Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szer. jan. 01, 2025 6:59

Hozzászólás a témához  [ 29 hozzászólás ] 
Barton 2500+ = Barton 3200+ ? 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
"minden munkahelyen az általában fekvõ számítógépekbõl mindenféle vízcsövek fognak kilógni..."

Egyrészt ált. álló, másrészt nem fog semmi kilógni. Szépen bent egy zárt rendszer, a házon meg egy nagy dizájnos hõleadó radiátor. Nem lesz az csúnya.

Zsoca:
"mondjuk a házak aljában 10cm-es részben helyezkedik el a hûtõrendszer "
Nem hiszem.. inkább fent. (A meleg felfelé áramlik)

Kicsit körülnéztek külföldi site-okon, nagyon profi rendszereket fogtok látni, nem olyan házibarkács ez már. Sokan pedig azért térnek át (amiért én is gondolkoztam), mert sokkal halkabb gépeket lehetne csinálni, nagy teljesítmény mellett.

A témához: Vettem egy 45. heti 2500+ -t, még idén megnézem, mennyit tud (egyelõre gyenge) hûtés mellett egy Asus A7N8X Dlx -ban.

kedd dec. 16, 2003 23:34
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Hali!

Baromira nem akartam hozzászólni a témához, de rászántam a drága időt és végigolvastam.
Véleményem:
Talán igaz, hogy vízhűtés lesz mindenen pár éven belül....talán nem!
De most egy csomó pénzt költeni ilyesmire sztem csakis hőzöngés lehet.
Ez olyan mint az első DVD-írót megvenni. Bibí nekem van DVD-íróm.....fél év múlva meg hoppá ez +os ezt nem viszi az, ez minúszos ezt nem viszi ez...stb.

Mégha vízhűtés lesz is tegyük fel (nagy esély van rá) akkor is én tuti megvárom amíg szériákban árulják a boltokban 20e körül és válogathatok, nem pedig én tákolom össze otthon aztán vagy lesz rozsda vagy nem, vagy lesz zárlat vagy nem.

Senkit sem akartam fikázni ezzel, sőt én azt javaslom vegyetek minél többen most vízhűtést, mert ha a piac látja hogy igény van rá akkor nekiállnak a gyártók ezerrel fejleszteni....ergo az árak is zuhanni fognak én meg 1-2 év múlva ha már kell megvehetem a tutibiztos (garanciát vállal a gyártó), számomra legmegfelelőbb hűtőrendszert jó olcsón :)

Maiden:
Ezt nem gondolod komolyan!!! Sztem semmiféle vízcső nem fog kilógni a gépből, sőt nemhogy nem fogsz látni semmit a vízhűtésből, de hallani sem :)
Én mondjuk úgy képzelem, hogy kicsit magasabbak lesznek a gépházak és mondjuk a házak aljában 10cm-es részben helyezkedik el a hűtőrendszer és ennyi. Vagy hasonló módon. De láttam már 5.25"-ös helyre berakható (igaz kisebb teljesítményű) vízhűtést is!

Üdv,
Zsoca-M5

kedd dec. 16, 2003 15:06

Hozzászólás 
Én nem igazán szimpatizálok a vízhűtéssel, igaz nem is értek hozzá. Nem hinném viszont, hogy az egyetlen alternatíva ez lenne a jövőben...

Képzeljétek csak el, minden munkahelyen az általában fekvő számítógépekből mindenféle vízcsövek fognak kilógni.... elég murisan hangzik.

kedd dec. 16, 2003 13:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
amd.com-on nem találtál rá?
talán szilícium!:)
De ha a tapintását nézem akkor valamilyen fém.

kedd dec. 16, 2003 7:47
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Kicsit jobban élveztem a fórumot, ameddig kevésbé ütköztek a vélemények, vagy legalábbis finomabb formában. Én sem tartom veszélyesnek a vízhűtést, de tisztelem azok véleményét, akik drágának, és veszélyesnek tartják. Szerintem sokkal inkább táncol pengeélen az, aki tuningol léghűtéssel, mint az, aki egy korrekt vízhűtést használ. Sokkal jobban határon megy az Ő procija, mint a vízhűtést használóé.

