|
Számítástechnikai rémtörténetek
Szerző |
Üzenet |
vackor
gyémánt tag
|
Értettük!
|
pén. júl. 08, 2005 9:49 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
-=RelakS=- írta: vackor írta: Az oké, de kipróbáltam, az én gépem minden újraindításnál más ip-címet kap, ezért furcsa. A nyomtatós gép a 3 hónap alatt le volt állítva?
Cicáim
Innéttől már egyéb totyik Értve vagyok
|
pén. júl. 08, 2005 9:48 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
-=RelakS=- írta: A nyomtatós gép a 3 hónap alatt le volt állítva?
Persze, minden hétvégén.
|
pén. júl. 08, 2005 9:48 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
vackor írta: Az oké, de kipróbáltam, az én gépem minden újraindításnál más ip-címet kap, ezért furcsa.
A nyomtatós gép a 3 hónap alatt le volt állítva?
|
pén. júl. 08, 2005 9:42 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Az oké, de kipróbáltam, az én gépem minden újraindításnál más ip-címet kap, ezért furcsa.
|
pén. júl. 08, 2005 7:42 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
az először leosztott IP címet megnézte azt beállította fixre és a DHCP szerver 3 hónapi ugyan azt az ip adta neki. De mivel általában a DHCP-nél be van állítva egy idő korlát ami után kicsit megvariálja a leosztást.
|
csüt. júl. 07, 2005 16:47 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nagy cég kis irodája: 4 ember. Végre kicserélték az elavult gépeinket és kaptunk tök újakat. Jön a rendszergazdi, hozza a gépeket, minden szükséges dolog feltelepítve, tényleg csak a nyomtatót kell beállítani. Egy nyomtatónk van hálózatba kötve, amire közösen nyomtatunk. Gyorsan nyomtatok egy konfigurációs oldalt, hogy beállíthassa a portot (tcp/ip). Siker, szépen megy is. Eltelik 3 hónap, és hipp-hopp egyik gépről sem lehet nyomtatni, persze hétfőn. Beindulnak a fogaskerekek, ellenőrizgetek, és mit látok? A nyomtatóportot a hostnév helyett fix ip-címmel állította be a kedves! DHCP-t használunk és történetesen más címet kapott a nyomi. De hogy a bánatban működött így 3 hónapig, ha hétvégére mindig kikapcsoljuk???
|
csüt. júl. 07, 2005 14:55 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
Legújabb droidsztorim=rémtörténet, folytatásokban itt:
http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopi ... try3035944
|
csüt. júl. 07, 2005 11:56 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Sytex írta: Elnézést az Off-ért de gondoltam megosztom a véleményem az éppen aktuális témában. És az hogy csak húszonegynéhány hozzászólásom van, ne zavarjon meg senkit, mert évek óta olvasom ezt a forumot, regisztrálatlanul.
Rémtőrténet: itt esett meg nálunk, bár akkor még nem voltam itt: Takarítónő takarítás közben, talált egy kóbor UTP kábelt (elvittek egy gépet a helyéről. és ott maradt a kábel, egyik vége a falban, másik vége a földön). Megijedt hogy ő húzta ki valahonnan ezért az első olyan helyre bedugta ahova belepasszol, hát persze hogy a falban talált ilyen helyet. Az eredményt mindenki kitalálhatja.
Azaz a nőstény harcidroid gyártott egy szép hurkot a hálóban, és ezen a switch hosszasan elgondolkodott. Brávó.
(Mellettem meg sírva veszekednek a főkönyves kolléganők. Van valakinek nyugtatópisztolya? Elefánttöltetes is jó. )
|
kedd júl. 05, 2005 12:18 |
|
|
Sytex
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. aug. 16, 2004 11:23 Hozzászólások: 52 Tartózkodási hely: Pilisszentiván
|
Elnézést az Off-ért de gondoltam megosztom a véleményem az éppen aktuális témában. És az hogy csak húszonegynéhány hozzászólásom van, ne zavarjon meg senkit, mert évek óta olvasom ezt a forumot, regisztrálatlanul.
