Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: pén. nov. 15, 2024 6:33

Hozzászólás a témához  [ 26 hozzászólás ] 
NF7-es Tűzoltóautó 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Barátom!
Végigolvastad az összes hozzászólást?
Nézz csak oda föl :roll: egy kicsit... vagy ha ide böksz még görgetni sem kell...
No, nem melldöngetés képpen csak hogy hízzon a májam :P

pén. júl. 02, 2004 9:11
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Szerintem mindenki abból indult ki, hogy a gép jól van összerakva.

csüt. júl. 01, 2004 18:48
ezüst tag

Hozzászólás és lőn világosság
Na tippeljetek mi volt a probléma?!!!
Hát rövidre fogva annyi hogy rosszul állt rajta a hűtő és aza qva kényes barton magos **** olyan érzékeny hogy még azt is érzékelte hogy a hűtő nem jól áll...
Elvittem a szervizbe a csávó megigazíjotta de montam neki hogy mondja el mi volt a probléma mert este nem tudok majd aludni...
Kifejtette elém a dolgokat én meg köpve-nyelve szégyenkezve a géppel a kezemben elhúztam haza...
Kösz mindenkinek aki segített de egyik se nyert... :roll:

csüt. júl. 01, 2004 17:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ehh, tudtam, hogy nem szabad offolni!
Na mind1 most már. A következő toca hozzászólást a gamer részlegbe kérem, ott van egy trd2 topic.
Aki kéri átküldöm, de most szólok, hogy volt aki azt írta, hogy nála nem műxik, valaki meg azt hogy nála igen.

szer. jún. 30, 2004 7:19
arany tag

Hozzászólás 
Archon írta:
Öhm...
Milyen oldal?
Egyébként van egy leírás, hogy hogyan lehet elindítani a gamét, csak 2 gép kell hozzá...
Állítólag...
Azért átküldöm.
Ígérem a többi kedves fórumozónak, hogy több offot nem írok!!!!!
:D

Kép A megoldas engem is erdekelne. Kép
Elore is koszonom

szer. jún. 30, 2004 1:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Archon írta:
Öhm...
Milyen oldal?
Egyébként van egy leírás, hogy hogyan lehet elindítani a gamét, csak 2 gép kell hozzá...
Állítólag...
Azért átküldöm.

Ez nem is annyira off. :-)
Esetleg felém is jönne az a leírás RD2-höz? 2 gép megvan, mert vége a vizsgaidőszaknak, és izzik a switch a kezünkben!! :lol: :lol:

szer. jún. 30, 2004 0:33
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Öhm...
Milyen oldal?
Állítólag...
Azért átküldöm.

kedd jún. 29, 2004 15:16
platina tag

Hozzászólás 
Köszönöm!
Még sohasem jártam ott (most sem, mivel nem jött be az oldal :( )

"Kézcsók!"

kedd jún. 29, 2004 14:54
gyémánt tag

Hozzászólás 
Off, SORRY!!!!
MaXimiliam: Toca Race Driver 2 Crack: SEHOL, SEHOl, SEHOL!!!! :)
Bejártam már a komplett internetet, és semmi, csak mindenhol:
nincs vkinek crackje az rd2-őhöz? :D
A jelenlegi krákok kamuk sajna.
Jól levédték a srácok a cuccot, gratula! :)

kedd jún. 29, 2004 14:42
a fórum lelke

Hozzászólás 
www.herta.hu ő forgalmazza az EPOX-okat de kiskerként is műxik.

kedd jún. 29, 2004 14:26
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Franc essen bele!
Addig magyaráztok, hogy már én is a cserén filózok :?
Nekem még működik törpéletesen az Abit kd7A (na a hőérzékelőit hagyjuk), de mégis.
Csak a Ramirisben nem lehet kapni Epox-ot :evil:
A Juventus Team -ről mi a véredényetek? Esetleg Sowah?
Ehh! Most nézem hogy ott sincs Epox! Kihalt? :wink:
Tényleg! Mondjatok normális boltot (nagykert, beregisztálok ha jó a bolt), személyes tapasztalatokkal megspékelve...
Privátba is jöhet, néha odanézek.

ps: Toca RD2 crack? :shock: Hol? :shock: Hol? :shock:

kedd jún. 29, 2004 14:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
Ezt a topicot külön nem fogom kiemelni, viszont a kért infónak csinálok egy kiemelt topicot. :)
Sztem is hasznos.