00-XXI:

Egy kicsit félreértettél, én a ház oldalán nem a géped oldalát értettem, vagy nem olvastad el figyelmesen az Ordasi féle honlapot:

http://tuningnet.hu/cikkek/fal/

Továbbá valamit mintha írna a Peltier -elemek veszélyeiről, és táplálásáról, de a te géped, a te döntésed.
Ezzel együtt a gazdaságossági szempontokban Maiden -nek igaza van, bár ezt talán valahol én is feszegettem. Addig van értelme vízhűtésre költeni, amíg nem kerül többe a proci és a hűtő, mint egy annyival nagyobb proci, mint amit el kívánunk érni. Ebben az esetben rögtön megtérül, ha drágább, akkor csak a következő procicserék során, feltéve, ha nem kerül semmibe a hűtés fenntartása. Szerintem túlzásba viszed, és nem nyersz annyit, amennyit remélsz.

Hi

hétf. dec. 15, 2003 22:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
EGO: hát ahogy a wattok repkednek. nem véletlen a BTX előbbre hozatala. már VGA-hoz is kapni gyári vízhűtést. pl egy fx5800 másképp elviselhetetlen. Jó ha csak vízhűtések lesznek.

hétf. dec. 15, 2003 21:39

Hozzászólás 
a pár év még messze van4 :O) Nem sértésnek mondtam, s senkit nem is akarok megbántani, de attól még ezt gondolhatom.

hétf. dec. 15, 2003 21:36
arany tag

Hozzászólás 
"eszembe nem jutna vizet vezetni a gépembe, akármilyen bombabiztos technika is. Tényleg ne haragudj, de aki ilyet tesz, az a szememben idióta"

Na, ezt gyorsan revidiáld, mert egyrészt pár éven belül körberöhögnek, hogy ezt mondtad, másrészt elég sok mérnököt (NEC, Innova, Zalman..) idiótázol most le, aztán nem biztos, hogy õk..

hétf. dec. 15, 2003 21:23

Hozzászólás 
00-XXI:

bocs, hogy ezt gondolom, de leírom a véleményem. Ha olyan sokat költesz a hűtésre, abból már 2 procit is vehetsz, ami megy 2600-on. (picit meghúzva, amihez nem kell vízhűtés.)

eszembe nem jutna vizet vezetni a gépembe, akármilyen bombabiztos technika is. Tényleg ne haragudj, de aki ilyet tesz, az a szememben idióta! ez az én véleményem erről. Mellesleg mi okozza Nálad ezt a nagy megaherc űzést? Akarsz róla beszélni? :O) Gondolod, hogy bármit is észre fogsz venni abból, hogy 2.6-on megy a géped 2.4 helyett? Nem hiszem, maximum a tesztjeidben kapsz több pontot, vagy ha egész nap videot konvertálsz, nyersz egy fél órát.

Mégegyszer mondom, ne sértésnek vedd, de nagyjából ezt gondolom, hiába a bombabiztos hűtés, majd szépen elszállnak a PCI cuccaid, majd a FAT tábla a vinyóról, s megsül a videokarid is.

hétf. dec. 15, 2003 15:06
a fórum lelke

Hozzászólás 
a mag vagy a lap?

vas. dec. 14, 2003 22:02

Hozzászólás 
Nem tudja valamelyikőtök hogy milyen anyaggal van bevonva a Bartonok felülete ?

