|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Re: NAS de milyen?
kb 20 ból meg lehet ácsolni olyan 1T-vasat(egy lelemezes puupis) amit emlegettem fentebb!-szeverként+10 HUF a táp ház és egyéb kölönckék miatt!
|
szer. jún. 30, 2010 21:32 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Meggondolom, számolgatok, aztán meglátjuk. Köszönöm! Nem mostanra várható a beszerzése, de amint lesz tapasztalatom, megosztom veletek.
|
szer. jún. 30, 2010 11:50 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Szerintem egy kis fogyasztású PC-vel megoldható a dolog és jobban jössz ki, mint ha vennél egy NAS-t, plusz egy lejátszót. Valami kis AMD alapú gép egy jobb integrált VGA-val, olcsó procival, 2 giga rammal és olyan vinyóval, ami tetszik. Lehet kapni PC-hez is távirányítót: http://www.amazon.com/Microsoft-Control ... B00066FIO6 (mondjuk árban azért nem a legolcsóbb) Win7 Media Centere pedig már egész okos és használható. Ha nem tetszik, akkor sem kell kétségbe esni, van egy rakat hasonló program. A gépet pedig mindig készenlétbe küldöd, így pikkpakk indul.
|
szer. jún. 30, 2010 11:44 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Na igen, de akkor ott tartunk, hogy egy picike, kis fogyasztású PC + egy médialejátszó. Ehhhhh, nehéz ügy ez, vagy túl nagyok az igényeim.
|
szer. jún. 30, 2010 10:54 |
|
|
Draco
arany tag
Csatlakozott: vas. ápr. 18, 2004 13:32 Hozzászólások: 346 Tartózkodási hely: Szeged
|
Hát, akkor szerintem már egy asztali lejátszó is kellene... vagy a számítógépet kell távirányítanod, de nem tudom, azt lehet-e, ilyen kérdéssel még nem foglalkoztam. Elméletileg elképzelhető, valamire csak kitalálták a Windóz Media Center Edition-t... Erre jó választ már csak a nálam okosabbaktól remélhetsz.
|
szer. jún. 30, 2010 10:47 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Ezzel még nem is lenne semmi gond, viszont nem tudom, mi lenne a könnyű kezelhetőséggel: távirányító alap, meg az is, hogy ne kelljen egy percet várni arra, hogy egy film elinduljon. Ezért gondolkodtam filmlejátszásnál célhardverben.
|
szer. jún. 30, 2010 10:19 |
|
|
Draco
arany tag
Csatlakozott: vas. ápr. 18, 2004 13:32 Hozzászólások: 346 Tartózkodási hely: Szeged
|
Szerintem akkor neked NAS helyett egy minimál PC kellene.
Kell egy ház, alaplap, egy kis proci (Atom, vagy ilyesmi... - vmi minimál proci), 2-4 GB RAM, egy, vagy 2 darab 1 terás HDD, pl Samsung EcoGreen 3, vagy WG Caviar Green - ezek 5400-esek, csendesek és hűvösek. Alaplapi VGA, stb.. alaplapi gigabit ethernet, és így tovább. Meg egy ház...
Feldobsz 1 oprendszert, torrentezik, HD filmet játszik... (ha ATI HD3200 vagy jobb VGA van rajta), és akár akettőt egyszerre. Médiákat megosztja, tud mindent, amit akarsz.