Rémtőrténet: itt esett meg nálunk, bár akkor még nem voltam itt:
Takarítónő takarítás közben, talált egy kóbor UTP kábelt (elvittek egy gépet a helyéről. és ott maradt a kábel, egyik vége a falban, másik vége a földön). Megijedt hogy ő húzta ki valahonnan ezért az első olyan helyre bedugta ahova belepasszol, hát persze hogy a falban talált ilyen helyet. Az eredményt mindenki kitalálhatja.
|
kedd júl. 05, 2005 11:47 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
|
kedd júl. 05, 2005 9:52 |
|
|
Sytex
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. aug. 16, 2004 11:23 Hozzászólások: 52 Tartózkodási hely: Pilisszentiván
|
De szerintem ha igy tanulja meg a kis nebuló, és igy rögzödik benne akkor későbbiekben gondja lesz. Hiába tudja fejben leforditani, nem lesz reflexszerű a dolog.
|
kedd júl. 05, 2005 9:44 |
|
|
Alias
arany tag
|
Látom, nemcsak az én fejemben billentek át a bitek a témára...
|
pén. júl. 01, 2005 17:18 |
|
|
-=RelakS=-
gyémánt tag
|
Alias írta: Dester írta: .... - Megtanítasz engem is programozni? - Húha, ez nem pont így megy... Veszel egy jó könyvet, sok idő, önszorgalom, és apránként nekikezdesz. Ha valami nem megy, segítek. Először is azt kéne eldönteni, hogy milyen nyelven szeretnél programozni... - Hát... magyarul! Tudod, amikor én a Pascalt nézegettem, anno sok-sok éve, én is elgondolkodtam, hogy egy magyar nyelven leírt "ha-akkor-ismételd-amíg-egyébként" utasításokkal sokkal könnyebb lenne magyar nebulóknak a programozást tanulni.. És most még csak túl nagy dolgokra sem gondolok, mert a magyar forráskód szavai egy egyszerű "Keresés és csere" műveltettel átválthatóak lennének az eredetire...
Vagy C alatt egyszerűen konstansokat kell megadni. Pontosan nem emlékszem a módszerre, de asszem ilyen:
constant ha if;
ezek után ha valahol nem idézőjelek között a fordító azt meri találni, hogy ha, akkor átírja if-re, még a tényleges értelmezés előtt.
innentől kezdve:
ha (i<5)
kiír("kisebb")
egyébként
kiír("nagyobb");
Aztán ha a nebulók "tudnak" már programozni, akkor el lehet zavarni őket az angoltanárhoz
|
pén. júl. 01, 2005 17:07 |
|
|
Alias
arany tag
|
Dester írta: .... - Megtanítasz engem is programozni? - Húha, ez nem pont így megy... Veszel egy jó könyvet, sok idő, önszorgalom, és apránként nekikezdesz. Ha valami nem megy, segítek. Először is azt kéne eldönteni, hogy milyen nyelven szeretnél programozni... - Hát... magyarul!
Tudod, amikor én a Pascalt nézegettem, anno sok-sok éve, én is elgondolkodtam, hogy egy magyar nyelven leírt "ha-akkor-ismételd-amíg-egyébként" utasításokkal sokkal könnyebb lenne magyar nebulóknak a programozást tanulni.. És most még csak túl nagy dolgokra sem gondolok, mert a magyar forráskód szavai egy egyszerű "Keresés és csere" műveltettel átválthatóak lennének az eredetire...
|
pén. júl. 01, 2005 16:31 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
OFF: Úgy látszik, azért valaki csak használja az új smileykat rajtam kívül
ON: unokatesómmal való beszélgetés:
- Milyen programokat írsz?
- Mindenfélét, amire épp szükség van és nyilván amit meg is tudok írni. A legújabb Need For Speedet valszeg nem én fogom leprogramozni
- Megtanítasz engem is programozni?
- Húha, ez nem pont így megy... Veszel egy jó könyvet, sok idő, önszorgalom, és apránként nekikezdesz. Ha valami nem megy, segítek. Először is azt kéne eldönteni, hogy milyen nyelven szeretnél programozni...
- Hát... magyarul!
|
pén. júl. 01, 2005 16:11 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
|
pén. júl. 01, 2005 15:46 |
|
|
amper007
ezüst tag
|
Rémtörténet ez is a maganemében..
Adott 2 db pontosan ugyanolyan konfig 0 kilométeres gépek Win 98 SE a telepítendő oprendszer
MSI k8m neo V lap, Infineon ram 512/400 ddr,2800+ 64 bites Sempron procival.
