|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 32 hozzászólás ] |
|
Fehér nyomtatás, de hogyan?
Szerző |
Üzenet |
hop
ezüst tag
|
Addig is angol nyelvterületről egy példa, ahol annak ellenére, hogy a 4.szín fekete a K mégsem a black k-ja.
http://manual.gimp.org/manual/GUM/color.html
|
kedd aug. 26, 2003 21:46 |
|
|
Cov
|
Dester: oké, csak nem minden hozzászólás előtt olvasom el újra az egészet.
Üdv, Cov.
ui: én pár évig dolgoztam nyomdában, de közel se ilyeneket (majd keresek ismerőst a "feketére")
|
hétf. aug. 25, 2003 23:31 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Kíváncsian várjuk az eredményt.
Sejtettem, hogy ebből buli lesz Jó lenne egyszer s mindenkorra helyére tenni ezt a fogalmat.
Üdv: Dester
|
hétf. aug. 25, 2003 21:59 |
|
|
hop
ezüst tag
|
Na gyerekek, azt hiszem, visszamegyek a régi munkahelyemre és pontosan megnézem milyen szempontok alapján választják ki a negyedik szint. Egyébként valami olyasmi van benne, hogy különböző telítettségi százalékoknál is megfelelő szürkét kell kapni, ha feketét használsz, ez nem így lesz.
Hozzáteszem ez nem a "600" dpi-s tintasugaras nyomtatóknál van így. ( azért idézőjeles a 600, mert a nyomtatók nagy részénél a festék sokkal nagyobb pacát hagy, annál minthogy valódi 600 dpi legyen)
Több ezer dpi-vel 6-7 színnel nyomott termékeknél a Key igenis nem fekete.
|
hétf. aug. 25, 2003 21:07 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Cov: ha jobban megnézed, én már leírtam ezt a módszert
barman: ezt szintén leírtam, csak konyhanyelven... Akkor mostmár tényleg nem tudom, hogy mi az "ász": k=Key or blacK?
|
hétf. aug. 25, 2003 17:36 |
|
|
rasc
arany tag
|
Cov, igazad van, egyszer én is csináltam valami hasonlót.Csináltam az egyik mp3 cd-mhez egy borítót és ez lett a vége. A betűk fehérek maradtak, csak a körülötti részt festette be, tehát fekete alapon fehér betűk voltak.
|
hétf. aug. 25, 2003 17:01 |
|
|
Cov
|
... és olyan van, h inversed colors? Akkor feketével töltik ki a betűk
körüli részt, így "kiadódik" a fehér nyomtatás. Persze ez ide most nem
számítana semmit (nem íródik felül a fehér rész), csak jár(t) az agyam
Üdv, Cov.
|
hétf. aug. 25, 2003 16:42 |
|
|
Nomen
ezüst tag
|
Hmm ez erdekes! Ugyanis nem ismerem azt a tipusu nyomtatot, de a coannon nem arrol hires, hogy olyan patrnikkal gyart nyomytatot, ami a fejet is tartlamazza mint pl. a HP, Lexmark, ilyen esetben ha falfestekkel megtoltjuk a patront mi tortenik a fejjel??? ----- Original Message ----- From: "Farkas" <effpe@freemail.hu> To: <list@hardver.lx.hu> Sent: Friday, August 22, 2003 9:19 PM Subject: Re: [hardver] Fehér nyomtatás, de hogyan? > ----------------------------------------------------------------- > Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása: > http://www.jobinfo.hu> ----------------------------------------------------------------- > Sziasztok! > > Elég ostobán hangzik, de nekem régebben működött: > > Canon BJC-250 nyomtató, fekete lapra akartam fehérrel nyomtatni. > Vannak ezek a patron újratöltő injekciók. Egy ilyet megtöltesz desztillált vízzel, befecskendezed az üres patronba. Rázod. Aztán ugyanezzel a fecskendővel és a leszívó adapterjével leszívod a vizet. Ezzel kimostad a patront. > Aztán fogsz fehér kültéri műanyah falfestéket. Felhigítod a fekete tintához hasonló sűrűségűre desztillált vízzel. Befecskendezed a desztillált vízhez hasonlóan, aztán leszívsz belőle egy kicsit az