|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 8 hozzászólás ] |
|
Thiele/Small paraméterek mérési leírása
Szerző |
Üzenet |
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
A címben az szerepel, hogy T/S paraméterek.... A Vas csak egy a sok közül és ha valaki egy tervező progiban szeretné a hangszóróját fejleszteni, akkor szüksége lehet a többire is. Nem?
Üdv! watt
|
hétf. márc. 22, 2004 6:43 |
|
|
Gilszkilabor
gyémánt tag
|
Up!
A Spanyol viasz egyszerűbben: Vas = Vb x ((fc/fs)^2 -1)
Nem kell meghatározni a Qxs paramétereket, csak rezonancia frekvenciát mérni. Pontosabb, gyorsabb és egyszerűbb. Doboz gyanánt pedig egy leveses fazék is megfelel, mint relatíve kis láda. A lényeg az, hogy magasra tolódjon az fc.
Gilszkilabor
|
pén. márc. 19, 2004 19:44 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Ezek a témák most is élnek, de úgy látszik kevesen kotorásznak a régi topicok után inkább nyitnak egy újat és kérdeznek, holott megvan a válasz.
A kedvükért felhozom ezeket a topicocat előre, hátha így jobban szem előtt van és nem kell többször leírni valamit.
Üdv!
watt
|
csüt. jún. 27, 2002 11:51 |
|
|
kulinpapa
|
Koszi a leirast.
|
pén. jan. 25, 2002 23:03 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Átmásoltam ide Djole segítő infóját. Gondolom jó lenne, ha egy téma egyben maradna.
::
Azt gondolom hogy ez hasznos lesz
WWW.AUDUA.COM
udv Tibi
|
pén. jan. 25, 2002 14:03 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Kösz a kiegészítést!
Megnéztem az ajánlott (mostmár tudom) programokat (azt hittem építési leírás).
Ha ezek jól működnek, akkor akinek van otthon PC-je, annak szinte minden akadály elhárul a mérés elől. (mondjuk mérődobozt nem lehet programmal helyettesíteni:-))
Csak egy erősítő kell, aminek a kimenetén beállítjuk a 10V-ot.
A szkóp feszültség hitelesítését azért nem szabad elfelejteni! Ezt valamilyen referencia feszültségforrásból megtehetjük, vagy egy egyszerű multiméterrel 50Hz es jelet megmérünk és ezt hasonlítjuk össze a program által mutatottal.
Gondolom (mert még nem próbáltam a progikat használni) a hangkártya vonal bemenetén lehet a mért feszejt bevezetni, és innen kerül kijelzésre. A jelgeneráló progi eközben meg a kimeneten adja a szinuszt a mérőerősítőnek.
Kösz mégegyszer, nagZé!
IKORI
|
csüt. jan. 24, 2002 11:41 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Nos a rajz olyan let amilyenre számítottam.
Körülírom:
Az jeladó, vagy erősítő kimenetére a mérendő hangszórót az R1 ellenálláson keresztül kell rákötni (sorosan). Mérni a hangszóró kapcsain kell az ellenállás után. Azt hiszem ez így is érthető.
|
csüt. jan. 24, 2002 11:05 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Mára(2002.01.24.) megígértem, hogy leírom a hangszórók paramétereinek meghatározását.
Úgy terveztem, hogy felteszem a honlapomra, de ma nem lehet megnyitni a kiwwi szervert. Ezért megpróbálom ide beszúrni a Word doksit. Van egy kép is és nem tudom benne marad-e a leírásban. Ezért próbálok valami rajzfélét összehozni. Ha nem lenne értelmezhető, akkor ha lesz módóm felteszem a lapomra mihelyt tudom.
TS-Paraméter-mérése, számítása
Thiele/Small paramétereket nagyon könnyű megmérni, audio mérési rendszerrel. A Thiele/Small paraméterek (fs, Qes, Qms, Qts és Vas) méréséhez a következőkre lesz szüksége.
Function generátor (Szinuszos frekvencia generátor): A generátornak tudnia kell 10 volt torzítatlan szinusz feszültséget. Ha a generátor nem tudja teljesíteni ezt, akkor erősítőt kell csatlakoztatni a generátor és a hangszóró közé.
Itt van egy korszakalkotó ötletem. Ha valakinek van számítógépe akkor egy hangszerkesztő programmal el lehet készíteni hertz-es lépésekben szinuszhangokat. Egy CD-re max 99track fér, de ez elég a 1-99Hz közötti tartományra. Ha valaki fél hertz-enként akar lépkedni. annak két CD-re kell ezt felírnia, vagy felíratnia. A hangszeleteket szünet nélkül kell felíratni, és kb 10-20másodpercesek legyenek. (lehet a PC-ről egyből is mérni, ha a program egyszerűen kezelhető.)
Ha ez megvan, akkor ezt lehet használni funkciógenerátor helyett. Az fontos még, hogy a frekvenciának megfelelő track számokra írjuk a szeleteket. Így amelyik track ki van választva a CD lejátszón, az a frekis hang fog szólni.(kivéve ha fél hertz-enként rögzítünk) A mérés is egyszerűbb és gyorsabb lesz.