A hibajelenség a következő:
ötletszerüen rebootol.. videókártyát és driverét ötletszerűen megtalálja/elfelejti és ami a fő attrakció 512ből memóriából 256ot lát..
gyors ramcsere teszt, tökmind1 csak 256.. 512 kivesz betesz 256 tökéletesen látszik.. nagyjából müxik is, így is vannak érdekességek de összességében müködik a gép. kipróbáltam minden beállítást természetesen tojt rám. 512 az mindig 256...nah egynapi szenvedés után feladtam büszkeségem kérdeztem nagykerest..nem volt még hasonló probléma? nem azt mondják nem.. mondom bios is rendbe van? persze überfrankó minden..de a gép csak nem ment..feladtam .. fönökömben felment a pumpa hónaalácsapta a gépeket és visszavitte nagykerbe meséljék el mi a stajsz ezzel a dologgal.. nagy nehezen 3ik procko csere után rájöttek mi a gond.. mivel 64 bites az alaplap a proci kezeli a ramokat a bios viszont nem hitt neki.. kissé régi bios volt benne mivel nálam nincs epromégető még esélyem sem lett volna jo biost sütni szinte 99% ,hogy elcseszi a biost égetésnel a hibás ramkezelés, Ők meg szépen kipecázták a bioschipet és sütöttek bele frisset.. nekem meg kihullott a hajam ... viszont azóta a gépek csodalatosan bííírnak müködni.
|
pén. júl. 01, 2005 15:11 |
|
|
Baley
arany tag
|
potyo írta: En is ejfel utan szoktam nekiallni szerelni. Mondjuk azert mast nem szoktam hivni. Nem az éjféllel volt a bajom, hanem azzal, hogy fogta a Windos-t hostoló vinyót és áttette egy másik gépbe, aztán kiakadt, mert nem indult.
szerk.
persze az éjfél is elég röhej volt.
|
pén. jún. 24, 2005 16:15 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
En is ejfel utan szoktam nekiallni szerelni. Mondjuk azert mast nem szoktam hivni.
|
pén. jún. 24, 2005 9:19 |
|
|
Baley
arany tag
|
Tegnap éjfélkor felhív egy haverom azzal,hogy nem megy a gép. Kérdezem mi a baj. Semmi. Csak áttette a vinyót egy másik gépbe... Éjfélkor ba'meg
Egyre alacsonyabb az a suxxx kerítés...
|
csüt. jún. 23, 2005 21:14 |
|
|
Alias
arany tag
|
Nos, köszönöm, Zsivago doktor!!!
Ezért van az, hogy inkább óvatosan kérdezek, ha valamiben nem vagyok bizonyos...
Örök hódolója :
Alias
|
csüt. jún. 23, 2005 20:44 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Alias írta: Zsivaagoo írta: 2., Kéndioxid, azaz SO2. Oxigén és víz jelenlétében kénsav lesz belőle, az meg feloldja a rezet.
Tisztelt Zsivago doctor! (Nameg a boldogságos pokoljárása..) Természetesen nem vitatva az Ön szakmáját, inkább érdeklődő amatőrként kérdezve: Emlékeim szerint az SO2-ből alapból kénesssav (H2SO3) lesz, majd abból - katalizátor jelenlétében - kénsav.. Rosszul emlékszem??? Örök tisztelője: Alias
Nem. Anno domini az egyetemen orosz szakszöveget is kellett fordítanom, többek között a kénsavgyártásról is. Tíz oldallal kb. hat sör alatt végeztem.
A katalizátor az ipari előállításhoz kell. Így lesz gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb.
( Az a k???a kénsav megképződik a pincében is, és szépen rágcsálja a vasabrincsot. Ennek következtében egyszer csak elfolyik 500 liter bor, és az emberfia ilyenkor veszettül káromkodik. Mert kádárt kell hívnia. De nem a Csermanek Jánost, hanem olyat aki ért hozzá. Hogy újra legyen abrincsolva az a k???a hordó. Meg fizetni érte. Meg utána kimosni a hordót. Meg hagyni kiszáradni. Aztán kénlapot belegyújtani, hogy tönkre ne menjen a penészgombától. És a körfolyamat kezdődik előlről.)
|
csüt. jún. 23, 2005 19:51 |
|
|
Alias
arany tag
|
Zsivaagoo írta: 2., Kéndioxid, azaz SO2. Oxigén és víz jelenlétében kénsav lesz belőle, az meg feloldja a rezet.
Tisztelt Zsivago doctor! (Nameg a boldogságos pokoljárása..)
Természetesen nem vitatva az Ön szakmáját, inkább érdeklődő amatőrként kérdezve:
Emlékeim szerint az SO2-ből alapból kénesssav (H2SO3) lesz, majd abból - katalizátor jelenlétében - kénsav.. Rosszul emlékszem???
