Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. dec. 27, 2024 11:07

Hozzászólás a témához  [ 88 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
Számgép hőmérséklet. 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
temperature
Gőzöm sincs, hogy miért xar az alaplapod mérőkéje ezért nem is tudok rá megoldást (esetleg flash IC csere és égetővel beleírni az üres IC-be a tartalmat).
De ha jó lenne akkor sem árt egy plusz hőmérő (controlnak)
főleg az AMD + hűtőcsendesítés miatt.

+Phoenix+
Fordítsdd meg a befelé fújó ventit kifelé.
A wincsire valami passzív hűtőt kéne kreálni (pont ezen dolgozom én is qrvára meleg a 7200-es Maxtor vackom).
Esetleg ha a plusz kifeleventi a vincsi közeléböl fújja ki a levegőt az is javít valamit rajta.

Jó ötlet a soros diodák zsugorcsőben, 6V alá azért ne menjél le bár vannak ventik amik még egy éves használat után is stabilan elindulnak 5V-rol, de tuti ami ziher.
Fentebb adtam egy linket venti vezérlésröl nekem bevált.
Tök érdekes amikor valami genya oldalra keveredek és felugrik a proci használat a ventik megtáltosodnak és szól a gépem mint valami turbina... :)))

csüt. jún. 05, 2003 11:27
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
na de na de na de
a probléma szőnyeg alá seprése helyett jó lenne azt megoldani. ide másolom a hivatalos szöveget, miszerint kijavították már :
1006-os biosz : " - Revise Temperature offset"
1010 es biosz : " - Calibrate the reading of CPU
temperature in hardware monitor."

alapból 1003asom volt és felnyomtam 1010esre. azóta már mégegyszer, hátha rossz volt először
ordít róla, hogy ettől meg kell javulnia, akkor meg miért nem? az lesz a vége hogy rávágok egyet kalapáccsal, azt mérje meg

csüt. jún. 05, 2003 11:06
platina tag

Hozzászólás 
Én úgy csökkengettem a fordulatot, hogy a venti vezetékébe beforrasztottam 4 diódát sorbakötve. Pl.: 1N4148, v. 1N4001 tipusút (kb. 5Ft/db). egy diófa kb 0,7-0,8V-tal csökkenti a ventifeszt. A fesszel arányosan csökken a fordulata és persze a légszállítása, viszont aránytalanul a zaja. Aztán zsugorcső és kész.
Azzal továbra sem értek egyet, hogy 1 venti be, 1 meg kifúj, mert ha a tápventid kiszív pl 100L levegőt percenként, az akkor is bemegy a házba, ha 1 másikkal nem fújod be uazt a 100L-t. Viszont ha a másik is szív máris 200L/perc a levegőcsere. Kipróbáltam.

csüt. jún. 05, 2003 11:05
vas-tag

Hozzászólás 
Röhej: kezdtem egy vegyük-le-a-gép-oldalát prodzsektel és esett 10 fokot a max hő. Ebből úgy tűnik nekem, h megreked benna meleg levegő. Megnéztem a +házhűtőt és befelé fúj levegőt. Szal azt hiszem, h kifelé is kéne valamit fújatnom, nem elég rá a tápé.
Csupán azt nem tudom, h hova tegyek ilyet. Gondoltam rá, h kéne a vinyót is hűteni, de nem sokat számítana, ha a bennrekedt 70 fokot kevergeti :).
Szal: mit hova. Hogyan csökkentitek a hűtők fordulatszámát, h ne legyen hangos?
Milyen procihűtőt ajánlotok? (elszaródott a Titanom és baromi hangosan kerreg...nem sikerült helyes pozícióba ügyeskednem, azaz mindig visszatért a kerregés pár perc elteltével).

csüt. jún. 05, 2003 10:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi celsius!

Én egy külső hőmérőt javasolnék aminek a szenzorét a proci aljához szorítanék, vagy esetleg a mag felület mellé a hűtőborda alá (nem a mag és a borda közé!!!)

Esetleg egy következő BIOS verzió... bár a külső hőmérő akkor sem árt főleg, hogy csendesítettedd a gépet (megértelek nekem is ez a mániám).

