Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 04, 2025 1:10

Hozzászólás a témához  [ 17 hozzászólás ] 
Egérmutató "rángatózás" és egyéb Pentium4 hibajele 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Esetleg egy rossz kontaktus valamelyik tápcsatinál, ami egy bizonyos, akár több órás melegedés után jelentkezik? Lehetne drivehiba, vagy összeférhetetlenség, külső zavaró jel, esetleg egy másik program bolondítja meg időnként, vagy a windowsban is lehetnek hibák felrakott és leszedett programok miatt. Nem hoznám összefüggésbe ezt a hibát általában a P4-es gépekkel, esetleg egy rossz széria, bios, driverhiba miatt lehetne, de általában P4-el nem. Sok P4-es gépet raktam össze, pl: nyár elején a teljes gépparkot lecseréltem a cégnél P4-esre, mindegyiken USB-s optikai egér van és XP, nekem is P4-esem van - ráadásul Abit alaplappal -, de sem nálunk, sem máshol nem találkoztam konkrétan a leírt jelenséggel. Optikai egérnél tény, hogy nagyon mintás és szines egérpadon hajlandó megbolondulni és a kurzor ugrál egyik helyről a másikra, de ezt az egérpad váltja ki, ritka mintáju vagy egyszinű padon tökéletesen megy. Golyós egérnél akkor tapasztaltam az ilyen kúszást, amikor az egér elektronikája kezdett megfeküdni.
CD/DVD lefagyással már találkoztam, főleg olyan lemezek esetében, amikor az olvasó, vagy író nem tudja beolvasni a lemezt, vagy nem találja az indulószektort és valami végtelen ciklusba esve próbálkozik újra, meg újra, közben annyira lefogja a rendszert, hogy csak resettel lehet ebből kibillenteni. De ez is hardverfüggő, mert van amelyik elhasal emiatt és van amelyik néhány próbálkozás után hibaüzenettel feladja.
Szóval tanácstalan vagyok, én a gépet nézném át alaposan először, de nagyon kiváncsi vagyok a megoldásra.
Üdv: Placa

pén. dec. 16, 2005 1:31
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tipp!

Keríts kölcsönbe tápot, és próbáld ki úgy!
Szűretlen tápfesz is csinálhat érdekességeket!

szer. dec. 14, 2005 18:12
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Biztos, hogy nem oldja meg a problémádat, de segít kizárni ezt-azt, ha letöltesz egy Linux LIVE cd-t, betolod, és megnézed, mit alkot.
Ha ott jól mozog, akkor a windows kell toszogatni.

szer. dec. 14, 2005 9:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio írta:
Tapasztalat:
Epox 8rda3g + a4tewch swop34 mászott mindig balra és felfele.
Most egy Asus a7v133-on van, ott is mászik ugyan úgy, de ritkábban.
Az Epox-on most egy genius netscroll eye van, az nem mászik.
van egy compaq p2-es gép ott szinte mindegy milyen egér, optikai vagy görgös, nagyon sokszor mászik balra felfele...

konklúzió: szeretnek az egerek mászni, de általában határozott balra fel irányba:)

szer. dec. 14, 2005 1:04
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Tapasztalat:
Epox 8rda3g + a4tewch swop34 mászott mindig balra és felfele.
Most egy Asus a7v133-on van, ott is mászik ugyan úgy, de ritkábban.
Az Epox-on most egy genius netscroll eye van, az nem mászik.
van egy compaq p2-es gép ott szinte mindegy milyen egér, optikai vagy görgös, nagyon sokszor mászik balra felfele...

hétf. dec. 12, 2005 12:01

Hozzászólás 
energoman írta:
Mivel pedig ez a probléma optikai egereknél jön elő ezért szerintem biztos a megálapitásom.

Írtam, hogy nem csak optikai egér esetén jön elő ez a hiba, hanem bármilyen egérnél! Nekem éppúgy előjött golyós PS2-s egérnél, mint USB-s optikainál! Köszönöm a hozzászólásokat, de nem az alátéttel van a gond, és nem is az egérrel (új eszközzel is csinálja), ez egészen biztos. Azért vagyok biztos benne, mert mondjuk 5 órán keresztül tökéletesen (!) működik, majd 5-10 percre össze-vissza rángatózik. Azt viszont megfigyeltem, hogy kell egy kis idő, tehát amíg bemelegszenek a dolgok. A gép bekapcsolása után közvetlenül nem szokta csinálni sem nekem, sem másnak. Mint azt az első hozzászólásomban említettem, e jelenség vagy Windows, vagy alaplapi eredetű kell, hogy legyen, mivel jópár, a legtöbb komponenst tekintve teljesen különböző gépekről van szó.

hétf. dec. 12, 2005 11:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ezzel a jelenséggel már én is találkoztam, de lehet a hétvégén rájöttem.
Mivel pedig ez a probléma optikai egereknél jön elő ezért szerintem biztos a megálapitásom.
A felület amin mozgatod.
Általában mindenki valami szines képet tartalmazó egéralátétet használ, és itt a probléma oka.
Egyszinü legyen!
Megj.: amikor észrevettem ezt akkorpont egy fekete fehér fákkt meg mezőt tartalmazó aálátét volt az egér alatt.
Megj.: szerintem egérfüggő ezirányú érzékenység!

