|
Monitorok mennyi ideig bírják???
Szerző |
Üzenet |
hundavid
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 424 Tartózkodási hely: Budapest/Tatabánya
|
A támanyitóban említett monitor pályfutása:
386 16Mhz-es gép 486 DX4-es ha jól melékszem 133Mhz-es 586-os 233Mhz-es MMx proc P2 P3 500Mhz Celeron 666Mhz most már a másodgépre kapcsolva, mivel itthon LG Flatron 775Ft lett, egy 1.4 Ghz-es tualatinon fut!
Meg semmi baja, Tappal sem volt baj sha, semmivel!
Gyanus is ez nekem!
üdv:
|
hétf. nov. 01, 2004 11:10 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Én is leírok egy ilyen életutat:
Targa digitális monitor, vizuális képátló: 13,2"
A gépek, amiket kiszolgált (mellette a tipikus felbontás, 1024x768-ról már nem ment feljebb):
386 DX40 (640x480) AMD 100 MHz (800x600) Intel Celeron 400 MHz (1024x768) Celeron 800 MHz Celeron 950 MHz pár hónap "száműzetés" most apám irodai gépére van kötve, egy 366-os Celeron mellé (800x600). Sok-sok év.
A mai napig tökéletesen működik! Se fényerőcsökkenés, se más hiba! Egyszer kellett benne tápot cserélni, de ennyi.
Ja, poén... érdekességképpen bekötöttem az ACER AL712 mellé (17" TFT, 1280x1024, DVI) a vidkártyára a 14"-os monokróm monitorom is, amit 900 Ft-ért vettem pár hónapja, és 640x480 a "natív" felbontása, 800x600 már eléggé összemegy rajta. Erre kirakom a Word-ot (specifikáció leírása), a másikon Delphizek... hihetetlen érzés összekapcsolni az új technikát a 10 évvel ezelőttivel Csak le kell venni a fényerőt, mert ha a TFT-t nézem, a szemem sarkából látom, hogy vibrál (60 Hz). Hiába, ha az ember megszokja a jót
A Daewoo monitornak szerintem nagy baja nem lehet (mondom én, mint laikus), talán egy jó TV-szerelő rendbe tudja olcsón hozni. Majd az okosabbak adnak ötletet, hogy mi lehet a gáz
|
szomb. okt. 30, 2004 21:59 |
|
|
M_Tom
arany tag
|
Van egy 14"-os Daewoo kövületem, amit nagyon szerettem, és megvan már kb. 7-8 éve. Semmi extra, csak valahogy időközben családtaggá nőtte ki magát.
Első férje még egy 386-os volt, amit DX2-66 bátyó követett, míg végül egy néhány éves Celeron-házasság - 333-asról 4xx-ra (már nem is tudom milyen volt) történő szívátültetéssel - után a 2200XP mellől kellett nyugdíjba küldenem.
Azért ez egy szép karrier, akárki akármit mond!
Szóval az egyetlen problémám, hogy szívesebben látnám, ha valamelyik feltörekvő, ámde karcsú pénztárcájú ismerőst/rokont szolgálna még egy-két évig, mint hogy a pincében porosodjon.
Ennek egyetlen gyakorlati akadálya van, hogy a fényereje 5-10 percenként néhány percre jelentősen lecsökken, majd újra erőre kap.
Lehet ezzel még valamit kezdeni, komolyabb anyagi ráfordítások nélkül?
Vagy ez már az ítélet napjának előjele, és inkább temessen el lassan és tisztességben?
|
szomb. okt. 30, 2004 20:54 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
De most nem vizsgázunk, hanem sikítozó monitorokról elmélkedünk, nem? Akkor azt mondom, hogy azért sikít, mert laza a tekercs, és a monitor (illetve tápkábele) meg be van dugva a konnektorba
Üdv!
|
szomb. okt. 30, 2004 0:08 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
McLaca írta: Jól van naaaa...! És ebben a helyzetben ez mégis mekkora jelentőséggel bír??? Igen, szerintem is semmivel, úgyhogy hagyjuk. A sípolást nem érdekli, hogy folyik-e a fesz. vagy nem... Üdv!
Majd a vizsgáztatót fogja érdekelni, ha odakerülsz.
Erre bizony nyugodt szívvel rámondják, hogy "ELVI HIBA"
|
csüt. okt. 28, 2004 21:50 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 10150 Tartózkodási hely: Miskolc City
|
Jól van naaaa...! És ebben a helyzetben ez mégis mekkora jelentőséggel bír???
Igen, szerintem is semmivel, úgyhogy hagyjuk. A sípolást nem érdekli, hogy folyik-e a fesz. vagy nem...
Üdv!
|
csüt. okt. 28, 2004 21:07 |
|
|
Freestyle
arany tag
Csatlakozott: hétf. márc. 29, 2004 11:37 Hozzászólások: 273 Tartózkodási hely: Törökszentmiklós
|
Úgy ahogy mittoo.domain is írja, az áram folyik, amit a feszültség kényszerít, az elenállással fordított arányban.
|
csüt. okt. 28, 2004 5:16 |
|
|
mittoo.domain
ezüst tag
Csatlakozott: vas. júl. 25, 2004 21:22 Hozzászólások: 85 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
bocsi McLaca nem kötekedés képpen, de a feszültség az nem folyik, hanem mondjuk van vagy sokkal inkább esik. Az áram.... na az már viszont annál inkább képes arra, hogy folyjon
|
szer. okt. 27, 2004 22:58 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
|
szer. okt. 27, 2004 22:14 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Soxor leírtuk már, volt erről több topic is. Javaslom a "sípol" ill "visít" kifejezésekre való KERESÉST, vagy az utolsó 4-5 oldal topiccímeinek végigmazsolázását. Egyébként a sípolás oka valamely tekercs meglazult meneteinek rezonanciája a bennük folyó feszültség ill. annak frekvenciája hatására. Megoldás:
a, nem foglalkozol vele
b, rágó (de nem ajánlott)
Üdv!
|
szer. okt. 27, 2004 22:02 |
|
|
Spongya
vas-tag
Csatlakozott: pén. szept. 10, 2004 14:04 Hozzászólások: 3 Tartózkodási hely: Budapest
|
Van két monitorom. Az egyik egy Sampo nevezetű kínai csoda. Kb 5 éves de nagyon jól bírja, éjjel-nappal megy megállás nélkül és még a képe is jó. Nemrégiben viszont vettem egy LG Flatront. Hát igen egy nagy kalap ****. Két honap alatt tönkrement. Elvittük szervizbe hosszas hercehurca után megjavították. Egy ideig működött rendesen, de most ha 640*480 vagy 800*600-ban használom(gyárilag előírt frissítésnél) sípol mint állat.
Egyedül 1024*768/75 hz-nél nem sípol. Mi lehet a baja?
|
szer. okt. 27, 2004 21:16 |
|
|
okulka
vas-tag
|
igazi okulvagyok dddd
a cim
www.monitorcenter.hu
|
vas. okt. 24, 2004 21:24 |
|
|
okulka
vas-tag
|
Hali
Itt nézzetekkörül itt van egy csomo 100Hzes monitor
|
vas. okt. 24, 2004 21:22 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ilyen esetekben segithet egy átforrasztásos hadművelet is, fóleg a melegedő, nagyobb méretű alkatrészeknél szokott előfordulni. Persze egy gyenge forrasztás miatt bárhol lehet. Egy régebbi tv tápjánál szívtam meg egy ilyen kontakthibát, a tv 20 perc után 30 percre kikapcsolt, majd újra be lehetett kapcsolni 20 percre. A tápban lévő trafó egyik lába elvált a forrasztástól az idők folyamán, és a melegedés hatására egy idő után nem érintkezett, a táp leállt. Érdekes volt így tv-t nézni .
