|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 27 hozzászólás ] |
|
-5V helyett +3.3V az alaplapon...
Szerző |
Üzenet |
Dezső
ezüst tag
Csatlakozott: vas. nov. 13, 2005 19:22 Hozzászólások: 44 Tartózkodási hely: La: 46N Lo:18,25E
|
Részben OFF:
Én barátja vagyok a túlhajtásnak.
Egy gépem most ment tönkre. Az AMD1700+ processzor 2100+-ként üzemelt 5-6 éven keresztül.
Most sem a CPU adta meg magát, az menne még néhány évet.
Gondolom, néhány tranzistornak szét kellett volna égnie ennyi idő alatt, ha jól olvastam itt egy hozzászólást.
Az alaplap és a táp csatlakozójában égett össze 3 db +5 V csatlakozó.
Ennek voltak előjelei, a végén nehezen indult. Az alaplap +5 helyett 4.X -et mutatott. Megmértem müszerrel rendben volt.
A táp és az alaplap már kuka. Mielőtt valaki a proci magas áramfelvételére hivatkozna, közlőm:
Minden PCI/AGP használva volt. Egy kártyának időnként +5V-ból +18V min. 280 mA kellett kiadnia.
A mostani gépemet is húzom, ha ez is kibírja 5-6 évig, akkor már megérte.
Ócskavasnak fog számítani.
E6600@2400 (9*266MHz) tuning: @3300 (9*366)
Ram 800 MHZ 5,5,5,5 tuning 915 MHz 4,4,4,4
A 10 millió kiégett tranzisztor meg egy jó vicc
|
vas. jún. 24, 2007 16:27 |
|
|
netferry_
arany tag
|
Re: -5V helyett +3.3V az alaplapon...
Interpid írta: CPU túlpörgetésnél jól lehet kiégetni a proci áramköreit, és a tranzisztorokat, ugyanis kevesebb elektronikai elemet kényszarítenek rá nagyobb mennyiségû mûvelet végrehajtására. Nehezen érzékelhetõ ha a Pentium 4 40 millió tranzisztorából már kiégett 10 millió, de amikor már lényegesen lassú a rendszer, annak tudható be, hogy a túlpörgetett CPU áramkörei kiégtek.
LOL
Szóval a tranzisztorok csak úgy kiégnek és amelyik megmarad az ugyanúgy működik tovább mintha nem is vette volna észre a társaik kiégését?
|
szomb. jún. 23, 2007 13:19 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
MotoHacker írta: Sebaj,15 évesen én is ilyesmiket gondoltam,mert hallottam fél füllel valamit a VHDL-ről meg a CPLD-FPGA témáról,aztán kicsit bekevertem a kettőt:) De azért nem ragaszkodtál ennyire a hülyeségeidhez (lásd. High-End tápos topik)
|
csüt. jún. 14, 2007 8:01 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Sebaj,15 évesen én is ilyesmiket gondoltam,mert hallottam fél füllel valamit a VHDL-ről meg a CPLD-FPGA témáról,aztán kicsit bekevertem a kettőt:)
Valóban lehetne úgy IC-t gyártani,hogyha egyes részei nem jók,akkor azok nem működnek,nabumm,de pl egy port mellé telepített IO egység,vagy komplett bus manager egyik darabja nem megy,abból nincs kettő.
Vagy,ha a pipe struktúra valami része és egy alu nem megy,elvileg elbicegne a processzor,nade minek adják el,retrozzák vissza egy külön erre fejlesztett mikrokóddal P1-nek vagy micsoda?:)
Kissé drága lenne....
LEDes villogónak ne áruljanak P4-et ? Végülis lehet,hogy meg lehet írni mikrokódból....
Azzal kevergeti a srác össze,hogy egyes tokokat ténylegesen szelektálnak,tehát megjáratják adott sebességen,és amelyik feljebb bírja,arra nagyobb számokat írnak.
Valamikor tranzisztorból is így készült különböző tipus,egyszerűen a kész chipeket beleválogatták az egyes tipusok tűréstartományába.
Manapság legfeljebb távolkeleti kapcsoló tranyónál csinálják ezt,de az kit zavar,sokkal kínosabb a neves minőségi tranyók hamisítása mindeféle kutyaólban.
|
szer. jún. 13, 2007 20:51 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11960 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Interpid
Ha engem ennyit ba*szogatnának, elmennék remetének.
|
szer. jún. 13, 2007 19:29 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Interpid:
Vedd már tudomásul,hogy a mai procik nem moduláris rendszerek-ez a jövő zenéje,hogy ugyanúgy működik a mag, ha kipuszul benne pár tranzisztor csak lassabban.
