|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 13 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
Mr.Gabci
|
Sziasztok!
Látom megint van pár hozzászólás, de eléggé elsüllyedt a topic, már rég olvastam bele ...
Kanyika: Köszi, hogy eddig is mondtál ötletet ... eddig még mindig nem tudott miszondani más se
Cov: A keret minden felbontásnál más és más méretü, 320x200-ban a legnagyobb, aztán 640x480-ban kicsit kisebb, 800x600-ban még kisebb, 1024x768-ban pedig eltűnik teljesen. 320x200-ban kb. a képernyő oldalainak fele.
A külső monitoron normális képet adott, kivéve, ha úgy volt, hogy egyszerre a külső monitor és az LCD, akkor nagyobb volt a frissítési frekvencia, ezért a külső monitor már nem mutatta jól (valami megzakkant benne, ezért 800x600-ban 60Hz a legnagyobb frissítési frekvencia, amit mutat, ennél nagyobb már széttorzítja a képet, bár régebben működött tökéletesen, de gondolom, ha jó lenne a monitor, akkor jó lett volna az is).
A tweak progi jó ötlet, még nem jutott eszembe, csak a gond az lesz, hogy Win alatt nem zavar a dolog, mert ott úgyis 1024x768-as felbontást használok, hanem inkább a DOS-os dolgoknál gond, ahol nem lehet ekkora felbontást beállítani. Na meg a VMware, ami Win-es alkalmazás nálam, azon, lehet, hogy segítani fog ...
Ixsz: Nekem is mondtak ilyet, hogy van ilyen gép, amin nem lehet kinagyítani a képet, de végülis senki nem tudta eddig, hogy ez is olyan, vagy csak nem jöttünk rá. De se a BIOS-ban nincs ilyen beállítási lehetőség, se egyik billentyűre, úgyhogy szerintem ezeknek az embereknek lesz igaza ...
Gabci
|
csüt. aug. 07, 2003 20:52 |
|
|
ixsz
|
Ez a probléma nálam is jelentkezett egy Toshiba Satelit laptopnál, csak 1024x768 felbontásban volt hajlandó elindulni teljes képernyőben.
Kipróbáltam nem a gyári szoftverekkel is, de nem segített. A végén felhívtam a szervizüket, ahol közölték, hogy ez a típus ilyen, és nem lehet csak ebben a felbontásban használni.
|
kedd aug. 05, 2003 0:09 |
|
|
Cov
|
Mekkora ez a keret: Vízszintesen mérve mondjuk 25cm a "látható" kép,
és 2-2cm a jobb/bal "fekete csík"? Illetve arányosan ugyanilyen alul/felül?
Én LCD-vel nem találkoztam, pláne nem ilyesmivel, sajnálom.
H akkor se tudjál igazából állítatni, ha csak külső moncsira
teszed a képet, az nekem kicsit furi... De ha ez a legújabb driver,
és nincs más beállítás, akkor nem sok jót jósolok. Talán eressz
rá egy Tweak progit, az S3-as nem lesz gond neki sztem
Üdv, Cov.
ui: ja, külső moncsin hogy nézett ki a kép?
|
hétf. aug. 04, 2003 23:59 |
|
|
Kanyika
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 107 Tartózkodási hely: Bp
|
Gabci : sajnos akkor részemröl ennyi volt a tudomány:((
csaóó
|
hétf. aug. 04, 2003 19:51 |
|
|
Mr.Gabci
|
Bocs, Cov!
Most vettem észre, hogy írtál még egyet, egész legördítettem a hozzászólásokat, és csak az utolsót olvastam, aztán botor fejjel nem mentem följebb, mert aszittem csak egy új hozzászólás volt ...
Érdekes jelenség, amit mondtál, hogy a kis képet a monitor középre tette, amiket én láttam azokon mindig elment valamelyik irányba, vagy úgy szétesett, hogy csak színes ugráló csíkok lettek. Legalább ma is hallottam valami újat ...
Sajna csak egy alap felbontás van a Windows-ban hozzá ezzel a driverrel, amit a Compaq-tól töltöttem le (kb. 2-3 hónapja a legújabb volt), és nem tudok másik frekit állítani
Valószínüleg direkt van így, LCD-nél nem nagyon számít a frissítés, csak az a gond, hogy ha külső monitorra teszem, akkor se tudom állítani. Szerencsére működött a dolog (külső monitorral úgyse nagyon használom, csak most kipróbálásból), de ha a monitor nem bírta volna a frekvenciát, akkor sem tudtam volna állítani.
Eleinte zavart a sötét keret a kép körül, de most már kezdem megszokni ... legalábbis kénytelen vagyok, mert ahogy a dolgok állnak, úgy néz ki nem lehet kinagyítani.
Ez is egy S3-as, mint amit Te mondtál.
Ha van még ötleted írd meg, mert eddig még senki se tudta megmondani hogyan kéne
Olyan is volt, aki szerint nem lehet, de csak úgy hogy "Hááát, lehet, hogy nem lehet, láttam már olyat", de nem határozottan, csak olyan "nincs több ötletem" szerűen ...
