|
Szerző |
Üzenet |
Tami20
ezüst tag
|
Sziasztok meg szeretném kérdezni töletek mi a különbség a következő videokártyák között és ezek közül melyiket ajáljátok.
ATi Radeon 9600XT 128MB, HIS Classic
ATi Radeon 9600XT 128MB, HIS TURBO
ATi Radeon 9600XT 128MB, HIS TURBO VIVO
Köszi. Tami20
|
szer. jún. 02, 2004 13:43 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
stol írta: Csaba_20!
Most már te is arany tag vagy! Salvatore írta: 500-tól meg platina!
Jah, nem tudtam mi hiányzik
Pénztől Vas-tag szívesebben lennék
|
kedd jún. 01, 2004 22:23 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
500-tól meg platina!:)
|
kedd jún. 01, 2004 20:39 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Csaba_20!
Most már te is arany tag vagy!
|
kedd jún. 01, 2004 19:37 |
|
|
Takibaa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 846 Tartózkodási hely: Budapest
|
Mivel én nem vagyok nagytudású )) én egyszerűen ajánlok egy jó hűtőt amit a sowah nagyker forgalmaz. én ott vettem, amíg amd-m volt nagyon jól ment:
speeze copper eagle, szerintem még jól is néz ki, de ez ízlés dolga
|
kedd jún. 01, 2004 18:44 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
laci11 írta: Hi! Tami 20 Nekem is hasonló lapom van GA-7N 400L proci barton 2500+ 3200+on megy 2200 Mhz 1,72V hűtő ALCOMP CUAL 520 PRO P potméteres 2600RPM-en megy. Teszteltem CPUBurn programmal, ami jobban terheli a procit, mint egy videó tömörítés. Hőmérsékletek rendszer 40 fok cpu 49-50 fok megnéztem a hütőt éppen csak langyos volt. Ezeknél a lapoknál a terhelt és terheletlen hő között csak néhány fok a különbség pontosan azért, mert a maghőt mutatják. Ha kiveszed a procit, nincs alatta hőmérő dióda. Nem biztos, hogy aki elktronikát tanult az ért a hütéshez is. Szerintem mielőtt BIOST frissítesz ha van lehetőséged, nézd meg egy másik hűtővel, természetesen a mostaninál jobbal. Laci11, aki nem elektromos
Elég érdekes hozzászólások születtek a legutóbbi hozzászólásom óta, amikre reagálni szeretnék. Egyesek szerint a hűtőborda különböző pontjain érdekesen lenne ugyanakkora a hőmérséklet. Szerintük lényegesen eltérő hőmérsékletet mérhetünk a hűtőborda talpán, tetején és oldalán. Ha ez valóban így lenne, akkor újra kéne gondolni az egész hűtőbordatervezést. Mielőtt valaki megint félre értené, nem azt mondom, hogy az összes ponton hajszálra ugyanakkora a hőmérséklet, csak azt, hogy elhanyagolható az eltérés.
Elsőre talán nem voltam elég világos Lac11 és Gabor2 számára, ezért elmondom mégegyszer. Amikor azt mondjátok, hogy a BIOS a processzormag hőmérsékletét méri, akkor számtalan dologról nem tesztek említést. Mind az AMD, mind pedig az Intel processzorok esetében ki van vezetve a THERMDA és a THERMDC, a hőmérséklet mérő dióda anódja és katódja. (Úgyhogy nem kell hőmérő diódának lennie az alaplapon!) Erre kerül rá az alaplapi elektronikára, majd az elektronikát a BIOS kezeli le. A BIOS pedig egy program, amit sokszor nem a hőmérséklet mérésre éleznek ki, emiatt már a gyári futószalagról legördülő alaplapi BIOS is hibásan mutatja az értéket. Természetesen utólag lehet programban korrigálni a hibát, így közel a valós értékeket képes mutatni a BIOS is, de ez már megint nem mérés, hanem becslés. Ezért nem mondhatjuk határozottan, hogy a processzormag hőmérsékletét mérjük, csak azt állíthatjuk, hogy megpróbáljuk megbecsülni.
Képlet:
deltaT = Rth * Pd
Az Rth-t nem ismerjük, de a Pd-t nagyjából igen. Egy, a topicban említett AMD Athlon XP 2800+ processzot tipikus teljesítmény disszipációja 53.7W (gyári adat). Emelett a 10 fok kölönbséget tehát az okozná, ha a tok belső hőellenállása 0.186 K/W, vagy ennél nagyobb lenne. Úgy vélem ennyit egy AMD processzor képes azért biztosítani számunkra.