Üdv: Placa
|
vas. okt. 24, 2004 18:36 |
|
|
StSanya
platina tag
|
placa írta: Kontakthibának tűnik a dolog. Egy gyakorlott monitoros szakember szerintem pillanatok alatt megtalálja a hiba helyét. Lehet ez egy forrasztási hiba is, ami nem látszik kívülről de a forrsztási pontnál vagy a nyáktól, vagy valamelyik alkatrész lábától már elvált az ón, így a kontaktus bozonytalanná válik. Először csak ritkán, majd egyre gyakrabban szokott jelentkezni a hiba. Üdv: Placa
Igazad lehet, az öcsém, - aki elvileg elektoműszerész, de gyakorlatilag mást csinál -, is ezt mondta! Ketten kaptuk szét a monitort, csavarhúzon kívül más műszer nélkül... Az öcsém csinált kis ráolvasást, meg vajákosságot, járt egy esőtáncot stb., majd összerakta... Viszont ezt követően nagyon ritkán jelentkezik a probléma...
|
vas. okt. 24, 2004 14:15 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
McLaca írta: Hát... gyakorlatilag nem jár ide hármunkon kívül senki Ide is írhatod, amíg a moderátorok nem szólnak Amúgy az Acorp tápos, vagy bármelyik tápos topic a 100 közül jó, csak ha oda írsz, szúrd ide a linket, mert megkeresni nincs kedvem , értesítés meg erről a topicról jön. Fő a kényelem - nekem Üdv!
McLaca! Átvittem a tápos részt az Acorpos topicba.
|
vas. okt. 24, 2004 13:28 |
|
|
Placa
platina tag
|
Kontakthibának tűnik a dolog. Egy gyakorlott monitoros szakember szerintem pillanatok alatt megtalálja a hiba helyét. Lehet ez egy forrasztási hiba is, ami nem látszik kívülről de a forrsztási pontnál vagy a nyáktól, vagy valamelyik alkatrész lábától már elvált az ón, így a kontaktus bozonytalanná válik. Először csak ritkán, majd egyre gyakrabban szokott jelentkezni a hiba.
|
vas. okt. 24, 2004 12:58 |
|
|
StSanya
platina tag
|
Hogy a témában maradjunk:
Verzió EVEREST v1.50.188/hu
Honlap http://www.lavalys.com/
Riport típusa Gyors riport
Számítógép STSANYA
Riport készítő Sanya
Operációs rendszer Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
Dátum 2004-10-24
Idő 12:11
Képernyő
--------------------------------------------------------------------------------
[ Samsung SyncMaster 500(M)b ]
Képernyő tulajdonságai:
Képernyő neve Samsung SyncMaster 500(M)b
Képernyő azonosítója SAM1C53
Képernyő típusa 15" CRT
Gyártás ideje 3. hét / 1998
Sorozatszám Nincs
Maximális látható kijelző méret 28 cm x 21 cm (13.8")
Képarány 4:3
Vízszintes frekvencia 30 - 69 kHz
Függőleges frekvencia 50 - 160 Hz
Maximális felbontás 1280 x 1024
Gamma 1.71
DPMS mód támogatás Standby, Suspend, Active-Off
Támogatott megjelenítési módok:
640 x 480 135 Hz
800 x 600 105 Hz
1024 x 768 85 Hz
1152 x 864 75 Hz
1280 x 1024 60 Hz
Képernyő gyártó:
Cégnév Samsung
Termék információ http://www.samsung.com/Products/Monitor/index.htm
Illesztőprogram letöltés http://www.samsung.com/Products/Monitor ... /index.htm
Lassan gondolkodom a cserén, de ezidáig rendben kiszolgált... Kis hibajelenség, hogy néha úgy kapcsol be, hogy furcsák a színek, és a kép elmosódott, illetve túlnyúlik... Ilyenkor az áramkábelnek a monitorba csatlakozó részét mozgatom, kissé benyomva-feszítve, s visszaugrik a normális kép...
Ezt nem tudom mitől van, szét is szedtük már, a csatlakozónál egy zavarszűrő van, de semmilyen hibát nem találtunk...
|
vas. okt. 24, 2004 11:18 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Hát... gyakorlatilag nem jár ide hármunkon kívül senki Ide is írhatod, amíg a moderátorok nem szólnak
Amúgy az Acorp tápos, vagy bármelyik tápos topic a 100 közül jó, csak ha oda írsz, szúrd ide a linket, mert megkeresni nincs kedvem , értesítés meg erről a topicról jön. Fő a kényelem - nekem
Üdv!
|
vas. okt. 24, 2004 10:43 |
|
|
Placa
platina tag
|
Sorry! Kicsit elhuztam a topic irányát, csakúgy jöttek a gondolatok . A tápügyet egy-két gondolat erejéig még pedzegetném, melyik topicba menjek? Acorp táp megölte a .....-be?
|
szomb. okt. 23, 2004 14:06 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Igaz, sorry.
|
szomb. okt. 23, 2004 11:42 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Srácok! Kicsit átmentünk OFF-ba... Vagy ez már flame?
Szerintem - bár nagyon hasznos eszmecsere olvasható itt - van erre megfelelőbb topic, legyünk inkább ON, oks?
Üdv!
|
szomb. okt. 23, 2004 9:47 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Hopp, erről megfeledkeztem, igaza van Csabának. Még jó, hogy valaki figyel Szerintem a cégnek nem kell Enermax (hacsak nem szerverbe), 300W-os Chieftecek megfelelnek a célnak. 10e Ft alatt lehet kapni őket. (Asszem 9 körül.)
|
szomb. okt. 23, 2004 9:14 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
Tápegység...tápegység...tápegység...tápegység...
Nem lehet eleget ismételgetni, hogy vásárlásnál ma már ez is egy döntő szempont. Ha a vezetés végül az összeválogatott gépek mellett dönt, de később azt tapasztalja, hogy a tápegységek problémát okoznak, akkor bizony előszeretettel könyvelik el, hogy hibásan döntöttek. Pedig a többi alkatrész akár sokkal jobb, mint amit amúgy kaphattak volna.
Pénztárcához igazítva javasolt: Enermax, Cheiftec, Zalman, ThermalThake
Részemről ellenjavalt: Acorp, JNC, Vargáné és Tsa., Mercury, Codegen és minden 7e Ft(nettó) érték alatti tápegység, ha csak az előbbi kategóriába nem tartozik bele.
|
szomb. okt. 23, 2004 7:15 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Na ezt a hozzáállást, modort meg úgy az egészet hiányolom én ebből a mai világból, mint amit Placa és úgy az egész hozzászólása tükrözött.
Én már csak annyit tudok ehhez hozzáfűzni, hogy említsd meg nekik, hogy bár a HP és a Compaq szépen csengő nevek (mindenhol úgyis HP nyomtató van, mindenki ismeri, a Compaqról is hallott már szinte mindenki, de ha mégse, akkor olyan "komolyan" hangzik), mindkettőnek megvannak a hátrányai is, amit persze nem tesznek közzé. Ezeket már asszem kibeszéltük (nehéz bővíthetőség, szerelhetőség, egy csavar meghúzásáért is fel kell hívni őket, stb). Az előnyeit meg mindenki tudja, aki már látott egy ilyen hirdetést.
