Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 07, 2025 21:27

Hozzászólás a témához  [ 14 hozzászólás ] 
Gépcsere DTK táp után... 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Foxhound1980 írta:
MAXX-rol tudnatok mondani vmit?Hasznalja vki?Addig vennem mig nem lesz meg a Chieftek vagy az Enermax tapom.

Had idézzek saját magamtól:
Csaba_20 írta:
A MAXX azt akadályozza meg, hogy a számítógéped hardvereire (HDD, alaplap stb.) ne kerülhessen a megengedettnél nagyobb túlfeszültség. Amikor meghaladja a tápegységed feszültsége az előre meghatározott értéket, a MAXX rövidzárként viselkedik mindaddig, amig áram folyik rajta. Viszont rövidzár esetében nincs feszültség a tápegység kimenetén, maximum nagy áram. Viszont ilyen hírtelen áramváltozás esetén a tápegység le fog kapcsolni. Illetve előfordulhat a gyengébb minőségűekkel, hogy leég, mert nincs benne túláram védelem és teljesíteni akarja a lehetetlent. Merthogy van egy ún. Ohm törvény, mely szerint U = I * R, ha ez alapján végiggondolod, akkor a tápegység 12V-os (U) ágon egy közel 0 Ohmos (rövidzár) terhelést (R) érzékel, vagyis a képlet szerint közel végtelen nagyságú áramnak kéne folynia. Na ILYEN NINCS!

Visszafelé gondolkozva pedig, a 0 Ohmos ellenállást mivel kell megszoroznod, hogy 12V-ot kapj? Na ez az, ezért nem lesz ott feszültség sose, mert 0 szorozva bármivel egyenlő 0.

És igen, sokan használják. :wink:

hétf. jún. 21, 2004 10:44
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
MAXX-rol tudnatok mondani vmit?Hasznalja vki?Addig vennem mig nem lesz meg a Chieftek vagy az Enermax tapom.

hétf. jún. 21, 2004 10:05
arany tag

Hozzászólás 
Ebbõl az UPS megvan, táp mondtam, hogy milyen lesz, MAXX túlfesz védõn gondolkodom. Azt viszont hogy akkor mi az ami marad mi az ami nem azt elég kemény teszteléssel fogom eldönteni.

vas. jún. 20, 2004 14:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
Csaba_20: Saját gépnél nem paráznák, de tudom, hogy ez a gép ez előt kb 4 évig ment, az utolsó kb másfél évben viszont hiába cseréltél benne bármit is, az őj is elromlott, magyarul nem kevés ideig maradt stabil, és működött jól. Ha most egy nagyobb kiadás a cseréje a dolgoknak, akkor nem árt, ha az új gép is tartós tud lenni. Ehhez sokmindenből érdemes újat venni, és mint mondod semmi sem örökéletű. Ellenben nem biztos, hogy az 1-2 hónapos cuccok sokat vesztettek az élettartamukból a táphiba miatt, de az sem biztos, hogy ezek után megnyugtatóan tudják a stabil élettartamukat. Éppen ezért kell eldönteni mi megy, mi marad.

Ne haragudj, de még azt se tudom mi a konfig. Arról már nem is beszélve, hogy melyik mennyi idős és milyen állapotban van. A gép helyét se láttam még, nem tudom milyen módon van tárolva stb. Úgyhogy ebben a kérdésben csak te tudsz dönteni, nekem nem áll módomban.

Jelenleg nem állok azon a szinten, hogy Gyúrcsók módra távgyógyítsak számítógépeket, vagy diagnózist állítsak fel így. Vagy megérted és elfogadod, hogy nem tudok több segíteni a döntésben, vagy nem. Ettől függetlenül nem változik a helyzet.

Ha van pénz, akkor mindenképp ajánlott a következő dolgok vétele:
- Villámvédelemmel ellátott hosszabbító
- UPS (Teljes szinuszos kimenetű)
- aktív PFC-s tápegység, ami megfelel legalább az ATX szabvány 1.3-as verziójának (Enermax árul ilyet)
- MAXX túlfeszültségvédő

Ezek közül az aktív PFC nem olyan fontos, de ha már választani lehet, akkor azt venném. Az UPS-nél azért fontos, hogy szinuszos kimenetet adjon, mert stol valószínüleg amiatt szív, mert nem olyan UPS-re rakta a PFC-s tápot. A probléma mibenlétére egyenlőre nem tudok választ adni, mert nem ismerem eléggé. Talán stol tudna pontosabbat mondani róla.