Abit: én is úgy vettem észre, hogy az abit lapokkal sok gond van manapság. Még megérjük, hogy gdea is lecseréli
az övét egy asusra... :D

RD2: ha vkinek van crack hozzá, az AZONNAL küldje nekem is, meg Zsocának is!!!! :)

kedd jún. 29, 2004 12:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kedves Archon, Sy, Zsoca, szóval moderátorok!

Nem lehetne ezt a topicot kiemelni? Szerintem sokan hálásak lennének, ha a Salvatore által leírt BIOS manualt könnyen el lehetne érni később is. Én már ezerszer kezet csókoltam volna neki régebben, ha el tudtam volna ezeket az infókat érni, amikor nagyon kellett volna...

Más: egyvalamit észrevettem. Most olvasgatom a topicokat (Operával egyszerre bepakolok vagy 10-15-öt háttérben való betöltődésre), és ahogy lapozgatom a füleket, szinte folyton Abit lapokkal van gond. Nem furcsa ez egy kicsit? Az eddigi személyes tapasztalataim alapján én is tudnék indítani még vagy ötöt csak az elmúlt egy évből, ha mind most történne és végül kiderült, hogy a lap volt egy f*s, gyári hibás vagy hasonló. Bocs az Abit fanoktól!

router: És jó is a cracked a Toca RD2-höz? 8)

Bocs az offolásért mindenkitől!

kedd jún. 29, 2004 11:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
nf7-s-t nehéz tönkretenni. huzd ki a hálozatból, nyomd le az INSERT gombot, és tartsd nyomva. Indítsd a gépet, és csak akkor engedd el az INSERT gombot, ha eggyet csippan. Rögtön lépj be a biosba, és töltsd be a LOAD SETUP DEFAULT-ot. Ha még mindig szirénázik, akkor legalább félrehúzodnak az úton mikor viszed a LINGVIN-be. (Nem Pingvin?!?, Lingvin? :D )

hétf. jún. 28, 2004 11:11
a fórum lelke

Hozzászólás 
most megint téríteni fogok!:) az EPOX-ot tovább is ajánlom mindenkinek. nekem tegnap szírénázott mint állat. az epoxokon van egy diagnosztikai "led" ami pontosan kiírja mi a gondja baja, c-1 = ramhiba!:) a ram félig volt bent...

hétf. jún. 28, 2004 11:01
platina tag

Hozzászólás 
Nekem akkor vinynog a gép úgy mint a tűzoltóautó, amikor túlmelegszik a proc...
Biztos hogy jól van rajta a hűtőborda?
Esetleg még az lehet hogy a kedves kretén táp túl magas fesz-t ad le, és a bios el sem engedi indulni a gépet.
Nincs otthon multimétered?
Meg kellene nézni mennyi az az annyi, és tényleg annyi-e.

hétf. jún. 28, 2004 9:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Kösz mindenkinek...én használom router nevét de megengette...(volt nekem is egy regisztrációm eccer csak elfelejtettem a jelszavat mert valami igen bonyolultat találtam ki...és amikor az elfelejtett jelszóra megyek azt irja ki hogy ehhez a szolgáltatáshoz jelentkezzek be...RÖHELYES!!!!! )...nagyon elvan magával a gyerek hogy inteles de ezt inkább fejcsétek ki a "Túlsok az AMD fanatikus..." topicban!!!
Köszi mindenért amit leírtatok segített de mégse!! :x Még mindig **** a cucc...Minden ugyvan ahogy leirtatok csak **** szimplán...
Forog a venti is meg a videjó-é is de nem müködik egy olyan hibakódot kiabál ami sztem nem is létezik...TŰZOLTÓAUTÓ
Na még találgassatok délutánig azután elviszem a Lingvinbe és megjavíttatom mert ez igy nem megy tovább...Most szereztem meg a TOCA Rd 2-őt meg a Hitman 3-at mega Colin 4-et ÉS MÁR JÁTSZANI KÉNE!! JELENTKEZNEK AZ ELVONÁSI TÜNETEK!!![/quote]

hétf. jún. 28, 2004 9:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hali!
router:
1. Ne engedd neki, hogy használja a neved, hasonló kellemetlen helyzeteket el tudod
így kerülni.
2. Még egy ilyen fikázást levágsz, lehet, hogy egyikőtök sem fogja használni többet a
router nevet.