Másik: ne azt kérdezd a boltban, hogy melyiket VISZIK JOBBAN, hanem hogy arányaiban hányat VISZNEK VISSZA! Ha az előbbire hallgatsz, akkor nem Pioneer lesz a gépekben Ez csak egy példa. És még egy tanácsot ha elfogadsz (igen, ez az én vesszőparipám, de nem véletlen): feltétlen rakass vinyó hűtőventit a gépekbe. Irodai gépek lesznek, gyakran nem figyelnek oda rá, hogy milyen messze van mondjuk a radiátortól, vagy rásüt a nap nyáron, plusz ventillátor meg nincs bennük. Könnyen megsülhet a vinyó, ha nem vigyáz rá az ember. Backupolni meg úgyis téged fognak hívni 12 milliós tételnél gépenként egy ezres nem látszik meg a számlán.
Egyébként a gépösszeállításoddal egyetértek, nézve a célterületet is persze. Egyedül a DTK házakkal kapcsolatosan nem tudok állást foglalni, lévén nem ismerem A DTK katódos monitorokról nagyon rossz véleménnyel vagyok, de a házak lehetnek jók még ettől.
Sok szerencsét
|
szomb. okt. 23, 2004 0:30 |
|
|
Placa
platina tag
|
Dester, szerencsére nagykerben vásárolok már évek óta, mint viszonteladásra jogosult. Már ismernek, a vásárlás egészen egyszerű, én kiírom magamnak mit akarok, ők bepüttyögik a számítógépbe és nyomtatják a számlát, oszt jöhet a következő. Rábeszélés, bedumálás szerencsére nincs, ha megkérdezem pl. kettő közül melyiket ajánlaná, legfeljebb azt mondja, ezt jobban viszik. A felelősségem a mostani helyzetben igazán abban van, hogy amiket kinéztem, azokkal mennyi bajom lesz, sokat szívok vagy kényelmesen hátradölve nézem a plafont. A felhasználóknak az fontos, hogy dolgozni tudjanak a gépekkel megfelelő sebességgel és biztonsággal. Bár néha ők is örülnek, ha elmehetnek egy kis szünetre, amig életet pofozok némelyik leharcolt darabba . Szóval ilyeneket válogattam: Intel alaplap, Intel proci, Kingston Ram, Seagate és Samsung vinyó, Pio dvd olvasó, DTK ház, ATI vidkártya, Samsung TFT monitor. Munkahelyi gépnek készül, stabilitás és hibamentes üzem a leglényegesebb kritérium, meg persze az ár sem lényegtelen. Vannak elképzeléseim, tapasztalataim, de szivesen veszem mások tanácsait, tapasztalatait, nem érzem cikinek, ha valaki többet tud nálam, és örömmel veszem, ha ezt megosztja velem.
Kicsit azért vagyok gondban, mert kértünk ajánlatot egy XYX Rendszerháztól és ők alapből HP-Compaq konfigot ajánlottak minden téren. Azért ezek még mindig elég jól hangzó nevek a köztudatban ahhoz, hogy kellöen meg kelljen tudnom védeni az ettől eltérő álláspontomat egy 12 milliós beruházásnál.
|
szomb. okt. 23, 2004 0:16 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Egészen biztos. Egy tanácsom lenne még. Egy JÓ telefonszám, egy nagyeszű, nem (túl) elfogult haverral a túlsó oldalon. Ha már ott állsz a számtechpult mögött, és valamit próbálnak magyarázni, de gyorsan dönteni kéne, akkor ennek a telefonszámnak az értéke felbecsülhetetlen lehet. Hacsak nem a haverral magával mégy oda
Nem akartalak lenézni, főleg nem a tudásodat, de sajnos az ember a mai világban sose lehet eléggé felkészült.
|
pén. okt. 22, 2004 23:26 |
|
|
Placa
platina tag
|
Ezért jó ez a fórum, már sok tapasztalatot nyertem a hozzászólásokból és én is segítettem másoknak, ha tehettem. Most állunk a cégnél egy teljes IT reform elött, komplett géppark csere, új szerver, új szoftverek. Először a márkás gépekre gondoltam, de most már a saját magunk által összeállított gépek mellett vagyok, és ebben a Ti hozzászólásaitok és tapasztalaitok eredménye tükröződik. Remélem a döntésem helyessége a késöbbiekben is beigazolódik majd.
|
pén. okt. 22, 2004 22:20 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Pontosan... és az emberek épp emiatt hajlamosak azt hinni, hogyha egy cég kevesebb, mint 3 felkiáltójellel hirdeti a termékét, plusz nincs mellette a NEW! matrica, akkor xart se ér...
|
pén. okt. 22, 2004 22:00 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Amit írsz, az gyakorlatilag a megerősítése annak, amit a Mobil fórum egyik topicjába leírtam, miszerint: bármely kereskedelmi (továbbmenve: haszonszerző) tevékenységet folytató vállalkozás elsősorban az emberi hülyeségre, a pszichológiai befolyásolhatóságra épít, illetve az ismeretek hiánya miatt más szempontok (olcsó ár, csábító számok, pl. P.M.P.O, mágikus kijelentések) szerinti döntések tipikus megnyilvánulásaira. Sajnos. Lásd: gagyi sosevolt cég szórólapja még gagyibb termékekkel, mindegyik mellett a "digitális" szócskával, vagy "turbó" fokozattal, stb.
Üdv!
|
pén. okt. 22, 2004 16:51 |
|
|
energoman
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2584 Tartózkodási hely: miskolc
|
A számitástechnika és minden ebben a globalizálódó világban teljes mértékben a kereskedelemre épül. Lassan feledésbe merülnek a jó megbizható hosszútávon üzemelő berendezések.
Egyáltalán nem értek egyet azzal aki csak a drága "márkás " berendzésekre esküszik. (mi a jó?) Ha én 2 terméket veszek 1 (márkás)áráért, és az olcsó nem teljesit akkor lehet reklamálni-cserélni v. kidobni és ujat venni (mert valamikor ez kell), (ki az a hülye aki képcsövet cserél a tévélyében)ehhez hozzá kell számolni még az utazási és ügyintézést is, és akkor kijön hogy mennyit költöttm a termékre. Gyorsabban avulnak a termékek mint ezelőtt 10-15 évvel. Ezt mind magunknak köszönhetjük, mert vannak olyanok akik a "2GHz procijukat 2,6GHzra cserélik". A termék tönkremenetele sokmindentöl függ, nem a márkától.
Sokszor a sz***-bol is lehet álomgépet épiteni. Nemhiába mennek a müszerészek multiméterrel tranzisztort venni.
Meg kel tanulni a határt meghuzni, meddig érdemes költeni.
Aki nem ért az adott termékhez, annak főleg.
Üdv.
Bocs a klf. példákhoz de sokminden akartam irni röviden.
|
pén. okt. 22, 2004 13:11 |
|
|
Placa
platina tag
|
Ebben az a jó, hogy valahol mindenkinek igaza van. DE azért ismerjétek el, hogy "olcsóból" jót venni már művészet, ehhez már nagy tapasztalat és felkészültség szükséges, és ez nem jellemző a nagy átlagra. Idő kell ahhoz is, amig a tapasztalatokből kitűnik, hogy egy favorizált gyártó termékénél esetleg egy kevésbé neves gyártó terméke ugyanolyan jó, esetleg jobb is nála. Nem mindig van annyi pénze az embernek, hogy új dolgot vegyen és abban is a legjobbat, néha rákényszerűl a "second hand" dolgokra és járhat még így is nagyon jól, de sajnos rosszul is. Itt ha túl sokat gondolkodsz, elviszik az orrod elől, tehát adódik némi kockázat a túlzott alaposságnál.