|
szomb. jún. 26, 2010 22:56 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Tulajdonképpen két célom van. Az egyik, hogy legyen egy hálózati médiatáram, ahonnan a hálózatra kapcsolt gépek el tudják érni a kívánt tartalmakat. (Értsd: a zenék, filmek pl. legyenek "közösítve", azaz mindenki egy helyről szedi őket, és egy helyre pakol is mindenki.) A másik, ami jó lenne, hogy kéne egy médialejátszó, ami számítógép közbeiktatása nélkül is le tud játszani 1080p tartalmakat, és HDMI-HDMI csatlakozással rá tudom kötni a tévére. Azt a témát nem jártam még körbe, hogy akkor két eszköz kellene-e (gondolom a médialejátszó nem menne a nap 24 órájában, csak ha filmet is néznék róla), vagy egyben is meg lehet oldani az egészet. Ezt kevésbé tartom valószínűnek. Viszont ott van a másik gond, hogy a médialejátszók általában belső vagy USB-s csatlakozású vinyóval mennek. Rövidre zárva: a legjobb az lenne tehát, ha lenne egy 1 vagy 2 lemezes NAS (RAID nem szempont) rákötve a gigabites routerre, ami torrentezni is tud (80/25-ös háló van, és el kéne bírnia egyszerre sok-sok torrent seedelését is), valamint lenne egy picike (akár vinyót sem tartalmazó) mozigép, ami szintén a NAS-ról szedné a lejátszandó adatot és nyomná ki a tévére a képet, a hangot meg az erősítőre. Optikai lemez támogatás (DVD/Blu-ray) szintén nem érdekes. Így a számítógép csak akkor megy, ha netezni akarok vagy esetleg játszani, a mozigép meg csak filmlejátszáskor lenne bekapcsolva. A NAS meg mindig megy, hiszen akár az egyik wifin csatlakoztatott laptopnak is szüksége lehet onnan valamire. Ja és még valami. Minél olcsóbban Nincs 150-200e Ft-om egy NAS-ra.
|
pén. jún. 25, 2010 10:29 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Annyi RAM, meg olyan proci persze nincs. De ehhez nem is kell. Egy torrentnek nincs annyi erőforrás igénye. No persze a jobb NAS-ok egyéb speciál nyalánkságokat is tartalmaznak, amikre vagy szükséged van, vagy nem. Habár a két lemezes QNAP TS-259 Pro Turbo Station kétmagos 1,66 GHz-es Atom procit és 1 GB RAM-ot tartalmaz. Ez netbookokban is egész elmuzsikálna kvázi PC-ként. Persze az ára is meg van. De tényleg, mekkora összeget szánnál rá, és hány lemezesben gondolkodsz? RAID kell-e? Mert ha csak annyi, hogy ne a PC legyen bekapcsolva a torrentért, akkor szinte bármi jó. Csak mintha valami jobb minőséget céloztál volna meg.
|
szomb. jún. 19, 2010 12:15 |
|
|
Draco
arany tag
|
Hát, én úgy hallottam, hogy a NAS-okban nincs akkor proci, meg annyi RAM, mint egy normális alaplapon. Ebből kifolyólag biztos korlátozottabb az ember, mint egy PC esetén...
Mindenesetre engem sima NAS érdekel most, nem PC.
|
szomb. jún. 19, 2010 9:54 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
:Draco : Idézet: Ugyanis a NAS célhardverek elég kicsi procival és memóriával vannak ellátva... Nagyon csúnyán kell érteni a Linuxot, hogy kedvedre programozhasd, és még beleférjél a pici memóriájába is...
Beszélsz badarságokat,mégis mit szeretnél rajta proramozni?-letőt-feltőt és töröl-hozzáad ennyi.. uu működik működik mindazt TargeT is vázolá fentebb ..van benne egy paracssros pctorrent,vagy minix,v. golblin v. slax-mini. "Elvileg",sőt gyakorlatilag is:egy kívlüről 'manágerelhető' egylemezes szerverrel rendelkezel uszkve 20-e Huf magasságában kb 1Tb-ig.Felette logaritmikusan növekednek az árak,de maga a szolgáltatás ua,csak kényelmesebb kezelni, na,ezért fizetni kell akár 200 e.feletti összeget is sőt..
