|
Szobai aktív mély építése
Szerző |
Üzenet |
sepi
vas-tag
|
|
szer. szept. 27, 2006 19:20 |
|
|
belaa
vas-tag
|
Hali!
A következő a helyzet: van egy 1x100W-os quad 405-öm és és akarok hozzá építeni 1 zárt mélyládát(mert ez a legegyszerűbb és nem nagyon lehet elrontani)
kérdés:
milyen hanszórót érdemes venni ami max 15ropi?(akár használtan is)
milyen szűrőt csináljak hozzá?
én erre gondoltam csak +-12V-ot honnan szedjek?
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsola ... szuro.html
mekkora doboz kell neki ?
röviden ennyi. előre is kösz ai a segítséget!
|
kedd aug. 15, 2006 12:23 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Hi!
Én ilyeneket használok "háttérsugárzónak".
A hangszóró 2000 kft-nél 8k HUF 1 pár.
|
vas. máj. 23, 2004 8:50 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
stol:
Bocs! Tényleg elnéztem ;-)) A "bordás" membrán meg a zöld perem megtévesztett.
|
pén. máj. 21, 2004 8:11 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
vasti írta: stol: Köszönöm, ki fogom próbálni, csak először rendbe kellene szedni a porvédőt... Mert szerintem zörögne menet közben ( Egyébként pont ilyen Somogyis 20 centis mélyem van nekem is egy pár: szerintem nagyon rossz hangja van... Egy pár szétdöngetett Orion HS20-ba tettem bel, de nagyon rosszul muzsikált. Most sok év után sikerült szereznem egy pár eredeti PD207/S mélyet bele, össze sem lehet hasonlítani a kettőt!
Hi!
Rosszul láttad, mert az csak 16cm-es.
A 20-asban is van 2 féle!
1. papírcsévés 60/40-es. Az tényleg borzasztó....
2. alucsévés 80/60-as. Az már konkrét az árához képest.
|
csüt. máj. 20, 2004 19:59 |
|
|
vasti
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1104 Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
|
stol:
Köszönöm, ki fogom próbálni, csak először rendbe kellene szedni a porvédőt... Mert szerintem zörögne menet közben :-((
Egyébként pont ilyen Somogyis 20 centis mélyem van nekem is egy pár: szerintem nagyon rossz hangja van... Egy pár szétdöngetett Orion HS20-ba tettem bel, de nagyon rosszul muzsikált. Most sok év után sikerült szereznem egy pár eredeti PD207/S mélyet bele, össze sem lehet hasonlítani a kettőt!
subvoice:
Igen, ilyenekről már én is hallottam ;-)) Ha a hétvégén megyek az ősökhöz, magammal viszem, és vágok ott egy lyukat valami bútorlap-táblába: sőt ha találok valami zárt faládát, ami méretben stimmel, akkor rá is szerelem előlapnak ;-))) Szerszámosláda, fásláda, hasonló ;-))
Üdv!
|
csüt. máj. 20, 2004 8:11 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
vasti írta: subvoice: OK, tudom, nem így kell egy hangszórót "tesztelni": de azért többet vártam volna tőle csak így szabadon... Meg a srác akitől kaptam azt mondta, hogy akitől kapta azt mondta , hogy valamelyik suli "rendezvény-hangosító" mélyládájában volt: innen gondoltam, hogy hifi célra nem lesz jó, hanem arra való, hogy 500W-al megküldve jó nagyot tud huppanni ) Meg azért azt elvártam volna tőle, hogy 40W-al doboz nélkül legalább kiugorjon a membárn a helyéről ) Üdv!
Az akusztikai rövidzár miatt egyetlen mélyhangszóró sem fog szabadon produkálni semmit sem. Legalább egy nagyobb karton dobozt keress neki és abba tedd bele.
|
szer. máj. 19, 2004 20:29 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Ja!
Amikor legutoljára megnéztem, hogy mit bír a cuccos, be-badsectorosodott egy vincsim.
Azóta ovatosan űzöm.
|
szer. máj. 19, 2004 17:29 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
http://users.freestart.hu/joska5/hang.jpg
Ez egy kép a jelenlegi hangtechnikám egyik darabjáról.
A Somogyi egy 15l-es zárt ládában csücsül.
A VIDI most csak mélyláda szerepét tölti be.
Meg egy kis csaoágyas Maxtor-hang:
http://users.freestart.hu/joska5/2.mp3
|
szer. máj. 19, 2004 17:27 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
Nekem 50l-es zárt ládában van.