Tudod, hogy kényes ez a téma, nem kell feleslegesen provokálni senkit. Az a szerencse,
hogy az itt fórumozók többsége nem bonyolódik komolytalan vitákba.

hétf. jún. 28, 2004 7:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
"3. amilyen hiba lehetőségeket leírtunk az persze CSAK az AMD processzor hibája lehet. múltkór megállt a VGA-m ventilátora eddig a porra gyanakodtam, de most rájöttem, az AMD volt a hibás..."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Köszi Salvatore, megmentetted haverom X800XT-jét!!! :lol:
Az a hülye A64! :lol:

Ps.:router, miért kell állandóan kezdeni a fikázást?

hétf. jún. 28, 2004 0:23
Profil Privát üzenet küldése Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
router írta:
nem nekem van nf7-em csak a haverom használja és **** ennyit az amd-ről ja és ő használja a félfasználónevemet még mindig inteles vagyok!!!!!!!!!!

1. nem nehéz regisztrálni
2. megint TE fikázol!
3. amilyen hiba lehetőségeket leírtunk az persze CSAK az AMD processzor hibája lehet. múltkór megállt a VGA-m ventilátora eddig a porra gyanakodtam, de most rájöttem, az AMD volt a hibás...

vas. jún. 27, 2004 20:32
ezüst tag

Hozzászólás 
Az is lehet, hogy a cpu venti rossz helyre van kötve.
A proci mellett van közvetlen 1 csatlakozás, oda kell kötni.

vas. jún. 27, 2004 19:05
arany tag

Hozzászólás 
Ehez semmi koze az AMDnek.
Nezd meg hogy elindul-e a hutoventilator.
Ha betudsz lepni a bioszba akkor Shutdown when CPUFAIL-t kapcsold ki.

vas. jún. 27, 2004 18:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
JNC egy köztudottan gépgyilkos termék!:)
a hangjelzésnek jelentése van, szerintem memoria a sziréna hangból itélve de ezalapján könyebb rájönni:
Az AWARD BIOS jelzései:

Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelően van csatlakoztatva a tápegység.
Megszakítás nélküli hangjelzés. Rossz a tápegység.
1 rövid hangjelzés. Minden rendben.
2 rövid hangjelzés. Jelentéktelen problémák adódtak. A BIOS felkínálja a CMOS Setup indítását, mely során kiigazíthatjuk az eltárolt hibás beállításokat. Ellenőrizze az adattároló és az alaplap közötti szalagkábel megfelelő csatlakozásait!
3 hosszú. A billentyűzet hibája. Indítsa újra a számítógépet!
1 hosszú+1 rövid. Probléma van a RAM-mal.
1 hosszú+2 rövid. Probléma van a videokártyával. Ez a leggyakrabban előforduló hiba. Ebben az esetben ajánlatos kivenni a videokártyát a csatlakozójából, majd pedig visszahelyezni. Ellenőrizzük a monitor csatlakoztatását.
1 hosszú+3 rövid. Hiba történt a billentyűzet inicializálása során. Ellenőrizzük a megfelelő csatlakoztatást.
1 hosszú+9 rövid. Problémák adódtak a ROM-memóriából történő adatok olvasása során. Indítsa újra a számítógépet!
Ismétlődő hosszú hangjelzések. A RAM-memória nem megfelelően lett csatlakoztatva az alaplaphoz.
Ismétlődő rövid hangjelzések. Problémák adódtak a tápegységgel. Tisztítsuk meg azt a portól.

Az AMI BIOS jelzései:

Nincs hangjelzés. Elromlott vagy az alaplaphoz nem megfelelően van csatlakoztatva a tápegység.
1 rövid. Minden rendben.
2 rövid. Probléma van a RAM-memóriával. Indítsa újra a gépet! Ellenőrizze a memória moduljait!
3 rövid. Hiba van a memória első 64 Kbájtjában. A teendők ugyanazok, mint az előbbi esetben.
4 rövid. Rossz a rendszer-timer.
5 rövid. Hiba a központi processzorban.
6 rövid. Rossz a billentyűzet kontrollere.
7 rövid. Hiba az alaplapban.
8 rövid. Hiba a videomemóriában.
9 rövid. A BIOS kontrollösszegének (CRC) hibája.
10 rövid. Hiba a CMOS-memóriába történő beírás során.
11 rövid. Rossz a külső cache memória (az alaplap slot-jain található).
1 hosszú+2 rövid. Hiba a videókártyában.
1 hosszú+3 rövid. Ugyanaz, mint az előző esetben.
1 hosszú+8 rövid. A videokártya hibája, vagy nincs csatlakoztatva a monitor.