adapterrel. Felrázod, berakod a nyomtatóba és villámgyorsan megkezded a nyomtatást. Kicsit több ideig szárad mint a hagyományos tinta és büdös. Aztán ha készen vagy, laza mozdulattal kidobod a kukába a patront. > Nekem működött a dolog és csak heccből próbáltam ki. De ha szöveget akarsz letakarni vele, ahhoz nagyon precíz nyomtató kell. Azt meg nem éri meg egy rossz higítás miatt a halálba küldeni. > Ja és ne higítsa senki acetonnal, mert ismerős nyomtatójának begyulladt a patronja:) > Szerintem egyébként nem érdemes a fentieket megcsinálni, mert működik, de a nyomtatót tönkreteszi ha elszúrsz valamit. A patront meg biztos kidobhatod. És csak olyan nyomtatókkal szabad ilyet csinálni ahol magán a patronon van a fej és cserélhető, különben a fejnek is annyi. > > A nyomtatás felbontása pedig nem lesz fotóminőségű > Üdv: > > Péter > > ui.: A fentiekért semmilyen felelősséget nem vállalok, tudom, hogy elég hülyén hangzik és sokan fognak idiótázni miatta, de nekem működött. > > > > -- > Üzenet a csoportnak: list@hardver.lx.hu> Feliratkozás: subscribe@hardver.lx.hu> Leiratkozás: unsubscribe@hardver.lx.hu> > > >
|
hétf. aug. 25, 2003 0:32 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Hop: semmi baj, nem vettem sértésnek, örülök, hogy akkor mostmár az igazságot tudom
|
vas. aug. 24, 2003 10:37 |
|
|
Cov
|
... ezt is jó tudni. Még ebben az egy topicban is
nap mint nap tanul vmit az ember! Igazán tetszik
Üdv, Cov.
|
szomb. aug. 23, 2003 21:55 |
|
|
tanar.ur
ezüst tag
|
Sziasztok!
Vidd el a paírodat egy profi fényképész műterembe ott az un. amerikai retus technikával újra fehérré tehető. Elég drága dolog,ha cikis a téma a cucc kb:70E ft
üdv:István
|
szomb. aug. 23, 2003 18:32 |
|
|
hop
ezüst tag
|
Nem kioktatásnak szántam, tudom, hogy a legtöbb helyen így írják, engem bosszant :-S Nyomdagépeknél nem feketét használnak, ott más szempontokat is figyelembe vesznek. Mennyire szívódik a festék a papírba, mekkora pacát hagy, stb. Ha 4-nél tobb színnel nyomnak, akkor meg biztos, hogy nem fekete. Nem vagyok én sem nyomdász, de egy időben dolgoztam nyomdában, ahol volt időm igazi szakkönyveket is elolvasni )
|
szomb. aug. 23, 2003 12:08 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Akkor sorry... Valaha én is egy szaklapban olvastam. A szaklap idézőjelek nélkül. Elnézést kérek a tudatlanságomért, nem tehettem róla...
Hop: Mi az az 1%, amikor nem fekete? Plusz ha jól emléxem, egy profibb fotóprogiban a CYMK lebontásnál a négy generált kép közül a "K" része greyscale lesz, vagy ahhoz hasonló. Vagy lehet, hogy ott egyszerűen csak nem LÁTOM a különbséget? Ki fogom próbálni, erre mostmár kíváncsi vagyok
|
pén. aug. 22, 2003 23:33 |
|
|
hop
ezüst tag
|
Bocs a CMYK-ban a K nem a black K-ja, hanem Key, ami egy
olyan szín, amely az összes többit feketére egészíti ki.
Érthető szempontból ez az esetek 99%-ában valóban a fekete
szín. Sajnos magát szakembernek valló tollából is láttam
már azt írni, hogy K(blacK).
|
pén. aug. 22, 2003 20:29 |
|
|
hop
ezüst tag
|
Bocs a CMYK-ban a K nem a black K-ja, hanem Key, ami egy
olyan szín, amely az összes többit feketére egészíti ki.
Érthető szempontból ez az esetek 99%-ában valóban a fekete
szín. Sajnos magát szkembernek valló tollából is láttam már
azt írni, hogy K(blacK).
|
pén. aug. 22, 2003 20:28 |
|
|
effpe
|
Sziasztok!
Elég ostobán hangzik, de nekem régebben működött:
Canon BJC-250 nyomtató, fekete lapra akartam fehérrel nyomtatni.