A 15Hz-et igazán nem is hallom, csak pereg a gitt kifelé az ablakkeretből.
A láda jelenleg nincs nálam, most csak VIDEOTON-DC2550-em van egy pár.
|
szer. máj. 19, 2004 16:25 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
subvoice:
OK, tudom, nem így kell egy hangszórót "tesztelni": de azért többet vártam volna tőle csak így szabadon... Meg a srác akitől kaptam azt mondta, hogy akitől kapta azt mondta ;-) , hogy valamelyik suli "rendezvény-hangosító" mélyládájában volt: innen gondoltam, hogy hifi célra nem lesz jó, hanem arra való, hogy 500W-al megküldve jó nagyot tud huppanni ;-)) Meg azért azt elvártam volna tőle, hogy 40W-al doboz nélkül legalább kiugorjon a membárn a helyéről ;-))
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 14:40 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
stol:
Ne csigázz tovább ;-)) Mekkora zárt dobozban használod, ahol 15-20 Hz körül már elkezd szólni?! Ilyen kell nekem ;-))
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 14:36 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
vasti írta: ... ja, és a sarokba állított magas doboz, meg a dohányzóasztal lecserélése "lakberendezésileg" nem jöhet szóba nálunk... A lehető legkisebb, legdiszkrétebb doboz kellene. Mondjuk az egyik sarokba egy kis kocka, virágtartónak még elmegy ) Kicsit bánom már, hogy a fotel alját nem úgy csináltattam meg az asztalossal, hogy használni lehessen erre a célra: az lett volna a legjobb megoldás. Eléggé magas, liter is van bőven, és teljesen kihasználatlan. De most már nem szívesen szabatnám át ( Majd azért beszélek az fickóval, hogy kivitelezhető-e ) Üdv!
Csinálj sarokhangfalat, iszonyat jól tud szólni. A szoba két szoszédos fala hasonlóan működik, mint egy tölcsér. Kell egy előlap, alja meg teteje, igen anyagtakarékos.
|
szer. máj. 19, 2004 13:52 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
Korához képest ez a hsz. jó paraméterekkel rendelkezik, és az érzékenysége is jónak mondható.
Nálam 15-20Hz-ig is lemegy.
Ez nagyban függ a ládától is.
Figyelem!
Ez a hsz. csak zárt ládába építhető.
Ennek ellenére hosszúlengős. (1,5-2cm Xmax)
|
szer. máj. 19, 2004 13:41 |
|
|
subvoice
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 370 Tartózkodási hely: Budapest
|
vasti,
Ha doboz nélkül próbáltad, akkor nem csoda, hogy nem szólt semmit sem.
|
szer. máj. 19, 2004 12:15 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
... ja, és a sarokba állított magas doboz, meg a dohányzóasztal lecserélése "lakberendezésileg" nem jöhet szóba nálunk... A lehető legkisebb, legdiszkrétebb doboz kellene. Mondjuk az egyik sarokba egy kis kocka, virágtartónak még elmegy ;-))
Kicsit bánom már, hogy a fotel alját nem úgy csináltattam meg az asztalossal, hogy használni lehessen erre a célra: az lett volna a legjobb megoldás. Eléggé magas, liter is van bőven, és teljesen kihasználatlan. De most már nem szívesen szabatnám át :-(( Majd azért beszélek az fickóval, hogy kivitelezhető-e ;-))
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 12:06 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
Igen, illik rá a leírás, ezek szerint megvan a típus ;-))
Szóval azt mondjátok, hogy érdemes meghagyni eredeti állapotában?! Kár, hogy a porvédő sérült :-((( Nekem nagyon gyanús, hogy igencsak meg kell hajtani: igaz, rákötöttem közvetlenül az erősítőm kimenetére, megkapta a teljes frekvenciatartományt.
Szóval ez jó lenne szobai szubba? Kb. meddig megy le? Mert nekem nem az lenne mondom a lényeg, hogy "üssön", hanem hogy ott dolgozzon szépen, ahol a tannoy még nem szólal meg...
Most hogy így mondjátok, 15 éve Fehérváron a Skálában "hifi" osztályon mintha tényleg ilyen kinézetű mélyek lettem volna a böhömnagy szovjet hangfalakban ;-)))
Ki kellene most már próbálnom valami dobozfélében... Csak nincsenek nagyobb dobozaim otthon, mindegyiken csak 20 centis a mélyhangszóró kivágása :-((
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 12:02 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
Vasti!