Ha nem ártana neki a víz akkor ........... §:-)

vas. dec. 14, 2003 21:56
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

00-XXI: A P4 -el csak párhuzamot vontam, mivel a két technológia nem tér el lényegesen lapkán belül egymástól.
Tuningnet valóban egy figyelemre méltó site, szoktam olvasgatni, kíváncsi vagyok, hogy mikor fúrod ki a ház oldalát a hőcserélő kinti elhelyezéséhez :-) . Egyébként igaza van a srácnak, mert a tápot, vga -t, északi hidat, és a procit egy körön hűti. Én annak érdekében, hogy halkabb legyen a gépem, az egyéb célra összerakott linuxos szerverembe rakom át az összes vinyómat, miután most lecseréltem passzív hűtésre a vga és northbridge hűtőimet. A vége legkésőbb jövő nyáron nekem is a teljes vizes megoldás lesz.
Még egy lényegtelen apróság: tudod már, hogy mivel fogod megtáplálni a peltier -t?

Hi

vas. dec. 14, 2003 14:58
a fórum lelke

Hozzászólás 
:))))
hány megahercen akarod járatni?:))
Szerintem sima vízhűtéssel is frankón jó! pláne ha nagy a tágulási tartály és egy gyors szivattyút kötsz rá. mert ugye a víznél nagyobb fajhőjű használható anyag kevés van.
memoriát chipsetet nem hűtöd?

vas. dec. 14, 2003 13:09

Hozzászólás 
www.tuningnet.hu -ajánlom mindenki figyelmébe !!!!! Nagyon színvonalas site !

vas. dec. 14, 2003 3:20

Hozzászólás 
Freelancer :

Ki beszél itt P4-ről(bizos elírás)

Amúgy tényleg kösz hogy figyelmeztettél(gúny nélkül) de
tudom hogy mik a buktatói . Belekalkuláltam !

A lecsapódást meg lehet oldani szigeteléssel ott ahol hideg v.mi ,szóval ez nem gond ,a szétégés se túl vészes mivel be lesz állítva a bioszban hogy kb. 30 fok fölött kapcsolja ki a gépet .

Salvatore :

"Bakker mennyi pémzt ölsz te bele??? " -Sokat ! Nagyon sokat ! :-D

Például ma rendeltem 2 négyzetmé. 1 mm.-es vörösréz lemezt .
Talán ekkora felület elég lesz a hűtésre ....

vas. dec. 14, 2003 3:17
ezüst tag

Hozzászólás 
00-XXI

Azt a Peltier -elemes játékot gondold még át, mert ha valami gondod lesz, akkor többet fogsz az új gépre költeni, mint gondolnád. Gyanítom, hogy ismered a Peltier -elem működését, azért esett rá a választásod. Képes a félvezetőlapka két oldala között nagyon nagy, kb. 70 fokos különbséget produkálni, ami nagyon alkalmassá teszi a tuningra. Én mégis azt mondom, hogy tarts meg a vízhűtős ötletedet, és felejtsd ki belőle azt a vackot. Ha bármi miatt megáll a hűtése, amivel elviszed az elemről a hőt, akkor pillanatok alatt beleégeti a procidat az alaplapba. Személyes véleményem, de én nem tennék ilyet a gépembe. Azért a pénzért, amit elköltesz a hűtésre, vehettél volna egy nagyobb procit. A másik, ami miatt aggódnék a helyedben, az a kondenzvíz. A mínusz 5 fokos vizet, felénk vidéken jégnek hívják :-) . Ok, fagyállóval feltöltve. A szobádban levő levegőnek, ahhoz, hogy jól érezhesd magad, viszonylag magas páratartalma van. Ez egy hideg felületen ki fog csapódni. Ha van szemüveges barátod, tudod, hogy télen, ha bemegy egy meleg helyiségbe, nem lát semmit. Csak ameddig ő megtörli a szemüvegét, addig a gépedben kicsapódott víz valahol elkezd szépen cseperészni. A víz hihetelen helyekre képes eljutni. Ha nem is csinál direkt zárlatot, akkor is ki tud alakítani helyi galvánelemeket. Kis idő múlva meg fogsz lepődni, hogy mi minden korrodálódott a gépedben. Szerintem maradj a sima vízhűtés mellett.
Még egy apróság, amiről talán nem tudsz: A Pentium 4 -ek sorra mennek tönkre az úgynevezett szivárgóáramoktól, amik annak köszönhetők, hogy ilyen magas frekvencián túl sok szabad neutron lép ki a félvezetőből, és kisebb helyi átütéseket okoz lapkán belül. Először hibázgat, aztán megáll. Ha nagyon túlhúzod, időnként procicsere jön. Még a nitrogénhűtéses referencia-rendszerek is rövid életűek.