Vannak ezek a patron újratöltő injekciók. Egy ilyet megtöltesz desztillált vízzel, befecskendezed az üres patronba. Rázod. Aztán ugyanezzel a fecskendővel és a leszívó adapterjével leszívod a vizet. Ezzel kimostad a patront.
Aztán fogsz fehér kültéri műanyah falfestéket. Felhigítod a fekete tintához hasonló sűrűségűre desztillált vízzel. Befecskendezed a desztillált vízhez hasonlóan, aztán leszívsz belőle egy kicsit az adapterrel. Felrázod, berakod a nyomtatóba és villámgyorsan megkezded a nyomtatást. Kicsit több ideig szárad mint a hagyományos tinta és büdös. Aztán ha készen vagy, laza mozdulattal kidobod a kukába a patront.
Nekem működött a dolog és csak heccből próbáltam ki. De ha szöveget akarsz letakarni vele, ahhoz nagyon precíz nyomtató kell. Azt meg nem éri meg egy rossz higítás miatt a halálba küldeni.
Ja és ne higítsa senki acetonnal, mert ismerős nyomtatójának begyulladt a patronja:)
Szerintem egyébként nem érdemes a fentieket megcsinálni, mert működik, de a nyomtatót tönkreteszi ha elszúrsz valamit. A patront meg biztos kidobhatod. És csak olyan nyomtatókkal szabad ilyet csinálni ahol magán a patronon van a fej és cserélhető, különben a fejnek is annyi.
A nyomtatás felbontása pedig nem lesz fotóminőségű
Üdv:
Péter
ui.: A fentiekért semmilyen felelősséget nem vállalok, tudom, hogy elég hülyén hangzik és sokan fognak idiótázni miatta, de nekem működött.
|
pén. aug. 22, 2003 20:19 |
|
|
Cov
|
Nomen: tényleg csak elcsodálkoztunk, és nem gondoltunk semmire. Csak tényszerűen...
-Bob-: végül is megérthető, mert az elv semmit sem változott, csak az
a javító papírocska szalag lett, és kapott egy "sornyi" memóriát az
írógép a javításhoz.
Fehét tintasugaras festék sztem nem is létezik. Persze ez még csak az
elvi oldala, nem biztos, h jól gondolom. Aztán, ha már szóba jött:
nem is szokás használni ezt, úgy 7köznapi célokra sztem. Persze jól
mutatna, ha fekete papírra (ami szintén nem elterjedt) nyomtatnék fehéttel!
Üdv, Cov.
ui: tehát ez valóban fehér holló, más +oldás jobb lehet...
|
pén. aug. 22, 2003 14:33 |
|
|
_-Bob-_
|
Cov: Ma is használják az elektromos írógépekben a hibajavítást. Ha még az adott sorban vagy lehet visszajavítani akár az egész sort is.
Az írógép memóriába teszi az általad leütött karaktereket, s visszafelé leüti, de egy javítószalaggal.
(Bár látni még nem láttam.)
Fehér nyomtatást még én sem láttam, de hallottam, hogy van olyan (nem otthoni felhasználásra) nyomtató, amiben megvannak a szokásos szinek:
Cian =türkiz
Yellow =citrom
Magenta=bíbor
K =fekete
külön-külön, de van még 2 patron
"G" =arany
"S" =ezüst
Itt lehetne esetleg kicserélni, de nem éri meg.
hol találsz fehér festéket, amit pont szeretnek ezek a tipusú fúvókák és a nyomtató driverét is át kellene alakítani (vagy az editáló programban trükközni).
S az ára is biztos a millákat verdesi (alapból).
Marad: Scanner + editor + nyomtat
|
pén. aug. 22, 2003 13:21 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Én nem gondoltam "arra". Az, hogy egy technikát fel lehet használni "rossz" dolgokra IS, nem jelenti azt, hogy mindenki "rosszra" használja. A technika a lényeg.