Gabci
|
hétf. aug. 04, 2003 19:46 |
|
|
Mr.Gabci
|
Kanyika!
Köszi a tippet, de sajna nem működött
A BIOS-ban nincs olyan, hogy LCD vagy külső monitor működjön. Legalábbis nem találtam.
A Windows-t eddig is 1024x768-ban használtam, mert az töltötte ki teljesen a képernyőt, de nem azzal volt gondom, hanem más programokkal, régebbi játékokkal, vagy pl. amikor a VMware-t használom (az a szöveges módokat is grafikusként állítja elő sajnos).
A haverodnál pontosan ez a típus volt, vagy egy másik? A céges hardveres emberek aszonták az is számít, valami mindig más, vagy nincs. Szerintük ezen a modellen nincs ilyen, de majd még beviszem egyik nap, hátha tudnak mondani valami okosat, ha látják is. Nekik is épp volt ott egy Compaq laptop, de újabb, annak a BIOS-ában volt olyan opció, amit itt fentebb is írtak, hogy húzza szét a képet. Szóval ezen valószínüleg tényleg nem lehet.
Közben megvan az Fn+F4 funkciója: a külső monitor és az LCD között lehet kapcsolgatni, ha van rákötve külső monitor. Alaphelyzet az LCD, aztán egy nyomásra a külső monitor, utána egyszerre a kettő, aztán megint csak az LCD, stb. ... De ha nincs külső monitor, akkor nem csinál semmit.
Már végigpróbáltam az Fn+összes F gombokat F1-től F12-ig, és pl. az F1-en nincs ábra, de azzal lehet állítgatni, hogy a többi gomb által megjelenített ábrák (pl. a fényerő szabályozó grafikonja, vagy a aksi töltését mutató kis diagram) hol látszódjon a képernyőn.
Meg még valami, amit eddig kifelejtettem: van négy gomb a billenytűzet fölött, úgy néznek ki, hogy egy kis kitöltött rombusz és mellete 1, a következő szintén egy kis kitöltött rombusz és mellette 2, aztán ugyanígy 3 és 4 ... Ezek mire szolgálhatnak? Eddig nem sikerült rájönnöm ...
Gabci
|
hétf. aug. 04, 2003 19:26 |
|
|
Kanyika
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 107 Tartózkodási hely: Bp
|
Gabci figyuuuu : Jó helyen kapirgálsz, valóban azt a két gombot kell nyomkodnod, de.... a BIO-ba tedd LCD-re a képernyöt elöször is, mellesleg azt is tudod állitani valamelyik Fx +FN billel. Utánna a vindows bejelentkezö, vagy a boot képernyö müködése közben álitgasd, és be kell ugrania. a windows képernyö legyen 1024 en, gondolom annyit bir, ill az az alap beállitása. Havernál a win98 bejel képernyője volt olyan kicsi(körbe kerettel) de ha a win felált akkor már jo volt. És az FN+F4 variáciora átváltott, de nem mindég, ill nehezen. Nem tom miért.... probálgasd, mennie kell.
csaóó
|
hétf. aug. 04, 2003 12:04 |
|
|
Cov
|
Én csak 1 tapasztalatomat írtam, le. Pont olyan volt a kép (P133-as),
amit írtál, egy S3-as kártáyval, 14" moncsin. A driverével belőttük,
h minden felbontás/színmélység esetén 60Hz-et nyomasson, mert a moncsi
csak azt bírta. Ekkor az addig tökéletes, de "zsugorított" kép egészen
a szélekig kiment. Eddigi szavakkal: centerből->stretch lett...
Üdv, Cov.
ui: több ilyen monitort/vezérlőt is láttam, adott felbontás/szín esetén összezsugorodott
|
vas. aug. 03, 2003 22:50 |
|
|
Mr.Gabci
|
Sziaszzok!
Látom, írtatok többen is, köszönöm a válaszokat, de sajna nem sikerült megoldást találni
Cov: nem frissítési gondja van, hanem van körülötte egy keret (ami általában fekete, de ha van keretszín, akkor olyan, egész a képernyő széléig). Különben a kép teljesen normális, söt mivel ilyen pici (szerintem egy képpont fizikailag egy pixel ilyen módon), ezért még egész szép éles is. Minden programban így van, pl. kipróbáltam régebbi játékokat, de pl. a Windows-is, ha nem max. felbontásra van beállítva.
-Bob-: ilyen beállítás sajnos nincs ebben a BIOS-ban. Van olyan, hogy "Video", de ott csak a vezérlőkártya által használt portokat, meg memória terülteket, meg IRQ-t mutatja meg, és ezeket lehet állítgatni bizonyos értékek között. Amúgy a BIOS-t végignéztem már előtte többször is, ilyen opciót nem találtam benne. Vagy én vagyok a béna, vagy nagyon eldugták valahová, vagy lehet, hogy nincs is (Ezt is mondták már, hogy nem mindegyik gépen lehet a képet kinagyítani, főképp a régebbieken (ez egy Pentium 1-es).