|
pén. jún. 18, 2010 17:25 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
A médialejátszómban is van torrent kliens. Linux alapú persze az egész. Nincs túl sok beállítás, éppen hogy csak a max. le- és feltöltési sebesség, port, kapcsolatok és feltöltések száma. Ráklikkelek a távirányítóval a torrent fájlra, és töltöget. Nincs persze annyi infó és beállítás, mint egy uTorrentnél, de standbyra kapcsolva is dolgozik a kütyü. Annyiban nem kunszt, hogy csak a videokimenetet tiltja le ilyenkor. Sajnos a netem nagyon belassítja, bárhová állítom, ping az egekben és legfeljebb ingadozik. De nem is nagyon szoktam torrentezni. Mutatja egy csík, hogy hol tart a letöltés, meg az aktuális sebességet. Szerintem hasonló kliens lehet a NAS-okban is. A Transmissiont szokták emlegetni, de asszem van más is. Nem gondolom, hogy ezeket olyan nagyon programozni kellene. De tévedhetek. Mondjuk, ha egy router dd-wrt firmware-en akarsz különböző beállításokat, akkor inkább. Szerintem a Synology firmware-nek szintén tartalmaznia kell a torrent klienst is. De lehet telepíteni is rá valószínűleg valamilyet. Van itt néhány infó a legolcsóbb 1 lemezes kivitelről. Synology DS110jA többi pénztárca és igény kérdése. Több lemez, jobb proci, nagyobb RAM, nagyobb sebesség.
|
pén. jún. 18, 2010 14:18 |
|
|
Draco
arany tag
|
Hali!
Nekem mindenképp ilyen célhardver kell most.
Lentebbi érdeklődőnek elmondanám, hogy ha torrentre rá akarja beszélni, akkor inkább egy pici számítógép...
Ugyanis a NAS célhardverek elég kicsi procival és memóriával vannak ellátva... Nagyon csúnyán kell érteni a Linuxot, hogy kedvedre programozhasd, és még beleférjél a pici memóriájába is...
Nálam szerencsére nem követelmény a torrent...
Akkor QNAP és Synology? És a Linksysről mi a vélemény? (Azt leszámítva, hogy WiFi nincs benne...)
|
pén. jún. 18, 2010 11:54 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Synology. Ez jónak igen jó, és még megfizethető. Viszonylag. Ezen belül több típusszám is van, hogy hány lemezes és mit tud. Vagy QNAP, ami már ölég drága.
|
szer. jún. 16, 2010 8:49 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Ezeken már én is gondolkodtam, annyi különbséggel, hogy nekem nem kell wifi. Gigabit port követelmény, és nem lenne baj, ha torrentezni is tudna. Melyik a legkiforrottabb modell, ki mit javasol?
|
kedd jún. 15, 2010 19:34 |
|
|
Master
Moderátor
|
Szia, Draco!
Mindenképpen hardveres célmegoldásban gondolkodsz?
A FreeNAS vagy az OpenFiler nem jöhet szóba? Igaz, hogy ezekhez külön gép kell, viszont PC-alapú hardver tökéletes, gigabites hálózati adapterrel szerelt alaplap egy kis teljesítményű processzorral megteszi. És az szinte korlátlanul bővíthető, és széleskörűen konfigurálható.
|
kedd jún. 15, 2010 17:10 |
|
|
Draco
arany tag
|
NAS de milyen?
Hali!
Van egy LinksysNAS200-as kisszerverem. Le akarom cserélni.
Semmi baja nincsen, csak kinőttem, megnőttek az igényeim. Lényegében a 100Mbit/s kapcsolatú LAN interface az, ami lassú nekem. Sokáig tart a data transfer. Felmerült a Linksys NMH410, mert annak Gbit/s kapcsolata van. (Félreértések elkerülése végett a routerem gigabites LAN portokkal és N-es szabványú WiFi-vel büszkélkedik. (Linksys WRT350N))
A kérdésem az lenne, hogy ez az NMH410 mennyire jó/rossz választás? Tudtok-e jobbat? Ha igen, az mitől jobb?
És nem utolsósorban még egy kérdés. Olyan van-e, hogy Gbit/s LAN kapcsolat, de van neki egy N-es WiFi adaptere is? És ha van ilyen, az jobb-e mint a Linksys NMH410, és ha igen, akkor miért?
|
kedd jún. 15, 2010 9:11 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 17 hozzászólás ] |
|