Inverz gumipereme van, 4 csavarral van felfogatva a mágnes!
IGEN!
Ez az orosz Ragyiotechnika!
Nekem ebből van 1 pár 25-ösöm.
MEGÖLHETETLENEK.
Viszont a négyszöget gyűlölik, mert pillanatok alatt elégetik a tekercset.
Ilyenkor no para, kell a Junoszty eltérítőtekercs, és annak a "drótjával" simán ujratekerhető...
|
szer. máj. 19, 2004 10:09 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Jajaja! És inverz gumi a széle, nem?
Jó kis hangszóró az, szerintem. A doboz nem annyira kritikus, amiben én hallottam az sem neki készült, olyan 40L lehetett, majd megkérdezem, ha nem felejtem el.
Az elhelyezéssel kapcsolatban pedig, ha jól emlékszem Wattnak volt egy pár jó ötlete, pl. hosszú-magas doboz a sarokba, vagy rá egy üveglap egy fekvő dobozra és máris dohányzóasztal álnéven lehet beadni.
Üdv
Inhouse
|
szer. máj. 19, 2004 10:01 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
inhouse:
Ez a hangszóró egy olyan szerzet, hogy a provédője majdnem akkora, mint a membrán ;-)) És sajnos a bátyám régen külcsönadta egy haverjának, hogy próbálja ki, és ő meg besuvasztotta a műhelybe, valamit rápakolt, és ez a szép nagy porvádő össze-vissza van horpadva, néhol már majdnem el is van szakadva :-(( Tiszta ideg voltam, amikor megláttam. Igazából dobozban még nem próbáltam, csak úgy magában ;-)) Meg mivel semmit sem tudok róla, kicsit nehéz lenne hozzá dobozt méretezni :-(( Egyszer valaki leírta, hogy hogyan lehet néhány paramátert kimárni, de ez már meghaladja a tudásomat, meg az önbizalmamat ;-))
A kis méret meg azért fontos, mert komoly elhelyezési problémáim vannak: a múltkor szereztem egy pár Acoustic Research AR-2Ax hangfalat, ami mellé már nem kellett volna szub, mert elégedett voltam a mélyeivel: viszont már azokat sem tudtam lehelyezni normálisan, túl nagyok voltak :-(( Úgyhogy inkább megváltam tőlük.
Az az igazság, hogy nem szeretném, ha a hifi bárminek a rovására menne otthon: nem akarok túl sokat külteni rá, és nem akarom a szobát sem átrendezni. Annyira nem vagyok fanatikus, egyszerűen csak a lehető legjobb minőségben akarok zenét hallgatni. Egy 1,5m3-as szub már eléggé drasztikusan rontaná az édes kedves kis lakásunk hangulatát ;-))
Az IC-s végfokkal meg a mindenféle kompenzáló áramkörök kihagyásával valószínűleg igazad van: általában mindig az egyszerűbb a jobb. Elég rajtuk akkor elgondolkodnom, ha nem leszek elégedett a végeredménnyel... Kezdésnek egy aluláteresztő szűrő, kikísérletezve, hogy meddig engedjem fel, aztán ennyi ;-)
Na, majd meglátjuk. Várom a választ hangszóró ügyben a Sonido-tól, ez dönti el, hopgy merre tovább: a legdrágább az egészben szerintem az lesz. Az IC nem drága, trafó-kondi van, a doboznál meg a tervezés a sarkalatos pont, mert annyira nem drága...
Üdv!
