|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 21 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
lzsolti
arany tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 9:50 Hozzászólások: 121 Tartózkodási hely: Budapest
|
Hú, köszi a gyors választ.
Zsolti
|
hétf. feb. 20, 2006 23:13 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
Általában a zárt oldal van az alaplap mögött és a szellőzővel ellátott oldal a procihűtövel szemben levő oldal, ha szemből nézed a gépet, a bal oldala. Érthető, hisz ezen az oldalon van a legtöbb hőtermelő egység, proci, videókártya, vinyó, stb., ide kell a friss levegő. Egy jól szellőző házban elölről és bal oldalról érkezik a külső hidegebb levegő és a hátulján lévő ventilátoron vagy ventilátorokon és a tápon keresztül távozik a felmelegedett. A lényeg a teljes átszellőztetés, ne maradjon sehol olyan zug, ahol a meleg levegő megrekedhet.
Üdv: PLaca
|
hétf. feb. 20, 2006 22:39 |
|
|
lzsolti
arany tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 9:50 Hozzászólások: 121 Tartózkodási hely: Budapest
|
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésen lenne. A gépemnek olyan háza van, hogy az oldallapk külön-külön levehetőek, és a fedlap is független ezektől. A két oldallap közül az egyik teljesen zárt, a másiknak az alján a szokásos rések vannak. Szerintetek melyiket melyik oldalra érdemes felrakni, hogy jobb legyen a hűtés?
Köszi, Zsolti
|
hétf. feb. 20, 2006 22:14 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
hofipeti írta: Gondoltam már rá. A ház oldalába sufni tuningal beraktam már egy 12 centis ventit. Az közvetlenül a táp alatt van. Kifelé nyomja a levegőt, az azért nem árt ha van, nem?
Ez is lehet probléma, a két venti egymás ellen dolgozik - mindkettő kifelé nyomja a levegőt -, ha nincs megfelelő nyílás a bejövő levegőnek, vagy rossz helyen van, máris nem ér semmit az oldalsó venti. Fordítsd meg az oldalsó venti írányát, és máris jobb lesz, mert a kinti hidegebb levegőt rögtön a procihoz nyomja, kifele meg a táp ventije elviszi a meleg levegőt.
A tápkérdéshez csak annyit - bár már tényleg sokszor elhangzott -, nemrég került a kezembe egy gép, ami fullra tönkrement egy noname táp miatt, ami persze évekig kifogástalanul működött. Ez olyan mint a lottó 5-ös, bármikor bejöhet. Minőségi táppal is előfordulhat, de ott a táp védelmi rendszere nem engedi tönkremenni a táp utáni részeket.
Üdv: Placa
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Placa hétf. feb. 20, 2006 22:49-kor.
|
hétf. feb. 20, 2006 0:34 |
|
|
Takibaa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 846 Tartózkodási hely: Budapest
|
szerintem is soknak tűnik az 50 fok, lehet alaplap hibás kijelzése is, talán nézd meg kézzel, milyen meleg a borda, sokaknak bejött már ez a módszer
amúgy ha melege lesz majd leáll, ahogy inteléknél szokás, és asszem 80 fokig nem hal meg, de az intel honlapon megtalálod a pontos értéket
a tápot meg cseréld le, mihamarabb, mert ha elszáll, a gépeddel együtt teszi és rághatod a kefét, hogy nem tettél meg mindent a gép biztonsága érdekében
túlfeszvédő elosztó a táp előtt? az sem butaság
a házba elől menjen be a friss levegő és hátul ki a forró, általában ez bejön
az atx-tápok mind kifelé fújják a levegőt és hogy pont a proci fölött van még jól jöhet, hiszen elszállítja a forró levegőt a hűtőbordáról
nézd meg a prochűtő felfogatását, mert gyanús az 50 fok
|
vas. feb. 19, 2006 23:53 |
|
|
Thomas
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4154 Tartózkodási hely: Baranya
|
Ha raktál egy 12 centis ventit a ház oldalába, akkor az ne szívja ki a levegőt, hanem inkább frisset fújjon a procira.
És a nem megfelelő pasztázás valóban jó pár fokot emelhet. Egy 1,7-es Willamette celinek nem kéne szerintem ennyire fűtenie.
|
vas. feb. 19, 2006 23:14 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
Rossz CPU pasztázás akár +7 fokot is rádobhat a hőmérsékletre, nem beszélve arról, hogy az új deszka érzékelői lehet nem azonos mércékkel mérnek mint az előző alaplapé. Fogd meg a bordákat milyen melegek, mert abból több szürhető le.
