Szerző |
Üzenet |
Lulu
vas-tag
|
A szerviz a 380021A 80Gb-os Barracudát vizsgálat után
kicserélte egy vadonat új 380011A 80Gb-os Barracudára!
Ezek szerint ezt a hibát mármint, hogy a root-ot nem
olvassa, vagy nem is írja, a szervizben rendelkezésre
álló - nem nyilvános - szoftverrel nem tudják javítani!
Az új vincseszterre az XP szó nélkül települt, ezt a mail-
t már azon írom!
Még nem tartott szünetet eddig, nem állt le! - lehet, hogy
ez is a hiba tünete volt!
Kösz a segítséget!
|
csüt. szept. 11, 2003 18:40 |
|
|
FeF
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1149 Tartózkodási hely: Tatabánya
|
Szépóreggelt mindenkinek.
Nekem lenne 1 icipici problémám HDSleep-pel: a 30 napos probaverzio nálam csak 1 napig volt hajlandó müködni.
Nem tudjátok, hogy lehetne életet lehelni benne? pl. registry buhera, stb.
Még valami: láttam hogy valaki irta hogy valahol van egy lista az elérhető ATA/IDE parancsokról. Erre hogyan keressek rá? Mert én ezerféle képpen probáltam keresni de több tizezer találatot adott ki.
Válaszaitokat előre is köszönöm: FeF
|
csüt. szept. 04, 2003 6:03 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
A Win-ben az energia gazdálkodás:
Soha
Soha
Soha
Természetesen kipróbáltam már a energia gazdálkodás
bekapcsolt változatait is!
Az IDE sorrendeket felcseréltem! Ha csak az IBM van fent,
akkor a hiba nem jön be!
A Seagate ST380021A-ban lesz a hiba, mert megpróbáltam a
WinXP Proffessional-t feltenni és nem sikerült!
Az írta ki, hogy "a Windows nem indítható, mert az alábbi
fájl hibás, vagy nem található"!
Windows root>system32hal.dll
A Seagate Disk Managerrel nem is tudom beállítani az XP
formátumára! "Physical media erroremory" az üzenet!
A WinXP több - köztük teljesen jogtiszta, általam bontott
csomagolású - telepítő CD-jével angol és magyar nyelvű
változatban is kipróbáltam. A hibaüzenet ugyanaz!
Win98SE-ben második HDD-ként, a secondary IDE, master
beállítással, négy részre particionálva hibátlanul működik,
ha folyamatosan, max. 1-2 perc szünettel használom! (kb.8
Mb nem látszik a 80 Gb-ból!)Ha a szünet hosszabb mindkét
HDD leáll és nagyon nehezen, vagy nem indul újra!
Meg kell keresnem a garancia levelet és csere lesz a vége!
Köszönöm a segítségeket!
|
csüt. szept. 04, 2003 3:13 |
|
|
Placa
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 578 Tartózkodási hely: Budapest
|
Lulu: nekem is volt ilyen "leállós" vinyóm, ott a tápcsatlakozó forrasztási helyénél volt némi kontakthiba, átforrasztás után jó lett. A nagyon lassú felpörgés és bootolás okát szerintem (csak egy 5let) a panelen lévő alaktrészek között kéne keresni, talán jobban melegszik a motorvezérlő chip mint kéne és ezért néha túlmelegszik és leáll. De lehet egészen egyszerű kontakthiba is, hisz a vinyó működés közben is "remeg" a forgó alkatrészek igen minimális excentritása miatt, és ez már elég lehet egy gyenge kontaktusnak.
Más, elhangzott egy porszívós hasonlat, a porszívókban soros motor van, ami rá jellemző módón az indítás pillanatában rövidzárlatban van (többszöröse az áramfelvétele az üzemi állapothoz képest), ezért veri le a gyengébb biztiket. A vinyóban elektronika szabályozza motor áramfelvételét, így nem olyan nagy a különbség az indulási és az üzemi áramfelvétel között.
Üdv: Placa
|
szer. szept. 03, 2003 23:40 |
|
|
Cov
|
Win-ben mi van pontosan az energiagazdálkodásnál? Amúgy a win (is?)
képes arra, h egy be/kipipált dolog ellenkezője legyen érvényes.