A Phoenix BIOS jelzései:

1-1-3. Az adatok kezelésének hibája a CMOS-ban.
1-1-4. A CRC hibája a BIOS-ban.
1-2-1. Rossz az alaplap.
1-2-2. Hiba a DMA-kontroller inicializációja során.
1-2-3. A DMA-csatorna hibája a műveletek elvégzése során.
1-3-1. A RAM regenerációjának (refresh) hibája.
1-3-3. Hiba a RAM első 64 Kbájtjának tesztelése során.
1-3-4. Ugyanaz, mint az előbbi.
1-4-1. Rossz az alaplap.
1-4-2. A RAM tesztelésének hibája.
1-4-3. A rendszer-timer hibája.
1-4-4. Hiba az I/O portnál.
3-1-1. Hiba a DMA második csatornájának inicializációja során.
3-1-2. Hiba a DMA első csatornájának inicializációja során.
3-1-4. Rossz az alaplap.
3-2-4. A billentyűzet hibája.
3-3-4. A videomemória tesztelésének hibája.
4-2-1. A timer hibája.
4-2-3. Az A20 vonal hibája.
4-2-4. Hiba a csökkentett (save) üzemmódban. Lehet, hogy hibás a központi processzor.
4-3-1. Hiba a RAM tesztelése során.
4-3-4. Hiba a PC órájában.
4-4-1. Hiba a soros port tesztelése során.
4-4-2. Hiba a párhuzamos port tesztelése során.
4-4-3. Hiba a co-processzor tesztelése során.

Előfordulhatnak olyan szituációk, amikor kénytelenek vagyunk a BIOS alap (default) beállításait alkalmazni. Ez a következő esetekben fordulhat elő:

1. A számítógép nem reagál a bekapcsolásra.
2. A számítógép bekapcsol ugyan, de különös hangokat hallat és az operációs rendszer sem indul el.
3. A számítógép működik ugyan, de nem stabil: gyakran lefagy és nagyon lassú.
4. Meg kell újítani a BIOS-t.
5. El kell végezni a BIOS-ban a finom beállításokat, de elfelejtettük a jelszót.

Ebben az esetben három módszert alkalmazhatunk:

- Törölni a BIOS beállításait az alaplapon található kapcsolók segítségével. A legmegbízhatóbb módszer.
- Megtehetjük ugyanezt az erre a célra kifejlesztett szoftverek segítségével.
- Megpróbálhatjuk az univerzális jelszavakat (különböző BIOS-ok esetében más és más).

Tehát a BIOS paramétereinek lenullázása az alaplapon levő kapcsolók segítségével, illetve a hardver gyártója által javasolt paraméterek használata nem nagyon komplikált módszer.

A kapcsolók az akkumulátor (elem) mellett találhatók az alaplapon.

Ugyanilyen hatást érhetünk el, ha a CMOS Setup Utility programban kiválasztjuk a Load Defaults BIOS menüpontot.

Abban az esetben, ha nincs akkumulátor, a következő módszert alkalmazhatjuk. Kapcsolja ki a számítógépet! Szorítson hozzá a számítógép fém vázához egy szigeteléstől alaposan megtisztított vezetéket, a másik végével (amit szintén megtisztítottunk a szigeteléstől) pedig érintse meg külön-külön a nagyobb IC-k (a központi processzor kivételével) kivezetéseit. Egyenként, külön-külön. Ha az alaplapon található 24 kivezetéssel rendelkező IC, akkor kezdje azzal. Ezután kapcsolja be a számítógépet és bizonyosodjék meg arról, hogy a BIOS paraméterei megváltoztak.

Meg kell még említeni, hogy a paraméterek megváltoztatása hardverek segítségével csak akkor lehetséges, amikor a számítógép ?házát? fel lehet nyitni. Ezt akkor tehetjük meg, ha nincs jótállás, vagy pedig az lejárt.

A szoftver által történő paraméterváltoztatás akkor a legaktuálisabb, amikor valamilyen oknál fogva nem lehet felnyitni a computert. Több ilyen módszer is ismeretes.