|
szer. máj. 19, 2004 9:46 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
vasti írta: Elképzeléseim szerint egy zárt, esetleg reflex láda lehet a jó nekem, előre néző hangszóróval ) Nem tudom hogy ezt honnét vettem ) Aztán hagszóró: van egy brutál alu öntvény kosárral meg mágnessel rendelkező 25 centis ukrán mélyem, már írtam a Sonido-nak, hogy érdemes-e belőle egy jó mélyhangszórót csinálni... (mert mostani állapotában a Denon PMA280 erőlködőmmel csutkán küldve is alig szól ) Ha igen, akkor hangszóróm már van ) Autóban hallottam szólni, meglepően kellemes hagja volt. Ha jól méretezed a dobozt, akár be is válhat! Ne ragaszkodj mindenáron a kis dobozhoz, kevés hangszórónál vezet jóra! vasti írta: Lehet, hogy IC-s végfok lesz a végén, ha találok (ajánlatok ) valami jó típust... Akkor kellenek még szűrők, fázismenet-kompenzáló áramkör, stb. Az én igényeimnek megfelel a TDA7294, talán megér egy próbát. A fázismenet-kompenzáló áramkör, stb, beépítése előtt nem árt kipróbálni anélkül is, lehet, hogy jobb eredményt ad az egyszerűbb változat, minél kevesebb belepiszkálással... vasti írta: Viszont még mindig ott van a lehetősége annak, hogy a jó nagszóróból, dobozból, elektronikából egy csapnivalóan rossz doboz lesz... Na mindegy, egyszer összeszedem a bátorságomat, és nekidurrantok.
Nem vagy te olyan béna, mit parázol? )) Ugorj neki, csak ne durranjon nagyot! ))
Üdv
Inhouse
|
kedd máj. 18, 2004 17:00 |
|
|
vasti
gyémánt tag
|
Én is lassan-lassan belefogok a szub építésbe (magamat ismerve néhány éven belül talán ;-)) De az az igazság, hogy félek tőle rettenetesen...
Az elvárásaim: kis méret, elsődleges szempont a zenei hangzás (nem kell a szomszédokat tönkretenni vele: a Tannoy M3 dobozaimhoz kellene, egy kis lefelé kiterjesztés céljából) amin azt értem én, hogy színezetlen, nem zsíros, hanem gyors, dinamikus hangja legyen: ja, és nagyon olcsón megvalósítható legyen persze ;-))
Elképzeléseim szerint egy zárt, esetleg reflex láda lehet a jó nekem, előre néző hangszóróval ;-)) Nem tudom hogy ezt honnét vettem ;-)) Aztán hagszóró: van egy brutál alu öntvény kosárral meg mágnessel rendelkező 25 centis ukrán mélyem, már írtam a Sonido-nak, hogy érdemes-e belőle egy jó mélyhangszórót csinálni... (mert mostani állapotában a Denon PMA280 erőlködőmmel csutkán küldve is alig szól ;-)) Ha igen, akkor hangszóróm már van ;-))
Végfoknak van otthon egy Quad, vagy esetleg összedobok valami, CSAKHOGY: valószínűleg itt is nagyon el lehet csúszni... Mi van, ha az erőlködőm tényleg csak erőlködik?! Lehet akármilyen jó hangszóró, nem lesznek jó mélyek... Szóval itt is körültekintőnek kell lenni. Bár a multkor láttam egy kibelezett Tannoy szubot: IC-s végfok volt benne, hogy milyen, azt már nem tudtam megnézni :-(( Lehet, hogy IC-s végfok lesz a végén, ha találok (ajánlatok ;-)) valami jó típust... Akkor kellenek még szűrők, fázismenet-kompenzáló áramkör, stb.
Trafóm van, lapszabászatban ismerősöm is, úgyhogy van remény ;-))
Viszont még mindig ott van a lehetősége annak, hogy a jó nagszóróból, dobozból, elektronikából egy csapnivalóan rossz doboz lesz... Na mindegy, egyszer összeszedem a bátorságomat, és nekidurrantok.
Üdv!
|
kedd máj. 18, 2004 11:40 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sziasztok !
Lenne 1 kérdésem, kiváncsi vagyok ki mit tud erről !
Ismerősök mesélték, hogy van nekik ilyen kis szobai
mini-sub PC-hez, és megnézegették a dobozt, ami
egyébként egy reflex doboz, hogy hogyan is működhet,
mert a méretéhez képest elég rendes mélyhangokat
tud kiadni. És aszonták, hogy sima reflex doboz, de annyi
specialitása van, hogy a reflexcső végén a doboz gyomra felé
van 2 kis félkör alakú akadály a levegő útjában, egymáshoz képest
kicsit eltolva. Tehát, mintha a reflexcső vége le lenne zárva egy körlappal,
csak az félbe van vágva, és az 1ik fele kicsit arrébb van tolva, hogy azért
a levegő tudjon mozogni. Ez milyen elv alapján működik, mit csinál, és hogy
lehet kb hangolni ? Vajon lehet hasonló elvet alkalmazni nagyobb méretek esetén is ?
|
hétf. máj. 17, 2004 22:27 |
|
|
PeppeR
ezüst tag
|
...
|
hétf. máj. 17, 2004 8:21 |
|
|
szerv
arany tag
|
köszi
|
szer. máj. 12, 2004 9:08 |
|
|
lkadar
arany tag
|
brigi írta: Sziasztok!