Sztem tedd az ellenkezőjére (mintha pölö 3 perc üresjárat után kilőnéd),
majd állítsd vissza egy reboot után - hátha bejön
Üdv, Cov.
ui: cseréld fel az IDE-sorrendeket (CD<>HDD) egy-2 tesz erejéig
|
hétf. szept. 01, 2003 23:05 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Hííí, tényleg. Sorry.
Akkor egy megoldás marad az én nézőpontom szerint. Vedd ki a vinyót és hajítsd egy másik alaplapra, vagy ha van lehetőséged, kérj (szerezz, szülj, stb egy RAID-kártyát és rakd arra. Tesztelj, amennyit csak tudsz! A végén pedig összegezd a tapasztalataidat. Elég érdekes problémával állunk szemben... Netán próbáld ki egy CD-ről futtatható Linuxszal! Pillanat alatt fenn van, nem barmolja szét a fájlrendszered, csak fél giga helyet foglal és pillanat alatt nyom nélkül törölhető. PCWorldökhöz meg hasonló újságokhoz gyakran volt melléklet, nekem is van kettő
Üdv: Dester
|
szomb. aug. 30, 2003 10:21 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
Korábban már írtam: "Sem a BIOS-ban, sem a Windowsban nincs
beállítva az energiatakarékos mód!"
|
szomb. aug. 30, 2003 10:13 |
|
|
man5on
gyémánt tag
|
Dester pont ezt akartam írni:)) mert nemláttam egy ablaktól hogy mit írtál
|
pén. aug. 29, 2003 20:36 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Akkor nézd meg az energiatakarékossági módoknál a vinyó kikapcsolási idejét. Ha van, lődd ki.
|
pén. aug. 29, 2003 20:06 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
KERREKTEN= KORREKTEN!
|
pén. aug. 29, 2003 19:51 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
1. Csak akkor áll le a HDD, ha percekig nem használom!
2. Folyamatos munka esetében (pl: defregmnent) mindkét HDD teljesen normális, folyamatosan üzemkész!
3. Lehet valahol állítani a HDD motor üzemét?
4. Nincs lehetőségem nagyobb tápegységgel való kipróbálásra!
5. Úgy látom mintha valami energiatakarékos program működne, ami egy idő után nem képes feléledni! Én ilyent nem installáltam!
6. a tápkábel, vagy a szalagkábel mozgatásával a hiba nem jelentkezik, ill. nem javítható!
7. ha csak a videokártya és a HDD-k vannak rendszerben akkor is előfordul!
8. A VIA 4in1 nem tartalmaz valami energiavédelmet?
9: Biztos, hogy az AMD 1,2 GHz Athlon proci a KT7A lapban kerrekten működik?
hELP ME!
|
pén. aug. 29, 2003 19:49 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Igaza van Covnak. Egy minőségibb tápnál a csatlakozó is jobb tapasztalataim szerint: a régi JNC-mben ahogy fogtam a 4 kábelt, úgy csavarodtak (!) a fém tűk a csatlakozóban, így aztán néha nem volt egyszerű úgy fogni a kábelt, hogy rá tudd dugni a vinyóra (vagy másra). A mostani Chieftecben nyoma sincs ennek. A hiba a táptól a fém tüskékig bárhol lehet.
|
kedd aug. 26, 2003 9:39 |
|
|
Cov
|
Lehet, h nem csak a kontakt (csatiknál), hanem maga a vezeték, vagy a
csatikBAN lévő pöckök lazák. Más kábel, sok(!) eszköz: és próba...
Így jobban terheled, és vár6óbban keletkezik megint a hiba: kipu6ol6ó(bb).
Üdv, Cov.
ui: abban egyetértek, h itt nem (annyira) számít a boot-olás
|
hétf. aug. 25, 2003 23:56 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Szerintem a tűzfalnak és a vírusirtónak nincs köze hozzá, igaz nálam csak az utóbbi Norton, az előbbi Zone Labs.
A tápra akkor joggal pályázhatsz. Abban igazad van, hogy bekapcsolásnál a legnagyobb az áramfelvétel, ez (ha jól emléxem) a indukció miatt van. (Nálunk konkrét példa: az 1100W-os porszívót csak a legalacsonyabb teljesítményen lehet bekapcsolni, mert különben lecsapja a biztosítékot ). Viszont nem törvényszerű, hogy ha csatlakozóprobléma, akkor az bootolásnál jelentkezik. Rengetegszer volt olyan a régi gépemmel, hogy az asztalon rezzenés se történt, a vinyó mégis lekoppant. Picit megmozdítottam a kábelt és újra felpörgött.
