6800gt + nv silencer 5 = :))
Helló Skaccok,
röviden megosztanám Veletek friss és kellemes tapasztalataim az Inno3D Geforce 6800GT kártyával, overclockolhatóságával és hűtésével kapcsolatban, hátha érdekel valakit.
Alapból 350/1000 MHz-en fut a kártya, 256MB DDR3 van rajta. 3DMark2003 pontszám: 10431, P4 2.4C processzorral, 1GB DDR3200 ram-mal az Abit AI7 alaplapon.
Ha a kártyát felhúzom 420/1120-ra, a procit pedig 3.3Ghz-re, akkor a pontszám felmegy 13125-re, ez igen kellemetes...és ez még nem a vége...
Ami zavart eközben az az, hogy a mag hőmérséklete 89 fokig is felment... naná, hogy meg kellett néznem ''közelebbről'' a gyári hűtést... Amit találtam, nem nyugtatott meg: a hűtőpaszta a Geforce chipen nem volt egyenletesen elkenve, szitaszerű kis ''lyukak'' voltak rajta, illetve a memóriák és a hűtőborda között enyhén ragacsos műanyagszerű hővezető lapocskák voltak, nem túl bizalomgerjesztő látványt nyújtva. Ráadásul az egyik memória-chipről lecsúszott ez az lapocska és ott hevert a hűtőborda és a nyomtatott áramköri lap között, a memória felszíne pedig ott ''meztelenkedett''(!). Mellesleg Samsung 2ns-osak a chipek, azaz 1GHzre vannak specifikálva.
Már régebben is olvastam a Futuremark fórumain az Arctic Cooling videókártya hűtőiről, mint az egyik #1-ról a témában, és nemrég ki is jött az NV Silencer 5 modelljük a GF6800 sorozatra tervezve. Amikor felhívtam a TTS Kft-t (
http://www.freeweb.hu/ttskft/), épp a polcra pakolták fel az újonnan érkezett darabokat. Este már szereltem is fel, tökéletesen illeszkedett, igényes a design, és most már hőátadó paszta van a memória és a sokkal nagyobb rézborda között. Másik lényeges pontja, hogy az 1-es PCI slot helyét elfoglaló hűtés kivezeti a házon kívűlre a (szó szerint) felforrósodott levegőt. ÉG és FÖLD a különbség, ezt mindjárt meglátjátok:
Saját hűtőjével 3DMark2003 hatására 400/1100-en (a 6800 Ultra sebessége) 61-ről 87 fokra melegedett fel a mag. Eközben a kártya által érzékelt külső hőmérséklet 44-ről 55 fokra ment fel, mindezt nyitott ház mellett. Fontos: a mag 32 fokkal volt melegebb terhelés alatt a külső hőfoknál.
Az NV Silencer 5-tel ugyanazon a 400/1100as sebességen 52-ról 71 fokra ment a mag, illetve 35-ről 47 fokra a külső hőmérséklet (legalábbis amit a kártya annak érzékel). Kiemelendő: 24 fokra csökkent a mag/külső hőmérséklet-különbség.
Konklúzió: 16 (!!!) fokkal volt hűvösebb a mag ugyanolyan terhelés mellett, illetve 9 fokkal hűvösebb normál állapotban (!!!). Ez aztán megéri a pénzét, kemény 7100.- Ft volt a hűtő ugyanis.
Megjegyzés: 76 foknál magasabbra sehogy sem tudtam feljebb tornászni a mag hőmérsékletét, a legnagyobb terhelés mellett sem (444/1180, 3DMARK2003, 1280*1024, 4*AA, AF), annyira jól hűt a Silencer.
Arról pedig nem is beszéltem, hogy minden eddigi játék, ahol le kellett venni a grafikai minőségből/febontásból, most 1280*1024-en max minőségben tökéletesen folyékonyan fut, szaggatás nélkül, mintha egy hollywoodi filmet néznénk. Még hozzá kell szoknom...
Mellesleg így a régi hűséges videókártyám eladósorba került: Abit GF4200 64MB, 250/500 gyárilag, de kiválóan fut 300/600-on ha szükséges, és Zalman ZM80C-HP hűtőborda van rajta Zalman ZM-OP1 halk ventillátorral.
Képek a Silencer-ről:
http://www.xoxide.com/arctic-cooling-nvidia-silencer.html
Üdv Mindenkinek, köszönöm a figyelmeteket.