Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 14, 2025 7:34

Hozzászólás a témához  [ 32 hozzászólás ] 
Prescott 2,8 GHz ->FSB emelés 3,15 GHz 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Na ennek igazán örülök! Akkor ezexerint a legjobb P4-es procik között van az enyém? :) Az faja, bár én láttam fantáziát a Prescottba, csak még van rajta mit alakítani...

pén. máj. 28, 2004 17:50
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Akossss írta:
Én futtattam tesztet 3G-s Northwood-on, és ugyanilyen Prescotton. Prescott 6500 pontot kapott, még Northwood 7250-et. Többször is futtattam, pár pont különbség lett, de általában ilyen arányok jöttek ki, és a Northwood sokkal kevésbbé melegszik, szóval én nem lettem Prescott-párti! Azzal még várni kell, mire azt megcsinálják normálisra!!! (szerintem)

Hát arra várhatsz! Intel törölte a fejlsztések közül a P4-t. A Pentium-M alap szilikátban látja a jövőt.

pén. máj. 28, 2004 15:00
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Én futtattam tesztet 3G-s Northwood-on, és ugyanilyen Prescotton. Prescott 6500 pontot kapott, még Northwood 7250-et. Többször is futtattam, pár pont különbség lett, de általában ilyen arányok jöttek ki, és a Northwood sokkal kevésbbé melegszik, szóval én nem lettem Prescott-párti! Azzal még várni kell, mire azt megcsinálják normálisra!!! (szerintem)

pén. máj. 28, 2004 10:19
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vadállat...
:lol:

szer. máj. 26, 2004 12:57
arany tag

Hozzászólás 
Archon írta:
Hali!
Hát nem tom... 60 körül kellene mozognia, az még elmegy.
A 90 fokot meg sztem fenntartásokkal kezeld! Gyanús, hogy hazudik a bios.
:)

egyszű megállapítani. megfogod a borda alját, és ha tényleg 90fokos, akkor megéget. :D

szer. máj. 26, 2004 11:42
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Hát nem tom... 60 körül kellene mozognia, az még elmegy.
A 90 fokot meg sztem fenntartásokkal kezeld! Gyanús, hogy hazudik a bios.
:)

szer. máj. 26, 2004 8:00
vas-tag

Hozzászólás 
Az előbb raktam össze magamnak egy 2.8E prescottos gépet.
Kicsit leesett az állam hogy a bios kb 98-100 fokosnak nézi a procit.
Feltettem az abit eq progiját hát abban is 90 fok körül volt a hőmérséklet.
Mire regisztráltam magam észrevettem hogy beállt kereken 60 fokra de gondolom ha elkezdek játszani megint az egekbe szökik.
(gyári intel hűtő van rajta, ház nagy benne 2 venti plusszba)
Mennyi ennek a procinak az elfogadható, átlagos hőmérséklete? 65 fok?

kedd máj. 25, 2004 22:02
ezüst tag

Hozzászólás 
koffi: mire gondolsz pontosan?

Én már raktam össze, 2,8-as prescottos gépet magamnak is és másnak is, illetve most is 3 GHz-es norhwoodom van! Ezen kívül már raktam össze vízhűtést is, de jelenleg légeeset használok...

A 2,8.as prescottot max 3,4GHz-en tudtam járatni (243MHz FSB), mert ennyit bírtak a ramok, de ekkor léghűtéssel 80 fok körül volt a proci terheláskor és eleve 65 fokról indult!