üdv arnd

szer. jún. 04, 2003 21:44

Hozzászólás 
szisztok
probléma, mert az mindig van :)
tehát
Alaplap : ASUS A7V8X
proci : Athlon XP 2400+

az a baj, hogy a bios rosszul jelzi ki a cpu hőt. kb 20 fokkal kevesebbet mutat, mint windowsban több ilyen program (motherboard monitor, sisoft sandra). Sajnos a windowsos programok mutatják a valós értéket, mert a bios kb 40 fokot mond... az ugye kevés. márt csak azért is, mert tunning hűtőm van a procin (saját fejlesztés, a kevés zajt tűztem ki célul úgy hogy a cpu azért életben maradjon. így most terheléssel max 64 fok-ez nekem jó és kész, ebbe nem kell belekötni :)) tehát a 40 fok az hülyeség. frissítettem biost, mert láttam a bios leírásokban, hogy ezt a problémát már rég megoldották. felraktam a legújabb biost, de a hőmérséklet kijelzés ugyanúgy maradt - rosszul.
emiatt persze az alaplaphoz adott pcprobe-nevű programcsodát sem tudom használni normálisan, mert az is a bios-hoz hasonlóan hülyeséget mutat. mit lehet tenni mindez ellen ?

szer. jún. 04, 2003 21:14
vas-tag

Hozzászólás 
Nah, azt hiszem kezdek kevés lenni ehhez. Van egy haverom, remélem láda sörért bevállalja a beépítéseket :D.

szer. jún. 04, 2003 7:21
ezüst tag

Hozzászólás 
nnorbi@7110.hu

elore is koszi!

Norb.

kedd jún. 03, 2003 9:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
Mégsem ment el a levél.:-((Időtúllépés a kiszolgálóval.
De innen le tudod szedni!
http://www.honositomuhely.hu/ism/kat8/hard/mbm.html
Üdv Zso :-)

kedd jún. 03, 2003 7:33
Profil Privát üzenet küldése ICQ
ezüst tag

Hozzászólás 
Elküldve!

kedd jún. 03, 2003 7:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Zso!
Ha megtennéd, hogy elküldenéd nekem az új MBM-et, azt nagyon megköszönném. ko1981@freemail.hu
ThanX!

hétf. jún. 02, 2003 23:58
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
A magyarítási helyet ARND leírta.A txt fájlok között van egy segédlet amiben a különleges,nem ismert alaplapokhoz van segítség.Keresd meg a könyvtárban!A támogatott alaplapok listája meg azt hiszem az oldalukon fennt van.Ha gondolod elküldöm neked mélben a legújabb verziót és a magyarítást is.Csak add meg a címed!

hétf. jún. 02, 2003 22:48
gyémánt tag

Hozzászólás 
www.honositomuhely.hu

Norb a BIOS-ban van venti,ford illetve proci hőmérő, mert ha nincs akkor ne is próbálkozz tovább

hétf. jún. 02, 2003 15:52
ezüst tag

Hozzászólás 
zso!
magyar nyelvi csomagot hol tolthetek le???
vegiggorgettem,minden 0, kiveve a cpu speed.

ja, az alaplap valami régi tomato.

hétf. jún. 02, 2003 11:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi +Phoenix+ !

Ez a kapcsolás elég egyszerű és mégis megfelelő, én is ezt használom (proci, táp és ház ventire is).

http://www.belza.cz/pcfan/farg.htm

Norb: alaplaptól is függ a beállítás, nekem pl. a venti fordulatszámok nem az igaziak (hihetetlenül sok vagy kevés) pedig már minden variációt kipróbáltam...

hétf. jún. 02, 2003 9:46
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali Norb!
Átváltod a magyar nyelvre!Aztán próbálgatod kitalálni a dolgokat!
Hőmérsékletek:Az érzékelő a következőnek felel meg.Görgetsz egyet az elsőre!Aztán megnézed a Max-Min résznél mit ír ki!Ha jó akor adsz neki nevet!Ha nem akkor a következőre görgetsz!Aztán a ventillátoroknál ue. a menet.