Az AMD processzorok esetében megadnak tipikus és maximális teljesítmény disszipációt. Az, hogy valakinek a terhelt és a terheletlen állapot között minimális hőmérséklet különbség van, nem amiatt van, mert a mag hőmérséklet van mérve! Miért lenne már a mag hőmérséklete állandó, különböző terhelés mellett? Lac11, legalább önmagaddal ne kerülj ellentmondásba!
A továbbiakban kérem szépen mellőzni a gúnyos megjegyzéseket, amiket másokra tesztek, ezt kifejezetten neked mondom lac11!
|
hétf. máj. 31, 2004 20:43 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Hi!
Amíg a proc. mag hőmérséklete nem megy fel 80 fok fölé, addig nincs gáz!
Tapasztalatból mondom!
Erre példa egy bordán mért 50 fokon 3éve folyamatosan üzemelő 1200-as AMD DURON a bizonyíték.
(a mag valahol 80 fok környékén van)
|
hétf. máj. 31, 2004 19:19 |
|
|
laci11
ezüst tag
|
Hi! Tami 20
Nekem is hasonló lapom van GA-7N 400L proci barton 2500+ 3200+on megy 2200 Mhz 1,72V hűtő ALCOMP CUAL 520 PRO P potméteres 2600RPM-en megy.
Teszteltem CPUBurn programmal, ami jobban terheli a procit, mint egy videó tömörítés. Hőmérsékletek rendszer 40 fok cpu 49-50 fok megnéztem a hütőt éppen csak langyos volt. Ezeknél a lapoknál a terhelt és terheletlen hő között csak néhány fok a különbség pontosan azért, mert a maghőt mutatják. Ha kiveszed a procit, nincs alatta hőmérő dióda. Nem biztos, hogy aki elktronikát tanult az ért a hütéshez is. Szerintem mielőtt BIOST frissítesz
ha van lehetőséged, nézd meg egy másik hűtővel, természetesen a mostaninál jobbal.
Laci11, aki nem elektromos
|
hétf. máj. 31, 2004 18:36 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
Tami20 írta: Koszike Csaba20 szerinted fel kell ujitanom a BIOST azt meg honnan lehet letoltenni. Tami
Tami, szerintem érintsd meg kézzel és nézd meg, hogy mennyire meleg és ez alapján döntsd el TE! Sajnálom, de látatlanban nem fogom azt mondani, hogy frissítsd.
Ugyanakkor a BIOS-t minden esetben a gyártó honlapjáról letölthető frissítéssel ajánlott frissíteni. A mikéntjét is biztos leírják - én lusta vagyok, mert már jópárszor leírtam -, de ha még nem vagy tapasztalt BIOS frissítésben, akkor semmiképp ne te csináld!
A gyártó honlapja: http://www.gigabyte.com.tw
A GA-7N400Pro2 alaplap esetében az első BIOS javításhoz ezt írták:
- Adjust CPU temperature monitoring tolerence
Bár ez nem tipikusan a hibás felismerésre való utalás, de talán megoldást jelent.
Ugyanakkor fel kell hívjam a figyelmed arra, hogy a BIOS frissítésből adódó károkért az alaplap garanciája nem terjed ki. Vagyis egy BIOS frissítéssel bizony elveszítheted a jótállást az alaplapra. Ja, és én sem vállalok semmiféle garanciát
|
hétf. máj. 31, 2004 16:04 |
|
|
Tami20
ezüst tag
|
Koszike Csaba20 szerinted fel kell ujitanom a BIOST azt meg honnan lehet letoltenni.
Tami
|
hétf. máj. 31, 2004 12:31 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Nem, én a tranzisztorok tokjának hőátadási felületéhez viszonyítok.
Mert az kb. akkora, mit a mostani AMD proc-ok magja.
Pedig a hétköznapi tranyíók hővezetése nagyságrendekkel roszabb, és ott is "csak" max 15 fok különbség adódik.
A tranzisztorok is disszipálnak 50-100W-ot.
|
hétf. máj. 31, 2004 6:06 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Stol, nem egészen értelek! Szerinted ha a proci által termelt hőmennyiség egy gombostűnyi felületen adódik át, akkor is max 15 fok lehet a hűtőborda és a procimag közötti hőm. különbség???
Nem beszélve a borda anyagáról, ami ha kellőképp gyenge hővezetésű, akkor bármekkora különbség ki tud alakulni.
Én nem vagyok elektrós, de ezt józan paraszti ésszel is könnyen be lehet látni.