Ha a sebessége érdekel, nem volt olyan gyors mint 3@3,4GHz northwood semmiben! Szinte ezekkel egyszinten mozog a 2,2GHZ-re húzott 2500+-os AMD XP is...

kedd máj. 25, 2004 21:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
figyi a dolog marha 1szerű már írtam.
ilyen tuninghoz léghűtéssel csak akkor próbálkozz ha nagyon sok pénzed van...
ha van pénzed ilyen gépre van vízhűtésre is én így gondolkozok:))

most ezt ne bunkózásnak vedd komolyan mondom.
Vegyél vagy építs egyet, és nyugodt lehetsz hoyg a procidnak semmi baja.
Ez olyan lenne léghűtéssel prescottal mintha nitroval akarnád hajtani az autót benzin helyet..:))

kedd máj. 25, 2004 21:03
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Örülök hogy felkeltette a téma néhányotok figyelmét.
Nem lenne rossz ha valaki látott volna (vagy épített volna) már
ilyen gépet. Ilrtve hát ott van a Prohardver, meg a Tomshardware tesztje,
de az azért mégse olyan (hihető) mint amikor itt valaki azt mondja, hogy
gyerekek ez tényleg jó és ez meg ez az alkalmazás sokkal gyorsabban
fut. Tehát megérte a befektetést.

A tippeket köszi,
üdv. Koffi.

kedd máj. 25, 2004 20:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Scorp írta:
Pitbull írta:
Scorp írta:

Az általam említett P4 proci Northwood magos volt, alapórajelen járt, alapfeszültséggel. Volt rajta hűtőborda, csak a bordán a venti állt. Ezt írtam fentebb is.

Az általad is említett SNDS tudtommal hűtőbordával a procin nem jöhet létre. Javíts ki, ha rosszul tudom.

Hogy az írásom melyik része "nem teljesen igaz", nem értem...

1. P4-t is ki lehet fingatni tuninggal.
2. SNDS még jó hűtőbordával vagy vízhűtéssel ellátott P4 is kialakulhat extrém tuning esetén. Az oka hogy hirtelen felszökik a maghő amire nem tud a termikus védelem reagálni. ráadásul nem jár azonnali procihalállal csak folyamtos haldoklással.

Tuninggal bármilyen hardvert ki lehet nyírni, ez tény. Ahhoz, hogy annyira hirtelen felszökjön a procimag hőmérséklete, hogy a hővédelem se tudjon rá "reagálni", hűtéssel a procin nem látok reális esélyt. (Alap órajelet, és alap feszültséget feltételezve.)

Alapon valóban nem fordul elő az SNDS (bár Prescottnál semmi se lehetetlen ha leáll a venti, 100w az 100w), de itt nem arró volt szó hanem a tuningról, meg arról hogy sokan a P4 beépített hővédelmének mindenhatóságában hajtották halálra a szilikátjukat.

kedd máj. 25, 2004 18:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pitbull írta:
Scorp írta:

Az általam említett P4 proci Northwood magos volt, alapórajelen járt, alapfeszültséggel. Volt rajta hűtőborda, csak a bordán a venti állt. Ezt írtam fentebb is.

Az általad is említett SNDS tudtommal hűtőbordával a procin nem jöhet létre. Javíts ki, ha rosszul tudom.

2. SNDS még jó hűtőbordával vagy vízhűtéssel ellátott P4 is kialakulhat extrém tuning esetén. Az oka hogy hirtelen felszökik a maghő amire nem tud a termikus védelem reagálni. ráadásul nem jár azonnali procihalállal csak folyamtos haldoklással.

Tuninggal bármilyen hardvert ki lehet nyírni, ez tény. Ahhoz, hogy annyira hirtelen felszökjön a procimag hőmérséklete, hogy a hővédelem se tudjon rá "reagálni", hűtéssel a procin nem látok reális esélyt. (Alap órajelet, és alap feszültséget feltételezve.)

kedd máj. 25, 2004 13:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Scorp írta:

kedd máj. 25, 2004 5:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
_JoE_ írta:
Scorp: arra gondolok, hogy pl. egy asus p4p800-as lapban ha celeron processzor volt, sehogy nem lehetett 400-as ramokat 400-on járatni, mert egyszerűen max 333-on volt hajlandó! Akkor ment csak 400-on, ha az fsb-t 100-ról felemeltem 133-ra, de ekkor már a proci se 2GHz-en ment, hanem 2,66GHz-en! már nem emléxem rá pontosan, de a ratio-t kellett állítgatni hozzá cpu:ram arányban 3 érték közül 1:1, 3:4, és 3:5 arányban... Lehet, hogy az eddig nálam járt asus, abit és egyéb lapk gagyibbak mint amit te említettél... :(