Örök tisztelője: Alias
|
csüt. jún. 23, 2005 16:17 |
|
|
Wiki
Site Admin
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 18:31 Hozzászólások: 3429 Tartózkodási hely: IV.
|
Sytex írta: Hmm, nálunk egyszer valami földelési probléma akadt és készmosás közben megrázott az áram
Na de magától csak úgy nem alakul ki "valami földelési probléma". Én az áramban jobban bízom, mint a gázban (még ha ez utóbbinak van is szaga) Persze tény, hogy ki lehet nyúlni áramütéstől is, nem kell ahhoz nagy kunszt.
Bocs az offért!
|
csüt. jún. 23, 2005 13:51 |
|
|
Sytex
ezüst tag
|
Sy írta: Dester írta: ...habár én ezek után még a levegővételt is kétszer meggondolom és a konyhai teljesen gyári új hűtőre is ferdén nézek... Nálunk hasonló okokból van villanytűzhely, gáz csak lent a pinyóban van, az adja a meleget A házunk építtetésekor igyekeztem minden veszélyforrást mellőzni (az áram legalább "magától" nem okoz kárt).
Hmm, nálunk egyszer valami földelési probléma akadt és készmosás közben megrázott az áram (a villanybojlerben volt valami ****). Na most belegondolok, hogy mondjuk épp a kádban ülök akkor és folyatom a fürdővizet....
|
csüt. jún. 23, 2005 13:02 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
|
Dester ez ahhoz hasomló amikor magyar tanár haverom elhívott hogy nem megy a gép. Megnéztem, bekapcsolom , látom hallom bootol, de a képernyő továbbra is sötét. Megnéztem a csatlakozókat, azok is OK. Véletlenül hozzáértem a világosságot és kontrasztot szabályzó kis görgőkhöz és lám világosabb lett. Feltekertem őket és már jó is volt a gép.
a Második: Fater haverja felhív hogy egyik pogram "nem fér bele" a képernyőbe. Hmmmm. Elmegyek hozzájuk látom montitor a csodálatos 640*480-as felbontásban 8 color mellett és a kép összehúzva középre! A progi azért nem fért bele mert 800*600-ra volt írva. Nézem a beállításokat. Szabvány VGA Laptop Monitor. jajaj. Gyorsan beállít, majd 1024*768@70-en gyönyörűen látszott minden.
Megkérdeztem a feleséget hogy a kép a monitoron miért volt összehúzva olyan picire középre. Na ezt egy "hozzáértő" programozó kollega csinálta, aki valami KOTK-n végzett. Hümmögött majd mondta hogy huzzák össze a képet a monitoron és akkor majd belefér.
|
csüt. jún. 23, 2005 10:48 |
|
|
Wiki
Site Admin
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 18:31 Hozzászólások: 3429 Tartózkodási hely: IV.
|
Dester írta: ...habár én ezek után még a levegővételt is kétszer meggondolom és a konyhai teljesen gyári új hűtőre is ferdén nézek...
Nálunk hasonló okokból van villanytűzhely, gáz csak lent a pinyóban van, az adja a meleget A házunk építtetésekor igyekeztem minden veszélyforrást mellőzni (az áram legalább "magától" nem okoz kárt).
|
csüt. jún. 23, 2005 10:24 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Ez igen Zsivaagoo. Pár részlet nagyon tetszett
Egyébként megnyugtatlak, habár én ezek után még a levegővételt is kétszer meggondolom és a konyhai teljesen gyári új hűtőre is ferdén nézek, még ez a leírás sem fogja elvenni kedves RGB kedvét a kísérletezéstől. Az tuti.
Más, ezúttal nem vérbeli rémtörténet jön, csak egy kis szösszenet. A főszereplője édesapám. Ő nagyritkán e-mailre, egy kis böngészésre és JÁTÉKra használja a "pici" masinámat. Mikor hazaértem, akkor is a Battlefield 2-t nyúzta. Én szépen beállítottam mindent előtte, 1024x768@85Hz (kölcsönmonitorom van most egy 17"-os Nokia CRT, nem az Acer), fut is szépen. Persze nyílt terepen nem próbáltam ki. Hazaérek, látom, hogy a kép kegyetlenül el van csúszva balra. Panaszkodik is, hogy szaggatott, ezért visszavett a grafikai beállításokból, de elcsúszott a kép.
Ekkor már sejtettem miért...