hétf. jún. 02, 2003 9:46
platina tag

Hozzászólás 
Szerintem azt sehogy. Vagy a tied nem 3000-es, vagy ennyivel alacsonyabb a 12V-os feszültséged. Az utóbbi nem nagyon valószínű, mivel inkább magasabb szokott lenni. Az enyém is ezért megy 3200 körül 3000 helyett. Illetve többnyire 1700-1800 körülre vissza van lassítva, mert akkor már nem lehet hallani a hangját (prociterhelésnél persze gyorsul).

hétf. jún. 02, 2003 9:33

Hozzászólás 
Figyuztad már, hogy a D5TB ventid milyen sebeségen jár?:

Az én ventim 2700 fordulaton megyeget, és valahol azt olvasstam, h ez 3000-en megy, szóval lehet csak fordulatszámot kellene növelni.

Egy kérdés:

Hogyan állíthatnám be, hogy ne 2700-on járjon, hanem 3000-en???

Köszi!

hétf. jún. 02, 2003 9:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Elmagyaraznatok, hogy hogyan lehet beallitani ezt a
Motherboard Monitort? Nekem sajnos letoltes,es inditas
utan a muszerfal csak a cpu sebesseget meri.

elore is koszoni: Norb.

hétf. jún. 02, 2003 8:21

Hozzászólás 
Egy viszonylag egyszerű +oldás, kezdetnek: fogsz két ventit, ezeket
szépen összeerősíted (mezei hozzávaló csavarokkal), és beállítod a ház
hátuljába; legtöbbX van +1 hely venti részére. Áramellátás: sorbakötöd őket.
Elöl-alulra pedig beállítasz egy harmadikat, igény szerint akár 5V-ra
is kötheted, v a lap 3tüskés csatijára, ebben kevesebb a spiritusz...

Üdv, Cov.
ui: + zaj nincs, de áramlás igen

hétf. jún. 02, 2003 2:25

Hozzászólás 
Nekem 2.4-es PIV-em van ASUS P4T533C-vel 1066-os Rambus memoriaval.
A proci 52 C-ig, az alaplap 40 C-ig megy fel nyaron. Nem tudom, ez magasnak szamit-e.
Gyakori, hogy programok elszallnak. Ez a homerseklet miatt van vagy a memoria lehet hibas?

hétf. jún. 02, 2003 1:30
vas-tag

Hozzászólás 
Azt hiszem kezd érdekessé válni a téma :).
Hogyan fogjak hozzá a ventik fordulatszámának csökkentéséhez? Hogyan és hova állítsak be 2 kifújó ventit és 1 befújó ventit? Miről történik az áramellátásuk?

hétf. jún. 02, 2003 1:15

Hozzászólás 
A tápventinél "gyengébb" ventiket kell betenni. Nálam több is van, és
ez egy nagytoronyban kell is, sztem. Mondjuk +2 kifelé, egy befelé, így
biztosabb, h nem áll + semmi meleg a házban... Ez a kombináció többet
változtat, mint a csak +2 venti ki, vagy 1ki/1be. Ha 5 v 7V-ról mennek,
akkor a hangjukra sem lehet panasz; mindemellett hatékonyak maradnak.

Üdv, Cov.

vas. jún. 01, 2003 23:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
És ha túl sok szívót raksz be akkor a tápventitől nem szívja el a levegőt a többi?Nekem ilyen észrevételem volt.Ezért kiszedtem a ventiket.

vas. jún. 01, 2003 21:25
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nálam függőlegesen áll a táp.
Azt a lyukat pótoltam, ami a fentebbi linken a bal oldali tápon van "alul". Ez nekem pont a proci fölé kerül.

fxdx: miért ne forditsa meg a ventit???

Én eleinte csináltam a hűtő köré egy kis terelőt, hogy a venti teljesen hosszában átszívja a levegőt a hűtön (a mag közelében lépjen be a levegő) de semmivel nem javult illetve romlott mikor levettem...