Szerintem próbáld ki egy másik (esetleg nagyobb teljesítményű) táppal próbaképpen. Akkor kapsz pontos(abb) képet.
|
hétf. aug. 25, 2003 19:40 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
-Bob-, Cov, Dester! Köszönöm a segítséget! Keresem a hibát!
A táp nekem is gyanus egy kicsit! 300VA-es Codegen! Az
alaplapi BIOS-ban a gyári beállítású feszültségeket 0,1 és
0,2 V-al alacsonyabbra kellett állítanom, mert a processzor
rettenetesen melegedett és az egyébként kitünő minőségű
Kingston memóriák Memory fail-t jeleztek! Így viszont a
BIOS is és a kbző tesztprogramok is a névleges
feszültségekhez nagyon közeli értékeket mutatnak! (az
egyiket felülről, a másikat alulról közelítik!)
A terhelések:
AMD-Athlon 1200,Abit KT7A Award Modular BIOS v6.0 PG, a két
HDD, CD író, CD olvasó, RadeonLE 7200, kétcsatornás
hangkártya, hálókártya és egy Pinacle PCTV Pro!
Ha csak a videokártyát és a HDD-ket működtetem, akkor is
tapasztalom a leállást! Most a contakt spray-t próbálom!
Úgy gondolom, hogy a bootolásnál a legnagyobb az
áramfelvétel, hiszen akkor minden eszközt bekapcsol! Ha
csatlakozó probléma lenne - tapasztaltam már a régi
gépemen - valamit nem ismerne fel már a bootolásnál!
Már a vírusvédelemre meg a tűzfalra is gondoltam -
mindkettő Norton!
|
hétf. aug. 25, 2003 19:23 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Szőke: De a szűrő meg az egész winchester is nem nagyobb fél mikronnál??! Akkor az se lehet ott a levegőben!
|
hétf. aug. 25, 2003 18:12 |
|
|
Cov
|
Ja, kell lennie vmi "kapcsolatnak", egy kis szűrőnek több okból is.
Erről tud vki vmi pontosat? Eléggé érdekel, így hirtelen
Üdv, Cov.
ui: köszi nszabolcs, jó infó a légtisztaségi érték(ed)!
|
hétf. aug. 25, 2003 16:38 |
|
|
fxdx
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 674 Tartózkodási hely: Salgótarján
|
Naja. Pedig ez egy metál-polikarbonát-hibrydcsincsilla-vodka-szűrő! Már megint tévedtél!
De azé ekkora furdalásod má ne legyen!
üdv.
|
hétf. aug. 25, 2003 16:20 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Kezdem visszanyerni az emlékeim. Nagyon régen olvastam erről. Ez egy nagyon tiszta szénszűrő vagy ehhez hasonló, nem?
Köszönöm az újabb infókat! Nem elég tudni a dolgokat, nem árt, ha az ember PONTOSAN tudja...
|
hétf. aug. 25, 2003 15:48 |
|
|
nszabolcs
ezüst tag
|
Hali Dester!
En dolgoztam az azota megboldogult Szekesfehervari IBM Storage Products Ltd.-nel, szoval lattam hogy rakjak ossze a vinyokat. Vakum valoban nincs benne es az osszeszerelo reszben a levego tisztasagat ugy adtak meg hogy 1 kobmeternyi legben max 100 db fel mikronnal nagyobb reszecske lehetett. Erdekesseg hogy nemhogy vakum nincs hanem meg 1 kis szuron keresztul szellozik is a drive belseje (hotagulasi gondok miatt).
|
hétf. aug. 25, 2003 15:20 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Semmi baj a világon, csak ember is tévedhet... A jószándék megvolt bennem, mégis sikerült elszúrnom (((
Sajna néha előfordul, dehát azért vagytok itt Ti, hogy elolvassátok, amit írok ))) Ugye elolvassátok? )))
|
szomb. aug. 23, 2003 21:29 |
|
|
MBR
platina tag
|
jól van na:) nem kell úgy magadra venni, csak rossz kedvem volt, amikor beírtam.. de még most is.. sőt rosszabb
|
szomb. aug. 23, 2003 20:46 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
És persze elnézést a többiektől is a nem szándékos félrevezetésért. Legközelebb jobban odafigyelek.