Ha arra a Tomshardware-es videóra gondolsz, ahol elégették az AMD-ket, akkor ott nem volt borda a cpu-kon.
|
hétf. máj. 31, 2004 5:53 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
laci11 írta: Az lehet, hogy az elktrósoknak négy évig tanították, az még nem jelenti, hogy mindentudók. Mert ha a hűtő jól működik, a processzormag és a borda külsőrésze között 20 foknál is nagyobb lehet a különbség. Én olyant még nem hallottam, hogy cpu max hőmérséklete alatt a borda hőmérsékletét értik. Át kellene ismételni a tanultakat.
Hi!
Emlékszünk még tomhardverre?
Ott mindig infrahőmérővel mérték a proc bordáját....
Az AMD- akkor pusztulnak, amikor a BORDA elérte a 90-120 fokot.
Ilyenkor a réteghőmérséklet elérte a 130-150 netán 175 fokot, ahol már a szilicium is átvezet.
|
hétf. máj. 31, 2004 4:35 |
|
|
caprine
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 388 Tartózkodási hely: BAZ megye
|
Azért az sem kell elfelejteni, hogy a hőmérő elemeknek is van egy elég komoly szorása. Akkor lenne fair ha kalibrálnák őket, de ilyen úgy sem lesz. Mondok erre egy példát. A marsi szonda képeit úgy állították be, hogy a lencse látószögében volt egy piros vezeték, és ahhoz lehetett viszonyitani a vörös képek árnyalatát.
Én spec a kézrátétnek hiszek. 1 óra kemény 3D game, utána kikapcs, és nyulkapiszka. Ha el kell kapni a kezed akkor gond van. Paszta, más cooler (pl. GlacialTech) házventi, stb. Amugy szerintem AMD-nél és a nforce2-nél felületi és nem maghőmérséklet amit mér. Intell -nél volt, vagy talán most is van maghőre egy külön láb.
|
vas. máj. 30, 2004 21:53 |
|
|
laci11
ezüst tag
|
Az lehet, hogy az elktrósoknak négy évig tanították, az még nem jelenti, hogy mindentudók. Mert ha a hűtő jól működik, a processzormag és a borda külsőrésze között 20 foknál is nagyobb lehet a különbség. Én olyant még nem hallottam, hogy cpu max hőmérséklete alatt a borda hőmérsékletét értik. Át kellene ismételni a tanultakat.
|
vas. máj. 30, 2004 21:16 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Ámberek!
Járt itt valaki / tanítottak valakit elektro-szakon??
NEm dicsekedés, de Csaba_20 és jómagam ilyen téren tevékenykedük.
Egy modernebb tranzisztornál is ua. a hőátadó felület, és ott nagyságrenddel kevesebbet fordítunk a jobb hőátadásra!
Pl. ha a végfok hűtőbordája 120-150 fok, akkor a tranyó réteghőmérséklete NEM LEHET TÖBB 130-160 foknál!
Ezt CPU-ra vetítve a borda & mag közötti hőmérsékletkülönbség max 15 fok!
A CPU-k max hőmérsékletén sosem a réteghőmérsékletet (mag) értik, hanem a borda hőmérsékletet.
Ha a borda 50 fokos, akkor a mag MAX 60-65 fok. (jó borda ide vagy oda.)
Gondolkozzunk?!
Ha tényleg olyan rossz lenne a hőátadás, mint ahogy modjátok, akkor nem kelene egy szintnél nagyobb borda, mert úgy sem lenne hidegebb a CPU. (a mag-borda közötti rosz hőátadás miatt).
Ugyanmár!
Gyerekes dolgokon vitatkozunk!
Elektrósokkal pedig nem érdemes vitatkozni, mert ezt tanították (roszabb esetben) nekik 4 éven keresztül!
|
vas. máj. 30, 2004 19:07 |
|
|
laci11
ezüst tag
|
Ezért írtam, hogy érdekes lenne, ha a mag hő és a borda hő egyforma lenne,
tehát a kézrátétes módszer itt sem a legjobb.
|
vas. máj. 30, 2004 14:15 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Csaba_20 írta: de abban biztos vagyok, hogy hosszútávra levetítve, ha a processzor mag 50-60 fok Celsius lenne, akkor a bordán hasonló hőmérséklet realizálódna.
Üdv!
Akkor alakulna ki a bordán is a maghőmérséklethez hasonló érték, ha megszűnne a proci hőtermelése (a proci egész addig fűtené a bordát, amíg a hőmérsékletük meg nem egyezne; ez elég egyértelmű).