Az IDE kábelek és a többi kábel miatt megrekedhet a levegő.
|
vas. feb. 19, 2006 22:19 |
|
|
drom
ezüst tag
|
hofipeti írta: De persz pénzem az lenne. De amikor estére kész kéne lennie a gépnek, akkor nem igazán van idõ 4 órát vonatozgatni, plusz még kijutni a szomszéd faluba az állomásra. Meg mit ne mondjak Pesten elég elveszett vagyok. Ez persze már csak a kötözködõs része...
De tul képen most nem a tápon a hangsúly, mert azt csak úgy említettem, hanem hogy 50 fok van a házban...
50 fokon még a víz is csak félig forr fel , aminek 50 fok árt annak úgy is mindegy, szóval nyugi van.
|
vas. feb. 19, 2006 17:16 |
|
|
hofipeti
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 531 Tartózkodási hely: itt
|
De persz pénzem az lenne. De amikor estére kész kéne lennie a gépnek, akkor nem igazán van idő 4 órát vonatozgatni, plusz még kijutni a szomszéd faluba az állomásra. Meg mit ne mondjak Pesten elég elveszett vagyok. Ez persze már csak a kötözködős része...
De tul képen most nem a tápon a hangsúly, mert azt csak úgy említettem, hanem hogy 50 fok van a házban...
|
vas. feb. 19, 2006 11:41 |
|
|
adamec22
platina tag
|
hofipeti írta: Jó táp... A Vargán és T-sa tápot is mindenki agyba főbe szidta, hogy mert milyen sz*r. Én 8 évet éltem le vele. Egyszer hibásodott meg, mert a vantija kiakadt, azon kívül semi. Ismerős aki az én gépemet is összerakta annó a fél falunak ilyen tápokkal rakta össze a gépet. És még mindegyik megy, szal..... Idézek: Idézet: Hibás ATX tápegységek - főként Codegen, 250-300W körül, sok közte a P4, nem tudjuk mi lelte őket, stb... Forrás: http://mogyoro.hu
Enyi, próbálkozz legközelebb Mercuryval vagy Acorppal, nem szid senki, hanem épp ellenekezőleg, próbálunk segíteni. Egy 300w Chieftecet hugyért-sz*rért lehet már kapni vagy egy 300W FSP-t, sőt...FSP-ből még egy 250-es is elég lenne...
!OFF: És nem hiszem hogy nincs 500 forintod, hogy mondjuk egy vonattal felgyere pestre, és válassz az x00 bolt közül:D
|
vas. feb. 19, 2006 11:18 |
|
|
Laci2000
arany tag
|
Így van. Csak az 5-6 évvel ezelőtti technika azóta némileg fejlődött. Kisebbek lettek a csíkszélességek, érzékenyebbek a nem stabil feszekre, nagyobb teljesítményűek a cuccok, ez miatt jobban megrántják a tápot pl. bekapcsolásnál, és azt már lehet hogy nem fogják szeretni az általad nagy becsben tartott tápok.
(Megjegyzem az én gépemben is 230W-os Vargánya táp van, eddig néhányszor lett benne ventillátor és púpos kondi cserélve, de megy, 466-os procival, meg két winyóval.) De új gépbe már csak rendes tápot fogok tenni. Ez meg elmegy, amíg megy.
|
vas. feb. 19, 2006 11:12 |
|
|
hofipeti
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 531 Tartózkodási hely: itt
|
Jó táp... A Vargán és T-sa tápot is mindenki agyba főbe szidta, hogy mert milyen sz*r. Én 8 évet éltem le vele. Egyszer hibásodott meg, mert a vantija kiakadt, azon kívül semi. Ismerős aki az én gépemet is összerakta annó a fél falunak ilyen tápokkal rakta össze a gépet. És még mindegyik megy, szal.....
|
vas. feb. 19, 2006 10:30 |
|
|
Victorius
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. szept. 23, 2004 15:47 Hozzászólások: 1955 Tartózkodási hely: Somewhere in time
|
Amúgy meg a bolt hátán bolt és a 6 bolt között nem látok nagy különbséget!
|
vas. feb. 19, 2006 10:07 |
|
|
Victorius
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. szept. 23, 2004 15:47 Hozzászólások: 1955 Tartózkodási hely: Somewhere in time
|
hofipeti írta: Oké igazatok van, csak kicsit felhúztam magam, hogy egyből fikázza azt ami van. Engem neveltek csak úgy, hogy azzal elégedjek meg ami van?
De akkor csak a példa kedvéért: péntek délután körbejártam a várost ahol tanulok. 6 számítógépboltot néztem meg és egy helyen kaptam pendrájvot. Ott is csak 512-es volt és a legutolsó. Szal akkor szerintetek tápot mekkora eséllyel kapok??? Max ha rendelem... De mindegy... Ez már OFF...