Lássuk a legnépszerűbbeket.

Az első módszer

A módszer lényege az, hogy megváltoztatjuk a kontroll (CRC) összegét, mely a CMOS memóriában található. Ennek az lesz az eredménye, hogy a számítógépen a következő indítás során a BIOS paraméterei a gyári alapértéküket veszik fel. A jelszó törlődik, vagy átalakul univerzális jelszóvá (BIOS-típustól függ).

Ehhez a 70H portba 10H és 2FH közötti értéket kell beírnunk. A 71H portba pedig bármilyen, a korábbitól eltérő értéket. Ez Pascal-nyelven így néz ki:
Port[$70]:=$10;
Port[$71]:=Port[$71] xor $FF.

Második módszer

Ugyanaz a lényege, mint az előző módszernek, csak ebben az esetben a Debug-programot használjuk, amely az operációs rendszer része. A parancsok, melyeket ennek a programnak a futtatása során végre kell hajtani, a következők:

Debug
-O 70 17
-O 71 17
Q

Harmadik módszer

Hozzunk létre egy szöveg-fájlt, melynek tartalma a következő:
178, 112, 50, 246, 176, 46, 238, 66, 50, 192, 238, 205, 32.

Ebben az esetben a számok a mikroprocesszor parancsainak kódjait jelölik. Ezeket a számokat úgy kell beírni, hogy közben lenyomva tartjuk az <Alt> billentyűt. Nevezzük át a kapott fájlt .com kiterjesztésűre, majd futtassuk le.

Negyedik módszer

Alkalmazzuk az erre a célra készült programokat a BIOS jelszavának feltörésére.

Alább soroljuk fel azokat a jelszavakat, melyek használhatók a különböző BIOS-ok esetében.

AWARD BIOS

2.50 Verzió: AWARD_SW, j262, TTPTHA, 01322222, KDD, ZBAAACA, aPAf, lkwpeter, t0ch88, h6BB, j09F, TzqF.

2.51 verzió: AWARD_WG, j256, BIOSTAR, HLT, ZAAADA, Syxz,?award, 256256, alfarome, SWITCHES_SW, SZYX, t0ch20x.

2.51G verzió: g6PJ, j322, ZJAAADC, Wodj, bios, biosstar, h6BB, HELGA-S, HEWITT, RAND, HLT, t0ch88, zjaaadc.

2.51U verzió: 1EAAh, condo, biostar, CONDO, CONCAT, djonet, efmukl, g6PJ, j09F, j64, zbaaaca.

4.5x verzió: AWARD_SW, AWARD_PW, 589589, PASSWORD, SKYFOX, AWARD SW, award.sw, AWARD?SW, award_?, award_pc, ZAAADA.

6.0 verzió: AWARD_SW, lkwpeter, Wodj, aPAf, j262, Syxz, ZJAADC, j322,?award, TTPTHA, KDD, HLT, 01322222, ZAAADA.

AMI BIOS

AMI, SER, A.M.I., AMI!SW, AMIPSWD, BIOSPASS, aammii, AMI.KEY, amipswd, CMOSPWD, ami.kez, AMI?SW, helga?s, HEWITT RAND, ami`, AMISETUP, bios310, KILLCMOS, amiami, AMI~, amidecod.

Ezenkívül a paraméterek lenullázása megtörténhet abban az esetben is, ha a számítógép bekapcsolása után alkalmazzuk a <CTRL>+<Alt>+<Del>+<Ins> billentyű-kombinációt, vagy csak az <Ins> billentyűt (ezek után a BIOS kódja az AMI_SW lesz).

A folyatásban a BIOS megújításával, frissítésével (update) foglalkozunk. Elsősorban arról lesz szó, miért is van szükség erre. Majd pedig arról szólunk, miként is kell ezt végrehajtani.

Több oka is van annak, miért kell a BIOS-ban tárolt adatokat frissíteni. Soroljuk fel őket.

Új hardverek megjelenése. Mivel a fejlődés folyamatos, napról napra egyre több hardver jelenik meg, melyek a korábban kifejlesztett hardverek alapjaira épülnek. Mindezek ellenére a BIOS gyártói nem képesek előrelátni a fejlődés lehetséges irányait, ezért gyakran előfordul, hogy például a legújabb típusú adattárolót (HDD-t) a BIOS nem képes helyesen működtetni.

