyit, az induktivitás árama a LED-en keresztül záródik, és folyamatosan csökken.
Egy félperiódusidőn belül az áramot t = L/R ideig érdemes bekapcsolva tartani, 100 Ohm-hoz 6,8 kHz-en 7,35 mH értéket számoltam. (SPafi majd kijavít:)
|
kedd márc. 02, 2004 1:50 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Az eredeti kapcsolas frekvenciaja a leiras szerint 50khz, gondolom ezt kene itt is beallitani.
Az induktivitasom akkora, amennyit tekerek ra, elvileg ezt muszerrel meg tudom merni.
RA-nak mekkora ellenallast tegyek, mennyire joval nagyobb az RB? (kb.)
Ha az IC kozvetlenul nem hajtja meg a LED-et, erre is kene majd segitseg mit csinaljak.
A CT helyere mekkora erteket kene tenni?
A kimenetre hogyan kotom a LED-et? Out + fold, es a LED-del parhuzamosan az induktivitast?
Akkor ennek mindegy lenne, hogy 3 vagy 12V?
Bocs a hulye kerdesekert.
Ui.: Mar orak ota probalkozom eluldeni ezt a levelet webes
feluleten es e-mailen egyarant, de nem sikerul!
|
kedd márc. 02, 2004 0:20 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Az eredeti kapcsolas frekvenciaja a leiras szerint 50khz, gondolom ezt kene itt is beallitani.
Az induktivitasom akkora, amennyit tekerek ra, elvileg ezt muszerrel meg tudom merni.
Ha az IC kozvetlenul nem hajtja meg a LED-et, erre is kene majd segitseg mit csinaljak.
A kimenetre hogyan kotom a LED-et? Out + fold, es a LED-del parhuzamosan az induktivitast?
|
hétf. márc. 01, 2004 20:43 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
|
hétf. márc. 01, 2004 20:43 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
|
hétf. márc. 01, 2004 20:42 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
A fogyasztás miatt mindenképpen a CMOS változatot kellene használnod, a TLC555-öst. Az adatlapja pl. http://www.hobby-elec.com/pdf/e_tlc555.pdf
Le van rajzolva benne az astabil multivibrátor kapcsolása is, a 11. oldalon találod. A kimenetre rajzolt RL és CL elemeket nem kell beleépíteni, azok csak a mérési adatokhoz kellenek.
Az IC kimenete nem biztos, hogy eléggé meghajtja az induktivitásodat, valószínűleg még egy teljesítménykapcsoló tranzisztort vagy FET-et be kell építeni.
A multivibrátor frekvenciájának beállításához tudni kellene az induktivitásod értékét. Valószínűleg közelíteni kellene a 0,5-es impulzus-kitöltési tényezőt, amihez az RA értékét jóval kisebbre kell választani RB értékénél. RB helyére esetleg tehetsz egy trimmerpotit, azzal változtathatod a frekvenciát. Az eredeti tranzisztoros kapcsolásban ez nem volt kérdéses, mert a kapcsolás billenési szintjeinek a meghatározásába belejátszott az induktivitáson kialakuló feszültség is. Ha le tudnád mérni esetleg az eredeti kapcsolás frekvenciáját, akkor valami hasonló érték lehet jó ide is.
Esetleg írj egy privát e-mailt SPafinak, ha nem bukkanna fel a közeljövőben, ő a kapcsoló üzemű tápok nagy mágusa, szerintem szívesen segít.
|
hétf. márc. 01, 2004 1:59 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Ezt az 555-÷ssel hogyan kell megcsinßlni, tudsz rajzot kŘldeni? Ennek kb. mekkora a hatßsfoka?
|
vas. feb. 29, 2004 22:28 |
|
|
vbv
|
Üdv Minden kékledesnek!
Nem volt időm végigolvasni minden írást, de ha 12V-ról kell villogtattni a kék ledet, a legegyszerübb (és talán a legolcsóbb) megoldás, egy bálmilyen színű villoló leddel sorba kell kötni a kék ledet (esetleg 2,2k-val át kell söntölni).
