Szerző |
Üzenet |
Tibi
|
|
szomb. márc. 20, 2004 20:42 |
|
|
tanulo
|
Megköszönném a "buffer"rajzot. nem riadok én vissza semmitől de ha tudja ezt a dolgot az alaplapom, akkor miért gányoljak, nem igaz? Ez egy ABIT NF7-S rev 2. szerinted tudja? csak nem tudom felrakni a legújabb hangdrivert
De egy átalakítás mindenképpen kellene. Szerinted az még belefér? (az erőlködő csak optikai jelet tud fogadni)
köszi
|
szomb. márc. 20, 2004 19:28 |
|
|
Tibi
|
Az S/PDIF = Sony / Philips Digital Interface Format. Ez egy formátum, amellyel az összes lényeges adatot sorosan lehet "szállítani". Ezerféle formátum létezik, mindegyik "digitális jel", tehát ez nem értelmezhető univerzálisan.
Hogy mivel tudod kimérni? Azt, hogy digitális jel van-e valamelyik csatlakozón oszcilloszkóppal tudod megnézni. Mivel az spdif jel nem egy periodikusan ismétlődő jel, ezért inkább csak azt lehet így megállapítani, hogy van-e jel, és hogy mekkora az amplitúdója. Mivel ez a jel több MHz-es, más mérési metódust felejts el, ezt nem lehet "kilámpázni".
Ha nem riadsz vissza a sufnimegoldástól, elvileg a Toslink csatlakozónál (optikai kimenet) alul ott van a jel, a föld és +5V (általában 3 lábú egy toslink csatlakozó). Egy buffert tudok rajzolni neked, de oda kellene gányolni egy IC-t, meg valahol keresni kellene egy RCA aljzatot, amire kikötnéd az spdif jeledet. Ez ttl szintű lenne, tehát koaxiális kábellel tudnád összekötni a két masinát. Az opto-koax átalakítás, főleg ha kétszer is megtörténik, elég gázos - szerintem.
|
szomb. márc. 20, 2004 15:50 |
|
|
tanulo
|
Sajnos nem találtam ilyen funkciót az alaplap leírásánál, talán ha 3 sor van írva erről. Az SPDIF nem csak annyit jelent, hogy digitális jel? Az ugye már más kérdés, hogy az optikai vezetéken megy, vagy mondjuk koaxon. Meg akitől ezt hallottam, hogy egy csatin kijön a jel, az azt mondta, hogy nem is nagyon szokták hangoztatni. Hogyan tudom megnézni, hogy kijön-e vmelyiken a digitális jel? Felrakom a legújabb hangkártya drivert, utána ugye bepipálom a digitális kimenet fület és hogy tudom kimérni, hogy jön-e vmelyiken jel? És hogy az a digitális jel-e? addig nem akarok venni kábelt és koax-opt átalakítót...
|
szomb. márc. 20, 2004 15:01 |
|
|
Tibi
|
Nézd meg az alaplap leírását, hogy nincs-e tüskékre kihozva az S/PDIF jel. Az újabb ABIT lapokon van egy csatlakozó, amelyre külső audio panelt lehet csatlakoztatni. Ezen ki van hozva az spdif jel. Igaz, hogy nem ttl szintű, azt hiszem. A másik. Az optikai-koaxiális átalakítás a hangminőséget eléggé rontja, bár főleg a finom információ terén, elképzelhető, hogy egy házimozi-erősítő d/a konvertere annyira gyenge, hogy ez a művelet nem oszt, nem szoroz...
|
pén. márc. 19, 2004 18:17 |
|
|
tanulo
|
( senki sem tud segíteni? Sajnálám... elég fontos lenne...
|
pén. márc. 19, 2004 13:39 |
|
|
tanulo
|
Jujj!
Talán így tudnám legelébb kezdeni. A lényeg:
van egy Abit NF7-S típusú alaplapom. Realtek int. hangkártyával (SoundStorm) és vki azt mondta, hogy biza megoldható, hogy a digitális jelet nem csak az optikaira küldi ki a hangkártya, hanem megjelenik az egyik analóg kimeneten (talán sub kimenetén) is, és koaxxal el tudom vinni ezt a jelet az erőlködőbe. Ez remek lenne, mert akkor nem kellene optikai kábellel szenvednem (17méter). De mivel az erőlködő csak optikai dig. jelet tud fogadni, ezért a másik végre tennék egy opt-koax átalakítót.
Van vkinek tapasztalat ezzel kapcsolatban? Leginkább az érdekelne, hogy valóban kiadja-e a digitális jelet a (mondjuk) sub csatlakozóján.
Előre is köszi mindenkinek
|
csüt. márc. 18, 2004 18:32 |
|
|