|
Szerző |
Üzenet |
Cov
|
Apám programozott még lyukkártyával (Robotronokat, Lipcsében, hehe).
Arról beszélek, h a RAID (mondjuk 5 vincsi esetén) a leg+bízhatóbb,
de mint írtam: 1-2 évtizedre. Amire kijön vmi MÁS, és akkor csak
át kell menteni az adatot (talán simán egynapi munkával). Mert most,
ami fontos adat, h hol tárolod? Sok helyen, de idővel biztosan újra
fogjuk archíválni ugye. De addig is kell vmi, ahol/amin tároljuk!
Papírra nem lehet sokmindent kitenni (énekek, családi videók), de
a többévnyi könyvelést sem biztos, h kinyomtatnánk. Inkább több CD.
Akármit is döntünk, e döntés-idő alatt is meg kell oldani, h az adott
agyagot biztonságba tegyük. Ezen "vitázunk" most... A formátum-felvetésed
nagyon jó, és ezzel sajna senki nem foglalkozik. Nagy hátulütő valóban!
Üdv, Cov.
ui: pont azt mondtam, h a papír jó, mert max csak sárgul
|
szomb. szept. 20, 2003 20:50 |
|
|
Mirage
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 289 Tartózkodási hely: Moson megye
|
COV!
Lehet, hogy a papír besárgul, de a kodexek többsége még ma is dekódólható, a világháborús dokumentumokról pedig ne is beszéljünk...
Szóval, hiába az említett RAID, meg sok Winchi és CD... itt a gond a formátummal van...
- fájlrendszer
- az egység csatlakozó felülete
- a file formátum
Ezek mindegyiek OK lesz ötven év múlva...?? Gondolom egy régi MFM-es 20MB-os winchit Te is el tudsz olvasni... Tudod... amin esetleg IBM-es DOS van... vagy az MSDOS vmi ősi példánya...?
Mert én nem tudnám visszaolvasni... pedig még 50 év sem telt el... Az akkor tutinak hitt lyukkártyával is gondjaim vannak... az pedig szintén 50 éven belül volt...
Bocsi, ha agresszív voltam... de ez a félig off rávilágít a számítástechnika egyik nagy veszélyére...
Szóval én továbbra is a papírt ajánlom... )
|
szomb. szept. 20, 2003 19:01 |
|
|
Cov
|
glad: sztem pont 5 év körüli az átlaga a CD-knek. A márkásabbaknak,
meg a félve őrzötteknek mondjuk több (max 10 év). Fanatikusoknál lehet
még 1-2 évvel több, de onnantól már nagy a kockázat. Nem mondom, h
nem lesz jó, csak akkor már (kb 12 év után) jobb, ha újraarchíválod.
nszabolcs: mennyi az esélye, h 5 vincsi egyszerre menjen tönkre egy
mindig is stabil (és lehetőség szerint jól védett) gépben??? Amúgy
mennyi adatról volna szó? Nos... Képzeljük el, h két CD-re írunk ki
adatot. Az egyikről megtudjuk(?), h rossz. A másikról egyből lehet
csinálni (szerencsés esetben) másolatot ugye. Mivel a RAID pontosan
így működik, ezért én azt ajánlom Neked. Ha egyik vincsi behal, máris
cserélheted egy ugyan olyanra. Ha adat sérül, máris vissza lesz állítva
a másik 4 vincsi vmelyikéről! Ehhez kell venni 5 nagy (egyforma) vincsit,
meg talonba még 2x5 egyformát (10-20 évnyi tartaléknak). Aztán használni
Persze 1-2 évtized múlva lesz más, addig így "kihúzod", és már lehet
is újraarchíválni az egészet. De valóban: a papír, meg hagyományos
fényképek ugye milyen tartósak? Oké, egy digitális nem sárgul be,
de a papír ezek kívül mást nem tesz Viszon szakadhat, éghet...
Üdv, Cov.
ui: igazából 5-10 évre lehet kitalálni vmit hordozónak, aztán úgyis váltani kell :-/
|
szomb. szept. 20, 2003 15:14 |
|
|
nszabolcs
ezüst tag
|
Ez eleg lahangolo...Kell hogy legyen vmi. Egyebkent eleg ha csak 1x irhato ). Magneto Optika? Hany ev? Olvastam valahol a WORM mediarol, ezt allitolag NyEuban elfogadjak mint torvenyes eszkozt..Ki mit tud rola?
|
pén. szept. 19, 2003 8:52 |
|
|
Mirage
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 289 Tartózkodási hely: Moson megye
|
Igen! A jó minőségű papír... megfelelő tárolási körülmények között a rányomtatott adatokat akár 50 évig is megörzi. Figyelembe véve az alkalmazott kódolást (emberi nyelv), garantálható, hogy néhány emberöltőnyi távlatokban gondolkodva a rögzített anyag dekodólható...
Sajnos jelenleg ez semmilyen elektronikus tárolási formára nem igaz...