TESCO-s gépek: ismerek nem egy olyan embert aki magasan képzett, de halál hülye a technikához. Ha a gyerek mondjuk megadja a paramétereket a papának a beszerzéshez (mert ugye, a szomszéd gyereknek, vagy havernak is olyan van), mit tud tenni az ember nézegeti a kilószámra bedobott reklámkatalógusokat, és nagy örömmel konstatálja, hogy itt van az amit a gyerek kért, ráadásul akciósan, nosza vegyük meg. Mellette még be is lehet vásárolni, asszony is örül, a nap hátralevö részében békén lesz hagyva. Vagy nézzünk egy fizikai munkást, aki rettentően jó szakember a vasmegmunkálásban vagy akármiben, de a számítógépekhez abszolut nem ért. Ö nem fog elmenni a számtech szakboltba válogatni, hanem megveszi ami elötte van a polcon, végül is erre épül a nagyáruházak üzletpolitikája is, az olcsón látványosat, a minőség nem lényeg. Aki átlát ezen, annak szerencséje van, aki veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen, vagy kérdezzen, az dicséretes, de akinek se tehetsége, se érdeklőse az úgyis megveszi a silányat is, ha szerencséje van neki nem lesz problémája vele, ha meg nem akkor úgyis szív, tovább bántani nem kell érte.
Különben a Targa monitorokkal elég rossz tapasztalataim voltak, a cégnél elég hamar pusztultak annó, meg a képük sem volt jó. Az LG-k sokkal jobban beváltak eddig, bár itt is tipusa válogatja.
|
pén. okt. 22, 2004 11:36 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Örülj neki! (különben nem meglepő, hogy nincs vele gond )Egyébként az Iiyama két arcú gyártó, vagy elképesztően jó minőségű a monitora, vagy pont az ellentettje. Szerencsére az előbbi a gyakoribb. Szerintem még hosszú ideig fog Téged szolgálni!
Üdv!
|
csüt. okt. 21, 2004 17:52 |
|
|
Lolkaab
ezüst tag
|
Nekem Iiyamam van nincs vele gond
|
csüt. okt. 21, 2004 15:48 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
kryst írta: Ezt sem kérdezte senki.És ezzel ütöd az egyiket a másikkal.Attól,hogy én írtam,hogy LG Flatron 795FT 3éve megy tökéletesen és semmi baja.Ezzel nem tudom,hogy min lehet kiakadni.De mellé írom,hogy annak idején 120ezerért vettem.A másik.Arról nem tehet senki,hogy valaki hibás monitort vesz.Azt meg egyenesen elitélitek,hogy valakinek semmi baja a több éve használt monitorával.És max.2-3évre tervezik a gyártók a monitorokat.Ezzel lehetne írni,hogy a mostani TV-ék is 2-3évre gyártsák.
1. jó lenne, ha valahogy feltüntetnéd külön is, amit én írtam, mondjuk a "quote" opció vagy dőlt betű vagy valami... ne folyjon egybe pls.
2. Tudom, hogy nem kérdezte senki.
3. Miért ütném? Az a Targa monitor akkor is úgy működött, amikor megvettem, csak akkor még senki se tesztelgetett monitorokat. Annyit írtam, hogy az ezer éves Targa jobban teljesített a tesztben, mint a frissen kibontott LG, ami több, mint furcsa volt! Innen gyanakodtam először gyári hibára, ami aztán ki is jött... mi ütött itt mit?
Arról viszont tehet valaki, hogy MILYEN monitort vesz! Aminél sokkal nagyobb esély van gyári hibára, vagy aminél arányaiban nem annyi a selejt! Ne mondd nekem, hogy az emberek rá vannak kényszerítve a gyenge darabok vételére, az más kérdés, hogy sajnos nem eléggé tájékozottak az esetek nagy részében. Itt utalok placa megjegyzésére is. Attól még, hogy csak fehér tehenet láttam, nem következik belőle, hogy csak fehér tehén van! Az más kérdés, ha nekem csak azt mutattak! Itt jön a tájékozódás... szerintem ha az embernek fontos a pénze, és nem akarja, hogy akartalanul/tudatlanul is xarra költse, akkor igenis nézzen utána, vagy minimum kérdezzen utána hozzábbértőktől, hogy mit is vesz! Sajnos sokan nem jutottak még el erre a szintre, így aztán nem csoda, ha sok a panasz. Én ezzel nem akarok bántani senkit, ha valakinek pénznyomdája van otthon és nem érdekli, hogy mit vesz a pénzéért, az nem az én dolgom. Én igenis utánajárok, és inkább várok még vele 1-2 napot, de látatlanul nem veszek semmit. Lásd 5.1-es hangrendszer topic... Én ilyen vagyok, másnak nem feltétlen kell ilyennek lennie.
Plusz McLaca utolsó bekezdését egy az egyben én is ideírhatnám.
Remélem tiszta...
|
szer. okt. 20, 2004 23:54 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Placa: annyit tudok ere mondani, hogy olcsó alkatrészekben is van minőségi, de valahogy a tesco-s gépekben pont nem ezek vannak, mert ott nem szempont am inőség, csak a "rakjuk bele az első legolcsóbb alkatrészt, ami a kezünkbe kerül" felfogás. Gyakran ugyanabból a pénzből sokkal jobb gépeket is ki lehet hozni.
kryst: Az, hogy valaki nem képes egy monitort rendesen beállítani, nem a monitor baja. Ha a fekete az szürke, akkor lejjeb kell venni a fényt, és több kontraszt kell, amitől mellesleg élesebb lesz a kép (és a MB üzemmód is). (Nálam most fény 21% (mindig ennyi), kontraszt 70%, a szemem majd kiveri, de ha egy teljesen fekete "képet" nézek, nem "világít" a fekete. Uyganolyan, mintha kikapcsolnám a monitort - mert jól van beállítva.) Most így hirtelen kipróbáltam a MB-ot, nálam a film-mód is ugyanolyan éles, mint az alapbeállítás (amúgy nem nagyon használom az MB-t), de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a szimpla fényerő/kontraszt menüs változtatásénál jobb képminőséget érhetsz el a MB technológiával, a fenteb leírtak (elektronágyú fesznövelése) miatt.
Ugyanakkor el kell keserítselek: nem csak a Samsung kisebb monitorai domborúak belülről: 45E HUF alatt a "síkképcsöves" monitorok 99%-a ugyanilyen. Samsungban a NF a valóban sík, egyébiránt a síkképcsöves TV-knél zugyanez a sztori, azok egytől-egyig domborúak belülről. Ja, és gyártsák az felszólító mód, helyesen gyártják. Nagyon durva hiba!
Még valami: nem az a bajunk, ha valaki beírja, hogy az ő cucca mennyi ideje megy problémamentesen, hanem az, hogyha 100-an állítják valamiről, hogy xar, és erre beírja valaki, hogy nem az, mert NEKI megy hibamentesen X ideje... Lásd Vargáné és Acorp tápok esete...
Üdv!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára McLaca csüt. okt. 21, 2004 17:48-kor.
|
szer. okt. 20, 2004 23:29 |
|
|
kryst
arany tag
|
Hát nem tudom,hogy mitől annyira szuper a MagicBright.én Az egyik ismerősömnél láttam.Szerintem nagyon ****.Lehet,hogy nagyon jó egyeseknek,de maga a kép csúnya.Mellesleg szerintem annyira nem jó a képe a Samsung monitoroknak mint olyan sokan írják.E mellett úgy adják el,hogy sík monitor még ez egyáltalán nem igaz.A külső üveg az az.Még a belső része domború.Amikor haveromét megláttam mondtam egyből neki.Én már hozzá vagyok szokva a teljes sík képhez.Így egyből kijött.A másik.Nem csak a Samsung ,de úgy a mostani LG is olyanok,hogy egyszerűen hatalmas mindegyiken a fényerő,hogy egyszerűen nincs bennük fekete.Szinte mindegyik szürke a fekete helyett.Azt én is elismerem,hogy a mostani monitorok már egyáltalán nem úgy készülnek és nem is olyan a minőségük.Ami még nekem van monitor abban még a fekete még fekete.