|
szomb. aug. 23, 2003 20:24 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Akkor legközelebb olvasd el a topic többi részét is, mielőtt leugatsz. A kedvedért idemásolom az erre vonatkozó részt: "Igen, elírtam... Viszont ami "légnemű anyag", legyen levegő odabent van, valami iszonyat nagy tisztaságú... Úgy rémlik, hogy a vinyószerelő laboratóriumokban olyan fokú a levegő tisztasága, hogy 1 millió "tiszta" molekulára max. 1 szennyező molekula (a "molekula" egység nem biztos) juthat... Gondolom ilyesmi van belül is."
A láncreakció amúgy teljesen helyénvaló, láttam ilyet, azt persze elírtam, hogy vákuumban megy. Nem figyeltem oda kellően. De ezt már a fenti idézeten belül elismertem. Elnézést, Professzor Úr!
Üdv: "a hülye"
|
szomb. aug. 23, 2003 20:21 |
|
|
MBR
platina tag
|
a Volt csökkentés meg hülyeség. instabbil lesz a HDD, mivel nem csak a motort "hajtja" az áram:P
|
szomb. aug. 23, 2003 19:16 |
|
|
MBR
platina tag
|
a V csökkentés meg hülyeség. instabbil lesz a HDD, mivel nem csak a motort "hajtja" az áram:P
|
szomb. aug. 23, 2003 18:28 |
|
|
MBR
platina tag
|
"eg ráhúzza a fejet a lemezre egy pillanatra (ami valóban a légpárnán "úszik"), aminek következtében egy igen apró darab kiszakadhat a lemezből. Ez még önmagában ANNYIRA nagy baj nem lenne, de ez az apróság láncreakciót indíthat el (tekintve, hogy az egész vákuumban műxik"
mi ez az egetverő baromság? Vákuumban hogy a csába úszik légpárnán??? Már ne haragudj, de ilyen idótaságot leírni.
Meg amúgy a bernoulli törv. szerint minél gyorsabba a levegő áramlása annál kisebb a nyomás és SZÍVja magához. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ hülyék
|
szomb. aug. 23, 2003 18:26 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Nekem a régi tápomnál volt hasonló, mint kiderült, enyhén kontaktos volt az egyik fehér tápcsatlakozó. Néha kopp, leejtette, majd pici fújás is elég volt ahhoz, hogy újra felpörögjön...
|
pén. aug. 22, 2003 23:36 |
|
|
effpe
|
Nullára tod csökkenteni a fordulatszámot.
|
pén. aug. 22, 2003 20:33 |
|
|
Cov
|
Főleg, ha ki is akad emiatt! Másfél perc, mire felpörög rendesen?
De a bootolásnál ugye nem ez van? Mert akkor az is tartana percekig...
Üdv, Cov.
ui: csekkold le a csatikat + tápot (A)
|
pén. aug. 22, 2003 14:35 |
|
|
_-Bob-_
|
Lulu:
Esélyed van rá, hogy gyenge a tápod. Cserélj nagyobbra, vagy ne használj egyszerre ennyi ezközt.
Esetleg laza tápcsatlakozó, széthullott Y táp elosztó.
|
pén. aug. 22, 2003 13:06 |
|
|
Lulu
vas-tag
|
Nekem meg egy bizonyos idő után magától leáll mindkét HDD! Sem a BIOS-ban, sem a Windowsban nincs beállítva az energiatakarékos mód! Mégis leáll és utána elmolyol másfél percig is mire felveszi a fordulatot a következő olvasásra/írásra! Néha ilyenkor ki is akad!
A régebbi gépemben volt olyan beállítás is, hogy a HDD-k motorját soha ne kapcsolja ki! Ezen nem találom!:( Akkor azt mondtuk, hogy kevesebbet kopik és gyorsabb, ha állandóan forog a HDD! Ez meg magától leáll!
(ABIT KT7A és TB1200, Barracuda IV és IBM)
|
szer. aug. 20, 2003 18:39 |
|
|
zso
ezüst tag
|
Hali!