Hol lehet venni olyan előre gyártott csomagot, ahol csak rá kell forrasztani a kész nyákra? Kb. 50-70 w/8 ohm (100 wattos a mélynyomóm).
Hi All!
Brigi: A budai skala mogott a pinceben (Mikroelektron Bt.; XI. ker. Bercsenyi utca 32/a; tel.: 209-2542)
lkadar.
|
szer. máj. 12, 2004 8:43 |
|
|
szerv
arany tag
|
Sziasztok!
Hol lehet venni olyan előre gyártott csomagot, ahol csak rá kell forrasztani a kész nyákra?
Kb. 50-70 w/8 ohm (100 wattos a mélynyomóm).
|
szer. máj. 12, 2004 8:13 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Azért a festéssel csak óvatosan, mert az is hőszigetel. Csak lehelet vékony réteget szabad felvinni. Sőt, nem is festeni kell, hanem eloxálni...
Gilszkilabor
|
kedd máj. 11, 2004 22:04 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Nekem is fúrának tűnt elsőre, de állítólag a feketére festés segít a hőleadásban !
|
kedd máj. 11, 2004 18:31 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
ha nem latszik a hutoborda en nem festenem le (hoszigeteles)
|
kedd máj. 11, 2004 17:22 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
hugi_0 írta: philips pxs120 hol es mennyiert vetted ?
Nem mai a történet, ha jól emlékszem 20eFt körül volt, de annak már vagy 4 éve...
Új képek vannak fent az oldalamon:
http://www.freeweb.hu/inhouse/szobai_aktiv_sub.html
A doboz kész van, csak az erősítőt kellene beszerelni a hátuljába, ja meg lefesteni a hűtőbordát feketére. Egyébként működik, bár a MacAbsolute-hoz képest először gyengusznak tűnt. Aztán állítgattam a szinteket és rövidítettem a csövön, így már egész jó.
Azt mondjuk elronottam, hogy nem raktam füleket az oldalára, mert van vagy 40 kg!
Üdv
Inhouse
|
kedd máj. 11, 2004 10:54 |
|
|
hugi_0
ezüst tag
|
philips pxs120
hol es mennyiert vetted ?
|
hétf. máj. 10, 2004 22:28 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Kicsit elmaradtam, eddig az autós ládám tetején ült a félkész erősítő és így hallgattam. Viszont a hétvégén nekikezdtem a laminált dobozt összerakni, ezen a hétvégén talán be is fejezem...
Néhány újabb kép:
Egyelőre úgy döntöttem nem rakok bele aut. ki/be kapcsolót, majd én kapcsolom, sőt aluláteresztőt sem, mivel eddig úgy tűnik nem kell.
Üdv
Inhouse
|
szer. máj. 05, 2004 14:30 |
|
|
peetiikee
|
Sziasztok,
nekem van már egy QUAD 405, ami hajt egy mélyládát. Tudna valaki ajánlai hozzá egy korrekt, esetleg állítgatható (nem kell fokozatmentes, jó a fix értékes is) vágási frekijű aktív szűrőt? HA megcsinálod nekem, vagy rajzot küldesz nyákrajzzal, az is tökéletes, ha lehet kérni, minél zajtalanabb legyen, mert a Quad-om egyik fele külöönösen jól sikerült (csendes, nem koppan bekapcs.kor és elég jól be tudja osztani magának azt a 600W-os torroidot, amit csak C16-os megszakítóról tudok bekapcsolni, mert valaki keveset tekert )
Köszi!
Peetiikee
|
pén. márc. 19, 2004 15:25 |
|
|
DjYdur
arany tag
|
Hi!
Nem teljesen ide való a kérdésem...
Tudja valaki, hogy hol találok Eminence árlistát neten?
|
csüt. márc. 18, 2004 14:38 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Azok is tancolnak.
Ha "elmaszik" a lada a helyerol, tegyed hangfaltuskekre, akkor talan nem fog.
Vagy probald meg gumitalpakra tenni.
Vagy kerd fel egy keringore a melynyomot.
--
Danko
|
csüt. márc. 18, 2004 9:56 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Este megint teszteltem, újabb problémák vannak, remegnek/zörögnek a polcok, szekrények és a szobaajtó.
