|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 13 hozzászólás ] |
|
Quantum Fireball AS 40GB - TÚLMELEGSZIK?
Szerző |
Üzenet |
.Dester.
gyémánt tag
|
Nálam lejjebb vannak az értékek:
39.0, 35.5, 25.0 a lenti sorrendben.
Dester
|
kedd jún. 17, 2003 14:48 |
|
|
Cov
|
Már lekezdtem pontokban szedni... mikor olvastam, h Te +tetted.
Pontosan így gondoltam, de nem akartam annyi szóismétlést
Üdv, Cov.
ui: maradtunk a melegedésnél? Mostanság (hűvösebb van) jobban megy?
|
kedd jún. 17, 2003 12:41 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Cov: nem kell azért az írásom Szentírásnak venni, ez csak az én teóriám... Aztán majd meglátjuk, mi lesz belőle, szerintem nem is olyan sokára. Fűtőkocka... találó. Nálam a 21"-os monitorom tölti be ezt a szerepet (amit már nagyon szeretnék eladni TFT-cserével egybekötve, épp a fűtőkocka-jellege és a nagy helyigénye miatt .
Benyo: úgy látszik??! Nem mertél még kimenni az utcára megnézni, tényleg úgy van-e?? ))) A mérés nem pontos, ugyanis a hőmérő-rész nem pontosan a mag alatt található a legtöbb esetben, de erre megint nem vennék mérget. Ezért a legtöbb hőmérséklet-mérő (általában freeware v. shareware) programban meg lehet adni egy offset (eltolás) értéket a pontosabb jelzés mutatása végett.
Viszont a Duronnál 1300-nál (ha nem annyira penge a ventillátor és/vagy pl. nem rézborda fityeg rajta) el tudom képzelni ezt a hőmérsékletet.
Összehasonlításképpen: az én szobám melegebb, mint odakinn. Megreked a levegő. A ház oldalfala le van véve, plusz hűtő fújja kívülről a vinyót, más extra hűtés nincs.
Lényeges hardverek ebből a szempontból: Amptron PII-3100B, 850 Cel, GeF2 MX400.
Értékek:
alaplap: 42.0 °C
processzor: 39.0 °C
aux1 (?): 26.5 °C (nem tudom mennyire kamu, ez is megy feljebb a működés során bekapcsolást követően)
a ventillátor pedig most a procin 5769+-100-at pörög percenként (ki kéne takarítanom, tud ez 6200-at is ))
A gép most nincs agyonhajtva, nem szól MP3, csak a hozzászólásom írom, fut egy mIRC, egy FAR és egy WinMX, tehát semmi számolásigényes. Játék közben ált. 2-4 fokkal megy feljebb.
Üdv: Dester
|
csüt. jún. 12, 2003 19:20 |
|
|
Benyo
|
hát nem tudom, lehet hogy az alaplap hőmérője a rossz, de nálam csukott háznál a proci 65 C, a lap 50 C !
Egyszer már volt hogy akadozot a vinyó, akkor kivettem a becsavarozott helyéről és betettem 5,25"-ös helyére, azután jól ment!
Most úgy látszik a nyár nagyon meleg idén!
|
csüt. jún. 12, 2003 18:32 |
|
|
Cov
|
Én pedig azt mondtam: illik hűteni.
Dester írása szerint most tartunk a "2-es" pontnál, mert sok vincsi
csak magában van, és a házban fémekhez rögzítve elmennek hűtés nélkül.
Volt hasonló gondom egy haver Max-jával, ahol semmi szellőzés nem volt
még a szobában sem: kisebb műveleteknél is fagyott a rendszer, mert
ugye az OP is használja a vincsit, és ha vmi bibi van, akkor...
Üdv, Cov.
ui: mi minden van még a gépben, h ennyire fűtőkocka lett???
|
csüt. jún. 12, 2003 14:13 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Én se azt mondtam, h kell. Hanem, h nem árt. Nálam egy midi házban (kicsi, 3 5,25"-ös hely van benne és a táp elrendezése se a legjobb) 4 IDE kábel van, ugyanennyi tápkábel plusz az egyéb zsinórok a floppynak, hang, stb. Ebben NEM LEHET úgy elrendezni a kábeleket, hogy a levegő áramlása optimális legyen. Én ezért hűtöm külön a vinyót.