Miért ne lehetne szabályozni egyenáramot trafóval.Egy kicsit meg kell szaggatni!Lüktető egyenáram.............
By Zso
|
kedd aug. 05, 2003 13:12 |
|
|
terran
|
Hali Zsoca-M5!
... a 12V egyenáramot tarfóval szabályozni elég szép kis kihívás lenne...
|
kedd aug. 05, 2003 12:11 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Igen, elírtam... Viszont ami "légnemű anyag", legyen levegő odabent van, valami iszonyat nagy tisztaságú... Úgy rémlik, hogy a vinyószerelő laboratóriumokban olyan fokú a levegő tisztasága, hogy 1 millió "tiszta" molekulára max. 1 szennyező molekula (a "molekula" egység nem biztos) juthat... Gondolom ilyesmi van belül is.
Dester
|
kedd aug. 05, 2003 12:01 |
|
|
zso
ezüst tag
|
Hali!
Vákumban nem lehet a mechanika,mert akkor nem keletkezne légpárna a fej és a lemez között.Nem is működne a winyó.
Szvsz a motor magának szabályozza a fordulatszámát./Hall elem/Tehát szerintem az elektronika csak ki és bekapcsolja a forgást.
Üdv Zso
|
kedd aug. 05, 2003 11:52 |
|
|
Zsoca_M5
|
Hali!
Szerintem a 12V-os csatlakozó elé építs be egy szabályozható transzformátort, ami mondjuk 0 és 12 V között tudja állítani a feszt. Hogy olvasni is fog-e még azt nem tudom, de hogy lelassul az biztos )
Azt felejtsd el, hogy világ legjobb programozója is akár tud írni egy ilyen progit:) Ha egyszer a motor 12 V feszre 7200rpm-et forog akkor az annyi és kész, nincs program, max ha a feszt állítod akkor lassulhat!
Az már az én szuverén véleményem, hogy szerintem az ilyesfajta "kímélésekkel" többet ártasz neki!!
Üdv,
Zsoca-M5
|
kedd aug. 05, 2003 7:51 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Kazso, nekem Barracuda IV-em van, és az említett Ibm Feature Tool-lal állítottam a seek-elés sebességét. Régen én is kerestem, de csak ezt találtam "Seagate-hez".
Amúgy tényleg nem érdemes babrálni, mert úgy már van hangja, ha tölt, viszont az átviteli sebesség nem változik, és az elérési idő is csak 10%-kal csökken.
Értelme tényleg lenne a lassításnak, mert pl. rackbe téve a vinyót nagyon rosszul jön az az iszonyat hőtermelés, ami a 7200-asokra jellemző.
|
hétf. aug. 04, 2003 22:14 |
|
|
fxdx
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 674 Tartózkodási hely: Salgótarján
|
A vákum nem helyes, Concord szerűen lebeg. Amíg le nem szakad a futóműve. (
|
hétf. aug. 04, 2003 20:47 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Tekintve, hogy milyen állatira közel forog a lemez a fejhez (asszem a milliméter törtrésze), jóformán az "adat" csak "áthúz", közvetlen fizikai kapcsolat (tudomásom szerint) nincsen. Aki esetleg nem tudja, miért nem egészséges: ha lassul a fordulatszám, a fejet tartó mechanika esetleg ráhúzza a fejet a lemezre egy pillanatra (ami valóban a légpárnán "úszik"), aminek következtében egy igen apró darab kiszakadhat a lemezből. Ez még önmagában ANNYIRA nagy baj nem lenne, de ez az apróság láncreakciót indíthat el (tekintve, hogy az egész vákuumban műxik), így ez a pici darab megkarcolja újra a lemezt, újabb darabok szakadnak ki belőle, stb...
Aki tudta, annak elnézést, aki nem, az meg most tanult vmi újat... Remélem helyes, amit írtam.
Amúgy a dolog tényleg érdekes lenne, és lenne haszna is, de nyilván nem érné meg megcsinálni.