A Klónok támadásánál az első jelenetben, amikor jön Amidala ezüst hajója iszonyatos táncba kezd a mélynyomó. Gyáriaknál mi a helyzet ilyenkor?
Üdv
Inhouse
|
csüt. márc. 18, 2004 8:48 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Egy ónozott lemezdoboz azért nem árt az elektronika köré. Rajta lesz a teteje is, ha elkészül.
Egyébként tegnap addig nem feküdtem le, amíg meg nem szólalt. Tápegység, kábelezés és éjfél körül kezdtem el próbálgatni az autós dobozommal (MacAbsolute300 40l reflex). 2 helyen is próbáltam, de csak csutka hangerőn kezdett brummogni, de akkor már majdnem kiugrott a helyéből a hangszóró. Inkább (a családi béke érdekében is) lefeküdtem aludni. Reggel aztán adtam a családi békének mégegy pofont, átraktam a dobozt egy 3. helyre és hoppá, vissza kellett venni. Itt már nem lihegett, hanem ütött is, a hangszóró szépen járt. Pár percig próbálgattam, volt akciófilm, Yello ... aztán jönni kellett dolgozni.
Üdv
Inhouse
|
szer. márc. 17, 2004 8:03 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> oldalamra feltettem néhány képet, eddig itt tartok.
Azt nem ertem, hogy a PC tap haz mire jo?
|
kedd márc. 16, 2004 17:09 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
oldalamra feltettem néhány képet, eddig itt tartok.
Az erősítő panelje kész, fel van fogatva a hűtőbordára. A táegység panelje meg van tervezve, csak időm nem volt legyártani. Hátra van még az automatikus jelre ki/be kapcsolgató áramkör tervezése, kivitelezése. Aztán jön a kábelezés, dobozkészítés.
A fadoboz elején lesz a hangszóró a reflexnyílással, a hátuljára kerül az erősítő úgy, hogy a hűtőborda fog csak látszódni, alatta a kezelőszervekkel. Természetesen a bordák függőlegesen állank majd.
Üdv
Inhouse
|
kedd márc. 16, 2004 15:44 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Körbenéztem és elég érdekes a helyzet. Sok cég összekeveri a kappa pro 15lf-et a simával. Érdekes, hogy a sima(pressed steel kávás) a jobb és az olcsóbb szemben az aluminiumos pro-val. Arra 400W-ot írnak és 46Hz fs-t. A sima LF 39Hz és 600W.
De ezt a neten minden formában és vegyítésben megtalálod. Sajnos a honlapjukat nem érem el. (Helyette valami http://about-blank.ws lap jön be. Ez mi a fene lehet, mert keserít egy ideje!? Titeket nem?)
Na ennyi..
Üdv! watt
|
kedd márc. 16, 2004 14:04 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Szia Funk!
Nekem ez a doksi van meg róla. Ha itt hazudnak, akkor én is hazudtam!
Nominal Basket Diameter: 15", 381mm
Impedance: 8 ohms
Power Rating: 600Wrms
Resonance: 39Hz
Usable Frequency Range: 35Hz - 3kHz
Sensitivity: see guide on web (~103dB)
Magnet Weight: 95oz.
Gap Height: 0.375", 9.52mm
Voice Coil Diameter: 3.0", 76.2mm
Az érzékenységet tekintve egyetértek veled. Ez a hangszóró nem csak mélyen szól, hanem igen dinamikusan is. A kettő ritkán van együtt!
A powerről még annyit, hogy a kocsiban egy kappa 12 Pro van. Ez 500W-os helyből. 560W-ot zenében és rövid kitartott szinuszokban (szkóppal mérve) jól viseli már egy ideje. Úgy gondolom, hogy hinni lehet az Eminence-nek.
További jó zenehallgatást!
Üdv! watt
|
kedd márc. 16, 2004 13:40 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Watt!
Nekem volt 2 db ilyen lf-es kappám, de arra még 300 W-ot írtak. Az új szériára is csak 400 W-ot adnak meg, nem?
Mindenesetre ez a hangszóró erölködés nélkül megy le akár 25 Hz-ig. Annó én egy Reflexxel hasonlítottam össze és sacc 2-3 db-B-vel volt érzékenyebb az eminence a középmélyeknél(150 Hz), de vagy 6-8 dB-vel volt érzékenyebb az 50 Hz alatti tartományban.