Dester!
És köszönöm, én se kérek azokból a hozzászólásokból, hogy "pedig nekem már megy évek óta", mert ez az első kategória. Lehetnek és VANNAK is jól sikerült darabok.
Ezt írtad.Az én ezer éves 13,2"-os Targa monitoromnak nem volt ennyire durva ez a tesztje, pedig az is fullon, sőt inkább már full fölött (1024x768, 60 Hz) ment évekig
Ezt sem kérdezte senki.És ezzel ütöd az egyiket a másikkal.Attól,hogy én írtam,hogy LG Flatron 795FT 3éve megy tökéletesen és semmi baja.Ezzel nem tudom,hogy min lehet kiakadni.De mellé írom,hogy annak idején 120ezerért vettem.A másik.Arról nem tehet senki,hogy valaki hibás monitort vesz.Azt meg egyenesen elitélitek,hogy valakinek semmi baja a több éve használt monitorával.És max.2-3évre tervezik a gyártók a monitorokat.Ezzel lehetne írni,hogy a mostani TV-ék is 2-3évre gyártsák.
|
szer. okt. 20, 2004 11:36 |
|
|
Placa
platina tag
|
Tényleg szép okfejtés volt amit Dester és McLaca írt, csak azért azt ne felejtsétek el, hogy rengeteg olyan ember van, aki nem azért veszi meg a Tesco gazdaságos számítógépeket, mert annyira nagy márka, hanem valószínüleg azért, mert annyi pénzért nem kap mást. És neki is kell a nagy átmérőjű monitor, a gigahertzek, a mega-, és gigabájtok varázsa. Van akinek ez is nagy kihívás, de a gyereknek neki is le kell tennie valamit az asztalra, mert a szomszéd gyereke már megkapta. Aki ért hozzá, az ismeri a Plextort, a Pioneert, a Zalmannt stb. és tudja az értéküket, de ők sem mindig vehetik meg amit akarnak, így kompromisszumra kénytelenek. Nem is olyan régen, még nekem is olyan gépem volt, ami a netezéshez még jó volt, játékra, meg egyébre kevésbé. Pénzszűkében voltam, eladtam a viszonylag jó gépemet és összekotortam egy használhatót, LG meghajtókkal és nem túl márkás és főleg nem fiatal alkatrészekből. Most megint viszonylag jó gépem van, LG helyett Pioneer, Abit helyett MSI, Celeron helyett P4.
Ismerek olyan céget, aki nagy áruházaknak gyárt PC-t, főleg a gyengébb kategóriájut, de nem tehetnek mást, mert az áruház megszabja az árfekvését és kevés pénzből keveset lehet kihozni. Ők is tudják milyen, de erre van a legnagyobb kereslet, ezt veszik. Sok viszonylag kis keresetű ember van, akik azért szeretnék a technikát valamilyen szinten élvezni, ha csak erre van pénzük ezt veszik, igaz kicsit többet szívnak ebben is mint a tehetősebbek. A gyártóknak meg ki kell szolgálni az alsóbb kategóriákban keletkező keresletet is. Nem védem őket, de ez van. A másik amivel nem igazán értek egyet: "nekem pedig ilyen van, és ennyi ideje megy" vélemények lebaltázása. Aki látogatja a fórumot, nem biztos, hogy ért a dolgokhoz, vagy nnincs olyan széles ismerete, mint egyes törzstagoknak. Itt próbálják felcsipegetni a tudásmorzsákat, az átfogóbb ismeretet. Aki meg ezzel foglalkozik, az sem biztos, hogy mindent tud, neki is lehet szüksége mások tapasztalataira is. Tehát ha sokan azt írják, hogy az ilyen-olyan monitorja ennyi vagy annyi ideje gond nélkül megy, az már valahol információ, és ennek az ellentéte is, mert akkor vásárlásnál esetleg elkerülöm azt a terméket. Én is jártam úgy, hogy egy terméket favorizáltam, és késöbb a gyakorlatban derült ki, hogy nem kellett volna. De ha nem figyelem mások véleményét, akkor legközelebb is beleeshetek ebbe a csapdába.
Szóval ne bántsuk egymást, és boccs, hogy én is hosszú voltam.
|
kedd okt. 19, 2004 22:44 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
A link: http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=946&oldal=1
Itt konkrétan nincsenek leírva a MagicBright pontos tulajdonságai, de szerintem a leírás alapján összerakható a kép az egyes monitoroknál. Az írásoddal kiegészítve jóformán tökéletes.
|
kedd okt. 19, 2004 22:37 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Nem tértél el a témától, ez nagyon korrekt okfejtés volt, ,eglehetősen egyezik a véleményünk. Ugyanakkor szabad megkérdeznem, hogy pontosan mit (és főleg: hol) olvastál a monitorok működéséről? Érdekelne főleg a MagicBrightos rész, mert azt csak érintőlegesen ismerem, vázlatokban olvastam róla, de a többi infó is hasznos lehet.
Üdv!
|
kedd okt. 19, 2004 22:07 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Egyetértek McLacával. Én ugyan nem vagyok egy nagy fizikus, mint itt sokan tudják is, de épp ma (micsoda véletlen) olvastam a monitorok működési elvéről. Én amit a szűk kis programozó agyammal megértettem belőle, az kb. ugyanaz volt, amit McLaca írt az ágyúkkal kapcsolatban (ott is a MagicBright volt felhozva példának).
A mai tartósságra egy példa: friss LG (már megint LG! Tudom, tudom, de most amit írok, az márkától független) monitor egy barátomhoz hazakerül, és egyúttal meg is kértem rá, hogy kíváncsi vagyok a tesztjére, szabad-e. Már hogy a fenébe ne. El is vittem a kis programocskámat tesztelés céljából. Egészen addig nem is volt gond, amíg arra a tesztre nem került sor, ahol van egy fehér keret, és benne majdnem teljes képernyőn egy fehér téglalap villog (valamikor még tudtam a teszt nevét, most nem ugrik be). Csóró monitornak majd' kiverte a káváját a keret. Mondtam neki, hogy vigye is vissza még most, mert ez nem normális. (Az én ezer éves 13,2"-os Targa monitoromnak nem volt ennyire durva ez a tesztje, pedig az is fullon, sőt inkább már full fölött (1024x768, 60 Hz) ment évekig. Vételekor felső középkategóriás monitornak számított.)
"Jó, majd, majd, mert amúgy jó képe van." Mondom OK. Ez ennyiben is maradt, de rá pár hónapra elkezdett szórakozni a monitor, belilult az egyik sarka, stb. Ekkor már visszavitte, szervizes válasz: "ja igen, szériahibás".
Ennyit a ma kikerülő olcsó termékek színvonaláról. Az én szememben az egyik "élvonalbeli" cég ebből a szempontból az LG: sokat, gyorsan, olcsón, a minőség meg majd lesz olyan, amilyennek sikerül - ha mázli, akkor bírja évekig, ha nem, akkor így járt... És köszönöm, én se kérek azokból a hozzászólásokból, hogy "pedig nekem már megy évek óta", mert ez az első kategória. Lehetnek és VANNAK is jól sikerült darabok.
Ahogy én tapasztaltam, kétféle üzletpolitika van.