Visszavette a Visibility-t (ez még érthető), és a felbontást 1024x768@85Hz-ről 1024x768@ 70Hz-re... Persze a monitort nem állítottam be erre a frissítésre, mert minek. Aztán büszkén újságolta, hogy mostmár nem szaggat, csak ne csúszott volna el a kép
Hiába, megesik az ilyen.
|
szer. jún. 22, 2005 21:41 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Szép leírás, gratulálok. Remélem elveszi a delikvensünk kedvét.
|
szer. jún. 22, 2005 16:13 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Mivel közismert hűtőgépszerelőnk újra életveszélybe akarta sodorni magát, írtam egy viszonylag értelmes hozzászólást. Mármint, hogy mikkel ne kisérletezzen. Nem kíméltem a billenyűzetet, és elkészült a nagy mű.
Nyomom is a "Hozzászól" gombot, de hoppá. Ismeretlen eredetű hiba. Hát nem ki lett nyírva mindkét újonnan létrehozott hűtőgépes totyik? De, biza.
De azért, hogy mégse menjen pocsékba az a sok bötű, ide ömlesztem nektek.
(Hű, mit fogok kapni ezért. )
-----------------------------------------------------------------------------------
Idézet: -PB helyet bármiulyen kis gőznyomású (20-30Con) gőz jó, aminek kicsi a forrpontja. pl. kén-dioxid, Kénhidrogén, HCl, Klór, de talán a pb után a legjobb, ill talán jobb is tőle az ammónia. Mit gondoltok, melyik legyen? paranioások kíméljenek!
1., PB, azaz propán-bután gáz. Használható, persze. Csak ne szivárogjon, mert kb. 2 lityi cseppfolyós PB gáz ha elpárolog és a levegővel robbanóelegyet alkot, akkor rendesen ki tudja takarítani a nagyszobát. Arról nem is igazán szólok, hogy a PB gázhoz adagolt nyomnyi mennyiségű (1-2 ppm) merkaptán büdös.
2., Kéndioxid, azaz SO2. Oxigén és víz jelenlétében kénsav lesz belőle, az meg feloldja a rezet. A kéndioxid a tüdőbe jutva pontosan ezt csinálja, és réz nem lévén ottan, a tüdőszövetet roncsolja. Nagyobb mennyiség belégzésétől a páciens tüdővizenyőt is kaphat, és a saját feloldott tüdőszöveteibe fullad bele, azaz hosszú és kínos halála lesz.
Ha számítógép hűtőrendszeréből kezd szivárogni, akkor természetesen kénsavköddé alakulva lerakódik az alkatrészeken, és lévén igen korrozív anyag, ****@' fogja amortizálni a cuccot.
3., Kénhidrogén, azaz H2S. Szívhez szóló illatát mindenki ismeri, aki már tört el záptojást, illetve aki már érezte az előző esti hagymás rántottából másnapra kifejlődő sunyi lapos/recsegős pukit. Tekintve, hogy csak büdös, mérgező és robbanékony egyéb ellenérvet nem tudok felhozni az alkalmazása ellen.
4., Sósavgáz ( HCl ) és klór ( Cl2 ). Együtt tárgyalom őket. Magát a klórgázt sokkal könnyebb cseppfolyósítani, mint a sósavgázt és acélpalackban szépen, biztonságosan tárolható.
Alkalmazási területei: I. világháborús harcigáz, több száz/ezer megvakult, megfulladt, sérült tüdejű, soha nem gyógyuló sebekkel ékesített katona bizonyíthatja hatásosságát. Vízfertőtlenítés, az ivóvízbe nagyon minimális mennyiségben adagolja a vízművek a csíraszám csökkentésére. A csíra itt baktériumot és egyéb káros élő szervezetet jelent, nem pedig nagypofájú mitugrász köcsögöt. A harmadik felhasználó pedig a vegyipar. (Aztán voltak még ostoba barmok is, akik azzal szórakoztak, hogy hidrogéngáz hozzáadásával ún. klórdurranógázt készítsenek. Ezt lufiba, műanyagzsákba vagy "nájlonacskóba" töltötték, betették egy sötét helyiségbe pl. öltöző és várták a hatást. Az ajtó nyitásakor ill. a villany felkapcsolásakor a klórdurranógáz felrobbant, és sósavgázzal árasztotta el a helyiséget. A megtréfált delikvens persze **** gatyában, a sósavgáztól fuldokolva rohant ki. A klórdurranógáz előállítása egész kellemes mulatság, tekintve, hogy fényre azonnal robban.)
A klórgázból, amikor vízzel találkozik sósavgáz (amelynek vizes oldata a sósav) és hipoklórossav ( HOCl ) keletkezik. A hipoklórossav nátriumsója vízben oldva adja a közismert hypo nevű fertőtlenítőszert. Na most, a hipoklórossav roppant mód szereti hasznossá tenni magát, mint erélyes oxigén-leadó szer. E tevékenysége közben atomos oxigénné (innét a fertőtlenítő hatás) és sósavgázzá alakul.