Ha az adathordozó (jó minőségben) meg is marad, akkor sem fejhető vissza eszköz hiányában. Ha viszont van (félrerakott) eszköz, akkor pedig valószínűleg nem bírható ötven év múlva működésre... azaz a rögzített anyag dekódolására...
TEHÁT CSAK A GUTTENBERG GALAXIS A TUTI...
|
pén. szept. 19, 2003 8:42 |
|
|
nszabolcs
ezüst tag
|
Sziasztok!
Tud valaki olyan tarolasi technikarol ami megbizhatoan tarol adatokat minimum 50 evre (hozzaferesi ido masodlagos).Erdekelne a tema...
Nem tartozik ugyan szorosan ide, de ezert nem akartam uj topicot nyitni.
|
pén. szept. 19, 2003 7:29 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
Végül is kicsit (szerintem) félrevezető lehet ez a topic, mert így végig olvasva azt hinné az ember, hogy a cd átlag élettartama kb 5év.
Nekem pl van néhány bulizós cd amelyek már a karctól olyan mint a pókháló, de még mindig gond nélkül mennek. (Verbatim kb3évesek) Persze a CD 95% márkás.
Minden esetre reménykedem, mert sok az olyan cd amelyeken lévő adat évtizedekre kellene (foto, home video,stb).
|
szer. szept. 17, 2003 22:19 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Az öregedés jelei még az én Cd-imen se jelentkeztek. Igaz nem is nagyon használom őket, ott lapulnak a fiók mélyén. Nomeg az is igaz, hogy még mindig van 1-2 max 16x-osan (Philips) és 24x-esen (TDK Reflex Ultra) írható CD-m, mivel talán havonta 1-2 CD-t írok (4x-es sebességgel). Az újabb 48x-osan írható CD-kből még alig írtam 1-2-t, remélem azokkal sem lesz gond. Bár az itt elhangzottakból arra következtetek, hogy azok sokkal silányabbak.
|
kedd szept. 16, 2003 9:11 |
|
|
Cov
|
"attól ódzkodom, hogy ennyire sok adatott egy helyen tároljak"
Itt arról van szó (RAID), h van pölö 3x120GB HDD-d, amit az OS
alól csak 1DB 120-asnak látsz, így voltaképp 3 helyen van meg
ugyanaz az adat! Ha egy fájl sérül akárhogy, akkor a másik 2
alapján helyreállításra kerül. BadSector esetén is, csak vmi
més módon kicsit (ilyenem nincs, ezért nem tudom pontosan).
Igazából lehet 1-2 év (agyonjátszott CD-k, bulizós Audió-k),
de alapjában nem ezekről van szó; nem is a noname-ekről.
Hanem, h ezen felül sem lehet igazán biztosra menni. Szal az
unokáim "előtt" még kell egy újraarchíválást tennem (vagy 2-3-at).
Üdv, Cov.
|
kedd szept. 16, 2003 0:23 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
A vinyós mentés ről azért lenne mit vitatkozni, de azért részemről, már attól ódzkodom, hogy ennyire sok adatott egy helyen tároljak.
Persze lehet hogy ez csak az én hülyeségem.
Amúgy fura hogy itt hallom, hogy tönkrementek a lemezek 1-2év után.
Én 98 óta írogatok rendszeresen, de még egy CD-se öregedet el. max a karc tette tönkre, de az sem jellemző amióta nem adtam kölcsön cd-t csak újra írhatót.
Igaz nem is jellemző hogy noname cd ket vennék.
|
kedd szept. 16, 2003 0:01 |
|
|
Cov
|
glad:
1+2es pont esetén veszel újat (akárcsak CD-t). 3-asnál meg javításra
kerül RAID esetén, mert a többi (akár csak a másik) HDD-n még ott a
sértetlen fájl ugye. Ez egyértelműen a legjobb +oldás, csak elég borsos.
Ha volna RAID-re pénzem, meg másik (sőt, több HDD-re), én sem itt
írogatnék, h melyik a "jó" lemez. Meg akkor nem tükrözném, hanem...
Amúgy a heti pár CD bőven az átlag alá tesz engem CD-írás terén.
Gabor2:
Mivel nem vagyok benne a CD-írásban annyira, én úgy emléxem, h TAO
esetén az írás végére kerül jegyzék. Szal ha 2X írsz, akkor az egyik
az első írás végénél, aztán a másik a második végénél. Aztán a DAO az
tuti, h egyhelyen tárolja ezt, ezért gondoltam, h a fenti 2 mód közül
lehene akár 1+úgy is írni 1-1 lemezt (voltaképp 4Xes helypazarlással).
Pitt: azt gondolom, h valóban már nem tétel magunknak írogatni, még
ha csak a saját cuccainkat féltjük/írjuk. Philips MP lemezek meg a
legsilányabbak sztem. Bár asszem a többség szerint is; hozzáteszem, h
ezt értem a csomagolásra/tokjára is (beszorítópöcök szétporlad néha).