|
pén. aug. 22, 2003 11:59 |
|
|
Nomen
ezüst tag
|
Igen, valoban kisujambol razom a (tutira muxik dolgot), de nem arra hasznalom, amire ti gondoljatok. Semmi koze a szoveg papirrol valo eltuntetesehez! Pont a masik resze volt fontos szamomra a femhez valo tapadas(innen jott az otlet) At Fri, 22 Aug 2003 11:13:22 +0200 (MEST) , list@hardver.lx.hu wrote: > >----------------------------------------------------------------- >Elindult Magyarország Legnagyobb Álláskereső Szolgáltatása: >http://www.jobinfo.hu >----------------------------------------------------------------- >...ja! LegtöbbX olyan dolgok, amiket már már "kisujjból" csinál, >nem is csak arról van szó, h így+úgy bejöhet: hanem tutira műxik! > >Üdv, Cov. >ui: mondjuk a legtöbb ilyenre szinte nem is volt még szükségem, de jó tudni > > > >-- >Üzenet a csoportnak: list@hardver.lx.hu>Feliratkozás: subscribe@hardver.lx.hu>Leiratkozás: unsubscribe@hardver.lx.hu> > >
|
pén. aug. 22, 2003 11:28 |
|
|
Cov
|
...ja! LegtöbbX olyan dolgok, amiket már már "kisujjból" csinál,
nem is csak arról van szó, h így+úgy bejöhet: hanem tutira műxik!
Üdv, Cov.
ui: mondjuk a legtöbb ilyenre szinte nem is volt még szükségem, de jó tudni
|
pén. aug. 22, 2003 10:10 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Hihetetlen, miket tanul itt az ember
|
pén. aug. 22, 2003 10:03 |
|
|
Nomen
ezüst tag
|
Hat elso sorban en is scannelest ajanlanam, majd akar egy kepeditaloval, akar egy rekognita vagy barmilyen mas szovegfelismero progival editalni lehet es ujbol kinyomtatni.
Kategorikusan nem jelentem ki, hogy feher szinu nyomtato nem letezik, de en meg nem hallottam rola!
Eddeig csak substraktiv eljarassal talakoztam.
Ha a scanneles nem johet szoba akkor maradnak a kulonfele hibajavitok.
Talan a legjobbak a vegyszeres javitotollak, amik a tintat szintelenne teszik(nem ugrik be a vegyszer neve)
Ha eggyetlen peldanyod van es ez valami hamisitasra keszuli:)))) eredeti akkor az utobbit tartom a legjobbnak(ha sima pappir akkor a scaneles a legegyszerubb)
Ha a peldanyod LASER nyomtatoval volt kinyomtatva akkor szerencsesebb eset, mert ezek hore kemenyedo festekekkel dolgoznak(regebbiek preshengerrel)
Tehat ha LASER-rel nyomattak, akkor egy sima jol zsirtalanitott fem feluletre rateszed a papairt es egy kozepes homersekletu vasaloval ravasalaod, majd picit megnedvesited a papirt hogy elvalljon a fem lemeztol(tutira mukodik).
Ez utobbi megoldas inkabb csak sima papiroknal mukodnek, nem ajanlom szines, kartono nyomtatvanyok eseteben pl. diplomak stb.
Egyszerubb lenne, ha elarulnad, hogy mit is akarsz pontosan csinalni.
Udv Nomen
|
pén. aug. 22, 2003 8:40 |
|
|
Cov
|
De ez egy kicsit jobban "láthatatlan", mint a lefestő.
Még az újfajta lehúzóknál is jobb, mert olyan az a por,
vagy mi (azon a javító-papírocskán), mintha "papírpor"
lenne, és eléggé beleolvad a papírba a "lát6ósága"!
Üdv, Cov.
ui: szeretek így értelmeseket írni, bocs
|
csüt. aug. 21, 2003 23:50 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Ennél a lefestő+hajszárító egyszerűbb
|
csüt. aug. 21, 2003 23:23 |
|
|
Cov
|
Az biztos, h mindenre van +oldás, csak hát milyen
Ilyen "színnel" nem lehet nyomtatni, az is tuti.
Igaz, az írógépeknél a törlés úgy működik (bár ezt talán
már nem is használatos manapság), h leütötted ugyanazt a
betűt (karakterhez tartozó bill-t), de a fej elé tartottad
a papíron a "fehér tintát", ami egy lapocska volt.
Erre ütött a fej, és a hátoldalára persze odavéste a betűt,
de a másik oldaláról lejött vi fehér porszerű anyag, és
az rákenődött/száradt a papírra (csak ott, ahol a fej érintette).