Mint már az "Abszorpciós hűtőgép..." totyikban leírtam volt, a kloridionok jelenléte (márpedig sósavban bőven előfordul az ilyen) okozza a vörösréz, a legkiválóbb sav- és korrózióálló acélok valamint az alumínium kilukadását. (Diplomamunkámat ebből a témakörből írtam.)
Mindezek után, ha valaki arra vágyik, hogy kipróbálja vajon milyen érzés lehet I. világháborús gázmérgezett hadirokkantnak lenni, próbálkozzon e két gázzal nyugodtan.
5., Ammónia (NH3). Miután egy előző totyikban már kitárgyaltuk, hogy büdös, mérgező, robbanékony, vizes oldata (szalmiákszesz) erősen lúgos kémhatású, de előszeretettel alkalmazzák mind kompresszoros (nagyipari), mind abszorpciós hűtőgépekben, alkalmazása ellen nincs kifogásom.
(Az ammóniát többek között ablaktisztítószerekben is alkalmazzák, attól olyan büdös mindegyik, mint a rosseb.)
6., Egyéb, az egészségre különösen káros gázok. Ciángáz - HCN -, dicián - (CN)2 - izocián, arzénhidrogén vagy hidrogénarzenid - AsH3-. Alkalmazásukkal nem foglalkozom.
7., Végül, de nem utolsó sorban, beszéljünk egy pöttyet egy teljesen triviális gázról, a széndioxidról ( CO2) alias cokettő. Folyékony cokettővel el lehet érni a -80 C°-t. A cokettővel csak egy baj van, nevezetesen, hogy cseppfolyósítása egy kicsit macerásabb a PB gázénál.
A folyékony cokettőt folytószelepen átáramoltatva olyan mértékben lehűl, hogy egy része megfagy. Ez a szénsavhó. Ipari méretekben ezt a szénsavhó-t összepréselik rudakká és megkapjuk a közismert szárazjeget. Ez utóbbit azt hiszem nem kell bemutatnom a nagyközönségnek, mindenki szórakozott már vele, aki elmúlt tizenkét éves.
Sorolom a cokettő előnyeit: nem büdös, nem mérgező (egy eset kivételével), képtelenség robbanásra bírni, nem hagy foltot, stb.
Amikor mérgező a cokettő: a cokettő nehezebb gáz, mint a levegő. Ezért szeret szellőzetlen pincékben összegyűlni, közismert eset a borospince, ahol forr a must - cukros levek alkoholos erjedése - és melléktermékként CO2 gáz keletkezik, ami a pince padlóján szépen összegyűlik és lassan-lassan kiszorítja a pincéből a levegőt. Magyarán kialakul egy felülről nyitott gáztartály. ÉÉÉÉÉééééés SZÜRET UTÁN ebbe a gáztartályba sétálnak bele a pityókás Jóska bácsik meg Pista bácsik amikor már elfogyott a demizsonból a bor. Meraszongya. Van még bor a pincébe, le kő menni, oszt színya a hordóbúú.
Ekkor lemegy a páciens a pincébe, viszi magával a lopót. De nem viszi magával az égő gyertyát. Nem, nem a világítás miatt. Aztán teleszívja a tüdejét cokettővel (mustgáznak is híjják olykor) és elgondolkodik. "De csípős szagú ittennég az ájer." Mégegyszer teleszívja a tüdejét és elkezd vigyorogni. Mert beáll az agyban az oxigénhiányos állapot - ez jókedvet, egyes esetekben felfokozott orgazmusérzetet is kelt - elfelejti, hogy miért is jött ide tulajdonképpen, nomeg azt is, hogy ideje lenne azonnal menekülni. Aztán a pácienset halva találják a pincében, az arcán idétlen és üdvözült vigyorral.
Nem is kiabált segítségért, nem is pisilte, kakilta, hányta össze magát, mint az egyéb mérgezettek szokták.
Ha a széndioxid mérgezettet 1-2 percen belül ki lehet vinni a szabad levegőre, akkor nincs vele semmi teendő, kiszellőzi magát - feltéve, hogy még lélegzik-, majd 5 perc múlva el kell magyarázni neki, hogy mit is csinált ő tulajdonképpen. Mindezek után már csak seggbe kell billenteni, hogy örök időkre megjegyezze a dolgot.
Remélem tudtam segíteni.