Szerintem nem voltak gagyibbak, hanem teljesen más chipset van rajtuk. VIA P4X400-as chipsetnél ez biztosan úgy van, ahogy mondtam, a MATSONIC-on kívül megnéztem egy ASROCK alaplapban is, ugyanilyen chipsettel és ott is ez volt a helyzet. CPU:RAM ratio-t itt nem tudsz állítani, külön a RAM-ot (csak 266/333/400-as értékek közül, ha a RAM bírja egyáltalán a magasabb értéket), és külön a procit tudod állítani (Celeronnál a 100 MHz-et MHz-enként).

hétf. máj. 24, 2004 22:50
ezüst tag

Hozzászólás 
Scorp: arra gondolok, hogy pl. egy asus p4p800-as lapban ha celeron processzor volt, sehogy nem lehetett 400-as ramokat 400-on járatni, mert egyszerűen max 333-on volt hajlandó! Akkor ment csak 400-on, ha az fsb-t 100-ról felemeltem 133-ra, de ekkor már a proci se 2GHz-en ment, hanem 2,66GHz-en! már nem emléxem rá pontosan, de a ratio-t kellett állítgatni hozzá cpu:ram arányban 3 érték közül 1:1, 3:4, és 3:5 arányban... Lehet, hogy az eddig nálam járt asus, abit és egyéb lapk gagyibbak mint amit te említettél... :(

hétf. máj. 24, 2004 21:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pitbull írta:
Salvataggio írta:
miért szorzó lockos a p4?

Hát már elég régóta az. P2már biztosan az volt, P1 meg talán. Nekem p1-n se sikerült már szorzót álítani.

P1 még nem volt szorzólockos, fölötte (P2,P3,P4) már mind az volt.

hétf. máj. 24, 2004 21:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Pitbull írta:
Scorp írta:
Koffi:
Tönkre nem megy tőle a processzor, legfeljebb leáll, ezzel is megvédve önmagát. Én már találkoztam pár percig működőképes P4-el (Northwood), amin állt a venti. Ennyi idő alatt olyan szintre emelkedett a proci hőmérséklete (BIOS szerint 104C), ami már kritikus volt a "testi" épségét illetően, ezért leállt a proci, ezt a gép csontra fagyásából vetted észre.

Na ez ebben formában nem teljesen igaz. A P4 hővédelme csak normál működési környzeteben elégséges. Willamate magokkal nyugodtan meg lehetett tenni hogy menet közben lekapta az user a bordát, de Northwoodal és Prescottal főleg ha keményen tuningolva van nem ajánlatos.

Nem tudom halottál e Sudden Northwood Death Syndromáról? A magban keletkező hirtelen fegyülemlő hő okozta shock károsítja a belső vezetékelést és tranyókat ami nem feltétlenül azonnali processzorhalálhoz vezet, mint a Tbirdnél , hanem aljas módon napok, hetek, hónapok alatt. Először csak annyi hogy az addig stabil proci instabillá vállik és csökkenteni kell az órajelet majd már alap órajelen se stabil végül teljesen működésképtelenné vállik.

Alap órajelen és feszültségen szinte kizárt hogy előforduljon, de ha keményen tuningolsz(FSB+magfesz emelés) ne várd meg hogy belső termikus védelem lépjen működésbe inkább végy jobb hűtőt.

hétf. máj. 24, 2004 21:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
_JoE_ írta:
Scorp:
hogyan emeled az fsb-t anélkül, hogy a procin is emelkedjen?
Celeronnál pl még nem sikerült 400-as ramokat 333-tól magasabbra vennem úgy, hogy a proci fsb-je 100MHz(x4=400) maradjon!
Gondolom ez igaz lehet akkor is ha egy ramot 500MHz-en akarok nyomni, úgy, hogy a proci csak 200-as(x4=800) fsb-t kapjon!