Ez nem százlábú,hogy kitépkedem a lábait és mégis működőképes egészen az utolsó pár lábig amikor megsüketül
|
hétf. jún. 11, 2007 19:16 |
|
|
DLL
ezüst tag
Csatlakozott: pén. máj. 25, 2007 16:59 Hozzászólások: 77 Tartózkodási hely: Magyaroszág
|
Prokop írta: Sziasztok,
Idönként leállt a gépem, főleg játéknál vagy ha sok eszköz volt használatban. Többen azt mondták a táp a hibás így szereztem egy 400 W-at. De most is leáll illetve mostmár újraindul a gép. Beszereztem egy monitor programot és az elkezdett visítani, hogy a -5V helyett +3.3 a feszültség. Megnéztem BIOSból is ott 0.00-t írt ki. Amúgy a gép müködőképes. Szerintetek mit lehet tenni? alaplap hiba ? új alaplapot szerezzek ? mert hát gondolom táp nem lehet rossz, mert mostmár ez a második.
Segítségeteket előre is köszi.
Milyen géped van , ill. alaplap? Lehet hogy régebbi, és igényelné a -5V-ot is de egy újkeletű tápon már nincs. Azt nem hinném, hogy a helyére cak lazán bekötöttek volna egy +3,3V-osat, az csúnya lenne.
Az előző tápod alaplapi kábelei között volt fehér vezeték?
|
vas. jún. 10, 2007 20:51 |
|
|
DLL
ezüst tag
Csatlakozott: pén. máj. 25, 2007 16:59 Hozzászólások: 77 Tartózkodási hely: Magyaroszág
|
Ezek az elképzelések...
|
vas. jún. 10, 2007 20:46 |
|
|
potyo
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3691 Tartózkodási hely: Ada
|
Jobb lenne, ha abbahagynád az észosztást alapvető elektronikai és gyártástechnológiai ismeretek nélkül.
|
vas. jún. 10, 2007 20:36 |
|
|
Interpid
arany tag
Csatlakozott: pén. szept. 15, 2006 18:44 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
thegs írta: Interpid írta: Túlhúzott procinál oly mindegy hogy hány fokos
Kedves túlművelt barátom ez úgy hülyeség ahogy van! Már az első gépem is overclockoltam, és hidd el, h. NEM! Interpid írta: Vagyis tévhit az, hogy a Celeron 1.7 és 2.2 GHzes ugyanolyan tranzisztorszámmal készült. Árkülönbség van, a proci komplexításához mérten.
Ha ugyanaz a magja az 1.7-es cerkának és a 2.2-nek, az 100% h. ugyanannyi a tranyó benne. Nem vitatkozik! Ha igen, rádküldöm az Inteles haverom -igen ott dolgozik- és ő majd körberöhög!
És 2 proci között létezhet 30-40 ezer FT árkülönbség...
Legyártanak egy adott mennyiségû CPUt szándék szerint ugyanannyi tranzisztorral, azok amik nem mennek át egy bizonyos teszten, lejjebb veszik a frekvenciáját. Ha nem megy át a CPU mag a teszteken egy adott frekin, az azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségû tranzisztor mûködésképtelen. Beállítják a tranzisztorszámot, Cache méretet, utasításkészletet, és máris elkészült a Celeron Pentium 4 helyett.
Celeron tehát hibásan legyártott Pentium 4, de csak annyi tranzisztort üzemeltet, amennyi hardveresen engedélyezett... pl mert a maradék vagy bizonyos áramkörök hibásak lennének.
CPU túlpörgetésnél jól lehet kiégetni a proci áramköreit, és a tranzisztorokat, ugyanis kevesebb elektronikai elemet kényszarítenek rá nagyobb mennyiségû mûvelet végrehajtására. Nehezen érzékelhetõ ha a Pentium 4 40 millió tranzisztorából már kiégett 10 millió, de amikor már lényegesen lassú a rendszer, annak tudható be, hogy a túlpörgetett CPU áramkörei kiégtek. Ekkor a felhasználó rákényszerül arra, hogy mégjobban pörgesse azt a procit, mert már a 2 GHz se jó semmire.