Akkor inkább vártál volna pár napot, s rendeltél volna... Nem a Te tápod fikázzák, csupán jótanácsként teleírják a fórumot, hogy csakis JÓ minőségű tápot vegyen bárki is (Chieftec, Enermax, stb.) saját érdekében.
|
vas. feb. 19, 2006 10:06 |
|
|
hofipeti
platina tag
|
Oké igazatok van, csak kicsit felhúztam magam, hogy egyből fikázza azt ami van. Engem neveltek csak úgy, hogy azzal elégedjek meg ami van?
De akkor csak a példa kedvéért: péntek délután körbejártam a várost ahol tanulok. 6 számítógépboltot néztem meg és egy helyen kaptam pendrájvot. Ott is csak 512-es volt és a legutolsó. Szal akkor szerintetek tápot mekkora eséllyel kapok??? Max ha rendelem... De mindegy... Ez már OFF...
|
vas. feb. 19, 2006 10:02 |
|
|
Victorius
gyémánt tag
|
hofipeti írta: Ezt hadjuk léci, hogy ki milyen tápot vesz. Ti könnyen beszéltek amikor bolt hátán bolt van, de felén "ez van, ezt kell szeretni" redszer működik.
Azt mondod. És mi lesz nyáron?
Nem tom milyen hűtő van rajta konkrétan. Használtan vettem, nem is igazán foglalkoztam vele. De Al hűtő az tuti!
Ha csak nem vagy helyhez kötve, akkor megérteném a fenti problémát!
|
vas. feb. 19, 2006 9:57 |
|
|
hofipeti
platina tag
|
Gondoltam már rá. A ház oldalába sufni tuningal beraktam már egy 12 centis ventit. Az közvetlenül a táp alatt van. Kifelé nyomja a levegőt, az azért nem árt ha van, nem?
|
szomb. feb. 18, 2006 19:30 |
|
|
Charlie61
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 834 Tartózkodási hely: "Acélváros"
|
Nem is az 50, hanem a 43 fok, ami sok, ha valóban igazak a kijelzett értékek. Amit a Bios, vagy a különböző programok mérnek és jeleznek egyáltalán nem biztos, hogy valós értékek.
A ventid attól függetlenül, hogy alul, vagy hátul van, kifelé nyomja a levegőt a házból. Lehet, hogy alacsony fordulaton működik, ezért kevés a légszállítása, és megreked a házban.
Segítheted a házban a levegőáramlást a szokásos két venti beépítésével, egy elől lent, ami befelé nyomja a levegőt, egy pedig hátra, ami kifelé.
|
szomb. feb. 18, 2006 19:02 |
|
|
hofipeti
platina tag
|
Ezt hadjuk léci, hogy ki milyen tápot vesz. Ti könnyen beszéltek amikor bolt hátán bolt van, de felén "ez van, ezt kell szeretni" redszer működik.
Azt mondod. És mi lesz nyáron?
Nem tom milyen hűtő van rajta konkrétan. Használtan vettem, nem is igazán foglalkoztam vele. De Al hűtő az tuti!
|
szomb. feb. 18, 2006 15:43 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Re: Rossz házkialakítás
hofipeti írta: Szerintetek ez normális, már csak azért is kérdem, mert vettem egy Codegen tápot. 350 W-osat.
Édes istenem... MÉg van aki önszántából vesz codfegen tápot???
Egyébként meg nem hiszem, hogy sok lenne az 50 fok. (Milyen hűtő van rajta?)
|
szomb. feb. 18, 2006 15:27 |
|
|
hofipeti
platina tag
|
Rossz házkialakítás
Már egy ideje használom ezt a házamat. Két hónapja felújítottam a benne lévő anyagokat. Vettem bele új alaplapot procit, tápot mindent. Jól is megy a gép, nincs is vele gond, de szerintem picit forrófejű.
Az AIDA szerint a CPU 50 fok körül van, az alaplap 43 körül, a AUX (?) 37.
Ez egyébként egy Celeron 1.7-es, alapon járatva, szal húzás nélkül.
Szerintetek ez normális, már csak azért is kérdem, mert vettem egy Codegen tápot. 350 W-osat. És nem a "megszokott" helyén van a venti, hanem a gépházba néz pontosan a proci felett van. Ez normális??? Az ilyen táp az szívja v. fújja a levegőt???
Amúgy a gépnek semmi baja tényleg, nem fagyott még le (lekopogjam), de a gépebbi gépem az elég hűvös volt ehez képest (P3) v. ennyit számít az a pár megaherz???
|
szomb. feb. 18, 2006 15:10 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 21 hozzászólás ] |
|