1. A fent említett kategória. Cél: minél többet eladni, viszont egy esetleges garis csere se nagyon látszik meg a bevételeken/kiadásokon. Ha elromlik a gariidőn kívül, akkor majd vesz egy újat, de ekkor megint eladtunk egyet, és így tovább. Folyamatosan jön be a sok kicsi pénz, és mivel sokat adunk el, mindenki ismer minket - minél több helyen látják a termékeinket, annál többen akarnak azt venni - mert mindenhol az van, tehát az tuti jó is.
2. Kisérletezzünk, teszteljünk minél többet és MEGBÍZHATÓ terméket dobjunk piacra. Nem baj, ha kicsit később jövünk ki a konkurrenciáknál, de a mi termékünk hibamentes legyen. Számunkra a legfontosabb a vásárló megelégedése, hogy legközelebb is minket válasszon (ha új generációs terméket akar venni) - így legyen minél kisebb a hib.a.százalék (jajj, a terminál nem ismeri ezt a szót se, pedig ezúttal nem akartam semmi obszcént írni ), de ha esetleg mégis hibás a termék, akkor a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk - díjmentes szállítás akár, cserekészülék biztosítása automatikusan, stb. Ez utóbbira példa mondjuk a Plextor és az supportjuk. Volt hozzá szerencsém, tudom miről beszélek. Írtam nekik a 3 éves CD-íróval kapcsolatban, hogy az előlapról kitört az eject gombot tartó fülecske (ez legyen a legnagyobb baj egy írónál!), 2 nap múlva válaszoltak, leírtak benne mindent (mennyibe kerül a csere, mivel már nem garis, hogy fogják szállítani, milyen színűt (!!!) kérek vissza, fizetés módja, egy komplett megrendelőlapot is küldtek e-mailben, stb). Nem ismerik annyira sokan a céget, viszont akik jobban benne vannak a témában, azok nyugodt szívvel ajánlják mindenkinek. Van egy stabil vevői kör, akik mindig meg fogják adni az árát a minőségnek. (Itt jegyezném meg, hogy pl. a Plextor mennyivel ismeretlenebb márkanév, mint az LG! Szabályos közvéleménykutatást végeztem ennek folytán számítástechnikához annyira nagyon nem értő átlagemberekkel, felhasználókkal. Az esetek 80%-ában LG optikai meghajtó volt a gépeikben és nem is hallottak még mondjuk a Plextorról, vagy fogalmuk sem volt arról, hogy a Pioneer DVD-írókat is gyárt...)
Namármost a két eset nagyjából megegyezik minket, vásárlókat tekintve. Sokszor kicsi olcsó kb. ugyanannyi, mint az egyszer-kétszer drága. Hogy mi a különbség? Az okozott bosszúság, az esetlegesen kiesett üzemidő. Az első esetben folyamatosan szidjuk a gyártót, hogy "már megint tönkrement ez a xar", a második esetben meg egyszer beszereljük/odatesszük az asztalra és majd évek utána esetleg kicseréljük, mert elavult.
Én a másodikra szavazok.
Bocs, ha nagyon eltértem a témától, de valahol ez ide is tartozott.
|
kedd okt. 19, 2004 21:21 |
|
|
energoman
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2584 Tartózkodási hely: miskolc
|
bocs de nem ide akartam: Rémtörténetek közé
|
kedd okt. 19, 2004 20:57 |
|
|
energoman
gyémánt tag
|
Bocs emberek egy kicsit más:
Cim:
Egyes Kereskedő Moderálhatatlan viselkedése a tudatlan vásárlókkal szemben:
Elhivott az egyik ismerősöm h. segitsek már neki mert nem megy a gépe, nem indul be a win, csak a F8-as menüig jut el.
Celeron 2000 N(A); ECS P4VMM2(Int VGA); Maxtor40GB/5400, 128MB RAM, samsung CDRW, és egy ocsmány ház ? táppal, TARGA 17"monitor,+bill+egér+hangszóró.
Még fontos, hogy év elején vették kb.180eHuf-ért a TESCO áruházban (no comment).
Mondom jó sec-perc alatt megcsináljuk.
Indulásképpen beállitjuk a setup-ot (Ami Bios): persze kódolt és nem adták meg a kódját. Mondom nem baj: CMOS CLEAR - leragasztva a gép.
Uni kódokat persze nem fogad el.
A RAM-ra sajna nem figyeltem, és hosszadalmasan, de feltettem az XP-t, ott vettem észre hony milyen is a konfig, a gép halál lassú, a RAMból 32MB-ot a VGA lefoglalt még az elején, az OP a swap-file-böl táplálkozik már a op betöltödésekor is.
Most ugy döntöttem,hogy Win98 megy fel, mivel lóvé igy ram hiánya van az ismerösnek.
Remélem ezzel jobb lesz.
A gép szerintem ér vagy 60eHUF-ot.
NA EZT NEVEZEM ÉN SZ******EVÉSNEK. És bukó viselkedésnek.
És erröl az tehet aki összeállitotta a Tesconak a gépet.
üdv
|
kedd okt. 19, 2004 20:50 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
Még jó, hogy elolvastad (és fel is fogtad) ezen soraimat, azaz a kitörésem okát: McLaca írta: Bocs, ha hosszú volt, főleg akkor bocs, ha indultaos volt, csak ma kicsit rossz napom volt, és ugrok a hülyeségre... Még 1× pardon! Gondolom, neked is volt már rossz napod, tudom, nem itt kell kitölteni a dühöt, de így jött össze. A szervizesnél nem az a lényeg, hány monitor fordul meg, hanem az, hogy milyen, abból mennyi és miért.
Egy szóval sem állítottam, hogy gondoltam volna valaha is, hogy egy 100Hz-et bíró monitor nem tud többet... Hol olvastál tőlem ilyet? Ökölszabály: A monitor sorfrekvenciája (Hz-ben) elosztva a használni kívánt felbontás sorainak számával, és ebből 6-8% levonásával megkapjuk az elérhető maximális képfrissítést a felbontásban. Ennél többet nem tudhat a monitor, ha mégis, az vagy minimum egy fizikai Nobel-díj, vagy a perpeetum mobile...
Azt, hogy me njen (és nem me nnyen ) mindenki 140 helyett 80-nal, mert akkor kevesebb lesz a meghibásodott autó , azt nyugodtan átteheted feltételes módból kijelentőbe, mert ez így van.
Az, hogy a Philips monitor 9 év után is jól megy, az jól tükrözi az akkori munkamorált és gazdaságpolitikát, akkoriban még divat volt hosszú távon megvízhatót gyártani. Az viszont nem igaz, hogy ugyanolyan jó, mint újkorában, a kijelző belső rétegére felvitt fluoreszcens por (ami nem foszfor!) stabilitása és az elektronágyúk teljesítménye, pontossága, valamint a fókusz a használat folyamán gyengül, stabilitása csökken, a rácsmaszk az évek alatt elszenvedett hőterhelés miatt deformálódik, az elektronsugár pontossága emiatt sérül, nőni fog a konvergenciahiba.
Ha egy moncsi 3 év alatt tönkre megy, akkor máris túlteljesítette magát, mert 1,5 évre tervezték, ugyanis manapság ennyi a modellváltások ideje. Nem célja a monitorgyártóknak hosszú távra tervezni, a technológiák rendkívül gyors mértékben fejlődnek, így hamar cserélődnek a modellek, a gyártók egyre olcsóbb és kevésbbé tartós anyagokból építkeznek, hogy az alacson árakkal kényszerítsék a potenciális felhasználókat a gyakori(bb) cserére, így téve indokolatlanná a hosszú élettartamot. Nézd csak meg, mennyibe került 2000-ben egy síkképcsöves, 17"-os monitor, (p. az első LG Flatron) aminek a sorfrekvenciája 85 kHz volt. Bőven 100E fölött. Ma megveszed 40 ezerért. De azt is nézd meg, hogy a mai 40 ezres hogy pulzál (nem túl precíz és kidolgozott elektronika), és a 4 évvel ezelőtti mennyire nem tette ugyanezt...
