|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 6 hozzászólás ] |
|
Hogyan hűtsük a procit kinti levegővel... Egy kis modding...
Szerző |
Üzenet |
Nikk
ezüst tag
Csatlakozott: vas. jún. 27, 2004 19:32 Hozzászólások: 30 Tartózkodási hely: Néhol itt néhol ott
|
Azt megköszönném!!! Előre is THX!!!
|
pén. júl. 23, 2004 14:23 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Én is azt a módszert alkalmaztam, hogy inkább a ház teljes egészét hűtöm. Chieftec Scorpio házam van és a hűtés a következőképpen néz ki:
a ház elején lévő 2 vinyóöböl elején van 1-1 venti, az egyik öbölben van a rendszervinyó, aminek az alján szintén van egy vinyóhűtő. A két vinyóöböl alatt van mégegy ugyanekkora ventillátor, tehát összesen 3 ventillátor fúj a ház belseje felé (ha odateszem a kezem, szabályosan fázik, elég erősen nyomják). A procihűtőm gyári Intel (Northwood, 2.8GHz), és onnan a hőt (nameg a VGA kártya felől) két ugyanekkora venti húzza ki a házon kívülre. Ha meghajtom a procit, érezhetően igen meleg levegőt küld ki ez a két ventillátor (olyankor a proci ebben a nagymelegben kb. 52°C-os, tartós 100% terhelés mellett). Nekem ez így megfelel. Mint írtam, a vinyót két venti hűti, így ha az egyikkel van valami, akkor ott a másik (ugye nem mindig lehet azonnal észrevenni, nameg 120-as Maxtor vinyó, nem szokott fázni). A VGA-kártya és a proci hűtése szintén jó. Azért is kellett hátulra ventillátor, mert a VGA-kártya hátulja egy radiátorszerűség borda nélkül: az egész hátulját beborítja egy rézlemez, ami szintén eléggé melegszik. És akkor még nem beszéltem a hídról (gyári tuningos ASUS alaplap, hatalmas borda van rajta venti nélkül), ami szintén igencsak forró tud lenni a gyári túlhajtás miatt.
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy jó, ha a procihűtés megoldott, de nem elég. Van ott még millió alkatrész, ami felforrhat (még a hangkártyám is eléggé melegszik, nameg fölötte van egy RAID és egy SCSI kártya). Szerintem jobban jársz, ha a házad hűtését oldod meg kielégítően.
Ha valakit érdekel, linkelek be kisebb képeket, hogy hogy néz ki az egész.
|
pén. júl. 23, 2004 7:18 |
|
|
Nikk
ezüst tag
Csatlakozott: vas. jún. 27, 2004 19:32 Hozzászólások: 30 Tartózkodási hely: Néhol itt néhol ott
|
Azt elfelejtettem írni, hogy a procit 1,725V-on járatom 2233Mhz-en. Ehhez a plusz, hogy bírná a ezt 1,8V-on 2300Mhz-en. Na a 2300Mhz-hez kell ez a radikalitás. Amúgy az én házamban is van két házhűtő venti, de nem ér sokat, mivel a szobában meg 30°C van mint már írtam.
FXDX-nek. A befúlyt levegőt egy csövön keresztül vezetem oda a procihoz. Ettől várom majd a kisebb hőt. Rmélem azért sikerül majd.
|
csüt. júl. 22, 2004 18:37 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
A házban 50 fok van? Szerintem vedd ki a hősugárzót!
Én inkább a ház hűtését oldanám meg, mert a vinyó is szépen meg fog sülni (meg vga, stb.).
Nálam a proci (1600+) 2500 rpm-re lassított 8 cm-es ventillátor alatt (Titan D5TB) full terhelésnél 50 fokos. A ház hőmérsékletét még nem néztem. A biztonság kedvéért (nomeg elsősorban a hdd miatt) van 2 db. 8cm-es ventim 12V-ra sorba kötve (így 6-6V-on mennek), elől befúj, hátul meg ki. Ezt a vinyó miatt csináltam, mert ezzel pont alatta mozog a levegő, és így nagyobb biztonságban érzem az adataimat.
|
csüt. júl. 22, 2004 18:23 |
|
|
fxdx
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 674 Tartózkodási hely: Salgótarján
|
Azért vagyok rá kiváncsi, mert nem értem a következőt:
A házam oldala kivágva a proci magasságában, ott egy venti, ami a procihűtőre fúj. És semmivel sem hidegebb a procim.
???
|
csüt. júl. 22, 2004 13:18 |
|
|
Nikk
ezüst tag
|
Hogyan hűtsük a procit kinti levegővel... Egy kis modding...
Van egy elég jó kis ötletem...
Szóval bele is csapok a közepébe. Azoknak ajánlom ezt a cuccot akiknek nyáron is nagyon meleg a szobájuk ahol a gépük van, és erre még tuningolni is akarnak.
Én sajnos rákényszerültem erre, mivel az én szobámban, nyáron 30°C van, a gép belsejében, meg közel 50°C.
A lényeg, mivel a procihűtő a házban lévő majdnem 50°C-os levegőt fúllya rá a procira, így nem hűt valami fényesen. Erre jött az ötlet, hogy mi lenne akkor, ha nem a gépben lévő levegőt fúlynánk a procira, hanem a kintit.
Az elképzelés vázlatosan AeroCool HT-101 és ahhoz hasonló hűtővel rendelkezőknek:
(Hh) = Ház venti
(Ph) = proci hűtő
(=) = hajlékony cső
(>) (<) = A levegő iránya
(Hh)===>(Ph)===>(Hh)
Remélem érthető. A lényeg az, hogy egy csővel összekötjük a házhűtő ventit, a proci hűtőjével. Így a procvent nem a benti meleget fúllya a bordákra, hanem a kinti "hűs" 30°C szobahőt. Miután erre a hűtőre rá lehet szerelni két ventit is ezért ajánlatos a proci által leadott hőt ugyan úgy kivezetni.
Na ennyi volna. Majd megcsinálom és akkor már képek is lesznek. Addig is várom a véleményeteket erről az igen érdekes ötletről. Naggyon remélem, hogy sikeres lesz...
Üdvözlet mindenkinek!!!
Nikk / Mike Face
|
csüt. júl. 22, 2004 12:36 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 6 hozzászólás ] |
|