Maradtam továbbra is kiváló tisztelettel: Zsivágó
(az okleveles vegyészmérnök és szabadidős agysebész, aki nem ért hozzá)
|
szer. jún. 22, 2005 15:59 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
|
sutszi írta: Szóval ezek a fényképek sokkolóak, megáltam a fejlődésben.
Pedig most jól jönne a fejlődés vizsga előtt!
|
kedd jún. 21, 2005 14:07 |
|
|
Dester
Moderátor
|
|
kedd jún. 21, 2005 12:36 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
|
kedd jún. 21, 2005 12:06 |
|
|
kisrobert
ezüst tag
|
sutszi írta: Valahogy én is így éreztem magam. Ez valami félelmetes. De mostanság egyre hülyébb embereket hord a hátán a föld. tiszetlet a kivételnek.
Nem az emberek lesznek egyre hülyébbek, hanem a hülyeség hírének terjedése gyorsult fel.
Régebben Egy RGB-jellegű emberről legfeljebb a szűk környezete (no meg a sürgősségi ellátás) tudhatta ezt, így meg túl sokan.
|
kedd jún. 21, 2005 9:08 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
|
sutszi írta: Valahogy én is így éreztem magam. Ez valami félelmetes. De mostanság egyre hülyébb embereket hord a hátán a föld. tiszetlet a kivételnek.
nem csak a kerítés kezd alacsony lenni vagy itt ott jukasabb!:)
|
hétf. jún. 20, 2005 21:55 |
|
|
StSanya
platina tag
|
S ha most nem mész gyorsan tanulni, Te is ilyen leszel...
Holnapután vizsgázol!
|
hétf. jún. 20, 2005 19:20 |
|
|
Alias
arany tag
|
Húúúú.. (homlok megtöröl...)
Beleolvastam... Aztán visszajöttem ide... Otthon, édes othon...
|
hétf. jún. 20, 2005 18:00 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
|
rgb gyuri?
Úgy látom rgb emberünkkel másnak is meggyűlt a baja:
http://www.prohardver.hu/rios3_forum.ph ... 2975&arc=f
http://www.prohardver.hu/rios3_forum.ph ... 9562&arc=f
http://www.prohardver.hu/rios3_forum.ph ... 1798&arc=f
Nagyon jó a topik nevének kiegészítése amit létrehozott: "Vigyázat RGB veszély!!!!"
továbba a nickre kattintva:
"(* A felhasználó jogait az Alapelvek sorozatos megsértése miatt felfüggesztettük!)"
|
hétf. jún. 20, 2005 15:43 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
|
Idézet: menjen ki a prérire és nem egy többlakásos ház szobájában végezzen életveszélyes kísérleteket.
gondold el mi van ha vegyésznek készül!
|
hétf. jún. 20, 2005 15:16 |
|
|
Repeta
platina tag
Csatlakozott: kedd jún. 15, 2004 10:44 Hozzászólások: 585 Tartózkodási hely: Miskolc, a gyönyörű acálváros
|
Huhhh...
Olvastam a hozzászólást, ahol a csávó abszorpciós hűtőt akar feltölteni.
Már azzal kicsinálhatta volna magát,h megfúrta, de mákja volt. Történetesen abszorpciós hűtőgépgyárban dolgoztam, és tudom milyen veszélyes...
Feltölteni házilag lehetetlen. A töltet típusról típusra más, nem lehet konkrét %-ot megadni. Na meg oxigén teljes kizárása szükséges...
|
hétf. jún. 20, 2005 15:15 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
sutszi írta: Ezt a srácot eddig miért nem zárták még be?
Amikor képcsövet akart házilag készíteni berakott olyan képeket amin egy parkettás szobában ráadásul szőnyegen kibelezett TV-vel szórakozott azaz natúrban kint a képcső a 25KV-os csatlakozással, nagyfesztekercs, stb.
Kész elmebaj nem?
|
hétf. jún. 20, 2005 15:08 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
Archon írta: Idézet: Na figyeljél kishaver! Kapta az ívet, azt meg kell hagyni...
Persze hogy kapta. Ámokfutó tinédzser.
Uccsó hozzászólásomat ide kopizom:
" Abszorpciós hűtőgépről: http://www.physics.kee.hu/termo/huto/hut_absz.html http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/k...#kettőpontkettő
Bonyolultabb herkentyű, mint a kompresszoros hűtőgép.
Idézet Amugy miert engedted ki belolle az ammoniat?
mert hülye voltam, le akartam adni a vastelepen és gondoltam előtte bedobom a tűzbe, hogy felrobbanjon, de nem jött össze, inkább kisziszegtettem az ammóniát, egy reszelővel bereszeltem a csövet...