Azért majd kipróbálom mi van akkor ha eredeti irányba fújja akkor mi van... de ez nem szimpi mert így csak keveri bent a meleget...

vas. jún. 01, 2003 21:08
platina tag

Hozzászólás 
A proci ventit nehogy megfordítsd! A lényeg, hogy a házból még 1 + venti szívja ki a meleg levegőt. Ha befúvó ventit építesz be, az csak az áramlási irányokat változtatja meg, de a mennyiséget nem. ( 1 venti befúj, uazt a tápventi kiszívja, semmi változás; két szívó viszont 2szer annyi levegőt visz ki.) Ezt nézd meg: http://www.hardwareoc.hu/modules.php?op ... =45&page=1

Lehetőség szerint akár több ventit is betehetsz. Ha a ventik fordulatát csökkented -akár a tápét is- kb 9V-ról járatva, a légszállítás darabonként a 3/4-ére esik, a zajuk meg "nullára". Viszont az össz szálítás 2-3-szorosára is megnő.
Arról is érdemes gondoskodni (légterelő), hogy a prociventi ne a saját levegőjét tudja visszaszívni. (Zalman hűtők)
Üdv

vas. jún. 01, 2003 20:01
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
Mielőtt belefognál a ház szétvágásába tegyél egy próbát!Kérj valakitől,valahonnan egy kemény karton lapot!/szomszéd,CBA..../
Erre vágj lyukat a procival szembe,és erősítsd fel rá a ventit.Aztán tedd oda az oldalfal helyére légmentesen.És próbáld ki,hogy miként alakul a hőmérséklet odabent!Ha jó akkor mehet élesben a dolog.Ha nem akkor,csak az oldalfalat kell visszarakni és kész is.Visszaállt az előző állapot.
A bioszfrissítés tartalmazó oldalon van általában segítség a flash-eléshez.Általában bioszonként változik a flash progi verziószáma és a frissítés mikéntje is.Pl a legutóbbi nekem az volt,hogy kilenc karakter+kiterjesztés volt a flash progi neve.AWDFL3351.exe Üsse már ezt valaki nekem elsőre DOS-ban!AWDFL~.exe 02.10.29 :-)

vas. jún. 01, 2003 19:16
vas-tag

Hozzászólás 
Tehát, ne fordítsam meg, hanem csak egy rést vágjak a házra.
Azt hiszem a Biosfrissítéssel kezdem, hátha segít, aztán jön a lakatos munka :))).
AWDFlash progival lehet, ugye? Leírná valaki nekem pls a lépéseket? Szégyenlem, de még sosem frissítettem...mire oda került volna sor lecseréltem.

vas. jún. 01, 2003 18:26
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
Nekem világos a dolog.Fogod a 4db. csavart és a ventit /PL:Titan D5TB/és fordítva csavarozod vissza.Úgy hogy a procitól szívja a levegőt.Ez nem rossz dolog alapból.De szvsz ha a ház oldalán át szívná a levegőt a procira a venti jobb lenne a hatásfoka a hűtésnek.
De sajna az elméletek itt megdőlnek.Csak a próbálgatás segít.

vas. jún. 01, 2003 18:19
vas-tag

Hozzászólás 
A táp oldalán a ház oldalát értitek? Nem lesz úgy nagyon hangos? :P Hogyan fordítjátok meg a procihűtő ventijét? Ha jól értem (ne nézzetek hülyének, fogalmam sincs, h szívja vagy fújja rá a prociról/rá a levegőt.. :)) ) alaphelyzetben fújja a procira a levegőt.

vas. jún. 01, 2003 18:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kivágtam a táp oldalát ahol a proci hűtő van és megfordítottam a procihűtő ventijét (így a proci meleglevegője egyböl kimegy a házbol a tápon át. Esetleg ez is segíthet.

Nem kell azért "lemezlakatosnak lenni" vannak eleve "lyukas" tápok illetve 2ventis is van igaz ezek általában azért már drágábbak....

Még az is segíthet ha az összes venti kifelé nyomja a levegőt, a kitáguló gáz (levegő) energiát von el...