A tápproblémákat valószínüleg a fent említett dolgokkal ki is iktattuk.

vas. jún. 20, 2004 14:07
arany tag

Hozzászólás 
Csaba_20: Saját gépnél nem paráznák, de tudom, hogy ez a gép ez elõt kb 4 évig ment, az utolsó kb másfél évben viszont hiába cseréltél benne bármit is, az õj is elromlott, magyarul nem kevés ideig maradt stabil, és mûködött jól. Ha most egy nagyobb kiadás a cseréje a dolgoknak, akkor nem árt, ha az új gép is tartós tud lenni. Ehhez sokmindenbõl érdemes újat venni, és mint mondod semmi sem örökéletû. Ellenben nem biztos, hogy az 1-2 hónapos cuccok sokat vesztettek az élettartamukból a táphiba miatt, de az sem biztos, hogy ezek után megnyugtatóan tudják a stabil élettartamukat. Éppen ezért kell eldönteni mi megy, mi marad.

vas. jún. 20, 2004 11:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
TheElf írta:
A tápot biztos csere azt tudom, és azt is, hogy Enermax vagy, ha nagyon lefelé akarnak alkudni akkor chieftec.

De, nem tudom egy ilyen kaland után a még működő eszközökkel mit lehet tenni. Ha látod egyesével szálltak el, és gyanús, hogy volt ami előbb csak instabil lett. Ha annyira szétesett a vinyó ettől, hogy az adatmentő meglepődött rajta de kapásból mondta a táphibát, az nem 1 bekapcsolás alatt történt szerintem. Nos, ez viszont felveti bennem a kérdést: Ami most megy a gépben az mennyire lehet szétesve, mennyire lesz megbízható.

Mi az amit mindenképpen cserélni kell?
Mi az aminél alapos tesztelés után még jó lehet?
Mi az ami alapos tesztelés után "tartalék"?
Mi az amit kockázat nélkül meg lehet tartani?

Nem igazán értem, hogy mire gondolhatott az "adatmentő"-d az alatt, hogy szétesett a winchester. Azt se tudhatom, hogy mi baja történt a winchesterednek, a többi alkatrészről már nem is beszélve. Így látatlanban nem igazán tudok neked tanácsot adni, hogy mit tarts meg. De annyit mondhatok, hogy egy idő után elhasználódnak az elektronikus alkatrészek is, ez ellen nem tudsz mit tenni.

Azt cseréld, amiről úgy gondolod, hogy jobb kell neked belőle. Meg amire van pénzed. De a teljesen új gép se 100%, hogy egyből menni fog, vagy hogy nem fog soha elromlani.

Ennyire amúgy szerintem nem kell parázni egy táphiba esetén se.

vas. jún. 20, 2004 11:02
arany tag

Hozzászólás 
A tápot biztos csere azt tudom, és azt is, hogy Enermax vagy, ha nagyon lefelé akarnak alkudni akkor chieftec.

De, nem tudom egy ilyen kaland után a még mûködõ eszközökkel mit lehet tenni. Ha látod egyesével szálltak el, és gyanús, hogy volt ami elõbb csak instabil lett. Ha annyira szétesett a vinyó ettõl, hogy az adatmentõ meglepõdött rajta de kapásból mondta a táphibát, az nem 1 bekapcsolás alatt történt szerintem. Nos, ez viszont felveti bennem a kérdést: Ami most megy a gépben az mennyire lehet szétesve, mennyire lesz megbízható.

Mi az amit mindenképpen cserélni kell?
Mi az aminél alapos tesztelés után még jó lehet?
Mi az ami alapos tesztelés után "tartalék"?
Mi az amit kockázat nélkül meg lehet tartani?

vas. jún. 20, 2004 9:49
a fórum lelke

Hozzászólás 
ja és mégvalami. a gépek éjjel nappal mentek mert nappal a diákok használják éjszaka meg clusterként működik és számol. van 200db IBM azokkal még nem volt táp gond(ugyan ilyen üzemmódban,kb10 hallt meg más miatt)

szomb. jún. 19, 2004 23:29
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
annyit tudok róla elmondani hogy a DTK azon konfigja amiben 1.7-es cerka 256sd mem van és a gyűlőlt sis900-as hálókártya, +sis VGA és monitor.