Magától+használattól mennek tönkre. Azért az nem várható el ugye, h
pölö most íratok az unokáknak játékokat, és vki azokra (annyi időre)
fog garanciát vállalni? Sajna ez a topic is rámutat arra, h évtizedekre
tuti, h semmi sem lesz jó a mai CD-kből. Most mindegy, h konkrétan mennyi
időről van szó, a CD nem tartozik a megbízható adattárolók csoportjába,
ha hosszú távról van szó.
Üdv, Cov.
ui: a magunk CD-i miatt is aggódunk, a másnak "nesze, kiírtam" CD-k
azért nem egy kategória ezzel (mármint az illetőnek)
|
hétf. szept. 15, 2003 23:20 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
Lifetime garanciaval en is iratnak lemezt (CD/DVD) csakhat valojaban nem talatlam olyan "hulyet" aki ebbe belement volna. Arrol ellehetne beszelni, hogy pld 1e-ert ma a cd irasnal mit is fizet ki a polgar, a sw-t nem nagyon, hisz az 1 cd-n levo sw ertek erosen valoszinu, hogy tobbet er. En inkabb a "munkat" + a befektetett penzt (ures lemez, iro ara, villanykoltseg, stb) szamolnam az 1e ft-ba. Ily modon viszont a valodi reklamacio ebben a megvilagitasban nem hiszem hogy jogos lenne. Persze, ha mas feltetelekkel csinal/csinaltat valaki valamit, az mas tema. Nem is akarok ebbe belefolyni es allast foglalni, mindenesetre szerintem 1000 ft-ert (vagy megkevesebbert) nem fog ember semennyi garanciat sem vallalni, se Verbatim, se zacskos noname lemezre irva. Azt mar beszeltuk, hogy a CD-k elettartama tobb tenyezotol fugg, nehez lenne utolag bebizonyitanio pld hogy a lemezek tarolasa milyen korulmenyek kozt tortent, es hasonlok. Sajnos en inkabb azt javaslom, mindenki vegyen egy SAJAT irot, archivalgasson sajat maga sajat maga felelossegere... Akkor az ilyen helyzetek kikerulhetok.
udv,Istvan
|
hétf. szept. 15, 2003 17:34 |
|
|
claydove
|
Hi! Az igaz hogy az adatokért fizettél. De ő gondolom, nem adot life-time garanciát az adathardozóra. Vagy igen? Üdv.: ClaydovE ----- Original Message ----- From: "T" <pitt67@freemail.hu> To: <list@hardver.lx.hu> Sent: Monday, September 15, 2003 9:29 AM Subject: Re: [hardver] Meddig "él " 1 cd? > ----------------------------------------------------------------- > Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása: > http://www.jobinfo.hu> ----------------------------------------------------------------- > Sajna nem jött be az elgondolás miszerint a lemezek utolsó > 1/3-ra nem irok akkor biztonságosabb az adatok tárolása. (( > -ugyanis van jopár cd-m amik nincsenek tele irva, és ezek sem olvashatok be. > De ez mindegyik Philips Multi Porpuse ! > -teljesen mindegy hogy hol másolták , (különböző helyeken vettem öket), és ennek ellenére egyiksem olvasható ! > A lemezek kb: 1.5-2 évesek, karcmentesek, és még valamelyik nem is szineződőtt el ! > Most megprobálom az egyik ismerösömtöl behajtani azokat az elveszett adatokat ( játék , mp3) amiket töle vettem. > -de nagyon nehezen érti meg hogy én a szoftverért fizettem nem pedig az adathordozoért. > én arról nem tehetek hogy a cd-k amikre irta a progikat magátol tönkremennek. > > A fent emlitett dolgokról ki mit gondól? > > > Üdv:Pitt > > > > > -- > Üzenet a csoportnak: list@hardver.lx.hu> Feliratkozás: subscribe@hardver.lx.hu> Leiratkozás: unsubscribe@hardver.lx.hu> > > > >
|
hétf. szept. 15, 2003 10:59 |
|
|
Pitt
vas-tag
|
Sajna nem jött be az elgondolás miszerint a lemezek utolsó
1/3-ra nem irok akkor biztonságosabb az adatok tárolása. ((
-ugyanis van jopár cd-m amik nincsenek tele irva, és ezek sem olvashatok be.
De ez mindegyik Philips Multi Porpuse !
-teljesen mindegy hogy hol másolták , (különböző helyeken vettem öket), és ennek ellenére egyiksem olvasható !
A lemezek kb: 1.5-2 évesek, karcmentesek, és még valamelyik nem is szineződőtt el !
Most megprobálom az egyik ismerösömtöl behajtani azokat az elveszett adatokat ( játék , mp3) amiket töle vettem.
-de nagyon nehezen érti meg hogy én a szoftverért fizettem nem pedig az adathordozoért.
én arról nem tehetek hogy a cd-k amikre irta a progikat magátol tönkremennek.
A fent emlitett dolgokról ki mit gondól?