Még valami: mégis hogyan lehet egy monitort nem megfelelően használni, ha szerinted nem árt neki sem a csutka frekin járatás, sem az állandó max fény és kontraszt? (Ill a kettő együtt )
Aki a Samsung monitorján folyamatosan bekapcsolja a MagicBright funkciót, hamarabb számíthat a kép betompulására, mert a Samsung ezzel a technológiával nem a jel erősítésével ér el fényerőnövekedést, hanem közvetlenül az elektronágyúknál emeli a feszültséget, így a kép éles és kontrasztos marad nagy fénynél is, csak jól megterheli az ágyúkat...
Üdv!
|
kedd okt. 19, 2004 20:31 |
|
|
kryst
arany tag
|
McLaca írta: 17"-os monitoroknál nem sűrűn ajánlgatnak 1024-ben 100 Hz-et a gyártók! Az összehasonlításod azért esetlen, mert a 3 GHz-es procit ennyire tervezik, se többre, se kevesebbre. Ugyanakkor gondolj bele, hogy az eltérítőtekercsek feszültségét az elektronikának nagyon nem mindegy, hogy másodpercenként 85× kell változtatnia, vagy 100×. Ehhez egyrészt precizitás, másrészt nagyobb energia kell, ami nagyobb fogyasztáshoz, nagyobb hőtermeléshez vezet. A 17"-os monitoroknál a legáltalánosabban ajánlott képfrissítés 1024-ben a 85Hz, aminél persze bír többet is. A 3 GHz-es procinál is 3 GHz az ajánlott freki, ami szintén bír többet. Csak nem ajánlják. Hogy egy életszerű példát is mondjak: a monitort a feszültségváltozások sebessége (képfrissítési freki változása), és egyáltalán az, hogy áram alatt van pont úgy koptatja, mint az autódat a nagy sebesség. A másik dolog, hogy a halálom az, amikor valaki beírja, hogy márpedig de hűdebizony neki ilyen-olyan cucca van és ennyi-annyi ideje így-úgy-amúgy működik. NEKI. Az egy darab. K...ra nem szignifikáns. Ebből nem lehet megítélni a másik 72 milliót Egyébként tudj róla, hogy marha nagy mázlista vagy, hogy egy 3 éve gyártott LG nálad 100 Hz-ben ennyi ideig bírja, mert pont az akkori LG szériákban volt nagyon sok gyári hibás gyenge elektronikájú darab. Szerencséd van, te a másik feléből vettél, amivel szerencsére nincs semmi gond. Ha nekem nem hiszel, akkor keress a HSZ-ek között más topicokban, szokott írkálni ide egy szervizes srác, aki nyilvánvalóan nem ma látott először monitort, győzd meg róla, szerinted hogy csúcsra járatva egy elektronikus alkatrész ugyanolyan mértékben öregszik, mint "normál" üzemben. Gondolj csak bele, mondjuk egy monitor élettartama meghatározható az elektronnyaláb visszafutásainak számával. Most képletes számokat fogok írni, legyen ez a szám 10.000. Szerinted ezt 85Hz-cel, vagy 100 Hz-cel fogja előbb elérni? A kocsid is X kilométer megtétele után fog kipurcanni, akkor is ha hússzal mész de 50 évig, meg akkor is, ha 100-zal (persze 100-zal a hőtágulás, a kopás, a vibráció miatt nem lineárisan, hanem annál nagyobb mértékben kopik, de ez már a mechanika és dinamika tudománya...) Bocs, ha hosszú volt, főleg akkor bocs, ha indultaos volt, csak ma kicsit rossz napom volt, és ugrok a hülyeségre... Még 1× pardon! Üdv!
Nézd!Amikor kiadnak egy monitort és tudja a 100hz-et azt te sem gondolod komolyan,hogy max a 100hz-et tudja pont abban a 1024-es felbontásban.Nekem is bírja a 115hz-et is a drivere szerint.Mindig hagynak rá pluszt a gyártók mindenen.Azt,hogy oda írtam az én monitoromat és,hogy mennyi ideje használom,nos nem nagyon értem a kitörésedet!: Mert ezzel semmi olyat nem írtam,hogy fel kellene kapnod a vizet.Hisz,hogy ha vissza olvasol mindenki szinte ki írta.Az,hogy nekem nincs semmi baja az lehet,hogy szerencse vagy épp kifogtam.Az,hogy a szervizesnél mennyi monitor fordul meg az egy dolog.Az autószerelőnél is van mindig autó szerelni.Így lehetne mondanai,hogy 140 helyett mennyen mindenki 80-al.Mert így kevesebb lesz a meghibásodott autó.Egyébként van egy másik monitorom ami egy Philips.17'-os.9 éves.És annyi baja volt idáig,hogy egy ellenálást kellett benne cserélni.De ez nem is tud 85hz-től többet 1024-ben.De amióta ez megvan azóta 85hz-en megy.Pedig egy 9éves monitortól nem rossz.És semmiféle gond nincs a képével és a működésével.Az,hogy hamarább megy tönkere vagy menne tönkre.Mire tönkre menne addigra elavul.De amiket olvastam,hogy 1-2 vagy 3 év alatt tönkre mennek az szerintem vagy gyári hibásak vagy nem megfelelően van használva.Bocs,hogy ha valakit megbántottam.
|
kedd okt. 19, 2004 19:53 |
|
|
energoman
gyémánt tag
|
Én még egy Hercules "szines" (csak narancssárga/fekete) monitoral kezdtem gondolom sokan tudják milyen volt. (egy pislogás majd két kép és igy tovább) Később jött az álommoncsim, mely egy 14" SVGA monocrom monitorban testesült meg 50v.60HZ-n. Majd ujjab váltás, Lg Studioworks 700S 1024x768/85Hz-en már 6000 üzemóra óta tökéletes képminőséggel (kop kop) és per pillanat ez elég is. Ha lóvém lett volna én is EIZO-ba ruháztam volna be (CRT-ben álommonitor). Ha ujitanom kéne és nem lenne lóvém ismét CRT-t vennék.
Mert szerintem a következő lépcső egy jó kis pojektor vagy plazmatévé. Ahol már elég nagy a képernyő felülete és kb. 5m-röl,is tudom élvezni bármit is csinálok.
A szemre való ártalomról nem szeretnék vitatába bonyolódni mert kb 1-2 éve már néhányatokkal megtettem.( aki félti a szemét az néha pislogjon és tornáztassa, és min. 1m a monitortól).
Miért menne tönkre a monitor ha nagy frekin jár a képfrissités, 100-85-....Hz-be ha belegondolunk akkor ezzel arányosan nő a képpontszám, ami azt eredményezi hogy nagyobb utat kell befutni a sugátnyalábnak, de ha a sebességét nézzük akor konstans.
Remélem ésszerü a kis gondolatmenetem.