Mickasi
Ne féltsd a Samsung RAM -okat, mint minden memória, ez is alaplapfüggő, hogy melyikkel megy korrektül. Nekem is azok vannak, de már nem emlékszem rájuk, hogy hogyan néznek ki (értsd: nagyon hamar szétszedem a gépemet, ha bármire gyanakszom).
Az Igloo 2510Pro nagyon jó hűtő, de nekem egy kicsit hangos volt, azért ajánlottam valami halkabbat. A sima 2510 már halkabb egy kicsivel.

Sziasztok

szomb. dec. 13, 2003 21:04
a fórum lelke

Hozzászólás 
Peltier-elemmel????? Bakker mennyi pémzt ölsz te bele???

szomb. dec. 13, 2003 17:56

Hozzászólás 
freelancer ,mickasi :

Nekem is 2500+-os Bartonom van .Eddig nálam 2400 Mhz volt a max. 1.75 V mellett ,de a Windows betöltésénél lefagyott ,ami érthető is mivel egy gagyi alumínium hűtőm van .De nem sokáig ! Már folyamatban van a brutális vízhűtés rendszerem ,néhány hét múlva kész lesz .A brutális szó nem tulzás mivel Peltier-elemmel lesz kominálva a rendszer ,és kb. -5 fokos víz fogja langyosan tartani a procit amit 2600MHz -en kivánok hajtani ! :-)
Ja ,és az egyetlen ventillátor a tápegységben lesz !

szomb. dec. 13, 2003 16:25
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

freelancer

Először egy Glacialtech 2450 Light hűtőt használtam, a proci alapon(1833Mhz) volt, de azt cseréltem egy Titan TTC-D5TB-re, ford.szám szabályzós, de olvastam egy tesztet a Glacialtech 2510-ről és gondolodom hogy kicserélem.
Annyi még, hogy eredetileg 2db 256 MB-os Infineon 333Mhz memó volt benne és állandóan lefagyott, kilépett mindenből pedig minden alapon volt. Ezt kicseréltem 2db 256MB-os Samsung 400MHz-re azóta semmi gond, pedig azt írják Samsung ramok nem valami stabilak.
Ezután gondoltam, hogy tuningolni kellene egy kicsit vagy legalábbis megpróbálni.

Üdv: Mickasi

pén. dec. 12, 2003 23:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali Mickasi!

Ez estben bios frissítése után gratulálok a procidhoz, legközelebb veled megyek procit venni magamnak :-) .

Hi

pén. dec. 12, 2003 22:41
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Freelancer

Azt én is olvastam, hogy nem árt egy BIOS frissítés az nForce2 alaplapokhoz. A ház zárt és még ráadásul be is van téve az asztal alsó fiókjába és így üzemel allandóan csak akkor nyitom ki ha szerelem.
Táp: 300W Codegen és egy házhűtő a hátsó falon.