Üdv:Pitt
|
hétf. szept. 15, 2003 8:24 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
glad: épp a vinyó tönkremenetelére írtam a RAID-et. Így nem kell attól félni, hogy elszállnak az adataid, ha sok vinyód van és a RAID 0+1-et használod (erre az olcsó RAID kártyák képesek, magasabb szintet kezelő RAID vezérlő már többe kerül).
A vinyón még mindig jobban megmaradnak az adatok évek múlva, mint a CD-n. Ellenpélda a tiedre: nekem a 40 és 20 MB-os MFM vinyóim kb. 5 évet pihentek a fiókban. Utána amikor elővettem, tökéletesen olvasható volt az egész. A vinyók régiek, de az adattárolás lényege (az elv) azóta nem sokat változott.
Üdv: Dester
|
vas. szept. 14, 2003 15:09 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
"Az viszont tényleg biztosabb, h 700-as lemezre kétszer írsz fel 350MB-ot,
akár két lépcsőben, akár plusz dir-ben."
Cov, a két lépcsős felírásnál a tartalomjegyzék a lemez végére kerül (SAO vagy TAO), így az nem túl biztonságos. De a DAO-val egyszerre megírt két könyvtáras megoldás már nem rossz. Ott már csak a lemez elején lévő tartalomjegyzéket kell félteni.
Erről jut eszembe, nincs olyan program, ami a CD tartalomjegyzékét is elmentené? Mert CD katalogizáló progiból létezik jó néhány, de ha egyben a TOC is elmentődne, akkor azokból a CD-kből is meg lehetne menteni valamekkora részt (esetleg az egészet), amit egyébként be sem olvasnak a CD-romok.
|
vas. szept. 14, 2003 8:50 |
|
|
glad
arany tag
|
Az RW adatárolásról:
Én pont a CD védelem miatt nem adok kölcsön sima CD-t ezért ha adok valakinek valami (pl cserébe) akkor RW-n szállítom. Kizárolag Verbatimot használok már 1,5 éve és eddig egysem purcant ki nálam. Egyet pedig az ismerősöm Philps írója csinált ki. Szóval nekem bejött a cd RW.
A Vinyós adatárolásról annyit:
1.Egyszer minden vinyó betelik.
2.Egyszer minden vinyó elszál (tudom a cd is de nem x giga 1xre ahogy már írták)
3. Mivel a vinyó nem (hagyományos)fizikai uton rögzit néhány év után sérülnek az adatok még ha nem is kapcsolod be idönként.
Nálunk az egyik könyvelőnek volt olyan problémája, hogy a néhány évvel ezelötti anyagot akarta megnyitni és már K.O. volt a cucc.
|
szomb. szept. 13, 2003 23:12 |
|
|
Cov
|
Öntapadó matrica: az is "külső anyag", én nem ragasztgatnám semmivel.
Az viszont tényleg biztosabb, h 700-as lemezre kétszer írsz fel 350MB-ot,
akár két lépcsőben, akár plusz dir-ben. Ez ugye kétszer annyit foglal,
de biztosabb +oldás, mint 2CD-n ugyanaz (mert esetleg valóban mind2 a
vége felé a sérülékenyebb).
RAID mégbiztosabb, az tuti, mert ha vmi ****/elszaródott, akkor sem
ugrott az az adat, mert a többiről visszaállításra kerül, ugye?!
Így voltaképp "újraarchíválod" folyton a vincsijeidet.
Üdv, Cov.
ui: tehát TDK Reflex Metallic a válasz?
|
szomb. szept. 13, 2003 23:11 |
|
|
Pitt
vas-tag
|
Beszéltem egy ismerösömmel aki a cd-ket irta amik elszáltak.
-aszt mondta hogy nem ad örök garanciát. /de csak igy utolag/.
Mondtam neki hogy viszek neki új cd-ket csak irja meg azokat a progikat amiket töle vettem .
Gondolhatjátok; -húzta a száját, és nem érti hogy nálam miért szálnak ell az ő általa irt cd-k -holott karcmentesek !
Hiszen a lemezeken: játékok és mp3 as zenék voltak , amit az ember évek mulva is szeretne viszontlátni,hallani !
Szerintetek egy jó érzésű ember meddig válal garanciát az ő
által megirt cd-k re?