Amúgy anno a vidkártyákkal is úgy volt, hogy
1. nem kellett neki hűtés
2. nem kellett neki aktív hűtés, de ajánlott (pl. Savage4)
3. kell hűtés...
lehet, hogy mi most vagyunk vinyók terén a 2. fázisban... Ki tudja, h a technika előrehaladtával a 1x-ezres fordulatszámon pörgő csodáknak majd milyen hőleadása lesz, amikor tömegtermékké válnak...
|
csüt. jún. 12, 2003 9:19 |
|
|
saghfjdafsj
|
UDMA2-től minden vinyót hűteni kell?
Na nem már.
Jót tesz neki, ha hűtöd de nem "kell" hűteni.
Egy normál, jól szellőző házban 1-2 vinyónak vígan el kell lennie aktív hűtés nélkül.
A gond akkor van, ha (mint pl nálam) 4-5 vinyó van a gépben egymás fölött, és ezért akadályozzák egymást a hőleadásban.
Na mindegy.
A lefagyással kapcsolatban.
A túlmelegedés haza vághatja a vinyót, de tudtommal az nem olyan mint a proci, vagy a VGA, hogy ha kissé túlmelegszik akkor lefagy a rendszer, de a hardver még nem károsodik.
Vinyónál többnyire úgy jelentkezik a túlmelegedés, hogy jelentősen lecsökken az élettartama. És ha már egyszer elromlott, akkor utánna már hiába hűtöd.
|
csüt. jún. 12, 2003 9:05 |
|
|
Cov
|
??? 50°C! Csoda, h megy a gép!
Üdv, Cov.
ui: hűtő nem sokat ér, ha 45-50 fokos levegőt fogsz ráfújatni :-/
|
csüt. jún. 12, 2003 8:42 |
|
|
Benyo
|
az alaplap most hogy levettem a ház borítását: 47 C
ha rajta van akkor: 50 C
7200-es a vinyó, akkor asszem beszerzek egy ilyen hűtőt!
|
csüt. jún. 12, 2003 7:53 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
A 3,5"-os helyre beszerelhető HDD hűtők nem túl effektívek. Inkább többet árt, mint használ. Ha normálisan akarod hűteni, akkor egy 5,25"-ös helyre beszerelhető HDD hűtőt ajánlok. Nálam ez nem megoldható (tele vagyok), így én a HDD hűtést úgy oldottam meg, hogy vettem egy gépház elejébe szerelhető ventillátort, levettem az oldalfalat, 3 Tanenbaum könyvet odapakoltam és ráraktam a ventit úgy, hogy a vinyót hűtse. Langyos.
Másrészt nem mernék megesküdni rá, de nekem úgy rémlik, h a vinyók nem nagyon szeretnek fejjel lefelé dolgozni, de cáfoljon meg, aki többet tud erről a témáról!
|
csüt. jún. 12, 2003 7:24 |
|
|
Cov
|
Hány fokos a házban a levegő (alaplap)? Ugye az UDMA2 körül kezdődött,
h illik minden vincsit hűteni. Pláne, ha 7200-es netán. Így akár mond6juk,
h aki ilyen kategóriás(oka)t használ, azok igen: hűtőben tartják!
Bár egy grab nem olyan vészes, de ezek szerint Nálad pont elérhető vele a HDD "hő6ára".
Üdv, Cov.
|
csüt. jún. 12, 2003 7:17 |
|
|
Benyo
|
mindenki a hűtőben tartja a vinyóját?
|
csüt. jún. 12, 2003 7:04 |
|
|
Benyo
|
dög meleg van a szobámban!
grebbelni akarok egy CD-t egyszercsak lefagy az egész rendszer! pff (reset)
Megpróbáltam a másik olvasómmal, akkor is fagyi! Miazist...?!!
Nem ugyanott hagyta (fagyott) abba a grebbelést: a CD jó!
Ez a procedúra máskülönban simán lemegy, ezért azt gondoltam leállhatott a proci ventije, DE nem! Minden venti ment (táp, CPU, VGA)!
Viszont a HDD-m sütött mint az állat, sztem ez volt a hibás! Leszettem a borítást, fel az asztalra a gépet, kis huzat a szobába, és hiba nélkül legrabbelte a CD-t!
Config:WinXP
Codegen 300W táp
Quantum Fireball AS 40GB
Duron 1300 Spire hűtővel (nincs húzva)
GF MX440 noname
ASUS A7V lap
512 SD
Mi a vélemeényetek? sztem a HDD-nek van túl melege!
Ezek a HDD hőtűk, amiket lehet kapni hasznosak? Megoldható velük a probléma? (ha ez a probléma
UK.:Ha a HDD-t fejjel lefelé szerelem be, az baj? (mert úgy tudnám csak rászerelni a hűtőt)
thx, Benyo
|
szer. jún. 11, 2003 17:18 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 13 hozzászólás ] |
|