Dester
|
hétf. aug. 04, 2003 19:22 |
|
|
jozsi_ba
|
Mar csak azert sem nagyon lehet a HDD-fordulatszamot csokkenteni (kiveve a nullara csokkentest ), mert az ir-olvasofejet a lemez forgasa kovetkezteben kialakulo legparnan "uszik", ha csokken a fordulatszam, a fej kozelebb kerul a lemezhez a szokasosnal, ami nem biztos, hogy egeszseges...
|
hétf. aug. 04, 2003 19:05 |
|
|
Mr.Gabci
|
Szia, Moris1982!
Az ATA/IDE winchesterek fordulatszámát nem lehet szabályozni a szabványos ATA parancsokkal. Olyan van, hogy leállítás teljesen, energiatakarékos célból, de olyan, hogy most ne 7200 1/s-et pörögjön, hanem mondjuk csak 6000-et, nem lehet.
(Ettöl függetlenül elképzelhető az, hogy egyes gyártóknál lenne ilyen parancs, vagy valamelyik parancsnak ilyen kiegészítése, ami nincs benne az ATA szabványban, vagy egyéb leírásokban, de sok értelme nem lenne.)
Ezeknek az eszközöknek csak parancsokat tudsz átadni (pl. hogy olvasd be az x. szektort, vidd a fejet az y. sáv fölé, meg hasonlók), és hogy azt ő belül hogyan intézi el, az már a saját dolga, amikor készen van, akkor az eredményt ki tudod olvasni. A parancskészlet elég bőséges, rákereshetsz a neten, biztos találsz doksikat róla, ha esetleg érdekel.
Gabci
|
hétf. aug. 04, 2003 19:00 |
|
|
fxdx
platina tag
|
Ez jó. ))
|
hétf. aug. 04, 2003 18:03 |
|
|
saghfjdafsj
|
A fordulatszámszabályozás HDD-nél úgy müx, hogy ha pár ezerrel kevesebbet adsz érte akkor 5400-en megy, ha meg többet akkor 7200-n. )
|
hétf. aug. 04, 2003 17:49 |
|
|
Moris1982
vas-tag
|
Üdv mindenkinek !
MINDENKINEK KÖSZÖNÖM A HOZZÁ SZÓLÁSÁT KOMOLYAN
Láttam hogy valaki kérdezte minek akkarom szabályozni
1. az alacsonnyabb fordulatszám kíméli a Hardisket, főleg akkor mikor éjjel nappal megy a gép mikor töltesz valamit, és ilyenkor igazán nincs szükség 7200-as fordulatszámra
2. alacsonnyabb hőmérséklet
3. csendesseb
4. takarékossabb
soroljam még ?:)
köszek mindenkinek, esetleg egy profi írhatna egy ilyen programot
|
hétf. aug. 04, 2003 17:40 |
|
|
kazso
arany tag
|
Seagate-hez hol van ilyen program? A letölthető programok között ilyet nem találtam:
http://www.seagate.com/support/disc/utils.html
|
vas. aug. 03, 2003 20:11 |
|
|
[kozmate]
vas-tag
|
acer2: konkrétan Maxtor:
...the AMSET utility (setacm.exe) enables, disables, and sets levels for Acoustic Management. This utility should only be used by advanced users and only...
Máté
|
vas. aug. 03, 2003 19:47 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Mint ahogy .......... is írta, a fordulatszámot nem lehet állítani, csak a fejmozgás sebességét lehet lassítani. Szóval ha az alaphangja zavar (mert pl. süvít), arra nincs orvosság. Ha töltögetéskor hangos, akkor arra jó.
Ibm-hez és Seagate-hez Ibm Feature Tool: http://www.storage.ibm.com/hdd/support/download.htm. Seagate-nél alapból a leghalkabban van, szerintem érdemes otthagyni, mert így legalább halk. Gyorsra állítva is alig kisebb az elérési ideje, úgy viszont már van hangja.
Maxtorhoz is van valamilyen progi, a Maxtor oldalán valahol biztos fent van. Nem mindegyik vinyó támogatja, de az újabbak biztosan.
|
vas. aug. 03, 2003 12:37 |
|
|
acer2
|
konkrétan mondj ilyen programot pl maxtorra!
|
vas. aug. 03, 2003 11:19 |
|
|
[kozmate]
vas-tag
|
Azok a programok a seekelés sebességét állítják. Fordulatszámot nem lehet állítani.
|
vas. aug. 03, 2003 10:26 |
|
|