szomb. jún. 19, 2004 23:26
platina tag

Hozzászólás 
Ismerősömnél:
Valami 235-östáp, jó régi, 600MHz-es celeron,Vanta VGA, hangkari, 10GB vinyó, CD-olvasó. Nagy ritkán leállogat a táp. Vinyócsere 80GB-ra, nagy ritkán elindul. Akár el is sülhetett volna. (remélem hétfőig kibírja, akkor csere.)

szomb. jún. 19, 2004 22:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvataggio írta:
én már leírtam itt a forumban kétzser hogy az ELTE-n legalább 30 gép füstőlt el DTK táp miatt. Mindegyikben ugyan az a kondi adta meg magát a táp kinyiffant és vitte magával a gépet!

Ezek alapján itt is a stand-by áramkör kondenzátora a hunyó. Ebben az esetben viszont nem tudok jót mondani én se. Persze ez nem vonatkozik az összes DTK típusra, csak arra, amiről Salvatore barátunk beszélt.

szomb. jún. 19, 2004 22:14
a fórum lelke

Hozzászólás 
én már leírtam itt a forumban kétzser hogy az ELTE-n legalább 30 gép füstőlt el DTK táp miatt. Mindegyikben ugyan az a kondi adta meg magát a táp kinyiffant és vitte magával a gépet!

szomb. jún. 19, 2004 21:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Igazából fogalmam sincs, hogy miben kéred itt a segítségünket, de még a történetet se igazán sikerült feldolgoznom.

Ha új tápot akarsz venni, akkor már kismilliószor el lett mondva, hogy milyet ne. Na olyat ne! DTK táp még nem került a kezem közé, fogalmam sincs miket tud. De egy 235W-os példány már nem egy mai darabnak hangzik.

Ami elromlott a gépedben, azt pedig egyértelmű, hogy cserélned kell.

szomb. jún. 19, 2004 20:57
arany tag

Hozzászólás Gépcsere DTK táp után...
Adott egy gép, hosszú idõn keresztül sok baja volt vele testvéreméknek, de nem én foglalkoztam a géppel, hanem a családon belül más. Sokminden volt már cserélve, rendszeresek voltak a hibák. Nem baj, aki a gépet összerakta tudta a tuti ötletet: Tegyék a vinyót mobil rackbe akkor hordozni is lehet, meg egy géphiba esetén máshol elérhetõek az adatok. korábban volt archiválva, de az SCSI buszos CD író (nem egy olcsó és nem noname darab) is elszállt. Egy ideig nincs archiválás, de egy idõ után kell pótolni. megyünk kábeleket venni, mert nem szeretem a feszes kábelt, stb. közben beszélünk a géphibákról, nekem a táp a gyanús, nomeg ugye az, hogy a mobilrack nem védi meg a vinyót egy táphibától, a hordozgatás pedig növeli a hiba esélyét. Új CD író be, 1 CDnyi anyag archivál, folytatás majd holnap kikapcs. Másnap bekapcsnál az adatokat tartalmazó vinyó nem mûködik.

Nem sikerült rajta segíteni, a vinyó adatmentõhöz került, de a gép lecserélése és minõségi táp választása is szóba került. Az adatmentõ is jelezte: ennyire szétesett vinyót még nem sokat látott és õ is a tápot jelölte meg indokként. Egyetlen ember vitatja ezt, aki a gépet összerakta. A DTK tápokról azt lehet hallani nem rosszak, ám 5 év, számtalan fejlesztés után egy 235W teljesítményû darabot nem használnék, fõleg nem több rejtéjes hiba után.

Szerintem a tartósan túlterhelt, gyakran tartósan késszenléti üzemmódban hagyott elsõ generációs ATX táp a sorozatos bõvítéssel nem bírta tartani a versenyt, ez okozott a sok alkatrész elszállásához, és minden csere korszerûbb, de egyben nagyobb fogyasztású eszköz beszerzéséhez vezetett, a helyzet egyre romlott.

A táp maga nem halt meg végleg de ugye a kimenetei (ilyen terhelés mellett) nem stabilak.

Kérdés: Az új gépet úgy lehetne kicsit olcsóbbá tenni, hogy ami a régi rendszerbõl megtartható azt megtartjuk. Igen ám, de nem tudom mit lehet komoly kockázat nélkül megtartani, mi az ami az eddigiek után a "jobb cserélni" kategóriába tartozik?

szomb. jún. 19, 2004 1:20
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 14 hozzászólás ]