Feszülségmérő:
A feszültségmérőnek vagy multiméternek tudnia kell a kielégítő kijelzési pontosságot és frekvencia tartományt (20-200 Hz váltakozó áram).
Frekvenciamérő: Amennyiben a generátor kalibrált szabályozóval rendelkezik, nincs szükség rá.
A feszültségmérő helyett használhatunk oszcilloszkópot. Használhatjuk frekvencia mérésére is, ha van kalibrált idő-rács a készüléken.
Az eljárás leírása:
Az egyik mérési lehetőség a súlyozott eljárás, a másik a zárt dobozos mérési mód. Mi a zárt dobozos eljárást követjük. Amikor a súlyozott eljárást használjuk a membránt megterheljük egy meghatározott nagyságú tömeggel(pontatlan), ehelyett mi beépítjük a hangszórót egy zárt dobozba.
1. Mérjük meg a hangszóró egyenáramú ellenállását (a lehető legjobb multi-métert használjuk)
2. Hozzuk létre a méréshez az alábbi áramkört.
ellenállás
_____ ____ _______________
I I___o R1 o__o_____I I
I osc I ____ _I_ I multiméter I
I I hangszóró I vagy I
I CD I ___ I I
I I___________I_____I oszcilloszkóp I
I_____I o I_______________I
A kapcsolásban szereplő ellenállás értéke:
R1 = 1000 ohm - Kimeneti összes ellenállás.
Ha a generátor kimeneti ellenállása = 50 ohm akkor az R=950 ohm. A fémréteg ellenállás 1% -os pontosságú legyen. Ha erősítőt használunk, akkor 1Kohm 1%-os fémréteg ellenállás kell.
Állítsuk a multi-métert 200mV-os állásba. A mérési pontokon mérhető feszültség arányos lesz a hangszóró impedanciájával. A mért feszültség tized része ohm-ban (200 mV correspond to 20 ohms). Ha a hangszóró impedanciája meghaladná a 20 ohm-ot, akkor a mérő ellenállást ki kell cserélni 10 Kohm-ra (10,000 ohms).Ekkor a mért feszültség megegyezik az impedanciával ohm-ban. A 10 Kohm-os mérő ellenállás pontossága 0.1% -nál jobb legyen. Az ellenállás anyaga fémréteg legyen.
-Most mérjük meg a szabadon álló, be nem épített hangszóró rezonancia frekvenciáját. A rezonancia frekvencia annál a frekvenciánál van, ahol a hangszóró impedanciája a maximumhoz ér. Tipikus az impedancia menet növekedése addig, amíg a rezonancia frekvenciához ér, majd esik az egyenáramú értékhez. A frekvencia további emelkedésével az impedancia ismételten növekszik.
fs=rezonancia frekvencia
3. Most vegyünk fel néhány szükséges változót:
Ro=(Z[fs] ) / Re
Z[fs]=a lengőtekercs rezonancia frekvencián mért impedanciája
Re= a lengőtekercs ohmikus ellenállása
Keressük meg a következő frekvenciákat:
f1= f-> [gyök(Ro)*Re] ez kisebb frekvencia mint az fs
f2= f-> [gyök(Ro)*Re] ez nagyobb frekvencia mint az fs
Tehát azokat a frekvenciákat kell megtalálnunk, ahol az impedancia [gyök(Ro)*Re] értékre csökken.
4. Ekkor már kiszámolhatjuk a Qms, Qes, Qts értékeit:
Qms= (fs*gyök(Ro) / (f2-f1)
Qes= Qms / (Ro-1)
Qts= Qms / Ro
5. Építsünk zárt dobozt a további méréshez, például egy Vb=20 litereset. Érdemes pontosan építeni a dobozt és a légtömörségre is, figyelni kell. Ha a hangszóró túl kicsi a 20 literes dobozhoz, akkor nem történik jelentős rezonancia frekvenciaemelkedés. Megoldás, ha dobozba pontosan méretezett téglát vagy fakockát teszünk. A kocka köbtartalmát a számításnál le kell vonni. A doboz, nagyobb hangszórónál lehet nagyobb is. A doboz mérete nem kritikus, csak pontosan tudni kell az űrtartalmát, mert ezzel fogunk számolni. Ez lesz a Vb változó a képletben. Nem szabad csillapítani semmilyen anyaggal, mert az növeli a látszólagos űrtartalmat. (akár 20%-al is!!)
Most ismételjük meg az 1-4-es lépéseket a mérődobozba épített hangszóróval.
Számoljuk ki a fentiekhez hasonló módon a Qec-t, fc, stb.
Vas Számítása:
Vas=Vb* ( (fc*Qec) / (fs*Qes) -1 )
KOR@WATT@Mester&
2002.01.24.
Sok sikert és jó hangot kívánok!
|
csüt. jan. 24, 2002 11:00 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|