üdv

hétf. dec. 12, 2005 10:29
platina tag

Hozzászólás 
Tibi írta:
Gabor2 írta:
Ugyanezek az egerek más (pl. AMD-s) gépekben tökéletesek?
Minden egér vezetékes? És golyós?

Esetemben pl. az első egér golyós volt és PS2-es. Ezt cseréltem le optikai USB-sre. De a többi esetben többnyire PS2-es optikai egerekről tudok. Egyébként mindegyik vezetékes.

Gabor2 írta:
Esetleg próbáld ki, hogy mi változik, ha az eszközkezelőben az egér mintavételezési gyakoriságát növeled v. csökkented (talán csökkenteni érdemesebb, mondjuk negyedére).

Ez egy érdekes gondolat, ki fogom próbálni. Mindazonáltal nem világos számomra, hogy amennyiben mintavételi probléma lenne, miért provizórikus a jelenség?! Ebben az esetben ugyanis állandóan kellene jelentkeznie a hibának, nem gondolod?

Optikai egereknél érdemes kipróbálni más felületen, pl. asztalon egérpad nélkül. Bár ott is csak akkor kéne abnormálisan működnie, ha mozgatja az ember. Ettől függetlenül az egyetlen elképzelhető magyarázatot az optika+felület kombinációban látom. Kíváncsi vagyok, mi lesz a megoldás. 8)

hétf. dec. 12, 2005 0:33
arany tag

Hozzászólás 
Vagyis de igen, egyszer tapasztaltam, csak nem az én gépemnél! Abit KV7 + Athlon XP 2000+! A4Tech Wop-35-nél az egér néha megbolondult, nem akart arra menni amerre akartam stb! Beraktam egy másik gépbe, sajátomba és jó.. Kicseréltem egy jobb A4Tech-re, és a probléma megszünt.

vas. dec. 11, 2005 22:06
arany tag

Hozzászólás 
Elég fura jelenség ez... Nekem Abit alaplapom van és P4 procim, és életemben nem tapasztaltam még csak ehhez hasonlót sem!

vas. dec. 11, 2005 22:03

Hozzászólás 
Gabor2 írta:

Esetemben pl. az első egér golyós volt és PS2-es. Ezt cseréltem le optikai USB-sre. De a többi esetben többnyire PS2-es optikai egerekről tudok. Egyébként mindegyik vezetékes.

Gabor2 írta:
Esetleg próbáld ki, hogy mi változik, ha az eszközkezelőben az egér mintavételezési gyakoriságát növeled v. csökkented (talán csökkenteni érdemesebb, mondjuk negyedére).

Ez egy érdekes gondolat, ki fogom próbálni. Mindazonáltal nem világos számomra, hogy amennyiben mintavételi probléma lenne, miért provizórikus a jelenség?! Ebben az esetben ugyanis állandóan kellene jelentkeznie a hibának, nem gondolod?

vas. dec. 11, 2005 20:16
platina tag

Hozzászólás 
Én ilyesmivel csak akkor találkoztam, amikor az egerem vezetéke kontakthibás volt. Persze sok egérnél ez nem valószínű (bár nem lehetetlen).

Érdekes, hogy ha az egér nem ad semmi jelet a gépnek, akkor az mit érzékel mozgásnak?! :shock: Elsőre azt gondoltam, hogy valami PS/2-es porthiba lehet (esetleg alaplapi típushiba, ami bizonyos egerekkel előjön), de miután USB porton is kipróbáltad... :roll:

vas. dec. 11, 2005 19:55
gyémánt tag

Hozzászólás 
A cd behelyezése esetén lefagyó géppel már én is találkoztam, de ott egy egyszerű alaplapi ide-szoftver megoldotta a problémát. Teljesen lefoglalta az procit az ide vezérlő, ezért nem jutott másra szabad prociidő.
Milyen chipset-es Abit lap? Nálam egy Via-s produkálta ezt a hibát, egy Via 4in1 (most már asszem Hyperion) driver megoldotta.

vas. dec. 11, 2005 12:14
Profil Privát üzenet küldése Honlap

Hozzászólás 
WhipsOfGod írta:
Másik egérrel is ezt csinálja?Hülye kérdés,de hátha még nem próbáltad...