Teesztek nem mutatják ki ha a CPUnak a fele kiégett, nemrég épp egy kompletten kiégett Celeront teszteltem, ami alig indult (túlmelegedett egy AT-s alaplapon, megsült). Látszólag nincs is gond ilyen CPUkkal, csak ha bonyolultabb mûveletekhez kell, pl játék vagy dolgozni vele, máris lassabban dolgozik.
Procik belsõ hõmérsééklete tud jóval nagyobb lenni mint amit érzékel a borda, vagy épp a CPU rendszermonitorja. Feszültségemeléssel meg egyenesen meghal a proci, anélkül viszont túlhúzva nem stabil.
|
vas. jún. 10, 2007 19:15 |
|
|
thegs
arany tag
Csatlakozott: kedd máj. 11, 2004 11:04 Hozzászólások: 358 Tartózkodási hely: Slovakia ;)
|
Interpid írta: Túlhúzott procinál oly mindegy hogy hány fokos
Kedves túlművelt barátom ez úgy hülyeség ahogy van! Már az első gépem is overclockoltam, és hidd el, h. NEM! Interpid írta: Vagyis tévhit az, hogy a Celeron 1.7 és 2.2 GHzes ugyanolyan tranzisztorszámmal készült. Árkülönbség van, a proci komplexításához mérten.
Ha ugyanaz a magja az 1.7-es cerkának és a 2.2-nek, az 100% h. ugyanannyi a tranyó benne. Nem vitatkozik! Ha igen, rádküldöm az Inteles haverom -igen ott dolgozik- és ő majd körberöhög!
|
szomb. jún. 09, 2007 9:01 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
RGB ugyanígy osztotta az észt.
|
szomb. jún. 09, 2007 1:03 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Csaba_20 írta: Interpid, ékes példája vagy annak a katasztrófális embertípusnak, akinél a dilettantizmus szorgalommal párosult. Ez a lehető legveszélyesebb amúgy...
Jaja, rosszabb mint RGB Ő legalább csak a saját dolgait építgette (több kevesebb sikerrel ) nem másoknak osztotta az észt.
Legalábbis emlékeim szerint
|
pén. jún. 08, 2007 22:38 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
Interpid, ékes példája vagy annak a katasztrófális embertípusnak, akinél a dilettantizmus szorgalommal párosult. Ez a lehető legveszélyesebb amúgy...
|
pén. jún. 08, 2007 22:27 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Hogy utini mester msn-es kiírását idézzem:
"Csak két dolog végtelen, a világegyetem és az emberi butaság, de az elsőben nem vagyok biztos"
:D
|
pén. jún. 08, 2007 21:32 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
|
pén. jún. 08, 2007 21:13 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
CyberDragon: Idézet: Interpid, ez eddigi legidiótább hozzászólásod. Gratulálok.
Yep,yepp!
|
pén. jún. 08, 2007 21:02 |
|
|
CyberDragon
platina tag
|
Interpid, ez eddigi legidiótább hozzászólásod. Gratulálok.
----- Üdv! CyberDragon
|
pén. jún. 08, 2007 16:59 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Hát barátom, nagyon el vagy tévedve
|
pén. jún. 08, 2007 16:45 |
|
|
Interpid
arany tag
Csatlakozott: pén. szept. 15, 2006 18:44 Hozzászólások: 338 Tartózkodási hely: Budapest
|
potyo írta: Interpid írta: Függetlenül attól, hogy a táp 5 V és 12 V-el van ellátva. Megsúgok valamit: a tápokon van 3.3V-os ág is. Interpid írta: Ha gyakran leáll a géped, valószínûleg túlhúzott prociról és FSBrõl van szó, ez pusztítja a tranzisztorokat a prociiban, teháát nem érdemes. Ha 60 fokos a processzor, az már sok, igaz?
Persze, ha régi rendszerrõl van szó, ahol a 3.3 V nem volt támogatott... mint ahogy írtam.
Túlhúzott procinál oly mindegy hogy hány fokos, egy procit egy megadott frekire terveznek, ennek megfelelõen állítják be a tranzisztorszámot.
Vagyis tévhit az, hogy a Celeron 1.7 és 2.2 GHzes ugyanolyan tranzisztorszámmal készült. Árkülönbség van, a proci komplexításához mérten.