Üdv: (VBV)
|
vas. feb. 29, 2004 22:18 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Akkor a legjobb megoldás az lenne, amit SPafi írt kicsit korábban: egy 555-össel felépített astabil multivibrátor, az elég stabilan fut széles tápfeszültséghatárok között, kimenetére az induktivitás és a LED.
|
vas. feb. 29, 2004 21:58 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Itt vagyok meg. Bocsi, csak muszaly volt tanulni...
Szoval kiprobaltam Bukovics altal javasolt modositast, de sajnos igy meg nem mukodik. Egy pillanatra felvillan, de semmi tobb (1,5V-rol igy is vilagit). R4-et az 1-es ponthoz kotottem, R3-nak pedig 330 Ohmot. R5-nek eloszor 2, majd 3 kiloohmos ellenallast probaltam.
Hany voltrol fog menni? Nem tudom.
Fazekas irta a sorbakotott ellenallast. Nem az a bajom vele, hogy melegszik, hanem a veszteseg. A 12V-os elem allitolag 38mAh-t bir. Ha jol szamolom ez 456mWh. A LED felvetele+veszteseg=252mWh. Ha jol szamolom igy 1,8 orat uzemelne folyamatosan.
Javitsatok ki, ha hulyeseget irtam. Szoval ezert szeretnek valami kisebb vesztesegu aramkort amellett, hogy a LED fenyerejet nem csokkentem. Mindegy, hogy 3 vagy 12V-rol mukodik, de mindegyik elem ugyanakkora teljesitmenyu.
Ui: Lehet, hogy nem latom az osszes ideerkezett levelet? Hol van ennek a listanak a webes felulete?
|
vas. feb. 29, 2004 19:33 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
vazso!
--ha még itt vagy--- most akkor hány voltról fog menni a darab?
|
szomb. feb. 28, 2004 12:51 |
|
|
freki
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10 Tartózkodási hely: esztergom
|
SPafi
Köszi a tanácsot, megjegyeztem ( remélhetőleg ).Egyébként én is üdvözlök minden forum tagot és olvasót mint ujonc.Már régóta olvasgatom az elektro fórumot és nagyon sok jó dolgot tanultam belőle.
|
szomb. feb. 28, 2004 9:35 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
Freki!
Üdv a fórumon!
Az = jel után hagyj egy szóközt! (Előtte nem kell.) I= 3,6V/R
|
pén. feb. 27, 2004 23:55 |
|
|
freki
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10 Tartózkodási hely: esztergom
|
Nem jó, akkor leirom: I egyenlő háromegészhat osztva az ellenállással a másik pedig I egyenlő kettő osztva az ellenállással. Tudja valaki hogy miért nem megy át jól, nálam helyesen látszik.
|
pén. feb. 27, 2004 23:29 |
|
|
freki
ezüst tag
|
Bocs, most látom hogy a képlet nem ugy ment át ahogy én gondoltam. Talán ez jo lesz: I=3.6/R és I=2/R Ha ez sem lesz jó akkor leirom betűkkel.
|
pén. feb. 27, 2004 23:16 |
|
|
freki
ezüst tag
|
Sziasztok
Találtam én is egy megoldást VaZso-nak. Ez a lehető legegyszerűbb áramgenerátor, mindössze egy fet-ből áll.A Hobby-elektronika 91/12-es számában van a 20. oldalon. Ott ugyan van még egy ellenállás a G-ről a S-ra de ez el is hagyhato ha a fet Idss árama pont megfelel a kivánt áramra. Én egy bf245c-t használok az kb. 20mA-t biztosit legalább 20V-ig ugyhogy autoba is jo. Igy nem csökken a fényerő,csak valahol 4V környékén. Ha nem volna meg az ujság akkor igy kösd be: + drain, a gate és source összekötve megy a led+ra a led- a testre. A rajzon egy bf 247-est irnak, és a fent emlitett ellenállást, azzal lehet beállitani a szükséges áramot mármintha kevesebb kell mint a fet Idss árama /katalogusbol vagy net-ről pdf-ben/. A bf245c-nek 10-30mA-ig láttam irva ezt az adatot, gyakorlatban eléggé szornak ugyhogy probálgatni kell. Az esetleg szükséges ellenállás kiszámitására ezt a képletet találtam a neten valahol egy ilyen kapcsolás mellett. I=3.6/R , talán jo lesz, nem tudom. Persze ez csak a nagyfényűekre vonatkozhat, anormál ledekre talán ez: I=2/R V,Ohm.
|
pén. feb. 27, 2004 23:04 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Spafi!