A saját gépemen többféle egérrel is kipróbáltam. PS2 porton keresztül némely esetben már-már elviselhetetlenül zavaró szintű volt a jelenség, akkor tértem át USB-s egérre. Ezzel már ritkább, és kevésbé zavaró a dolog, de nem szűnt meg. (Főleg kézirajz esetén teszi nehézkessé és idegőrlővé a munkát.) A többi esetben teljesen más konfiguráció, és teljesen más típusú egérrel ugyanúgy jelentkezik ez a probléma. Egy barátom számítógépeket állít össze, és ő ugyanúgy ismeri ezt a jelenséget, de neki is csak a P4-es ügyfelei szoktak panaszkodni (a lefagyásra is!), és sajnos ő is értetlenül áll az események előtt.

vas. dec. 11, 2005 11:40
platina tag

Hozzászólás 
Másik egérrel is ezt csinálja?Hülye kérdés,de hátha még nem próbáltad...

vas. dec. 11, 2005 11:25
platina tag

Hozzászólás 
Hmm...tudom hogy ez nem segitség, de ilyennel még nem találkoztam.
Igaz csak egyszer volt ABIT :!: lapom, a Duron600-asom alatt

vas. dec. 11, 2005 10:34

Hozzászólás Egérmutató "rángatózás" és egyéb Pentium4 hibajele
Tisztelt Fórumtársak!

Régóta keresem már a magyarázatot egy furcsa, és mindezidáig számomra megfejthetetlen "rejtélyre", amellyel kapcsolatosan eddig még nem találtam semmiféle írást. Röviden vázolom a jelenséget (idézetbe téve, a jobb áttekinthetőség kedvéért):

Idézet:
Az egérmutató mozgatás közben (tehát álló helyzetben nem!) ide-oda rángatózik, néha úgy tűnik, mintha éppen ellenkező irányba "akarna" menni (pl. az egeret jobbra húzom, a mutató balra "rángatózik", így végül vagy alig halad a képernyőn jobbra, vagy rosszabb esetben balra mozdul el). A jelenség időszakosan, és többnyire rövid időre szokott előjönni, mint valami lappangó betegség.

Még mielőtt víruskeresővel és tűzfallal kapcsolatos tanácsokat írna valaki, leszögezem, hogy ezt a jelenséget NEM rosszindulatú szoftver okozza, ez gyakorlatilag biztos. Azért mondom ezt, mert olyan gépeken, amelyeken csak megbízható forrásból származó alkalmazások futnak (tehát nem ismeretlen eredetű freeware vagy shareware programok), továbbá vírus- és trójai programok ellen védettek, éppúgy előfordul e jelenség, mint az "átlagos" gépeken.

Jópár gépnél találkoztam már ezzel a jelenséggel, és vannak egyező tényezők:

1./ Valamennyi gép Intel Pentium 4 processzort tartalmaz. (Northwood 1.8 GHz - Prescott 3.0 GHz-ig vegyesen. AMD alapú gépnél ilyen jelenséggel még soha nem találkoztam).

2./ Minden gépen Windows XP operációs rendszer fut (egy része SP1, de akad SP2, frissített is).

Gyanús továbbá az is, hogy az említett számítógépek túlnyomó többségében ABIT gyártmányú alaplap található (mindegyik Socket 478 CPU foglalatú, de eltérő chipsettel szerelt).

Hallottam olyan jótanácsot, hogy az ASPI driver újratelepítése megszünteti a problémát, ez azonban nem működik. Véleményem szerint vagy a Windows-zal (esetleg egy rosszul megírt driver vagy dll), vagy az alaplap valamely egységével lehet a probléma. Ezt nem ártana kideríteni, mert akkor fel lehetne venni a kapcsolatot az érdekelt céggel, kérvén az állásfoglalásukat ez ügyben.

Idézet:
Szintén a fent említett attribútumokkal fémjelzett gépekre jellemző hibajelenség, hogy amikor a CD/DVD lejátszóba/íróba/újraíróba új lemezt helyeznek, a Windows TELJESEN lefagy (mintha screenshot-ot nézne az ember), semmire sem reagál, a reset gomb kivételével.

Aki találkozott már e kettő közül valamelyik jelenséggel, kérem írja meg itt a fórumon a tapasztalatait, valamint hogy pontosan milyen hardverrel rendelkezik. Természetesen ha valaki ismeri a jelenség(ek) magyarázatát, esetleg tudja a megoldást, arra kérem, okvetlenül ossza meg velem/velünk!

Várom az építő észrevételeket!

Üdvözlettel:
Tibor

vas. dec. 11, 2005 10:24
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 17 hozzászólás ]