üdv : Pitt
|
szomb. szept. 13, 2003 20:48 |
|
|
Brazilboy
|
Hali! Nekem a TDK lemezekkel vannak rossz tapasztalataim. Elég sok fajta van (metallic, reflex ultra stb). Kb. fél éve vettem észre, a lemezek közepén, ahol elkezdődik az adathordozó réteg, kis fekete-barna pontok keletkeztek. Azt gondoltam, hogy kosz, ezért megpróbáltam letörölni. Sajna nem az volt:-( Légbuborékok voltak, amik a törlés hatására megindultak az adathordozo réteg és a lemez műanyag része között. szép rajzolatokat lehetett látni az olvasási oldal felől, amerre a buborékokat toltam. Érdekes módon az olvasó lazán leolvasta a szerintem ezekután olvashatatlan lemezt. A többi lemezen (philips, verbatim, fuji) nem jelentek meg pontok, de érthetetlen módon egy Kodak Goldon igen. Minden lemezt egy helyen tárolok, ami érhette őket: télen egy kicsit nagyobb pára, nyáron 30 fok(panelban lakom).
|
szomb. szept. 13, 2003 13:26 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
A preselt gyari CD MUANYAG, az irt meg tobbretegu szerves anyagaokat is tartalmazo dolog. A ketto tok mas, ezert van hogy mig korban ugyanolyanok, az egyik mukodik a masik nem. A szelen kezdodo dolgot mar kitargyaltuk 99%-ban ott kezdodik a baj. Az ontapados matricatol ova intelek, csak meginkabb bajt tud okozni (akarcsak a feliratozas)
udv,Istvan
|
szomb. szept. 13, 2003 12:39 |
|
|
Pitt
vas-tag
|
|
szomb. szept. 13, 2003 10:56 |
|
|
Pitt
vas-tag
|
Sajna ahogy tovább böngésztem a lemezeim között, egyre több rosz lemezt találtam . ezek általában játékok , mp3.
Következö dolgot figyeltem meg : Általában elmondható hogy a beolvasott lemezek az útolsó 1/3 részénénél van beolvasási hiba . kb az útolsó 200-220 Mb olvashatatlan .
Van kettő tippem hogyan lehetne megelőzni a bajt !
tipp: az irt lemezt meg kell cimkézni , pl:öntapadó matricát kellene a lemez teljes felületére ragasztani.
igy talán elkerülhető a felület oxidácioja.
2. tipp: hogy az útolsó 1/3.részére nem kellene adatokat irni!
Érdekes módón a régebben vásárolt újság mellékletei , amik régebbiek mint az én irt lemezeim , tökéletesen müködnek !
Valyon miért ?
/szerintem/ Mert ezeknek az adathordozó rétegei el lettek látva + védőréteggel pl: festés . De lehet hogy nem ezért van rajtuk + festékréteg , hane pusztán azért hogy desinges legyen.
Ki mit gondol erről?
|
szomb. szept. 13, 2003 10:35 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Egy módon nem rizikós, csak sok pénz kell hozzá: egy magasabb szintű RAID adattárolási forma 4 vagy annál több teljesen azonos vinyóval, hotswappel. Én jelenleg EZT nevezem a legmegbízhatóbb adattárolásnak/archiválásnak, ha lenne rá pénzem, én is ezt alkalmaznám. (Akár RAID 0+1-ben is.)
|
pén. szept. 12, 2003 23:44 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
Pitt: en is igy tarolom a cuccaim. A baj az ha egyszer bekrepal a hdd, akkor nem 1 cd vagy dvd-nyi hanem X giga ugrik el... Rizikos az is, sajna.
udv,Istvan
|
pén. szept. 12, 2003 18:23 |
|
|
Pitt
vas-tag
|
Ép most vettem 1 seagate 20 giga-s wincsit a programok biztonságos tárolásához.
Remélem ezzel megvédem az épp elszálni készülő progikat !
-mivel még nem találtam fullbiztos arhiválási módot.
A wincsi csak akkor lesz bekapcsolva ha arhiválni kell valamit. Remélem, igy nagyon sok évig biztonságban lesznek az adataim !
|
pén. szept. 12, 2003 15:12 |
|
|
stol
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1929 Tartózkodási hely: Há' miko' hol... ;o)
|
Miskolcon a Media Markt-ban lehet venni 15db-os kiszerelésben 650MB-os TDK-Reflex Metalic-ot, (mély zöld rható rétegeset)
Nem lehet, csak max 12x-esen írni....visszaszabályoz.
120-/db, és papítokos.
A pénztárnál van ömlesztve.
|
pén. szept. 12, 2003 7:05 |
|
|
Cov
|
Aztán felteszem a lapra ezt is! Na Dester, szerezz egy mérleget!
Üdv, Cov.
ui: szal mi a jó most a TDK-ból? Ebben az évben alig vettem CD-t (az is Verbatim volt)
|
pén. szept. 12, 2003 0:48 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Ez így van... Csak a kíváncsiság miatt: ha valakinek van valami ultraérzékeny mérlege otthon, mérje már le egy max 1-2x-esen, egy max 8-16-24x-esen és egy mostani 48-52x-esen írható CD tömegét! (Persze többször és átlagolva )
|
pén. szept. 12, 2003 0:23 |
|
|
Cov
|
Akkor jól éreztem én ezt az RW-s dolgot... Visszatérve: a régiekben
igencsak volt anyag, kézzel is érezhetően nehezebbek azok a CD-k!