Ha jobban megnézed a ledeket, akkor láthatod, hogy roncsolódtak!
A fehér led mostanra már barnán szól, a kék meg hupilila lett.
A múltkori vitánál elfelejtettem bedobni az alap áramkört:
Kínai cuccban bakapcsolást jelző LED: Ellenállás(150 k) + LED rajta 230 V-on. Elfelejtették berakni a LEDdel párhuzamos fordított diódát. Ennyi.
Üdv, Funkee
ui.: 4 éve működik
|
pén. feb. 27, 2004 6:16 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Feltételezem, hogy áramkorlátozó ellenállással sorba kötve vizsgáltad. Mert az a belinkelt rajzon nincs."
Már rég volt, de valószínűleg szokás szerint áramgenerátort kötöttem rá, és lemértem a rajta eső feszültséget. Természetesen így az áram korlátozva volt, de mivel kisebb feszültségnél elhanyagolhatóan kis áram folyik, az ellenállásnak semmilyen szerepe nem lenne. Erről már volt vita, nem kezdem újra, inkább előkaptam egy kék, és egy fehér LEDet, és rákapcsoltam a 2A-es labortápról 25V-ot. Jelentem, kutya bajuk.
|
csüt. feb. 26, 2004 21:43 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
"Feltételezem, hogy ezt egy adatlapról vetted."
Nyertél!
"A fehér LEDet még nem mértem záró irányban, más színűt már igen. 50 V egyiknek sem árt, de van, ami 160-ig nem szól egy szót sem. Látatlanba lefogadom, hogy 12 V-ot a fehér is elbír."
Feltételezem, hogy áramkorlátozó ellenállással sorba kötve vizsgáltad. Mert az a belinkelt rajzon nincs.
|
csüt. feb. 26, 2004 12:45 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
valahol írtam, hogy van nekem is egy kulcstartóm fehér leddel.
az 2 db 3V-os gombbal megy. nem kell ellenállat sem, mert a
belső ellenállás elég oda.
|
csüt. feb. 26, 2004 8:20 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
És valami ilyesmi elem nem lenne jobb?
http://haldorado.hu/shop.php?itemid=1479
Ez 3V-os.Kb 3 cm hosszú és nagyon vékony.Én évekig használtam egy úszóban, amiben egy sárga 5mm-es led volt.Volt olyan, hogy napokig ki sem kapcsoltam.Még nappal sem.
kispedro
|
csüt. feb. 26, 2004 0:22 |
|
|
Vajk959
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 233 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hello Mindenki!
Kedves VaZso!
Szerintem nem kéne túl variálni a dolgokat, ágyúval verébre lövöldözni! 12V-3,6V(a LED nyitó feszültsége)=8,4V 20mA-hez 420ohm kell, 390 vagy 430 mindenhol kapható, max. disszipácio 180mW. Hát ez nem túl sok, mert az elején azt irtad, hogy nem akarod az ellenállást, mert nagyon melegszik (a 0,5W-os csak langyos lesz).
Ha állandó áram kell, csinálj áramgenerátort! A megoldás:
+12V->LED(nyitó irányba)->kollektor BC337 emitter->30ohm(vagy 33)->-12V
bázis kör: +12V->10K->BC337bázisa->2*1N4148 sorba->12V-
A BC337 350mW-os, így jól fogja bírni a 180mW körüli disszipációt.
Remélem érthető igy, a nyilak a sorbakötött alkatrészeket jelképezik, remélem jól fog megjelenni.
Üdv: Vajk959
|
csüt. feb. 26, 2004 0:18 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
12V-on nem probaltam, mivel mar 3V-on sem mukodott... A LED meg jo. Koszi szepen a segitseget, amint tudom kiprobalom amit irtal. Kedves G! Bocsi, szoval ez konkretan egy amolyan kulcstartora akasztott lampa akarna lenni, egy autoriaszto "taviranyito"-szeru dobozban.
|
szer. feb. 25, 2004 23:13 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
|
"Van egy alapvető problémám. A fehér LED záróirányú feszültsége 5 V (a többi LED-é általában 4 V)."