Új szoftverek megjelenése. Ez az aspektus leginkább a Windows 95 megjelenése után lett egyre nyilvánvalóbb, s a Plug-and-Play technológián alapul. A Plug-and-Play megfelelő működéséhez szükség van arra is, hogy azt a BIOS is támogassa.

A számítógép lehetőségeinek maximális kihasználása. Egyes BIOS-ok nem képesek teljes egészében megvalósítani a legújabb chipset-ek által kínált lehetőségeket, ezért a BIOS frissitése pozitív kihatással lehet a PC működésére is.

A konfigurálás lehetőségeinek kiszélesedése. A BIOS megújítása lehetővé teszi a számítógép elemeinek paraméterenkénti beállítását. Például a BIOS legújabb verzióiban a PC BIOS által történő ellenőrzésének sok új funkciója jelent meg (hőmérséklet, a processzort hűtő ventilátor forgási sebessége stb.).

A BIOS-ban esetlegesen meglévő hibák kiküszöbölése. Általában az olyan alaplapok BIOS-a, melyek az Intel-processzorokat támogatják, rendelkeznek ún. BIOS Update lehetőséggel, ami lehetővé teszi a számítógép minden egyes újraindítása során a processzor mikrokódjainak megváltoztatását. Ennek köszönhetően kijavíthatók mindazok az apróbb hibák, melyek a fejlesztés során keletkeztek.

Annak érdekében, hogy megvalósítsuk a BIOS frissítését, mindenekelőtt azt kell tisztáznunk, milyen alaplappal rendelkezünk. Továbbá meg kell tudnunk a BIOS verziószámát, le kell töltenünk a BIOS gyártójának web-lapjáról a szükséges újításokat, valamint azokat a programokat, amelyek elvégzik a BIOS megújítását.

Próbáljuk meghatározni, milyen alaplap áll rendelkezésünkre: ki a gyártó, mi a neve, mi a verziószáma? Ezeket az információkat általában megszerezhetjük anélkül is, hogy fel kellene nyitnunk a számítógépet. Ehhez mindössze a PC indítása során a képernyő bal alsó sarkában megjelenő feliratot. Használhatjuk a Pause billentyűt is, hogy megállítsuk az indítás folyamatát, míg lejegyezzük e sort.

A BIOS verziószáma a képernyő bal felső sarkában jelenik meg.

Például az AWARD BIOS ilyen azonosító jelet jeleníthet meg:

10/05/2002-8363- 686B-6A6LMA19C-3R

Minket a 9 jelből álló számsor érdekel - (6A6LMA19C). Az első 6 jel (6A6LM) a chipset típusát határozza meg, a következő két jel (A1) az alaplap gyártójára utal, az utolsó betűpár (9C) pedig az alaplap modelljét jelöli. Az alaplap gyártójának a beazonosítása a lentebb található táblázat alapján történik. A mi esetünkben az utolsó előtti jelpár (A1) arra utal, hogy a táblázat adatainak értelmében a mi alaplapunk gyártója az Abit.

Az AMI BIOS-t illetően, ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás egy speciális program használata, amely az előbbihez hasonló típusú információ megszerzését teszi lehetővé: AMI Motherboard ID Utility v1.2 (42??).

Ha lehetőség van felnyitni a számítógépet, akkor az alaplap beazonosítása a felirat alapján történhet, ami általában a PCI slot-ok között található.

Lényegében mi is a BIOS frissitésének folyamata?

A Flash memória alkalmazása, amely lehetővé tette, hogy program segítségével változtassuk meg az ilyen memória tartalmát, nagyban leegyszerűsítette a BIOS megújításának folyamatát. A számítógépet MS-DOS üzemmódban újraindítjuk a rendszerlemezről, amely a rendszerfájlok mellett a BIOS megújításához szükséges programokat is tárolja, valamint azt a fájlt is, amelyik a megújult BIOS-t tartalmazza. Ezek után futtatjuk a segédprogramokat. Az összes többi változtatás már a felhasználó közreműködése nélkül történik.