Ez elég költséges volna (sokba kerül egy-1 ilyen papírocska),
és hátrány még, h ugyaolyan karaktert ütő fej kell hozzá,
amit éppen törölni akarsz. Persze lehet "full kockát" is ütni,
és akkor az egész fehér lesz. Mind1, tuti, h +látszik a dolog :-/
Üdv, Cov.
ui: mihez is kell?
|
csüt. aug. 21, 2003 22:49 |
|
|
Gabor2
platina tag
|
Az elektronikus írógépeknél a javító szalag szerintem pont olyasmit csinál, amire szükséged lenne (kis szépséghiba, hogy a papírt átvilágítva kicsit látszik, hogy hol történt javítás; normálisan ránézve persze nem látni a javítást). Persze nyomtatóhoz nem nagyon hiszem, hogy tudnál szerezni hasonlót.
Van egy másik út is: beszkenneled, kitörlöd bármilyen képszerkesztő progival, ami nem kell, és kinyomtatod. Persze ha nagyon színes, akkor eléggé fogyasztja a nyomtató tintáját. Persze ha valami hivatalos dokumentumról van szó, akkor ez sem jöhet szóba.
Szerintem tökéletes megoldást nem nagyon fogsz találni. Persze sok pénzért minden lehetséges. ))
|
hétf. aug. 18, 2003 19:59 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Fenébe!
Azért ha utána tudnál kérdezni, azt még megköszönném!
Persze tényleg nem lenne rossz, ha vmi 100 000 ft alatti nyomtatóval tudnék ilyet csinálni!
|
hétf. aug. 18, 2003 19:01 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Nincsmit
Sajnos nem tudom. Még sehol sem láttam "fehér" tintapatront. Ha gondolod, utánakérdezek, de szerintem nem nagyon van. Nekem Canon S200-am van, nem sokkal tér el az S300-tól (lassabb, de a patronok között nem sok különbség van), szerintem az ilyen olcsóbb nyomtatóhoz nem csinálnak ilyet, ha csinálnak egyáltalán más fajtához. Ahhoz szerintem valami spéci nyomdai cuccnak kell lennie...
|
hétf. aug. 18, 2003 18:26 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
Hm, pont ettől tartottam, hogy mivel a nyomtatóknak fehér az alap háttérszínűk, ezért nem lehet fehérrel nyomtatni. Legalábbis "normál" esetben nem. Amúgy nem pont feketére akarom a háttér színét, hanem 1 már meglévő nyomtatványt akarok "letörölni" fehér nyomtatással, majd arra nyomtatni "rendesen".
Azt esetleg nem tudod, hogy van-e olyan nyomtató amelyik tud fehérrel nyomtatni? És ha van, akkor melyik?
Dester: Azért kösz a segítséget!
|
hétf. aug. 18, 2003 17:10 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Szerintem "fehér tinta" nélkül nem lehetséges. A nyomtatók ugyanis pont ellentétesen működnek a monitorokhoz képest. Magyarul míg a monitor alapszíne a fekete, a nyomtatóé a fehér. Ez azt jelenti, hogy a monitornak Az RGB-t (Red, Green, Blue) kell összerakni teljesen a fehérhez, a nyomtatónak a CYM-t (Cyan, Magenta, Yellow) a feketéhez. Ez viszont nem ad tökéletes fekete színt, ezért van még külön fekete patron is a színes nyomtatókban, így lesz CYMK (blacK). Szóval a nyomtató nem tud fehéret nyomtatni, mert azt úgy "nyomtatja", hogy egyik színből se ad hozzá. Ez pedig azt eredményezi, hogy semmi sem kerül a papírra, ott olyan színű lesz a papír, mint amilyen a papír alapszíne.
Egy megoldás van, ami házilag is könnyen előállítható, viszont nem szép (nehéz homogénre csinálni) és nagyon költséges. Fehér lapra feketét masszát nyomtatni, kihagyva fehérrel a betűk helyét... Aztán kétnaponta mehetsz patront venni.
|
hétf. aug. 18, 2003 16:14 |
|
|
Speederer
vas-tag
|
(Lehet, hogy nem ez a legmegfelelőbb hely ehhez a topichoz, de itt a terminálon nem találtam jobbat.)
Az lenne a problémám, hogy fehér színnel akarok nyomtatni, de nem tudom, hogy hogy csináljam. Már próbáltam beállítani az alapértelmezett háttérszínt pl. feketére, de sajna sehol sem tudtam ilyesmit állítani.
Van vkinek vmi 5lete, hogyan tudnám megcsinálni?
Amúgy 1 Canon S300-assal szeretném.
Várom az építő jellegű hozzászólásokat!
|
hétf. aug. 18, 2003 14:37 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 32 hozzászólás ] |
|