Feltételezem, hogy ezt egy adatlapról vetted.
A fehér LEDet még nem mértem záró irányban, más színűt már igen. 50 V egyiknek sem árt, de van, ami 160-ig nem szól egy szót sem. Látatlanba lefogadom, hogy 12 V-ot a fehér is elbír.
Egyébként a legegyszerűbb megoldás: TLC555+IRF520+tekercs
|
kedd feb. 24, 2004 16:09 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Van egy alapvető problémám. A fehér LED záróirányú feszültsége 5 V (a többi LED-é általában 4 V). Ebben a kapcsolásban a LED záróirányban van bekötve, ami 1,5 V-os tápnál nem gond, de lehet, hogy már az első bekapcsoláskor tönkrement, amikor megkapta a 12 V-ot.
A belinkelt kapcsolásnak az lehet a baja, hogy magasabb tápfeszültségen a Q1 tranzisztor állandóan nyitva van, lezárja Q2-t, az induktivitáson áram nem folyik (és a LED tönkremegy).
3 V-ról lehetne működtetni, de az 1 és 4 pontok közé kötött R5 ellenállást növelni kellene kb. 3-4-szeresére. Javítana még a helyzeten, ha az R4 ellenállás a 4 pont helyett az 1 pontra lenne kötve. Ekkor az R3 értékét is meg lehetne növelni 330 ohm-ra.
|
kedd feb. 24, 2004 11:06 |
|
|
gris
platina tag
|
most aztán sokkal többet tudunk!
|
kedd feb. 24, 2004 7:17 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Ugy, hogy eredetileg ilyen kis 12V-os elem megy bele a dobozba. (LRV08) Az mas kerdes mekkora teljesitmenyt kepes leadni...
|
hétf. feb. 23, 2004 21:39 |
|
|
gris
platina tag
|
vazso!
végülis mit szeretnél összerámolni?
...elemről... értem, de akkor a 12V hogy jön a képbe?
|
vas. feb. 22, 2004 19:44 |
|
|
Jaro
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: Miskolc
|
MAX1570 - ha jól emlékszem evvel az IC-vel építettem fehér LED meghajtót, töltsd le az adatlapját, szerintem sok hasznos info lehet benne. Maxim gyártmány.
|
vas. feb. 22, 2004 16:20 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Koszi, de olyan 20mA-rel szeretnem meghajtani a LED-et.
|
vas. feb. 22, 2004 14:40 |
|
|
akki
gyémánt tag
|
hány milliamperes a led?
ha elég az 5mA, akkor tedd egy 7805 középső lába, és a föld közé. A kimenetre meg ahány volt, kiloban akkora ellenállást és kész. Igy relatíve keveset fogyaszt.
|
vas. feb. 22, 2004 13:37 |
|
|
VaZso
vas-tag
|
Hello!
A LED nyitofeszultsege 3,6V. A szimpla ellenallast azert nem szeretnem, mert tul nagy teljesitmeny esik rajta, a feszultseg csokkenesevel pedig a LED fenye is gyengul. Nem kocsiba kellene, hanem elemrol menne.
Az elozo levelemben irt kapcsolast osszeraktam, tokeletesen mukodik 1,5V-rol. Ha 3V-ot engedek ra viszont meg sem nyikkan... Remenykedem, hogy valaki ert hozza es van ideje alakitani nekem ezt a kapcsolast (ha lehetseges).
Udv: Zsolt
MßtÚ wrote:
>Van valami eltÚr§ tulajdosßga ennek a LED-nek a "hagyomßnyoshoz" kÚpest?Mert ha nincs semmi kŘl÷nleges, akkor elÚg egy ellenßllßs.Felesleges bonyolÝtani ICÚkkel, meg elektronikßkkal. > >Hßt ha 12V-rĄl akarod hajtani, akkor miÚrt nem teszel rß egy ellenßllatot?Kocsiba kellene? >
|
vas. feb. 22, 2004 13:24 |
|
|
gris
platina tag
|
a fehérke 3,6V felett kezdi jól érezni magát, tehát csak a 12V-on
egyszerű.
|
vas. feb. 22, 2004 8:33 |
|
|