Üdv, Cov.
ui: asszem veszek pár tucat TDK-ból vmit (mi van most jó, Reflex/Metallic?)!
|
pén. szept. 12, 2003 0:10 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
Ja hat az RW-s adattarolasban en SEM hiszek. Azert mikor az RW ujdonsag volt, meg a kezdetekor egy Philips iro + RW kombinacio kepes volt 10 torles utan irhatatlan lemezt kesziteni. (ugye a REKLAM 1000x-es torlest mesel) Most is vannak itt Traxdata lemezek (RW-k) mik a legkisebb karc hatasara is Full Earse failed hibauzenette szallnak el, kb 10-15 iroban probalva min, max sebessegen... Ja es vannak vagy fel evesek a kicsik. (meg jo hogy "alig" fontos adatok voltak rajtuk, mak hogy CD-n is megvannak)
udv,Istvan
|
csüt. szept. 11, 2003 18:58 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Jobban, persze. De akkor ehhez kéne tervezni a teherbírást is, nem pedig "úgyis elmegy"-nek csinálni. A régi CD-k is meg voltak dolgozva a maguk nemében, mégis "anyagabb"-ak voltak, ott még ténylegesen volt arany a CD anyagában, remélem most ezzel nem írtam baromságot.... De majd utánanézek pontosan.
|
szer. szept. 10, 2003 23:48 |
|
|
Cov
|
Mondjuk egy mai író jobban meg is dolgozza a CD-ket,
mint a régebbiek. Persze tisztelet a kivételnek (mind2 időből).
Üdv, Cov.
|
szer. szept. 10, 2003 23:32 |
|
|
Moha7
vas-tag
|
Ja és persze az is közrejátszhat a CD-k minőségének romlásában, hogy kb. a 10x-12x írók megjelenéséig lassan jöttek ki az új tipusok, és nem volt olyan eröltetett a fejlesztés menete, mint most. Nekem volt egy 4x-es Pana íróm, az volt anno 50 rongy. 1,5 év mulva a 8x Yamaha (ami sajnos újabb 1,5 év után bedöglött) került 42-be. Aztán a mostani 16x íróm (mindig duláztam volt 24. Rá pár hónapra már a 32x-eseket nyomták 15 körül. Most meg...
És nyilván a lemezek is az írókkal együtt "fejlódtek"
|
szer. szept. 10, 2003 23:25 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
TDK-Philips-BASF STONEhenge AbsouluteNoReflex Ultra 0.0000001x )))))
Csak ne ejtsd a lábadra! Ez még a savas esőnek is ellenáll párszáz évig...
ui: a CD-gyártók szégyene, hogy ezt smiley-k nélkül is írhattam volna. Nem hiszem el, hogy elég kutatással ne lehetne "jobbat" kihozni a technológiából.
|
szer. szept. 10, 2003 23:19 |
|
|
Cov
|
Én is ilyesmiből indultam ki (a rétegek számától függetlenül).
Mivel az RW-nek van egye az újrakristályosít6ósága, vagyis bizonyos
behatásra (ez lehet ugye évek alatt a fény, stb), érzékenyebb.
Csak felvetettem, h jó nyomon járok-é, mert mindenfélé hall az ember...
Üdv, Cov.
ui: szal lassan kifogyok a féléves raktérkészletemből, milyen CD-t vegyek?
|
szer. szept. 10, 2003 21:12 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Tapasztalataim szerint és logikusan is ELLENKEZŐLEG. Stephen majd kijavít, ha valamit nem jól írok, de remélem igaz:
gyári CD: 3 réteg
írt CD: 4 réteg
RW CD: 6 (!) réteg.
(Közel) ugyanolyan vastagságon. Másrészt ott van az az amorf réteg az RW-nél, aminek rendezni kell a kristályszerkezetét, ha írni akarsz rá, vagy felbontani a kötéseket, ha törölni. Így ismétlődik ez a ciklus. Többféle energiájú energiával "lövi" az író ezt a réteget (a leggyengébbet az olvasáshoz, majd még 2 különbözőt az anyag újrakristályosításához és az amorf állapotba hozáshoz), szóval gondoljatok bele, mit kell(ene) annak az anyagnak kibírni. Egy karcra már sokkal érzékenyebben tud reagálni, mint egy írt lemez. Nem véletlen, hogy majdnem azonos használat mellett az RW-ket sokkal többször kell váltogatni, cserélni (még a Plextor lemezem is , mint egy ugyanolyan sokszor leolvasott CD-R lemezt.
Stephen: igen, az Intenso saját gyártmány. Szerettem is, meg "német minőség"-nek tűnt, csak kár, hogy amióta matricázzák a CD-ket, ezt nem hozzák be (vagy csak Csongrád megyébe nem?).
|
szer. szept. 10, 2003 10:13 |
|
|
Cov
|
Sziasztok )) Szóval be kell látni, h a piac a tömegigényeket célozza.
Minap hallottam (DC++ chat), h az RW-kre archívált anyag biztosabb.
Én ebben azért sm látok rációt, mert az RW-nek ugye még "változtat6óbb"
a felülete, ezért sztem kevésbé ellenáló(bb), mint a sima CD.