Amúgy manapság tendál a PC piac az alacsonyabb freki kihasználására, mert azon pontosabban üzemel a rendszer, a passzív hûtést is szeretnének már elérni az emberek a megbízhatóság elérése érdekében. 1 milliárd tranzisztor egy prociban, alig párszáz megahertzen. Intel álma. Hogy tetszik? Hogy ne fagyjon a gép állandóan.
|
pén. jún. 08, 2007 16:32 |
|
|
potyo
gyémánt tag
|
Interpid írta: Függetlenül attól, hogy a táp 5 V és 12 V-el van ellátva. Megsúgok valamit: a tápokon van 3.3V-os ág is. Interpid írta: Ha gyakran leáll a géped, valószínûleg túlhúzott prociról és FSBrõl van szó, ez pusztítja a tranzisztorokat a prociiban, teháát nem érdemes. Ha 60 fokos a processzor, az már sok, igaz?
|
hétf. jún. 04, 2007 0:42 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Látom megint figyelmesen elolvastad mielőtt reagáltál:neki a -5V-al van baja,ami viszont az újabb tápokban már nincs is.
|
vas. jún. 03, 2007 12:58 |
|
|
Interpid
arany tag
|
Prokop írta: Sziasztok,
Idönként leállt a gépem, főleg játéknál vagy ha sok eszköz volt használatban. Többen azt mondták a táp a hibás így szereztem egy 400 W-at. De most is leáll illetve mostmár újraindul a gép. Beszereztem egy monitor programot és az elkezdett visítani, hogy a -5V helyett +3.3 a feszültség. Megnéztem BIOSból is ott 0.00-t írt ki. Amúgy a gép müködőképes. Szerintetek mit lehet tenni? alaplap hiba ? új alaplapot szerezzek ? mert hát gondolom táp nem lehet rossz, mert mostmár ez a második.
Egy alaplap rendszerfeszültsége 3.3 Volt. Régen a 486os gépek mentek 5 volton. (RAMok, egyéb rendszerelemek). Ezt energiatakarékosság miatt vezették be. Függetlenül attól, hogy a táp 5 V és 12 V-el van ellátva.
PL SDRAM, EDO RAM 3.3 V. SIMM 5 V. Könnyen megkülömböztethetõ. Ha gyakran leáll a géped, valószínûleg túlhúzott prociról és FSBrõl van szó, ez pusztítja a tranzisztorokat a prociiban, teháát nem érdemes.
|
vas. jún. 03, 2007 11:34 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Műszerrel.Lehúzod az alalapról a csatit zöld és fekete vezeték összezár,a táp elindul és méregetsz.De, ha "újabb" kivitelü a tápod azon nem igen hiszem hogy találsz fehér vezetéket(ez lenne a -5V) ezesetben a lefagyás oka nem a tápban keresendő.
|
csüt. máj. 31, 2007 12:31 |
|
|
Prokop
vas-tag
|
nacorvus írta: Ejnye! Valdd be őszintén rühellted végiolvasni a topicímeket,de még a keresőt sem használtad Valamelyik táposba csak belefért volna.. nem gond,majd átrakják Komolyra fordítva a szót:nem ártana a BIOS-t megfrissíteni,mert ha ott ilyen: Idézet: Megnéztem BIOSból is ott 0.00-t írt ki. akkor az nem egészen 100.Azért pusztán kíváncsiságból rámérnék az új tápra is. Az összes többi szoft-mármint -onnan veszi az alapértéket,amit tudása szerint le-fel kerekít.
BIOS-t közben frissitettem, most bemegyek a bios-ba. Ahogy belépek a megfelelő helyre kiírja a képernyőt az adatokkal (minden ok, csak -5 helyett -61) aztán LEFAGY!
Tápra, hogy mérjek rá ?
|
szer. máj. 30, 2007 20:50 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Ejnye! Valdd be őszintén rühellted végiolvasni a topicímeket,de még a keresőt sem használtad Valamelyik táposba csak belefért volna.. nem gond,majd átrakják
Komolyra fordítva a szót:nem ártana a BIOS-t megfrissíteni,mert ha ott ilyen: Idézet: Megnéztem BIOSból is ott 0.00-t írt ki. akkor az nem egészen 100.Azért pusztán kíváncsiságból rámérnék az új tápra is. Az összes többi szoft-mármint -onnan veszi az alapértéket,amit tudása szerint le-fel kerekít.
|
szer. máj. 30, 2007 19:50 |
|
|
Prokop
vas-tag
|
-5V helyett +3.3V az alaplapon...
Sziasztok,
|
szer. máj. 30, 2007 19:24 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 27 hozzászólás ] |
|