Tegyük fel, hogy már előkészítettük a rendszerlemezt. Meg kell említenünk, hogy ezt a lemezt formázni kell az operációs rendszer szokványos megoldásai segítségével, majd le kell ellenőrizni, nincsenek-e rajta hibás területek. Ezután meg kell keresnünk a gyártó web-oldalán a BIOS felújított verzióját. Alaposan át kell tanulmányoznunk a segédprogramokat, melyek a BIOS megújítását végzik. Ez ugyanis segít abban, hogy elkerüljük a lehetséges kellemetlenségeket.

Mielőtt megkezdjük a BIOS frissítését, a PC-t fel kell erre készíteni.

Először is, állítsuk vissza a BIOS-t a gyári beállításokra.

Másodszor, ki kell kapcsolni a Flash BIOS Protection-t. Néha át kell kapcsolni egy speciális kapcsolót, amely engedélyezi, illetve tiltja a Flash BIOS használatát.

Harmadszor, ki kell kapcsolni a BIOS cach-ét, a Video BIOS cach-ét, a memória árnyékolásának funkcióját, valamint az energiatáplálás vezénylését.

Negyedszer, ami nagyon fontos: győződjünk meg arról, hogy ahhoz a fali csatlakozóhoz, amelyikből a számítógép energiaellátása történik, nincs más fogyasztó csatlakoztatva.

A hálózat feszültségingadozásai ugyanis a PC újraindítását eredményezhetik.

És végül, lehetőség szerint biztosítsa a számítógép számára a folyamatos energiaellátást. Ennek érdekében használjon például UPS-t. Még egyszer kihangsúlyozzuk: a BIOS megújítása során a számítógép kikapcsolása (ugyanúgy, mint a hálózati feszültség ingadozása) beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekhez vezethet.

Arról, hogy miként kell lépésről lépésre végrehajtani a frissítés folyamatát, most nem fogunk beszélni. Az ehhez szükséges összes információt megtalálhatja a segédprogramokkal együtt a gyártó internetes portálján. Mindössze azt említjük meg, hogy miként lehet visszaállítani a megsérült BIOS-t. Ez egy valóban jelentős probléma, de többféle megoldás is lehetséges. A megrongálódott BIOS-t hardver és szoftver segítségével is meg lehet javítani.

Az első módszer

Egyes alaplapok speciális átkapcsolókkal rendelkeznek, melyek lehetőséget biztosítanak a BIOS visszaállítására. Figyelmesen olvassa el az alaplappal kapcsolatos leírásokat, és ha az alaplap rendelkezik ilyen átkapcsolóval, akkor a következő lépéseket kell elvégeznie:

1. Kapcsolja ki a PC-t.
2. Állítsa a Flash Recovery Jumper-t Recovery Mode állapotba.
3. Kapcsolja be, majd helyezze be a floppy meghajtóba azt a speciális lemezt, amelyik az ön alaplapjának a tartozéka.
4. Indítsa újra a számítógépet.

A BIOS visszaállítása során a képernyő sötét marad, mivel a Boot Block-ban nincs jelen a videorendszer azonosítójának a segédprogramja. A folyamatot kizárólag a lemezmeghajtó indikátorának villogása segítségével lehet kontrollálni. Amint a villogás abbamarad, a helyreállítás megtörtént.

1. Kapcsolja ki a számítógépet.
2. Állítsa vissza a Flash Recovery Jumper-t az előző állapotba.
3. Vegye ki a floppy-t a meghajtóból.
4. Kapcsolja be a gépet.

Második módszer

Ez a módszer azon a feltételezésen alapul, hogy a Boot Block nincs meghibásodva és a számítógép lehetőséget biztosít a floppymeghajtó használatára. A felhasználónak ebben az esetben a következő lépéseket kell megtennie.

Vegye ki a slot-ból a videokártyát (PCI vagy AGP). Minden ilyen műveletet természetesen kikapcsolt számítógépen kell elvégezni.

1. Helyezzen el egy bármilyen ISA-videokártyát és csatlakoztassa hozzá a monitort. Ha az ön gépén nincs ISA-csatlakozó, akkor, sajnos, ezt a módszert nem tudja alkalmazni.
2. Indítsa el a számítógépet a rendszerfloppy-ról. Előtte azonban másolja fel erre a lemezre a BIOS segédprogramjait, valamint a BIOS programkódját tartalmazó fájlt. Lehetősége van a program futtatására a lemezmeghajtóról, ha a Boot Block nem sérült.
3. Futtassa le a floppy-n található segédprogramot.
4. Indítsa újra a számítógépet.
5. Ha a helyreállítás sikeres volt, helyezze vissza a PCI vagy AGP videokártyáját.