Kanyika: igen, van egy "Fn" feliratú gomb, ami az F1-F10 gombokon lévő spéci funkciókat lehet használni, de nálam nem mind működik eddig (pl. a kontraszt nem csinál semmit, de pl. mellette a fényerő behoz egy kis diagrammot, amin állítgathatom a fényerőt), meg volt olyan is, amelyik működéséhez a BIOS-ban kellett állítgatni (a billentyűzár csak akkor működik, ha a BIOS-ban van beállítva jelszó, amivel fel kell oldani, ezért egy darabig azt hittem, hogy nem működik). Egyetlen ilyen gomb van már csak, amit nem tudok, hogy mire szolgál: az F4-esen van egy kis téglalap egy nagy téglalapban, mellette jobbra egy perjel, az mellett jobbra meg egy üres téglalap. Ebből gondoltam, hogy talán ezzel lehet váltani a kis kép és a teljes képernyős kép között, de látszólag nem csinál semmit (vagyis csak annyit, hogy ha kis képem van, mondjuk 640x480-as, és a keret nem fekete, akkor a gomb lenyomásakor a keret felső, vízszintes része villan egyet). Az volt a tippem, hogy valahogy ezzel kéne a képet nagyítani teljes mértre, de nemtom hogyan. Kínomban már gondoltam olyat is, hogy esetleg a BIOS-ban ezt is engedélyezni kéne? Ott nem találtam semmi ilyet. Aztán lehet, hogy egész másra szolgál.
Ha még van ötletetek, jöhet, várom!
Gabci
|
vas. aug. 03, 2003 19:26 |
|
|
Kanyika
arany tag
|
Csaóó
Ha van szines gombod a billen, pl. kék, akkor keresd meg a párjait, kell legyen valami bill ami a kép méretet befolyásolja, vagyis kitudod huzni a képet. Több laptopon láttam pl IBM.
Ezzel a bios LCD vezérlöjét szabályozod.
ennyi
csaóó
|
pén. aug. 01, 2003 12:51 |
|
|
_-Bob-_
|
Hali!
Semmi köze a driver-hez.
A bios-ban keresgélj, ott van az LCD vezérlö beállitása, hogy a nem LCD felbontású képpel mit csináljon.
-méretezze át (stretch)
-hagyja ugy és tegye középre (center) ilyenkor látszik fekete keret.
stretch esetén torzulni fog a képed, mivel "software-esen megnöveli egyes pixelek méretét"
ez baromi rosszul hangzik, de most sietek és nem tudtam jobban megfogalmazni.
de..
interpolál, (ezaz, s még rövidebb is!)
Minden jót
|
pén. aug. 01, 2003 7:42 |
|
|
Cov
|
Amit én tapasztaltam, régebbi monitorokon: adott VGA driverének
beállításai között (nem kimondottan a windows képernyő beállításainál!)
a frekit lehetett állítani. Ha rosszat kattintottál (nem bírta a moncsi,
de próbálkozott), akkor a kép kisebb lett (kerettel), vagy zsugorodott vmerre.
Talán egyszerű frissítési gondja van, lehet, h csak vmi köztes értéket
kap a csatoló (adott felbontáshoz külön-külön lehet/szokás állítani).
Üdv, Cov.
|
csüt. júl. 31, 2003 22:17 |
|
|
Mr.Gabci
|
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy Compaq Armada 7380DMT típusú gépet, természetesen használtan, mindenféle szoftver és leírás nélkül.
Egy problémám van, ami zavar egy picit: ha a grafikus felbontás nem a képernyő maximális felbontása, akkor a kép kicsiben látszik, a közepén, körülötte fekete keret van. Van-e rá valami mód, hogy a képet széthúzza, és betöltse az egész képernyőt? És ha igen, akkor hogyan?
Több véleményt is kaptam eddig, volt aki szerint igen, a setup-ban kell beállítani "valamit" (de hogy mit azt nem tudták pontosan, és a sorban összes lehetséges beállítás végignézegetése sem segített, sőt a hozzá letöltött help-ben sem találtam erröl semmit), voltak akik azt mondták, hogy nem lehet, ilyen csak az újabb kijelzőknél lehetséges ...
Egy ötletem, hogy valami módon az Fn+F4-el kéne kinagyítani a képet, mert azon látok egy olyan szimbólumot, amiröl egy kis-kép/nagy-kép jut eszembe, de lehet, hogy egész más, a nem látszik semmi hatása (de nem tudom, hogy mitől függ, hogy működik-e, mint pl. az F6-on lévö lezárás, ami akkor működik, ha a setupban meg van adva egy jelszó a feloldásához. Eleinte azt gondoltam, hogy a billentyűzetet esetleg más hasonló gépeibe is belette a Compaq, és azokhoz van ráfestve ez a pár szimbólum, mert nem működik pl. az F9-en lévö kontraszt állítás (viszont az F10-en lévő fényerő igen), meg egy darabig nem tudtam, hogy miért nem használható az F6 sem, a többire elég könnyen rá lehetett jönni.)
Ha valaki tudja, hogyan lehet széthúzni teljes képernyősre a kisebb felbontásokat, ne fogja vissza magát, írja meg!
Köszi!
Gabci
|
csüt. júl. 31, 2003 21:40 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 13 hozzászólás ] |
|