Erről mi a véleményetek? Röviden: ha 1X használok egy RW-t, az
"kopásállóbb", mit a mezei CD, vagy pont ellenkezőleg?
Üdv, Cov.
ui: persze azonos márka és feltételek mellett...
|
kedd szept. 09, 2003 19:17 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
A fekete talca nem(csak) a reflexio miatt, hanem a kisebb C1 hiba produkalasahoz kell... (es ezt tutira hozza is, kimutathato) Ja az ar/tudas kerdes itt is felmerul (marmint a fekete lemezeknel), kerdes ha tegyuk fel 10%-al jobb reflexiot produkal, akkor megeri-e 2x-es aron venni es meg akkor kerdes a gyarto valodi szemelye... Igaz az Intenso maga gyartja, nemetbe a cuccait.
udv,Istvan
|
kedd szept. 09, 2003 0:13 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Stephen: az új Plextoroknak a dokumentációjuk szerint ugyanezen ok miatt fekete a tálcája. Akkor lehet, hogy tényleg számít, de gondolom nem annyit, mint amennyivel drágább.
|
hétf. szept. 08, 2003 19:54 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
A fekete CD-k szerintem ket ok miatt vannak forgalomba. Egyik ok az hogy "sikk" a fekete CD, na miert, PSX, es sokan ezzel szeretnek eladni a cuccaikat, meghozza nem a 100 hanem a 200-300-as haszonnal ures cdkent. A masik hogy a reflexiojuk allitolag sokkal jobb. Hat hogy valojaban mennyivel jobb azt meg nagyon nem bizonyitotta semelyik fuggetlen tarsasag, az mar mas kerdes, hogy azert a trendek ugyanazok szoktak lenni a gyartoknal, ergo ha nagyon sokkal jobb lenne, valoszinu mar el lenne a piac arasztva minden mas gyarto markajaval... Ezert en szemely szerint szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. DVD teren a TDK kihozott olyan lemezt ami karcmentesseget biztosit, van is itt Becsbe, 10 euro kornyeken (nem is veszik, Cov) ha jol emlekszem, azt teszteltuk, az tenyleg sok mindent kibir...
"Például van nekem Verbatim color aminek kék az írás felülete, majd egy másik boltra ugyan az a "márka" már sárga felülettel."
Ha megnezed egy prg-al a cd atip-jat, lathatod, hogy hiaba azonos a Verbatim-Verbatim felirat a tokon, de valoszinu a gyarto nem ugyanaz, a lemez anyaganak tipusa meg biztos NEM egyforma. Az biztos hogy a sotetkek alju Verba egesz mas minoseg volt a mai sarga, zoldes gagyibb Verbaktol... Csak hat a kek mar kifutott szeria.
udv,Istvan
|
hétf. szept. 08, 2003 17:46 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Stephen: és mi a véleményed az én hozzászólásomról, ha már itt tartunk (fekete hátuljú CD-k)?
|
hétf. szept. 08, 2003 17:20 |
|
|
Stephen
ezüst tag
|
prophet: nem ertem az osszefuggest ugyan, mire vonatkoztatva NEM igaz amit irtam. (mondjuk azert mert eleg sokat irtam) Amit irok (irtam) az az elmult tizenvalahany ev optikai adattarolasban eltoltott ido, sajat tapasztalat, napi ilyen dolgokkal valo foglalkozas iratja velem.
Osszefoglalva:
- ma cuccok NEM erik el a regi cuccok minoseget (ez esetedben a hutore is igaz lehet)
- ma kaphato lemezek NEM 1x-es es 2x-es irasra valok valojaban
- bedogleni betud minden
- az elettartamot persze falhasznalas modja is valogatja. Azert egy aktivan hasznalt cucc elobb bekrepal mint egy nem hasznalt.
A huto es a CD iro azert rohadtul nagyon kulonbozo dolog. Miert ? Azert mert azert azt NEM hiszem el, hogy a 39 ev alatt NEM javitottak azt a hutot. Na latod ez az ami NEM mukodik a CD ironal. 2 okbol SEM. 1, nem javithato a cucc (kiegett fej, es **** ment mechanika)
2, ha javithato is az javitas ara messze meghaladja egy UJ es mukodo (ergo garos) termek arat.
Plusz a hutok az elmult x evben miben is fejlodtek ? Ugye max az energiafogyasztasuk csokkent. CD irasnal ? A szabvany, az irasi tempo, a cd irok kulonbozo szolgaltatasai. Ez mind rengeteg uj fejlesztest, ergo rohamos elavulasi idot okoz. Igy nem lehet ma egy 39 eves iroval irogatni, feltetelezem az olvasok tobbsege nemhogy nem rendelkezik de soha nem is latott meretes VIDEO meretu CD irokat, amik nemhogy CDRW-t, de meg a CD-t is 1 ora alatt porkoltek, **** gagyi dos-os prg-okkal, scsi karyakrol, millios arert.