1500-1800 körüli áron láttam külső hőmérőt 2 mérőhelyest, szerintem érdemes azzal ellenőrizni a hőmérsékletet...

vas. jún. 01, 2003 17:15

Hozzászólás 
Igaza van fxdx-nek. Nekem is az volt a bajom, ami neked. ASUS A7V33 - XP1800+ és a procim átlag 65 fokon üzemelt (nyitott háznál). Ráfrissítettem a BIOSra, most 45-48 fokot mutatnak a hőmérők. Zárt háznál viszont még most is felszalad 56 fokra. Tehát javaslatom BIOS frissítés, majd valahogy meg kéne oldani a ház szellőztetését (pl. nyitsz az oldalfalra egy nyílást a proci magasságában és egy ventillátorral közvetlenül oda tudod fujatni a kinti levegőt).

vas. jún. 01, 2003 16:03
platina tag

Hozzászólás 
Ha megnézed, a procid általában 25-30C-kal melegebb mint a ház légtere és ez kb így van rendjén. Szerintem a ház szellőzését javítsd, és lemegy a proci is. Nekem olyan hülyén van a ház, hogy a saját meleg levegőjét képes visszaszívni. Ilyenkor mindegy, hogy belül hány venti van, mert a meleg bennreked és csak kering.
Háj

vas. jún. 01, 2003 12:02
vas-tag

Hozzászólás 
Én is így vagyok vele, de eddig (a vinyó előtt)nem ment 62-65 fok fölé). A vinyó oki h megdobja a héázhőmérsékletet, de ez h függ össze a proci hőmérsékletével???
Külső hőmérő? Sajna nekem csak olyanom van, ami elszáll 43 foknál :D .

vas. jún. 01, 2003 10:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hi!

Nekem tulatin/1400-as procim van szintén titan réz hűtővel (egyébként nem nagyon vagyok vele megelégedve, nem viszi tulzásba a hűtést, és qrvára hangos, a régi noname alu hűtőm is ugyanennyit tudott igaz 8x8-as ventivel).
Na tehát, alaplap 33 proci 54 fokos (MBM szerint) külső hőmérővel (szenzor a proci alján) 48,4 fokos a proci de ha nagyon ki van hajtva akkor felmegy 50 ig is...

Nekem úgy tűnik, hogy az alaplap többet mér valamiért (nem tudom hol van a szenzora, esetleg magában a prociban?)

Szerintem valami külső hőmérőt akassz rá mert ez a 72 fok elég idegesítően hangzik...

üdv arnd

vas. jún. 01, 2003 10:50
vas-tag

Hozzászólás 
A ház alsó részén gyári lyukacskák és házhűtéshely van. Ez nagy házról beszélve az alsó ötödében van.
Most jutott eszembe :), h vettem nemrég egy 80 gigás maxtort és elég meleg...lehet h érdemes lenne hűteni? :D
Bááár már így is rettentő hangos (proci, ház, videókártya hűtés).

vas. jún. 01, 2003 10:45
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!
A winyó rekesz helyén /alatt/ van ventillátor?Mert a beszállított levegő kb. a procival van így egy magasságban.10C°-ot simán húz rajta le ha van ott ventillátor.
Üdv Zso:-)

vas. jún. 01, 2003 10:33
vas-tag

Hozzászólás 
Üdvözlet Mindenkinek!
Előrevetem, tudom, h számtalan tma született ezen kérdésben, csupán megoldást nem nagyon találtam.
AMD 1700+ AthlonXP proci, Titan hűtő (valami erős), házhűtő, jól beállítva.
Mindemellett indítás után a hőmérséklet 33/57 fok (alap/proc), folyamatos játék mellett (Warcraft 3) ez eléri a 41/72 fokot is !!!!!
Tudom, h ez már semmiképpen nem normális. Nem fagy a gépem, nincs igazán semmi baja, pedig ennél a hőmérsékletnél már kellene, nem? Próbálkoztam + alaplapi hűtővel is, de csak xarokat lehet kapni, amik 2 hét után zajosak, három után meg kibírhatatlanul hangosak.
Szal elképzelhető, h az alaplap méri rosszul? (epox 8KHA+) Biosfrissítés indokolt?
A processzor másfél éves, tehát semmiképpen sem az újabb fajta AthlonXp.
Válaszaitokat előre is köszönöm.

vas. jún. 01, 2003 10:16
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 88 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2