Nos?

Nem egészen értem a kérdést. Most egy MATSONIC MS9127C alaplapnál konkrétan meg is néztem (VIA P4X400-as chipset), és a RAM 400 MHz-en megy alapból, a proci pedig 26x100MHz-en. A RAM alapból 400 MHz-es, a proci pedig 2.6 GHz-es. Megnéztem egy 333 MHz-es RAM-mal is. Ha a RAM-ot 333-ról fölrakom 400 MHz-re, ott is tökéletesen megy, a proci persze az alap 26x100 MHz-en megy továbbra is.

A kérdező szerintem gyárilag 500 MHz-es RAM-okról beszélt, és nem 500-ra húzott 400-asokról. Vagy félreértettem a dolgot?

hétf. máj. 24, 2004 20:45
a fórum lelke

Hozzászólás 
akkor SORRY!:) AMD-ből indultam ki!:)

hétf. máj. 24, 2004 20:06
ezüst tag

Hozzászólás 
Salvataggio írta:

Hát már elég régóta az. P2már biztosan az volt, P1 meg talán. Nekem p1-n se sikerült már szorzót álítani.

hétf. máj. 24, 2004 19:59
a fórum lelke

Hozzászólás 

hétf. máj. 24, 2004 19:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Scorp írta:
Koffi:
Tönkre nem megy tőle a processzor, legfeljebb leáll, ezzel is megvédve önmagát. Én már találkoztam pár percig működőképes P4-el (Northwood), amin állt a venti. Ennyi idő alatt olyan szintre emelkedett a proci hőmérséklete (BIOS szerint 104C), ami már kritikus volt a "testi" épségét illetően, ezért leállt a proci, ezt a gép csontra fagyásából vetted észre.

Na ez ebben formában nem teljesen igaz. A P4 hővédelme csak normál működési környzeteben elégséges. Willamate magokkal nyugodtan meg lehetett tenni hogy menet közben lekapta az user a bordát, de Northwoodal és Prescottal főleg ha keményen tuningolva van nem ajánlatos.

Nem tudom halottál e Sudden Northwood Death Syndromáról? A magban keletkező hirtelen fegyülemlő hő okozta shock károsítja a belső vezetékelést és tranyókat ami nem feltétlenül azonnali processzorhalálhoz vezet, mint a Tbirdnél , hanem aljas módon napok, hetek, hónapok alatt. Először csak annyi hogy az addig stabil proci instabillá vállik és csökkenteni kell az órajelet majd már alap órajelen se stabil végül teljesen működésképtelenné vállik.

Alap órajelen és feszültségen szinte kizárt hogy előforduljon, de ha keményen tuningolsz(FSB+magfesz emelés) ne várd meg hogy belső termikus védelem lépjen működésbe inkább végy jobb hűtőt.

hétf. máj. 24, 2004 18:43
ezüst tag

Hozzászólás 
Scorp:
hogyan emeled az fsb-t anélkül, hogy a procin is emelkedjen?
Celeronnál pl még nem sikerült 400-as ramokat 333-tól magasabbra vennem úgy, hogy a proci fsb-je 100MHz(x4=400) maradjon!
Gondolom ez igaz lehet akkor is ha egy ramot 500MHz-en akarok nyomni, úgy, hogy a proci csak 200-as(x4=800) fsb-t kapjon!

Nos?

hétf. máj. 24, 2004 17:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvataggio írta:
úgy is kihasználhatod hogy nem húzod annyira: 14*200, helyeztt 11,5*250, vagy 12*250

14x200 MHz = 2.8 GHz

Tuning esetén a 200 MHz-et tudod csak emelni, a szorzót nem.

hétf. máj. 24, 2004 16:56
a fórum lelke

Hozzászólás 
úgy is kihasználhatod hogy nem húzod annyira: 14*200, helyeztt 11,5*250, vagy 12*250

hétf. máj. 24, 2004 16:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
koffi írta:
Azért gondoltam az emelésre, mert az 500 MHz-es RAM-okat csak 1000-es FSB-vel lehet kihasználni párban. Mármint ha jól olvastam a cikkben.