Idézet Ha megy ammóniával, akkor menni fog hcl zzel is. Elv ua! Csak a vascsővet megtaámadja a sósav, de ha saválló acélcsövekből áll a hűtőm?
A kloridionok a (pitting/)lyukkorrózió okozói. Sósavas oldatban meg persze hogy vannak kloridionok. Pittingkorrózióval lyukad ki az összes acélfajta, az alumínium sőt még a vörösréz is.
Kisérletezz csak nyugodtan Kedves Barátom. Sok szerencsét."
Amíg a moderátor le nem lakatolja a topikot, vagy terminate(-1) utasítást nem hajt végre rajt, addig menni fog ott az észosztás.
|
hétf. jún. 20, 2005 15:05 |
|
|
Archon
gyémánt tag
|
Idézet: Na figyeljél kishaver!
Kapta az ívet, azt meg kell hagyni...
|
hétf. jún. 20, 2005 14:53 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Zsivaagoo írta: No, hogy a kollégákok ne maradjanak mai betevő nélkül , jöjjön egy hivatkozás: (Félve nézek körül, nehogy itt teremjen az illető, és itt is nekiálljon osztani nekem az eszet. JÓL. Kapaszkodjatok meg, az egész felvetés egy informatikai portál hardver fórumán a "Tuning és modding" szekcióban. JÓL meg is lettem cenzúrázva is.) http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=90680u.i.: és még a gumicsizma sallerozásra utaló kommentemet is kipusztították.
Nem ismered még a tisztelt fórumozót?
Nem is olyan rég úgyszintén a hwsw fórumon előállt egy olyan őrült ötlettel, hogy házilag készít otthon képcsövet. Akkoriban kegyetlenül felszaladt a vérnyomásom mivel nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy ha ilyen dolgokat szeretne akkor menjen ki a prérire és nem egy többlakásos ház szobájában végezzen életveszélyes kísérleteket.
Egyébként szerintem ez az ember pszichológiai eset és az a legszomorúbb, hogy az elmebeteg hozzáállásával mások testi épségét is veszélyezteti.
|
hétf. jún. 20, 2005 14:52 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
|
No, hogy a kollégákok ne maradjanak mai betevő nélkül , jöjjön egy hivatkozás:
(Félve nézek körül, nehogy itt teremjen az illető, és itt is nekiálljon osztani nekem az eszet. JÓL.
Kapaszkodjatok meg, az egész felvetés egy informatikai portál hardver fórumán a "Tuning és modding" szekcióban.
JÓL meg is lettem cenzúrázva is.)
http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=90680
u.i.: és még a gumicsizma sallerozásra utaló kommentemet is kipusztították.
|
hétf. jún. 20, 2005 14:34 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Ugyan nem (sz)ámítástechnika , de arra figyelmeztet, hogy ki kell bontani a vásárolt holmit, mielőtt elvisszük a boltból.
Kiválsztottam a tescoban egy LG mikrosütőt, mondom a csávónak, hogy egy ilyet vennék, elment a raktárba, és hozta a dobozban. Kifizettem a pénztárnál, kitöltötték a garancialapot, és hazavittem. Otthon derült ki, hogy egy AMC sütő volt az LG dobozban, LG iratokkal.
|
szomb. jún. 18, 2005 21:25 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Sy írta: Dester írta: Zsivaagoo írta: Megnyugtatásul közlöm mindenkivel, hogy a meg nem erősített hírek szerint 2007-re már el fog készülni a Szent Adatszolgáltató Programrendszer vindózos verziója. Hmmm... melyik verzióra? 3.1-re? Volt annak régebbi változata is
Én azt tudom, de gondoltam haladnak a korral...
|
pén. jún. 17, 2005 15:13 |
|
|
Wiki
Site Admin
|
Dester írta: Zsivaagoo írta: Megnyugtatásul közlöm mindenkivel, hogy a meg nem erősített hírek szerint 2007-re már el fog készülni a Szent Adatszolgáltató Programrendszer vindózos verziója. Hmmm... melyik verzióra? 3.1-re?
Volt annak régebbi változata is
|
pén. jún. 17, 2005 14:31 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Zsivaagoo írta: Megnyugtatásul közlöm mindenkivel, hogy a meg nem erősített hírek szerint 2007-re már el fog készülni a Szent Adatszolgáltató Programrendszer vindózos verziója.
Hmmm... melyik verzióra? 3.1-re?
|
pén. jún. 17, 2005 13:35 |
|
|