pén. dec. 12, 2003 22:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Mickasi: nézz utána, hogy milyen új bios van az alaplapodhoz, mert már máshol is olvastam/hallottam, hogy MSI Nforce -os alaplap bios frissítés után tíz fokkal melegebb lesz. Tehát valószínű, hogy a bios gyártója rontott el valamit, mert nekem is magasabb lett a hőfokom 10 fokkal bios csere után a Gigabyte -ban. Valószínűleg olyan procit kaptál ki, amelyik többet is tud, de mégsem annak adták el, mert több igény volt 2500 -asra, mint 3200 -esre. Attól még a Titan bordákat továbbra sem tartom sokra. Amúgy meg hallottam olyan 2500 -as szériáról, amelyik kedvesen mosolyogva, de jól meghűtve megy 2500MHz -en! Az enyém még 2400 -on elindul (12x200), de nem akarom keresztre feszíteni, mert most ismét a szoftvergyártók lépnek, hogy utólérjék a gépemet. Egy 9700Pro -val értem el (11x200 -on) az 5440 pontot 3DM03 -ban.
Neked lenne való a Glacialtek Silent Breeze II -es bordája, mert amid van, azt azzal is meg lehet hűteni 20 dB -en, persze a bios frissítésről se felejtkezz meg (szerény javaslat volt :-) ).
Apropó: nyitott, vagy zárt házban? (Zárt: jól jártál; nyitott: helyükre kerülnek a dolgok)

ProfZebu : az sem rossz. Van egy ismerősöm, aki képtelen felhúzni tisztességesen a 2500 -asát, pedig jó alaplapja van. Az előző 1700+ -os procija 2600+ -osként ment benne. Ettől meg nekem esett le az állam, mert én festettem le neki, de nem vártam attól a procitól ennyit, max. 2400+ -t. Van egy másik ismerősöm, akinek szintén 2600+ -a van, neki sem megy följebb, pedig nagyon állította, vagy valamivel újabb stepping, úgy kell mennie, mint amit seggbe rúgtak.

Sziasztok

pén. dec. 12, 2003 21:44

Hozzászólás 
Sziasztok!

Nekem 2600+ om van, 200as FSB-t sikerült belőnöm de a szorzót visszább kellett vennem kicsit. 10.5 -re

hm? azért ez sem rossz nem?

csüt. dec. 11, 2003 9:28
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Freelancer
Érdekes felvetések. Akkor elvileg amit a BIOS-ban látok hőfokok nem biztos , hogy valósak. BIOS 40-50 fok között mutat, tehát akkor lehet 50-60 fok között változik. Azt írtad:
"Ezek a procik fagynak már 60 fokon, amit a gazdájuk nem ért, hiszen 85 -ig kellene bírniuk"
de az enyém nem fagy, stabílan fut minden alkalmazásnál, vagy később fog kibukni, esetleg egy kritikus melegedés a procimagban és annyi, lehet izgulni.
Minden fesz emelés nélkül megy a Barton 2500+ 3200+-on egy nem túl nagy Titan hűtővel.