A proci alapórajelétől függetlenül mehetnek az 500 MHz-es RAM-ok 500 MHz-en. Például a 100 MHz-es (4x100 MHz) FSB-vel rendelkező Celeron mellé is tehetsz nyugodtan 500 MHz-es RAM-okat. Pontosabban nem csak hogy tehetsz, de természetesen 500 MHz-en is fognak menni. Ha van 2 db 500 MHz-es RAM-od, azok egyenként 500 MHz-en fognak menni, akár dual módban vannak, akár nem.

hétf. máj. 24, 2004 16:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
olvad el ezt a tesztet itt egy 2.8-as prescottot húznak 3.2Ghz-re, csupán 123Wattot zabál a proci!
http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=20&id=357

a northwood sokkal jobban kiforrott és jeleneg(mivel az SSE3-at alig támogatott) azonos órajelen gyorsabb.
tehár ha kifogsz egy jó nortwoodot az akár 3.5Ghz-en is üzemelhet!!!!!
1000-es sínbusz:
http://prohardver.hu/rios3_content.php? ... id=308&p=4

hétf. máj. 24, 2004 10:35
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nézz át a Prescott topicba: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=18210

Szerintem mindenképpen érdemes alaposan átrágni a vételt. :)

hétf. máj. 24, 2004 10:27
ezüst tag

Hozzászólás 
Azért gondoltam az emelésre, mert az 500 MHz-es RAM-okat csak 1000-es
FSB-vel lehet kihasználni párban. Mármint ha jól olvastam a cikkben.
(Link az AMD vagy P4 konf.-ban) Ezzel együtt jár a proci órajelnövekménye. Igaz hogy ott 2,4-2,6-os P4-eket próbáltak, de azóta már kijött a Prescott, méghozzá a 2,8-as 47 bruttóért. Ezért gondoltam erre. Nem tudom mnennyit emelkedik az órajele, mármint hogy kell számolni. Lehet hogy még olyan kiforratlan, hogy érdemesebb egy hasonló árú Northwooddal próbálkozni?

hétf. máj. 24, 2004 7:50
gyémánt tag

Hozzászólás 
Koffi:

hétf. máj. 24, 2004 1:58
gyémánt tag

Hozzászólás 
én ha mindenképp húzni akarnám akkor csak és kizárólag vízhűtéssel!
a Prescott pedig marhára forrófejű alapból..szóval léghűtéssel meg se próbáld!
vízhűtéssel ok bár én hülyeségnek tartok egy ilyen konfigot húzni...

vas. máj. 23, 2004 19:03
ezüst tag

Hozzászólás Prescott 2,8 GHz ->FSB emelés 3,15 GHz
Sziasztok!

Új topicot nyitottam, bár a kérdéseimet már elkezdtem az AMD vagy P4 konfigban, de ott más felé terelődött a "párbeszéd" amihez én nem tudok hozzászólni...

Szóval laikus vízióm a következő:

Asus P4C800 E-Delux alaplap
Prescott 2,8 GHz
2 x 512 Mb RAM (500 MHz)
Asus Radeon 9600 XT.... Stb, de ez már nem fontos a témához.

Szóval ahogy már pedzegettem, 1000 MHz-re emelni az FSB-t, amihez az
alaplapi frekit 200-ról 225-re kell emelni. Ezzel a proci frekije is nő, nemtom mennyit. Ehhez erősebb hűtésre van szükség Pláne Prescottnál.

A kérdés, hogy létezhet-e erre levegős megoldás, illetve kísérletezés
közben nem megy-e tönkre a processzor?

Ha valaki az itt nézelődők közül már épített hasonlót, vagy van rá ötlete
annak megköszönöm a hozzászólását.

Úgy gondolom hogy ez egy meglehetősen ütőképes konfiguráció lehetne
így.

üdv, Koffi.

vas. máj. 23, 2004 18:35
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 32 hozzászólás ]