Harmadik módszer

Abban az esetben, ha a Boot Block is sérült és az alaplap nem rendelkezik a BIOS helyreállításához szükséges megoldásokkal, akkor jöhet a következő megoldás. Annak érdekében, hogy helyreállítsa a megrongálódott BIOS-t, szüksége lesz egy hibátlan alaplapra, BIOS-ra és egy chipset-re. Akár ugyanazon gyártó chipset-jét is használhatjuk, csak más legyen a neve.

1. Óvatosan vegyük ki a "jó" alaplap csatlakozójából a BIOS chipjét (ezt megteheti egy vékony csavarhúzó segítségével). Legyen nagyon óvatos! Le ne törjenek a chip kivezetései.
2. Kössünk a chipre cérnát.
3. Helyezze el ezt a hibás alaplapon, de még ezelőtt óvatosan szerelje le a rossz BIOS integrált áramkörét. A chip csatlakozóit ne nyomja be teljesen az aljzatba, viszont legyen jó az elektromos érintkezés az aljzattal. Tesszük ezt azért, hogy a chipre kötött cérna meghúzásával bármikor ki tudjuk azt emelni az aljzatból.
4. A működő BIOS a helyén van. Indítsa el a gépet a rendszerfloppy-ról. Ezek után óvatosan a cérna meghúzásával húzza ki a chip-et. Ajánlatos ezt úgy csinálni, hogy az általános vezeték (ground) kivezetése (első sor, sorrendben utolsó kivezetés) a legutoljára legyen lekapcsolva.
5. Helyezze el az alaplapba a hibás BIOS-t, majd futtassa a Flash-memória programozására szolgáló segédprogramot. Ajánlatos a hibás BIOS-t úgy helyeznie az alaplap aljzatába, hogy az általános vezeték csatlakozója először csatlakozzék. Ennek érdekében a csatlakoztatás során kissé meg kell dönteni az integrált áramkört.

A további műveletek teljesen megegyeznek a korábban leírtakkal. Csupán az a különbség, hogy a BIOS régi verziójának megőrzése teljesen szükségtelen.

Negyedik módszer

A BIOS chipjének programozása során egy speciális megoldást is alkalmazhat. Ennek érdekében az illetékes szervizközponthoz kell fordulnia. Az esetek többségében ez a megoldás jóval megbízhatóbb, mint az előbbiek.

vas. jún. 27, 2004 17:22
ezüst tag

Hozzászólás 
nem nekem van nf7-em csak a haverom használja és **** ennyit az amd-ről ja és ő használja a félfasználónevemet még mindig inteles vagyok!!!!!!!!!!

vas. jún. 27, 2004 17:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bassz ki az öreggel, hagyd ugy ahogy van. Vágjál ártatlan pofát amikor majd bekapcsolja, aztán fikázd le a prociját, beszéld rá intelre (Celeron300A ra, ez lassaban megy tönkre, mert csak 66Hmz-es). Ha otthon nem bírod ezt elérni, akkor itt mit gondoltál? :D

vas. jún. 27, 2004 15:37
ezüst tag

Hozzászólás NF7-es Tűzoltóautó
Van a gépemnek valami baja tuti valami apróság de nem tudom hogy mi lehet az...
A BAJ:amikor bekapcsolnánk olyan hangot ad ki mint egy tűzoltóautó...Vinnyog :oops: ...És nem indul el...nem tudom mi lehet az...kipróbáltuk csak csontra az alaplapot működtetni ugy se...kipróbáltuk másik procival ugyse...másik táppal;másik rammal; másik videókárddal azzalse...ja és mindet együtt
HA VALAKINEK VAN VALAMI TIPPJE ÖTLETE TAPASZTALATA GYORSAN IRJON MERT LÉTFONTOSSÁG ÉS MERT APÁM GÉPÉRŐL VAN SZÓ ÉS KINYÍR HA NEM FOG NEKI MŰKÖDNI!!! :evil:

A GÉP KONFIGJA:
ABIT NF7(-S) alaplap
2200+ Athlon proc
nVidia GeForce MX 440 64Mb
meg valami JNC 300W táp...

A többi nem számít :roll:

vas. jún. 27, 2004 15:09
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 26 hozzászólás ]