szer. dec. 10, 2003 20:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Én egy véletlenül leakasztott 2500 -as Bartonnal jártam jól, mert léghűtéssel is elment 11x200 -on, egy Gigabyte GA -7NNXP -ben, fesz. emelés nélkül. Akkor egy felturbózott Coolink U2L (a legcsendesebb és legjobb olcsó borda) 63 -65 fokon tudta tartani a procit. Később vettem egy Glacialtech Igloo 2510 Pro bordát, ami 3 -5 fokot levitt belőle. A csúcs 64 fok volt. Ez utóbbi borda kb 10 fokot ver a Titan D5TB -re, mivel nem 0,54 C/W, hanem 0,42 C/W a termikus ellenállása.
Ez egy egyszerű számítás, ha bordát kerestek a neten, akkor használjátok ezt az értéket is. Ha van egy 2500 -as Bartonod, amit 3200 -on akartok járatni, akkor egy kicsivel a 3200 -as disszipációja fölötti értéket kell venni. Ez kb. 80 -90W, mert nem arra lett kitalálva, hanem kevesebbre a gyári teszteken, esetleg pont a melegedés miatt bukott lejjebb. Számoljunk 85 W -tal, vagyis 0,42x85=35,7 C fokkal lesz melegebb az Igloo bordával a proci, mint a környezeti hőmérséklet. A környezet ebben az esetben a házad belseje. Szobahőmérséklet, plusz 5 fok, ha jól szellőzik. Tehát a procid kb 60 fokos kell hogy legyen.
De. Az én alaplapomon, amikor megvettem, nekem is kellemes hőfokokat mutatott a bios. Aztán jött az újabb bios verzió, hogy sorry, de az előző 10 fokkal kevesebbet mutatott, mint a normális. Általánosságban tapasztaltam, hogy a legtöbb alaplap jóval a valós hőfok alatt mutat. Ezek a procik fagynak már 60 fokon, amit a gazdájuk nem ért, hiszen 85 -ig kellene bírniuk. Megsúgom: a lapkán belül ilyenkor már bizonyos egységek nagyon közel járnak hozzá. Ha tényleg annyi, AKKOR fogtad ki a procit, mert akkor azért lett visszafeliratozva, mert több 2500 -asra volt kereslet, mint amennyit gyártottak, ezért a nagyobbakat butították. Na ebből van kevés. Nekem feltétel a zárt ház, úgy pedig van amikor 8 -10 fokot is melegszik a nyitotthoz képest. Kísérletező kedvemben vettem egy Thermaltake Aquarius 2 -t. OK, ez a sport is lassan kerül annyiba mint a forma1, de ebből több hasznom van :-) . Most, netezés közben kb. 39 -44 fok között van, ha megtépem pár igényesebb alkalmazással, akkor sem éri el az 50 fokot. Nem tűnik soknak, de ez az egyik leggyengébb vízhűtő, és a legpesszimistább alaplap, amit ismerek.
Na ez hosszú lett, holott csak annyit akartam tényekkel alátámasztva elmondani, hogy sok múlik a szerencsén, de azt is meg kell támogatni, ha hosszú életű procit akartok.

Ha egy kicsit átfogóbban érdekel a téma, Ivánék dolgoztak helyettünk elég sokat itt: http://www.ixbt.com/cpu/socketa-coolers ... art4.shtml . Tanulságos.

Hali

kedd dec. 09, 2003 21:04
ezüst tag

Hozzászólás 
Hali!

Két hete cseréltem alaplapot, procit, memót.
MSI K7N2 Delta-L, XP 2500+@3200+, 2db Samsung 256MB PC3200
Szombaton gondoltam tuningolok egy kicsit. FSB 170-ről indúlva 5-ös lépésekben emeltem a frekit. Minden gond nélkül eljutottam 200 MHz FSB-ig.
3DMark-ban nem fagy, játékok stabilan mennek.
A CPU hőméséklet terhelésmentesen(Internet, szövegsz.) 40-41 fok, terhelten(teszt, játék, DivX kódolás) 48-49 fok Titán hűtő 3300 ford. Eddig tehát stabíl.
Lehet, hogy kifogtam?

hétf. dec. 08, 2003 20:02
arany tag

Hozzászólás 
Az a 80 ezer ft árkülömbséget biztos nem csak a nevéért kapta, nekem is újraindulgat a tesztprogiknál 200-as FSB-vel, ha emelem a feszültséget akkor jobb de inkább hagyom alapon,jó igy is.

1 év mulva úgy is 25 körül lesz a 3000+ vagy a 3200+ majd akkor eladom 15-ért az enyémet és veszek egyet. Ennyi.

hétf. dec. 08, 2003 11:39

Hozzászólás 
:o)

Bírom ezeket az ismert tény dumákat!

hétf. dec. 08, 2003 10:40
ezüst tag

Hozzászólás 
...nem mindegyik 2500+-os procit tudod 200-as fsb-vel hajtani!
Ennyi és kb. 80 ezer Ft a különbség a 2500+ és a 3200+ között!

hétf. dec. 08, 2003 9:06
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 29 hozzászólás ]