üdv
|
kedd okt. 19, 2004 19:22 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
kryst írta: Így végig olvasva a topikot.Elég fura hozzászólások is voltak.Pl.hogy a 100hz-en jobban megy tönkre a monitor mint,pl.85hz-en.Hát én szerintem ez nem nagyon igaz.Akkor minek írják rá a gyártók,hogy 100hz 1024-ben.De ezzel az erővel veszek egy 3GHz-es procit ,de nem használom 3GHz-en mert tönkremehet.Inkább 2.8GHz-en.Szóval ez nem igaz.Én nekem is 100hz-en megy a monitorom.Egy LG Flatron 795FT.Már több mint 3éve 100hz-en megy.És semmi baja sincs neki.Azóta is ugyan olyan kép van rajta mint amikor megvettem.Engem inkább az érdekelne,hogy maga a képcső meddig bírja.
De igaz!
A sorkimenőtranszformátor melegxik jobban anagyobb sorfreki miatt, és a műgyanta impregnálás egy idő után megrepedezik, és a 30KV "kihúz" valamerre, csattogni kezd!
|
kedd okt. 19, 2004 18:51 |
|
|
McLaca
a fórum lelke
|
17"-os monitoroknál nem sűrűn ajánlgatnak 1024-ben 100 Hz-et a gyártók! Az összehasonlításod azért esetlen, mert a 3 GHz-es procit ennyire tervezik, se többre, se kevesebbre. Ugyanakkor gondolj bele, hogy az eltérítőtekercsek feszültségét az elektronikának nagyon nem mindegy, hogy másodpercenként 85× kell változtatnia, vagy 100×. Ehhez egyrészt precizitás, másrészt nagyobb energia kell, ami nagyobb fogyasztáshoz, nagyobb hőtermeléshez vezet. A 17"-os monitoroknál a legáltalánosabban ajánlott képfrissítés 1024-ben a 85Hz, aminél persze bír többet is. A 3 GHz-es procinál is 3 GHz az ajánlott freki, ami szintén bír többet. Csak nem ajánlják. Hogy egy életszerű példát is mondjak: a monitort a feszültségváltozások sebessége (képfrissítési freki változása), és egyáltalán az, hogy áram alatt van pont úgy koptatja, mint az autódat a nagy sebesség.
A másik dolog, hogy a halálom az, amikor valaki beírja, hogy márpedig de hűdebizony neki ilyen-olyan cucca van és ennyi-annyi ideje így-úgy-amúgy működik. NEKI. Az egy darab. K...ra nem szignifikáns. Ebből nem lehet megítélni a másik 72 milliót Egyébként tudj róla, hogy marha nagy mázlista vagy, hogy egy 3 éve gyártott LG nálad 100 Hz-ben ennyi ideig bírja, mert pont az akkori LG szériákban volt nagyon sok gyári hibás gyenge elektronikájú darab. Szerencséd van, te a másik feléből vettél, amivel szerencsére nincs semmi gond.
Ha nekem nem hiszel, akkor keress a HSZ-ek között más topicokban, szokott írkálni ide egy szervizes srác, aki nyilvánvalóan nem ma látott először monitort, győzd meg róla, szerinted hogy csúcsra járatva egy elektronikus alkatrész ugyanolyan mértékben öregszik, mint "normál" üzemben. Gondolj csak bele, mondjuk egy monitor élettartama meghatározható az elektronnyaláb visszafutásainak számával. Most képletes számokat fogok írni, legyen ez a szám 10.000. Szerinted ezt 85Hz-cel, vagy 100 Hz-cel fogja előbb elérni? A kocsid is X kilométer megtétele után fog kipurcanni, akkor is ha hússzal mész de 50 évig, meg akkor is, ha 100-zal (persze 100-zal a hőtágulás, a kopás, a vibráció miatt nem lineárisan, hanem annál nagyobb mértékben kopik, de ez már a mechanika és dinamika tudománya...)
Bocs, ha hosszú volt, főleg akkor bocs, ha indultaos volt, csak ma kicsit rossz napom volt, és ugrok a hülyeségre... Még 1× pardon!
Üdv!
|
kedd okt. 19, 2004 18:37 |
|
|
kryst
arany tag
|
Így végig olvasva a topikot.Elég fura hozzászólások is voltak.Pl.hogy a 100hz-en jobban megy tönkre a monitor mint,pl.85hz-en.Hát én szerintem ez nem nagyon igaz.Akkor minek írják rá a gyártók,hogy 100hz 1024-ben.De ezzel az erővel veszek egy 3GHz-es procit ,de nem használom 3GHz-en mert tönkremehet.Inkább 2.8GHz-en.Szóval ez nem igaz.Én nekem is 100hz-en megy a monitorom.Egy LG Flatron 795FT.Már több mint 3éve 100hz-en megy.És semmi baja sincs neki.Azóta is ugyan olyan kép van rajta mint amikor megvettem.Engem inkább az érdekelne,hogy maga a képcső meddig bírja.
|
kedd okt. 19, 2004 17:54 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Re: Samsung, LG
Richie.pro írta: Az első monitorom egy Samsung SyncMaster 5xx volt, nagyon jó volt, nagyon szerettem, annak ellenére is, hogy 15"-os volt csak. Az első monitorom egy EGA volt )) Kb. 14", kegyetlen villogás, és a hátulján egy kapcsoló monokróm/színes között. Richie.pro írta: ..., bár ennél az "eddig bírta" nem azt jelentette, hogy hibák jöttek elő, szimplán egy szombat reggel fogta magát, kikapcsolt, se füst, kattanás, villogás és többet soha nem lehetett bekapcsolni. Olcsón megúszhattad volna, a táp ment tönkre valószínűleg, mint az én monitoromban is. Nem egy vastag pénztárcát igénylő szervizmunka. Richie.pro írta: Amíg nem lesz 10ms, vagy az alatti frissítésű 19"-os TFT, ami már minimum az 1600-ot tudja, biztos nem cserélem le, és az is valószínű, hogy nem is csere lesz, hanem megtartom. Tükörsima 18,4" látható felület, összehasonlíthatatlan képet ad, nem mint egy akvárium, amit monitor néven árulnak, a TFT-khez képest pedig "élő"-bb képe van. Sokat használom én is a Delphit, illetve egyéb fejlesztő környezeteket, lásd Flash, C# és én sem férek el, ugyanakkor a szemem egészsége messze többet ér minden másnál. Konklúzió: a monitoron ne spórolj, lehet jéggé dermedsz, mikor meghallod/látod az árát, de a látásoddal játszol.
Ha a szemed egészsége messze többet ér minden másnál, akkor nem problémázik az ember a 16 ms "lassúsága" miatt, meg hogy 10 ms alatti TFT kellene. Nekem 20 ms-os a TFT-m, és aki azt mondja erre, hogy csíkot húz játék/film közben, az nem lát jól. Egy esetben húz csíkot, de ez már szerintem inkább optikai csalódás: a DirectX tesztben van egy olyan rész, ahol egy fehér négyzet pattog fekete háttéren. Tessék megnézni, CRT-n is úgy fogjátok látni, mintha csíkot húzna. 16 ms nem hiszem el, hogy nem elég. (Próbálok objektív maradni, amikor azt mondom, hogy a 20 ms-os TFT-mmel nem szenvedek semmilyen hátrányt a filmeknél és a játékoknál - pontosabban ott, ahol gyorsan mozog a kép.) Richie.pro írta: Élettartammal kapcsolatban pedig... én úgy hallottam, hogy a CRT-k élettartama 10 év körül van, de 2-3 éves korukban korszakot váltanak, előjönnek a nyűgjeik, bajaik, néha jobb cserélni, mint javíttatni. TFT-k esetében ez az élettartam 3-4 év és 1 éves korukra már bizony megmutatják a hibájukat (kiégett képpontok armadája) ... lehet választani
Az én TFT-m most 1 éves, eddig - lekopogom - egyetlen pixelhiba sincs rajta.
|
hétf. okt. 18, 2004 11:44 |
|
|