Ezert irom, nem erdemes nagyon szivunkre venni ha valami bedoglik. Ilyen a vilag. Vele kell elni vagy... Azt kell elerni, hogy az meberek NE akkor jojjenek ra hogy baj van, mikor mar csak a kukat lehet a cuccokkal megcelozni (foleg ne a lemezeknel) hanem elotte. Tanuljuk meg a diagnosztikat, es azt, hogy Murphy torvenyei igenis elnek, es a leginkabb okolhato tenyezo az EMBER, nem pedig maga a termek.
udv,Istvan
|
hétf. szept. 08, 2003 16:56 |
|
|
prophet
vas-tag
|
Stephen!
Nem feltétlen igaz, amit mondtál. Nagynéném, aki vidéken
él, 3 hete mesélte a következőt. Van egy hűtőgépe, ami azt
a célt szolgálja, hogy lekvárok, kolbászok és minden egyéb
falusi dolgok álljanak benne. A hűtő ütött-kopott, néha már
kívűlről is látszik rajta a rozsda. De elsődleges
funkcióját azóta is betölte, amióta vette. Hűt. S tudod
mikor vásárolták? Amikor a legnagyobb lánya született. Aki
idén volt 39 éves!!!
|
hétf. szept. 08, 2003 13:20 |
|
|
Cov
|
Na igen. Ha vmit ma pár 100-assal többért adnának, az szinte a duplája
lenne egy mezei(bb) CD-nek, de nem annyival több, h ne legyen rá kereslet.
Vagy tévednék, h ennyi többlettel ki lehetne hozni sokkal jobb CD-ket is?
Üdv, Cov.
ui: addig marad a sötétkamra, vákum, és hasonlók...
|
hétf. szept. 08, 2003 13:02 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Igen, az újaknak (akik nemrég kerültek PC-közelbe) mindig meglepetést okoz, amikor megmutatom a legelső CD-m (BASF) aranyszínű hátulját...
Egy valamira még kíváncsi vagyok. Vannak ezek a teflonhátuljú CD-k (mattfekete (Black Intenso) v. "kólafekete", ez utóbbi is tök fekete, de a napfény érdekes, vöröses "kólaszínben" csillog rajta (pl. Samsung)) meddig bírják majd? A karcot sokkal jobban bírják, az tény (egyszer véletlen eggyel feltöröltem a parkettát, no problem , de az idő "ellen" is jók? Annak idején, amikor a normál CD-k szintén ~200 Ft-ért voltak kaphatók, a Black Intenso 650 MB-ot ~700-ért vettem, próbaképpen. (Csak kb. egy évig sajnáltam elírni De most is lehet kapni fekete hátuljú CD-ket, viszont nem tudom, milyen áron! Lehet, hogy ez a megoldás, kombinálva egy lassabb írással??!
|
hétf. szept. 08, 2003 12:52 |
|
|
Cov
|
Például ez is, igen... Vagy 10 évenként copyzzuk át az egészet?
Üdv, Cov.
ui: én fizetnék pluszba többX 100Ft-ot is, csak h legyen JÓ lemez
|
hétf. szept. 08, 2003 12:41 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Cov: nem írtál hülyeséget! Anno a PhotoCD-t úgy reklámozták, mint szabványt, hogy a képeket erre mentsd el, hogy majd a TV-n tudd megmutatni az unokáknak! ))
Kár, hogy ez így ebben a formában nem fog összejönni, magára a CD-lemezre nem gondoltak...
|
hétf. szept. 08, 2003 12:23 |
|
|
Cov
|
Mondjuk pont a Verbatim-nál vannak/voltak ilyen színesek, és találkoztam
olyannal, h adott bolt csak pölö a kék-ből rendelt
Mindezen felül sajna az 50-100Ft plusz sem garantál évtizedeket, így
ha ilyen időkben számol vki (archíválásra), akkor nem +oldás 1 CD :-/
Üdv, Cov.
ui: pedig tök jó lenne /fotóalmbum az ükunokáknak, stb/
|
hétf. szept. 08, 2003 11:26 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Stephen: nyilván )))
caprine: az US-RW már eleve más szabvány is, ezért sem lehet lassabban írni 16x-osnál, a HS-RW-ket ismerő írók meg írásvédettnek látják épp ezért. Ugyanígy a HS-RW-ket a normál (max 4x-es) írók. Másrészt véleményem szerint nagyobb írási sebességnél nagyobb a hőtermelés (nem a motorra gondolok). Úgy jutottam erre, hogy anno, amikor megjelentek a 12x-es írók, még csak 8x-os lemezeket lehetett egy ideig csak kapni, mert még nem tudták biztonságosan megoldani a többletsebességből származó hő elvezetésének a problémáját.
glad: ha olcsóbban kapod a márkás lemezt, akkor ez lehet az egyik ok. A másik a "kamionról leesett cucc" tipikus esete.
|
hétf. szept. 08, 2003 9:39 |
|
|