Üvd
|
kedd márc. 16, 2004 12:55 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
SMA ötleteit bővitendő van még egy jól bevált(legalább is nálam) megoldás subládára. Egy 150-200literes láda középen, mint dohányzó asztal nem nagy optikailag, viszont minden igényt kielégít subláda terén. Nekem egy 38cm-es Eminence Kappa15LF nyomul, alig 30W-al. Ekkor már mozog a ház. (ez a kappa 600W-os. RMS!!) )
Üdv! watt
|
kedd márc. 16, 2004 11:04 |
|
|
inhouse
gyémánt tag
|
Morcos vagyok, elment a 3 nap és nem tudtam hozzá sem nyúlni a cucchoz, pedig azt terveztem, hogy hétvégén megszólal. Mindig közbe jön valami...ezt a hetet szabom magamnak utolsó határidőnek! )
Csináltam pár képet (erre futotta), hogy hol tartok, du felteszem a képeket, ide meg egy linket. Csak el ne felejtsem...
Közben kiderült, hogy az M.N.C rács nem úgy néz ki, mint amit először láttam, nagyon korrekt cucc.
Üdv
Inhouse
|
kedd márc. 16, 2004 8:53 |
|
|
Getto
|
HAlli
Nemtudja valaki hogy menyibe kerül mélyláda építéshez MDF lap? 22mm, Vagy faforgácslap? Menyibe kerül négyzetmétere?
|
vas. márc. 14, 2004 1:08 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Mindenki!
A szekrény alatti részre gondoltatok, vagy az ágy alatti rész kihasználására szubládaként?
Ezek is jól hasznosíthatóak, csak a rezgésmentességre kell vigyázni.
Van valahol egy leírás a neten, ami egy heverő alatti részben, néhány 100l-es térfogatban (!) oldja meg a szubláda kérdést.
Régebben, a hangfal hangolása oldalakon írtam egy sarokba beépíthető magas szubládáról, ez sokak figyelmét elkerülhette, pedig néha itt is akad hely, amit felhasználhatunk szubládaként.
Ilyen helyeken alkalmazhatóak kis átmérőjű hangszórók, más kivitelnél pont a membránfelület az ami lényeges, mert tulajdonképpen nagy hangerőt szub-mély tartományban szinte csak nagy átmérőjű hangszóróval lehet elérni.
Van egy, nem kimondottan szobai használatra méretezett szubláda konstrukcióm, tölcéséres, de viszonylag egyszerű és igen jó hatásfokú. A rezonancia-csúcs kb.30Hz-en van, itt igen jól dolgozik, igaz, 38cm-es mélynyomó kell bele.
16-20-cm-es mélynyomókkal akkor érdemes az "ágy alatt" dolgozni, ha négy darabot összeszedünk és egy reflex-dobozként kiképzett üreggel, ami mélyre van hangolva, valahová 16-25Hz közé, rezonancia-csúcsként tudjuk használni szubládának.
Lehet, ez nem fog tetszeni sokaknak, de néha a leglehetetlenebb konstrukciók hozzák meg a jó eredményt.
Üdv! SMA
|
szomb. márc. 13, 2004 15:50 |
|
|
_Danko_
gyémánt tag
|
Vagy szekrény helyett
Virágálvany, meg ilyenek
--
Danko
|
szomb. márc. 13, 2004 14:16 |
|
|
CortezMester
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 0 Tartózkodási hely: BudaPest
|
Ok, köszönöm ! Megfontolom, de lehet, akkor mégicsak megpróbálok egy
nagyobb dobozt erőltetni, csak elfér a szekrényen vagy vhol...
|
szomb. márc. 13, 2004 13:01 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Cortez!
Akartam válaszolni, de az Lx lenyelte. Mindegy, a lényeget subvoice elmondta.
Ha 100 Hz-ig föl kell menni, akkor két eset van: vagy a dobozt csökkented le úgy, hogy ide essen a fölső határfreki, de akkor nagyon nagy teljesítmény kell a meghajtáshoz, vagy valamivel nagyobb dobozt használsz, és az integrátort kicsit átalakítod (sorba kötsz a kondival egy párhuzamos RC tagot). Illetve ha könnyű a membrán, akkor eleve magasan lesz a fölső határfreki. Én az alsó kategóriában Tesla ARN 200-akkal próbálkoznék.
|
szomb. márc. 13, 2004 12:27 |
|
|