Terhelés közben két ok miatt sem egyezhet meg a mag és a borda hőmérséklete:
- a hőátadás a borda felé elég kis felületen történik, ami koránt sem nevezhető tökéletesnek
- a borda folyamatosan levegővel (v. vízzel) van hűtve, a procimagot viszont csak a "meleg" borda hűti (azaz a hűtőbordát mondjuk 25 fokos levegő/víz, míg a magot a pl. 40 fokos borda)
Úgyhogy a proci maghőmérséklete és a borda hőmérséklete között terhelésnél simán lehet 20-30 fok különbség is.
|
vas. máj. 30, 2004 13:00 |
|
|
laci11
ezüst tag
|
Az érdekes lenne, ha a hűtő talpa, teteje és széle ugyan olyan hőfokú volna.
A proci fölött közvetlen elég nehéz meg tapogatni a bordát, nekem még nem sikerült.
|
vas. máj. 30, 2004 12:20 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
laci11 írta: ezek a lapoka a proci maghőmérsékletét mérik, a hűtőn kevesebbet érzel, ha most 50-60 fok az a nyári melegben már sok lesz.
Na látom a számítástechnika óra megtette hatását. Az alaplapokon található hőmérséklet érzékelést valóban lehet mérésnek csúfolni, de csak csúfolni. Kriminális az a helyzet, amit tapasztalni lehet ezen a téren. Már a gyári BIOS-ban is sokszor hibásan van leprogramozva a hőmérséklet érzékelés. Arról nem is beszélve, hogy a különböző FREE és nem FREE monitorozó programok is rátesznek erre egy lapáttal. Tehát, mire eljutunk oda, hogy látunk a monitoron egy hőmérséklet értéket Celsiusban, akkorra minden kiveszik abból, amit mérésnek hívunk. Ezért szoktuk javasolni, hogy érintéses módszerrel hasonló módon lehet megbecsülni a processzor hőmérsékletét.
A hűtőbordán valóban nem a processzormagban jelenlévő hőmérsékletet érzed, de abban biztos vagyok, hogy hosszútávra levetítve, ha a processzor mag 50-60 fok Celsius lenne, akkor a bordán hasonló hőmérséklet realizálódna. Mégha nem is pontosan ugyanakkora, de azt megközelítő érték. Ha nem így van, akkor bizony helytelenül van feltéve a hűtés! Erre az előbbi hozzászólásomban mellesleg céloztam is.
Tehát kézzel megtapintva a bordát, érezni kell, hogy az 50 fokos-e, vagy csak 30-40!
|
szomb. máj. 29, 2004 23:25 |
|
|
laci11
ezüst tag
|
ezek a lapoka a proci maghőmérsékletét mérik, a hűtőn kevesebbet érzel,
ha most 50-60 fok az a nyári melegben már sok lesz.
|
szomb. máj. 29, 2004 21:53 |
|
|
Csaba_20
gyémánt tag
|
Tami, ha kézrátétellel el bírtad viselni a hőmérsékletet, akkor az nem 50-61 fok. Vagy nagyon rossz a hőátadás a proci és a borda között. Egy biztos, a BIOS-nak és a különböző monitorozó programoknak se kell ám feltétlenül hinni, mert szoktak mindig igazat írni. Ennek több oka is van, amit most nem részleteznék.
|
szomb. máj. 29, 2004 20:59 |
|
|
Tami20
ezüst tag
|
Kösz szépen de megnézztem kéz rátételel és a höfok türhető.
Megnéztem a hütött cuccos, és jok az adatatok is rola.
|
szomb. máj. 29, 2004 20:22 |
|
|
stol
gyémánt tag
|
Hi!
Szerintem előbb nézd meg kézrátétellel a proc hőmérsékletét!
Az 50 fokot már fél sec.-ig sem bírja a kezed!
|
szomb. máj. 29, 2004 18:46 |
|
|
REMIS
vas-tag
|
Halli!
Én ezt ajánlom kicsit drágább de a hatás nem marad el.
GlacialTech Igloo 2450 Light = halk és a procidra találták ki!
De ezt azért nézd meg!
http://prohardver.hu/rios3_content.php? ... id=345&p=4
|
szomb. máj. 29, 2004 18:44 |
|
|
Tami20
ezüst tag
|
Xp 2800+ hütése
Sziasztok még új vagyok a forumon.
Szeretném a segitségeteket kérni mert a procim elégé meleg 51-60 fok közzött üzemel.
Proccim 2800+ xp hütő Titan TTC-CU5TB/F
Alaplap gigabyte GA-7N400Pro2
Köszönöm elöre is a segitséget.
Tami
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Tami20 szomb. máj. 29, 2004 20:20-kor.
|
szomb. máj. 29, 2004 17:03 |
|
|